AEG KE8404001M Recipe book

Tüüp
Recipe book

See käsiraamat sobib ka

ET AHI RETSEPTIRAAMAT
AUTOMAATPROGRAMMID
Ahjuriiuli tasand ja eelseatud küpsetus‐
aeg või lõppaeg toidutermomeetri kasu‐
tamisel kuvatakse iga automaatse ret‐
septi puhul.
Menüüs Juhendatud küpsetamine jagatakse toi‐
dud mitmesse kategooriasse:
Sealiha/Vasikaliha
Veiseliha/Ulukiliha/Lambaliha
•Linnuliha
•Kala
•Kook
Magustoidud
Pitsa/Pirukas/Leib
Vormiroad/Gratäänid
Lisandid
Poolfabrikaadid
AUTOMAATPROGRAMMID
Need 3 automaatset programmi tagavad opti‐
maalsed seaded iga lihatüübi või muude retsepti‐
de jaoks:
Lihaprogrammid koos valikuga Kaaluauto‐
maatika (menüü Juhendatud küpsetamine ) –
see funktsioon arvutab automaatselt küpsetu‐
saja. Selle kasutamiseks tuleb sisestada toidu
kaal.
Lihaprogrammid koos valikuga Toiduterm. au‐
tomaatika (menüü Juhendatud küpsetamine )
– see funktsioon arvutab automaatselt küpse‐
tusaja. Selle kasutamiseks tuleb sisestada si‐
setemperatuur. Programmi lõppedes kostab
helisignaal.
"Retseptiraamat" (menüü Juhendatud küpse‐
tamine ) – see funktsioon kasutab toidu jaoks
varem määratud väärtusi. Valmistage toit selle
retseptiraamatu retsepti järgi.
Kaaluautomaatika toidud
Röstitud sealiha
Röstitud vasikaliha
Pajapraad
Röstitud ulukiliha
Röstitud lambaliha
Kana, terve
Kalkun, terve
Kaaluautomaatika toidud
Part, terve
Hani, terve
Toiduterm. automaatika toidud
Sea seljatükk
Röstbiif
Veiseliha (150°C)
Uluki seljatükk
Lambakints, poolküps
Linnuliha, luudega
Kala, terve (kuni 1 kg)
SEALIHA/VASIKALIHA
Röstitud sealiha
Seaded
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku; põhi
peab olema kaetud 20 - 40 mm vedelikukihiga.
Pöörake liha ringi umbes 30 minuti pärast.
Riiuli tasand: 1
Sea seljatükk
Seaded
Automaatne toidutermomeeter, sisetemperatuur
70 °C.
Valmistamine:
Maitsestage liha, sisestage toidutermomeeter ja
asetage liha kuumakindlasse nõusse.
Riiuli tasand: 1
Seakoot
Koostis:
1 sea tagakoot, 0,8 - 1,2 kg
2 spl õli
1 tl soola
1 tl magusa paprika pulbrit
2
www.aeg.com
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni (280 g)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller, pe‐
tersell)
•vesi
Valmistamine:
Tehke sisselõiked kogu seakoodi kamarasse.
Segage omavahel kokku õli, sool, paprikapulber
ja basiilik ning katke seakoot seguga. Pange
seakoot röstimisvormi ja laotage peale seened.
Lisage supiköögiviljad ja vesi; põhi peab olema
kaetud 10–15 mm. Pöörake liha ringi ligikaudu
30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 160 minutit
Riiuli tasand: 1
Sea abatükk
Koostis:
1,5 kg sea abatükk, kamaraga, noorlooma
oma
•soola
•pipart
2 spl oliiviõli
150 g peeneks viilutatud sellerit
1 porrulauk, viilutatud
1 väike purk peeneks hakitud tomateid (400 g)
250 ml koort
2 küüslauguküünt, kooritud ja purustatud
värske rosmariin ja tüümian
Valmistamine:
Tehke terava noaga naha sisse ristlõiked. Mait‐
sestage soola ja pipraga, pruunistage pliidil küp‐
setusnõus kõik küljed oliiviõlis, seejärel tõstke
nõust välja. Kuumutage praevormis väheses õlis
sellerit ja porrut, lisage tomatid, koor, küüslaugu‐
küüned, rosmariin ja tüümian, segage ning ase‐
tage sea abatükk sellele segule. Pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 130 minutit
Riiuli tasand: 1
Röstitud vasikaliha
Seaded
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku; põhi
peab olema kaetud 10 - 20 mm vedelikukihiga.
Katke kaanega.
Riiuli tasand: 1
Vasikakoot
Koostis:
1 vasika tagakoot, 1,5 - 2 kg
4 viilu keedusinki
2 spl õli
1 tl soola
1 tl magusa paprika pulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni (280 g)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller, pe‐
tersell)
•vesi
Valmistamine:
Tehke 8 pikisuunalist sisselõiget ümber kogu va‐
sikakoodi. Lõigake neli keedusingi viilu pooleks
ja pange sisselõigetesse. Segage omavahel kok‐
ku õli, sool, paprikapulber ja basiilik ning katke
vasikakoot seguga. Pange vasikakoot röstimis‐
vormi ja laotage peale seened. Lisage vasika‐
koodile supiköögiviljad ja vesi. Põhi peab olema
kaetud 10-15 mm vedelikukihiga. Pöörake liha
ringi ligikaudu 30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 160 minutit
Riiuli tasand: 1
Ossobuco
Koostis:
4 spl võid pruunistamiseks
4 vasikalihaviilu, ligikaudu 3-4 cm paksused
(lõigake läbi kondi)
4 keskmist porgandit, kuubikuteks lõigatud
4 sellerijuppi, väikesteks kuubikuteks lõigatud
1 kg küpseid tomateid, kooritud, poolitatud,
südamik eemaldatud, tükeldatud kuubikuteks
1 kimp peterselli, pestud ja jämedalt hakitud
4 spl võid
2 spl jahu katmiseks
6 spl oliiviõli
250 ml valget veini
250 ml lihaleent
3 keskmist sibulat, kooritud ja peeneks haki‐
tud
3 küüslauguküünt, kooritud ja peeneks viiluta‐
tud
1/2 tl tüümiani ja 1/2 tl punet
2 loorberilehte
2 nelki
sool, värskelt jahvatatud must pipar
EESTI 3
Valmistamine:
Sulatage praevormis 4 spl võid ja kuumutage
selles köögiviljad. Võtke köögiviljad praevormist
välja.
Peske vasikaliha viilud, kuivatage, maitsestage
ja katke jahusse. Raputage liigne jahu maha.
Kuumutage oliiviõli, pruunistage lihaviilud kesk‐
misel kuumusel kuldpruuniks. Eemaldage liha ja
kallake liigne oliiviõli praevormist välja.
Kuumutage praevormis olevat lihavedelikku 250
ml veinis, kallake segu kastmepannile ja kuumu‐
tage natuke aega. Lisage 250 ml lihaleent, peter‐
sell, tüümian, pune ja kuubikuteks lõigatud toma‐
tid. Maitsestage soola ja pipraga. Kuumutage jäl‐
le keemiseni.
Pange köögiviljad praevormi, asetage liha nende
peale ja kallake kõik kastmega üle. Katke prae
vorm kaanega ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 minutit
Riiuli tasand: 1
Täidetud vasikarind
Koostis:
1 saiaviil
•1 muna
200 g hakkliha
sool, pipar
1 sibul, tükeldatud
petersell, hakitud
1 kg vasikarinda (millesse on lõigatud tasku)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller, pe‐
tersell)
50 g peekonit
250 ml vett
Valmistamine:
Leotage saia vees ja pigistage sellest seejärel
vesi välja. Segage omavahel kokku muna, hak‐
kliha, sool, pipar, tükeldatud sibul ja petersell.
Maitsestage vasikarind (sisselõigatud taskuga) ja
täitke tasku lihatäidisega. Seejärel õmmelge
avaus kokku.
Asetage vasikarind küpsetusnõusse, lisage supi‐
köögiviljad, peekon ja vesi. Pöörake liha ringi ligi‐
kaudu 30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 100 minutit
Riiuli tasand: 1
Pikkpoiss
Koostis:
2 kuiva saiaviilu
•1 sibul
3 spl hakitud peterselli
750 g hakkliha (looma- ja sealiha segu)
•2 muna
sool, pipar ja paprikapulber
100 g peekoniribasid
Valmistamine:
Leotage kuiva saia vees ja pigistage seejärel ve‐
si välja. Koorige sibul ja peenestage; kuumutage
ja lisage hakitud petersell.
Segage kokku hakkliha, munad, kuivaks pigista‐
tud sai ja sibul. Maitsestage soola, pipra ja papri‐
kaga; asetage kandilisse küpsetusnõusse ja kat‐
ke peekoniribadega. Lisage vett ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 70 minutit
Riiuli tasand: 1
Täidetud seaselg
Koostis:
200 g kuivatatud ploome
150 ml valget veini
1,5 kg sea või vasika seljatükk (kontideta)
1 keskmine sibul
•õun
sool, pipar ja paprikapulber
Valmistamine:
Leotage ploome kaks tundi valges veinis. Peske
liha kiiresti vähese veega, kuivatage. Tehke liha
alumisse külge noaga sisselõiked ja suruge neis‐
se ploomid, lükates need nii kaugele kui võima‐
lik. Maitsestage liha ja asetage see siis küpse‐
tusnõusse, jättes ilma ploomideta külje pealmi‐
seks. Koorige sibulad ja õun, lõigake kaheksaks
tükiks ja asetage prae ümber. Segage järelejää‐
nud vein, milles leotasite ploome, umbes vee
rand liitri veega ja kallake segu siis praele. Sobi‐
vad lisandid on kartulikroketid, kartuligratään,
brokkoli vms.
Ahjusoleku aeg: 60
Riiuli tasand: 1
VEISELIHA/ULUKILIHA/LAMBALIHA
Röstbiif
Seaded
Toidutermomeeter. Liha sisetemperatuur:
Väheküps - 48 °C
Poolküps - 58 °C
Täisküps - 70 °C
4
www.aeg.com
Valmistamine:
Maitsestage liha, sisestage toidutermomeeter ja
asetage liha kuumakindlasse nõusse.
Riiuli tasand: 1
Veiseliha (150°C)
Seaded
Toidutermomeeter. Liha sisetemperatuur:
Väheküps - 50 °C
Poolküps - 65 °C
Täisküps - 70 °C
Valmistamine:
Maitsestage liha, sisestage toidutermomeeter ja
asetage liha kuumakindlasse nõusse.
Riiuli tasand: 1
Pajapraad
Ärge kasutage seda programmi rostbiifi
või veise seljatükkide puhul.
Seaded
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku; põhi
peab olema kaetud 10 - 20 mm vedelikukihiga.
Katke kaanega.
Riiuli tasand: 1
Marineeritud veiseliha
Marinaadi komponendid:
1 l vett
500 ml veiniäädikat
•2 tl soola
15 pipratera
15 kadakamarja
5 loorberilehte
2 portsjonit supiköögivilju (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
Kuumutage kõik keemiseni ja jätke jahtuma.
1,5 kg veisekintsu
Kallake marinaad veiselihale, kuni liha on üle‐
ni kaetud ja jätke viieks päevaks marineeru‐
ma.
Prae koostisained:
•soola
•pipart
Marinaadist pärit supiköögiviljad
Valmistamine:
Võtke veiselihakints marinaadist välja ja kuivata‐
ge. Maitsestage soola ja pipraga, pruunistage
küpsetusnõus kõik küljed, lisage mõned mari‐
naadist võetud supiköögiviljad.
Kallake natuke marinaadi küpsetusnõusse; põhi
peab olema kaetud 10-15 mm vedelikukihiga.
Katke küpsetusnõu kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 150 minutit
Riiuli tasand: 1
Uluki seljatükk
Seaded
Toidutermomeeter. Sisetemperatuur 70 °C.
Valmistamine:
Maitsestage liha, sisestage toidutermomeeter ja
asetage liha kuumakindlasse nõusse.
Riiuli tasand: 1
Röstitud ulukiliha
Seaded
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku; põhi
peab olema kaetud 10 - 20 mm vedelikukihiga.
Katke kaanega.
Riiuli tasand: 1
Küülikuliha
Koostis:
2 küüliku seljatükki
6 kadakamarja (purustatud)
sool ja pipar
30 g sulatatud võid
125 ml hapukoort
supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller, pe‐
tersell)
Valmistamine:
Hõõruge küüliku seljatükke purustatud kadaka‐
marjadega, soola ja pipraga ning pintseldage su‐
latatud võiga.
Asetage küüliku seljatükid küpsetusnõusse, kal‐
lake peale hapukoor ja lisage supiköögiviljad.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 1
EESTI 5
Küülikuliha sinepikastmes
Koostis:
2 küülikut, kumbki 800 g
sool ja pipar
2 spl oliiviõli
2 jämedalt hakitud sibulat
50 g kuubikuteks lõigatud peekonit
2 spl jahu
375 ml kanaleent
125 ml valget veini
1 tl värsket tüümiani
125 ml koort
2 spl Dijoni sinepit
Valmistamine:
Lõigake küülikud 8 ühesuuruseks tükiks, mait‐
sestage soola ja pipraga ning pruunistage kõik
küljed küpsetusnõus.
Eemaldage küülikutükid ja pruunistage sibulad
ning peekon. Raputage peale jahu ja segage.
Segage hulka kanaleem, valge vein ja tüümian
ning kuumutage keemiseni.
Lisage rõõsk koor ja Dijoni sinep, pange liha ta‐
gasi, katke kaanega ja pange seejärel ahju.
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Riiuli tasand: 1
Metssealiha
Marinaadi komponendid:
1,5 l punast veini
150 g sellerit
150 g porgandeid
•2 sibulat
5 loorberilehte
5 nelki
2 portsjonit supiköögivilju (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
Kuumutage kõik keemiseni ja jätke jahtuma.
1,5 kg metssea kints (abatükk)
Kallake marinaad lihale, kuni liha on üleni kae‐
tud, ja jätke kolmeks päevaks marineerima.
Prae koostisained:
•soola
•pipart
Marinaadist pärit supiköögiviljad
1 väike purk kukeseeni
Valmistamine:
Võtke metssealiha kints marinaadist välja ja kui‐
vatage. Maitsestage soola ja pipraga ning pruu‐
nistage praenõus kõik küljed. Lisage kukeseened
ja mõned marinaadist võetud supiköögiviljad.
Kallake marinaad küpsetusnõusse; põhi peab
olema kaetud 10-15 mm vedelikukihiga. Katke
küpsetusnõu kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 140 minutit
Riiuli tasand: 1
Röstitud lambaliha
Seaded
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku; põhi
peab olema kaetud 10 - 30 mm vedelikukihiga.
Katke kaanega.
Riiuli tasand: 1
Lambakints, poolküps
Seaded
Toidutermomeeter. Sisetemperatuur 58 °C.
Valmistamine:
Maitsestage liha, sisestage toidutermomeeter ja
asetage liha kuumakindlasse nõusse.
Riiuli tasand: 1
Lambakoot
Koostis:
2,7 kg lambakooti
30 ml oliiviõli
•soola
•pipart
3 küüslauguküünt
1 kimp värsket rosmariini (või 1 tl kuivatatud
rosmariini)
•vesi
Valmistamine:
Peske lambakoot ja patsutage kuivaks, hõõruge
sisse oliiviõli ja tehke lihasse sisselõiked. Mait‐
sestage soola ja pipraga. Koorige küüslauguküü‐
ned ja viilutage, suruge need koos rosmariinivar‐
tega liha sisselõigetesse.
Pange lambakoot küpsetusnõusse ja lisage vett.
Põhi peab olema kaetud 10 - 15 mm vedelikuki‐
higa. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti pä‐
rast.
Ahjusoleku aeg: 165 minutit
Riiuli tasand: 1
6
www.aeg.com
Auruga ahjud: lisage veesahtlisse 500 ml vett.
LINNULIHA
Kana, terve
Seaded
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
900 - 2,100 g.
Valmistamine:
Pange kana kuumakindlasse nõusse ja maitses‐
tage. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti pä
rast. Ekraanil kuvatakse meeldetuletus.
Riiuli tasand: 1
Kalkun, terve
Seaded
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1700 - 4,700 g.
Valmistamine:
Pange kalkun kuumakindlasse nõusse ja mait‐
sestage. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti
pärast. Ekraanil kuvatakse meeldetuletus.
Riiuli tasand: 1
Part, terve
Seaded
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1500 - 3,300 g.
Valmistamine:
Pange part kuumakindlasse nõusse ja maitsesta‐
ge. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti pärast.
Ekraanil kuvatakse meeldetuletus.
Riiuli tasand: 1
Hani, terve
Seaded
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
2300 - 4,700 g.
Valmistamine:
Pange hani kuumakindlasse nõusse ja maitses‐
tage. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti pä
rast. Ekraanil kuvatakse meeldetuletus.
Riiuli tasand: 1
Linnuliha, luudega
Seaded
Automaatne toidutermomeeter, sisetemperatuur
75 °C.
Valmistamine:
Maitsestage kalkunirind (luudega), sisestage toi‐
dutermomeeter ja asetage liha kuumakindlasse
nõusse.
Riiuli tasand: 1
Kanakoivad
Koostis:
4 kanakoiba, 250 g/tükk
250 g rõõska koort
125 ml koort
1 tl soola
1 tl paprikapulbrit
1 tl karrit
1/2 tl pipart
250 g viilutatud konservseeni
20 g maisitärklist
Valmistamine:
Puhastage kanakoivad ja pange küpsetusnõus‐
se. Segage ülejäänud koostisosad kokku ja kal‐
lake kanakoibadele.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Coq au Vin
Koostis:
1 kana
•soola
•pipart
1 spl jahu
50 g selitatud võid
500 ml valget veini
500 ml kanaleent
4 spl sojakastet
1/2 kimpu peterselli
1 tüümianivars
150 g kuubikuteks lõigatud peekonit
250 g pruune šampinjone, puhastatud, sekto‐
riteks lõigatud
12 šalottsibulat, kooritud
2 küüslauguküünt, kooritud ja purustatud
Valmistamine:
Puhastage kana, maitsestage soola ja pipraga
ning raputage üle jahuga.
Kuumutage praenõus selitatud või, pruunistage
selles kana igalt küljelt. Kallake juurde valge
vein, kanaleem ja sojakaste ning kuumutage
keemiseni.
EESTI 7
Lisage petersell, tüümian, kuubikuteks lõigatud
peekon, seened, šalottsibulad ja küüslauk.
Kuumutage uuesti keemiseni, katke kaanega ja
pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Röstitud part apelsiniga
Koostis:
1 part (1,6–2,0 kg)
•soola
•pipart
3 apelsini, kooritud, seemned eraldatud ja
kuubikuteks lõigatud
1/2 tl soola
2 apelsini mahl
150 ml šerrit
Valmistamine:
Puhastage part, maitsestage soola ja pipraga
ning hõõruge apelsinikoorega.
Täitke part soolaga maitsestatud apelsinikuubi‐
kutega ning nõeluge kinni.
Pange part röstimisanumasse, rind allapoole.
Pressige apelsinidest mahl välja, segage šerriga
ja kallake pardile.
Pange part ahju, pöörake külge 30 minuti pärast
(kostab signaal).
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Riiuli tasand: 1
Täidetud kana
Koostis:
1 kana, 1,2 kg (rupskitega)
•1 sl õli
•1 tl soola
1/4 tl paprikapulbrit
50 g riivsaia
3 - 4 spl piima
1 sibul, tükeldatud
1 kimp peterselli, tükeldatud
20 g võid
•1 muna
sool ja pipar
Valmistamine:
Puhastage ja kuivatage kana. Segage kokku õli,
sool ja paprikapulber ning hõõruge kana sisse.
Täidis: Segage kokku riivsai ja piim. Kuumutage
pannil hakitud sibul, petersell ja või. Tükeldage
peeneks süda, maks ja magu ning lisage muna.
Segage kõik läbi, maitsestage soola ja pipraga.
Pange kana rinnaga allapoole praenõusse ning
ahju. Pöörake 30 minuti pärast. (Kostab signaal.)
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Riiuli tasand: 1
KALA
Kala, terve (kuni 1 kg)
Seaded
Automaatne toidutermomeeter, sisetemperatuur
65 °C.
Valmistamine:
Maitsestage kala, sisestage toidutermomeeter ja
asetage kuumakindlasse nõusse.
Riiuli tasand: 1
Kalafilee
Koostis:
600 - 700 g koha-, lõhe- või meriforellifileed
150 g riivitud juustu
250 ml koort
50 g riivsaia
1 tl estragoni
petersell, hakitud
sool, pipar
•sidrun
•või
Valmistamine:
Piserdage kalafileed sidrunimahlaga, jätke natu‐
keseks ajaks marinaadi, seejärel kuivatage liigne
mahl köögipaberiga ära. Maitsestage kalafileed
mõlemalt küljelt soola ja pipraga. Seejärel pange
kalafileed võiga määritud kuumakindlale alusele.
Segage kokku riivitud juust, koor, riivsai, estra‐
gon ja hakitud petersell. Määrige segu kohe kala‐
fileedele ning pange väikesed võitükid kõige pea‐
le.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Kuivatatud tursk
Koostis:
800 g kuivatatud turska
2 spl oliiviõli
2 suurt sibulat
6 küüslauguküünt, kooritud
8
www.aeg.com
2 porrulauku
6 punast pipart
1/2 purki hakitud tomateid (200 g)
200 ml valget veini
200 ml köögiviljapuljongit
Pipar, sool, tüümian, pune
Valmistamine:
Pange kuivatatud tursk ööseks likku. Järgmisel
päeval nõrutage tursk, pange puhtasse vette pot‐
ti ja kuumutage keemiseni. Eemaldage tulelt ja
laske jahtuda.
Pange oliiviõli pannile ja kuumutage. Koorige si‐
bulad ja viilutage peeneks, purustage kooritud
küüslauguküüned ja viilutage porrulauk ja peske.
Pange kõik kuuma rasva sisse ja pruunistage
kergelt. Eemaldage piprakaunade südamikud ja
lõigake viljad kangideks. Pange need pannile
koos tükeldatud tomatitega.
Lisage valge vein ja köögiviljapuljong, kuumuta‐
ge veidi aega aeglasel tulel. Maitsestage pipra,
soola, tüümiani ja unega ning kuumutage pannil
veel 15 minutit.
Eemaldage jahtunud kuivatatud tursk potist, kui‐
vatage köögipaberiga. Eemaldage nahk, luud ja
kõik uimed. Rebige kala väikesteks tükkideks ja
pange köögiviljadega segatult kuumakindlasse
nõusse.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 1
Soolakoorikuga kala
Koostis:
terve kala, ligikaudu 1,5 - 2 kg
2 vahakihita sidrunit
1 apteegitilli juur
4 vart värsket tüümiani
3 kg kivisoola
Valmistamine:
Puhastage kala ja hõõruge kokku kahest vahata‐
mata sidrunist pigistatud mahlaga.
Viilutage apteegitilli juur õhukesteks viiludeks ja
pange koos värske tüümianiga kalasse.
Pange pool kivisoola kogusest küpsetamisanu‐
masse ja asetage kala selle peale. Raputage
ülejäänud osa kivisoolast kalale ja suruge kala
tugevasti.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Täidetud kalmaar
Koostis:
1 kg keskmise suurusega puhastatud kalmaa‐
re
1 suur sibul
2 spl oliiviõli
90 g keedetud pikateralist riisi
4 spl männiseemneid
4 spl seemneteta rosinaid
2 spl hakitud peterselli
sool, pipar
sidrunimahl
4 spl oliiviõli
150 ml veini
500 ml tomatimahla
Valmistamine:
Hõõruge kalmaari tugevasti soolaga ja loputage
seejärel jooksva vee all.
Koorige sibul, hakkige peeneks ja kuumutage ka‐
hes supilusikatäies oliiviõli klaasistumiseni. Lisa‐
ge sibulale pikateraline riis, männiseemned,
seemneteta rosinad ja hakitud petersell, maitses‐
tage soola, pipra ja sidrunimahlaga. Täitke kal‐
maarid mitte väga tihedalt seguga, õmmelge
avaus kokku.
Pange küpsetuspannile neli supilusikatäit oliiviõli
ja pruunistage kalmaar tulel. Lisage vein ja toma‐
timahl.
Katke praevorm kaanega ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 1
Lõhe köögiviljadega
Koostis:
400 g kartuleid
2 kimpu rohelist sibulat
2 küüslauguküünt
1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
4 lõhefileed
sidrunimahl
sool ja pipar
75 ml köögiviljaleent
50 ml valget veini
1 oks värsket rosmariini
150 ml veini
1/2 kimpu värsket tüümiani
Valmistamine:
Peske kartulid, koorige, lõigake neljaks, keetke
soolvees 25 minutit, kurnake ja viilutage.
Peske roheline sibul ja hakkige peeneks. Koorige
küüslauguküüned ja lõigake tükkideks. Segage
sibulad ja küüslauk kokku lõigutud tomatitega.
EESTI 9
Pigistage lõhefileedele sidrunimahl ja jätke filee
marineerima. Seejärel kuivatage ning maitsesta‐
ge soola ja pipraga.
Segage omavahel kokku köögiviljad ja kartulid
ning pange segu õliga määritud kuumakindlasse
anumasse, maitsestage ja asetage kõige peale
lõhe.
Valage peale köögiviljaleem ja valge vein, rapu‐
tage kõige peale rosmariin ja tüümian.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Janssoni kiusatus
Koostis:
8 - 10 kartulit
•2 sibulat
125 g anšoovisefileed
300 ml koort
2 spl riivsaia
•pipart
värske hakitud tüümian
•2 spl võid
Valmistamine:
Peske kartulid, koorige ja viilutage õhukeselt.
Koorige sibulad ja viilutage.
Määrige kuumakindel küpsetusanum võiga. Pan
ge üks kolmandik kartulitest ja sibulatest nõusse.
Laotage peale pooled anšoovisefileed ja katke
teise kolmandiku sibulate ja kartulitega. Asetage
peale ülejäänud anšoovisefileed. Kõige peale
laotage ülejäänud sibulad ja kartulid nii, et kartu‐
lid jäävad pealmiseks kihiks.
Raputage peale pipar ja hakitud tüümian.
Valage küpsetisele peale anšooviste soolvesi ja
lisage koor. Raputage katteks riivsaia ja pange
kõige peale väikesed võitükikesed.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 2
KOOK
Sidrunikeeks
Segu koostis
•250 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
•4 muna
150 g jahu
150 g tärklist
1 triiki täis teelusikatäis küpsetuspulbrit
2 sidruni riivitud koor
Glasuuri koostis
125 ml sidrunimahla
100 g tuhksuhkrut
Muu:
Kandiline küpsetusvorm, 30 cm pikk
margariin vormi määrimiseks
riivsai küpsetusvormile raputamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, sidrunikoor, vanillisuhkur ja
sool kaussi ning vahustage. Lisage ühekaupa
munad ja kloppige jälle vahule.
Lisage vahumassile küpsetuspulbriga segatud
jahu ja tärklis ning segage sisse.
Pange tainas võiga määritud ja riivsaiaga kaetud
küpsetusvormi, siluge pealt ja asetage ahju.
Pärast küpsetamist segage sidrunimahl ja tuhk‐
suhkur. Kummutage valmis kook välja alumii‐
niumfooliumile.
Keerake alumiiniumfooliumi servad üles, et gla‐
suur maha ei voolaks. Torgake puutikuga koogi
sisse mõned augud ja pintseldage peale glasuur.
Seejärel laske koogil natuke seista, et glasuur
imenduks.
Ahjusoleku aeg: 75 minutit
Riiuli tasand: 1
Suhkrukook
Koostis:
•5 muna
340 g suhkrut
100 g sulatatud võid
360 g jahu
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
200 ml külma vett
Muu:
Ümmargune lahtikäiv koogivorm läbimõõduga
28 cm, põhjast kaetud küpsetuspaberiga
Valmistamine:
Pange kaussi suhkur, munad, vanillsuhkur ja
sool ning vahustage 5 minutit. Seejärel lisage su‐
latatud või ja segage sisse.
Lisage küpsetuspulbriga segatud jahu küpsetus‐
segule ning segage mass läbi.
Lõpuks lisage külm vesi ja segage mass põhjali‐
kult läbi. Pange tainas küpsetusvormi, siluge
pealt ja asetage ahju.
10
www.aeg.com
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Biskviit
Koostis:
•4 muna
2 spl kuuma vett
50 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
100 g suhkrut
100 g jahu
100 g tärklist
2 triiki täis teelusikatäis küpsetuspulbrit
Muu:
Ümmargune lahtikäiv koogivorm läbimõõduga
28 cm, põhjast kaetud küpsetuspaberiga
Valmistamine:
Eraldage munavalged ja -kollased. Vahustage
munakollased kuuma vee, 50 g suhkru, vanilli‐
suhkru ja soolaga. Vahustage munavalged 100 g
suhkruga tugevate vahutortide tekkimiseni.
Segage kokku jahu, tärklis ja küpsetuspulber.
Segage ettevaatlikult kokku munavalged ja mu‐
nakollased. Seejärel segage õrnalt sisse jahuse‐
gu. Pange tainas küpsetusvormi, siluge pealt ja
asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 1
Juustukook 1
Põhja koostis
150 g jahu
70 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
•1 muna
70 g pehmet võid
Juustukreemi koostis
3 munavalget
50 g rosinaid
2 supilusikatäit rummi
750 g lahjat kohupiima
3 munakollast
200 g suhkrut
ühe sidruni mahl
200 g rõõska koort
1 pakk vaniljemaitselist pudingipulbrit (40 g või
vastavalt 500 ml piimaga valmistatavale pu‐
dingile)
Muu:
Lahtikäiv 26 cm läbimõõduga koogivorm,
määritud.
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi. Lisage ülejäänud koostisai‐
ned ja segage käsimikseriga. Seejärel pange tai‐
nas 2 tunniks külmkappi.
Katke lahtikäiva koogivormi võiga määritud põhi
2/3 seguga ja torgake sinna kahvliga mõned au‐
gud.
Vormige ülejäänud segust 3 cm kõrgune serv.
Kloppige munavalged käsimikseriga vahule, kuni
tekivad tugevad vahutordid. Peske rosinad, nõru‐
tage, piserdage üle rummiga ja jätke veidikeseks
tõmbuma.
Pange lahja kohupiim, munakollane, suhkur, si‐
drunimahl, rõõsk koor ja pudingipulber kaussi ja
segage omavahel.
Lõpuks segage rosinad ja munavalge ettevaatli‐
kult kohupiimaseguga.
Ahjusoleku aeg: 85 minutit
Riiuli tasand: 1
Puuviljakook
Koostis:
200 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
•3 muna
300 g jahu
1/2 pakki küpsetuspulbrit (umbes 8 g)
125 g korinte
125 g rosinaid
60 g purustatud mandleid
60 g suhkurdatud sidrunikoort või suhkurdatud
apelsinikoort
60 g purustatud konservkirsse
70 g blanšeeritud mandleid
Muu:
lahtikäiv küpsetusvorm, 24 cm läbimõõduga
margariin vormi määrimiseks
riivsai küpsetusvormile raputamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, vanillisuhkur ja sool kaussi ja
kloppige segamini. Seejärel lisage ükshaaval
munad ja kloppige veel. Lisage vahumassile küp‐
EESTI 11
setuspulbriga segatud jahu ja tärklis ning segage
sisse.
Segage ka puuviljad tainasse.
Asetage segu ettevalmistatud vormi, nii et taina
servad jääksid veidi kõrgemale kui keskosa.
Kaunistage koogi servad ja keskosa blanšeeritud
mandlitega. Pange kook ahju.
Ahjusoleku aeg: 100 minutit
Riiuli tasand: 1
Purukook
Taigna koostis
375 g jahu
20 g pärmi
150 ml leiget piima
60 g suhkrut
1 näpuotsatäis soola
2 munakollast
75 g pehmet võid
Puru:
200 g suhkrut
•200 g võid
1 tl kaneeli
350 g jahu
50 g purustatud pähkleid
30 g sulatatud võid
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike sü‐
vend. Tükeldage pärm, asetage lohku, segage
äärest piima ja osa jahuga, raputage jahuga üle,
laske soojas kohas nii kaua kerkida, kuni eeltai‐
nale raputatud jahu muutub praguliseks.
Pange suhkur, munakollased, või ja sool jahu
hulka. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks taignaks.
Laske taignal soojas kohas kahekordseks kerki‐
da. Seejärel rullige tainas, asetage see määritud
küpsetusplaadile ning laske uuesti kerkida.
Pange kaussi suhkur, või ja kaneel ning segage
läbi.
Lisage jahu ja pähklid ning segage, kuni saate
sobiva purusegu.
Kallake sulatatud või kerkinud tainale ja riputage
sellele ühtlaselt purusegu.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Pärmipalmik
Taigna koostis
650 g jahu
20 g pärmi
200 ml piima
40 g suhkrut
5 g soola
5 munakollast
200 g pehmet võid
Täidis:
250 g purustatud pähkleid
20 g riivsaia
1 tl jahvatatud ingverit
50 ml piima
60 g mett
30 g sulatatud võid
20 ml rummi
Katmiseks:
1 munakollane
veidi piima
50 g mandlilaaste
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike sü‐
vend. Tükeldage pärm, asetage lohku, segage
piima ning vähese suhkru ja jahuga äärtest, ra‐
putage siis jahuga üle, laske soojas kohas nii
kaua kerkida, kuni eeltainale raputatud jahu
muutub praguliseks.
Lisage ülejäänud suhkur jahule. Sõtkuge kõik ai‐
ned ühtlaseks taignaks. Laske taignal soojas ko‐
has kahekordseks kerkida.
Segage kõik täiteained kokku. Jaotage tainas
kolme ossa ja rullige need siis piklikeks ristküli‐
kuteks. Pange igale ristkülikule kolmandik täidi‐
sest ja rullige tainaribad kokku.
Vormige kolmest taignaribast palmik. Pintselda‐
ge palmik munakollase ja piima seguga ja riputa‐
ge üle mandlilaastudega.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Gugelhupf
Põhja koostis
500 g jahu
1 väike pakk kuivpärmi (8 g kuivpärmi või 42 g
värsket pärmi)
80 g tuhksuhkrut
150 g võid
•3 muna
2 triiki täis teelusikatäit soola
150 ml piima
70 g rosinaid (leotage eelnevalt üks tund 20
ml kirsiviinas)
Katmiseks:
12
www.aeg.com
50 g kooritud mandleid
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, kuivpärm, tuhksuhkur, või,
munad, sool ja piim ning sõtkuge ühtlane pärmi‐
tainas. Katke tainakauss ja laske tainal üks tund
kerkida.
Sõtkuge leotatud rosinad käsitsi tainasse.
Pange mandlid eraldi igasse võiga määritud ja
jahuga kaetud auguga keeksivormi lohku.
Seejärel vormige tainas vorstikujuliseks ja pange
auguga keeksivormi. Katke kinni ja laske jälle 45
minutit kerkida.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 1
Siirupikeeks
Taigna koostis
350 g jahu
1 väike pakk kuivpärmi (8 g kuivpärmi või 42 g
värsket pärmi)
75 g suhkrut
•100 g võid
5 munakollast
1/2 tl soola
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
125 ml piima
Pärast küpsetamist:
375 ml vett
200 g suhkrut
100 ml ploomibrändit või 100 ml apelsinilikööri
´
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, kuivpärm, suhkur, või, muna‐
kollased, sool, vanillisuhkur ja piim ning sõtkuge
ühtlane pärmitainas. Katke tainakauss ja laske
tainal üks tund kerkida. Seejärel pange tainas
võiga määritud ringikujulisse koogivormi, katke
kinni ja laske veel 45 minutit kerkida.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 1
Pärast küpsetamist:
Kuumutage vesi ja suhkur keemiseni ja laske se‐
gul jahtuda.
Lisage suhkruvette ploomibrändi või apelsinili‐
köör ning segage.
Kui kook on jahtunud, torgake sellesse puutikuga
mitmeid auke ja laske segul ühtlaselt kooki imbu‐
da.
Küpsised
Koostis:
250 g tumedat šokolaadi
250 g võid
375 g suhkrut
2 pakk vanillisuhkrut (umbes 16 g)
1 näpuotsatäis soola
5 spl vett
•5 muna
375 g kreeka pähkleid
250 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Valmistamine:
Murdke šokolaad suurteks tükkideks ja sulatage
veevannis.
Vahustage või, suhkur, vanillisuhkur, sool ja vesi,
lisage munad ja sulatatud šokolaad.
Purustage kreeka pähklid (suuremate tükkidena),
segage jahu ja küpsetuspulbriga ning lisage šo‐
kolaadisegusse.
Katke sügav küpsetusvorm küpsetuspaberiga,
kallake segu vormi ja siluge pealt.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 2
Pärast küpsetamist:
Laske koogil jahtuda, eemaldage küpsetuspaber,
lõigake kook ruutudeks.
Muffinid
Koostis:
150 g võid
150 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
ühe vahatamata sidruni koor
•2 muna
50 ml piima
25 g tärklist
225 g jahu
10 g küpsetuspulbrit
1 purk hapusid kirsse (375 g)
225 g šokolaadilaaste
Muu:
Pabervormid, umbes 7 cm läbimõõduga
Valmistamine:
Vahustage või, suhkur, vanillisuhkur, sool ja si‐
drunikoor. Lisage munad ja vahustage jälle.
Segage kokku tärklis, jahu ja küpsetuspulber
ning lisage segu koos seguga tainamassile.
Nõrutage hapud kirsid ja segage koos šokolaadi‐
laastudega taignasse.
EESTI 13
Pange tainas pabervormidesse, vormid küpse‐
tusplaadile ja ahju. Võimalusel kasutage muffini‐
panni.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Riiuli tasand: 2
Šveitsi õunakook
Koostis:
2 lehttaignalehte (ruudukujuliseks rullitud)
50 g purustatud sarapuupähkleid
1,2 kg õunu
•3 muna
300 ml koort
70 g suhkrut
Valmistamine:
Pange lehttainas hästi määritud küpsetusplaadile
ja torgake kahvliga tainasse augud. Puistake sa‐
rapuupähklid ühtlaselt tainale. Koorige õunad,
eemaldage südamikud ja viilutage õunad 12 tü‐
kiks. Jaotage viilud ühtlaselt tainale. Segage
omavahel kokku munad, koor ja vanillisuhkur
ning kallake segu õuntele.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 2
Porgandikook (1. variant)
Segu koostis
150 ml päevalilleõli
100 g pruuni suhkrut
•2 muna
75 g siirupit
175 g jahu
1 tl kaneeli
1/2 tl jahvatatud ingverit
1 tl küpsetuspulbrit
200 g peeneks riivitud porgandeid
75 g rosinaid
25 g riivitud kookospähklit
Kate:
50 g võid
150 g kohupiimakreemi
40 g kristallsuhkrut
purustatud sarapuupähklid
Muu:
Lahtikäiv 22 cm läbimõõduga ümmargune
koogivorm, võiga määritud
Valmistamine:
Vahustage päevalilleõli, pruun suhkur, munad ja
siirup. Segage sisse taina ülejäänud koostiso‐
sad.
Valage segu võiga määritud küpsetusvormi.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 2
Pärast küpsetamist:
Segage kokku või, kohupiimakreem ja kristall‐
suhkur (vajadusel lisake vedeldamiseks natuke
piima.
Kandke segu jahtunud koogile ja puistake peale
purustatud sarapuupähklid.
Porgandikook (2. variant – Šveitsi retsept)
Segu koostis
4 munavalget
1 näpuotsatäis soola
80 g tuhksuhkrut
120 g suhkrut
200 g peenelt riivitud porgandeid
200 g peeneks jahvatatud mandleid
1 sidrun, mahl ja riivitud koor
1 spl kirsilikööri
1/2 tl kaneeli
60 g jahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
Kate:
150 g tuhksuhkrut
1 spl kirsilikööri
12 martsipanist porgandit
purustatud sarapuupähklid
Muu:
Lahtikäiv 26 cm koogivorm, põhi kaetud küp‐
setuspaberiga, võiga määritud.
Valmistamine:
Vahustage soolaga segatud munavalgeid tuge‐
valt, lisage tuhksuhkur ja vahustage kõvaks va‐
huks. Segage munakollased suhkruga kreemjaks
ja lisage ülejäänud koostisained. Lisage muna‐
kollastele veerand vahustatud munavalgetest;
seejärel lisage munasegule õrnalt ülejäänud mu‐
navalgevaht. Kallake taigen ettevalmistatud vor‐
mi ja siluge pealt ühtlaseks.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 2
Pärast küpsetamist:
Laske koogil jahtuda. Kook tuleks valmis teha
paar päeva enne lõplikku viimistlemist ning hoida
seda niikaua kaetult külmutuskapis. Gasuuriks
segage tuhksuhkur kirsilikööriga. Vajadusel lisa‐
14
www.aeg.com
ge vett. Katke kook glasuuriga ja kaunistage
martsipanist porganditega.
Portugali mandlikook
Koostis:
•5 muna
200 g suhkrut
100 g martsipani
200 ml oliiviõli
450 g jahu
1 spl kaneeli
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
50 g tükeldatud pistaatsiapähkleid
125 g jahvatatud mandleid
300 ml piima
Kate:
200 g aprikoosimoosi
5 spl tuhksuhkrut
1 tl kaneeli
2 spl kuuma vett
mandlilaastud
Muu:
28 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm
Valmistamine:
Vahustage mune, suhkrut ja martsipani 5 minutit,
seejärel lisage munasegule väikeste koguste
kaupa oliiviõli.
Sõeluge kokku jahu, kaneel ja küpsetuspulber,
segage jahusegusse purustatud pistaatsiapäh‐
klid ja jahvatatud mandlid. Segage munasegu et
tevaatlikult piimaga.
Kallake segu riivsaiaga ülepuistatud lahtikäivas‐
se koogivormi.
Ahjusoleku aeg: 70 minutit
Riiuli tasand: 1
Pärast küpsetamist:
Soojendage aprikoosimoos ja pintseldage see
koogile; laske koogil jahtuda. Segage kokku
tuhksuhkur, kaneel ja kuum vesi; määrige segu
koogile. Puistake koogi glasuuritud pinnale otse‐
kohe mandlilaastud.
Prantsuse puuviljakook
Taigna koostis
200 g jahu
1 näpuotsatäis soola
•125 g võid
•1 muna
50 g suhkrut
50 ml külma vett
Täidis:
Puuviljad sõltuvalt aastaajast (400 g õunu, vir
sikuid, hapusid kirsse jms)
90 g jahvatatud mandleid
•2 muna
100 g suhkrut
90 g pehmet võid
Muu:
28 cm läbimõõduga määritud quiche'i vorm
Valmistamine:
Sõeluge kaussi jahu, segage hulka sool ja väi‐
kesteks tükkideks lõigatud või. Lisage muna,
suhkur ja külm vesi. Sõtkuge tainas.
Laske tainal 2 tundi külmikus jahtuda. Rullige
külmikust võetud tainas lahti, pange määritud
quiche'i vormi ning torgake kahvliga augud sisse.
Puhastage puuviljad, eemaldage südamikud, ki‐
vid või seemned ning kandke väikesed tükid või
viilud tainale. Pange kaussi jahvatatud mandlid,
munad, suhkur ja pehme või ning vahustage.
Seejärel pange segu puuviljadele ja siluge pealt.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 1
Vanaema õunakook
Koostis:
250 g võid
250 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
100 g martsipani
•5 muna
500 g jahu
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
1 pakike piparkoogimaitseainet (umbes 20 g)
50 g kakaopulbrit
150 ml punast veini
1,2 kg õunu
Valmistamine:
Pange või, suhkur, vanillisuhkur ja sool kaussi ja
kloppige kohevaks vahuks. Lisage väikesteks
tükkideks purustatud martsipan ja kloppige ühtla‐
seks seguks. Lisage ükshaaval munad ja kloppi‐
ge vahule. Lisage jahu, küpsetuspulber, pipar
koogimaitseaine ja kakaopulber. Lisage punane
vein. Kallake taigen küpsetuspaberiga vooderda‐
tud kõrgete servadega vormi ja siluge pealt tasa‐
seks. Koorige ja puhastage õunad; lõigake 0,5
cm paksusteks viiludeks. Ploomipüree: Katke
EESTI 15
kook pealt apelsiniviiludega ja täitke ülejäänud
kohad ploomipüreega. Pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 1
Pärast ahjust väljavõtmist asetage kook jahe‐
dasse kohta; eemaldage küpsetuspaber.
Glasuur:
250 ml õunamahla
1 pakike läbipaistvat koogiglasuuri
Pärast ahjust väljavõtmist asetage kook jahe‐
dasse kohta; eemaldage küpsetuspaber.
Segage õunamahlast ja glasuurisegust glasuur
ja pintseldage see koogile.
PITSA/PIRUKAS/LEIB
Pitsa
Taigna koostis:
14 g pärmi
200 ml vett
300 g jahu
•3 g soola
•1 sl õli
Kate:
1/2 väikest purki hakitud tomateid (200 g)
200 g riivitud juustu
100 g salaamit
100 g keedusinki
150 g seeni (konserveeritud)
150 g Feta juustu
punet
Muu:
Küpsetusvorm, määritud.
Valmistamine:
Purustage pärm kausis ja segage leige veega.
Segage sool jahuga ja lisage see koos õliga
kaussi.
Sõtkuge niikaua, kuni tainas on ühtlane ega jää
kausi külge kinni. Seejärel laske tainal soojas ko‐
has kerkida, kuni see on kahekordse suurusega.
Rullige tainas lahti ja pange määritud küpsetus‐
vormi; põhja torgake kahvliga augud.
Pange katteained tainale sellises järjekorras, na‐
gu retseptis kirjas.
Ahjusoleku aeg: 25 minutit
Riiuli tasand: 1
Sibulapirukas
Taigna koostis:
300 g jahu
20 g pärmi
125 ml piima
•1 muna
50 g võid
3 g soola
Kate:
750 g sibulaid
250 g peekonit
•3 muna
250 g rõõska koort
125 ml piima
1 tl soola
1/2 tl purustatud pipart
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike sü‐
vend.
Tükeldage pärm, pange süvendisse, segage ää‐
rest toasooja piima ja väikese koguse jahuga.
Raputage peale jahu, jätke sooja kohta kerkima,
kuni eeltainale raputatud jahu muutub praguli‐
seks.
Lisage jahu ääreossa muna ja või. Sõtkuge kõik
ained ühtlaseks taignaks.
Laske taignal soojas kohas kahekordseks kerki‐
da.
Vahepeal koorige sibulad, lõigake sektoriteks
ning viilutage õhukesteks ribadeks.
Lõigake peekon väikesteks tükkideks ja kuumu‐
tage koos sibulaga, kuid ärge pruunistage. Jätke
jahtuma.
Rullige taigen laiali ning pange rasvaga määritud
küpsetusplaadile, torgake põhja kahvliga augud
ning suruge servad üles. Laske veelkord kerkida.
Segage kokku munad, rõõsk koor, piim, sool ja
pipar. Kallake jahtunud sibul ja peekon taignale.
Siluge segu ühtlaselt laiali.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 1
Quiche Lorraine
Taigna koostis:
200 g jahu
•2 muna
100 g võid
1/2 tl soola
natuke pipart
16
www.aeg.com
1 näpuotsatäis muskaatpähklit
Kate:
150 g riivitud juustu
200 g keedusinki või lahjat peekonit
•2 muna
250 g hapukoort
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
Metallist küpsetusvorm, määritud, 28 cm läbi‐
mõõduga.
Valmistamine:
Pange jahu, või, munad ja maitseained kaussi
ning segage ühtlaseks tainaks. Laske tainal paar
tundi külmikus seista.
Seejärel rullige tainas lahti ja asetage määritud
metallist küpsetusvormi. Torgake põhja kahvliga
augud.
Pange peekon tainale.
Katte jaoks segage omavahel munad, hapukoor
ja maitseained. Seejärel lisage juust.
Valage täidis peekoni peale.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Riiuli tasand: 1
Kitsejuustu kook
Taigna koostis:
125 g jahu
60 ml oliiviõli
1 näpuotsatäis soola
3 - 4 spl külma vett
Kate:
1 spl oliiviõli
•2 sibulat
sool ja pipar
1 tl hakitud tüümiani
125 g ricotta-juustu
•100 g kitsejuustu;
2 spl oliive
•1 muna
60 ml koort
Muu:
Metallist küpsetusvorm, määritud, 28 cm läbi‐
mõõduga.
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, oliiviõli ja sool ning segage,
kuni segu sarnaneb leivapurule. Lisage vesi ja
sõtkuge taigen. Laske tainal paar tundi külmikus
seista.
Seejärel rullige tainas lahti ja asetage määritud
metallist küpsetusvormi. Torgake põhja kahvliga
augud.
Pange pannile 1 spl oliiviõli. Koorige sibulad, vii‐
lutage õhukeselt ja kuumutage kaanega kaetud
pannil ligikaudu 30 minutit. Maitsestage soola ja
pipraga ning segage 1/2 tl hakitud peterselliga.
Laske sibulatel natuke jahtuda ja laotage seejä‐
rel taignale.
Seejärel raputage peale ricotta ja kitsejuust ning
lisage oliivid. Raputage peale 1/2 tl hakitud tüü‐
miani.
Täidise jaoks segage omavahel munad ja hapu‐
koor. Valage täidis koogile.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 1
Juustukook 2
Koostis:
1,5 lehttaignalehte (ruudukujuliseks rullitud)
500 g riivitud juustu
200 ml koort
100 ml piima
•4 muna
sool, pipar ja muskaatpähkel
Valmistamine:
Laotage taigen korralikult määritud küpsetusvor‐
mi. Torgake taignasse kahvliga augud.
Raputage juust ühtlaselt taignale. Segage oma‐
vahel kokku koor, piim ja munad, maitsestage
soola, pipra ja muskaatpähkliga. Segage korrali‐
kult läbi ja kallake juustule.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Riiuli tasand: 2
Borek
Koostis:
400 g Feta juustu
•2 muna
3 spl hakitud petersellilehti
Must pipar
80 ml oliiviõli
375 g õhukest lehttaignat
Valmistamine:
Segage omavahel kokku Feta juust, munad, pe‐
tersell ja pipar. Katke õhuke lehttaigen niiske räti‐
ga, et taigen ei kuivaks. Asetage üksteise peale
4 lehttaignakihti, määrige iga kihti kergelt õliga.
Lõigake neljaks ribaks, iga riba u 7 cm pikk.
Pange iga riba ühte nurka 2 kuhjaga supilusika‐
täit Feta-juustu segu ja keerake taigen diagonaa‐
lis kolmnurgaks.
EESTI 17
Pange tagurpidi küpsetusplaadile ja määrige õli‐
ga.
Ahjusoleku aeg: 25 minutit
Riiuli tasand: 2
Sai
Koostis:
1000 g jahu
40 g värsket pärmi või 20 g kuivpärmi
650 ml piima
15 g soola
Muu:
Võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud
küpsetusplaat.
Valmistamine:
Pange jahu ja sool suurde kaussi. Lahustage
pärm leiges piimas ja lisage jahule. Sõtkuge kõik
ained ühtlaseks tainaks. Sõltuvalt jahust tuleb
ühtlase taigna saavutamiseks võib-olla lisada
veidi piima.
Laske tainal kerkida kahekordseks.
Jaotage taigen kaheks, vormige kaks pikka pätsi
ja asetage need võiga määritud või küpsetuspa‐
beriga kaetud küpsetusplaadile.
Laske pätsidel veelkord poole võrra kerkida.
Enne küpsetamist riputage peale natuke jahu ja
tehke terava noaga 3 kuni 4 vähemalt 1 cm sü‐
gavust diagonaalset sisselõiget.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Auruahjude puhul: lisage veesahtlisse 100 ml
vett
Teraleib
Koostis:
500 g nisujahu
250 g rukkijahu
15 g soola
1 väike pakk kuivpärmi
250 ml vett
250 ml piima
Muu:
Võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud
küpsetusplaat.
Valmistamine:
Pange suurde kaussi nisujahu, rukkijahu, sool ja
kuivpärm.
Segage kokku vesi, piim ja sool ning lisage jahu‐
le. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks tainaks. Laske
tainal kerkida kahekordseks.
Vormige tainas pikaks pätsiks ja asetage see
võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud küp‐
setusplaadile.
Laske pätsil veel kord poole võrra kerkida. Enne
küpsetamist raputage peale pisut jahu.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 1
Auruahjude puhul: lisage veesahtlisse 100 ml
vett
Pelmeenid (30 tükki)
Taigna koostis:
250 g speltajahu
250 g võid
250 g lahjat kohupiima
•soola
Täidis:
1 valge kapsa pea (400 g)
50 g peekonit
2 spl selitatud võid
sool, pipar ja muskaatpähkel
3 spl hapukoort
•2 muna
Muu:
Küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaat.
Valmistamine:
Sõtkuge speltajahu, või, lahja kohupiim ja väike
kogus soola taignaks ja pange külmkappi.
Viilutage valge kapsas õhukesteks viiludeks. Vii‐
lutage peekon ja praadige selitatud võis. Lisage
kapsas ja hautage see pehmeks. Maitsestage
soola, pipra ja muskaatpähkliga ning lisage ha‐
pukoor.
Jätkake hautamist, kuni kogu vedelik on aurustu‐
nud.
Keetke munad kõvaks, jahutage ja hakkige; lisa‐
ge kapsale ja laske jahtuda.
Rullige taigen lahti, lõigake ümmargused kettad
(u 8 cm läbimõõduga).
Pange väike kogus täidist iga ketta keskele ja
keerake see kokku. Suruge servad kahvliga kok‐
ku.
Pange pirukad küpsetuspaberiga kaetud küpse‐
tusplaadile ja määrige munakollasega.
Ahjusoleku aeg: 20 minutit
Riiuli tasand: 2
Võipalmik
Taigna koostis:
750 g jahu
18
www.aeg.com
30 g pärmi
400 ml piima
10 g suhkrut
15 g soola
•1 muna
100 g pehmet võid
Katmiseks:
1 munakollane
veidi piima
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike sü‐
vend. Tükeldage pärm, asetage lohku, segage
äärest piima, natukese suhkru ja osa jahuga, ra‐
putage jahuga üle, laske soojas kohas nii kaua
kerkida, kuni eeltainale raputatud jahu muutub
praguliseks.
Lisage jahule ülejäänud suhkur, sool, muna ja
või. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks taignaks.
Laske taignal soojas kohas kahekordseks kerki‐
da.
Jaotage tainas kolmeks ühesuuruseks tükiks ja
vormige ikka tükk pikaks "vorstiks". Põimige kolm
pikka osa kokku.
Katke kinni ja laske veel pool tundi kerkida. Pint‐
seldage palmik munakollase ja piima seguga ja
pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 2
VORMIROAD/GRATÄÄNID
Lasanje
Lihakastme koostis
100 g läbikasvanud peekonit
•1 sibul
1 porgand
100 g sellerit
2 spl oliiviõli
400 g hakkliha (looma- ja sealiha segu)
100 ml lihaleent
1 väike purk purustatud tomateid (u 400 g)
pune, tüümian, sool ja pipar
Valge jahukastme koostis:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Panna kokku:
•3 spl võid
250 g rohelisi lasanjeplaate
50 g riivitud Parmesani juustu
50 g riivitud pehmet juustu
Valmistamine:
Lõigake terava noaga ära peekoni kamar ning
kõhr ja lõigake peekon väikesteks kuubikuteks.
Koorige sibul ja porgand, puhastage seller ning
lõigake kogu köögivili peenteks kuubikuteks.
Kuumutage õli haudepotis, lisage peekon ja köö‐
giviljakuubikud, hautage pidevalt segades.
Lisage järk-järgult hakkliha, hautage pidevalt se‐
gades, et liha muutuks väiksemateks tükkideks
ning lisage leem. Maitsestage lihakaste tomati‐
pasta, maitserohelise, soola ja pipraga ning hau
tage kaane all madalal kuumusel umbes 30 mi‐
nutit.
Vahepeal valmistage hele jahukaste. Sulatage
pannil või, lisage jahu ja kuumutage pidevalt se‐
gades kuldseks pruunistumiseni. Lisage pidevalt
segades vähehaaval piim. Maitsestage kaste
soola, pipra ja muskaatpähkliga ning hoidke kaa‐
neta madalal tulel 10 minutit.
Määrige suur kandiline ahjuvorm 1 sl võiga. Ase
tage vormi vaheldumisi kihid pastaplaate, liha‐
kastet, valget jahukastet ja sellega segatud juust.
Seejuures peab viimaseks kihiks jääma juustuga
kaetud hele jahukaste. Pange ülejäänud või väi‐
keste tükkidena roa peale.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Cannelloni
Täidis:
50 g hakitud sibulaid
30 g võid
350 g hakitud lehtspinatit
100 g rõõska koort
200 g kuubikuteks lõigatud värsket lõhet
200 g kuubikuteks lõigatud ahvenat
150 g krevette
150 g karbita rannakarpe
sool, pipar
Valge jahukastme koostis:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Panna kokku:
1 pakk cannellonit
50 g riivitud Parmesani juustu
150 g riivitud juustu
40 g võid
EESTI 19
Valmistamine:
Pange hakitud sibulad ja või potti ning hautage
klaasjaks. Lisage hakitud lehtspinat ja kuumuta‐
ge lühikest aega. Lisage rõõsk koor, segage ja
jätke jahtuma.
Vahepeal valmistage hele jahukaste. Sulatage
pannil või, lisage jahu ja kuumutage pidevalt se‐
gades kuldseks pruunistumiseni. Lisage pidevalt
segades vähehaaval piim. Maitsestage kaste
soola, pipra ja muskaatpähkliga ning hoidke kaa‐
neta madalal tulel 10 minutit.
Lisage jahtunud spinatile lõhe, ahven, krevetid,
rannakarbid, sool ja pipar ning segage.
Määrige suur kandiline ahjuvorm 1 sl võiga.
Täitke cannelloni-torud spinatiseguga ning aseta‐
ge küpsetusnõusse. Iga cannelloni-torude rea
vahele pange valget jahukastet. Seejuures peab
viimaseks kihiks jääma juustuga kaetud hele ja‐
hukaste. Pange ülejäänud või väikeste tükkidena
roa peale.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Kartuligratään
Koostis:
1000 g kartuleid
1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl muskaatpähklit
2 küüslauguküünt
200 g riivitud juustu
200 ml piima
200 ml koort
•4 spl võid
Valmistamine:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks viiludeks,
kuivatage ja maitsestage.
Hõõruge kuumakindel ahjuvorm esmalt küüslau‐
gu küünega, seejärel määrige võiga.
Laotage pool maitsestatud kartuliviiludest vormi
ja riputage peale veidi riivitud juustu. Seejärel li‐
sage ülejäänud kartuliviilud; kõige lõpuks katke
roog riivitud juustuga.
Purustage teine küüslauguküüs ja kloppige see
piima ja koore hulka. Valage segu kartulitele ja
laotage ülejäänud või laastudena vormiroale.
Ahjusoleku aeg: 65 minutit
Riiuli tasand: 1
Moussaka (10 inimesele)
Koostis:
1 hakitud sibul
oliiviõli
1,5 kg hakkliha
1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
50 g riivitud juustu
4 tl riivsaia
sool ja pipar
kaneel
1 kg kartuleid
1,5 kg baklažaane
võid praadimiseks
Valge jahukastme koostis:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Panna kokku:
150 g riivitud juustu
4 spl riivsaia
50 g võid
Valmistamine:
Kuumutage hakitud sibul väheses oliiviõlis, lisa‐
ge hakkliha ja küpsetage segades.
Lisage tükeldatud tomatid, riivitud Emmentali
juust ja riivsai, segage korralikult ja kuumutage
keemiseni. Maitsestage soola, pipra ja kaneeliga;
eemaldage keeduplaadilt.
Koorige kartulid ja lõigake 1 cm paksusteks viilu‐
deks; peske baklažaanid ja lõigake 1 cm paksus‐
teks viiludeks.
Kuivatage kõik viilud salvrätiga kuivaks. Seejärel
pruunistage pannil rohkes võis.
Vahepeal valmistage hele jahukaste. sulatage
pannil või, lisage jahu ja kuumutage pidevalt se‐
gades kuldseks pruunistumiseni. Lisage pidevalt
segades vähehaaval piim. Maitsestage kaste
soola, pipra ja muskaatpähkliga ning hoidke kaa‐
neta madalal tulel 10 minutit.
Asetage kartuliviilud määritud küpsetusanuma
põhja, katke vähese koguse riivjuustuga. Kandke
peale kiht baklažaane. Nende peale kiht hakkli‐
hasegu. Selle peale kiht valget jahukastet.
Seejärel uus kiht kartuliviile, siis baklažaanikiht ja
hakklihasegu. Viimane kiht peab olema valge ja‐
hukaste. Kõige peale puistake ülejäänud juust ja
riivsai. Sulatage või ja valage kihilisele küpsetise‐
le.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 1
Makaronivorm
Koostis:
•1 l vett
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG KE8404001M Recipe book

Tüüp
Recipe book
See käsiraamat sobib ka