13
AHJUVENTILAATORI KASUTAMINE
Ahjuventilaator
Ahjus olevat õhku kuumutab ventilaatori ümber olev
küttekeha ahju tagaseina taga. Ventilaator suunab
kuuma õhu ahjus ringlema, hoides ahjutemperatuuri
ühtlasena.
Selle funktsiooniga küpsetamisel on järgmised
eelised:
Kiirem eelkuumutamine
Et tänu ahjuventilaatorile jõuab ahi kiiresti vajaliku
temperatuurini, ei ole ahju tavaliselt vaja eel-
kuumutada, kuigi mõnikord on vaja selle asemel
küpsetamist 5–7 minuti võrra pikendada. Kõrgemat
temperatuuri vajavate küpsetiste korral (näiteks sai,
koogid, sufleed jms) saavutate parima tulemuse ahju
eelkuumutades.
Madalam temperatuur
Ahjuventilaatoriga küpsetamisel saab tavaliselt
kasutada madalamat temperatuuri kui tavalisel
küpsetamisel.
Küpsetamisel ärge unustage vähendada tempe-
ratuuri 20–25 °C võrra sellest, mida soovitatakse
retseptis tavalise küpsetamise jaoks.
Kuumuse ühtlane jaotumine
Ahjuventilaator tagab kuumuse ühtlase jaotumise
resti kõigil kõrgustel. See tähendab, et sama toidu eri
portsjone saab ahjus küpsetada samal ajal. Ülemine
restitäis võib küpseda siiski pisut kiiremini kui
alumine.
See on täiesti normaalne. Ahjus valmistatavate
toitude maitsed ei segune.
Kuidas kasutada ahjuventilaatorit
Keerake ahju juhtnupp asendisse
.
2. Keerake termostaadi juhtnupp soovitud
temperatuurile.
NÕUANDED JA SOOVITUSED
Resti täpne kõrgus ei ole oluline, kuid kontrollige, et
restid oleksid jaotatud ahjus ühtlaselt.
Kui te küpsetate ahjuventilaatorit kasutades korraga
mitut rooga, asetage need pigem eri kõrgustele kui
kõrvuti samale restile.
Kui ahi on täis, võib olla vaja küpsetusaega veidi
pikendada.
Ühe resti võib asetada ka ahju põhja. Et õhk saaks
ümber toidu vabalt ringelda, asetage toit pigem ahju
põhja pandud restile kui vahetult ahju põhjale.
Kui ahi on täidetud sama liiki toiduga, näiteks
ühesuguste plaatidega, millel on väikesed saiakesed
või ühesuurused tordipõhjad, siis saavad need
küpseks ühel ajal ja need võib ahjust välja võtta
korraga. Erineva suurusega plaatide või toiduliikide,
näiteks küpsiste ja saiakeste koos küpsetamisel ei
pruugi need valmida ühel ajal.
Ahjuventilaatorit saab kasutada külmutatud toidu-
ainete, näiteks puuviljakookide, pirukate, vorsti-
rullide ja muude väikeste küpsetiste läbikuumuta-
miseks ilma neid enne üles sulatamata. Küpsetage
20–40 minutit temperatuuril 190–200 °C (sõltuvalt
ahjus olevate toiduainete kogusest).
Kogemuste abil õpite Te valima sobivaima seadis-
tuse vastavalt vajadusele. Tabelis esitatud tempe-
ratuurid on soovituslikud. Konkreetsele vajadusele
vastamiseks võib olla vaja temperatuuri suuren-
dada või vähendada.
Küpsetusnõude mõju küpsetustulemusele
Küpsetusnõud ja koogivormid on erineva paksu-
sega, soojusjuhtivusega, eri värvi jne. Kõik need
omadused mõjutavad soojusülekannet nendes
olevate toiduaineteni.
A Alumiinium- ja savinõud, kuumuskindlast
klaasist ahjunõud ning läbipaistvad ja läikivad nõud
vähendavad küpsemiskiirust ja altpoolt pruunistu-
mist.
B Emailitud malmist, anooditud alumiiniumist,
seest tefloniga kaetud alumiiniumist ja värvitud
välispinnaga ning tumedad ja rasked nõud suuren-
davad küpsemiskiirust ja altpoolt pruunistumist.
Sulatamine
Sulatamine on ette nähtud sügavkülmutatud toidu-
ainete ülessulatamiseks. Ahjuventilaator töötab
ilma kuumuseta ja paneb ahjus ringlema toasooja
õhu. See kiirendab sulamist.
Nimetatud funktsioon on eriti sobiv selliste toidu-
ainete sulatamiseks, mida liigne kuumus võib
kahjustada, nt kreemitäidisega koogid, külmutatud
koogid, kondiitritooted, sai ja teised pärmitaigna-
tooted.
NÕUANDED JA SOOVITUSED
• Katke toit kaane, alumiiniumfooliumi või kilega,
et vältida selle ära kuivamist ülessulatamisel.
• Väiksed või õhukesed kalafilee tükid, kooritud
krevetid, hakkliha, maks ja õhukesed karbo-
naaditükid sulavad üles 1–2 tunniga. Pidage
silmas, et need tuleb toidu hügieenilisuse huvi-
des kohe pärast ülessulatamist läbi küpsetada
või külmkappi asetada.
• Paigutage ülessulatatavad toiduained ühe kihi-
na.
• Võimaluse korral keerake need sulamise keskel
ümber.
• Asetage ülessulatatavad toiduained ühe kihina
ja keerake need sulamise keskel võimaluse
korral ümber.
• ÄRGE jätke kord juba üles sulatatud toiduaineid
toatemperatuuril seisma. Küpsetage toored
toiduained kohe läbi; küpsetatud toiduained
asetage külmikusse.
• Järgige värskete, sügavkülmutatud, tooreste ja
küpsetatud toiduainete käsitsemisel hoolega
põhilisi hügieeninõudeid.