13
Mikrolaineahjus toiduvalmistamise juhised
Mikrolaineahjus toiduvalmistamise juhised
Toiduvalmistamine mikrolaineahjus
Mikrolaineahjus toidu küpsetamiseks/sulatamiseks peavad
mikrolained toidu soojendamiseks läbima anuma. Seepärast
tuleb kasutada sobivaid anumaid.
Ristküliku-/ruudukujuliste anumate asemel tuleks kasutada
ümmargusi/ovaalseid, kuna nurkades olev toit võib üle küpseda.
Ühtlase soojenemise tagamiseks tuleb toitu kas ümber keerata või
segada.
Pärast küpsetamist peab toit seisma, kuna nii levib kuumus läbi
terve toidu.
Toidu omadused
Koostis Kõrge rasva või suhkrusisaldusega toidud (nt ploomipuding) vajavad
vähem küpsetusaega. Tuleb olla ettevaatlik, kuna ülekuumenemine
võib tulekahju põhjustada.
Tihedus Toidu tihedust mõjutab vajaminevat küpsetusaega. Kerged poorsed
toiduained, näiteks koogid või leib, küpsevad kiiremini kui rasked,
tihedad toidud nagu praed või pajaroad.
Kogus Ahju pandava toidu koguse suurenemisel tuleb pikendada ka
küpsetusaega. Nt neli kartulit küpseb kauem kui kaks.
Mõõtmed Väiksed toiduained või tükid valmivad kiiremini kui suured, kuna
mikrolained pääsevad nii kergemini toidu sisemusse. Ühtlase
küpsemise tagamiseks peavad kõik tükid olema ühesuurused.
Kuju Korrapäratu kujuga toiduained, nagu kanafilee või koivad, küpsevad
aeglasemalt paksemas osas. Ümmargused toiduained valmivad
mikrolaineahjus ühtlasemalt kui neljakandilised.
Temperatuur Toidu algtemperatuur mõjutab vajaminevat küpsetusaega. Jahutatud
toidud valmivad kauem kui toatemperatuuril olevad. Täidetud toidud,
näiteks moosipirukad, tuleb auru või kuumuse väljalaskmiseks katki
lõigata.
Küpsetusviisid
Paigutus Pange jämedamad osad nõu välisserva poole. Nt kanakoivad
Kaas Kasutage mikrolaineahju jaoks mõeldud toidukilet või sobivat kaant.
Augusta Koorega, naha või membraaniga toidud tuleb enne küpsetamist või
soojendamist mitmest kohast läbi torgata kuna auru kogunemisel võib
toiduaine plahvatada, nt kartulid, kala, kana, vorstid.
Tähtis: Mune ei tohi mikrolaineahjus soojendada, kuna need võivad
ka pärast küpsetamise lõppemist plahvatada, nt blanšeeritud või
kõvaks keedetud munad.
Segage,
keerake ja
muutke
paigutust
Ühtlase valmimise tagamiseks on oluline toitu küpsetamise ajal
segada, keerata ja seda ümber paigutada. Alati segage ja paigutage
ümber väljast sissepoole.
Hoidmine Pärast valmimist on oluline toidul seista lasta, nii jaotub kuumus
ühtlasemalt terves toidus.
Kaitske Sulatamisel võivad mõned toidu osad soojaks muutuda. Soojasid