15
KÜPSETAMISE TABEL
MIDA ROHKEM TOITU SOOVITE KÜPSETADA, seda roh-
kem aega kulub. Rusikareegli kohaselt nõuab
kahekordne toidu hulk peaaegu kahekordse
kestusega aja kasutamist.
MIDA MADALAM ON TEMPERATUUR, seda pikem
on vajalik küpsetusaeg. Toatemperatuu-
ril olev toit küpseb rutem, kui vahetult
külmikust võetud toit.
KUI KÜPSETATE MITUT ASJA SAMA TOI-
DU jaoks, nt koorega kartu-
leid, asetage need ühesu- g-
use küpsusastme saamiseks ringiku-
juliselt.
TOIDU SEGAMINE JA PÖÖRAMINE ON võtted, mida ka-
sutatakse nii tavalisel toiduvalmistamisel kui
ka mikrolainetega küpsetamisel soojuse kiireks
jaotumiseks nõu keskele ning toidu väliskül-
gede üleküpsemise vältimiseks.
EBAÜHTLASE KUJU VÕI PAKSUSEGA TOIDU
valmistamisel asetage õhemad alad
nõu keskosa poole, mis kuumeneb vi-
imasena.
ROHKELT RASVA JA SUHKRUT sisaldavad
toidud küpsevad kiiremini kui rohkes-
ti vett sisaldavad toidud. Rasva ja suhkru tem-
peratuur võib tõusta ka kõrgemale kui vee
temperatuur.
PÄRAST VALMIMIST LASKE TOIDUL
mõnda aega seista. Seisuaeg
parandab alati tulemust,
sest siis jaotub temperatuur
toidus ühtlaselt.
MÕNED TOIDUAINED, NT KARTULID, ÕUNAD JA MUNARE-
BUD, on kaetud koore või kilega. Sellised
toiduained tuleb rõhu vabastamiseks
ja lõhkemise vältimiseks torgata läbi
kahvli või kokteilikõrrega.
VÄIKSEMAD TOIDUTÜKID KÜPSEVAD KIIREMINI KUI su-
ured toidutükid ning ühesuguse suuruse ja
korrapärase kujuga tükid ühtlasemalt kui eba-
regulaarse kujuga tükid.
TOIDU LIIK KOGUS VÕIMSUSASTE AEG SEISUAEG NÄPUNÄITEID
KANA (terve) 1000 G
700W
18-20
MIN.
5-10 MIN.
PÖÖRAKE KANA POOLE küpset-
amise ajal ümber. Kontrol-
lige, et lihamahl oleks küpse-
tamise lõpetamisel värvitu.
KANA ( leed või
tükid)
500 G 8-10 MIN. 5 MIN.
KONTROLLIGE , et lihamahl oleks
küpsetamise lõpetamisel
värvitu.
PEEKON 150 G 3-4 MIN. 1-2 MIN.
ASETAGE PLAADILE KÖÖGIPABER, ase-
tage sellele 2 või kolm viilu ja
katke köögipaberiga.
KÖÖGIVILJAD (vär-
sked)
300 G 3-4 MIN. 1-2 MIN.
KÜPSETAGE KAANE ALL ja lisage 2
supilusikatäit soola.
KÖÖGIVILJAD (kül-
mutatud)
250-
400 G
3-4 MIN.
5-6 MIN.
1-2 MIN. KÜPSETAGE KAANE ALL
KOOREGA KAR-
TULID
1 TK
4 TK
4-6 MIN.
12-15
MIN.
2 MIN.
5 MIN.
TORGAKE KAHVLIGA. (1 tk = 250 g).
Pöörake poole küpsetamise
ajal ümber.
LIHA (pikkpoiss) 600-700 G
500W
12-14 MIN. 5 MIN.
KALA (terve) 600 G 8-9 MIN. 4-5 MIN.
TEHKE NAHKA SÄLGUD ja küpse-
tage kaane all.
KALA (tükid või
leed)
400 G 5-6 MIN. 2-3 MIN.
ASETAGE ÕHEMAD TÜKID plaa-
di keskosa poole. Küpsetage
kaane all.