LG MS2535GIB Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
KASUTUSJUHEND
MIKROLAINEAHI
Enne kasutamist lugege hoolikalt läbi käesolev kasutusjuhend.
MS253 **** MS23****
(valikuline, vt mudeli spetsifikatsiooni)
www.lg.com
Autoriõigus © 2018 LG Electronics. Kõik õigused kaitstud.
EESTI


Mikrolained on energia poolest sarnased raadio-
ja televisioonilainetega ning tavalise päevavalgu-
sega. Tavaliselt levivad mikrolained läbi atmosfääri
ja hajuvad.
Kuid sellel ahjul on magnetron, mis kasutab ära
mikrolainetes oleva energia. Magnetroni toru ka-
sutab elektrienergiat, et luua mikrolaine-energiat.
Need mikrolained levivad ahju küpsetusalale läbi
ahjus olevate avadele. Ahju sees asub alus. Mikro-
lained ei suuda läbida ahju metallseinu, kuid need
läbivad selliseid materjale nagu klaas, portselan
ja paber – nendest materjalidest on valmistatud
mikrolaineahjule sobivad küpsetusnõud.
Mikrolained ei kuumuta keedunõusid, kuid need
soojenevad kuumutatud toidu mõjul.

-

-






3 OLULISEDOHUTUSJUHISED
8 ENNEKASUTAMIST
8 Lahtipakkimine ja paigaldamine
10 Juhtpaneel
10 Displei piktogrammid
11 Kella seadistus
11 Kiirstart
11 Rohkem/vähem
11 Elektrienergia säästmine
12 KUIDASKASUTADA
12 Ajastatud küpsetamine (Käsitsi küpsetamine)
12 Mikrolaine võimsusastmed
13 Lapselukk
13 Soojendamine
14 Populaarne menüü
14 Pehmendamine
15 Sulatamine
15 Jogurt
15 Soojas hoidmine
16 Inverter-sulatus
16 Inverter-sulatuse menüü juhised
17 OHUTUDNÕUD
MIKROLAINEAHJULE
18 TOIDUOMADUSEDJA
MIRKOLAINEAHJUS
VALMISTAMINE
20 AHJUPUHASTAMINE
20 FUNKTSIOONISMART
DIAGNOSIS™KASUTAMINE
21 VEASELGITAMINE
22 TEHNILISEDANDMED

EESTI

-

Enne ahju kasutamist lugege läbi kõik juhised ja järgige neid, vältimaks tulekahju, elektrilöögi, vigastuste
või kahjustuste ohtu ahju kasutamisel. Käesolev juhend ei hõlma kõiki võimalikke asjaolusid, mis võivad
ette tulla.
Kui esineb probleeme, mida te ei mõista, võtke alati ühendust oma teenuseosutajaga või seadme tootja-
ga.

See on hoiatav sümbol. See sümbol hoiatab teid ohtude eest, mis võivad teid ja teisi inimesi tappa või
vigastada. Kõik hoiatused on varustatud hoiatava sümboliga ning sõnaga "HOIATUS" või "ETTEVAATUST".
Nende sõnade tähendus on järgmine:

See sümbol hoiatab teid ohtude või ohtlike toimingute eest, mis võivad põhjustada raskeid vigastusi
või surma.

See sümbol hoiatab teid ohtude või ohtlike toimingute eest, mis võivad põhjustada vigastusi või vara-
list kahju.

1. 

-
-

Erinevalt teistest seadmetest on mikrolaineahi kõrgepinge ja kõrgvoolu seade.
Ebaõige kasutamine või remont võib põhjustada kahjulikku kokkupuutumist mikrolaine-energiaga
või elektrilööki.
2.


See võib põhjustada tõsiseid kahjustusi, nagu tulekahju, põletus või äkksurm elektrilöögi tõttu.
3.
S



V
Ebaõige kasutamine võib põhjustada kahjusid, nagu tulekahju, elektrilöök või põletus.
4.
A
Nad võivad saada põletada.
5.
V-

EP


Need võivad lõhkeda.
6.

Ebaõige kasutamine võib kahjustada ahju ja tarvikuid või võib tekitada sädemeid ja tulekahju.
7.

Nad võivad saada vigastusi.
8.
R

9.


10.



See võib põhjustada ohtlikku kokkupuutumist mikrolaine-energiaga.
11.
-

12.
S
-

13.



14.
S

15.
S

16.
-


1. A
T
See võib põhjustada ohtlikku kokkupuutumist mikrolaine-energiaga. (Turvalukud lülitavad ukse
avamisel kuumutamise automaatselt välja.)
2.


See võib põhjustada ohtlikku kokkupuutumist mikrolaine-energiaga.
3.
-

Üleküpsetamine võib põhjustada toidu süttimist, mis omakorda kahjustab ahju.

EESTI
4. V
ältige püstiste, kitsa kaelaga anumate kasutamist;
rge kuumutage üle;
egage vedelikku enne mahuti asetamist ahju ja uuesti pärast poole kuumutusaja möödumist;
ärast kuumutamist laske sel veidi aega ahjus seista; segage või raputage seda veel kord ettevaatli-
kult ja kontrollige vedeliku temperatuuri enne joomist, vältimaks põletusi (eriti lutipudelite ja beebide
joogitasside sisu);
olge mahuti käsitsemisel ettevaatlik. Jookide kuumutamine mikrolaineahjus võib põhjustada viivitusega äkilist
keemist, seetõttu tuleb mahuti käsitsemisel olla ettevaatlik.
5. A
See võib kahjustada ahju ja küpsetustulemust.
6.
-

V
Ebaõige kasutamine võib ahju kahjustada.
7.
-

J

Ebaõige kasutamine võib põhjustada plahvatust või tulekahju.
8.


E

M
Need võivad kuumeneda ja toidu põhja kõrvetada. Metallesemed võivad ahjus tekitada elektrikaare,
mis võib põhjustada tõsist kahju.
9.

Need võivad sisaldada mustust, mis võib küpsetamisel tekitada sädemeid ja/või tulekahju.
10.
S

Ebaõige kasutamine võib ahju kahjustada.
11.
P

Ebaõige kasutamine võib põhjustada kehavigastusi ja kahjustada ahju.
12.
E

Need võivad lõhkeda.
13.
-

Muna sees tekib rõhk ja muna plahvatab.
14.


See võib põhjustada kuuma vedeliku äkilist ülekeemist.
15.


See võib põhjustada tõsiseid kahjustusi, nagu tulekahju või elektrilöök.
16.

Toit võib anuma deformeerumise tõttu välja valguda, mis võib tekitada tulekahju.
17.
A-


Kuna ahju komponendid kuumenevad, tuleb põletuste ohu vältimiseks kanda pajakindaid.
18.
A
Kui ahju ei hoita puhtana, võib see põhjustada pindade kahjustamist, mis lühendab seadme tööiga
ja võib põhjustada ohtlikke olukordi.
19.

Sobimatut temperatuuriandurit kasutades ei saa olla kindel, et temperatuur on õige.
Antud mudeliga ei ole kaasas temperatuuriandurit.
20.
S

personali kööginurgad poodides, kontorites ja töökohtadel;
talumajapidamised;
hotellide, motellide ja muude majutuskohtade kliendid;
hommikusöögiga öömajad.
21.
S



P

22.
MT-


23.
S-

24.
J-

-



Üleküpsetamine võib põhjustada maisi süttimist.
25.
S
T

EESTI
 - 
 - 
 - 


J

J-

J-
 


Ebaõige kasutamine võib põhjustada tõsiseid elektrikahjustusi.
26. 
27.
S
Ebaõige kasutamine võib ahju kahjustada.
28.
M
Mikrolaineahi on mõeldud kasutamiseks eraldiseisvana.
29.
Ü

Vale pistiku või lüliti kasutamine võib põhjustada elektrilööki või tulekahju.
30.

31.

32.
-

33.
Ü

AP
34.
J
35.
A
36.
E

37.
S

38.
T

E



Järgides järgneval kahel leheküljel kirjeldatud samme, saate kiiresti kontrollida, kas ahi töötab korralikult.
Pöörake erilist tähelepanu ahju paigalduskoha juhistele. Ahju lahtipakkimisel eemaldage kindlasti kõik
tarvikud ja pakkematerjalid. Kontrollige, kas ahi pole transportimise käigus kahjustada saanud.
1
Pakkige ahi lahti ja asetage see lamedale, tasasele pinnale.
Klaasalus
Pöörlev ketas
Pöördaluse võll

Ärge eemaldage vilklehte (hõbeplaat) ahju seest.
Vilkleht kaitseb mikrolainekomponente toidupritsmete eest.
2 Asetage ahi tasasele pinnale, omal valikul, mis oleks üle 85 cm
kõrgune, kuid kontrollige, et jääks vähemalt 20 cm vaba ruumi
ahju ümber ja ahju kohal, tagamaks nõuetekohast ventilatsio-
oni. Ahju esikülg peaks olema vähemalt 8 cm kaugusel aluspin-
na servast, vältimaks seadme kukkumist.
Ahju põhjal või küljel on väljundava. Väljundava kinnikatmine
võib ahju kahjustada.
Kui kasutate mikrolaineahju suletud ruumis või kapis, võib sead-
me jahutamiseks vajalik õhuvool olla kehvem. Selle tagajärjeks
võib olla väiksem töövõimsus ja lühem tööiga.
Võimaluse korral paigutage mikrolaineahi kapi või leti peale.

Seda ahju ei tohi kasutada ärilise toitlustamise otstarbel.
3 Ühendage ahi tavapärasesse kodumajapidamise pistikupessa. Kontrollige, et peale ahju poleks sa-
masse pistikupessa ühendatud ühtegi teist seadet. -


*Ärge eemaldage
vilklehte
20 cm
20 cm
20 cm
20 cm

EESTI
4 Avage ahi, tõmmates uksekäepidemest.
Asetage pöörlev ketas ahju sisse ning pange selle peale klaasa-
lus.
5 Täitke mikrolaineahju jaoks sobiv anum 300 ml (1/2 pinti) ve-
ega. Asetage klaasalus paika ja sulgege ahjuuks.
Kui teil tekib kahtlusi anuma sobivuse osas, vaadake jaotist
Ohutud nõud mikrolaineahjule.
6 Vajutage nuppu  ning vajutage nuppu 
üks kord, et seadistada 30-sekundiline kuumutusaeg.
7  kuvatase 30 sekundi pöördloendus.
Kui loendamine jõuab 0-ni, kostuvad PIIKSUD. Avage ahjuuks ja kontrol-
lige veetemperatuuri.
Kui teie ahi töötab, peaks vesi olema soe.


8 Lutipudelite ja beebide joogitopside sisu tuleb enne tarvitamist segada või raputada ja kontrollida
temperatuuri, vältimaks põletusi.
9 Nupuvajutuse tuvastamine võib olla takistatud järgmistes
olukordades:
vajutatakse ainult nupu väliserva;
nuppu vajutatakse sõrmeküüne või sõrmeotsaga.

Ärge kasutage kummikindaid või ühekordselt kasutatavaid kindaid.
Kui puhastate puute-juhtpaneeli niiske lapiga, eemaldage sellelt lõpetades niiskus.
10 Kuumutusaja seadistus peab olema lühem kui tavapärastel mikrolaineahjudel (700 W, 800 W), kuna
antud seadmel on suhteliselt suur väljundvõimsus. Liigne kuumutamine võib põhjustada niiskuse
tekkimist uksel.
 

1
5
3
7
2
6
4
8

1

Zobacz strona 12 „Ajastatud küpsetamine”
2

Zobacz strona 16 „Inverter-sulatus”
3

Zobacz strona 15 „Jogurt”
Zobacz strona 15 „Soojas hoidmine”
4

Inverter-küpsetamine võimaldab teil valmistada
enamikke lemmiktoite, valides toidu tüübi ja
kaalu.
Zobacz strona 13 „Soojendamine”
Zobacz strona 14 „Populaarne menüü”
Zobacz strona 14 „Pehmendamine”
Zobacz strona 15 „Sulatamine”
5

Valige küpsetusmenüü.
Määrake küpsetusaeg ja toidu kaal.
Automaat- ja manuaalfunktsiooniga küpsetami-
se ajal saate igal ajal pikendada või lühendada
küpsetusaega, vajutades nuppu (v.a sulatusrežii-
mis).
6

Seadme seiskamine ja kõikide sisestuste kustu-
tamine, v.a kellaaeg ja kuupäev.
7

Valitud küpsetamise alustamiseks vajutage üks
kord seda nuppu.
Kiirstardi funktsioon võimaldab teil seadistada
30-sekundiliste intervallidena SUUREL võimsusel
küpsetamist, vajutades nuppu START/SISESTA.
8

Hoidke telefoni mikrofon selle ikooni vastas, kui
saate hoolduspersonalilt sellekohase juhise. See
aitab teeninduskeskuse telefonikõne ajal diagno-
osida mikrolaineahju probleeme.


Mikrolaine-režiimil töötamise ajal ilmub ekra-
anile see ikoon.
Kui saate valida Alusta küpsetamist, ilmub
ekraanile see ikoon.
Inverter-küpsetusrežiimil töötamise ajal ilmub
ekraanile see ikoon.
Kui saate seadistada Väljundvõimsust, ilmub
ekraanile see ikoon.
Inverter-sulatusrežiimil töötamise ajal ilmub
ekraanile see ikoon.
Kui saate seadistada Kaalu, ilmub ekraanile
see ikoon.
Kui saate seadistada rohkem/vähem, ilmub
ekraanile see ikoon.

EESTI

Ahju esmakordsel sisselülitamisel või voolutoite
taastumisel voolukatkestuse järel lähtestatakse
ekraani numbrid väärtusele ‘12H’.

1. Vajutage -
STA, et kinnitada 12H
kellaaja kuvamine.
(Võite vajutada +, et
valida 24-tunni režiim)
2. Vajutage +, kuni ekra-
anil kuvatakse ‘11:’.
3. Vajutage -
STA.
4. Vajutage +, kuni ekra-
anil kuvatakse ‘11:11’.
5. Vajutage -
STA.

Kui soovite kellaaega uuesti seadistada või
muuta kuvamisvalikuid, tuleb seade voolutoitest
lahti ühendada ja uuesti ühendada.
Kui te ei soovi kella režiimi kasutada, vajutage
pärast ahju sisselülitamist nuppu STOPP/KUSTUTA.

KIIRSTARDI funktsioon võimaldab teil seadistada
30-sekundiliste intervallidena SUUREL võimsusel
küpsetamist, puudutades nuppu START/SISESTA.


1. Vajutage -
.
2. Valige 2-minutiline
täisvõimsus.
Vajutage neli korda nuppu. Ahi
käivitub enne kui olete neljanda vajutuse lõpeta-
nud.
KIIRSTARDIL küpsetamise käigus saate pikenda-
da küpsetusaega kuni 99 minuti 59 sekundi võr-
ra, vajutades korduvalt nuppu .

Nupu või abil saab reguleerida AJASTATUD
KÜPSETAMISE programmi, et pikendada või lühen-
dada küpsetusaega. Nupu
vajutamisel pikeneb
küpsetusaeg iga kord 10 sekundi võrra. Nupu
vajutamisel lüheneb küpsetusaeg iga kord
10 sekundi võrra. Maksimaalne võimalik aeg on
99 minutit ja 59 sekundit.


1. Vajutage -
.
2. Vajutage -
, kuni
ekraanil kuvatakse ‘1’.
3. Vajutage +, kuni ekra-
anil kuvatakse ‘1–3’.
4. Vajutage -
STA.
5. Vajutage või .
Järelejäänud küpse-
tusaeg pikeneb või
lüheneb 10 sekundi
võrra.

Elektrienergia säästmiseks lülitatakse ekraan välja.
See funktsioon toimib ainult mikrolaineahju oote-
režiimi ajal, mil ekraan lülitatakse välja.

Kellarežiimi kasutamisel jääb ekraan sisselülita-
tuks.
 



See funktsioon võimaldab teil küpsetada toitu
soovitud aja jooksul. Saadaval on 5 võimsusastet.
Allolev näide kirjeldab, kuidas seadistada võimsust
800 W soovitud küpsetusajaks.


1. Vajutage -
.
2. Vajutage -
 KUNI EKRAANILE
ILMUB ‘800 W’.
(1. korral ilmub
ekraanile 1000 W (See
tähendab, et ahi on
seadistatud võimsu-
sele HI (suur), kui ei
valita mõnda muud
seadistust.)
3. Sisestage 5 minutit
30 sekundit, vajutades
nuppu +, kuni ekraanil
kuvatakse ‘5:30 ‘.
4. Vajutage -
STA.
Küpsetamise lõppedes kostub piiks. Ekraaninäidi-
kul kuvatakse sõna . Sõna ‘Lõpp’ kuvatakse
ekraanil ja piiks kordub iga minuti järel, kuni ava-
takse uks või vajutatakse mõnd nuppu.

Kui te ei vali võimsusastet, töötab ahi SUUREL
võimsusel. SUUREL VÕIMSUSEL küpsetamise
seadistamiseks jätke vahele eespool toodud
samm2.

Teie mikrolaineahjul on viis võimsusastet, võimal-
damaks maksimaalset paindlikkust ja kontrolli
küpsetamise üle. Järgnevast tabelist saate va-
adata, milliseid toitusid valmistatakse erinevatel
võimsusastmetel.
Järgnevas tabelis on toodud teie ahju seadistata-
vad võimsusastmed.




Kõrge
1000 W
Vee keetmine.
Hakkliha pruunistamine.
Kommide valmistamine.
Linnulihatükkide, kala ja köögiviljade
valmistamine.
Mahlakate lihalõikude küpsetamine.
800 W
Riisi, pasta ja köögiviljade taassoojen-
damine.
Valmis toitude kiire taassoojendamine.
Võileibade taassoojendamine.
600 W
Muna-, piima- ja juustutoitude valmi-
stamine.
Kookide ja leiva küpsetamine.
Šokolaadi sulatamine.
Vasikaliha küpsetamine.
Terve kala küpsetamine.
Pudingite ja omleti küpsetamine.
400 W
Liha, linnuliha ja mereandide sulata-
mine.
Vähem mahlakate lihalõikude küpse-
tamine.
Seakarbonaadi valmistamine ja
röstimine.
200 W
Puuviljade sulatamine.
Või pehmendamine.
Ühepajatoitude ja praadide soojasho-
idmine.
Või ja kreemjuustu pehmendamine.

EESTI

See on ainulaadne turvafunktsioon, mis takistab
ahju juhuslikku sisselülitamist. Kui LAPSELUKK on
aktiveeritud, ei saa ahju kasutada.

1. Vajutage -
.
2. Vajutage ja hoidke all
nuppu
, kuni
ekraanile ilmub ‘Loc’
ja kostub piiks.
Kui kellaaeg on juba määratud, kuvatakse kella-
aeg ekraani aknas 1 sekundi pärast.
Kui pärast LAPSELUKU aktiveerimist puudutatakse
mõnd nuppu, kuvatakse ekraanil: Loc. LAPSELUK-
KU saab tühistada allpool kirjeldatud viisil.

Vajutage ja hoidke all
nuppu
, kuni
ekraanil kustub ‘Loc’ ja
kostub piiks.
Kui LAPSELUKK on maha võetud, töötab ahi tava-
pärasel moel.

Teie ahju menüü on eelprogrammeeritud toidu
automaatseks soojendamiseks. Andke ahjule te-
ada, mida ja kui suures koguses soovite valmista-
da. Seejärel laske mikrolaineahjul toit soojendada,
vastavalt teie sisestatud andmetele.

1. Vajutage -
.
2. Vajutage -
, kuni
ekraanil kuvatakse ‘1’.
3. Vajutage +, kuni ekra-
anil kuvatakse ‘1-7’.
4. Vajutage -
STA.
5. Vajutage +, kuni ekra-
anil kuvatakse ‘0.2 kg’.
6. Vajutage -
STA.
 

Ahjus on võimalik madalal võimsusel toitu (võid,
kreemjuustu või jäätist) pehmendada. Vt alltoodud
tabelit.

1. Vajutage -
.
2. Vajutage -
, kuni
ekraanil kuvatakse ‘3’.
3. Vajutage +, kuni ekra-
anil kuvatakse ‘3-2’.
4. Vajutage -
STA.
5. Vajutage +, kuni ekra-
anil kuvatakse ‘0.2 kg’.
6. Vajutage -
STA.

Teie ahju menüü on eelprogrammeeritud toidu
automaatseks valmistamiseks. Andke ahjule te-
ada, mida ja kui suures koguses soovite valmista-
da. Seejärel laske mikrolaineahjul toit valmistada,
vastavalt teie sisestatud andmetele.

1. Vajutage -
.
2. Vajutage -
, kuni
ekraanil kuvatakse ‘2’.
3. Vajutage +, kuni ekra-
anil kuvatakse ‘2-2’.
4. Vajutage -
STA.
5. Vajutage +, kuni ekra-
anil kuvatakse ‘0.4 kg’.
6. Vajutage -
STA.

EESTI

Ahi kasutab toidu (või, juustu ja šokolaadi) sulata-
miseks väikest võimsust. Vt järgmist tabelit.

1. Vajutage -
.
2. Vajutage -
, kuni
ekraanil kuvatakse ‘4’.
3. Vajutage +, kuni ekra-
anil kuvatakse ‘4-3’.
4. Vajutage -
STA.
5. Vajutage +, kuni ekra-
anil kuvatakse ‘0.2 kg’.
6. Vajutage -
STA.

See funktsioon võimaldab teil valmistada jogurtit,
vajutades nuppu JOGURT / SOOJAS HOIDMINE.

1. Vajutage -
.
2. Vajutage 
,
kuni ekraanil kuvatak-
se ‘1’.
3. Vajutage -
STA. Ekraanil kuvatak-
se ‘5h00’.

Soojas hoidmise funktsioon hoiab sooja, valmis
toitu serveerimistemperatuuril. Alustage alati
sooja toiduga. Kasutage mikrolaineahjule ohutuid
nõusid.



1. Vajutage -
.
2. Vajutage 
,
kuni ekraanil kuvatak-
se ‘2’.
3. Vajutage -
STA. Ekraanil kuvatak-
se ‘1h30’.

Krõbedad toidud (kondiitritooted, pirukad,
saiakesed jne) tuleb jätta soojas hoidmise ajaks
katmata.
Niisked toidud tuleb katta kilega või mikrolaine-
ahjus kasutamiseks sobiva kaanega.
Soojas hoitava toidu kogus on 1–3 portsjonit.
 

Ahjul on neli eelseadistatud sulatusrežiimi.
Inverter-sulatuse funktsioon on parim külmuta-
tud toidu sulatusmeetod. Juhend selgitab, millist
sulatusrežiimi on soovitatav kasutada erinevate
külmutatud toitude puhul.
Veelgi mugavamaks kasutamiseks on inverter-
-sulatusel sisseehitatud piiksumehhanism, mis
meenutab, et toitu tuleb kontrollida, ümber
pöörata, eraldada või ümber paigutada, saavuta-
maks parimaid sulatustulemusi. Saadaval on neli
erinevat sulatusastet.


1. Vajutage -
.
2. Vajutage -
, kuni
ekraanil kuvatakse
dEF1’.
3. Vajutage +, kuni ekra-
anil kuvatakse ‘1.2 kg’.
4. Vajutage -
STA.

Kui vajutate nuppu , kuvatakse
ekraanil sulatusaja pöördloendus.
Ahi teeb SULATUSTSÜKLI jooksul ühe piiksu.
Piiksu ajal avage uks ja eemaldage tükid, mis on
juba sulanud või pöörake ümber.
Pange külmutatud portsjonid ahju ja vajutage
sulatustsükli jätkamiseks .
Eemaldage kala, karploomad, liha ja linnuliha
paber- või kilepakendist. Vastasel juhul hoiab
pakend auru ja vedelikku toidu vastas, mis võib
põhjustada toidu välispinna keemist.
Asetage toit madalasse nõusse või mikrolaineah-
ju röstimisrestile, millel on tilkumisalus.
Ahjust eemaldamisel peaks toit olema veel ke-
skelt veidi külmunud.
Sulatusaja pikkus on erinev, olenevalt sellest, kui
tugevalt on toit külmutatud.
Pakendi kuju mõjutab seda, kui kiiresti toit sulab.
Õhukesed, väikesed palad sulavad kiiremini kui
suured tükid.
Olenevalt toidu kujust saab korraga sulatada
suuremal või vähemal hulgal toitu.

 




Hakkliha, veise välisfilee steik,
hautatud veiseliha kuubikud, veise
sisefilee steik, hautatud veiseliha,
röstitud veiseribi, röstitud veise
turjafilee, hakk-kotlet

Tükid, rullpraad

Tükid, hot dog, ribid, mahlased
searibid.
Rullpraad, vorst

Lõigud (0,5 kg, 20 mm paksused)
Piiksu kostumisel pöörake toit
ümber.
Pärast sulatamist laske sel
5–15 minutit seista.




Terve, tükeldatud, rinnak (luudeta)

Terve

Rinnak
Piiksu kostumisel pöörake toit
ümber.
Pärast sulatamist laske sel
30–60 minutit seista.




Filee, terve, steigid

Krabiliha, homaarisabad, krevetid,
kammkarbid. Piiksu kostumisel
pöörake toit ümber.
Pärast sulatamist laske sel
5–10 minutit seista.



Viilutatud leib, kuklid, baguette jne.
Eraldage viilud ja asetage paber-
salvrätikute vahele või lamedale
taldrikule.
Piiksu kostumisel pöörake toit
ümber.
Pärast sulatamist laske sel
1–2 minutit seista.

EESTI


Mikrolained ei tungi metallist läbi. Need peegelduvad ahjus olevatelt metallesemetelt tagasi, põhjustades
kaarlahendust – ohtlikku nähtust, mis sarnaneb välgulöögile. Enamik kuumakindlaid mittemetallist toidu-
valmistusnõusid sobib teie ahjus kasutamiseks. Kuid mõned võivad sisaldada materjale, mis muudavad
nõud mikrolaineahjus kasutamiseks sobimatuks. Kui teil tekib konkreetse nõu puhul küsimusi, on olemas
lihtne võimalus teha kindlaks, kas seda võib mikrolaineahjus kasutada.
Asetage vastav nõu ahju koos veega täidetud klaaskausiga, lülitades sisse mikrolainefunktsiooni. Laske
mikrolainefunktsioonil 1 minuti jooksul SUUREL võimsusel töötada. Kui vesi kuumeneb, kuid nõu on pu-
udutamisel külm, siis sobib see nõu mikrolaineahjus kasutamiseks. Kui aga veetemperatuur ei muutu, aga
nõu soojeneb, siis neelduvad mikrolained selles nõus ja see ei sobi mikrolainefunktsiooniga kasutamiseks.
Tõenäoliselt on teie köögis olemas palju nõusid, mida võib kasutada toidu valmistamiseks mikrolaineah-
jus. Sobivate nõude kindlakstegemiseks lugege läbi järgnevad juhised.

Paljud praetaldrikud sobivad mikrolaineahjus kasutamiseks. Kahtluste korral uurige tootja juhendeid või
viige läbi mikrolaine test. Ärge kuumutage praetaldrikuid, mis on värvidega dekoreeritud, kuna värv võib
sisaldada metalli, mis tekitab kaarlahendust.

Kuumakindlad klaasnõud sobivad mikrolaineahjus kasutamiseks. Siia hulka kuuluvad kõik karastatud kla-
asist ahjunõud. Ärge siiski kasutage õrnu klaasnõusid, nagu näiteks vee- või veiniklaase, kuna need võivad
mõraneda toidu kuumenemisel.

Neid võib kasutada toidu kiireks ülessoojendamiseks. Kuid neid ei tohi kasutada toidu jaoks, mille valmi-
stamine nõuab pikemat ahjus olekut, kuna kuum toit võib plastiknõusid deformeerida või sulatada.

Pabertaldrikud ja nõud sobivad mikrolainefunktsiooniga kasutamiseks, eeldusel et küpsetusaeg on lühike
ning valmistatavad toidud on vähese rasva- ja niiskusesisaldusega. Samuti sobivad pabersalvrätikud hästi
toidu sissemähkimiseks ja küpsetusaluste vooderdamiseks rasvaste toitude, näiteks peekoni küpsetami-
sel. Üldiselt tuleks vältida värvitud pabertooteid, kuna värv võib voolama hakata. Mõned ringlussevõetud
paberist tooted võivad sisaldada mustust, mis võib mikrolaineahjus kasutamisel põhjustada kaarlahen-
dust või süttimist.

Kui need on valmistatud spetsiaalselt küpsetamiseks, sobivad küpsetuskotid mikrolaineahjus kasuta-
miseks. Kuid tehke kindlasti kotile sisselõige, et aur saaks sellest väljuda. Ärge kasutage kunagi tavalist
kilekotti mikrolainefunktsiooniga küpsetamiseks, kuna need sulavad ja purunevad.

Saadaval on erineva kuju ja suurusega plastikust mikrolaineahjunõusid. Tõenäoliselt saate kasutada ena-
mikke juba olemasolevaid nõusid, nii et uute köögitarvikute ostmine pole tingimata vajalik.

Nendest materjalidest valmistatud nõud sobivad tavaliselt mikrolainefunktsiooniga kasutamiseks, kuid
neid tuleks kindluse mõttes testida.

Mõned suure plii- või rauasisaldusega esemed ei sobi küpsetusnõudena kasutamiseks.
Nende nõude puhul tuleb kontrollida, kas need sobivad mikrolaineahjus kasutamiseks.
 
-


Jälgige alati toitu küpsetamise ajal. Ahju mikrolainefunktsioon on varustatud lambiga, mis süttib auto-
maatselt, kui ahi töötab, nii et te saate sisse vaadata ja jälgida toidu valmimist. Retseptides antud juhised
toidu pööramise, segamise jms kohta on mõeldud minimaalsete soovitatud toimingutena. Kui toit näib
küpsevat ebaühtlaselt, kohandage juhiseid vastavalt sellele, mida peate vajalikuks probleemi parandami-
seks.

Küpsetusaega mõjutavad mitmed tegurid. Kasutatud koostisainete temperatuur mõjutab oluliselt küp-
setusaega. Näiteks külmast võist, piimast ja munadest valmistatud kook küpseb palju kauem kui toatem-
peratuuril koostisainetest valmistatud kook. Mõnede retseptide, eriti leiva, koogi ja vanillikastme puhul
soovitatakse toit ahjust eemaldada veidi enne valmimist.
See pole viga. Kui lasete toidul seista (enamasti kaetult), jätkub toidu valmimisprotsess väljaspool ahju,
kuna toidu välisservades olev soojus liigub järk-järgult sissepoole. Kui toit jäetakse ahju kuni lõpliku
läbiküpsemiseni, on välisservad üleküpsenud või koguni kõrbenud. Pikapeale oskate üha paremini määra-
ta erinevate toitude küpsetus- ja seismisaegu.

Kerge, poorne toit nagu koogid ja leib küpsevad kiiremini kui rasked, tihedad toidud nagu praed ja ühepa-
jatoidud. Olge ettevaatlik poorsete toitude mikrolainefunktsiooniga küpsetamisel, et toidu välisservad ei
muutuks kuivaks ja muredaks.

Kõrgete toitude ülaosa küpseb kiiremini kui alaosa.
Seetõttu tuleb seda küpsetamise käigus korduvalt ümber pöörata.

Kuna mikrolainete genereeritud soojus põhjustab niiskuse aurustumist, tuleks suhteliselt kuivasid to-
itusid, nagu praed ja mõned köögiviljad, enne küpsetamist piserdada veega või kinni katta, säilitamaks
niiskust.

Luud juhivad soojust ja rasv küpseb kiiremini kui liha. Luiste ja rasvaste lihalõikude küpsetamisel tuleb olla
ettevaatlik, vältimaks liha ebaühtlast küpsemist või üleküpsemist.

Teie ahjus olevate mikrolainete hulk jääb samaks, olenemata valmistatavast toiduhulgast. Seetõttu kulub
suurema toidukoguse valmimiseks rohkem aega. Kui vähendate retsepti koguseid poole võrra, ärge
unustage lühendada küpsetusaega vähemalt kolmandiku võrra.

Mikrolained tungivad vaid umbes 2 cm sügavusele toidu sisse, suuremate toidutükkide siseosa küpseb
seetõttu, et genereeritud kuumus kandub edasi. Mikrolaine-energiaga küpsetatakse vaid toidu välimist
serva; ülejäänud osa küpseb soojusülekande mõjul. Kõige ebasobivam toidu kuju mikrolaineahjus valmi-
stamiseks on paks ruut. Nurk kõrbeb tükk aega enne seda kui keskosa jõuab soojeneda. Ümara kujuga ja
õhukesed toidud küpsevad mikrolaineahjus kõige paremini.

Kate hoiab kinni auru ja kuumust, tänu millele valmib toit kiiremini. Kasutage kaant võib mikrolainekilet,
murdes serva tagasi, et vältida kile lõhenemist.

EESTI
-


Liha ja linnuliha, mida küpsetatakse viisteist minutit või rohkem, pruunistub kergelt omas rasvas. Lühe-
mat aega küpsetatavaid toitusid võib pintseldada pruunistava kastmega nagu Worcesteri kaste, sojakaste
või grillkaste, et saavutada meeldivat värvi. Kuna toidule lisatakse suhteliselt vähe pruunistavat kastet, ei
muuda see retsepti algset maitset.

See on kergem kate kui kaas või mikrolainekile, toit võib veidi kuivemaks muutuda. Ent kuna see paber on
kergem kate kui kaas või mikrolainekile, võimaldab see toidul veidi kuivemaks muutuda.

Üksikud toidupalad, nagu küpsetatud kartulid, väikesed koogid ja suupisted, kuumenevad ühtlasemalt,
kui need asetatakse ahju ühtlaste vahemikega, eraldatult, soovitatavalt ringjalt. Ärge kunagi asetage
toidupalasid üksteise peale virna.

Segamine on kõikide mikrolainetehnoloogiate puhul üks olulisemaid elemente. Tavapärase keetmise või
küpsetamise puhul segatakse toitu segunemise saavutamiseks, mikrolaineahjus aga selleks, et aidata
kuumusel levida. Segage alati välisservast keskele, kuna toidu välisserv kuumeneb esimesena.

Suuri, kõrgeid toite, nagu praed ja terve kana, tuleks ümber pöörata, et pealmine ja alumine osa küpseks
ühtlaselt. Samuti on soovitatav ümber pöörata kana- ja lihalõikusid.

Kuna mikrolained neelduvad toidu välimisse ossa, on mõistlik asetada liha, linnuliha ja kala paksemad
osad küpsetusnõu välisserva vastu. Sel moel saavad paksemad osad suurema osa mikrolaine-energiast ja
toit küpseb ühtlaselt.

Alumiiniumfooliumi ribad (mis blokeerivad mikrolaineid) võib asetada nelinurkse kujuga toitude servade-
le, vältimaks nende osade üleküpsemist. Ärge kasutage liiga palju fooliumi ja kontrollige, et foolium oleks
kinnitatud küpsetusnõu külge, vastasel juhul võib see tekitada ahjus kaarlahendust, kui foolium möödub
pöörlemisel liiga lähedalt ahju seinadest.

Paksu või tihket toitu saab üles tõsta, nii et mikrolained saaksid neelduda toidu alumise külje ja keskosa
sisse.

Koorega, naha või membraaniga kaetud toidud võivad ahjus lõhki minna, kui neid ei augustata enne
küpsetamist. Sellised toidud on näiteks munakollane ja -valge, merekarbid ja austrid ning terved köögi- ja
puuviljad.

Toit valmib ahjus kiiresti, seetõttu on tarvis selle valmidust sageli kontrollida. Mõned toidud jäetakse
mikrolaineahju kuni täieliku valmimiseni, kuid enamik toitusid, sealhulgas liha ja linnuliha, eemaldatakse
ahjust enne lõplikku valmimist ja lastakse neil seista lõplikuks järelküpsemiseks. Toitude sisetemperatuur
tõuseb seismise ajal temperatuurini 3 ℃ (5 ℉) kuni 8 ℃ (15 ℉).

Toitudel lastakse tavaliselt seista 3 kuni 10 minutit pärast ahjust eemaldamist. Enamasti kaetakse toidud
seismise ajal, et säilitada soojust, kui need ei pea olema kuiva struktuuriga (näiteks mõned küpsised ja
koogid). Seismise ajal toit järelküpseb ning selle maitse muutub tugevamaks.
 

1. 
Toidu või vedeliku pritsmed kleepuvad ahju seinte külge ning tihendi ja ukse pindade vahele. Kõige pa-
rem on pühkida pritsmed kohe ära niiske lapiga. Toidupuru ja pritsmed neelavad mikrolaine-energiat,
pikendavad küpsetusaega ning võivad koguni ahju kahjustada. Pühkige niiske lapiga ära ukse ja raami
vahele kukkunud toidupuru. See ala tuleb tingimata puhas hoida, tagamaks kindlat tihendust. Eemal-
dage rasvajäägid seebivees niisutatud lapiga, seejärel loputage ja kuivatage. Ärge kasutage tugevaid
või abrasiivseid puhastusvahendeid. Metallalust võib pesta käsitsi või nõudepesumasinas.
2. 
Eraldage toitepistik pistikupesast enne ahju puhastamist, vältimaks elektrilöögi ohtu. Puhastage ahju
välispinda seebi ja veega, seejärel puhta veega ning kuivatage pehme lapi või pabersalvrätikuga. Välti-
maks ahju sees olevate tööosade kahjustamist, ei tohi vesi sattuda ventilatsiooniavadesse. Juhtpaneeli
puhastamiseks avage uks, et vältida ahju juhuslikku käivitumist, ja pühkige üle niiske lapiga ning kohe
seejärel kuiva lapiga. Pärast puhastamist vajutage STOPP.
3. Kui aur koguneb ahjuukse pinnale või selle ümber, pühkige paneelid üle pehme lapiga. Ukse sisse
kogunev aur või kondensaat on tavaline, kui toitu küpsetatakse pikemat aega suurel võimsusel. See
ei ole tõrge. Kondensaat aurustub hiljem. Proovige toit kinni katta või muutke küpsetusvõimsust ja
-aega, et vähendada kondensaadi tekkimist ukse sees. See võib juhtuda ka siis, kui ahju käitatakse
suure niiskusega keskkonnas, ning see tähenda seadme talitlushäiret.
4. Uks ja uksetihendid tuleb hoida puhtana. Kasutage ainult sooja, seebist vett, seejärel loputage ja ku-
ivatage hoolikalt.
ÄRGE KASUTAGE ABRASIIVSEID MATERJALE, NAGU KÜÜRIMISPULBER VÕI TRAAT- JA PLASTIKNUUSTI-
KUD.
Metallist osi on kergem hooldada, pühkides neid sageli niiske lapiga.

Kasutage seda funktsiooni, kui te vajate seadme talitlushäire või rikke korral LG Electronics teeninduske-
skuse täpset diagnoosi. Kasutage seda funktsiooni vaid teeninduse esindajaga kontakteerumiseks, mitte
masina tavapärase töötamise ajal.
1. Kui teenindus teid palub, hoidke oma telefoni mikrofon Smart Diagnosis™ logo vastas juhtseadmel.

Ärge puudutage mingeid muid nuppe.
2. Kui uks on suletud, vajutage ja hoidke 3 sekundi jooksul all nuppu STOPP/Kustuta, kuni ekraanile ilmub
‘Loc’. Hoidke nuppu STOPP/Kustuta veel 5 sekundit all, kuni ekraanile ilmub ‘5’. (nii et nuppu STOPP/
Kustuta tuleb kokku pidevalt all hoida 8 sekundit).
Smart Diagnosis sümboli tagant kostub heli.
3. Hoidke telefoni paigal, kuni heli ülekandmine on lõppenud. Ekraanil toimub aja lugemine.
4. Kui andmete lugemine on lõppenud ja helid on vaikseks jäänud, rääkige teeninduse esindajaga edasi,
ta võib teile juhiseid anda, kuidas analüüsil saadud informatsiooni kasutada.

Parima tulemuse saamiseks ärge liigutage telefoni helide ülekandmise ajal.
Kui teeninduse esindaja ei saa andmeid korralikult salvestada, võidakse teil paluda protseduuri korra-
ta.
Max
10 mm
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140

LG MS2535GIB Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend