Aeg-Electrolux B4403-5-M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See käsiraamat sobib ka

B4403-5
Kasutusjuhend Integreeritud
elektriahi
Täname, et valisite ühe meie kvaliteetsetest toodetest.
Selleks, et tagada seadme optimaalne ja korrapärane töö, lugege see
kasutusjuhend tähelepanelikult läbi. See voimaldab teil koiki protsesse
täiuslikult ja tohusalt kasutada. Hoidke kasutusjuhendit kindlas kohas,
nii saate vajadusel seda alati lugeda ja kindlasti andke see palun edasi
seadme tulevastele omanikele.
Soovime teile roomsat seadme kasutamist.
Sisukord
Ohutusinfo 2
Laste ja ohustatud isikute turvalisus
3
Üldised ohutusjuhised 3
Paigaldamine 3
Elektriühendus 3
Kasutamine 4
Puhastus ja hooldus 4
Ahjuvalgusti 5
Teeninduskeskus 5
Seadme kõrvaldamine 5
Seadme kirjeldus 6
Ülevaade 6
Ahju tarvikud 6
Igapäevane kasutamine 7
Esmane puhastamine 7
Aja määramine 7
Ahju sisse- ja väljalülitamine 7
Jahutusventilaator 7
Ahju funktsioonid 7
Ahju tarvikute kohalepanek 8
Ekraan 9
Pöördloenduse taimeri funktsioon
9
Lihasond 9
Mehhaaniline ukselukk 10
Vihjeid ja näpunäiteid 12
Ukse sisekülg 12
Küpsetamine 13
Röstimine 18
Grillimine 22
Hoidistamine 22
Kuivatamine 23
Sulatamine 24
Puhastus ja hooldus 25
Ahju lagi 25
Riiulijuhikud 26
Ahju lamp 26
Ahju uks ja klaaspaneelid 26
Mida teha, kui... 28
Jäätmekäitlus 29
Jäetakse õigus teha muutusi
Ohutusinfo
Enne paigaldamist ja kasutamist lugege kasutusjuhend hoolega läbi.
Enda ja oma vara ohutuse tagamiseks
Looduse säästmiseks
Seadme asjakohaseks kasutamiseks.
Hoidke juhend alles, et see oleks käepärast ka siis, kui seadme teise kohta
viite või edasi müüte.
Tootja ei vastuta vale paigaldamise või ebaõige kasutuse tõttu tekkinud kah‐
jude eest.
2
Sisukord
Laste ja ohustatud isikute turvalisus
Ärge lubage seadet kasutada lastel ega füüsilise või sensoorse puudega
inimestel ega isikutel, kel puuduvad selleks vajalikud kogemused või osku‐
sed. Kui nad siiski seadmega töötavad, peab neid juhendama või jälgima
isik, kes vastutab nende turvalisuse eest.
Hoidke pakkematerjalid lastele kättesaamatus kohas. Lämbumis- või vigas‐
tusoht!
Hoidke lapsed ja väikesed koduloomad seadmest eemal, kui selle uks on
lahti või kui seade töötab. Vigastus- või püsiva tervisekahjustuse oht.
Kui seade on varustatud lüliti luku või klahviluku funktsiooniga, siis kasutage
neid. See hoiab ära laste ja väikeloomade seadme tahtmatu kasutuse.
Üldised ohutusjuhised
Ärge muutke seadme tehnilisi omadusi. Sellega kaasneb seadme vigasta‐
mise ja kahjustamise oht.
Ärge jätke seadet järelevalveta, kui see töötab.
Lülitage seade välja pärast iga kasutuskorda.
Paigaldamine
Seadme võib paigaldada ja ühendada ainult kvalifitseeritud elektrik. Pöör‐
duge volitatud teeninduskeskusse. See on vajalik ehituslike kahjude ja füü‐
siliste vigastuste vältimiseks.
Veenduge, et seade ei ole transportimisel viga saanud. Vigastatud seadet
ühendada ei tohi. Vajaduse korral võtke ühendust tarnijaga.
Enne esmakordset kasutamist eemaldage seadmelt kogu pakend, kleebi‐
sed ja kattekihid. Ärge eemaldage andmesilti. See võib seadme garantii
kehtetuks muuta.
Järgida tuleb seadme kasutuskoha riigis kehtivaid seadusi, määrusi, direk‐
tiive ja standardeid (ohutuseeskirjad, materjalide korduvkasutamist puudu‐
tavad määrused, elektri- ja gaasiohutuse reeglid jne)!
Veenduge, et paigaldamise ajal on seade toitevõrgust lahutatud.
See seade on raske. Selle teisaldamisel tegutsege ettevaatlikult. Kasutage
alati kaitsekindaid. Ärge kunagi tõmmake seadet käepidemest.
Seadme ühendus vooluvõrguga tuleb varustada mitmepooluselise lahklüli‐
tiga, mille lahutatud kontaktide vahemik on vähemalt 3 mm.
Kasutada tuleb nõuetekohaseid isolatsiooniseadiseid: kaitselüliteid, kaits‐
meid (keermega kaitsmed tuleb pesast eemaldada), maalekkevoolu kaits‐
meid ja kontaktoreid.
Veenduge, et seade on paigaldatud kindlate struktuuride alla ja kõrvale.
Järgida tuleb minimaalset kaugust teistest seadmetest ja moodulitest.
Seadet ei tohi paigutada alusele.
Sisse-ehitatud ahjud ja pliidid paigaldatakse spetsiaalse ühendussüsteemi
abil. Ohutuse kaalutlustel tuleb omavahel kombineerida ainult sama tootja
seadmeid.
Elektriühendus
Seade peab olema maandatud.
Ohutusinfo
3
Kontrollige, kas andmeplaadil toodud elektriandmed vastavad teie kohali‐
kule vooluvõrgule.
Teave pinge kohta on toodud andmesildil.
Kasutage alati nõuetekohaselt paigaldatud maandatud pistikupesa.
Kui ühendate elektriseadmed vooluvõrku, siis veenduge, et toitekaabel ei
satu kokkupuutesse seadme kuuma uksega ega jää selle lähedusse.
Ärge kasutage mitmik-pistikuid, vaheühendusi ega pikenduskaableid. Tu‐
leoht.
Ärge asendage toitekaablit ega muutke seda. Pöörduge teeninduskeskuse
poole.
Jälgige, et seadme taga olevat toitepistikut (kui kohaldatav) ega juhet ei
muljutaks ega vigastataks.
Veenduge, et pärast paigaldamist on tagatud juurdepääs toitepistikule.
Seadet vooluvõrgust eemaldades ärge tõmmake toitekaablist. Tõmmake
alati toitepistikust – kui kohaldatav.
Kasutamine
See seade on ette nähtud ainult koduseks kasutamiseks. Ärge kasutage
seda äri- või tööstuslikul otstarbel.
Kasutage seadet ainult koduseks toiduvalmistamiseks. Nii väldite kehalisi
vigastusi ja varalist kahju.
Ärge kasutage seadet tööpinnana ega hoiukohana.
Ärge pange seadmesse, selle lähedusse või peale süttivaid või süttiva ai‐
nega määrdunud esemeid ja/või sulavaid esemeid (plastmasse, alumiiniu‐
mi). Plahvatus- ja tuleoht.
Seadme sisemus muutub kasutamise käigus väga kuumaks. Põletusoht.
Kasutage kindaid, kui tarvikuid või keedunõusid sisestate või eemaldate.
Hoidke alati seadmest eemale, kui avate töötava seadme ukse. Tuline aur
võib seadmest välja paiskuda. Nahapõletuse oht.
Emaili kahjustamise ja värvimuutuse vältimiseks:
ärge pange otse seadme põhjale mingeid esemeid ja ärge katke seda
alumiiniumfooliumiga;
ärge pange kuuma vett otse seadmesse;
ärge hoidke niiskeid nõusid ja toitu seadmes pärast toiduvalmistamise lõ‐
petamist.
Emaili värvimuutus ei avalda mõju seadme jõudlusele
Ärge kasutage pliiti, kui see on kokkupuutes veega. Ärge käsitsege seadet
märgade kätega.
Ärge avaldage survet avatud uksele.
Sulgege alati seadme uks, isegi grillimisel.
Puhastus ja hooldus
Enne hooldust lülitage seade välja ja lahutage see toitevõrgust.
Enne hooldust veenduge, et seade on maha jahtunud. Põletusoht. Klaas
paneelide purunemise oht.
Hoidke seade alati puhtana. Rasva või toidujääkide kogunemine võib põh‐
justada tulekahju.
Regulaarne puhastamine hoiab ära pinnakattematerjali kahjustumise
4
Ohutusinfo
Isikliku ohutuse ja oma vara ästmise huvides puhastage seadet ainult vee
ja seebiga. Ärge kasutage kergsüttivaid tooteid või tooteid, mis võivad põh‐
justada korrosiooni.
Ärge puhastage seadet aurupuhastite, kõrgsurvepuhastite, teravate ese‐
mete, abrasiivsete puhastusvahendite, abrasiivsete käsnade ega plekiee‐
maldajatega
Kui kasutate ahjuspreid, siis järgige tootja juhiseid. Ärge pihustage puhas‐
tusvahendit rasvafiltrile (kui kohaldatav), kütteelementidele ega termostaadi
andurile.
Ärge puhastage klaasust abrasiivsete puhastusvahendite ega metallkaabit
saga. Siseklaasi kuumuskindel pind võib mõraneda ja puruneda.
Ukse klaaspaneelid muutuvad kahjustumisel hapraks ja võivad puruneda.
Need tuleb asendada. Pöörduge teeninduskeskuse poole.
Olge ettevaatlik, kui eemaldate seadmelt ukse. Uks on raske!
Ärge puhastage katalüütilist emaili (kui kohaldatav).
Ahjuvalgusti
Enne ahjuvalgusti asendamist lahutage seade vooluvõrgust. Elektrilöögi
oht!
Teeninduskeskus
Masinat tohib remontida või hooldada ainult volitatud tehnik. Pöörduge vo‐
litatud teeninduskeskusse.
Kasutage ainult originaalvaruosi.
Seadme kõrvaldamine
Kehaliste vigastuste vältimiseks
Lahutage seade vooluvõrgust.
Lõigake toitekaabel seadme küljest lahti ja visake ära.
Kõrvaldage ukse fiksaator. See takistab laste ja väikeloomade seadmes‐
se kinnijäämist. Lämbumisoht.
Ohutusinfo
5
Seadme kirjeldus
Ülevaade
2 63 4
1
5
5
4
3
2
1
7
8
9
10
11
12
13
1 Juhtpaneel
2 Toiteindikaator
3 Ahju funktsioonide nupp
4 Ekraan
5 Temperatuuri reguleerimise nupp
6 Temperatuuri tuli
7 Kütteelement
8 Ahjuvalgusti
9 Lihasondi pesa
10 Ventilaator
11 Alumine kuumus
12 Ahju riiulisiinid, eemaldatavad
13 Riiuli asendid
Ahju tarvikud
Ahju riiul
Nõude, koogivormide ja grilltükkide jaoks
Lame küpsetusplaat
Kookide ja küpsiste jaoks.
Sügav röstimispann
Küpsetamiseks ja praadimiseks või rasvapannina.
Lihasond
Liha küpsusastme mõõtmiseks.
6
Seadme kirjeldus
Igapäevane kasutamine
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Esmane puhastamine
Eemaldage seadmest kõik osad.
Enne esmakordset kasutamist tuleb seade puhastada.
Vt jaotist "Puhastus ja hooldus".
Aja määramine
Ahi hakkab tööle alles pärast aja määramist.
Seadme vooluvõrku ühendamisel või elektrikatkestuse korral hakkab ajafunkt‐
siooni indikaator automaatselt vilkuma. Jätkake 2. sammuga.
1. Olemasoleva aja muutmiseks vajutage " + " ja " - " nuppe samaaegselt,
kuni aja indikaator hakkab vilkuma.
2. Määrake aeg nupuga " + " või " - ".
3. Umbes 5 sekundi pärast vilkumine lakkab ja ekraanile kuvatakse määratud
kellaaeg.
Kui taimerifunktsioon on sisse lülitatud, pole võimalik aega muuta.
Ahju kasutamiseks vajutage tagasitõmmatavale nupule. Siis tuleb nupp välja.
Ahju sisse- ja väljalülitamine
1. Ahju funktsiooni valimiseks keerake ahjufunktsioonide nuppu.
2. Temperatuuri valimiseks keerake temperatuuri reguleerimise nuppu.
Toite indikator süttib, kui ahi hakkab tööle.
Temperatuuri indikaator süttib, kui ahju temperatuur tõuseb.
3. Ahju väljalülitamiseks keerake ahjufunktsioonide nupp ja temperatuuri re‐
guleerimise nupp välja.
Jahutusventilaator
Ventilaator lülitub automaatselt sisse seadme pindade jahutmiseks. Kui lülitate
seadme välja, siis jäävad ventilaatorid seadme jahtumiseni tööle.
Ahju funktsioonid
Ahju funktsioon Kasutamine
Valgus Selle funktsiooni abil saate valgustada ahju sise‐
must.
Igapäevane kasutamine
7
Ahju funktsioon Kasutamine
PÖÖRDÕHK Samaaegseks küpsetamiseks maksimaalselt kol‐
mel ahjutasandil. Vähendage ahju temperatuuri
(20-40°C) võrreldes ülemise/alumise kuumusega.
Ka toidu kuivatamiseks.
PITSAREŽIIM Ühel ahjutasandil toitude küpsetamiseks, mis vaja‐
vad intensiivsemat pruunistamist ja krõbedat põhja.
Vähendage ahju temperatuuri (20-40°C) võrreldes
ülemise/alumise kuumusega
ÜL./AL. KUUMUTUS Ahju ühel tasandil küpsetamiseks ja röstimiseks.
ALUMINE KUUMUTUS Krõbeda või mureda põhjaga kookide küpsetami‐
seks ja toidu hoidistamiseks
SULATAMINE Külmutatud toidu sulatamiseks.
MINIGRILL Lamedate toiduainete grillimiseks grilliala keskel
ning röstimiseks.
MAKSIGRILL Lamedate toiduainete suures koguses grillimiseks
ja röstimiseks.
GRATINEERIMINE Suuremate liha- või linnulihatükkide praadimiseks
ühel tasandil. Ka gratineerimiseks ja pruunistami‐
seks.
Ahju tarvikute kohalepanek
Pange sisselibistatavad tarvikud ahju nii, et kahekordsed külgmised servad
oleksid ahju tagaosas ja osutaksid põhja suunas. Suruge sisselibistatavad tar‐
vikud ühe ahjutasandi juhikute vahele.
Sügaval röstimispannil ja ahju riiulil on ka‐
hekordsed servad. Need servad ja juhikute
kuju tagavad ahju tarvikute ümbermineku‐
kindluse.
8
Igapäevane kasutamine
Ahju riiuli ja sügava röstimispanni ühes‐
koos sissepanek
Pange ahju riiul sügavale röstimispannile.
Suruge sügav röstimispann mõne ahjuta‐
sandi juhikute vahele.
Ekraan
1 Pöördloenduse taimeri funktsiooni
indikaator
2 Lihasondi indikaator
3 Aja kuvamine
4 Kella indikaator
5 Nupp " + "
6 Nupp " - "
Pöördloenduse taimeri funktsioon
See funktsioon ei mõjuta ahju tööd.
Pöördloenduse taimeri funktsiooni määramine
1. Vajutage nuppu + või - .
2. Määrake aeg nupuga + või - (maksimaalne aeg on 2 tundi 30 minutit).
3. 5 sekundi pärast alustab kell pöördlugemist.
4. Kui aeg täis saab, vajutage signaali vaigistamiseks mis tahes nuppu.
Lihasond
Lihasondi abil saab jälgida liha sisemist temperatuuri.
Määrata tuleb kaks temperatuuri:
Ahju temperatuur: Vt küpsetustabelit
Liha sisemine temperatuur: Vt lihasondi tabelit
Kasutage ainult seadmega kaasaolevat lihasondi või originaalvaruosi
1 2 3
56
4
Igapäevane kasutamine
9
HOIATUS
Lihasond on tuline! Põletusoht! Olge lihasondi otsa ja pistikut eemaldades et‐
tevaatlik.
Lihasondi kasutamine:
1. Pange lihasondi pistik ahju seinas olevasse pessa. Lihasondi indikaator
vilgub.
2. Pange lihasondi otsik lihatüki keskele, nii kaugele kui võimalik.
1
2
3. Sisetemperatuuri määramiseks kasutage nuppu " + " või " - ". Temperatuuri
saate valida vahemikus 30°C kuni 99°C.
Väärtusi vt tabelist.
4. Ahju küpsetusfunktsiooni ja temperatuuri valimiseks kasutage vastavaid
nuppe.
5. Kui lihasond tuvastab soovitud sisetemperatuuri, kostab helisignaal. Selle
peatamiseks vajutage mõnda nuppu.
6. Lülitage ahi välja ja eemaldage lihasond.
Kui küpsetustulemus pole rahuldav, korrake ülalkirjeldatud samme ja määrake
kõrgem sisetemperatuur.
Mehhaaniline ukselukk
Seadme tarnimisel on ukselukk deaktiveeritud.
Ukseluku aktiveerimine ja deaktiveerimine
1. Haarake kinni ukse ülaserva liistust
(B) mõlemal küljel ja vajutage seda
sissepoole, et vabastada kinnitus‐
naga. Seejärel eemaldage ukseliist,
tõmmates seda ülespoole.
2.
Aktiveerimine - samm a. Deaktivee‐
rimine - samm b.
B
10
Igapäevane kasutamine
a) Aktiveerige ukselukk: Ee‐
maldage lukusti (1), nihutage
seda 4 mm vasakule (2) ja lü‐
kake tagasi sisse (3).
b) Deaktiveerige ukselukk:
Demonteerige lukusti: Ee‐
maldage lukusti (1).
Eemaldage liist (2) ukseliistu
alumisest äärest (B) ja lüka‐
ke see sisse (3).
3. Hoidke ukse liistu (B) mõlemast ot‐
sast, joondage see ukse sisemise
servaga ja suruge liist (B) ukse üle‐
mise serva sisse.
1
2
3
1
2
3
B
Igapäevane kasutamine
11
Ukse liistu (B) avatud küljel on juhtsoon
(C). See tuleb asetada ukse välimise pa‐
neeli ja juhtnurga (D) vahele. Kinnitusnaga
(E) peab klõpsuga oma kohale minema.
Ahjuukse avamiseks.
1. Hoidke lukustit all.
2. Avage uks.
Ahjuukse sulgemiseks
Sulgege uks ilma lukustit vajutamata.
Ukseluku deaktiveerimiseks
Ukselugu deaktiveerimiseks tuleb lukustit taas paremale nihutada. Toimige
vastavalt ülalpool kirjeldatule.
Seadme väljalülitumine ei deaktiveeri mehhaanilist lukku.
Vihjeid ja näpunäiteid
Akrüülamiidide informatsioon
Vastavalt teaduse uusimatele andmetele on toidu praadimisel (eriti tärklist si‐
saldavate toiduainete puhul) tekivad akrüülamiidid tervisele ohtlikud. Seetõttu
soovitame valmistada toitu võimalikult madalatel temperatuuridel ning toitu
mitte liialt pruunistada.
Ukse sisekülg
Ahju ukse siseküljelt võib leida:
riiulitasandite numbrid
info ahju funktsioonide, tüüpilistele toitudele soovitatud tasandite ja tempe‐
ratuuride kohta.
Tabelis toodud temperatuurid ja küpsetusajad on vaid orientiirid. Need olene‐
vad retseptidest, kasutatud komponentide kvaliteedist ja kogusest.
C
D
E
12
Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetamine
Üldised juhised
Uus ahi võib küpsetada või röstida erinevalt võrreldes eelmise seadmega.
Kohandage oma tavalisi seadeid (temperatuur, küpsetamise ajad) ja riiuli
tasandeid tabelis olevate väärtustega.
Pikemate küpsetusaegade korral võib ahi umbes 10 minutit enne küpsetu‐
saja lõppu välja lülituda, et kasutada ära jääksoojus.
Külmutatud toidu kasutamisel võivad ahjus olevad plaadid küpsetamise ajal
kaardu tõmbuda. Plaatide mahajahtumisel nende normaalne kuju taastub.
Kuidas kasutada küpsetustabeleid
Esimesel korral soovitame kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te ei suuda leida mõne konkreetse retsepti jaoks seadeid, otsige sarnast
retsepti.
Küpsetamise aega võib pikendada 10-15 minuti võrra, kui küpsetate kooke
rohkem kui ühel tasandil.
Alguses ei pruunistu erineval kõrgusel olevad koogid ja küpsetised võrdselt.
Sel juhul ärge muutke temperatuuriseadet. Erinevused ühtlustuvad küpse‐
tamise ajal.
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetamistulemu‐
sed
Võimalik põhjus Lahendus
Kook ei ole alt pii
savalt pruunistunud
Vale küpsetustasand Pange kook madalamale küpsetus‐
tasandile
Kook vajub (muu‐
tub nätskeks, tom‐
buliseks, jutiliseks)
Ahju temperatuur on lii‐
ga kõrge
Kasutage madalamat soojusastet
Kook vajub (muu‐
tub nätskeks, tom‐
buliseks, jutiliseks)
Küpsetusaeg on liiga lü‐
hike
Valige pikem küpsetusaeg
Ärge suurendage temperatuuri, et
küpsetusaega vähendada
Kook vajub (muu‐
tub nätskeks, tom‐
buliseks, jutiliseks)
Koostises on liiga palju
vedelikku
Kasutage vähem vedelikku. Jälgige
koostisosade segamise aegu, eriti
siis, kui kasutate mikserit
Kook on liiga kuiv
Ahju temperatuur on lii‐
ga madal
Seadke ahju temperatuur kõrge
maks
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg on liiga
pikk
Valige lühem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Ahju temperatuur on lii‐
ga kõrge ja küpsetusaeg
on liiga lühike
Seadke ahju temperatuur kõrge
maks ja valige pikem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Koostisainete segu ei
ole ühtlane
Pange koostisainete segu ühtlaselt
plaadile
Kook ei saa määra‐
tud küpsetusaja
jooksul valmis
Temperatuur on liiga
madal
Kasutage veidi kõrgemat ahjutem‐
peratuuri astet
Vihjeid ja näpunäiteid
13
Küpsetamine ühel tasandil - küpsetamine küpsetusnõus
Küpsetamise liik Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Rõngaskook või
brioche
Pöördõhk 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeira kook /
Puuviljakook
Pöördõhk 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biskviittort Pöördõhk 1 140 0:25 - 0:40
Biskviittort Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 160 0:25 - 0:40
Tordipõhi - liiva‐
taignast
1)
Pöördõhk 3 170-180 0:10 - 0:25
Tordipõhi - biskviit‐
taignast
Pöördõhk 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Õunakook Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Õunakook (2 küp‐
setusnõud, Ø 20
cm, diagonaalne
paigutus)
Pöördõhk 1 160 1:10 - 1:30
Õunakook (2 küp‐
setusnõud, Ø 20
cm, diagonaalne
paigutus)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180 1:10 - 1:30
1) Ahju eelkuumutus
Küpsetamine ühel tasandil - Koogid/kondiitritooted/leivad küpsetusplaatidel
Küpsetamise liik Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Palmiksai/kuklid Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Jõulustollen
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Leib (rukkileib) Ül./Al. Kuumu‐
tus
1
- esiteks
1)
230 0:25
- seejärel 160 - 180 0:30 - 1:00
Keedutaignast
kondiitritooted/
ekleer
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rullbiskviit
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 180 - 200 0:10 - 0:20
14
Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetamise liik Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Purukattega kook
(kuiv)
Pöördõhk 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Võitaignast mand‐
likook/suhkrukoo‐
gid
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Puuviljatordid (pär‐
mitaignast/biskviit‐
taignast)
2)
Pöördõhk 3 150 0:35 - 0:50
Puuviljatordid (pär‐
mitaignast/biskviit‐
taignast)
2)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 170 0:35 - 0:50
Liivataignast val‐
mistatud puuvilja‐
tordid
Pöördõhk 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Õrna kattega (nt
kohupiim, vahu‐
koor, keedukreem)
pärmitaignast koo‐
gid
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Hapendamata leib Pöördõhk 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Ahju eelkuumutus
2) Kasutage sügavat röstimispanni
Küpsetamine ühel tasandil - Küpsised
Küpsetamise liik Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Liivataignast küpsi‐
sed
Pöördõhk 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viini saiakesed Pöördõhk 3 140 0:20 - 0:30
Viini saiakesed
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 160 0:20 - 0:30
Biskviittaignast
küpsised
Pöördõhk 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Munavalge baasil
valmistatud besee‐
koogid
Pöördõhk 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makroonid Pöördõhk 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Pärmitaignast küp‐
sised
Pöördõhk 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Keedutaignast
kondiitritooted
1)
Pöördõhk 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Vihjeid ja näpunäiteid
15
Küpsetamise liik Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Kuklid
1)
Pöördõhk 3 160 0:20 - 0:35
Kuklid
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 180 0:20 - 0:35
Väiksed koogid (20
tk plaadil)
1)
Pöördõhk 3 140 0:20 - 0:30
Väiksed koogid (20
tk plaadil)
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 170 0:20 - 0:30
1) Ahju eelkuumutus
Küpsetamine mitmel tasandil - Koogid/kondiitritooted/leivad küpsetusplaatidel
Küpsetamise liik
Ventilaator
2 tasandit
Ventilaator
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Keedutaignast kon‐
diitritooted / ekleer
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kuiv streusel-kook 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Ahju eelkuumutus
Küpsetamine mitmel tasandil - Küpsised/koogikesed/kuklid/saiakesed
Küpsetamise liik
Ventilaator
2 tasandit
Ventilaator
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Liivataignast küpsi‐
sed
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viini saiakesed 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Biskviittaignast küp‐
sised
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Munavalge ja besee
baasil valmistatud
küpsised
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makroonid 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Pärmitaignast küpsi‐
sed
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Keedutaignast kon‐
diitritooted
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Kuklid 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Väiksed koogid (20
tk plaadil)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Ahju eelkuumutus
Ventilaatoriga küpsetamise tabel
Et näha, millist ahju funktsiooni tuleb kasutada, vt palun ahju funktsioonide
nimekirja igapäevase kasutamise peatükist.
16
Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetamise liik Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg (minutites)
Pitsa (õhuke koo‐
rik)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pitsa (küllusliku
kattega)
1 180 - 200 20 - 30
Pirukad 1 180 - 200 45 - 60
Spinatikook 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine
(singi-koorepiru‐
kas)
1 170 - 190 40 - 50
Kohupiimakook,
ümmargune
1 140 - 160 60 - 90
Kohupiimakook
plaadil
1 140 - 160 50 - 60
Kattega õunakook 1 150 - 170 50 - 70
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Hapendamata leib
1)
1 250 - 270 10 - 20
Keedutaignast
kook
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(pitsasarnane El‐
sassist pärit roog)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroggen (piruka-
sarnane servast su‐
letud taignatasku,
calzone'i vene va‐
riant)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Ahju eelkuumutus
Vormiroogade ja gratäänide tabel
Roog Ahju funktsioon Riiuli
ta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg (h:min)
Pastakook Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180-200 0:45-1:00
Lasanje Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180-200 0:25-0:40
Köögiviljagratään
1)
Gratineerimine 1 160-170 0:15-0:30
Sulajuustuga kae‐
tud baguette'id
1)
Gratineerimine 1 160-170 0:15-0:30
Vihjeid ja näpunäiteid
17
Roog Ahju funktsioon Riiuli
ta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg (h:min)
Magusad küpseti‐
sed
Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180-200 0:40-0:60
Kalaküpsetised Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180-200 0:30-1:00
Täidetud köögivil‐
jad
Gratineerimine 1 160-170 0:30-1:00
1) ahju eelkuumutus
Valmistoidud
Küpsetatav
toit
Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg
Friikartulid
1)
Gratineerimi‐
ne
3 200-220 vt tootja juhi‐
seid
1) Märkus: pöörake friikartuleid küpsetamise vältel 2 või 3 korda
Röstimine
Röstimisnőud
Kasutage röstimiseks kuumakindlaid nőusid (palun lugege tootja juhiseid).
Suuri praetükke vőib röstida otse sügavas röstimispannis vői ahju riiulil sü‐
gava röstimispanni kohal. (Kui olemas)
Röstige lahja liha röstimisvormis kaane all. Nii jääb liha mahlasem.
Kőiki lihasorte, mida vőib pruunistada vői millele soovitakse koorikut, vőib
röstida röstimisvormis ilma kaaneta.
Tabelis toodud andmed on ainult orientiirid.
Näpunäiteid röstimistabeli kasutamiseks.
Röstige liha ja kala, mis kaalub üle 1 kg.
Valage röstimispannile pisut vett, et lihamahl või rasv pannile ei kõrbeks.
Vajadusel keerake liha (1/2 - 2/3 küpsetusaja möödudes).
Paremate tulemuste saamiseks pintseldage suuri looma- ja linnuliha tükke
küpsetamise ajal mitu korda praemahlaga.
Lülitage ahi umbes 10 minutit enne röstimisaja lõppu välja, et kasutada ära
jääksoojus.
Loomaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Moorpraad 1-1,5 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
1 200 - 250 2:00 -
2:30
18
Vihjeid ja näpunäiteid
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Rostbiif või filee paksuse
iga cm
kohta
- pooltoores
1)
paksuse
iga cm
kohta
Gratineeri‐
mine
1 190 - 200 0:05 -
0:06
- keskmine paksuse
iga cm
kohta
Gratineeri‐
mine
1 180 - 190 0:06 -
0:08
- täiesti küps paksuse
iga cm
kohta
Gratineeri‐
mine
1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) ahju eelkuumutus
Sealiha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Abatükk, kaelatükk,
kintsutükk
1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Karbonaad, ribitükid 1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 170 - 180 1:00 -
1:30
Pikkpoiss 750 g - 1
kg
Gratineeri‐
mine
1 160 - 170 0:45 -
1:00
Seakoot (eelküpse‐
tatud)
750 g - 1
kg
Gratineeri‐
mine
1 150 - 170 1:30 -
2:00
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Vasikapraad 1 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Vasikakoot 1,5-2 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 2:00 -
2:30
Vihjeid ja näpunäiteid
19
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Lambakoot, lamba‐
praad
1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 150 - 170 1:15 -
2:00
Lambasadul 1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 1:00 -
1:30
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Jänese seljatükk, jä‐
nesekoib
1)
kuni 1 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Hirve ristluutükk 1,5-2 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
1 210 - 220 1:15 -
1:45
Hirvekints 1,5-2 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) ahju eelkuumutus
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Linnuliha portsjonid 200 - 250 g Gratineeri‐
mine
1 200 - 220 0:35 -
0:50
Pool kana 400 - 500 g Gratineeri‐
mine
1 190 - 210 0:35 -
0:50
kana, broilertibu 1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 190 - 210 0:45 -
1:15
Part 1,5-2 kg Gratineeri‐
mine
1 180 - 200 1:15 -
1:45
Hani 3,5-5 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 2:30 -
3:30
Kalkun 2,5-3,5 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 1:45 -
2:30
Kalkun 4-6 kg Gratineeri‐
mine
1 140 - 160 2:30 -
4:00
20
Vihjeid ja näpunäiteid
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux B4403-5-M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See käsiraamat sobib ka