Vedelikega segatud jahust valmib elastne tainas. Piim annab tainale pehme tekstuuri, samas kui vesi
tekitab krõbedama kooriku. Kooritud piima ja petipiima pulber suurendavad toiteväärtust ja
pehmendavad samal ajal tekstuuri. Ei ole mingit vajadust asendada kooritud piima või petipiima
pulbrit. Nende pulbrite kasutamine suurendab retseptide arvu, mida võite kasutada koos taimeri
funktsiooniga. Ärge kasutage taimeri funksiooni retseptides, mis sisaldavad värsket piima. Petipiima
pulber seguneb paremini, kui lisate selle pärast jahu.
Vee ja piimapulbri asendamisel piimaga kasutage veega võrdseid koguseid. Homogeniseeritud 2%, 1%
või kooritud piima võite kasutada piima vajavates retseptides. Magustamata puuvilja- ja juurviljamahlu
võite kasutada retseptides ettenähtud kogustes. Lugege nende mahlade silte, et teha kindlaks, ega
neile pole lisatud soola, suhkrut või magusaineid.
Munad lisavad värvust, rammusust ja maitset. Kasutage alati suuri külmkapis hoiustatud mune. Ärge
kasutage värskeid mune sisaldavate retseptide korral taimeri funktsiooni.
Ärge suruge mõõtmisel juustu mõõtelusikasse. Väikese rasvasisaldusega juustud mõjutavad leivapätsi
suurust ja kuju. Ärge kasutage juustuga retseptide korral taimeri funktsiooni.
Pärm, tilluke üherakuline elusorganism, toitub jahu ja suhkru süsivesikutest, et toota süsihappegaasi,
mis kergitab leivatainast. Segatult vee ja suhkruga ärkab pärm sõtkumisel ellu ja täidab taina väikeste
mullidega, mille tõttu hakkab tainas kerkima. Esialgne küpsemine põhjustab taina kõrgemale kerkimise,
kuni pärm muutub toimimisvõimetuks. Õhk, kuumus ja niiskus vähendavad pärmi aktiivsust. Kasutage
pärmi alati enne selle aegumiskuupäeva. Pärast avamist hoidke pärmi külmutuskapis originaalpakendis
ja kasutage 6–8 nädala jooksul. Saadaval on kolme tüüpi pärmi – aktiivne kuivpärm, kiiretoimeline
pärm ja pagaripärm. Pagaripärm on eriti aktiivne suure askorbiinhappe (C-vitamiini) sisaldusega pärm.
See on spetsiaalselt loodud kasutamiseks leivatööstuses. Aktiivse kuivpärmi või kiiretoimelise pärmi
asendamiseks pagaripärmiga suurendage retseptis ettenähtud pärmihulka ¼ teelusika võrra. Parima
tulemuse saamiseks kasutage retseptis ettenähtud pärmitüüpi. Kuumus tapab pärmiseened. Täidise
valmistamisel on oluline, et lasete koostisainetel, nt sulatatud või, enne kasutamist jahtuda. Hoidke
pärm eemal vedelikest, rasvainetest ja soolast, sest need aeglustavad pärmi aktiivsust. Ärge
suurendage retseptis toodud pärmihulka.
Kaneel ja küüslauk takistavad kerkimist. Kui kasutate neid koostisainetena, siis lisage need
leivavormi nurka, et need ei puutuks tainaga kokku.
Lahustage mõõdunõus 1 tl suhkrut ½ mõõdunõutäies soojas vees. Puistake vee pinnale 2 tl pärmi.
Segage ettevaatlikult. Laske segul segamatult seista 10 minutit. Segu peab muutuma vahuseks ja
lõhnama tugevasti pärmi järele. Kui mitte, siis ostke uus pärm.
Leivasegusid müüakse paljudes kauplustes. Leivasegu sisaldab juba jahu, soola, suhkrut ja pärmi
õigetes kogustes, nii et seda on mugav kasutada. Seda müüakse ka erinevate maitsete ja
variantidena. Enamus juhtudel peate leivasegu pakendil toodud juhises kirjeldatud viisil lisama
leivavormi vaid vett või piima ning võid või õli ja seejärel lisama leivasegu.
Pätside täiuslikkus sõltub iga koostisaine õigest kogusest. Seetõttu on tähtis mõõta koostisaineid
õigesti. Isegi 1 või 2 vääralt mõõdetud lusikatäit (kas liiga vähe või liiga palju) mõjutavad lõpptulemust
oluliselt. Ärge kunagi mõõtke koostisaineid leivavormi kohal, sest võite leivavormi pillata liigseid
koostisaineid.
Näpunäide: Kui on vaja lisada nt 280 ml vett, siis lisage mõõdunõuga (250 ml) mõõdunõutäis vett ja
seejärel mõõdulusikaga 2 sl (30 ml) vett.
79