4
Toiduvalmistamisnõude sobivuse
hindamine
• Kööginõusid tuleb kontrollida, et teha kindlaks, kas
neid võib mikrolaineahjus kasutada.
• Asetage toiduvalmistamisnõu mikrolaineahju koos
pooleldi veega täidetud klaasiga. Lülitage mikrolai-
neahi üheks minutiks tööle maksimaalsel võimsu-
sel (800 W). Kui toiduvalmistamisnõu on minuti
möödudes kuum, siis ärge seda edaspidi mikrolai-
neahjus kasutage. Kui nõu vaid pisut soojenenud
on, siis võite seda kasutada toitude soojendami-
seks, ent mitte valmistamiseks. Kui toiduvalmista-
misnõu ei soojene (selle temperatuur vastab
jätkuvalt toatemperatuurile), siis on nõu sobiv
kasutamiseks toidu valmistamisel mikrolaineahjus.
• Pabersalvrätikud, küpsetuspaber, paberrätikud, -
taldrikud, -tassid, -karbid, sügavkülmikus
kasutamiseks mõeldud pakkematerjalid ja kartong
on väga käepärased köögis kasutamiseks
mõeldud abivahendid. Kandke alati hoolt selle
eest, et anumad oleks täidetud toiduga, mis
mikrolaineenergiat absorbeerib ning hoiab seega
ära ülekuumenemise ja süttimise.
• Mikrolaineahjus võib kasutada paljusid
plastnõusid, -tasse, sügavkülmikus kasutamiseks
mõeldud plastanumaid ja plastist pakkematerjale.
Järgige mikrolaineahjus plastnõusid kasutades
kindlasti nende tootja poolt antud juhiseid. Vältige
plastnõude kasutamist suure rasva- või
suhkrusisaldusega toitude puhul, sest sellised
toidud muutuvad väga kuumaks ja võivad
plastmaterjali sulatama hakata.
• Ärge jätke mikrolaineahju järelevalveta ja
kontrollige toiduvalmistusprotsessi aeg-ajalt, kui
soojendate või valmistate toitu plastist, paberist või
mingist muust kergesti süttivast materjalist
valmistatud anumas.
• Mikrolaineahjus ei tohi kasutada metallanumaid ja
metalse servakaunistusega anumaid, kui neid just
spetsiaalselt mikrolaineahjudes kasutada
soovitatud ei ole.
• Väikse suuga anumaid (nagu pudeleid) ei tohi
mikrolaineahjus toitu valmistades kasutada.
• Olge auruga kõrvetada saamise vältimiseks
ettevaatlik anumalt kaant või katet ära võttes.
Fooliumanumad
Võite mikrolaineahjus toitude soojendamiseks
madalaid fooliumanumaid ohutult kasutada, kui peate
kinni järgmistest reeglitest:
1. Kasutatavad fooliumanumad ei või olla üle 3 cm
sügavad.
2. Fooliumist kaasi ei või kasutada.
3. Fooliumanumad peavad olema vähemalt kahe
kolmandiku ulatuses toiduga täidetud. Tühje
anumaid ei tohi mitte mingil juhul kasutada.
4. Võite asetada mikrolaineahju korraga ainult ühe
fooliumanuma ning see ei või puutuda vastu ahju
seinu. Kui mikrolaineahi on varustatud metallist
pöördaluse või küpsetusrestiga, siis tuleb
fooliumanum asetada sellisele tagurpidi
keeratud taldrikule, mida mikrolaineahjus
kasutada võib.
5. Fooliumanumaid ei või mikrolaineahjus
teistkordselt kasutada.
6. Kui mikrolaineahi on olnud töös 15 minutit või
kauem, siis laske sellel enne ahju edasist
kasutamist maha jahtuda.
7. Anum ja pöördalus võivad kasutamisel
kuumeneda – olge seetõttu ettevaatlik neid
ahjust välja võttes. Soovitav on seejuures
kasutage pajalappe või -kindaid.
8. Pidage meeles, et alumiiniumfooliumist
anumate kasutamisel võivad soojendus- ja
küpsetusajad olla tavapäraselt mikrolaineahjus
toidu valmistamiseks kuluvatest aegadest
pikemad. Kandke alati hoolt selle eest, et toit
oleks enne serveerimist tulikuum.
Toidu ohutus
• Ärge mikrolaineahjus toitu otse konservikarbis
soojendage. Tõstke toit alati esmalt sobivasse
anumasse ümber.
• Ärge kasutage mikrolaineahju toidu küpsetami-
eks õlis, sest rasvainete temperatuuri ei ole või-
malik kontrollida. Tekkida võib ohtlik olukord.
• Võite popkorni küll mikrolaineahjus valmistada,
ent seda ainult spetsiaalsetes pakendites või
spetsiaalselt sel otstarbel kasutamiseks mõel-
dud kööginõudes. Popkorni valmistamise ajal
ei tohi mikrolaineahju mingil juhul järelevalveta
jätta.
• Torgake mittepoorse naha või membraaniga
toidu sisse augud, et vältida auru kogunemist
sellistes toiduainetes ning nende lõhkemist.
Näideteks toiduainetest, millesse on torke-
augud vaja teha, on õunad, kartulid, kanamaks
ja munakollane.
• Lutipudelite ja beebitoidupurkide sisu tuleb
põletuste vältimiseks enne lapse söötmist
kindlasti segada või neid anumaid raputada.
Kontrollige kindlasti enne lapse söötmist toidu
temperatuuri.
HOIATUS! Vedelikke ja muid toite ei
tohi lõhkemisohu tõttu suletud
anumates kuumutada.
HOIATUS! Vedelike mikrolaineahjus
kuumutamisega võib kaasneda
edasilükkuv purskuv keematõusmine
ning seetõttu tuleb olla
kuumutamiseks kasutatava anuma
käsitsemisel väga ettevaatlik.
HOIATUS! Vedelike (näiteks suppide,
kastmete ja kuumade jookide)
mikrolaineahjus kuumutamisel võib
vedelik kuumeneda üle keemispunkti
ilma, et vedelik mullitama hakkaks.
See võib viia kuuma vedeliku äkilise
üle ääre keemiseni. Pidage kinni
järgmistest juhistest selle võimaluse
vältimiseks: