Electrolux EMS2120 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
kasutusjuhend
Microwave Oven
EMS2120
We were thinking of you
when we made this product
Tere tulemast Electroluxi
maailma!
ET
Sisukord
Ohutusinfo 5
Toote kirjeldus 10
Tarvikud 11
Kasutamine 12
Programmide graafikud 14
Vihjeid ja näpunäiteid 15
Hooldus ja puhastamine 16
Tehnilised andmed 17
Paigaldamine 18
Keskkonnainfo 20
Garantii / klienditeenindus 21
Selles kasutusjuhendis kasutatakse
järgmisi sümboleid:
Tähtis i nfo teie turvalisuse
kohta ning info, kuidas vältida
seadme vigastamist.
Üldinfo ja näpunäited.
Keskkonnainfo.
Ohutusinfo
Integreeritud interlok-turvalülitid
välistavad mikrolaineahju töötamise,
kui uks on lahti.
Ärge muutke neid omavoliliselt ega
püüdke ahju tööle panna, kui uks on
lahti, sest lahtise uksega töötades
võite jääda mikrolaineenergia
mõjualasse.
Ärge laske mahaläinud toidul või
puhastusaine jääkidel koguneda ukse
tihendi pindadele. Vt puhastusjuhiseid
alalõigust "Puhastamine ja hooldus".
On eriti tähtis, et uks sulguks
korralikult ning et kahjustusi ei oleks:
(1) uksel (kõver), (2) hingedel ja
linkidel (murdunud või lahti), (3) ukse
tihenditel ja tihendi pinnal.
Hoiatus: Kui uks, hinged/lingid või
ukse tihendid on kahjustatud, ei
tohi mikrolaineahju kasutada, kuni
see on parandatud volitatud
remondipersonali poolt.
Hoiatus: Kõigile välja arvatud
tehase väljaõpetatud
remondipersonal on ohtlik seda
ahju remontida või selle juures
muutusi teha. Pöörduge lähima
volitatud remonditöökoja poole, kui
ahi peaks vajama remonti.
Ärge kunagi eemaldage väälist korpust,
ust ega juhtpaneeli. See võib põhjustada
kontakti äärmiselt kõrge pingega.
Paigaldage või määrake ahju asukoht
kooskõlas selles kasutusjuhendis
sisaldauvate paigaldusjuhistega.
Kasutage seadet sihipäraselt nagu
kirjeldatud selles kasutusjuhendis. Ärge
kasutage selles seadmes korrosiivseid
kemikaale. Seda tüüpi ahi on
spetsiaalselt konstrueeritud toidu
soojendamiseks, valmistamiseks või
sulatamiseks. See ei ole ette nähtud
tööstuslikuks või laborikasutuseks ega
kommertskasutuseks, mis muudaks
garantii kehtetuks.
Ärge kasutage tühja ahju. Kui puudub
toit või vesi mikrolaineenergia
absorbeerimiseks võib magnetrontoru
viga saada.
Ärge säilitage seadet vabas õhus.
Ärge kasutage toodet vee läheduses.
Ärge püüdke kuivatada
mikrolaineahjus rõivaid või ajalehti.
Need esemed võivad põlema süttida.
Ärge kasutage ahju panipaigana.
Ärge jätke paberist tooteid,
toiduvalmistamise tarvikuid või toitu
ahjuõõnde, kui neid ei kasutata.
Mikrolaineahju puhul on tegemist 2.
grupi ISM-seadmega, milles
genereeritakse kavatsuslikult
raadiosagedusenergiat ning kasutatakse
seda materjali käsitsemiseks
elektromagnetilise kiirguse kujul.
Selle ahju puhul on tegemist klass B
seadmega, mis sobib kasutamiseks
kodumajapidamistes ning rajatistes, millel
on otseühendus madalpingevõrguga, mis
varustab elektriga elumaju.
Mikrolaineahju ei tohi paigutada
kappi, välja arvatud juhul, kui seda on
kapis katsetatud.
Hoiatus: Kui seadmest tuleb suitsu,
lülitage seade välja või lahutage
vooluvõrgust ning hoidke ahju uks
kinni, et summutada leegid, kui
neid on. Ärge kunagi kasutage vett.
Hoiatus: Lubage lastel või haigetel
isikutel mikrolaineahju ilma
järelvalveta kasutada ainult juhul,
kui neile on antud piisavad juhised,
et nad suudaksid ahju turvaliselt
kasutada ning mõistaksid ebaõige
kasutamisega kaasnevaid ohtusid.
On täiesti normaalne, et ukse ümbert
tuleb auru või et uksele moodustub
udu või ilmuvad ukse alla veetilgad.
Tegemist on lihtsalt toidu kuumusest
tingitud kondensatsiooniga, mis ei
mõjuta teie ahju turvalisust. Uks ei
peagi ahjuõõnt täielikult sulgema.
Ärge sundige pöördalust käega
liikuma. See võib põhjustada rikke.
Kaare moodustumine esineb
mikrolaineahju töö käigus tavaliselt
metallnõude kasutamise tõttu. Kuid
pidev kaar võib seadet kahjustada.
Peatage programm ja kontrollige nõud.
Tuleb olla ettevaatlik, et mitte
sulgeda ahju laes, tagaküljes, külgedes
ja põhjas asuvaid õhutusavasid.
Hoiatus: Ärge kasutage ahju
ärieesmärkidel. Ahi on ette nähtud
vaid koduseks kasutuseks.
Lahtipakkimine
Kui pakite ahju lahti, kontrollige, et
toode ei oleks kahjustatud.
Kahjustustest või puuduvatest
osadest tuleb koheselt teatada
seadme müüjale.
Ahi, ahjuosad ja tarvikud võivad olla
mähitud kaitsekilesse. Sel juhul tuleb
kile enne kasutamist eemaldada. Ärge
jätke pakkematerjali nii, et lapsed
sellega mängida saaksid. See võib
olla ohtlik.
Nõude ohutus
Enamus klaasist, klaaskeraamikast ja
kuumakindlast klaasist nõusid sobivad
hästi mikrolaineahjus kasutamiseks.
Kuigi mikrolaineenergia ei soojenda
enamikku klaasist ja keraamikast
esemeid, võivad need anumad
tuliseks minna, kui kuumus kandub
üle toidult anumale. Nõude
eemaldamiseks soovitatakse
kasutada ahjukindaid.
Ahju nõud ja tarvikud
Mikrolaineahjus toiduvalmistamisel võib kasutada erinevaid nõusid ja materjale.
Teie turvalisuse huvides ning vältimaks nõude ja ahju vigastamist tuleb
vastavalt konkreetsele toiduvalmistamise meetodiele valida sobivad nõud ning
materjalid. Allpooltoodud nimekiri kujutab endast üldist juhist.
Tööviis
Materjal Nõud
Mikrolaineahi
Keraamika &
klaas
Kuumakindel
pürokeraamiline
klaas
JAH
Kuumakindel klaas JAH*1
Metallmanustega
klaas
EI
Pliikristallklaas EI
Portselan
Ilma metallist
kaunistusteta
JAH
Nõud*2
JAH
Plastmass
Mikrolaineahi
kuumakindel kate
JAH
Kile JAH
Metall Küpsetusvorm EI
Alumiiniumkile*3 JAH
Paber
Tassid, taldrikud,
rätikud
JAH
Vahapaber JAH
Puit
EI
Tarvikud Grillrest EI
Pöördalus JAH
JAH: Nõud ja tarvikud, mida kasutada EI: Nõud ja tarvikud, mida vältida
*1 Ainult ilma metallist kaunistusteta.
*2 Ainult ilma metalli sisaldava glasuurita.
*3 Kasutage alumiiniumkilet ainult varjestamiseks, liigne kasutamine võib
põhjustada valguskaart.
Nõude sobivuse testimine
Nõusid tuleks kontrollida, veendumaks,
et need sobivad mikrolaineahjus
kasutamiseks.
Asetage nõud mikrolaineahju koos
klaasiga, mis on poolenisti veega
täidetud. Kuumus sees täisvõimsus
üheks minutiks. Kui toidunõu läheb
tuliseks, eti tohiks seda kasutada. Kui
anum on vaid pisut soe, võib seda
kasutada soojendamiseks, aga mitte
toiduvalmistamiseks. Kui anum on
toatemperatuuril, on see sobiv
mikrolaineahjus kasutamiseks.
Pabersalvrätid,vahapaber,
paberkäterätid, taldrikud, tassid,
karbid, külmikukile ja papp on
suurepärased mugavustooted.
Veenduge alati, et anumates on toitu,
mis absorbeeriks energiat, vältides nii
ülekuumenemist või süttimist.
Paljusid plastmassist nõusid, tasse,
külmikunõusid ja kilesid võib
mikrolaineahjus kasutada. Järgige
plastikust esemete ahjus kasutamisel
tootja juhiseid. Vältige plastikust nõude
kasutamist, kui tegemist on kõrge rasva-
või sukrusisladusega toiduga, sest
selline toit saavutab kõrge temperatuuri
ja võib plastiku üles sulatada.
Ärge jätke ahju järelvalveta ning
kontrollige seda aeg-ajalt, kui
soojendate või valmistate toitu
plastikust, paberist või muust süttivast
materjalist anumas.
Metallist ning metallist iluliistudega
nõusid ei tohi mikrolaineahjus
kasutada, välja arvatud juhul, kui
nende kasutamist mikrolaineahjus
soovitatakse spetsiaalselt.
Mikrolaineahjus toiduvalmistamiseks
ei tohi kasutada kitsa avaga anumaid,
nt pudeleid.
Toidult kaant või katet eemaldades
oleg ettevaatlik, et vältida auruga
põletamist.
Fooliumist anumad
Madalaid fooliumanumaid võib toidu
soojendamiseks mikrolaineahjus
turvaliselt kasutada, kui järgitakse
reegleid:
1. Fooliumanumad ei tohi olla
rohkem kui 3 cm sügavad.
2. Fooliumkaasi ei tohi kasutada.
3. Fooliumanumad peavad olema
vähemalt 2/3 ulatuses toitu täis.
Kunagi ei tohi kasutada tühje
anumaid.
4. Fooliumanumad peavad
mikrolaineahjus seisma eraldi
ega tohi vastu ahjuseina
puutuda. Kui teie ahjul on
metallist pöördalus või
küpsetamisriiul, tuleb
fooliumanum asetada tagurpidi
pööratud ahjukindlale plaadile.
5. Fooliumanumaid ei tohi kunagi
mikrolaineahjus teist korda
kasutada.
Kui mikrolaineahju on kasutatud
15 minutit või rohkem, laske sel enne
järgmist kasutuskorda jahtuda.
Kasutamise käigus võivad anum ja
pöördalus tuliseks minna; neid ahjust
välja võttes tuleb olla ettevaatlik.
Seejuures on soovitav kasutada
ahjulappi või -kinnast.
Alumiiniumist või fooliumist anumat
kasutades ärge unustage, et soojendamis-
või toiduvalmistusaeg võib olla pikem
kui tavaliselt. Enne serveerimist
veenduge alati, et toit on tulikuum.
Toidu turvalisus
Ärge soojendage mikrolaineahjus toitu,
mis on plekktoosis. Pange toit alati
sobivasse anumasses.
Rasvaküpsetisi ei tohi
mikrolaineahjus valmistada, sest
rasva temperatuuri ei ole võimalik
kontrollida. Tulemuseks võib olla
ohtlik olukord.
Popkorni võib mikrolaineahjus
valmistada, kuid ainult
spetsiaalpakendites või spetsiaalselt
selleks ettenähtud anumates. Selle
toimingu ajal ei tohi ahju kunagi
järelvalveta jätta.
Toit, millel on mitteporoosne nahk
või kile, tuleb katki torkida, et vältida
auru kogunemist ja lõhkiminekut.
Õunad, kartulid, kanamaks ning
munakollased on selliste toitude
näiteks, mis tuleks läbi torgata.
Lutipudelite ja beebitoidu purikide
sisu tuleb segada või raputada ning
kontrollida enne tarvitamist
temperatuuri, et vältida põletusi.
Hoiatus: Vedelikke või muud toitu
ei tohi soojendada kinnistes anumates,
sest need võivad plahvatada.
Hoiatus: Jookide soojendamisel
mikrolaineahjus võib olla
tulemuseks viivitusega purskeline
keemine; mistõttu tuleb anumat
käsitsedes olla ettevaatlik.
Hoiatus: Vedelikke, nt supid,
kastmed ning joogid,
mikrolaineahjus soojendades võib
vedelik kuumeneda üle
keemispunkti ilma iseloomulike
mullide tekkimiseta. Selle
tagajärjeks võib olla kuuma
vedeliku äkiline ülekeemine. Selle
võimaluse vältimiseks toimige
järgmiselt:
Vältige kitsaste kaelte ja sirgete
seintega anumate kasutamist.
Ärge kuumendage üle.
Enne anuma ahju panemist segage
vedelikku ning korrake seda, kui on
möödunud pool aega.
Pärast soojendamist laske ahjus
veidi aega seista, segades vedelikku
uuesti, enne kui eemaldate anuma
ettevaatlikult ahjust.
Hoiatus: Mõned tooted nagu terved
munad ja tihedalt suletud anumad -
nt suletud klaaspurkides - võivad
plahvatada ning neid ei tohi selles
ahjus soojendada. Mõnikord võivad
pošeeritud muad
toiduvalmistamise ajal plahvatada.
Läbistage alati munakollane,
seejärel katke kinni ja laske 1 min.
seista, enne kui eemaldate katte.
Toote kirjeldus
Kg
Ahjuuks
Displei aken
Kell
Võimsuse seadenupp
Suupiste
Automaatsulatus
Automaatne toiduvalmistamine
Start
Pöördandur
Stopp
Tarvikud
Pöördaluse tugi
Klaasist pöördalus
Pöördaluse paigaldamine
1. Asetage pöördaluse tugi ahjuõõne
põhjale.
2. Asetage pöördalus toe peale
nagu kujutatud joonisel.
Veenduge, et pöördaluse rumm
oleks võlli sisse turvaliselt
kinnitatud. Ärge kunagi asetage
pöördalust tagurpidi.
Toiduvalmistamise ajal tuleb alti
kasutada niihästi pöördalust kui
pöördaluse tuge.
Toit ja toiduanumad pannakse
toiduvalmistamiseks alati sellele
pöördalusele.
See pöördalus pöörleb päripäeva
ja vastupäeva; See on normaalne.
Enne esmakordset kasutamist
Kellaaja õigeks panemine
Ahju esmakordsel ühendamisel
vooluvõrku või voolu taastumist pärast
voolukatkestust, vilgub displei aken ja
kuvatakse kiri " 88:88 ".
Ahju võib seadistada 12-tunni või 24-
tunni re˛iimile, 24-tunni re˛iimile
seadmiseks vajutage kella nuppu üks
kord, 12-tunni re˛iimile seadmiseks
vajutage kella nuppu kaks korda.
Vajutage kellanupule kaks korda.
Vajutage kellanupule 3 sek. vältel.
Määrake aeg " 4:00 ", kasutades
seade juhtnuppu.
Vajutage kellanupule
Määrake ajaks " 4:30 ", kasutades
seade juhtnuppu.
Vajutage kellanupule (Nüüd on
aeg määratud).
Lapselukk
Sellel ahjul on turvaseadis, mis ei lase
lastel ahju kogemata tööle panna.
Pärast luku seadistamist ei tööta ükski
mikrolaineahju osa, kuni lapselukk on
tühistatud.
1. Vajutage 'Stopp' nupule 3 sek.
vältel kuvatakse ekraanile.
Lapseluku tühistamiseks vajutage
lihtsalt 3 sek. vältel 'Stopp' nupule.
Ahju seiskamiseks
Töös oleva ahju seiskamiseks on kaks
võimalust.
1. Vajutage Stopp/tühista nupule.
Võite ahju uuesti käivitada,
vajutades Start nupule.
Uus vajutus nupule
Stopp/tühista taastab
käimasoleva programmi.
2. Avage uks.
Ahju saab uuesti käivitada,
kui uks sulgeda ja vajutada
nupule Start.
Uus vajutus nupule
Stopp/tühista tühistab
käimasoleva programmi.
Kasutamine
Toiduvalmistamine mikrolaineahjus
1. Avage uks; asetage toit
pöördalusele.
2. Sulgege uks.
3. Vajutage võimsuse seadenuppu
ja määrake vajalik võimsus
.
4. Määrake vajalik küpsetusaeg,
keerates pöördandurit.
5. Vajutage Start.
Selle funktsiooni lõppedes kostab
helisignaal, mis tähistab programmi
lõppu.
Kiire algus
Vajutus nupule 'Start' laseb teil
käivitada mikrolaineahju täisvõimsusel
(800W) 30 sekundiks.
Iga kord, kui vajutate nupule 'Start',
lisate küpsetusaega 30 sekundi võrra.
Selle funktsiooni lõppedes kostab
helisignaal, mis tähistab programmi
lõppu.
Mikrolaineahju võimsuse reguleerimine
Võimsuse
reguleerimine
Soovitatav kasutus
100W
Soojas hoidmine: Toitude soojashoidmine
180W
Sulatamine:Külmutatud toidu sulatamine.
300W
Vaikne keetmine: Küpsetustsükli lõpetamine mõnede
smooritud toitude puhul.
Pajaroad ja hautised.
Küpsetatud munaroad ja kohupiimakoogid.
450W
Keskmine: Pajaroogade ja hautiste kiirem sulatamine.
Kookide ja biskviitmagustoitude küpsetamine
600W
Soojendamine: Pajaroogade ja hautiste soojendamine.
Poolfabrikaatide soojendamine.
Liha ja linnuliha röstimine.
800W
Maks. võimsus: Vedelike keetmine või soojendamine.
Köögiviljade keetmine.
Pruunistatud toidu eelsoojendamine.
Automaatsulatus
Käsitsi sulatamiseks valige sulatuse
võimsus
.
Sulatamiseks
1. Avage uks, asetage toit
pöördalusele.
2. Vajutage nupule
'Automaatsulatus', kuni jõuate
soovitud programmini.
3. Pöörake seade juhtnuppu, kuni on
saavutatud vajalik kogus.
4. Sulgege uks.
5. Vajutage Start (ahi alustab
sulatamist.)
Kõva toidu (üle 450 g) sulatamise
kiirendamiseks võib ahju käivitada
täisvõimsusel
*@* 1 - 3 minutiks ja
alandada seejärel temperatuuri
sulatustemperatuurile,
kuni
sulatusprotsess on lõppenud.
Selle funktsiooni lõppedes kostab
helisignaal, mis tähistab programmi
lõppu.
Näpunäiteid sulatamiseks
Kui te ei ole kindel, on parem
sulatusaega alahinnata. Seistes
jätkub toidu sulamine.
Eraldage toit nii kiiresti kui võimalik.
Keerake suuri objekte, nt praetükke,
kui pool sulatusaega on möödunud.
Eemaldage sulanud toit võimalikult
kiiresti.
Eemaldage või avage pakend enne
sulatamist.
Asetage toit suuremasse anumasse
kui see, milles toit külmutati, nii on
kerge toitu liigutada.
Linnuliha sulatamist alustage
rinnapool all ning keerake ümber, kui
pool sulatamisajast on möödnunud.
Õrnad piirkonnad nagu tiivaotsad,
võib väikeste fooliumitükkidega kinni
katta.
Seisuaeg on väga tähtis, eriti suure,
kõva toidu puhul, mida ei saa segada,
veendumaks et keskkoht on enne
küpsetamist täielikult sulanud.
Automaatsulatuse funktsioonide valikutabel:-
Automaatprogramm Vajutage
nupule
Ekraan Portsjoni suurus / aeg
Universaalsulatus X 1
Ed-0
10 sek - 99 min
Liha X 2
Ad-1
200 - 2000 g
Linnuliha X 3
Ad-2
200 - 2000 g
Kala X 4
Ad-3
200 - 2000 g
Leib / kook X 5
Ad-4
125 - 1000 g
Automaatne toiduvalmistamine
1. Avage uks, asetage toit
pöördalusele.
2. Vajutage nupule 'Auto cook', kuni
jõuate soovitud programmini.
3. Pöörake seade juhtnuppu, kuni on
saavutatud vajalik kogus.
4. Sulgege uks.
5. Vajutage Start (Ahi alustab
küpsetamist).
Selle funktsiooni lõppedes kostab
helisignaal, mis tähistab programmi
lõppu.
Automaatküpsetuse funktsioonide valikutabel:-
Automaatprogramm Vajutage
nupule
Ekraan Portsjoni suurus / aeg
‘Küpsekartul X 1
AC-1
125 g, 250 g, 375 g, 500 g
‘Popkorn’ X 2
AC-2
100 g, 80-100 g, 40-60 g
‘Köögiviljad' X 3
AC-3
100 g, 200 g, 300 g, 400 g
‘Pitsa’ X 4
AC-4
150-200 g, 400 g
‘Jook’ X 5
AC-5
150-200 g, 400 g
‘Gratään’ X 6
AC-6
200-300 g, 300-400 g
Automaatne toiduvalmistamine
1. Avage uks, asetage toit
pöördalusele.
2. Vajutage nupule 'Suupiste', kuni
jõuate soovitud programmini.
3. Pöörake seade juhtnuppu, kuni on
saavutatud vajalik kogus.
4. Sulgege uks.
5. Vajutage Start (Ahi alustab
küpsetamist).
Selle funktsiooni lõppedes kostab
helisignaal, mis tähistab programmi
lõppu.
Suupiste funktsioonide valikutabel:-
Automaatprogramm Vajutage
nupule
Ekraan Portsjoni suurus / aeg
‘Supp’ X 1
1
100 g
‘Krõbekartulid’ X 2
2
125 g
'Burger’ X 3
3
300 g, 150 g
‘Pirukas’ X 4
4
300-400 g, 200-250 g
Programmide graafikud
Soovitused sulatamiseks
TOIT Ettevalmistamine Sulatusaeg
Seisuaeg
Väike
leivapäts
Pange kohale mikrolaineahjukindel
rest või köögipaber.
Pöörake ümber, kui pool
sulatusaega on möödas.
8–10 min. 10–15 min.
Viilutatud
suur
leivapäts
Pange kohale mikrolaineahjukindel
rest või köögipaber.
Pöörake ümber, kui pool
sulatusaega on möödas.
10–13 min. 10 min
2 viilu Pange köögipaber kohale. 45–60 sek. 5 min.
1 kukkel Pange köögipaber kohale. 45–60 sek. 5 min.
2 kuklit Pange köögipaber kohale. 1–11/2 min. 5 min.
Tort 450g Võtke pakendist välja, pange
plaadile.
9–11 min. 15–30 min.
Kohupiimako
ok 450 g
Võtke pakendist välja, pange
plaadile.
9–11 min. 15–30 min.
Pirukas 450g
(küpsetatud)
Võtke pakendist välja, pange
plaadile.
7– 9 min. 15–30 min.
Pagaritoode
450g
Võtke pakendist välja, pange
plaadile.
7– 9 min. 15–30 min.
Või 250g
(1 pakk)
Kui pakitud fooliumi, eemaldage
pakendist ja pange plaadile
3– 4 min. 5–10 min.
225 g
Pemed
marjad
Asetage õhukese kihina
madalasse anumasse.
5– 6 min. 5–10 min.
400 g Toit
taldrikul
Katke plaadiga või mitte-PVC-st
liibuva kilega.
Soojendamiseks mikrolaineahi
täisvõimsusele 3-4 minutiks.
7– 8 min 5–10 min.
Köögivili Köögivilja sulatamine enne
küpsetamist ei ole vajalik. Kõiki
köögivilju võib sulatada ja
küpsetada täisvõimsusel .
Vihjeid ja näpunäiteid
Hoidke ahi alati puhas – vältige toidu
mahaloksumist ning ärge unustage
puhastamast klaasist aluse alt ning
ukse sisepinda.
Mikrolaineahjus toitu valmistades
kasutage eelistatavalt ümmargusi või
ovaalseid kaanega vorme.
Ärge kasutage metallist või
metalliga kaunistatud vorme. Mõned
plastmassid võivad sulada ja
koolduda kuuma toidu mõjul.
Toiduvalmistamise ajal katke toit
kinni. Kasutage klaasist kaant, plaati
või rasvakindlat paberit.
Küpsetisi, leiba jms võib sulatada
vahetult leivakorvis või paberrätikul.
Kui külmutatud toitu soojendatakse
pakendis, tuleb pakend avada.
Kasutada ei tohi metallist ega
metallkaunistustega pakendeid, välja
arvatud juhul, kui pakend on
spetsiaalselt ette nähtud mikrolaineahjus
kasutamiseks. Eemaldage
metallklambrid ja traadist sidemed.
Kergesti üleküpsevate osade nagu
kanajalad kinnikatmiseks võib kasutada
väikesi alumiiniumfooliumi tükke.
Koorega või nahaga toiduained tuleb
kahvliga läbi torgata, nt kartulid ja vorstid.
Ärge keetke mikrolaineahjus mune, sest
need võivad plahvatada.
Pange suured, paksud tükid vormi
serva lähedale ja püüdke lõigata toit
ühtlase suurusega tükkideks. Asetage
toit alati ahju keskele.
Toit küpseb ühtlaselt, kui liigutate
või keerate seda mitu korda.
Määrake alati lühem küpsetusaeg
kui retseptis osutatud, et vältida
üleküpsemist. Mida suurem on toidu
kogus, seda kauem kestab küpsetamine.
Köögiviljade puhul kasutage vähe
või üldse mitte vett.
Kasutage vähem soola ja
maitseaineid kui 'tavalise'
toiduvalmistamise puhul.
Maitsestage pärast küpsetamist.
Laske pärast ahju väljalülitamist
toidul mõni minut seista, et tagada
täielik ja ühtlane küpsemine.
Veenduge enne serveerimist alati,
et toit on läbinisti tulikuum.
Kasutage nõusid ja toitu ahjust
võttes pajalappe või -kindaid.
Šokolaadi sulatamine
Murdke 100 g šokolaadi tükkideks,
pange kaussi ja soojendage kõrgel
võimsusel 1-2 minutit ning segage
korralikult.
Või pehmendamine või sulatamine
Sulatamiseks kulub paar sekundit
kõrgel võimsusel. Pehmendamist on
parem teha madalal võimsusel.
Leiva värskendamine või
soojendamine
Kasutage keskmist võimsust mõne
sekundi vältel.
Küüslaugu kerge koorimine
Soojendage 3 või 4 küüslauguküünt
kõrgel võimsusel 15 sekundi vältel.
Vajutage üht otsa, kuni küüs välja
'hüppab'.
Puuviljamahl
Tsitruselised annavad rohkem mahla,
kui neid on enne pressimist
soojendatudrgel võimsusel 15 sek.
Pudru keetmine
Putru on kerge keeta serveerimisanumas,
mis välistab vajaduse pesta kleepuvat
potti. Järgige tootja soovitusi.
Hooldus ja puhastamine
Ahi peab alati puhas olema. Üle ääre
loksunud toit või pritsmed tõmbavad
ligi mikrolaineenergiat, mis põhjustab
plekkide sissepõlemist. See võib
vähendada ahju efektiivsust ja
põhjustada ebameeldivat lõhna.
Ärge püüdke ahju omavoliliselt
muuta ega reguleerida või remontida.
Remonttöid tohib teha ainult
kvalifitseeritud tehnik.
Enne puhastamist veenduge, et ahi
on välja lülitatud või vooluvõrgust
lahutatud.
Tarvikute (pöördaluse, toe ja
grillresti) puhastamine
Puhastage neid pehmetoimelise
puhastusainega, olles need eelnevalt
ahjuõõnest välja võtnud. Pöördaluse
tuge tuleb käsitseda ettevaatlikult.
Ahju sisemus ja pöördalus lähevad
väga tuliseks; seetõttu ei tohi neid
vahetult pärast kasutamist puhastada.
Ahju sisemuse puhastamine
Hoidke ahju sisemus alati puhas.
Pühkige mahläinud toit ja pritsmed
kohe ära. Ahju seintele, ukse tihendile
ja ukse pinnale jäänud toidujäägid
absorbeerivad mikrolaineenergiat,
vähendavad ahju efektiivsust ja
võivad rikkuda ahju sisemuse.
Kasutage pehmetoimelist vedelat
pesuainet, sooja vett ja pehmet,
puhast lappi toidujääkide
eemaldamiseks ahju põhjast. Ahju
külgede jaoks kasutage ainult pehmet
niisket lappi, ventilatsiooniavade
läheduses ei tohi kasutada vedelikke.
Ärge kunagi kasutage
mikrolaineahjus abrasiivseid
puhastusvahendeid, tööstuslikke
ahjupuhasteid ega terasvilla
padjandeid.
Raskesti eemaldatavate
toidujääkide pehmendamiseks keetke
mikrolaineahjus 2-3 min. vältel
tassitäis vett.
Ärge kunagi kasutage
toidujääkide eemaldamiseks ahju
pinnalt nuga või muid instrumente.
Et eemaldada lõhnu ahju
sisemusest, keetke ahjus 5 min vältel
tassitäit vett, millele on lisatud
2 supilusikatäit sidrunimahla.
Ukse tihendite puhastamine
Pühkige mahläinud toit ja pritsmed
kohe ära. Ukse tihenditele jäänud
toidujäägid absorbeerivad
mikrolaineenergiat, vähendavad ahju
efektiivsust ja võivad rikkuda ahju
sisemust. Toidujääkide
eemaldamiseks ukse tihenditelt tohib
kasutada ainult pehmetoimelist
vedelat pesuainet, sooja vett ja
pehmet puhast lappi.
Ahju väliskülje puhastamine
Juhtpaneeli puhastades avage ahju
uks. Nii hoiate ära ahju kogemata
sisselülitamise. Ahju välispindu tuleb
puhastada pehmetoimelise vedela
pesuaine ning veega ja pühkida neid
seejärel puhta veega, et eemaldada
pesuaine jäägid. Kuivatage pehme
lapiga.
Kasutada võib ka pihustipudelis
aknapesuvahendeid või
universaalseid köögi puhastusaineid.
Ärge kunagi kasutage ahju
puhastamiseks abrasiivseid
puhastusaineid, küürimispadjandeid
ega tugevatoimelisi kemikaale.
Töötavate detailide kahjustamise
vältimiseks vältige vee imbumis
ventilatsiooniavadesse.
Tehnilised andmed
Üldlaius 489 mm
Üldsügavus 393 mm
Üldkõrgus 275 mm
Ahjuõõne laius 306 mm
Ahjuõõne sügavus 292 mm
Ahjuõõne kõrgus 187 mm
Maht 21 l
Vooluallikas 230V, 50 Hz
Kaitse 10 A
Voolutarbimine 1150 W
Mikrolaine (energia) 800W
Kaal 13,5 kg
Paigaldamine
1. Eemaldage ukselt võimaliku
reklaamkleebised.
2. Ahi tuleb paigaldada tasasele
rõhtsale pinnale. Pind peab olema
piisavalt tugev, et ahju (13,5 kg) ja
selle sisu kaalu kindlalt kanda.
Vältimaks vibratsiooni või müra
tekkimise võimalust, peab ahi
olema stabiilses asendis.
3. Hoidke ahi eemal kuumusest ja
veest. Kuumus ja vesi võivad
vähendada ahju tõhusust ning
põhjustada rikkeid, seetõttu
veenduge, et ahi paigaldatakse
kuumuse- ja veeallikast kaugele.
4. Ärge sulgege ventilatsiooniavasid
kapi peal ja külgedel ning ärge
asetage ahju peale esemeid. Kui
töö käigus on ventilatsiooniavad
suletud, võib ahi üle kuumeneda
ja see võib põhjustada rikkeid.
Kuum õhk väljub
ventilatsiooniavadest, seetõttu
veenduge, et need ei ole kinni
kaetud ning ärge laske ahju ja
tagaseina vahele tekkida 'kardinat'.
5. Asetage ahi raadiotest ja
televiisoritest võimalikult kaugele.
See ahi vastab raadiohäirete
summutamise osas EMÜ
nõuetele, kuid mõnningaid häireid
võib ilmneda, kui seade asetatakse
raadiole või televiisorile liiga
lähedale, seetõttu hoidke neid
üksteisest võimalikult kaugel.
6. Kui asetate ahju nurka, jätke
seinteni vähemalt 15 cm suurune
vahe ning mikrolaineahju kohale
15 cm ruumi.
Ahju võib köögis peaaegu igale poole
paigutada. Veenduge, et ahi oleks
asetatud tasasele, rõhtsale pinnale
ning et ventilatsiooniavad ega ahju
alune pind ei ole blokeeritud
(ebaküllaldane ventilatsioon).
Vooluvõrku ühendamine
Ahi tarnitakse koos 230 V, 50 Hz
toitekaabli ja pistikuga, maandatud
pistikupesa.
Maanduskaitse minimeerib riske
võimaliku lühise korral. Veenduge, et
ahju pinge vastab vooluvõrgu pingele.
Kui ahi on pistikupessa ühendatud
pikendusjuhtmega, tuleb
kontrollida, kas juhe on
maandatud.
Seda seadet ei tohi kasutada
maanduskaitseta vooluvõrgus.
Kui teil on ahju elektriühenduse
või maanduskaitse osas kahtlusi,
pöörduge elektriku poole
vooluvarustus.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EMS2120 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend