4
Küpsetusnõude sobivuse testimine
• Küpsetusnõusid peab testima nende sobivuse
suhtes mikrolaineahjus kasutamiseks.
• Asetage küpsetusnõu mikrolaineahju koos
pooleldi täidetud veeklaasiga. Lülitage ahi üheks
minutiks võimsusel 750 W (P10) tööle. Kui
toidunõu on minuti möödudes kuum, ärge seda
edaspidi mikrolaineahjus kasutage. Kui nõu on
vaid pisut soe, võite seda kasutada toitude
soojendamiseks, ent mitte valmistamiseks. Kui
toidunõu üldse ei soojene, sobib see
mikrolaineahjus toidu valmistamiseks.
• Pabersalvrätikud, vahapaber, paberrätikud, -
taldrikud, -tassid, -karbid, sügavkülmikus
kasutatavad pakkematerjalid ja kartong on
sobivad ja käepärased mikrolaineahju
abivahendid. Jälgige alati , et anumad oleks
täidetud toiduga, mis neelab mikrolaineenergiat –
nii väldite toidunõude ülekuumenemist.
• Mikrolaineahjus võib kasutada mitut tüüpi
plastnõusid, -tasse, sügavkülmikus kasutatavaid
anumaid ja plastist pakkematerjale. Järgige
mikrolaineahjus plastmaterjale kasutades nende
tootja poolt antud juhiseid. Vältige plastnõude
kasutamist toiduainetega, mille rasva- või
suhkrusisaldus on kõrge – niisugused toiduained
muutuvad väga kuumaks ja võivad plastmaterjali
sulatada.
• Ärge jätke mikrolaineahju järelevalveta, kui
soojendate või valmistate toitu plastist, paberist
või muust kergestisüttivast materjalist anumas.
Kui ahjust eraldub suitsu, ärge ahjuust avage.
Lülitage seade välja või ühendage vooluvõrgust
lahti. Avage uks alles siis, kui suitsu enam ei
eraldu.
• Mikrolaineahjus ei tohi kasutada metallanumaid
ega metallist servakaunistusega anumaid (v.a.
juhul, kui need on mõeldud spetsiaalselt
mikrolaineahjus kasutamiseks).
• Väikse avausega anumaid, nagu näiteks pudelid,
ei tohi mikrolaineahjus toidu valmistamisel
kasutada.
• Aurust tekkivate põletushaavade vältimiseks olge
anumalt kaant eemaldades ettevaatlik.
Fooliumanumad
Toitude mikrolaineahjus soojendamiseks võib ohutult
kasutada madalaid fooliumanumaid, kui peate kinni
järgmistest reeglitest:
• Fooliumanumad ei tohi olla üle 3 cm sügavad.
• Fooliumist kaasi ei tohi kasutada.
• Fooliumanumad peavad olema vähemalt kahe
kolmandiku ulatuses toiduga täidetud. Tühje
anumaid ei tohi mitte mingil juhul kasutada.
• Mikrolaineahju võib korraga asetada ainult ühe
fooliumanuma ning see ei tohi puutuda vastu ahju
seinu. Kui mikrolaineahi on varustatud metallist
pöördaluse või küpsetusrestiga, tuleb
fooliumanum asetada ahjus ohutult kasutatavale
kummulikeeratud taldrikule.
• Fooliumanumaid ei tohi mikrolaineahjus
teistkordselt kasutada.
• Kui mikrolaineahi töötanud 15 minutit või kauem,
laske sel enne ahju uuesti kasutamist maha
jahtuda.
• Anum ja pöördalus võivad kasutamisel
kuumeneda – olge neid ahjust välja võttes
ettevaatlik . Kasutage pajalappe või -kindaid.
• Alumiiniumfooliumist anumate kasutamisel tuleb
meeles pidada, et toiduainete soojendamis- ja
küpsetamisajad võivad olla tavapärasest
pikemad. Enne toidu serveerimist jälgige alati, et
see oleks täielikult läbi kuumenenud.
Toitude ohutus
• Ärge soojendage mikrolaineahjus toidukonservi .
Tõstke toit sobivasse anumasse ümber.
• Ärge kasutage mikrolaineahju toiduainete
friteerimiseks, kuna rasvainete temperatuuri ei ole
võimalik kontrollida ja see võib kaasa tuua
ohuolukorra.
• Popkorni võib küll mikrolaineahjus valmistada, ent
ainult spetsiaalsetes pakendites või spetsiaalselt
selleks otstarbeks mõeldud kööginõudes.
Popkorni valmistamise ajal ei tohi mikrolaineahju
mingil juhul järelevalveta jätta.
• Mittepoorse naha või membraaniga
toiduainetesse tuleb torgata augud, et vältida
auru kogunemist ja toiduainete pakatamist.
Torkeaugud tuleb teha näiteks õuntesse,
kartulitesse, kanamaksa ja munakollasesse.
• Lutipudelite ja imikutoidu purkide sisu tuleb
põletuste vältimiseks enne lapsele andmist
kindlasti läbi segada või anumaid raputada.
Kontrollige enne toidu lapsele andmist selle
temperatuuri.
HOIATUS
: Vedelikke või muid
toiduaineid ei tohi soojendada suletud
anumates, kuna need võivad plahvatada.
HOIATUS
: Jookide kuumutamisel
võivad need kuumutamise lõpuosas üle
ääre purskuda, seetõttu peab anuma
käsitsemisel olema ettevaatlik.
HOIATUS
: Vedelike (näiteks supid,
kastmed, kuumad joogid) mikrolaineahjus
kuumutamisel võib temperatuur tõusta üle
keemispunkti ilma, et vedelik mullitama
hakkaks. See võib viia kuuma vedeliku
äkilise üle keemiseni. Selle vältimiseks
juhinduge järgmistest soovitustest: