6. MIKROLAINEREŽIIM
6.1 Mikrolaineahi
Üldine:
ETTEVAATUST!
Ärge laske seadmel tühjalt
töötada.
• Pärast seadme väljalülitamist jätke toit
mõneks minutiks seisma. Vt
mikrolaine-küpsetustabeleid:
seisuaeg.
• Eemaldage enne toidu valmistamist
alumiiniumfooliumist pakend,
metallanumad, jmt.
• Mikrolainerežiimi puhul ei ole
soovitatav kasutada rohkem kui ühte
tasandit.
• Asetage toit ahju põhjal olevale
alusele, kui pole öeldud teisiti.
• Enne serveerimist tuleks toitu
võimalusel segada.
Toiduvalmistamine:
• Võimalusel valmistage toitu
mikrolainetes kasutamiseks sobiva
materjaliga kaetult. Küpsetage ilma
kaaneta ainult juhul, kui soovite
krõbedat koorikut.
• Ärge toitu üle küpsetage, määrates
liiga kõrge võimsuse ja aja. Toit võib
mõnest kohast kuivada, kõrbeda või
süttida.
• Ärge kasutage seadet koorega
munade ja karpide valmistamiseks,
sest need võivad lõhkeda. Praemuna
valmistamisel torgake esmalt
munakollane läbi.
• Torgake toitu, millel on "nahk" või
"koor", nagu kartulid, tomatid,
vorstikesed jms, enne valmistamist
mõned korrad kahvliga, et see ei
lõhkeks.
• Jahutatud ja külmutatud toidud
vajavad pikemat küpsetusaega.
• Kastmega toite peab aeg-ajalt
segama.
• Pöörake suuremaid tükke poole
valmistamisaja järel.
• Võimalusel lõigake juurviljad sarnase
suurusega tükkideks.
• Kasutage lamedaid ja laiu nõusid.
• Ärge kasutage portselanist või
keraamilisi toidunõusid või väikeste
aukudega savinõusid (nt
käepidemetel). Aukudesse sattuv
niiskus võib soojendamisel
põhjustada nõu mõranemise.
Liha, linnuliha, kala sulatamine:
• Asetage külmutatud pakkimata toit
väiksele kummuli pööratud taldrikule,
mille all on anum või sulatusalusele
või plastiksõelale, et sulatusvedelik
saaks ära joosta.
• Pöörake toitu umbes poolel
sulatusajast. Võimalusel eraldage ja
eemaldage sulama hakanud tükid.
Või, koogikeste, kohupiima üles
sulatamine:
• Ärge sulatage lõpuni mikrolaineahjus,
vaid lõpetage sulatamine
toatemperatuuril. See annab
ühtlasema tulemuse. Eemaldage
enne üles sulatamist kogu metallist
või alumiiniumist pakend või
pakendiosad.
Puuvilja, juurvilja sulatamine:
• Kui puu- või köögiviljad tooreks jääma
kipuvad, ärge neid seadmes lõpuni
sulatage, vaid viige sulatamine lõpule
toatemperatuuril.
• Ilma eelnevalt sulatamata võite
puuvilja ja juurvilja küpsetades
kasutada kõrgemat
mikrolainevõimsust.
Valmistoidud:
• Valmistoidud metallpakendis või
plastalusel metallist kaanega sobivad
üles sulatamiseks või soojendamiseks
mikrolainetega ainult siis, kui neile on
märgitud, et nad selleks sobivad.
• Järgige pakendile trükitud tootja
juhiseid (nt eemaldage metallkaas ja
torgake läbi kattekile).
EESTI 11