6
Külmutatavad toiduained ei tohi puudutada juba
külmunud toiduaineid, kuna need võivad seejuures
osaliselt üles sulada.
Pärast seda, kui värsked toiduained on täielikult
külmunud, tuleb need asetada võimalikult tihedalt
üksteise ligi või peale. Sellega välditakse nende
soovimatut ülessulamist nt elektrikatkestuste ajal.
Kui 24 tunni jooksul külmutatakse ainult väikest
toiduainete kogust, pole kiirkülmutamise nuppu tarvis
vajutada. Vastasel korral, kui külmutatavaid toiduaineid
on palju, tuleks seda nuppu vajutada umbes ööpäev
enne seda, kui panete suurema koguse toiduaineid
sügavkülmikusse.
Ärge pange sügavkülmikusse sooje toite või auravaid
vedelikke.
Lõhna levitavad toiduained peavad olema kinni kaetud
või sisse pakitud.
Sügavkülmiku ukse siseküljel asub tabel, milles on
kujutatud mitmesugused toiduained ja nende
maksimaalne hoidmise aeg kuudes.
Külmutatud toiduainete säilitamine
Kui sügavkülmik oli pikemaks ajaks välja lülitatud, siis
lülitage see sisse ja laske töötada kiirkülmutuse
režiimis tühjalt vähemalt kolm tundi.
Et säilitada toiduaineid parimal viisil, pidage kinni
järgmistest soovitustest:
Kui ostate külmutatud toiduaineid, pidage kinni nende
pakenditele märgitud säilitusaegadest. Kodustes
oludes külmutatud toiduainete säilitamisel pidage kinni
sügavkülmiku uksel olevatest juhistest. Märgid
tähistavad erinevaid toiduaineid, numbrid tähendavad
nende maksimaalset säilitusaega kuudes.
Pärast toiduainete külmutamist on mõistlik asetada
need säilituskambrite traadist korvidesse. Sellega loote
külmutuskambris ruumi uute toiduainete
külmutamiseks. Uute toiduainete külmutamine sügav-
külmikus ei mõjuta juba külmutatud toiduainete
kvaliteeti.
Külmutatud toiduaineid võib rahulikult säilitada
sügavkülmikus ainult siis, kui nad pole eelnevalt kasvõi
lühikeseks ajaks üles sulanud. Kui see on juhtunud, ei
tohi toiduaineid teistkordselt külmutada; need tuleb ära
tarvitada nii kiiresti kui võimalik.
Tähtis!
Kui toimus elektrikatkestus ja külmutus-
kambris on toiduaineid, ärge avage selle ust.
Kui elektrikatkestus kestab lühemat aega (6
– 8 tundi), siis ei juhtu midagi halba ja
toiduained säilivad. Vastasel korral püüdke
need kiiresti ära tarvitada.
Külmutatud toiduainete
ülessulatamine
Külmutatud või sügavkülmutatud toiduaineid võib
sulatada üles tavalises külmkapis või toatemperatuuril
sõltuvalt sellest, kui palju on aega. Väiksemaid
toiduainete koguseid võib valmistada toiduks ka
külmunud kujul, kohe pärast sügavkülmikust välja-
võtmist. Sel juhul pikeneb toidu valmistamise aeg.
Jääkuubikute valmistamine
Valage komplektis olevasse jääkuubikute nõusse
vett ja asetage see külmutuskambrisse.
Jääkuubikud valmivad kiiremini, kui keerata
termostaadi nupp äärmisesse asendisse. Pärast
jääkuubikute valmistamist ärge unustage keerata
termostaadi nupp tagasi.
Kui jääkuubikud on valmis, võtke need nõust välja
voolava vee all, painutades seda või tagudes selle
vastu. Kui jääkuubikute nõu külmub külmutus-
kambrisse kinni, ärge kasutage selle kättesaamisel
nuga või mõnda metallist tööriista; külmutus-
süsteem võib saada viga.
Ärge valmistage jääkuubikuid toiduainete
intensiivse külmutamise ajal; see vähendab
sügavkülmiku külmutusvõimet.
Sügavkülmiku lahtisulatamine
Jää ja härmatise tekkimine seadme sees kuulub
seadme normaalse töörežiimi hulka. Paks jää või
härmatise kiht toimib soojusisolaatorina; kui
temperatuur seadme kambrites tõuseb, vähendab
see jahutamise või külmutamise efektiivusust;
elektrienergia tarbimine kasvab ja lõpuks läheb
jääkiht nii paksuks, et külmutuskambri uks ei tule
enam lahti. Kui jää või härmatise kihi paksus
ületab 4 mm, tuleb see maha kraapida seadme
komplektis oleva plastmasskaabitsa abil.
Ärge kunagi kasutage selleks teravaid
metallesemeid, need võivad sügavkülmikut
vigastada.
Kui jää või härmatise kiht läheb liiga paksuks, tuleb
sügavkülmik lahti sulatada. Toimige järgmisel viisil:
Keerake temperatuuriregulaatori nupp
asendisse „0“ või tõmmake pistik seinakontaktist
välja.
Võtke külmunud toiduained sügavkülmikust välja,
keerake mitme ajalehepaberi kihi sisse või
asetage need korvi, mis on vooderdatud paberi või
riidetükiga ja pange korv võimalikult külma kohta,
soovitav teise külmkappi.
Võtke sügavkülmikust välja kolm suurt toiduainete
hoidmise lahtrit (kui need on olemas).
Jätke uks lahti.
Kui lahtikülmutamine on lõppenud, pühkige
alumisse lahtrisse kogunenud vesi lapi või
käsnaga ära ja pühkige sügavkülmiku põhi ja
metallriiulid kuivaks.
Pange plastmasskaabits hoiule, seda läheb
veelkord tarvis.
Keerake temperatuuriregulaatori nupp
soovitud
asendisse torgake pistik seinakontakti.