Philips HD9020 Kasutusjuhend

Kategooria
Leivaküpsetusmasinad
Tüüp
Kasutusjuhend
Typ Kůrka Tepl. pečení Hmotnost Doba pečení Doba zpracování
Střední 120 °C 500 g 45 min 3 h 50 min
750 g 50 min 3 h 55 min
1 000 g 55 min 4 hodiny
Tmavá 130 °C 500 g 60 min 4 h 5 min
750 g 65 min 4 h 10 min
1 000 g 70 min 4 h 15 min
Bílý rychlý Světlý 110 °C 500 g 45 min 2 h 40 min
750 g 50 min 2 h 45 min
1 000 g 55 min 2 h 50 min
Střední 120 °C 500 g 45 min 2 h 40 min
750 g 50 min 2 h 45 min
1 000 g 55 min 2 h 50 min
Tmavá 130 °C 500 g 55 min 2 h 50 min
750 g 60 min 2 h 55 min
1 000 g 65 min 3 h
Celozrnný Světlý 120 °C 500 g 45 min 3 h 45 min
750 g 50 min 3 h 50 min
1 000 g 55 min 3 h 55 min
Střední 130 °C 500 g 50 min 3 h 50 min
750 g 55 min 3 h 55 min
1 000 g 60 min 4 hodiny
Tmavá 140 °C 500 g 60 min 4 hodiny
750 g 65 min 4 h 5 min
1 000 g 70 min 4 h 10 min
Celozrnný rychlý Světlý 120 °C 500 g 45 min 2 h 34 min
750 g 50 min 2 h 39 min
1 000 g 55 min 2 h 44 min
Střední 130 °C 500 g 50 min 2 h 39 min
750 g 55 min 2 h 44 min
1 000 g 60 min 2 h 49 min
Tmavá 140 °C 500 g 55 min 2 h 44 min
750 g 60 min 2 h 49 min
1 000 g 65 min 2 h 54 min
Francouzský Světlý 115 °C 500 g 50 min 5 h 45 min
750 g 55 min 5 h 50 min
1 000 g 60 min 5 h 55 min
Střední 125 °C 500 g 55 min 5 h 50 min
750 g 60 min 5 h 55 min
1 000 g 65 min 6 hodin
Tmavá 135 °C 500 g 60 min 5 h 55 min
750 g 65 min 6 hodin
1 000 g 70 min 6 h 5 min
Sladký Světlý 105 °C 500 g 53 min 3 h 19 min
750 g 57 min 3 h 22 min
1 000 g 58 min 3 h 23 min
Střední 115 °C 500 g 54 min 3 h 19 min
750 g 57 min 3 h 22 min
1 000 g 60 min 3 h 25 min
Tmavá 135 °C 500 g 58 min 3 h 23 min
750 g 61 min 3 h 26 min
38
43

Õnnitleme teid ostu puhul ning tere tulemast kasutama Philipsi tooteid! Philipsi klienditoe tõhusamaks kasutamiseks registreerige toode
veebilehel www.philips.com/welcome.

Õhuavad
Juhtpaneel
1 Programmi loend
2 Kaalu näidikud
3 Ekraan
4 Kooriku värvuse näidikud
5 Start/stopp/tühista nupp
6 Kooriku värvuse selektor
7 Taimeri vähendamise nupp
8 Taimeri suurendamise nupp
9 Kaalu selektor
10 Programmi selektor
Eemaldatav kaas
Vaatlusaken
Auruavad
Pöörlev võll
Külgevõtmatu kattega leivavorm
Leivavormi käepide
Külgevõtmatu kattega sõtkumistera
Mõõdulusikas
Metallist konks
Mõõdunõu
Küttekeha
Juhtmehoidiku pesa
Toitejuhe

Enne seadme kasutamist lugege hoolikalt kasutusjuhendit ja hoidke see edaspidiseks alles.

- Ärge kunagi kastke leivaküpsetaja korpust vette või muudesse vedelikesse ega loputage seda kraani all.
- Ärge katke leivaküpsetaja töö ajal auru- ja õhuavasid.

- Enne seadme ühendamist kontrollige, kas seadmele märgitud toitepinge vastab kohaliku elektrivõrgu pingele.
- Ühendage seade ainult maandatud seinakontakti. Veenduge, et pistik oleks kindlalt seinakontakti sisestatud.
- Ärge kasutage seadet, kui pistik, toitejuhe, seadme korpus või leivavorm on kahjustatud.
- Seda seadet ei tohi kasutada füüsiliste ja vaimsete puuetega isikud (lisaks lapsed) nii kogemuste kui ka teadmiste puudumise tõttu, välja
arvatud nende ohutuse eest vastutava isiku juuresolekul või kui neile on seadme kasutamise kohta antud vastavad juhiseid.
- Lapsi tuleks jälgida, et nad ei mängiks seadmega.
- Hoidke toitejuhe laste käeulatusest kaugemal. Ärge jätke toitejuhet üle lauaserva või tööpinna rippuma, millel seade asub.
- Kui toitejuhe on kahjustatud, peab selle ohtlike olukordade vältimiseks uue vastu vahetama Philips, Philipsi volitatud hoolduskeskus või
samaväärset kvalikatsiooni omav isik.
- Veenduge, et enne pistiku sisestamist seinakontakti oleksid küttekeha, leivavormi pöörlev võll ja leivavorm väljastpoolt puhtad ja kuivad.
- Ärge kasutage seadet muuks kui selles kasutusjuhendis kirjeldatud otstarbeks.
- Ärge lükake seadme pistikut seinakontakti või käsitsege juhtpaneeli märgade kätega.
- Ohtlike olukordade vältimiseks ärge seda seadet kunagi välise taimeriga ühendage.
- Ärge minge näo või kätega töötava seadme auru- ja õhuavade lähedale.
- Ärge avage küpsetamistoimingu ajal kaant, sest selle tagajärjel võib tainas või leib alla vajuda.
- Küpsetamistoimingu ajal muutuvad seade ise ja kaas erakordselt kuumaks. Olge ettevaatlik, et ennast ei põletaks.
- Ärge võtke seadme kasutamise ajal leivavormi seadmest välja.
- Ärge kunagi kasutage aktiveeritud küpsetusprogrammi ajal mingeid köögiriistu leivavormis koostisainete segamiseks.
- Pange leivavormi ainult koostisained. Küttekeha kahjustuse vältimiseks ärge pange või pillake mingeid koostisaineid ja/või lisandeid seadme
sisemusse.
- Leivavormist moosi eemaldamiseks tõstke leivavorm mõlema ahjukinnastes käega välja ja kallake kuum moos välja.

- Ärge kunagi kasutage teiste tootjate poolt tehtud tarvikuid või osi, mida rma Philips ei ole eriliselt soovitanud. Kui kasutate selliseid tarvikuid
või osi, siis muutub te seadme garantii kehtetuks.
- Kahjustuste ärahoidmiseks ärge katsuge leivavormi teravate köögiriistadega.
- Ärge jätke seadet kõrge temperatuuri kätte ega pange seda töötavasse või kuuma ahju ega pliidi peale.
- Pange seade alati kindlale, tasasele ja horisontaalsele pinnale.
- Enne kui sisestate pistiku seinakontakti ja lülitate seadme sisse, pange leivavorm alati seadmesse.
- Võtke seade alati pärast kasutamist vooluvõrgust välja.
- Enne seadme puhastamist või teisaldamist laske sel alati jahtuda.
- Ärge pange leivavormi leiva küpsetamiseks tavalisse ahju.
- Seda seadet saab kasutada ainult koduses majapidamises. Seadme väärkasutusel, kasutamisel professionaalsel või poolprofessionaalsel
eesmärgil, aga ka siis kui seadet ei kasutata kasutusjuhendile vastavalt, kaotab garantii kehtivuse, kusjuures Philips ei võta endale vastutust
põhjustatud kahjustuste eest.
- Seadme toimimise ajal võivad ligipääsetavad pinnad muutuda kuumaks. Leivavormi väljatõstmiseks kasutage käepidet ning kuuma leivavormi,
sõtkumistera või kuuma leiva käsitsemiseks alati ahjukindaid.

- Olge ettevaatlik küpsetamistoimingu ajal auruavadest või leivaküpsetajast ning pärast küpsetamistoimingut kaane avamisel väljuva kuuma
auruga.
- Ärge tõstke ega liigutage töötavat seadet.
- Ärge puudutage liikuvaid osi.
- Ärge jätke seadet päikese kätte.
- Ärge sisestage metallesemeid või võõraineid auruavadesse.
- Ärge kasutage kahjustatud leivavormi.
- Puhastage seadet alati pärast kasutamist.
- Ärge peske seadet nõudepesumasinas.
- Ärge kasutage seadet õues.
- Jätke kuumusekiirgusest põhjustatud kahjustuste vältimiseks seadme ülaosa, tagaosa ja mõlema külje vahele vähemalt 10 cm vaba ruumi.
- Kahjustuste ärahoidmiseks ärge pange seadme peale leivavormi ega muid esemeid.

See Philipsi seade vastab kõikidele elektromagnetilisi välju (EMF) käsitlevatele standarditele. Kui seadet käsitsetakse õigesti ja käesolevale
kasutusjuhendile vastavalt, on seadet tänapäeval käibelolevate teaduslike teooriate järgi ohutu kasutada.

Sellel seadmel on varundusfunktsioon, mis jätab meelde oleku enne toitekatkestust tingimusel, et katkestus ei ole pikem kui 7 minutit. Kui
katkestus peaks toimuma küpsetamise ajal, siis pärast katkestuse möödumist jätkab taimer loendamist momendist, mil toimus elektrikatkestus. Kui
elektrikatkestuse kestus on 7 minutist pikem ja katkestus toimus küpsetamise ajal, siis pärast katkestuse kõrvaldamist lähtestab leivaküpsetaja
automaatselt eelseadistatud seadistuse. Avage leivaküpsetaja, eemaldage selle sisu ja alustage kõike algusest peale. Kui seadistasite taimeri, kuid
eelseadistatud küpsetamistoiming ei olnud elektrikatkestuse ajal veel käivitatud, siis pärast katkestuse kõrvaldamist lähtestab leivaküpsetaja
automaatselt eelseadistatud seadistuse. Avage leivaküpsetaja, eemaldage selle sisu ja alustage kõike algusest peale.

1 Eemaldage seadmelt kogu pakendamismaterjal. Olge tähelepanelik ja ärge visake ära sõtkumistera.
2 Eemaldage seadme korpuselt kõik sildid.
3 Seadmele kogunenud tolmu eemaldamiseks pühkige seadet väljastpoolt, leivavormi ja sõtkumistera niiske lapiga.
ärge kunagi kasutage seadme puhastamiseks küürimiskäsnu, abrasiivseid puhastusvahendeid ega ka sööbivaid vedelikke nagu bensiini või
atsetooni.
4 Enne seadme kasutamist kuivatage kõik osad hoolikalt.


Ekraanile kuvatakse järgmised näidud:
- Programmi number (1-12)
- Menüü või aja ikoon
- Valitud kaal ja valitud kooriku värvus
- Küpsetusaja taimeri seadistus minutites
- „Fin“ (lõpp) - pärast programmi lõppemist
- „OFF“ (väljas) - programmi tühistamisel või lähtestamisel
- „Err“ (viga)- vea toimumise korral
- „Add“ (lisa) - kui on vaja lisada täiendavaid tahkeid koostisaineid (nt puuvilja või pähkleid)
- Soojanahoidmise animatsioon pärast küpsetamistoimingu lõppemist

Kui soovite, et leib saaks hiljem valmis siis kasutage taimeri näidu suurendamise ja vähendamise nuppe. Maksimaalne seadistatav viiteaeg on 13
tundi.
Näide: et leib valmiks järgmisel hommikul kell 08:00, seadistage kell 19:00 taimeri viide 13 tunni suuruseks.

- Vajutage seda nuppu programmi või taimeri käivitamiseks.
- Vajutage seda nuppu 2 sek, kuni kuulete 1 pika piiksu ja ekraanile kuvatakse sõnum „OFF“ (väljas). See tühistab kehtiva programmi ja
lähtestab seadme vaikimisi seadistusele (nt programmi 1 - Basic White (saia põhiprogramm), 750 g, keskmise krõbeduse värvus). See ei lülita
seadet välja.

Menüüselektoriga saate valida ühe 12 erinevast menüüst. Valitud programmi number ja selle programmi optimaalne töötlusaeg kuvatakse
ekraanile.

Kooriku värvuse selektori abil saate valida ühe kolmest kooriku värvusest: hele, keskmine või tume. Valitud kooriku värvus kuvatakse ekraanile.

Kaaluselektoriga saate valida ühe kolmest kaalu väärtusest: 500 g, 750 g või 1000 g. Leivapätsi kaal kuvatakse ekraanile.


1 Pange seade kindlale, horisontaalsele ja tasasele pinnale.
2 Keerake leivavormi vastupäeva ja tõstke see seadmest välja. (Jn 2)
Märkus: Koostisainete seadmesse pudenemise ärahoidmiseks eemaldage leivavorm alati enne koostisainete panemist seadmest.
3 Veenduge, et leivavormi sisemuses olevad sõtkumistera ava ja pöörlev võll oleksid täiesti puhtad.
Märkus: Kui need osad pole puhtad, siis ei saa te võib-olla sõtkumistera korralikult kokku panna.
44
4 Joondage sõtkumistera ava lame osa leivavormi võlli lameda osaga. Seejärel lükake sõtkumistera kindlalt võlli külge (Jn 3).
Märkus: Veenduge, et olete sõtkumistera õigesti kohale lükanud, vastasel juhul võib see kasutamise ajal kohalt väljuda, mis mõjutab segamis- või
sõtkumistoimingut.
Märkus: Kui sõtkumistera on õigesti võlli külge kinnitatud, siis jääb ta võlli suhtes natuke horisontaalselt loksuma. See on normaalne.
5 Mõõtke kasutatava retsepti jaoks välja koostisained (vt allpool toodud jaotist „Standardsed leivaretseptid“.
Märkus: Mõõtke koostisained alati täpselt välja. Vt ptk „Koostisained“ jaotist „Koostisainete mõõtmine“.
6 Pange koostisained leivavormi retseptis loetletud järjekorras.
- Mõõtke koostisained alati täpselt välja. Vt ptk „Koostisained“ jaotist „Koostisainete mõõtmine“.
- Lisage pärm alati viimasena. Tehke jahu keskele süvend ja puistake sinna pärm.
Ärge segage pärmi ühegi märja koostisainega, vastasel juhul ei pruugi leib korralikult kerkida, eriti taimerit kasutades.
- Kui peate koostisaineid lisama küpsetamistoimingu ajal, siis teeb seade 30 minuti pärast kolm korda lühikese ja pika piiksu ning ekraanile
kuvatakse sõnum „ADD“. Kui te koostisainet ei lisa, siis seade lihtsalt jätkab küpsetamistoimingut.
7 Pange leivavorm seadmesse. Keerake leivavormi päripäeva, kuni see lukustub oma kohale (Jn 4).
Kui leivavorm pole õigesti kokku pandud, siis sõtkumistera ei toimi.
8 Pange leivavormi käepide kokku ja sulgege seadme kaas.
9 Sisestage pistik seinakontakti.
, Seade teeb piiksu ja ekraanile kuvatakse „1“, mis tähistab „Basic White“ (saia põhiprogramm) programmi.

1 Vajutage menüüselektorit, kuni ekraanile kuvatakse programmi number, mis vastab retseptile, mille järgi soovite küpsetada (Jn 5).
, Iga vajutus menüüselektorile suurendab ekraanilekuvatavat arvu ühe võrra.
, Pärast 2 sekundit kuvatakse ekraanile vaheldumisi valitud programmi number ja töötlemisaeg.
Märkus: Seade teeb piiksu, kui te kogemata vajutate valet nuppu, nt kui vajutate tainavalmistamise programmi (Dough) ajal kaalu nuppu.
2 Leivale sobiva kaalu valimiseks vajutage kaaluselektorit üks või enam kordi (Jn 6).
Selleks et leib ei tuleks liiga suur ja ega kõrbeks, kontrollige, kas valitud kaal vastab valitud retsepti koostisainete kogustele. Vt jaotist
„Standardsed leivaretseptid“.
Näiteks, kui valite kaalu 750 g, mis on saia eelseadistatud kaal, kasutage 455 g või 3¼ mõõdunõu valget jahu.
Programmide 1–8 jaoks on eelseadistatud kaal 750 g.
, Ekraani vasakusse külge kuvatav punkt näitab valitud kaalu. Ekraanile kuvatakse ka valitud menüü number (Jn 7).
3 Soovi korral vajutage sobivat värvi kooriku saamiseks üks või enam kordi kooriku värvuse selektorit (Jn 8).
Programmide 1–8 jaoks on kooriku eelseadistatud värvus keskmine (medium).
, Punkt ekraani paremal küljel tähistab valitud kooriku värvust. Ekraan näitab ka valitud menüü numbrit (Jn 9).
, Valitud programmi küpsetamisaeg, kaal ja kooriku värvus kuvatakse ekraanile. Küpsetamisaeg näidatakse tundides ja minutites (Jn 10).
4 Leivavalmistamistoimingu alustamiseks vajutage start/stopp/tühista nuppu. (Jn 11)
Küpsetamistoimingu ajal muutuvad seade ise ja kaas erakordselt kuumaks. Olge ettevaatlik, et ennast ei põletaks.
Märkus: Segamise, sõtkumise ja küpsetamise toimingut saate vaadata vaatlusakna kaudu. Aeg-ajalt võib akna siseküljele koguneda natuke niiskust.
Segamise ja sõtkumise ajal võite tõsta kaane ja vaadata sisemusse, kuid ÄRGE AVAGE KAANT KÜPSETAMISTOIMINGU AJAL (umbes viimane tund
kogu töötlemisajast), sest selle tagajärjel võib tainas alla vajuda.
, Kuni leiva valmimiseni vähendatakse ekraanilekuvatavat töötlemisaega üheminutiste sammude kaupa.
, Iga viie sekundi tagant kuvatakse ekraanile töötlemisaja asemel programmi number.
, Pärast küpsetamise lõppemist annab seade piiksuva signaali. Teise võimalusena kuvatakse ekraanile 1 sekundi jooksul sõnum „FIN“ (lõpp)
ja 5 sek jooksul soojanahoidmise animatsioon, kui te vajuta mingile nupule. (Jn 12)
Märkus: Soojanahoidmise režiim ei toimi tainasõtkumisprogrammis (Dough program). Kui jätate valmistatud taina liiga pikaks ajaks seadmesse, võib
see üle kerkida ja tagajärjeks oleks halb küpsemine. Parimate tulemuste saamiseks eemaldage programmi lõppedes tainas ja järgige retseptis toodud
vormimise, valmimise ja küpsetamise juhiseid.
Märkus: Kui leiba ei eemaldata kohe soojanahoidmise režiimi ajal või pärast soojanahoidmise režiimi lõppemist, muutub koorik niiskeks ja kaotab oma
krõbeduse. Soojanahoidmise režiim EI üleküpseta leiba ega muuda koorikut tumedamaks.

Kui soovite, et leib valmiks hiljem, siis võite kasutada taimerit. Maksimaalne seadistatav viiteaeg on 13 tundi.
Näide: et leib valmiks järgmisel hommikul kell 08:00, seadistage kell 19:00 taimeri viide 13 tunni suuruseks.
Märkus: Ärge kasutage taimerit retseptidega, mis nõuavad värskeid koostisaineid ning võivad rikneda, nt munad, värske piim, rõõsk koor või juust.
Taimeri kasutamiseks:
1 Pange kõik koostisained leivavormi.
2 Valige sobiv programm, retseptijärgne leivapätsi suurus ja kooriku värvus.
, Ekraanile kuvatakse valitud seadistuse kogu töötlemisaeg.
3 Arvutage kehtiva aja ja leiva soovitud valmimisaja vaheline ajavahemik (tundides).
Näiteks, kui kehtiv aeg on 19:00 ja te soovite, et leib oleks valmis järgmisel hommikul kell 07:00, siis on ajavahe 13 tundi.
4 Vajutage taimeri suurendamise või vähendamise nuppu, kuni ekraanile kuvatakse õige ajavahe (Jn 13).
, Iga taimeri näidu suurendamise/vähendamise nupule vajutus suurendab/vähendab ajavahet 10 minuti võrra. Kui hoiate nuppe all, siis
suureneb/väheneb ajavahe näit kiiremini.
Märkus: Kui ekraanilekuvatud aeg võrdub 13 tunniga ja te ikkagi hoiate all näidu suurendamise nuppu, siis lähtestatakse ekraanilekuvatud näit
seadistatud programmi küpsetusajani.
 45
Märkus: Kui sisestate soovitud ajast erineva aja, vajutage ajavahe vastupidises suunas muutmise nuppu selle suurendamiseks/vähendamiseks.
5 Vajutage start/stopp/tühista nuppu.
, Taimer hakkab sisestatud ajanäitu minutites vähendama.
, Leib on valmis, kui taimer on näidu vähendanud 00:00-ni ja seade teeb piiksuva signaali.

Leivaküpsetaja sisemus, leivavorm, sõtkumistera ja leib on kuumad. Kasutage leivaküpsetustsükli lõppemisel või mistahes ajal soojanahoidmise
režiimis leivavormi väljatõstmiseks alati ahjukindaid.
1 Soojanahoidmise režiimi peatamiseks vajutage 2 sekundit start/stopp/tühista nuppu. Ekraanile kuvatakse „OFF“ (väljas), kehtiv programm
tühistatakse ja vaikimisi seadistused lähtestatakse.
2 Seadme väljalülitamiseks võtke toitepistik seinakontaktist välja.
3 Kasutades paja- või ahjukindaid, avage kaas ja keerake leivavormi vastupäeva. Seejärel võtke kinni leivavormi käepidemest ja tõstke
leivavorm leivaküpsetajast välja.
4 Leiva lihtsamaks väljavõtmiseks laske leival leivavormis seista 5 minutit. Seejärel keerake vorm põhjaga ülespidi, hoidke käepidemest ja
raputage leib traadist jahutusrestile. Niiviisi vabaneb kuumus ja niiskus leivast kiiremini.
Vajaduse korral libistage leivapätsi vabastamiseks kummist või plastist spaatlit piki vormi külgi.
Ärge kasutage leiva eemaldamiseks metallist köögiriistu, sest need võivad kahjustada leivavormi külgevõtmatut pinda.
Olge ettevaatlik, sest leivavorm ja leib on kuumad.
5 Kui sõtkumistera on leiva all kinni, siis kasutage sõtkumistera eemaldamiseks seadmega kaasasolevat metallkonksu.
Tehke alati kindlaks, ega sõtkumistera pole jäänud leiva sisse, sest muidu võite leiva lõikamisel kahjustada sõtkumistera.
Ärge kasutage sõtkumistera eemaldamiseks metallist köögiriistu, sest need võivad kahjustada sõtkumistera külgevõtmatut pinda.
Olge ettevaatlik, sest sõtkumistera ja leib on kuumad.
6 Sõtkumistera kinnijäämise vältimiseks eemaldage sõtkumistera viivitamatult leivavormi küljest.
Märkus: Kui tera on kinni jäänud, täitke leivavorm veega tasemeni, mis jääks sõtkumisterast kõrgemale ja laske leivavormil umbes 30 min liguneda.
Seejärel eemaldage sõtkumistera võlli küljest.
7 Enne kui viilutate leiba leivanoa või elektrinoaga, laske leival traadist jahutusrestil 30–60 minutit jahtuda.
8 Laske seadmel enne puhastamist või uue leivapätsi küpsetamist jahtuda.

- Leiba peaks sööma värskena, sest see ei sisalda mingeid säilitusaineid. Seda saab säilitada ainult üks või kaks päeva.
- Hoidke leiba toatemperatuuril tihedalt suletud plastist kotis või õhukindlas nõus.
- Viilutatud leib kaotab oma värskuse kiiremini kui lahtilõikamata leib.
- Hoidke prantssaia-tüüpi leiba krõbeda kooriku säilitamiseks paberist kotis või lahtisena. Seda tüüpi leiba on kõige parem süüa küpsetamise
päeval.

- Leiva võite külmutada õhukindlas nõus kuni 4–6 nädalaks.
- Leiva võiksite enne külmutamist viilutada, et saaksite korraga süüa ainult mõned viilud.
- Terve pätsi ülessulatamisel laske sel sulada samas nõus, et niiskus absorbeeruks tagasi leiba.
- Laske leival sulada toatemperatuuril või väikese võimsuseseadistusega mikrolaineahjus.


programm: Basic White 500 g 750 g 1000 g
Vesi (27 °C) või piim 220 ml 280 ml 350 ml
Piimapulber (kui kasutate piima
asemel vett)
1 sl 1½ sl 2 sl
Õli 1 sl 1½ sl 2 sl
Soola 2/3 tl 1 tl 1½ tl
Suhkrut 1 sl 1½ sl 2 sl
Nisujahu 350 g (2½ mõõdunõu) 455 g (3¼ mõõdunõu) 560 g (4 mõõdunõu)
Kuivpärmi 1 tl 1 tl 1 tl

programm: Whole Wheat 500 g 750 g 1000 g
Vesi (27 °C) 230 ml 280 ml 350 ml
Õli 1 sl 1 sl 2 sl
Soola 1 tl 1 tl 2 tl
Mett või suhkrut 2 sl 2 sl 2 sl
Täisterajahu 350 g 450 g 560 g
46
programm: Whole Wheat 500 g 750 g 1000 g
Kuivpärmi 1 tl 1 tl 1 tl

programm: French 500 g 750 g 1000 g
Vesi (27 °C) 200 ml 260 ml 330 ml
Õli 1 sl 1½ sl 2 sl
Soola 1 tl 1½ tl 2 tl
Nisujahu 350 g (2½ mõõdunõu) 450 g (3¼ mõõdunõu) 560 g (4 mõõdunõu)
Kuivpärmi 1 tl 1 tl 1 tl

programm: Sweet 500 g 750 g 1000 g
Vesi (27 °C) või piim 180 ml 240 ml 300 ml
Piimapulber (kui kasutate piima
asemel vett)
1 sl 1½ sl 2 sl
Õli 1½ sl 2 sl 3 sl
Soola 2/3 tl 1 tl 1 tl
Suhkrut 3 sl 4 sl 5 sl
Nisujahu 300 g (2 mõõdunõu) 400 g (2 2/3 mõõdunõu) 500 g (3 1/3 mõõdunõu)
Kuivpärmi 1 tl 1 tl 1 tl

programm: Super Rapid 500 g 750 g 1000 g
Vesi (27 °C) või piim - 280 ml 350 ml
Piimapulber (kui kasutate piima
asemel vett)
- 1½ sl 2 sl
Õli - 1½ sl 2 sl
Soola - ½ tl 1 tl
Suhkrut - 1½ sl 2 sl
Nisujahu - 450 g (3¼ mõõdunõu) 560 g (4 mõõdunõu)
Kuivpärmi - 1 tl 4 tl

programm: Gluten Free 500 g 750 g 1000 g
Vesi (27 °C) või piim - - 340 ml
Piimapulber (kui kasutate piima
asemel vett)
- - 2 sl
Õli - - 2 sl
Soola - - 1½ tl
Suhkrut - - 2 sl
Gluteenivaba jahu - - 560 g (4 mõõdunõu)
Kuivpärmi - - 2¼ tl

programm: Dough 500 g 750 g 1000 g
Vesi (27 °C) või piim - - 330 ml
Piimapulber (kui kasutate piima
asemel vett)
- - 2 sl
Õli - - ¼ mõõdunõu
Soola - - 2 tl
Suhkrut - - 4 sl
Nisujahu - - 560 g (4 mõõdunõu)
Kuivpärmi - - 2 tl
 47

Programm: Pasta Dough
Mannat 2 mõõdunõu
Suuri mune 3
Oliiviõli 2 sl
Soola ½ tl

Programm: Jam
Värske või külmutatud (sulatatud) puuvili 2 mõõdunõu
Suhkrut 1½ mõõdunõu

Programm: Jam
Värske või külmutatud (sulatatud) puuvili 2 mõõdunõu
Suhkrut 1½ mõõdunõu
sidrunimahla 2 sl

tl/sl/mõõdunõu ml
¼ tl 1 ml
½ tl 2 ml
1 tl 5 ml
1 sl 15 ml
¼ mõõdunõu 50 ml
1/3 mõõdunõu 75 ml
½ mõõdunõu 125 ml
2/3 mõõdunõu 150 ml
3/4 mõõdunõu 175 ml
1 mõõdunõu 250 ml

Tavaline erinevate leivatüüpide soojanahoidmise ja ainult küpsetamise (Bake Only) temperatuur on tabelis 60 °C.
Moosi soojanahoidmise temperatuur on 20 °C.
Igat tüüpi leiva küpsetamise maksimaalne seadistatav viiteaeg on 13 tundi (v.a ülikiire programm ja gluteenivaba programm).
Maksimaalne viiteaeg ainult küpsetamise (Bake Only) režiimis on 1 tund ja 30 min.

Tüüp Aeg/
temp.
ES S1 Valm. S2 K1 S3 K2 S4 K3
Basic White (saia
põhiprogramm)
Temp. 25 °C 30 °C 34 °C
Aeg 0 min 18 min 25 min 16 min 46 min 30 sek 25 min 15 sek 55 min
White Rapid (saia
kiirprogramm)
Temp. 35 °C 35 °C Puudub
Aeg 0 min 3 min 0 min 31 min 26 min 15 sek 55 min 0 sek 0 min
Whole Wheat
(täistera)
Temp. 25 °C 25 °C 33 °C Puudub
Aeg 30 min 5 min 5 min 20 min 40 min 20 sek 80 min 0 sek 0 min
Whole Wheat Rapid
(täistera
kiirprogramm)
Temp. 25 °C 35 °C 35 °C Puudub
Aeg 5 min 3 min 0 min 25 min 30 min 0 sek 46 min 0 sek 0 min
French (prantssai) Temp. 20 °C 25 °C 25 °C
Aeg 0 min 14 min 10 min 16 min 100 min 20 sek 60 min 15 sek 95 min
Sweet (magus) Temp. 25 °C 30 °C 32 °C
48
Tüüp Aeg/
temp.
ES S1 Valm. S2 K1 S3 K2 S4 K3
Aeg 0 min 3 min 0 min 31 min 31 min 15 sek 30 min 15 sek 50 min
Super Rapid (ülikiire) Temp. 30 °C 35 °C Puudub
Aeg 0 min 3 min 0 min 12 min 0 min 18 min 0 min 0 min 25 min
Gluten Free
(gluteenivaba)
Temp. 35 °C Puudub Puudub
Aeg 8 min 4 min 0 min 19 min 48 min 0 sek 0 min 0 sek 0 min
Dough (tainas) Temp. Puudub Puudub Puudub
Aeg 0 min 3 min 0 min 27 min 60 min 0 sek 0 min 0 sek 0 min
Pasta Dough
(pastatainas)
Temp. Puudub Puudub Puudub
Aeg 0 min 3 min 0 min 11 min 0 min 0 sek 0 min 0 sek 0 min
Jam (moos) Temp. Puudub Puudub Puudub
Aeg 0 min 0 min 0 min 15 min 0 min 0 min 0 min 0 sek 0 min
Bake Only (ainult
küpsetus)
Temp. Puudub Puudub Puudub
Aeg 0 min 0 min 0 min 0 min 0 min 0 min 0 min 0 sek 0 min
- ES: eelsoojendus sek
- S1-4: sõtkumine 1-4
- K1-3: kerkimine 1-3

Programm Lisakoostisainete lisamine (kui seade teeb piiksuvat heli)
Basic White (saia põhiprogramm) 45 min pärast
White Rapid (saia kiirprogramm) 20 min pärast
Whole Wheat (täistera) 46 min pärast
Whole Wheat Rapid (täistera kiirpr.) 19 min pärast
Sweet (magus) 20 min pärast
Gluten Free (gluteenivaba) 17 min pärast
Dough (tainas) 16 min pärast

Tüüp Koorik Küpsetustemp. Kaal Küpsetusaeg Töötlemise aeg
Valge Hele 110 °C 500 g 45 min 3 t 50 min
750 g 50 min 3 t 55 min
1000 g 55 min 4 t
Keskmine 120 °C 500 g 45 min 3 t 50 min
750 g 50 min 3 t 55 min
1000 g 55 min 4 t
Tume 130 °C 500 g 60 min 4 t 5 min
750 g 65 min 4 t 10 min
1000 g 70 min 4 t 15 min
White Rapid (saia
kiirprogramm)
Hele 110 °C 500 g 45 min 2 t 40 min
750 g 50 min 2 t 45 min
1000 g 55 min 2 t 50 min
Keskmine 120 °C 500 g 45 min 2 t 40 min
750 g 50 min 2 t 45 min
1000 g 55 min 2 t 50 min
Tume 130 °C 500 g 55 min 2 t 50 min
750 g 60 min 2 t 55 min
1000 g 65 min 3 t
 49
Tüüp Koorik Küpsetustemp. Kaal Küpsetusaeg Töötlemise aeg
Whole Wheat
(täistera)
Hele 120 °C 500 g 45 min 3 t 45 min
750 g 50 min 3 t 50 min
1000 g 55 min 3 t 55 min
Keskmine 130 °C 500 g 50 min 3 t 50 min
750 g 55 min 3 t 55 min
1000 g 60 min 4 t
Tume 140 °C 500 g 60 min 4 t
750 g 65 min 4 t 5 min
1000 g 70 min 4 t 10 min
Whole Wheat Rapid
(täistera kiirpr.)
Hele 120 °C 500 g 45 min 2 t 34 min
750 g 50 min 2 t 39 min
1000 g 55 min 2 t 44 min
Keskmine 130 °C 500 g 50 min 2 t 39 min
750 g 55 min 2 t 44 min
1000 g 60 min 2 t 49 min
Tume 140 °C 500 g 55 min 2 t 44 min
750 g 60 min 2 t 49 min
1000 g 65 min 2 t 54 min
French (prantssai) Hele 115 °C 500 g 50 min 5 t 45 min
750 g 55 min 5 t 50 min
1000 g 60 min 5 t 55 min
Keskmine 125 °C 500 g 55 min 5 t 50 min
750 g 60 min 5 t 55 min
1000 g 65 min 6 t
Tume 135 °C 500 g 60 min 5 t 55 min
750 g 65 min 6 t
1000 g 70 min 6 t 5 min
Sweet (magus) Hele 105 °C 500 g 53 min 3 t 19 min
750 g 57 min 3 t 22 min
1000 g 58 min 3 t 23 min
Keskmine 115 °C 500 g 54 min 3 t 19 min
750 g 57 min 3 t 22 min
1000 g 60 min 3 t 25 min
Tume 135 °C 500 g 58 min 3 t 23 min
750 g 61 min 3 t 26 min
1000 g 64 min 3 t 29 min
Super Rapid (ülikiire) Keskmine 140 °C Puudub 25 min 58 min
Gluten Free
(gluteenivaba)
Keskmine 115 °C 750 g 95 min 2 t 54 min
1000 g 100 min 2 t 59 min
Dough (tainas) Puudub Puudub Puudub 0 min 1 t 30 min
Pasta Dough
(pastatainas)
Puudub Puudub Puudub 0 min 14 min
Jam (moos) Puudub 115 °C Puudub 45 min 1 t
Bake Only (ainult
küpsetus)
Puudub 120 °C Puudub 10 min 10 min

Selles peatükis kirjeldatakse mitmeid leivaküpsetamisel kasutatavaid koostisaineid ja tarvikuid. Igal koostisainel on oma otstarve. Tähtis on osta
kvaliteetsed koostisained ja kasutada neid täpselt retseptis määratletud kogustes. Samas kui mõned koostisained on asendatavad, põhjustavad
teised ebarahuldava leivaküpsetuse.
50


Nisujahu sisaldab piisavalt palju valku (gluteeni), et anda leivale mahtu ja tekstuuri. Gluteen vormib raku seina struktuuri, püüab kinni ja seob
õhumullikesi ning võimaldab leival kerkida. Enamik jahusorte on pleegitatud. See ei mõjuta küpsetustõhusust ega säilimisaega.

Täisterajahu on tervest nisuterast (kestad, idud ja tuum) jämedalt jahvatatud jahu. Koorik ja idu annavad jahule pruuni värvuse ja pähklilõhna,
suurendades samal ajal kiudaineid. Täisterajahust küpsetatud leivapäts on sõmer ja tihke.

Rukkijahu on tehtud peenelt jahvatatud rukkituumadest. Ainult nisust ja rukkist tehtud jahu sisaldab gluteeni moodustavaid valke. Gluteen
rukkiterades ei ole väga elastne, seega tuleb rukkijahu kasutada koos nisujahuga.

Teravili, terad ja seemned tagavad mitmekesise tekstuuri, lõhna ja leiva välimuse. Need suurendavad kiudainete sisaldust, kuid ei sisalda gluteeni.
Kolme-, viie-, seitsme- või kaheteistvilja segu segatakse retseptis mis tahes mitmevilja seguks. Purustatud nisu kujutab endast täisteranisu tuuma,
mis on purustatud erineva suurusega osakesteks, nii suurteks kui ka väikesteks. Bulgur-nisu kujutab nisutuuma, millelt on kliid eemaldatud, mida on
aurutatud, kuivatatud ja jahvatatud. Looduslikud kliid, nii nisu- kui ka kaerakliid lõikavad gluteenikiud katki. Seega ärge kasutage rohkem kliisid, kui
retseptis ette nähtud.

Mannajahu on suure valgutasemega, kreemikalt kollane kõvanisust jämedalt jahvatatud jahu. Seda kasutatakse värske pasta tegemiseks.
Mannajahust tehtud pastatainast on kergem sõtkuda ja see hoiab küpsetamisel paremini oma vormi kui mitmeotstarbelisest jahust valmistatud
pastatainas. Te võite asendada osa mitmeotstarbelisest või täisteranisujahust mannajahuga.

Rasv pehmendab leiba, lisab maitset ja pikendab niiskuse hoidmise tõttu leiva säilivust. Rasva, margariini, võid või õli saate retseptides omavahel
asendada. Nende rasvadega küpsetatud leivad erinevad väga vähe. Hoiduge madala kalorsusega pehmete margariinide kasutamisest, sest suurem
veesisaldus mõjutab leivapätsi suurust ja tekstuuri.

Sool kontrollib pärmi toimet ja lisab maitset. Ärge kunagi jätke tainast välja soola. Kasutatavad kogused on väikesed, kuid vajalikud. Soolata leib
võib ülekerkida või alla vajuda.

Suhkur on pärmile toiduks, aga teeb pätsi ka magusaks ja värvib ka kooriku. Kui ei ole retseptis näidatud, kasutage peenikest valget suhkrut. Mesi,
pruun suhkur ja melass annavad leivale ainulaadse maitse ja värvuse. Ühe asendamine teisega võib mõjutada lõpptulemust.
Võite kasutada aspartaami-laadseid (mitte sahariinil põhinevaid) peensuhkru asendajaid. Suhkruasendajate kogused on võrdsed retseptis toodud
suhkru kogustega.

Vedelikega segatud jahust valmib elastne tainas. Piim annab tainale pehme tekstuuri, samas kui vesi tekitab krõbedama kooriku. Kooritud piima ja
petipiima pulber suurendavad toiteväärtust ja pehmendavad samal ajal tekstuuri. Ei ole mingit vajadust asendada kooritud piima või petipiima
pulbrit. Nende pulbrite kasutamine suurendab retseptide arvu, mida võite kasutada koos taimeri funktsiooniga. Ärge kasutage taimeri funksiooni
retseptides, mis sisaldavad värsket piima. Petipiima pulber seguneb paremini, kui lisate selle pärast jahu.
Piima asendamisel vee ja kooritud piimapulbriga kasutage veega võrdseid koguseid. Homogeniseeritud 2%, 1% või kooritud piima võite kasutada
piima vajavates retseptides. Magusakstegemata puuvilja- ja juurviljamahlu võite kasutada retseptides nõutud kogustes. Lugege nende mahlade silte,
et teha kindlaks, ega neile ei ole lisatud soola, suhkrut või magusteid.

Munad lisavad värvust, rammusust ja maitset. Kasutage alati suuri külmkapis hoiustatud mune. Ärge kasutage värskeid mune sisaldavate retseptide
korral taimeri funktsiooni.

Ärge suruge mõõtmisel juustu mõõtelusikasse. Väikese rasvasisaldusega juustud mõjutavad leivapätsi suurust ja kuju. Ärge kasutage juustuga
retseptide korral taimeri funktsiooni.

Pärm, tilluke üherakuline elusorganism, toitub jahu ja suhkru süsivesikutest, et toota süsihappegaasi, mis kergitab leivatainast. Segatult veega ärkab
pärm sõtkumisel ja täidab taina väikeste mullidega, mille tõttu hakkab tainas kerkima. Esialgne küpsemine põhjustab taina kõrgemale kerkimise,
kuni pärm muutub toimimisvõimetuks. Õhk, kuumus ja niiskus vähendavad pärmi aktiivsust. Kasutage alati pärmi enne aegumiskuupäeva. Pärast
avamist hoidke pärmi külmutuskapis oma originaalpakendis ja kasutage 6–8 nädala jooksul. Saadaval on kolme tüüpi pärmi - aktiivne kuiv,
kiiretoimeline ja pagaripärm. Pagaripärm on eriti aktiivne suurema askorbiinhappe (C-vitamiini) sisaldusega pärm. See on spetsiaalselt loodud
kasutamiseks leivatööstuses. Aktiivse kuivpärmi või kiiretoimelise pärmi asendamiseks lisage retseptis toodud pärmihulgale ¼ teelusikatäit pärmi.
Kuumus tapab pärmiseened. Täidise valmistamisel on oluline, et lasete koostisainetel, nt sulatatud või, enne kasutamist jahtuda. Hoidke pärm
eemal vedelikest, rasvainetest ja soolast, sest need aeglustavad aktiivsust. Ärge suurendage retseptis toodud pärmihulka.
Kaneel ja küüslauk takistavad kerkimist. Kui kasutate neid koostisainetena, siis lisage need leivavormi nurka, et need ei puutuks tainaga kokku.

Lahustage mõõdunõus 1 tl suhkrut ½ mõõdunõutäies soojas vees. Puistake vee pinnale 2 tl pärmi. Segage ettevaatlikult. Laske segul segamatult
seista 10 minutit. Segu peab muutuma vahuseks ja lõhnama tugevasti pärmi järele. Kui mitte, siis ostke uus pärm.

Leivasegusid müüakse paljudes kauplustes. Leivasegu sisaldab jahu, soola, suhkrut ja pärmi õigetes kogustes, nii et seda on mugav kasutada. Seda
müüakse erinevate maitsete ja variantidena. Enamikel juhtumitel peate leivavormi pakendil toodud juhises kirjeldatud viisil lisama leivavormi vaid
vett või piima ning võid või õli ja seejärel lisama leivasegu.

Pätside täiuslikkus sõltub iga koostisaine õigest kogusest. Seetõttu on tähtis mõõta koostisaineid õigesti. Isegi 1 või 2 vääralt mõõdetud lusikatäit
(kas liiga vähe või liiga palju) mõjutavad lõpptulemust oluliselt. Ärge kunagi mõõtke koostisaineid leivavormi kohal, sest võite leivavormi pillata
liigseid koostisaineid.
Näpunäide: Kui on vaja lisada nt 280 ml vett, siis lisage mõõdunõuga (250 ml) mõõdunõutäis vett ja seejärel mõõdulusikaga 2 sl (30 ml) vett.
 51

Hoidke jahu õhukindlas nõus kuivas ja jahedas kohas. Kui jahu on jäetud kuumuse või niiskuse kätte, siis kaotab ta võimekuse ja kerkimisvõime.
Jahu absorbeerib kiiresti igasuguseid lõhnasid, seetõttu hoidke eemal sibulatest ja küüslaugust. Hoidke leiba tihedalt suletud plastist kotis või
õhukindlas nõus toatemperatuuril 1–2 päeva. Prantssaiatüüpi leiba tuleks hoida paberist kotis või lahtiselt õhu käes, et säilitada selle krõbe koorik.
Neid on kõige parem süüa küpsetamisepäeval.


- Komplektisolevat mõõdulusikat saate kasutada pärmi, suhkru, soola, piimapulbri ja maitseainete mõõtmiseks.
- Ärge kasutage mõõdulusikat kuivainete kokkukraapimiseks. Ammutage kuivained kergelt mõõdulusikasse (Jn 14).
- Kuhjake ained lusikasse ja seejärel tasandage metallspaatli või noa sirge äärega. Ärge pressige koostisaineid mõõdulusikasse ega raputage
tasandamiseks lusikat (Jn 15).
- Ainuke koostisaine, mida peab mõõdulusikasse pressima, on pruun suhkur. Pressige suhkrut, kuni see omandab mõõdulusika vormi.

- Kasutage läbipaistvat gradueeritud mõõdunõu kõikide vedelike mõõtmiseks. Asetage mõõdunõu tasasele pinnale ja lugege mõõteühikuid
silmade tasemelt. Vajadusel lisage või kallake osa vedelikku ära (Jn 16).

Maksimaalseks ohutuseks hoidke seadet puhtana ja ilma rasva- või toidujääkideta.
Ärge kastke seadet vette või muudesse vedelikesse ega loputage seda kraani all.
Ärge kunagi kasutage seadme puhastamiseks küürimiskäsnu, abrasiivseid puhastusvahendeid ega ka sööbivaid vedelikke nagu bensiini või
atsetooni.
1 Enne puhastamist võtke pistik seinakontaktist välja ja laske seadmel jahtuda.
2 Pärast küpsetamist eemaldage sõtkumistera kinnijäämise ärahoidmiseks kohe leivavormist.
Märkus: Kui tera on kinnijäänud, täitke leivavorm veega tasemeni, mis jääks sõtkumisterast kõrgemale ja laske leivavormil umbes 30 min liguneda.
Seejärel eemaldage sõtkumistera võlli küljest.
3 Puhastage sõtkumistera vähese vedela pesemisvahendiga kuumas vees. Puhastage sõtkumistera ava puidust hambatikuga või nailonist
puhastusharjaga.
4 Puhastage leivavorm pehme lapiga, mida on niisutatud kuuma vee ja natukese vedela puhastusainega.
Ärge leotage leivavormi vees ja ärge peske seda nõudepesumasinaga.
5 Puhastage leivavormi sees olevat võlli pehme lapiga.
6 Loputage leivavormi sisemus puhta veega.
7 Pesemise kergendamiseks eemaldage kaas. Avage kaas, kuni see on leivavormiga 90-kraadise nurga all, ja seejärel tõstke seadme hinge
küljest välja. (Jn 17)
8 Pühkige kaant niiske lapiga.
Ärge peske kaant nõudepesumasinas.
9 Pühkige seadet seest ja väljast niiske lapiga.
Ärge kasutage keemilisi ahjupuhasteid.
10 Enne taaskokkupanemist kuivatage kõik osad hoolikalt pehme kuiva riidega.
11 Kaane uuesti külge panemiseks sisestage kaas hinge külge ja seejärel sulgege see. (Jn 18)

1 Kerige toitejuhe ümber seadme põhjal oleva juhtmehoiusti konksude (Jn 19).
2 Hoiustage seadeturvalisse ja kuiva kohta.

- Tööea lõpus ei tohi seadet tavalise olmeprügi hulka visata, vaid see tuleb ümbertöötlemiseks ametlikku kogumispunkti viia. Seda tehes aitate
keskkonda säästa (Jn 20).

Kui vajate hooldust, esitada infopäringuid või on probleeme, külastage palun Philipsi veebisaiti www.philips.com või pöörduge oma riigi Philipsi
klienditeeninduskeskusesse (telefoninumbri leiate garantiilehelt). Kui teie riigis ei ole klienditeeninduskeskust, pöörduge Philipsi toodete kohaliku
müügiesindaja poole.
52

Käesolev peatükk esitab kokkuvõtte seadmel esinevatest enamlevinud probleemidest. Kui te ei suuda probleemi alloleva info abil lahendada,
võtke ühendust oma riigi klienditeeninduskeskusega.

Vesi või piim Sool Suhkur või
mesi
Jahu Pärm Muud
Päts kerkib, seejärel
langeb alla.
Vähendage 1–
2 sl võrra,
kasutage
külmemat vett
Suurendage
¼ tl võrra
Suurendage 1–2 sl
võrra, kasutage
värsket jahu,
kasutage õiget
tüüpi jahu.
Vähendage 1/8–¼ tl võrra,
kasutage värsket pärmi,
kasutage õigete seadistuste
juures õiget tüüpi pärmi
Kontrollige
toiteallikat
Päts kerkib liiga
kõrgele
Vähendage 1–
2 sl võrra,
kasutage
külmemat vett
Suurendage
1/4 tl võrra
Vähendage
½ tl võrra
Vähendage 1–2 sl
võrra
Vähendage 1/8–¼ tl võrra,
kasutage õigete seadistuste
juures õiget tüüpi pärmi
Päts ei kerki
piisavalt
Suurendage
1–2 l võrra
Vähendage
1/4 tl võrra
Suurendage
½ tl võrra
Kasutage värskemat
jahu, kasutage õiget
tüüpi jahu
Suurendage 1/8–¼ tl võrra,
kasutage värsket pärmi,
kasutage õigete seadistuste
juures õiget tüüpi pärmi
Päts on sõmer ja
raske
Kasutage värskemat
jahu, kasutage õiget
tüüpi jahu
Lisage pärmi, kasutage
värsket pärmi, kasutage
õigete seadistuste juures
õiget tüüpi pärmi
Kontrollige
toiteallikat
Koorik on liiga hele Suurendage
½ tl võrra
Valige õiged
seadistused
Päts pole
läbiküpsenud
Kontrollige
pingeallikat, valige
õiged seadistused
Päts on
üleküpsenud
Vähendage
½ tl võrra
Valige õiged
seadistused
Leivasegu on
läbisegamata
Sisestage
leivavorm õigesti,
lükake
sõtkumistera
õigesti leivavormis
oleva võlli külge
Avadest tuleb
suitsu
Puhastage
küttekeha
Reguleerige kõrgus
suuremaks
Vähendage 1-
2 sl võrra
Vähendage
½ tl võrra
Vähendage 1/8–¼ tl võrra
Märkus: Koostisainete koguste korrigeerimisel muutke esmalt pärmi kogust. Kui tulemus pole ikka rahuldav, muutke vee kogust ja seejärel kuivade
koostisainete kogust.
Probleem Võimalik põhjus Lahendus
Nupp ei toimi. Pistik pole seinakontakti sisestatud. Sisestage pistik seinakontakti. Kui probleem jääb
püsima, pöörduge oma riigi klienditeeninduskeskusesse.
Seade teeb töötamise ajal müra. Mootor tekitab tainasõtkumise ajal
müra. See on normaalne.
Teha pole midagi vaja.
Seade rappub toimimise ajal. Leivavorm pole õigesti sisestatud. Leivavormi õigeks paigaldamiseks keerake seda
päripäeva, kuni ta oma kohale lukustub.
Auruavadest tuleb natuke auru ja seadmest
tuleb kõrbelõhna.
Koostisained või leivapuru on
kogunenud küttekehale või seadme
sisemusse.
Puhastage seadet alati peale kasutamist. Enne
puhastamist eemaldage pistik pistikupesast ja laske
seadmel jahtuda.
Start/stopp/tühista nupule vajutamisel ei
hakka seade toimima ja ekraanile kuvatakse
teade „ERR“.
Seade on ülekuumenenud Laske seadmel umbes 1 tund jahtuda.

Küsimus Vastus
Miks on pätsid vahel erineva
kõrguse ja kujuga?
Leib on väga tundlik keskkonna teguritele nagu ruumi temperatuur, ilm, niiskus, kõrgus, õhuvoo
muutused ja taimeri kasutamine. Leiva kuju mõjutavad ka sellised tegurid nagu mittevärskete või valesti
mõõdetud koostisainete kasutamine.
 53
Küsimus Vastus
Kuidas muutub kuju sõltuvalt
aastaajast?
Suvisel ajal võivad pätsid vahel alla vajuda (keskkohta tekib süvend) või kerkida liiga kõrgele. Talvisel ajal
ei pruugi päts õigesti kerkida. Selle probleemi lahendamiseks kasutage vett temperatuuriga 20 °C.
Miks kleepub jahu aeg-ajalt leiva
külgedele?
Esialgse segamistoimingu ajal võivad väikesed kogused jahu kleepuda leivavormi külgedele. Hiljem
küpsevad need pätsi külgedele. Kui see peaks juhtuma, kraapige see osa koorikust terava noaga ära.
Miks on tainas vahel väga kleepuv ja
sellega on raske töötada?
Sõltuvalt sise- ja vee temperatuurist võib tainas võib vahel olla kleepuv (st väga märg). Püüdke taina
tegemiseks kasutada külmemat vett.
Miks näeb leivapäts vahetevahel välja
rebenenud?
Vahel tõuseb tainas väga palju, mis võib põhjustada küpsetatud leiva pinna murdumise.
Kas ma saan kasutada leiva
tegemiseks seadmes mune?
Jah, vähendage vee kogust ja asendage see munadega. Pange munad esmalt mõõdunõusse, seejärel
lisage vett retseptis määratletud tasemeni. Ärge kasutage munade kasutamisel taimeri funktsiooni, sest
munad võivad rikneda.
Kas ma saan kasutada leivaküpsetajat
teistest raamatutest leitud retseptide
järgi leiva tegemiseks?
Jah. Siiski on selles voldikus toodud retseptid loodud spetsiaalselt selle seadme jaoks ja teiste retseptide
kasutamisel võivad tulemused erinevad olla. Kui teil peaks tekkima probleeme teiste retseptidega, siis
lugege ptk „Veaotsing“.
Miks on leival vahel imelik lõhn? Liiga palju aktiivset kuivpärmi või mittevärsked koostisained (eriti vesi ja jahu) võivad põhjustada
imelikult lõhnava leiva. Parimate tulemuste saamiseks mõõtke alati koostisaineid hoolikalt ja kasutage
värskeid koostisaineid.
Kas ma tohin kasutada
kodusjahvatatud või
koduspeenestatud jahu?
Sõltuvalt sellest, kui jämedalt on jahu jahvatatud, ei pruugi tulemus tulla rahuldav. Soovitame, et parimate
tulemuste saamiseks kasutaksite kodusjahvatatud jahu koos poestostetud jahuga.
54
Tipas Pluta Kepimo temp. Svoris Kepimo laikas Proceso trukmė
1 000 g 55 min 2 val. 50 min.
Tamsi 130 °C 500 g 55 min 2 val. 50 min.
750 g 60 min 2 val. 55 min.
1 000 g 65 min 3 val.
„Whole Wheat“
(Kvietinių miltų)
Šviesi 120 °C 500 g 45 min 3 val. 45 min.
750 g 50 min 3 val. 50 min.
1 000 g 55 min 3 val. 55 min.
„Medium“ (Vidutinė) 130 °C 500 g 50 min 3 val. 50 min.
750 g 55 min 3 val. 55 min.
1 000 g 60 min 4 val.
Tamsi 140 °C 500 g 60 min 4 val.
750 g 65 min 4 val. 5 min.
1 000 g 70 min 4 val. 10 min.
„Whole Wheat Rapid“
(Kvietinių miltų greita)
Šviesi 120 °C 500 g 45 min 2 val. 34 min.
750 g 50 min 2 val. 39 min.
1 000 g 55 min 2 val. 44 min.
„Medium“ (Vidutinė) 130 °C 500 g 50 min 2 val. 39 min.
750 g 55 min 2 val. 44 min.
1 000 g 60 min 2 val. 49 min.
Tamsi 140 °C 500 g 55 min 2 val. 44 min.
750 g 60 min 2 val. 49 min.
1 000 g 65 min 2 val. 54 min.
Prancūzų k. Šviesi 115 °C 500 g 50 min 5 val. 45 min.
750 g 55 min 5 val. 50 min.
1 000 g 60 min 5 val. 55 min.
„Medium“ (Vidutinė) 125 °C 500 g 55 min 5 val. 50 min.
750 g 60 min 5 val. 55 min.
1 000 g 65 min 6 val.
Tamsi 135 °C 500 g 60 min 5 val. 55 min.
750 g 65 min 6 val.
1 000 g 70 min 6 val. 5 min.
„Sweet“ (Saldi) Šviesi 105 °C 500 g 53 min 3 val. 19 min.
750 g 57 min 3 val. 22 min.
1 000 g 58 min 3 val. 23 min.
„Medium“ (Vidutinė) 115 °C 500 g 54 min 3 val. 19 min.
750 g 57 min 3 val. 22 min.
1 000 g 60 min 3 val. 25 min.
Tamsi 135 °C 500 g 58 min 3 val. 23 min.
750 g 61 min 3 val. 26 min.
1 000 g 64 min 3 val. 29 min.
„Super Rapid“ (Ypač
greita)
„Medium“ (Vidutinė) 140 °C 25 min 58 min
„Gluten Free“ (Be
glitimo)
„Medium“ (Vidutinė) 115 °C 750 g 95 min 2 val. 54 min.
1 000 g 100 min 2 val. 59 min.
”Dough” (tešla) 0 min 1 val. 30 min.
„Pasta Dough“
(Makaronų tešla)
0 min 14 min
„Jam“ (Džemas) 115 °C 45 min 1 val.
98
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204

Philips HD9020 Kasutusjuhend

Kategooria
Leivaküpsetusmasinad
Tüüp
Kasutusjuhend