soola, pipra ja muskaatpähkliga ning lisage ha‐
pukoor.
Jätkake hautamist, kuni kogu vedelik on aurustu‐
nud.
Keetke munad kõvaks, jahutage ja hakkige; lisa‐
ge kapsale ja laske jahtuda.
Rullige taigen lahti, lõigake ümmargused kettad
(u 8 cm läbimõõduga).
Pange väike kogus täidist iga ketta keskele ja
keerake see kokku. Suruge servad kahvliga kok‐
ku.
Pange Pelmeenid küpsetuspaberiga kaetud küp‐
setusplaadile ja määrige munakollasega.
– Ahjusoleku aeg: 20 minutit
– Riiuli tasand: 3
Võipalmik
Taigna koostis:
• 750 g jahu
• 30 g pärmi
• 400 ml piima
• 10 g suhkrut
• 15 g soola
•1 muna
• 100 g pehmet võid
Katmiseks:
• 1 munakollane
• veidi piima
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike sü‐
vend. Tükeldage pärm, asetage lohku, segage
äärest piima, natukese suhkru ja osa jahuga, ra‐
putage jahuga üle, laske soojas kohas nii kaua
kerkida, kuni eeltainale raputatud jahu muutub
praguliseks.
Lisage jahule ülejäänud suhkur, sool, muna ja
või. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks taignaks.
Laske taignal soojas kohas kahekordseks kerki‐
da.
Jaotage tainas kolmeks ühesuuruseks tükiks ja
vormige ikka tükk pikaks "vorstiks". Põimige kolm
pikka osa kokku.
Katke kinni ja laske veel pool tundi kerkida. Pint‐
seldage palmik munakollase ja piima seguga ja
pange ahju.
– Ahjusoleku aeg: 50 minutit
– Riiuli tasand: 3
VORMIROAD/GRATÄÄNID
Lasanje
Lihakastme koostis:
• 100 g läbikasvanud peekonit
•1 sibul
• 1 porgand
• 100 g sellerit
• 2 spl oliiviõli
• 400 g hakkliha (looma- ja sealiha segu)
• 100 ml lihaleent
• 1 väike purk purustatud tomateid (u 400 g)
• pune, tüümian, sool ja pipar
Valge jahukastme koostis:
• 75 g võid
• 50 g jahu
• 600 ml piima
• sool, pipar ja muskaatpähkel
Panna kokku:
• 3 spl võid
• 250 g rohelisi lasanjeplaate
• 50 g riivitud Parmesani juustu
• 50 g riivitud pehmet juustu
Valmistamine:
Lõigake terava noaga ära peekoni kamar ning
kõhr ja lõigake peekon väikesteks kuubikuteks.
Koorige sibul ja porgand, puhastage seller ning
lõigake kogu köögivili peenteks kuubikuteks.
Kuumutage õli haudepotis, lisage peekon ja köö‐
giviljakuubikud, hautage pidevalt segades.
Lisage järk-järgult hakkliha, hautage pidevalt se‐
gades, et liha muutuks väiksemateks tükkideks
ning lisage leem. Maitsestage lihakaste tomati‐
pasta, maitserohelise, soola ja pipraga ning hau‐
tage kaane all madalal kuumusel umbes 30 mi‐
nutit.
Vahepeal valmistage hele jahukaste. Sulatage
pannil või, lisage jahu ja kuumutage pidevalt se‐
gades kuldseks pruunistumiseni. Lisage pidevalt
segades vähehaaval piim. Maitsestage kaste
soola, pipra ja muskaatpähkliga ning hoidke kaa‐
neta madalal tulel 10 minutit.
Määrige suur kandiline ahjuvorm 1 sl võiga. Ase‐
tage vormi vaheldumisi kihid pastaplaate, liha‐
kastet, valget jahukastet ja sellega segatud juust.
Seejuures peab viimaseks kihiks jääma juustuga
kaetud hele jahukaste. Pange ülejäänud või väi‐
keste tükkidena roa peale.
– Ahjusoleku aeg: 55 minutit
– Riiuli tasand: 1
– Lisage veesahtlisse 300 ml vett
20
www.electrolux.com