– Ahjusoleku aeg: 150 minutit
– Riiuli tasand: 1
Pikkpoiss
4 inimesele.
Koostis:
• 2 kuiva saiaviilu
•1 sibul
• 3 spl hakitud peterselli
• 750 g hakkliha (looma- ja sealiha segu)
•2 muna
• sool, pipar ja paprikapulber
• 100 g peekoniribasid
Valmistamine:
Leotage kuiva saia vees ja pigistage seejärel ve‐
si välja. Koorige sibul ja peenestage; kuumutage
ja lisage hakitud petersell. Segage kokku hakkli‐
ha, munad, kuivaks pigistatud sai ja sibul. Mait‐
sestage soola, pipra ja paprikaga; asetage kandi‐
lisse küpsetusnõusse ja katke peekoniribadega.
Lisage vett ja pange ahju.
– Ahjusoleku aeg: 70 minutit
– Riiuli tasand: 1
Küülikuliha sinepikastmes
4 inimesele.
Koostis:
• 2 küülikut, kumbki 800 g
• sool ja pipar
• 2 spl oliiviõli
• 2 jämedalt hakitud sibulat
• 50 g kuubikuteks lõigatud peekonit
• 2 spl jahu
• 375 ml kanaleent
• 125 ml valget veini
• 1 tl värsket tüümiani
• 125 ml koort
• 2 spl Dijoni sinepit
Valmistamine:
Lõigake küülikud 8 ühesuuruseks tükiks, mait‐
sestage soola ja pipraga ning pruunistage kõik
küljed küpsetusnõus. Eemaldage küülikutükid ja
pruunistage sibulad ning peekon. Raputage pea‐
le jahu ja segage. Segage hulka kanaleem, valge
vein ja tüümian ning kuumutage keemiseni. Lisa‐
ge rõõsk koor ja Dijoni sinep, pange liha tagasi,
katke kaanega ja pange seejärel ahju.
– Ahjusoleku aeg: 90 minutit
– Riiuli tasand: 1
Ossobuco
4–6 inimesele.
Koostis:
• 4 spl võid pruunistamiseks
• 4 vasikalihaviilu, ligikaudu 3–4 cm paksused
(lõigake läbi kondi)
• 4 keskmist porgandit, õhukesed viilud
• 4 sellerivart, õhukesed viilud
• 1 kg küpseid tomateid, kooritud, poolitatud,
südamik eemaldatud, tükeldatud kuubikuteks
• 1 kimp peterselli, pestud ja jämedalt hakitud
• 4 spl võid
• 2 spl jahu katmiseks
• 6 spl oliiviõli
• 250 ml valget veini
• 250 ml lihaleent
• 3 keskmist sibulat, kooritud ja peeneks haki‐
tud
• 3 küüslauguküünt, kooritud ja peeneks viiluta‐
tud
• 1/2 tl tüümiani ja 1/2 tl punet
• 2 loorberilehte
• 2 nelki
• sool, värskelt jahvatatud must pipar
Valmistamine:
Sulatage küpsetusvormis 4 spl võid ja kuumuta‐
ge selles köögiviljad. Võtke köögiviljad küpsetus‐
vormist välja. Peske vasikaliha viilud, kuivatage,
maitsestage ja katke jahusse. Raputage liigne ja‐
hu maha. Kuumutage oliiviõli, pruunistage lihavii‐
lud keskmisel kuumusel kuldpruuniks. Eemalda‐
ge liha ja kallake liigne oliiviõli küpsetusvormist
välja. Kuumutage küpsetusvormis olevat lihave‐
delikku 250 ml veinis, kallake segu kastmepanni‐
le ja kuumutage natuke aega. Lisage 250 ml liha‐
leent, petersell, tüümian, pune ja kuubikuteks lõi‐
gatud tomatid. Maitsestage soola ja pipraga.
Kuumutage jälle keemiseni. Pange köögiviljad
küpsetusvormi, asetage liha nende peale ja kal‐
lake kõik kastmega üle. Katke küpsetusvorm
kaanega ja asetage ahju.
– Ahjusoleku aeg: 120 minutit
– Riiuli tasand: 1
Seakoot
4–6 inimesele.
Koostis:
• 1 sea tagakoot, 0,8–1,2 kg
• 2 spl õli
EESTI 5