Soovitame teil veetilgad pärast iga toiduval-
mistamist ära pühkida.
Tähtis Hoidke toiduvalmistamise ajal
alati ahju uks kinni.
Ahju ukse avamisel olge alati ettevaatlik. Är-
ge laske uksel "lahti kukkuda", toetage se-
da käepidemest, kuni uks on täiesti avane-
nud.
Ahjus on neli riiuli tasandit.
4
3
2
1
Riiuli asukohti loetakse ahju alt-üles na-
gu joonisel kujutatud.
Liugrööbaste vahele minevad kompo-
nendid peavad olema korrektselt paigal-
datud (vt joonist).
Ärge asetage nõusid ja potte vahetult
ahju põrandale.
Ülemine ja alumine kütteelement
– Kõige parem kuumuse jaotumine on riiuli
keskmisel positsioonil. Selleks, et põhi pa-
remini pruunistuks tuleb koogid ja küpse-
tised madalamale riiuli tasandile panna.
Selleks, et küpsetis pealt paremini pruu-
nistuks tuleb riiuli tasandit tõsta.
– Küpsetusplaatide ja toidunõude materjal ja
kate mõjutavad toidu põhja pruunistumise
määra. Emailitud nõud, tumedad, rasked
või kõrbemiskindla kattega tarvikud suu-
rendavad põhja pruunistumist, samal ajal
kui klaasist, läikivast alumiiniumist või po-
leeritud terasest nõud peegeldavad kuu-
must ja pruunistumine on nõrgem.
– Asetage nõud alati riiuli keskele, et tagada
ühtlane pruunistumine.
– Asetage nõud sobiva suurusega küpse-
tusplaatidele, et vältida toidu loksumist ah-
ju põrandale ning muuta puhastamine liht-
samaks.
– Ärge asetage nõusid vahetult ahju
põhja, sest see läheb väga tuliseks ja võib
põhjustada kahjustusi. Selle seadistuse
kasutamisel kiirgab kuumust nii ülemisest
kui ka alumisest küttelemendist. Nii saate
toitu ühel tasandil küpsetada. See sobib
eriti hästi toitude jaoks, mille puhul on va-
jalik põhja eraldi pruunistamine, nt plaadi-
ja lahtised pirukad.
Gratäänid, lasanjed ja pajaroad, mis nõuavad
eraldi pealtpruunistamist, küpsevad hästi ka
tavarežiimil.
Ülemise ja alumise kütteelemendi kasutami-
ne:
1. Keerake ahju nupp soovitud funktsioonile
.
2. Valige soovitud temperatuur.
Ahju alumine element
See funktsioon tuleb kasuks kui küpsetate
kookide ja küpsetiste põhju või lõpetate plaa-
di- või lahtiste pirukate küpsetamist, sest nii
küpseb korralikult läbi ka põhi.
Temperatuuri muutumise märgutuli süt-
tib põlema ja kustub, kui määratud tem-
peratuur on saavutatud. Seejärel süttib
ja kustub see perioodiliselt, osutades et
temperatuuri säilitatakse.
Ahju ülemine kütteelement
Kasutage seda valmis roogade pruunistami-
seks, näiteks lasanje või juustuga lillkapsas.
Vihjed ja küpsetustabel
Küpsetades:
Koogid ja küpsetised vajavad tavaliselt kesk-
mist temperatuuri (150-200 °C).
Seetõttu tuleks ahju eelnevalt soojendada
umbes 10 minutit.
Ärge avage ahju ust enne kui 3/4 küpsetu-
sajast on möödunud.
Muretaignast küpsetisi küpsetatakse avata-
vas metallvormis või plaadil kuni 2/3 küpse-
tusajast ja kaetakse siis enne lõpuni küpse-
tamist garneeringuga.
See täiendav küpsetusaeg sõltub garneerin-
gu või täidise tüübist ja kogusest.
Biskviitsegud peavad lusika küljest raskesti
lahti tulema.
Kui taigen on liiga vedel, siis muutub küpse-
tusaeg liiga pikaks.
6 progress