ET
5
KUIDAS KÜPSETUSTABELIT LUGEDA
See tabel näitab ühel riiulil küpsetatavate
konkreetsete toitude jaoks parimat funktsiooni.
Küpsetusaeg algab hetkest, mis toit pannakse ahju,
kuid ei sisalda eelsoojendamiseks kuluvat aega.
Küpsetustemperatuurid ja ajad on soovituslikud ning
sõltuvad toidu kogusest ja kasutatavast ahjunõust
(tarvikust). Kasutage alguses kõige madalamat
soovituslikku seadet ja kui toit ei ole piisavalt küps, siis
kasutage kõrgemaid seadeid. Kasutage kaasasolevaid
tarvikuid ja eelistatavalt tumedat värvi metallist
koogivorme ja küpsetusplaate. Võite kasutada
Pyrexi koogivorme ja tarvikuid või portselanist
alternatiive, kuid sellisel juhul on küpsetusaeg veidi
pikem. Kui valite, millist müügikomplekti kuuluvat
tarvikut millisele riiulile asetada, siis parima tulemuse
saavutamiseks järgige küpsetustabelis olevaid
soovitusi hoolikalt.
MAGUSTOIDUD
Kasutage tumedaid metallist koogivorme ja pange
need alati ahjuga kaasasolevale restile.
Kui soovite kontrollida, kas kerkinud kook on valmis,
torgake koogi keskele hambatikk. Kui tikk on koogist
välja tõmmates puhas, on kook valmis.
Mittenakkuvate vormide kasutamisel ärge määrige
rasvainega vormi servi, sest siis võib kook kerkida
äärtest ebaühtlaselt.
Kui toit küpsetamisel paisub, kasutage järgmisel
korral madalamat temperatuuri ja kaaluge võimalust
vähendada lisatud vedeliku kogust või segada segu
õrnemalt.
LIHA
Kasutage küpsetatava lihatüki jaoks sobilikku
küpsetusalust või Pyrexi nõud. Praetükkide
küpsetamisel on soovitav nõu põhja veidi puljongit
või lihaleent valada ja küpsetamise ajal sellega liha
maitse tugevdamiseks kasta. Pange tähele, et selle
toimingu käigus eraldub aur. Kui praad on valmis,
laske sellel ahjus seista 10–15 minutit või mähkige
fooliumisse.
Kui soovite liha grillida, valige ühtlase
küpsetustulemuse saavutamiseks võimalikult
võrdse paksusega lõigud. Väga paksud tükid
vajavad küpsemiseks pikemat aega. Liha välispinna
kõrbemise vältimiseks tõstke rest madalamale, et
liha asuks grillelemendist kaugemal. Pöörake lihal
2/3 küpsetusaja möödumisel teine külg. Olge ukse
avamisel ettevaatlik, kuna aru väljub ahjust.
Lihaleeme kogumiseks on soovitatav panna otse
resti alla, millele toit on asetatud, rasvavann, kuhu on
valatud umbes pool liitrit vett. Vajaduse korral lisage
vett ka küpsetamise ajal.
KASULIKUD NÄPUNÄITED