Aeg-Electrolux B9820-5-M Recipe book

Tüüp
Recipe book

See käsiraamat sobib ka

Kasutusjuhend Tabelid, näpunäited
ja retseptid
Täname, et valisite ühe meie kvaliteetsetest toodetest.
Selleks, et tagada seadme optimaalne ja korrapärane töö, lugege see
kasutusjuhend tähelepanelikult läbi. See voimaldab teil koiki protsesse
täiuslikult ja tohusalt kasutada. Hoidke kasutusjuhendit kindlas kohas,
nii saate vajadusel seda alati lugeda ja kindlasti andke see palun edasi
seadme tulevastele omanikele.
Soovime teile roomsat seadme kasutamist.
Sisukord
Kasutamine, tabelid ja näpunäited 2
Ukse sisekülg 2
Küpsetamine auruga 2
TUGEV AURUTUS 3
PÖÖRDÕHK ja TUGEV AURUTUS
järjestikku 5
KESKMINE AURUTUS 5
KERGE AURUTUS 6
Küpsetamine 7
Praed 12
HAUTAMINE 15
Grillimine 16
SULATAMINE 16
Lihaprogrammid 17
RETSEPTID 18
RETSEPTID: AURUTUS 18
HOIDISTAMINE 20
KÜPSETISED 21
PRAED 25
MUU 28
Jäetakse õigus teha muutusi
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Akrüülamiidide informatsioon
Vastavalt teaduse uusimatele andmetele on toidu praadimisel (eriti tärklist si‐
saldavate toiduainete puhul) tekivad akrüülamiidid tervisele ohtlikud. Seetõttu
soovitame valmistada toitu võimalikult madalatel temperatuuridel ning toitu
mitte liialt pruunistada.
Ukse sisekülg
Ukse siseküljelt leiate numbrid, mis viitavad riiulite tasanditele.
Tabelites esitatud temperatuurid ja küpsetusajad on ainult soovituslikud. Täp‐
semalt sõltuvad need retseptist ning kasutatava tooraine kvaliteedist ja ko‐
gustest.
Küpsetamine auruga
Kasutage vedelikuna ainult vett!
2
Sisukord
Auruga küpsetamisel kasutatavad nõud
Kasutage ainult kuumuskindlaid ja roostevabu nõusid.
Sobivad ka kroomitud terasest nõud (vt teavet spetsiaalsete tarvikute kohta).
Ahjutasandid
Toidule sobivad ahjutasandid leiate alltoodud tabelitest. Ahjutasandeid loe‐
takse altpoolt üles.
Üldist
Kui küpsetamisaeg on pikem kui 30 minutit või kui küpsetatava toidu kogu‐
sed on suured, lisage vajadusel vett.
Kui te ahju pikemat aega ei kasuta, loputage hoolikalt veeanum, ühendus‐
voolikud ja aurugeneraator (vt jaotist "Puhastus ja hooldus").
Märkusi tabelite kohta
Tabelis on toodud andmed levinumate toitude kohta.
Tabelis esitatud temperatuur ja aeg on ainult soovituslikud; tegelikud väär‐
tused sõltuvad valmistatava toidu koostisest, suurusest ja kogusest ning ka‐
sutatavatest nõudest.
Kui te tabelist oma retsepti ei leia, võtke aluseks mõni ligilähedane retsept.
Kui tabelis teistmoodi ei juhendata, siis alustage küpsetamist külma ahjuga.
TUGEV AURUTUS
HOIATUS
Funktsiooni TUGEV AURUTUS ajal ärge mingil juhul ahjuust avage.
Funktsioon TUGEV AURUTUS on meetod, mis sobib toiduvalmistamiseks igat
tüüpi toiduainetest, sh värsketest ja külmutatutest. Seda võib kasutada küp‐
setamisel, soojendamisel, sulatamisel; köögivilja, liha, kala, pasta, riisi, maisi,
manna ja munade pošeerimisel või blanšeerimisel.
Terve menüü valmistamine: Teil on võimalik valmistada ühekorraga ka terve
menüü. Et toidud ei jääks üle- või alaküpsetatuks, valige sellised, mille val‐
mistamisaeg on enamvähem sama. Valige selline veekogus, mis on menüüsse
kuuluvate toitude puhul kõige suurem (vt küpsetustabeleid). Asetage toidud
ahju sobivates nõudes. Paigutage nõud nii, et nende vahele jääks piisavalt
ruumi auru liikumiseks.
Steriliseerimine
Nõusid (nt lutipudeleid) saab steriliseerida funktsiooniga TUGEV AURU‐
TUS.
Paigutage puhtad nõud esimese ahjutasandi keskele. Jälgige, et nõude
avaused oleksid suunatud väikese nurga all allapoole.
Kallake veeanumasse maksimaalses koguses vett (650 ml) ja valige ajaks
40 min 96°C juures.
TUGEV AURUTUS tabel
Toiduaine Tempe‐
ratuur °C
Vee kogus veea‐
numas (ml)
Aeg
1)
minu‐
tites.
Ahjuta‐
sand
Risotto 96 400 25 - 30 2
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
3
Toiduaine Tempe‐
ratuur °C
Vee kogus veea‐
numas (ml)
Aeg
1)
minu‐
tites.
Ahjuta‐
sand
Riis (vedelikku 1:1) 96 550 35 - 40 2
Maisijahupuder (polenta,
vedelikku 1:3)
96 650 40 - 50 2
Koorega küpsetatud kar‐
tulid, keskmised
96 650 40 - 50 2
Keedetud kartulid 96 550 30 - 40 2
Ratatouille 96 400 25 - 30 2
Rooskapsas 96 550 30 - 35 2
Lillkapsas, terve 96 700 40 - 45 2
Hapukapsas 96 700 50 - 60 2
Tomatid, terved 96 250 15 - 20 2
Peet, terve 96 550 60 - 70 2
Nuikapsas/seller /aptee‐
gitill, tükeldatud
96 550 35 - 40 2
Suvikõrvits, tükeldatud 96 400 20 - 25 2
Porgandid, tükeldatud 96 550 30 - 35 2
Köögivilja sulatamine 96 550 30 - 35 2
Köögivilja sulatamine ja
küpsetamine
96 550 30 - 35 2
Köögivilja blanšeerimine 96 250 12 - 15 2
Ubade blanšeerimine 96 250 20 - 22 2
Õrn vasikasink 1000 g 96 700 50 - 75 2
Suitsusearibi 600-1000 g 96 700 45 - 55 2
Frankfurterid / vasikali‐
havorstid
96 250 15 - 20 2
Pikkpoisi soojendamine
1 cm viiludena
96 400 20 - 25 2
Forell, 170-300 g 96 400 15 - 25 2
Pehmeks keedetud mu‐
nad
96 200 8 - 12 2
Keskmiselt keedetud
munad
96 200 10 - 15 2
Kõvaks keedetud munad 96 200 15-20 2
1) Toodud ajad on soovituslikud.
4
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
PÖÖRDÕHK ja TUGEV AURUTUS järjestikku
Te võite küpsetada liha, köögivilju ja muid lisandeid üksteise järel, kombinee‐
rides funktsioone PÖÖRDÕHK ja TUGEV AURUTUS, või ühel ajal, kasutades
funktsiooni TUGEV AURUTUS . Nii võite kõiki komponente serveerida samal
ajal.
kasutage funktsiooni PÖÖRDÕHK toidu esialgseks röstimiseks;
pange ettevalmistatud köögiviljad ja lisandid ahjukindlatesse nõudesse ja
asetage koos praega ahju.
käivitage TUGEV AURUTUS ja küpsetage iki toite koos kuni valmimiseni.
Enne funktsiooni TUGEV AURUTUS käivitamist jahutage ahi umbes 80°C-ni.
Seadme kiiremaks mahajahutamiseks avage ahju uks, seades selle umbes 15
minutiks esimesse positsiooni.
PÖÖRDÕHK ja TUGEV AURUTUS järjestikku: tabel
Toiduaine PÖÖRDÕHK TUGEV AURUTUS , mak‐
simaalne veekogus 650 ml
Tempera‐
tuur °C
Liha küpse‐
tusaeg minu‐
tites
Liha ja lisan‐
did, küpse‐
tusaeg minu‐
tites
Ahjutasand
Rostbiif 1 kg, rooskap‐
sas, polenta
180 60-70 40-50 1 ja 3
Rostbiif 1 kg, rooskap‐
sas, polenta
180 60-70 30-40 1 ja 3
Röstitud vasikaliha 1 kg,
riis, köögiviljad
180 50-60 30-40 1 ja 3
Tabelis toodud ajad on soovituslikud. Täpsemalt sõltuvad need toidu mõõt‐
metest ja kogustest. Liha sisemine temperatuur enne funktsiooni TUGEV AU‐
RUTUS sisselülitamist peaks olema 60-63 °C.
KESKMINE AURUTUS
Funktsioon KESKMINE AURUTUS on meetod, mis sobib eeskätt suure niis‐
kusesisaldusega toitude valmistamiseks, samuti toitude sulatamiseks ja soo‐
jendamiseks.
KESKMINE AURUTUS tabel
Toiduaine KESKMINE AURUTUS (maksimaalne veekogus
250 ml)
Temperatuur
°C
Aeg minutites Tasand
Keedukreemiga / täidisega pi‐
rukad eraldi vormides
1)
90 35-40 2
Küpsetatud munad
1)
90 30-40 2
Terriin
1)
90 40-50 2
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
5
Toiduaine KESKMINE AURUTUS (maksimaalne veekogus
250 ml)
Temperatuur
°C
Aeg minutites Tasand
Õhuke kalafilee 85 15-25 2
Õhuke kalafilee / väikesed ka‐
lad, kuni 350 g
90 25-35 2
Terve kala, kuni 1000 g 90 35-45 2
1) jätkake veel pool tundi suletud uksega
KERGE AURUTUS
Meetod KERGE AURUTUS sobib eriti hästi suurte lihatükkide küpsetamiseks;
eelnevalt küpsetatud portsjonitükkide sulatamiseks ja kuumutamiseks ning lei‐
va, saiakeste, gratäänide ja vormiroogade küpsetamiseks.
KERGE AURUTUS tabel
Toiduaine KERGE AURUTUS Lisatava vee kogus sõltub küp‐
setusaja pikkusest.
Temperatuur
°C
Aeg minutites Tasand
Terve eine kuumutamine, 6
taldrikut läbimõõduga 24 cm
110 15-20 1, 3 ja 5
Seapraad 1000 g 160-180 90-100 2
Rostbiif 1000 g 160-180 120-150 2
Vasikapraad 1000 g 180 80-90 2
Pikkpoiss, toores, 500 g 180 30-40 2
Frankfurterid / vasikalihavors‐
tid
85 20-30 2
Suitsusearibi 600-1000 g (au‐
rutage 2 tundi)
160-180 60-70 2
Kana, 1000 g 180-200 50-60 2
Part 1500-2000 g 180 70-90 2
Hani 3000 g 170 130-170 1
Kalafileed 85-90 20-30 2
Kartuligratään, kaalika-kartuli‐
gratään
160-170 50-60 2
Pastavorm 190 40-50 2
Lasanje 180 45-55 2
Erinevad saiad 500-1000 g 180-190 50-60 2
Saiakesed 40-60 g 180-210 25-35 3
6
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
Toiduaine KERGE AURUTUS Lisatava vee kogus sõltub küp‐
setusaja pikkusest.
Temperatuur
°C
Aeg minutites Tasand
Valmistaignast saiakesed
30-40 g
200 10-20 3
Valmistaignast saiakesed
30-40 g
200 15-25 3
Valmistaignast baguette'd
40-50 g
200 10-20 3
Valmistaignast baguette'd
40-50 g, külmutatud
200 15-25 3
Enne soojendamist lõigake praad lahti.
Tabelis toodud ajad on soovituslikud. Täpsemalt sõltuvad need toidu mõõt‐
metest ja kogustest.
Küpsetamine
Üldised juhised
Uus ahi võib küpsetada või röstida erinevalt võrreldes eelmise seadmega.
Kohandage oma tavalisi seadeid (temperatuur, küpsetamise ajad) ja riiuli
tasandeid tabelis olevate väärtustega.
Pikemate küpsetusaegade korral võib ahi umbes 10 minutit enne küpsetu‐
saja lõppu välja lülituda, et kasutada ära jääksoojus.
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, võivad ahjus olevad plaadid küpsetamise
ajal kõverduda. Kui plaadid jälle maha jahtuvad, taastub nende esialgne kuju.
Kuidas kasutada küpsetustabeleid
Esimesel korral soovitame kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te ei suuda leida mõne konkreetse retsepti jaoks seadeid, otsige sarnast
retsepti.
Küpsetamise aega võib pikendada 10-15 minuti võrra, kui küpsetate kooke
rohkem kui ühel tasandil.
Alguses ei pruunistu erineval kõrgusel olevad koogid ja küpsetised võrdselt.
Sel juhul ärge muutke temperatuuriseadet. Erinevused ühtlustuvad küpse‐
tamise ajal.
Küpsetamine ühel tasandil – küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Rõngaskook või
briošš
PÖÖRDÕHK 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeira kook / puu‐
viljakoogid
PÖÖRDÕHK 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biskviitkook PÖÖRDÕHK 1 140 0:25 - 0:40
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
7
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Biskviitkook ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
1 160 0:25 - 0:40
Pirukapõhi – mure‐
taignast
1)
PÖÖRDÕHK 3 170-180 0:10 - 0:25
Pirukapõhi biskviit‐
taignast
PÖÖRDÕHK 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Õunakook ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Õunakook (2 vormi,
Ø 20 cm, paigutatud
diagonaalselt)
PÖÖRDÕHK 1 160 1:10 - 1:30
Õunakook (2 vormi,
Ø 20 cm, paigutatud
diagonaalselt)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
1 180 1:10 - 1:30
Lahtine pirukas (nt
quiche)
PÖÖRDÕHK 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Juustukook ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine ühel ahjutasandil – koogid/küpsetised/saiad küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Pärmitaignast krin‐
gel/pärg
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Jõulukook
1)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Leib (rukkileib) ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
1
- kõigepealt
1)
230 0:25
- seejärel 160 - 180 0:30 - 1:00
Tuuletaskud/eklee‐
rid
1)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rullbiskviit
1)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kuiv purukook PÖÖRDÕHK 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Mandlikook/suhkru‐
koogid
1)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 190 - 210 0:15 - 0:30
8
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Puuviljakoogid (pär‐
mitaignast / keeksi‐
taignast)
2)
PÖÖRDÕHK 3 150 0:35 - 0:50
Puuviljakoogid (pär‐
mitaignast / keeksi‐
taignast)
2)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 170 0:35 - 0:50
Liivataignast puuvil‐
jakoogid
PÖÖRDÕHK 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Õrna kattega (nt ko‐
hupiim, koor, keedu‐
kreem) pärmitaigna‐
koogid
1)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pitsa (rohke katte‐
ga)
1)2)
PÖÖRDÕHK 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pitsa (õhuke põhi)
1)
PÖÖRDÕHK 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Kergitamata leib PÖÖRDÕHK 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tordid (CH) PÖÖRDÕHK 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat röstimispanni
Küpsetamine ühel ahjutasandil – küpsised
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretaignast küpsi‐
sed
PÖÖRDÕHK 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viini saiad PÖÖRDÕHK 3 140 0:20 - 0:30
Viini saiad
1)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 160 0:20 - 0:30
Keeksisegust küpsi‐
sed
PÖÖRDÕHK 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Munavalgest küpse‐
tised, besee
PÖÖRDÕHK 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makroonid PÖÖRDÕHK 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Pärmitaignast küp‐
sised
PÖÖRDÕHK 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Lehttaignaküpsised
1)
PÖÖRDÕHK 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Saiakesed
1)
PÖÖRDÕHK 3 160 0:20 - 0:35
Saiakesed
1)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 180 0:20 - 0:35
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
9
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Väikesed koogid (20
tk plaadil)
1)
PÖÖRDÕHK 3 140 0:20 - 0:30
Väikesed koogid (20
tk plaadil)
1)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 170 0:20 - 0:30
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel ahjutasandil – koogid/küpsetised/leivad
küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp
PÖÖRDÕHK
2 tasandit
PÖÖRDÕHK
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Tuuletaskud/eklee‐
rid
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kuiv purukook 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel tasandil küpsised/väikesed koogid/küpsetised/
kuklid
Küpsetise tüüp
PÖÖRDÕHK
2 tasandit
PÖÖRDÕHK
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretaignast küp‐
sised
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viini saiad 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Keeksisegust küp‐
sised
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Munavalgest küp‐
setised, beseed
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makroonid 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Pärmitaignast küp‐
sised
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Lehttaignaküpsi
sed
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Saiakesed 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Väikesed koogid
(20 tk plaadil)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Soojendage ahi ette
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemu‐
sed
Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole
küllalt pruun
Vale ahjutasand Pange kook alumisele ahjutasandile
10
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
Küpsetustulemu‐
sed
Võimalik põhjus Lahendus
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Ahju temperatuur liiga
kõrge
Kasutage madalamat seadet
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Küpsetusaeg on liiga lü‐
hike
Määrake pikem küpsetusaeg
Ärge määrake kõrgemaid tempera‐
tuure küpsetusaja vähendamiseks
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Liiga palju vedelikku
taignas
Kasutage vähem vedelikku. Kontrol‐
lige segamisaegu, eriti kui kasutate
taigna segamiseks masinaid
Kook on liiga kuiv
Ahju temperatuur liiga
madal
Valige kõrgem temperatuur
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg liiga pikk Määrake lühem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Ahju temperatuur liiga
kõrge ja küpsetusaeg lii‐
ga lühike
Määrake madalam ahju temperatuur
ja pikem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Taigen pole ühtlaselt
jaotatud
Laotage taigen ühtlaselt plaadile
Kook ei valmi mää‐
ratud küpsetusaja
jooksul
Temperatuur liiga madal Kasutage pisut kõrgemat ahju tem‐
peratuuri seadet
PITSAREŽIIM tabel
Et näha, millist ahju funktsiooni kasutada, vaadake ahju funktsioonide loendit
peatükis Igapäevane kasutamine.
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg minutites
Pitsa (õhuke põhi)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pitsa (rohke katte‐
ga)
1 180 - 200 20 - 30
Tordid 1 180 - 200 45 - 60
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Quiche 1 170 - 190 40 - 50
Juustukook, üm
margune
1 140 - 160 60 - 90
Juustukook plaadil 1 140 - 160 50 - 60
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 70
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
11
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg minutites
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Kergitamata leib
1)
1 250 - 270 10 - 20
Lehttaignakook
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(pitsale sarnanev
Elsassi toit)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pirukad
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Soojendage ahi ette
Praed
Üldised juhised:
Kasutage praadide valmistamiseks kuumakindlaid nõusid (vt tootja juhi‐
seid).
Suuri praetükke võib valmistada sügaval röstimispannil või röstimispanni
kohale asetatud ahjurestil. (Kui see on olemas)
Taisest lihast praadide valmistamisel kasutage kaanega praenõusid. Nii
jääb liha mahlasem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruunistamist või krõbedat koorikut,
võiks küpsetada kaaneta röstimispannil.
Soovitame ahjus küpsetada liha ja kala, mis kaalub vähemalt 1 kg.
Et lihamahl kaduma ei läheks või väljavalguv rasv panni külge ei kõrbeks,
soovitame röstimispannile kallata pisut vett.
Soovi korral pöörake liha ümber (pärast 1/2 - 2/3 küpsetusaja möödumist).
Kastke suuri praade ja linnuliha praeleemega mitu korda küpsetamise jook‐
sul. Nii saate mahlakama prae.
Jääkkuumuse ärakasutamiseks võite ahju 10 minutit enne küpsetusaja lõp‐
pu välja lülitada.
Loomaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli
ta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Seapraad 1 - 1,5 kg ÜL./AL.
KUUMUTUS
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiif või filee iga senti‐
meetri
kohta
- väheküps
1)
iga senti
meetri koh‐
ta
GRATINEE‐
RIMINE
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- poolküps iga senti
meetri koh‐
ta
GRATINEE‐
RIMINE
1 180 - 190 0:06 - 0:08
12
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli
ta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
- täisküps iga senti
meetri koh‐
ta
GRATINEE‐
RIMINE
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) soojendage ahi ette
Sealiha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ah‐
juta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Abatükk, kael, kints 1 - 1,5 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Karbonaad, ribipraad 1 - 1,5 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pikkpoiss 750 g - 1 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Seakoot (eelnevalt
küpsetatud)
750 g - 1 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ah‐
juta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Vasikapraad 1 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Vasikakoot 1,5 - 2 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ah‐
juta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Lambakoot, lamba‐
praad
1 - 1,5 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamba seljatükk 1 - 1,5 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ah‐
juta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Jänese seljatükk, jäne‐
sekoot
1)
kuni 1 kg ÜL./AL.
KUUMU‐
TUS
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
13
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ah‐
juta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Uluki seljatükk 1,5 - 2 kg ÜL./AL.
KUUMU‐
TUS
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Uluki kintsutükk 1,5 - 2 kg ÜL./AL.
KUUMU‐
TUS
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) soojendage ahi ette
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ah‐
juta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Linnuliha portsjonitü‐
kid
200 - 250 g
tk
GRATINEE‐
RIMINE
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Pool kana 400 - 500 g
tk
GRATINEE‐
RIMINE
1 190 - 210 0:35 - 0:50
kana, broiler 1 - 1,5 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Part 1,5 - 2 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Hani 3,5 - 5 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkun 2,5 - 3,5 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkun 4 - 6 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ah‐
juta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Terve kala 1 - 1,5 kg ÜL./AL.
KUUMU‐
TUS
1 210 - 220 0:45 - 1:15
LIHATERMOMEETRI tabel
Loomaliha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur (°C)
Ribi või filee, väheküps 45 - 50
Ribi või filee, poolküps 60 - 65
Ribi või filee, täisküps 75 - 80
14
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
Sealiha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur (°C)
Abatükk, kintsutükk, kaelakarbonaad 80 - 82
Karbonaad (seljatükk), suitsusearibi 75 - 80
Pikkpoiss 75 - 80
Vasikaliha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur (°C)
Vasikapraad 75 - 80
Vasikakoot 85 - 90
Lambaliha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur (°C)
Lambakoot 80 - 85
Lamba seljatükk 80 - 85
Lambapraad, lambakoot 75 - 80
Ulukiliha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur (°C)
Jänese seljatükk 70 - 75
Jänese koot 70 - 75
Terve jänes 70 - 75
Uluki seljatükk 70 - 75
Uluki koot 70 - 75
HAUTAMINE
HAUTAMINE sobib õrnemale, taisele lihale ja kalale, tehes need mahlaka‐
maks.
HAUTAMINE ei sobi pajapraadidele ega rasvastele seapraadidele.
Ahi soojeneb määratud temperatuurini, andes sellest märku helisignaaliga.
Seejärel lülitub ahi automaatselt madalamale temperatuurile ja jätkab küpse‐
tamist.
Kasutage alati ilma kaaneta nõusid funktsiooni HAUTAMINE puhul.
1. Pruunistage liha pannil kõrge kuumuse juures.
2. Asetage liha röstimispanni või ahjurestile. Rasva kogumiseks asetage resti
alla nõu.
3. Asetage rest ahju. Valige HAUTAMINE . Vajadusel valige HAUTAMINE
EKSTRA ja küpsetage, kuni roog saab valmis. Vaadake tabelit.
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
15
HAUTAMINE tabel
Toiduaine
1)
Kaal grammi‐
des
Seade Resti ta‐
sand
Aeg minuti‐
tes
Rostbiif 1000-1500 HAUTAMINE
EKSTRA
1 90-110
Veisefilee 1000-1500 HAUTAMINE
EKSTRA
3 90-110
Vasikapraad 1000-1500 HAUTAMINE
EKSTRA
1 100-120
Pihv 200 - 300 HAUTAMINE
NORM.
3 20-30
1) Enne ahjus küpsetamist pruunistage pannil
Grillimine
Kasutage grillimisfunktsioone alati maksimaalsel temperatuuril
Grillimisel peab ahju uks olema alati suletud
Enne grillimist soojendage tühja ahju alati eelnevalt 5 minutit.
Paigutage ahjurest grillimistabelis soovitatud kõrgusele.
Kõige alumisele riiulitasandile asetage pann rasva kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või kalaportsjone.
GRILLtabel
Grillitav toit Ahjutasand Aeg
1. külg 2. külg
Burgerid 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Seafilee 4 10 - 12 min 6 - 10 min
Vorstid 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Fileetükid, vasikafi‐
lee
4 6 - 7 min 5 - 6 min
Filee või loomaliha,
rostbiif (u 1 kg)
3 10 - 12 min 10 - 12 min
Röstleib/-sai
1)
3 4 - 6 min 3 - 5 min
Kattega röstleib/-
sai
3 6 - 8 min -------
1) Ärge soojendage ette
SULATAMINE
Võtke toit pakendist välja ja asetage taldrikuga ahjurestile.
Ärge taldrikut või kaussi kaanega katke. See võib sulamisaega tunduvalt
pikendada.
Asetage ahjurest altpoolt esimesele riiulitasandile.
16
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
SULATAMINE tabel
Toit Sulatamisaeg (min) Täiendav sulata‐
misaeg (min)
Märkusi
Kana, 1000 g 100-140 20-30 Asetage kana üm‐
berpööratud taldri‐
kule, mis on aseta
tud suurele alusele.
Keerake poole küp‐
setamisaja möödu‐
des.
Liha, 1000 g 100-140 20-30 Pöörake poole val‐
mistusaja möödu‐
des
Liha, 500 g 90-120 20-30 Pöörake poole val‐
mistusaja möödu‐
des
Forell, 150 g 25-35 10-15 -------
Maasikad, 300 g 30-40 10-20 -------
Või, 250 g 30-40 10-15 -------
Koor, 2 x 200 g 80-100 10-15 Rõõska koort saab
hästi vahustada ka
siis, kui selles on
külmunud tükke
Pirukas, 1400 g 60 60 -------
Lihaprogrammid
Kasutage röstimispanni või rösterit.
Lihaprogrammid kaalu sisestamisega
Toiduaine Keedunõud Lisanduv vedelik
LINNULIHA lahtine -
SEALIHA lahtine 2-4 cm
VEISELIHA kaanega 1-2 cm
VASIKALIHA kaanega 1-2 cm
ULUKILIHA kaanega 1-2 cm
Lihatermomeetriga lihaprogrammid
Toiduaine Nõud Lisanduv vedelik
VEIS 210° lahtine -
VEIS 150° lahtine -
SEAKARBONAAD lahtine -
VASIKALIHA lahtine -
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
17
Toiduaine Nõud Lisanduv vedelik
LAMBALIHA lahtine -
ULUKILIHA lahtine -
LINNULIHA lahtine -
Ekraanil kuvatakse kõigi lihaprogrammide ahjutasandid ja kaalud.
RETSEPTID
Ekraanil kuvatakse kõigi retseptiraamatu retseptide ahjutasandid ja kindlaks‐
määratud küpsetusajad.
RETSEPTID: AURUTUS
TOITUDE SOOJENDUS AURUGA (4-6 inimesele)
Nõud:
Kasutada võib igat liiki kuumuskindlaid nõusid, mis taluvad vähemalt 130°C.
Meetod:
Asetage toit eraldi nõudesse või korraga ühte nõusse. Pange see ahju. Ärge
kaanega katke. Kasutage maksimaalselt 6 taldrikut (26 cm läbimõõduga).
VÄRSKE KÖÖGIVILI
Nõud:
Kasutada võib igat liiki kuumuskindlaid nõusid, mis taluvad vähemalt 100°C.
Koostis:
400 g lillkapsast
200 g porgandeid
200 g nuikapsast
200 g kollast ja punast paprikat
Meetod:
Peske lillkapsas ja jagage õisikuteks. Koorige porgandid ja nuikapsas ja lõi‐
gake suupärasteks tükkideks. Peske paprikad ja lõigake ribadeks. Pange tü‐
keldatud köögivili lahtisesse nõusse ja valmistage ilma vett lisamata. Selle
valmistusviisi puhul võib maitseainete ja soola kasutamisest loobuda.
AURUTATUD FORELL
Koostis:
4 forelli (250-300 grammist)
sidrunimahla, soola, pipart
Meetod:
Peske forelli hoolikalt seest ja väljast, piserdage sidrunimahlaga, maitsestage
ja asetage roostevabasse, aukudega terasnõusse (2 kala ühte nõusse). Ser‐
veerige röstitud mandlilaastudega.
Aurutatud forell, teine võimalus:
Enne seda, kui asetate kalad roostevabasse aukudega nõusse, kallake need
üle kuuma vee ja äädikaga.
18
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
KARTULIGRATÄÄN
Koostis:
1 kg kartuleid
1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl muskaatpähklit
2 küüslauguküünt
200 g riivitud juustu
•3 muna
100 ml piima
250 ml koort
4 sl võid
Meetod:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks viiludeks, kuivatage ja maitsestage. Hõõ‐
ruge kuumakindlat ahjuvormi esmalt küüslauguga, seejärel määrige võiga sis‐
se. Laotage pool maitsestatud kartuliviiludest vormi ja riputage peale veidi rii‐
vitud juustu. Seejärel lisage ülejäänud kartuliviilud; kõige lõpuks katke roog
riivitud juustuga. Purustage teine küüslauguküüs ja kloppige see munade, pii‐
ma ja koore hulka. Valage segu kartulitele ja laotage ülejäänud või laastudena
vormiroale.
TALUPOJA LEIB
Koostis:
400 g tumedamat nisujahu
150 g rukkijahu
10 g soola
20 g pärmi
200 g piima
200 g vett
Jämeda rukkileiva puhul võite tumeda jahu asendada kaerajahuga.
Method:
Lahustage pärm vees, lisage ülejäänud ained ja segage vetruvaks taignaks.
Laske 30-40 minutit kinnikaetuna kerkida, selle aja jooksul vajutage tainast 2-3
korda alla.
Ettevalmistus
Jagage tainas kahte ossa, vormige neist ümmargused pätsid ja jätke kinni‐
kaetult umbes 20 minutiks seisma. Enne küpsetamist raputage pätsid kergelt
jahuga üle ja lõigake terava noaga 3- mm sügavune rist sisse.
SAI
Koostis:
1000 g jahu
1 pakk värsket pärmi või 2 pakki kuivpärmi
600 ml piima
15 g soola
Meetod:
Pange jahu ja sool suurde kaussi. Lahustage pärm leiges piimas ja lisage ja‐
hule. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks taignaks. Sõltuvalt jahust tuleb ühtlase
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
19
taigna saavutamiseks võib-olla lisada veidi piima. Laske taignal kerkida kahe‐
kordseks. Jaotage taigen kaheks, vormige kaks pikka pätsi ja asetage need
võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile. Laske pätsidel
veelkord poole võrra kerkida. Enne küpsetamist riputage peale natuke jahu ja
tehke terava noaga 3 kuni 4 vähemalt 1cm gavust diagonaalset sisselõiget.
PÄRMIPALMIK
Tainas:
500 g jahu
20 g pärmi
200 ml toasooja piima
40 g suhkrut
•sool
5 munakollast
200 g pehmet võid
Täiteks:
180 g purustatud pähkleid
20 g riivsaia
1 tl purustatud ingverit
50 ml piima
60 g mett
30 g sulatatud võid
20 ml rummi
Katteks:
1 munakollane
Veidi piima
50 g mandlilaaste
Meetod:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike süvend. Tükeldage pärm, pange
koos piima ja vähese suhkruga süvendisse, lisage sinna süvendi külgedelt
veidi jahu, riputage jahuga üle ning laske soojas kohas niikaua kerkida, kuni
eeltaignale riputatud jahule tekivad praod Lisage ülejäänud suhkur jahule.
Sõtkuge kõik ained ühtlaseks taignaks. Laske taignal soojas kohas kahekord‐
seks kerkida. Segage kõik täiteained kokku. Jaotage taigen kolme ossa ja rul‐
lige need siis piklikeks ristkülikuteks. Pange igale ristkülikule kolmandik täidi‐
sest ka keerake taignaribad pealt kokku. Vormige kolmest taignaribast palmik.
Pintseldage palmik munakollase ja piima seguga ja riputage üle mandlilaas‐
tudega.
HOIDISTAMINE
Kasutage ainult ühesuguse suurusega hoidisepurke.
Ärge kasutage keeratava või nupuga kaanega purke ega metallpurke.
Kasutage altpoolt esimest ahjuresti.
Kasutage küpsetusplaati. Sellele saab asetada kuni kuus 1-liitrist purki.
Täitke kõik purgid võrdselt ja sulgege need korralikult.
Paigutage purgid ahjurestile ja jälgige, et need üksteise vastu ei puutuks.
Kallake küpsetusplaadile umbes 1/2 liitrit vett, et säilitada ahjus piisavalt
niiskust.
20
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux B9820-5-M Recipe book

Tüüp
Recipe book
See käsiraamat sobib ka