7
Näidiku kustutamine
1. Vajutage korraga ja hoidke allavajutatuna umbes 5 sekundit kahte või
kolme programminuppu. Näidik kustub.
2. Näidiku sisselülitamiseks vajutage ükskõik millist nuppu.
Näidiku saab kustutada ainult siis, kui ühtki teist toimingut ei ole
aktiveeritud.
Soovitused ja nõuanded
Hoidke toiduvalmistamise ajal ahjuuks alati
suletuna.
Ahjus on õhuringlussüsteem, mis paneb ahjus õhu ja
auru pidevalt liikuma.
Tänu sellele süsteemile saab ahjus toitu küpsetada
märjas aurus, nii et valmis roog on seest pehme ja
pealt krõbe.
Lisaks lüheneb küpsetamiseks vajalik aeg ja väheneb
energiatarve.
Küpsetamisel võib tekkida auru, mis ahjuukse
avamisel ahjust väljub.
See on täiesti normaalne.
Seiske ahjuust küpsetamise ajal või pärast seda
avades ahjuuksest alati siiski ohutul kaugusel, et
Te ei kõrvetaks ennast ahjust väljapaiskuva auru ja
kuuma õhuga.
Tavaline kasutamine
Soojus tuleb nii ülevalt kui alt paiknevast küttekehast,
seetõttu on soovitatav hoida küpsetatav roog ahjus
keskmisel kõrgusel.
Kui toit peab küpsema rohkem pealt või alt, tõstke
küpsetusplaat või -rest vastavalt kõrgemasse või
asetage madalamasse uurdesse.
Ringlusõhu kasutamine
Toidu küpsetamisel kasutatakse eelkuumutatud õhku,
mille ahju tagaosas olev ventilaator jaotab ahju sees
ühtlaselt laiali.
Nii jõuab soojus ahju sees ühtlaselt ja kiiresti kõikjale
ning saate küpsetada ahjus samal ajal eri roogi,
asetades plaadid eri kõrgustele (joonis 4).
Ringlusõhu kasutamisel haihtub niiskus kiiresti. Ahju
kuivem õhk takistab eri toitude lõhnade ja maitsete
segunemist.
Et ringlusõhu rezhiimil saab kasutada mitut ahjuplaati
korraga, saate nii ahjus valmistada korraga mitut rooga
või näiteks küpsetada kolm plaaditäit kooke korraga.
Muidugi saab ringlusõhurezhiimil kasutada ahju ka
ainult ühe plaadi küpsetamiseks. Siis soovitame
kasutada kõige alumist kõrgust, et saaksite hästi
jälgida toidu küpsemist.
Peale küpsetamise saab ahju väga hästi kasutada ka
hoidiste ja keediste tegemisel ning seente või
puuviljade kuivatamiseks.
Grillimine
Määrige grillitav liha või kala kergelt õliga sisse ja
asetage siis ahjuresti peale.
Valige resti kõrgus ahjus grillitava liha- või kalatüki
paksuse järgi.
Pange kõige alumisse uurdesse alati
rasvakogumisplaat ning valage sellele veidi vett, et
sellele tilkuv rasv ei läheks kõrbema.
Soovitusi
Kookide küpsetamine
Kasutage mõõdukat temperatuuri (üldiselt 150–
200 °C).
Enne kookide asetamist ahju tuleb ahju u. 10 min
eelsoojendada.
Ahjuust ei tohi avada enne, kui vähemalt
kolmveerand ettenähtud küpsetamisajast on
möödunud.
Vormikoogi valmistamisel tuleb meeles pidada, et
tainast küpsetatakse vormis u. 2/3 kogu
küpsetusajast ja seejärel lisatakse täidis või
kaunistused ning küpsetatakse veel.
Küpsetamise lõppjärgu pikkus oleneb muidugi
täidisest (keedis, marjad jne). Pidage meeles, et
tainas peab olema paraja sitkusega, sest liiga
nätske tainas vajab rohkem küpsetamist.
Liiga toores tainas jääb lusika või käe külge
kergesti kinni.
Kui küpsetate korraga kolme plaadiga, asetage
kahe alumise plaadi vahele veel üks küpsetusplaat
(joonis 3).
Liha ja kala küpsetamine
Ahjus küpsetatav lihatükk peab olema vähemalt 1
kg raske, et see ei kuivaks küpsetamise ajal ära.
Kui soovite, et liha jääks seest mahlaseks ja
punakaks, kasutage kõrget temperatuuri (200–220
°C).
Valge kanaliha ja kala tuleb küpsetada mõõdukal
temperatuuril (150–175 °C).
Kastme koostisained asetatakse ahjupannile
küpsetamise alguses ainult siis, kui küpsetamisaeg
on lühike.