6
Soovitusi
Kookide küpsetamine
Kasutage mõõdukat temperatuuri (üldiselt 150–200
°C).
Enne kookide asetamist ahju tuleb ahju u. 10 min
eelsoojendada.
Ahjuust ei tohi avada enne, kui vähemalt kolmveerand
ettenähtud küpsetamisajast on möödunud.
Vormikoogi valmistamisel tuleb meeles pidada, et
tainast küpsetatakse vormis u. 2/3 kogu küpsetusajast
ja seejärel lisatakse täidis või kaunistused ning
küpsetatakse veel.
Küpsetamise lõppjärgu pikkus oleneb muidugi täidisest
(keedis, marjad jne). Pidage meeles, et tainas peab
olema paraja sitkusega, sest liiga nätske tainas vajab
rohkem küpsetamist. Liiga toores tainas jääb lusika või
käe külge kergesti kinni.
Kui küpsetate korraga kolme plaadiga, asetage kahe
alumise plaadi vahele veel üks küpsetusplaat (joonis
4).
Liha ja kala küpsetamine
Ahjus küpsetatav lihatükk peab olema vähemalt 1 kg
raske, et see ei kuivaks küpsetamise ajal ära. Kui
soovite, et liha jääks seest mahlaseks ja punakaks,
kasutage kõrget temperatuuri (200–220 °C).
Valge kanaliha ja kala tuleb küpsetada mõõdukal
temperatuuril (150–175 °C).
Kastme koostisained asetatakse ahjupannile küpseta-
mise alguses ainult siis, kui küpsetamisaeg on lühike.
Vastasel juhul lisatakse need alles viimase poole tunni
jooksul. Kõige lihtsam viis kontrollida, kas liha on küps,
on vajutada seda lusikaga: kui liha ei vaju lusika all
sügavamale, on see pööramiseks valmis.
Kui küpsetate seest punaseks jäävat praadi ja fileed,
kasutage lühikest küpsetusaega.
Liha saab küpsetada ahjupraepannil või restil. Viimasel
juhul tuleb resti alla tingimata asetada rasvakogumis-
plaat, millele lihast nõrguv mahl võiks tilkuda.
Väga rasvast liha praadides asetage liha otse grilli ja
grilli rasvakogumispanni kohale, et vältida ahju
määrdumist.
Kui liha on küps, oodake enne lahtilõikamist vähemalt
15 minutit. Vastasel korral jookseb mahl lihast välja.
Et küpsetamise ajal ei tekiks ahju kõrbelõhna, valage
rasvakogumisplaadile veidi vett. Kui see küpsetamise
ajal ära aurab, lisage vett juurde. Toitu saba hoida
enne serveerimist ahjus soojas. Selleks lülitage ahi
vähimale temperatuurile.
Joonis 4
Ettevaatust! - Ärge asetage ahju põhja mingeid
esemeid ja ärge katke ahju põhja fooliumiga, sest
see võib kahjustada emailpindu ja küpsetatavat
toitu.
Nõud, kuumuskindlad nõud ja alumiiniumfoolium
tuleb alati asetada ahjupanni peale.
Tähelepanu! - Ahjuresti ja -panni ahju asetamisel
ja välja võtmisel olge ettevaatlik, et te ei kahjustaks
ahju email pindasid.
Küpsetusaeg
Küpsetusaeg oleneb valmistatavast toidust ning
selle tüübist ja kogusest.
Kirjutage esimeste kasutuskordade küpsetusajad
ja –temperatuurid üles, sest nii saate sama toidu
jaoks edaspidi kasutada samu tingimusi ja nii
saavutada alati samasuguse küpsetustulemuse.
Koguneva kogemuse najal saate teha küpsetusaja
tabelisse vajalikke parandusi.