7
Soovitused ja nõuanded
Hoidke toiduvalmistamise ajal ahju-
uks alati suletuna.
Ahjus on õhuringlussüsteem, mis paneb ahjus õhu ja
auru pidevalt liikuma.
Tänu sellele süsteemile saab ahjus toitu küpsetada
niiskes aurus, nii et valmis roog on seest pehme ja
pealt krõbe. Lisaks lüheneb küpsetamiseks vajalik
aeg ja väheneb energiatarve. Küpsetamisel võib tek-
kida auru, mis ahjuukse avamisel ahjust väljub. See
on täiesti normaalne.
Seiske ahjuust küpsetamise ajal või pärast seda
avades ahjuuksest alati siiski ohutul kaugusel, et
Te ei kõrvetaks ennast ahjust väljapaiskuva auru
ja kuuma õhuga.
Tavaline kasutamine
Soojus tuleb nii ülevalt kui alt paiknevast kütteke-
hast, seetõttu on soovitatav hoida küpsetatav roog
ahjus keskmisel kõrgusel.
Kui toit peab küpsema rohkem pealt või alt, tõstke
küpsetusplaat või -rest vastavalt kõrgemasse või
asetage madalamasse uurdesse.
Ringlusõhu kasutamine
Toidu küpsetamisel kasutatakse eelkuumutatud
õhku, mille ahju tagaosas olev ventilaator jaotab ahju
sees ühtlaselt laiali. Nii jõuab soojus ahju sees
ühtlaselt ja kiiresti kõikjale ning saate küpsetada
ahjus samal ajal eri roogi, asetades plaadid eri kõr-
gustele (joonis 6). Ringlusõhu kasutamisel haihtub
niiskus kiiresti. Ahju kuivem õhk takistab eri toitude
lõhnade ja maitsete segunemist.
Et ringlusõhu režiimil saab kasutada mitut ahjuplaati
korraga, saate nii ahjus valmistada korraga mitut
rooga või näiteks küpsetada kolm plaaditäit kooke
korraga.
Muidugi saab ringlusõhu režiimil kasutada ahju ka
ainult ühe plaadi küpsetamiseks. Siis soovitame ka-
sutada kõige alumist kõrgust, et saaksite hästi jäl-
gida toidu küpsemist. Peale küpsetamise saab ahju
väga hästi kasutada ka hoidiste ja keediste tege-
misel ning seente või puuviljade kuivatamiseks.
Grillimine
Määrige grillitav liha või kala kergelt õliga sisse ja
asetage siis ahjuresti peale. Valige resti kõrgus ahjus
grillitava liha- või kalatüki paksuse järgi.
Pange kõige alumisse uurdesse alati rasvakogumis-
plaat ning valage sellele veidi vett, et sellele tilkuv
rasv ei läheks kõrbema.
Soovitusi
Kookide küpsetamine
Kasutage mõõdukat temperatuuri (üldiselt 150–200
°C). Enne kookide asetamist ahju tuleb ahju u. 10
min eelsoojendada. Ahjuust ei tohi avada enne, kui
vähemalt kolmveerand ettenähtud küpsetamisajast
on möödunud.
Vormikoogi valmistamisel tuleb meeles pidada, et
tainast küpsetatakse vormis u. 2/3 kogu küpsetus-
ajast ja seejärel lisatakse täidis või kaunistused ning
küpsetatakse veel. Küpsetamise lõppjärgu pikkus
oleneb muidugi täidisest (keedis, marjad jne). Pidage
meeles, et tainas peab olema paraja sitkusega, sest
liiga nätske tainas vajab rohkem küpsetamist.