8
Soovitusi
Kookide küpsetamine
Kasutage mõõdukat temperatuuri (üldiselt 150–200
°C). Enne kookide asetamist ahju tuleb ahju u. 10 min
eelsoojendada. Ahjuust ei tohi avada enne, kui
vähemalt kolmveerand ettenähtud küpsetamisajast on
möödunud. Vormikoogi valmistamisel tuleb meeles
pidada, et tainast küpsetatakse vormis u. 2/3 kogu
küpsetusajast ja seejärel lisatakse täidis või
kaunistused ning küpsetatakse veel. Küpsetamise
lõppjärgu pikkus oleneb muidugi täidisest (keedis,
marjad jne). Pidage meeles, et tainas peab olema
paraja sitkusega, sest liiga nätske tainas vajab
rohkem küpsetamist. Liiga toores tainas jääb lusika
või käe külge kergesti kinni. Kui küpsetate korraga
kolme plaadiga, asetage kahe alumise plaadi vahele
veel üks küpsetusplaat (joonis 5).
Liha ja kala küpsetamine
Ahjus küpsetatav lihatükk peab olema vähemalt 1 kg
raske, et see ei kuivaks küpsetamise ajal ära. Kui
soovite, et liha jääks seest mahlaseks ja punakaks,
kasutage kõrget temperatuuri (200–220 °C).
Valge kanaliha ja kala tuleb küpsetada mõõdukal
temperatuuril (150–175 °C). Kastme koostisained
asetatakse ahjupannile küpsetamise alguses ainult
siis, kui küpsetamisaeg on lühike. Vastasel juhul
lisatakse need alles viimase poole tunni jooksul.
Kõige lihtsam viis kontrollida, kas liha on küps, on
vajutada seda lusikaga: kui liha ei vaju lusika all
sügavamale, on see pööramiseks valmis.
Kui küpsetate seest punaseks jäävat praadi ja fileed,
kasutage lühikest küpsetusaega. Liha saab
küpsetada ahjupraepannil või restil. Viimasel juhul
tuleb resti alla tingimata asetada rasvakogumisplaat,
millele lihast nõrguv mahl võiks tilkuda.
Väga rasvast liha praadides asetage liha otse grilli ja
grilli rasvakogumispanni kohale, et vältida ahju
määrdumist. Kui liha on küps, oodake enne
lahtilõikamist vähemalt 15 minutit. Vastasel korral
jookseb mahl lihast välja. Et küpsetamise ajal ei
tekiks ahju kõrbelõhna, valage rasvakogumisplaadile
veidi vett. Kui see küpsetamise ajal ära aurab, lisage
vett juurde. Toitu saba hoida enne serveerimist ahjus
soojas. Selleks lülitage ahi vähimale temperatuurile.
Ettevaatust! - Ärge asetage ahju põhja
mingeid esemeid ja ärge katke ahju põhja
fooliumiga, sest see võib kahjustada email-
pindu ja küpsetatavat toitu. Nõud, kuumus-
kindlad nõud ja alumiiniumfoolium tuleb alati
asetada ahjupanni peale.
Küpsetusaeg
Küpsetusaeg oleneb valmistatavast toidust ning selle
tüübist ja kogusest. Kirjutage esimeste kasutus-
kordade küpsetusajad ja –temperatuurid üles, sest nii
saate sama toidu jaoks edaspidi kasutada samu
tingimusi ja nii saavutada alati samasuguse küpsetus-
tulemuse. Koguneva kogemuse najal saate teha
küpsetusaja tabelisse vajalikke parandusi.