ET107
MÄRKUS:toiduvalmistamise ajad ja temperatuurid umbes 4 portsjonile.
Kuidas küpsetustabelit lugeda
Tabel näitab parimad funktsioonid antud roa küpsetamiseks ühel või mitmel tasandil. Küpsetusaeg algab hetkest, mis toit pannakse ahju, kuid ei sisalda eelsoojendamiseks kuluvat
aega. Küpsetustemperatuurid ja ajad on soovituslikud ja sõltuvad toidu kogusest ja kasutatavast lisatarvikust. Kasutage algatuseks kõige madalamat soovituslikku väärtust ja kui toit
ei ole piisavalt küps, siis kasutage kõrgemaid väärtusi. Kasutage kaasasolevaid tarvikuid ja soovituslikult tumedat värvi koogivorme ja ahjunõusid. Kasutada võib ka pyrex või
keraamilistes nõudes, kuid meeles tuleb pidada, et nende kasutamisel on küpsetusajad veidi pikemad. Parimate tulemuste saamiseks järgige küpsetustabeli juhiseid erinevatele
tasanditele paigutatavate tarvikute kasutamise kohta. Kui küpsetate kõrge vedelikusisaldusega toitu, siis soojendage ahi ette.
Erinevate toitude samaaegne küpsetamine
KONVEKTSIOONKÜPSETUS funktsiooni (sõltuvalt mudelist) abil saate koos küpsetada erinevaid roogasid, mis vajavad küpsemiseks sama temperatuuri (näiteks: kala ja
köögiviljad), kuid erinevaid riiuleid. Eemaldage lühema küpsemisajaga road varem ja jätke pikemat küpsemisaega vajavad toidud ahju.
Magustoidud
- Õrnade magustoitude küpsetamiseks kasutage tavapärast küpsetust ühel riiulil. Kasutage tumedaid koogivorme ja pange need alati kaasas olevale restile.
Selleks, et küpsetada korraga mitmel tasandil tuleb valida sundventilatsioon ja jätta küpsetusvormidele vahe sisse, tagamaks optimaalse kuumaõhu ringluse.
- Selleks, et kontrollida, kas kerkiv kook on valmis, pange koogi keskele hambatikk. Kui välja võttes on tikk puhas, on kook valmis.
- Mittenakkuvate vormide kasutamisel, ei tule servasid võiga kokku määrida, vastasel juhul ei kerki kook äärtest ühtlaselt.
- Juhul kui kook vajub küpsetamise ajal kokku, kasutage järgmine kord madalamat temperatuuri, vähendage natuke vedelik hulka taignas ja segage taignat
õrnemalt.
- Niiske sisuga kookide puhul (juustukook või puuviljapirukas) kasutage „KONVEKTSIOONKÜPSETUS“ funktsiooni (sõltuvalt mudelist). Juhul kui koogi põhi jääb
nätskeks, tõstke vorm madalamale tasandile ja raputage koogi põhjale leiva- või biskviidipuru enne sisu lisamist.
Liha
- Liha küpsetamiseks kasutage sobiva suurusega ahjuresti või pyrex nõusid. Kootide küpsetamisel on hea panni põhja lihaleent panna ja sellega liha küpsemise ajal
maitse tugevdamiseks kasta. Kui praad on valmis, siis laske sellel ahjus seista 10-15 minutit või mässige see fooliumisse.
- Kui soovite liha grillida, siis valige ühesuguse paksusega lõigud, nii saate ka ühtlase tulemuse. Väga paksud tükid vajavad küpsemiseks pikemat aega. Liha
kõrbemise vältimiseks, tõstke rest madalamale, nii hoiate liha grillelemendist kaugemal. Keerake liha kui on möödunud kaks-kolmandikku ajast.
Lihaleeme kogumiseks on soovituslik panna grilli alla rasvavann poole liitri veega. Vajadusel lisage vett.
Küpsetusvarras (sõltuvalt mudelist)
Kasutage seda tarvikut suuremate lihatükkide ja lindude ühtlaseks küpsetamiseks Pange liha küpsetusvardale, kana siduge veel omakorda kinni ja kontrollige, et see oleks korralikult
kinni enne, kui asetate varda tagaküljes asuvasse auku ja esiküljel asuvale toele. Suitsu vältimiseks ja lihaleeme kogumiseks on soovituslik panna poole liitri veega täidetud rasvavann
esimesele tasandile. Vardal on plastikust käepide, mis tuleb enne küpsetamist eemaldada ja kasutada pärast küpsetamist põletuse vältimiseks roa ahjust väljavõtmisel.
Pitsa
Määrige küpsetusplaati, nii saate krõbeda põhjaga pitsa. Puistake mozzarella juust pitsale kui küpsetamisajast on möödunud kaks-kolmandikku.
Kergitamisfunktsioon (sõltuvalt mudelist)
Enne ahju panemist tuleks taigen katta niiske riidega. Selle funktsiooniga väheneb taigna kerkimisaeg toatemperatuuriga (20-25 °C) võrreldes umbes ühe kolmandiku.
1 kg pitsataigna kerkimisaeg on umbes 1 tund.
Tuuletaskud - 1 & 3 180 35-45
Tasand 3: küpsetusplaat
Tasand 1: rasvavann
Volovan / lehttaignast küpsised - 1 & 3 180-200 20-40
Tasand 3: küpsetusplaat
Tasand 1: rasvavann
Lasanje ja liha - 1 & 3 200 50-100
Tasand 3: rest + pyrex nõu
Tasand 1: rasvavann
Liha ja kartulid - 1 & 3 200 45-100
Tasand 3: rest + pyrex nõu
Tasand 1: rasvavann
Kala ja köögiviljad - 1 & 3 180 30-50
Tasand 3: rest + pyrex nõu
Tasand 1: rasvavann
Besee - 1 & 3 90 120-150
Tasand 3: rest + pyrex nõu
Tasand 1: rasvavann
SOOVITUSLIK KASUTUS JA VIHJED
Retsept Funktsioon Eelsoo-
jendus
Tase (alt
loetuna)
Temperatuur
(°C)
Aeg
(min)
Lisatarvikud