10
Soovitused ja nõuanded
Hoidke toiduvalmistamise ajal ahjuuks
alati suletuna.
Ahjus on õhuringlussüsteem, mis paneb ahjus õhu ja
auru pidevalt liikuma.
Tänu sellele süsteemile saab ahjus toitu küpsetada
märjas aurus, nii et valmis roog on seest pehme ja
pealt krõbe. Lisaks lüheneb küpsetamiseks vajalik
aeg ja väheneb energiatarve. Küpsetamisel võib
tekkida auru, mis ahjuukse avamisel ahjust väljub.
See on täiesti normaalne.
Seiske ahjuust küpsetamise ajal või pärast seda
avades ahjuuksest alati siiski ohutul kaugusel, et
Te ei kõrvetaks ennast ahjust väljapaiskuva auru
ja kuuma õhuga.
Tavaline kasutamine
Soojus tuleb nii ülevalt kui alt paiknevast küttekehast,
seetõttu on soovitatav hoida küpsetatav roog ahjus
keskmisel kõrgusel.
Kui toit peab küpsema rohkem pealt või alt, tõstke
küpsetusplaat või -rest vastavalt kõrgemasse või
asetage madalamasse uurdesse.
Ringlusõhu kasutamine
Toidu küpsetamisel kasutatakse eelkuumutatud õhku,
mille ahju tagaosas olev ventilaator jaotab ahju sees
ühtlaselt laiali.
Nii jõuab soojus ahju sees ühtlaselt ja kiiresti kõikjale
ning saate küpsetada ahjus samal ajal eri roogi,
asetades plaadid eri kõrgustele (joonis 5).
Ringlusõhu kasutamisel haihtub niiskus kiiresti. Ahju
kuivem õhk takistab eri toitude lõhnade ja maitsete
segunemist.
Et ringlusõhu režiimil saab kasutada mitut ahjuplaati
korraga, saate nii ahjus valmistada korraga mitut
rooga või näiteks küpsetada kolm plaaditäit kooke
korraga.
Muidugi saab ringlusõhurežiimil kasutada ahju ka
ainult ühe plaadi küpsetamiseks. Siis soovitame
kasutada kõige alumist kõrgust, et saaksite hästi
jälgida toidu küpsemist.
Peale küpsetamise saab ahju väga hästi kasutada ka
hoidiste ja keediste tegemisel ning seente või
puuviljade kuivatamiseks.
Grillimine
Määrige grillitav liha või kala kergelt õliga sisse ja
asetage siis ahjuresti peale. Valige resti kõrgus ahjus
grillitava liha- või kalatüki paksuse järgi.
Pange kõige alumisse uurdesse alati rasvakogumis-
plaat ning valage sellele veidi vett, et sellele tilkuv
rasv ei läheks kõrbema.
Soovitusi
Kookide küpsetamine
Kasutage mõõdukat temperatuuri (üldiselt 150–200
°C). Enne kookide asetamist ahju tuleb ahju u. 10 min
eelsoojendada. Ahjuust ei tohi avada enne, kui vähe-
malt kolmveerand ettenähtud küpsetamisajast on
möödunud.
Vormikoogi valmistamisel tuleb meeles pidada, et
tainast küpsetatakse vormis u. 2/3 kogu küpsetus-
ajast ja seejärel lisatakse täidis või kaunistused ning
küpsetatakse veel.
Küpsetamise lõppjärgu pikkus oleneb muidugi täidi-
sest (keedis, marjad jne).
Pidage meeles, et tainas peab olema paraja sitku-
sega, sest liiga nätske tainas vajab rohkem küpseta-
mist. Liiga toores tainas jääb lusika või käe külge
kergesti kinni.
Kui küpsetate korraga kolme plaadiga, asetage kahe
alumise plaadi vahele veel üks küpsetusplaat (joonis
5).
Liha ja kala küpsetamine
Ahjus küpsetatav lihatükk peab olema vähemalt 1 kg
raske, et see ei kuivaks küpsetamise ajal ära. Kui
soovite, et liha jääks seest mahlaseks ja punakaks,
kasutage kõrget temperatuuri (200–220 °C).
Valge kanaliha ja kala tuleb küpsetada mõõdukal
temperatuuril (150–175 °C).
Kastme koostisained asetatakse ahjupannile küpseta-
mise alguses ainult siis, kui küpsetamisaeg on lühike.
Vastasel juhul lisatakse need alles viimase poole
tunni jooksul.
Kõige lihtsam viis kontrollida, kas liha on küps, on
vajutada seda lusikaga: kui liha ei vaju lusika all
sügavamale, on see pööramiseks valmis.
Kui küpsetate seest punaseks jäävat praadi ja fileed,
kasutage lühikest küpsetusaega.
Liha saab küpsetada ahjupraepannil või restil.
Viimasel juhul tuleb resti alla tingimata asetada
rasvakogumisplaat, millele lihast nõrguv mahl võiks
tilkuda.
Väga rasvast liha praadides asetage liha otse grilli ja
grilli rasvakogumispanni kohale, et vältida ahju
määrdumist.
Kui liha on küps, oodake enne lahtilõikamist vähemalt
15 minutit. Vastasel korral jookseb mahl lihast välja.