ET20
Tabelis toodud andmed on saadud liugsiine kasutamata. Viige testid läbi liugsiine kasutamata.
** Toidu grillimisel on soovitatav jätta grilli ette 3–4 cm vaba ruumi, et hõlbustada toidu väljavõtmist ahjust.
Energiatõhususe klass (vastavalt standardile EN 60350-1:2013-07)
Kasutage testi läbiviimiseks ettenähtud tabelit.
Kuidas küpsetustabelit lugeda
Tabelis on näidatud, milline funktsioon antud roa küpsetamiseks ühel või mitmel ahjutasandil kõige
paremini sobib. Küpsetusaeg algab hetkest, kui toit ahju pannakse, selle hulka ei kuulu aga
eelkuumutamiseks kuluv aeg. Küpsetustemperatuurid ja ajad on soovituslikud ning sõltuvad toidu
kogusest ja kasutatavast ahjunõust (lisatarvikust). Kasutage algatuseks kõige madalamat soovitatud
väärtust. Kui toit ei saa sel moel piisavalt küpseks, kasutage kõrgemaid väärtusi. Kasutage kaasasolevaid
tarvikuid ja eelistatavalt tumedat värvi metallist koogivorme ja ahjuplaate. Kasutada võib ka püreksklaasist
ja keraamilisi nõusid, kuid tuleb meeles pidada, et nende kasutamisel on küpsetusajad veidi pikemad.
Parimate tulemuste saavutamiseks järgige küpsetustabelis antud juhiseid sobivaima ahjutarviku (ahjuga
kaasas) ja ahjutasandi valimiseks.
Erinevate toitude samaaegne küpsetamine
Kasutades „FORCED AIR“ (ÕHU SUNDRINGLUSE) funktsiooni, saate küpsetada korraga erinevaid samal
temperatuuril valmistatavaid roogasid (näiteks kala ja köögiviljad), paigutades toidud erinevatele
ahjutasanditele. Võtke lühema küpsetusajaga road ahjust välja varem ja jätke pikemat küpsemist vajavad
toidud kauemaks ahju.
Magustoidud
- Õrnade magustoitude küpsetamiseks kasutage tavapärast küpsetamist ühel ahjutasandil. Kasutage
tumedaid metallist koogivorme ja pange need alati ahjuga kaasasolevale restile. Selleks, et küpsetada
korraga mitmel ahjutasandil, tuleb valida õhu sundringluse funktsioon ja paigutada küpsetusvormid
eri ahjutasanditele vaheldumisi, et kuum õhk pääseks ahjus vabalt ringlema.
- Kui soovite kontrollida, kas kerkinud kook on valmis, torgake koogi keskele hambatikk. Kui tikk on
koogist välja tõmmates puhas, on kook valmis.
- Mittenakkuvate vormide kasutamisel ärge määrige rasvainega vormi servi, sest siis võib kook kerkida
äärtest ebaühtlaselt.
- Juhul, kui kook vajub küpsetamise ajal kokku, kasutage järgmine kord madalamat temperatuuri,
vähendage veidi vedeliku hulka tainas ja segage tainast õrnemini.
- Vedela täidisega kookide puhul (juustukook või puuviljapirukas) kasutage funktsiooni „CONVECTION
BAKE“ (KONVEKTSIOONKÜPSETUS). Juhul, kui koogi põhi jääb nätskeks, tõstke vorm madalamale
ahjutasandile ja puistake koogi põhjale enne täidise lisamist leiva- või biskviidipuru.
Liha
- Liha küpsetamiseks kasutage sobiva suurusega mis tahes tüüpi ahjuplaate või pyrex-nõusid.
Preatükkide küpsetamisel on soovitav nõu põhja veidi puljongit või lihaleent valada ja küpsetamise
ajal sellega liha maitse tugevdamiseks kasta. Kui praad on valmis, jätke see veel u 10–15 minutiks ahju
seisma või mähkige alumiiniumfooliumisse.
- Kui soovite liha grillida, valige ühtlase küpsetustulemuse saavutamiseks võimalikult võrdse
paksusega lõigud. Väga paksud tükid vajavad küpsemiseks pikemat aega. Liha välispinna kõrbemise
vältimiseks tõstke rest madalamale, et liha asuks grillelemendist kaugemal. Pöörake lihal
2/3 küpsetusaja möödumisel teine külg.
Lihaleeme kogumiseks on soovitatav panna otse resti alla rasvavann, kuhu on valatud umbes pool liitrit
vett. Vajadusel lisage vett ka küpsetamise ajal.
KASUTUSNÕUANDEID JA SOOVITUSI