Whirlpool AKP 235/05/IX Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See käsiraamat sobib ka

ET141
TEIE JA TEISTE OHUTUS ON VÄGA OLULINE
Selles kasutusjuhendis ja seadmel endal on olulised hoiatused, mida tuleb lugeda ja pidevalt järgida.
Kõik hoiatused toovad ära võimalikud riskid ja näitavad, kuidas seadme ebakorrektsest kasutamisest tingitud vigastuse, kahjustuse või elektrilöögi riski vähendada.
Järgige allpool toodud juhiseid hoolega:
- Enne paigaldamist tuleb seade vooluvõrgust lahti ühendada.
- Seadet võib paigaldada kvalifitseeritud tehnik vastavalt tootja juhistele ja kohalikele ohutuseeskirjadele. Ärge parandage ega asendage mõnda seadme osa, kui
seda ei soovitata otseselt kasutusjuhendites.
- Seade peab olema nõuetekohaselt maandatud.
- Toitekaabel peab olema piisavalt pikk, et see ulatuks stepslini.
- Selleks, et paigaldus vastaks kehtivatele ohutusnõuetele, tuleb kasutada kõiki kolme faasi katkestavat lülitit, mille minimaalne kontaktide vahe on 3 mm.
- Ärge kasutage pikendusjuhtmeid ega mitmikpistikupesasid.
- Ärge hoidke juhtmest pistiku seinakontaktist välja tõmbamisel.
- Elektriühendus peab kasutajale jääma ligipääsetavaks ka pärast paigaldamist.
- Ärge katsuge seadet mistahes märja kehaosaga või kasutage seda paljajalu.
- See seade on mõeldud ainult kodustes tingimustes toidu valmistamiseks. Muudel eesmärkidel kasutamine on keelatud (nt: tubade kütmine). Tootja ei vastuta
ebakorrektse kasutamise või valede seadistuste määramise eest.
- See seade ei ole ette nähtud kasutamiseks isikute (sh laste) poolt, kelle füüsilised, sensoorsed või vaimsed võimed või kogemuse ja teadmiste puudus seda ei
võimalda, v.a. juhul, kui nende üle teostab järelvalvet või neid juhendab seadme kasutamisel isik, kes nende turvalisuse eest vastutab.
- Mõned ligipääsetavad detailid muutuvad kasutades kuumaks. Noored lapsed tuleb seadmest eemal hoida ja jälgida, et nad seadmega ei mängiks.
- Kasutamise ajal ja pärast seda ei tohi puudutada keedutsoone või sisepindu, kuna võite ennast põletada. Ärge laske seadmel kokku puutuda riiete või muude
süttivate materjalidega enne kui seade on piisavalt mahajahtunud.
- Küpsetamise lõppedes olge ahju ukse avamisel ettevaatlik ja laske kuumal õhul või aurul vaikselt ahjust väljuda enne ukse täielikku avamist. Kui seadme uks on
kinni, siis juhitakse kuum õhk välja läbi juhtpaneeli kohal oleva avause. Ärge blokeerige ventilatsiooniavasid.
- Pannide ja muu eemaldamiseks kasutage pajalappe ning ärge puudutage küttekehi.
- Ärge paigutage kergestisüttivaid materjale seadmesse või selle vahetusse lähedusse: tulekahju võib algust saada kui seade kogemata sisse lülitatakse.
- Ärge kuumutage või küpsetage suletud purke või anumaid ahjus. Kogunev siserõhk võib põhjustada plahvatuse ja kahjustada seadet.
- Ärge kasutage sünteetilistest materjalidest tehtud anumaid.
- Ülekuumenenud õlid ja rasvad süttivad kergesti. Olge rasva- ja õlirikaste toiduainete küpsetamisel ettevaatlik.
- Toiduainete kuivamise ajal ei tohi seadet järelevalveta jätta.
- Juhul kui toidu valmistamisel kasutatakse alkohoolseid jooke (nt rumm, konjak, vein), siis pidage meeles, et kõrgel temperatuuril alkohol aurustub. Sellest
tulenevalt on risk, et aurustunud alkohol võib elektrilise küttekehaga kokkupuutumisel süttida.
Majapidamisseadmete utiliseerimine
- See seade on toodetud taaskasutatavatest materjalidest. Likvideerige seade vastavalt kohalikele jäätmekäitlusnõuetele. Enne utiliseerimist lõigake ära seadme
toitekaabel.
- Täpsema informatsiooni saamiseks majapidamisseadmete utiliseerimise ja käitlemise kohta, pöörduge oma kohalikku omavalitsusse, majapidamisseadmete
kogumispunkti või poodi, kust te seadme ostsite.
OLULISED OHUTUSJUHISED
See on ohu sümbol, mis on seotud ohutusega ja kasutaja peaks olema valvas enda ja teiste võimalike riskide suhtes.
Kõikidele ohutushoiatustele eelneb ohu sümbol ja järgmine termin:
OHT
Viitab ohtlikule olukorrale, mis vältimata jätmisel võib põhjustada tõsiseid vigastusi.
HOIATUS
Viitab ohtlikule olukorrale, mis vältimata jätmisel võib põhjustada tõsiseid vigastusi.
ET142
Pärast ahju lahtipakkimist veenduge, et see poleks transpordil viga saanud ja et uks sulguks korralikult. Probleemide esinemisel võtke ühendust edasimüüja või lähima
teeninduskeskusega. Kahjustuste vältimiseks eemaldage ahi oma polüstüreenaluselt alles paigaldamisel.
KÖÖGIMÖÖBLI ETTEVALMISTAMINE
Ahjuga kokkupuutuv köögimööbel peab olema kuumakindel (vähemalt 90 °C).
Tehke kõik vajalikud sisselõiked enne ahju paigaldamist ja eemaldage kõik puulaastud ja saepuru.
Pärast paigaldamist, ei ole ahju põhi enam juurdepääsetav.
Seadme korrektseks kasutamiseks ei tohi olla midagi ahju ülemise serva ja tööpinna vahelises nõutud vahes.
ELEKTRIÜHENDUS
Veenduge, et seadme andmeplaadil märgitud pinge vastaks teie kodumajapidamise omale. Andmeplaat asub ahju esiküljel (nähtav kui uks on avatud).
Toitekaabli asenduse (tüüp H05 RR-F 3 x 1,5 mm) peab tegema kvalifitseeritud elektrik. Võtke ühendust volitatud teeninduskeskusega.
ÜLDISED SOOVITUSED
Enne kasutamist:
- Eemaldage papist kaitsetükid, kattekile ja kleebised lisaseadmetelt.
- Eemaldage lisatarvikud ahjust ja kuumutage ahi 200 kraadini umbes tunni jooksul, nii eemaldate isolatsioonimaterjalide ja kaitsemäärete aurud ja lõhnad.
Kasutamise ajal:
- Ärge pange uksele raskeid objekte, kuna need võivad seda kahjustada.
- Ärge suruge raskusega uksele või riputage midagi selle käepideme külge.
- Ärge katke seadme sisepindu alumiiniumfooliumiga.
- Ärge kunagi valage vett kuuma ahju, see võib emaili kahjustada.
- Ärge kunagi lohistage potte-panne mööda ahju põhja kuna ka see võib emaili kahjustada.
- Veenduge, et muude seadmete elektrikaablid ei puutuks kokku ahju kuumade osadega ega jääks ahju ukse vahele kinni.
- Ärge jätke seadet ilmastikujõude kätte.
Pakkematerjalide äraviskamine
Pakkematerjalid on 100% ulatuses uuesti kasutatavad ja tähistatud ümbertöötlemissümboliga ( ). Pakendi erinevad osad tuleb ära visata kohusetundlikult ja täies
vastavuses kohalikele jäätmekäitlusnõuetele.
Toote likvideerimine
- Käesolev seade on märgistatud vastavalt EU direktiivile 2002/96/EC Elektrooniliste ja elektriliste seadmete jäätmete kohta (WEEE).
- Tagades toote nõuetekohase utiliseerimise aitate ära hoida võimalikke negatiivseid tagajärgi keskkonnale ja inimeste tervisele, mida vale jäätmekäitlus selle
toote puhul võib kaasa tuua.
- Tootel olev sümbol või kaasas olev dokumentatsioon näitab, et seda ei tohi käsitleda majapidamisjäätmena ja tuleb viia vastavasse kodumasinate
kogumiskeskusesse.
Energia kokkuhoid
- Eelsoojendage ahju ainult siis kui see on ettenähtud küpsetustabelis või retseptis.
- Kasutage tumedaid küpsetusvorme, kuna need neelavad paremini kuumust.
- Lülitage ahi välja 10-15 minutit enne küpsetusaja lõppemist. Toiduaine küpsemine jätkub kuumas ahjus ka siis kui ahi on väljalülitatud.
- Käesolev toiduainetega kokkupuutuv ahi vastab Euroopa määrusele ( ) n. 1935/2004 ja on disainitud, toodetud ja müüdud viisil, mis on vastavuses
madalpinge direktiiviga 2006/95/CE (mis asendab direktiivi 73/23/CEE ja selle muudatusi), elektromagnetilise sobivuse direktiivi 2004/108/CEE turvanõuetele.
Ahi ei tööta:
Kontrollige, et toitejuhe oleks olemas ja et ahi oleks vooluvõrku ühendatud.
Lülitage ahi välja ja uuesti sisse, et näha, kas viga püsib.
Uks ei avane:
Lülitage ahi välja ja uuesti sisse, et näha, kas viga püsib.
htis: uks ei avane isepuhastuse ajal. Oodake kuni see avaneb automaatselt (vaadake osa “Pürolüüsiga puhastustsükkel”).
Elektrooniline programmeerija ei tööta:
Juhul kui ekraanile on kuvatud täht ” ja selle järel number, võtke ühendust lähima teeninduskeskusega. Öelge edasi ka number, mis järgneb tähele “ .
PAIGALDAMINE
KESKKONNAKAITSE
VASTAVUSE DEKLARATSIOON
TÕRKEOTSINGU JUHIS
ET143
Enne teeninduskeskusesse helistamist:
1. Vaadake, ehk suudate probleemi ise tõrkeotsingu juhises toodud näpunäidete abil lahendada.
2. Lülitage seade välja ja uuesti sisse, et näha, kas probleem püsib.
Kui viga jääb püsima ka pärast ülaltoodut, siis võtke ühendust lähima teeninduskeskusega.
Alati täpsustage:
tõrke lühike kirjeldus;
ahju tüüp ja täpne mudel;
teenindusnumber (andmeplaadil pärast sõna Service), mis asub ahjusisemuse paremas servas (nähtav kui uks on avatud). Teenindusnumber on kirjas ka
garantiibrošüüris;
teie täielik aadress;
teie telefoninumber.
Juhul, kui seadet on vaja remontida, siis palun võtke ühendust volitatud teeninduskeskusega (nii on tagatud, et parandamisel kasutatakse originaalvaruosi ja seadet
parandatakse korrektselt).
Ahju väliskorpus
TÄHTIS: ärge kasutage abrasiivseid või söövitavaid puhastusvahendeid. Juhul kui mõni selline aine peaks kogemata seadmega kokku puutuma,
pühkige seade koheselt niiske lapiga puhtaks.
Puhastage välispindu ainult niiske lapiga. Juhul kui seda on väga määrdunud, lisage vette natuke pesuvahendit. Lõpetage puhastamine kuiva lapiga.
Ahju sisemus
TÄHTIS: ärge kasutage abrasiivseid käsnu, kaabitsaid või terasnuustikuid. Ajapikku lõhuvad need emailpinna ja ahju ukseklaasi.
Pärast igakordset kasutamist laske ahjul jahtuda ja puhastage seda kui ahi on veel soe, nii saate eemaldada kogunenud mustuse ja toidujäägid (näiteks kõrge
suhkrusisaldusega toidust).
Kasutage ahju puhastamiseks mõeldud puhastusvahendeid ja järgige nende tootja juhiseid.
Puhastage ukseklaasi sobiva vedela puhastusvahendiga. Ust on võimalik puhastamise lihtsustamiseks eemaldada (vaadake osa HOOLDUS).
Ülemist grilli küttekeha (vaadake osa HOOLDUS) on võimalik alla keerata (ainult mõnedel mudelitel) ahju lae puhastamiseks.
MÄRKUS: pikemaajalisel kõrge vedelikusisaldusega toitude (nt pitsa, juurviljad, jne) küpsetamisel võib ukse sisse ja tihendi ümber vett
kondenseeruda. Kui ahi on jahtunud, siis kuivatage see lapi või švammiga ära.
Tarvikud:
Leotage tarvikuid pesuvees koheselt pärast kasutamist ja hoides neid kinni pajalappidega juhul kui need veel kuumad on.
Toidujääke saab kergesti eemaldada harja või švammiga.
Tagaseina ja katalüütiliste külgpaneelide puhastamiseks (sõltuvalt mudelist):
TÄHTIS: ärge kasutage söövitavaid või abrasiivseid pesuvahendeid, karedaid harju, terasharju või ahju pihusteid, mis võivad katalüütilist pinda
kahjustada ja rikkuda selle enesepuhastusvime.
Pange tühi ahi ventilaatoriga käima kaheks tunniks temperatuuril 200 °C.
Järgmisena, laske seadmel maha jahtuda enne kui asute švammiga toidujääke eemaldama.
TEENINDUSKESKUS
PUHASTAMINE
HOIATUS
- Ärge kunagi kasutage aurupuhastusseadmeid.
- Puhastage ahju ainult siis, kui see on jahtunud.
- Enne hooldamist ühendage seade vooluvõrgust lahti.
ET144
AHJU UKSE EEMALDAMINE
Ukse eemaldamiseks:
1. Tehke uks pärani lahti.
2. Tõstke kinnitid üles ja lükake neid nii kaugele kui need lähevad (joon. 1).
3. Sulgege uks nii palju kui võimalik (A), tõstke seda üles (B) ja keerake (C) kuni uks vabaneb (D) (joon. 2).
Ukse paigaldamine:
1. Asetage hinged oma kohtadele.
2. Tehke uks pärani lahti.
3. Lükake kinnitid alla.
4. Sulgege uks.
ÜLEMISE KÜTTEELEMENDI LIIGUTAMINE (SÕLTUVALT MUDELIST)
1. Eemaldage külgmised riiulite juhikud (Joon. 3).
2. Tõmmake elementi veidi välja (joon. 4) ja keerake see alla (joon. 5).
3. Kütteelemendi asendi taastamiseks tõstke see üles tõmmates elementi samas natuke enda poole veendudes, et see jääks pidama külgmistele tugedele.
HOOLDUS
HOIATUS
- Kasutage kaitsekindaid.
- Enne järgneva tegemist veenduge, et ahi oleks jahtunud.
- Enne hooldamist ühendage seade vooluvõrgust lahti.
Joon. 1 Joon. 2
Joon. 3 Joon. 4 Joon. 5
ET145
LAMBIPIRN VÄLJAVAHETAMINE
Tagumise lambipirni vahetamiseks (sõltuvalt mudelist):
1. Ühendage ahi vooluvõrgust lahti.
2. Keerake maha lambi kate (joon. 6), asendage lamp (lambi tüübi leiate altpoolt) ja keerake lambi kate peale tagasi (joon. 7).
3. Ühendage ahi uuesti elektrivõrku.
MÄRKUS:
- Kasutage ainult 25-40W/230V type E-14, T300 °C lampe.
- Lambid on saadaval teeninduskeskusest.
TÄHTIS:
- Ärge kasutage ahju enne lambikatte tagasipanemist.
ELEKTRIÜHENDUSE KOHTA LEIATE INFORMATSIOONI OSAST PAIGALDUS
1. Juhtpaneel
2. Ülemine kütteelement/grill
3. Jahutussüsteem (sõltuvalt mudelist)
4. Andmeplaat (mitte eemaldada)
5. Tuli
6. Ventilatsioonisüsteem (sõltuvalt mudelist)
7. Küpsetusvarras (sõltuvalt mudelist)
8. Alumine kütteelement (ei ole näha)
9. Uks
10. Riiulite asendid
11. Tagumine sein
MÄRKUS:
- Pärast küpsetamist kui ahi on juba väljalülitatud võib ventilaator veel mõneks ajaks käima jääda.
Joon. 6 Joon. 7
JUHISED AHJU KASUTAJALE
1
11
5
2
4
7
8
10
9
6
3
ET146
ÜHILDUVAD TARVIKUD
(ahjuga kaasasolevate tarvikute kohta leiate infot tehnilisest osast)
Rasvavann (Joon. 1)
Restile pandud roast tilkuva rasva ja pudenevate tükkide püüdmiseks või liha, kana, kala, jne. küpsetamisel pannina kasutamiseks. Valage rasvavanni natuke vett, nii
ei hakka tilkuv rasv pritsima ja suitsema.
Küpsetusplaat (Joon. 2)
Küpsiste, kookide ja pitsade küpsetamiseks.
Rest (Joon. 3)
Toidu grillimiseks või ahjunõude aluseks. Seda võib panna mistahes tasandile. Resti võib paigutada nõgusa poolega alla või üles.
Katalüütilised külgpaneelid (Joon. 4)
Nendel paneelidel on spetsiaalne mikropooridega emailkate, mis imab endasse rasvapritsmed. Automaatset puhastust on soovituslik kasutada pärast eriti rasvaste
roogade küpsetamist (vaadake PUHASTAMINE).
Küpsetusvarras (Joon. 5)
Kasutage küpsetusvarrast nagu näidatud Joon. 9. Vaadake ka osa “Soovituslik kasutus ja vihjed”.
Grillpanni komplekt (Joon. 6)
Komplekt koosneb restist (6a) ja emailitud anumast (6b). Komplekt peab olema paigaldatud restile (3) ja kasutada tuleb grilli funktsiooni.
Rasvafilter (Joon. 7)
Kasutada ainult eriti rasvaste roogade puhul. Kinnitage see tagaseinale, ventilaatori vasta. Seda saab pesta nõudepesumasinas ja kasutada ka koos ventilaatoriga.
Liugriiulid (Joon. 8)
Need võimaldavad reste ja rasvavanne küpsetamise ajal pooleldi välja tõmmata. Sobivad kõikidele lisatarvikutele, neid saab pesta nõudepesumasinas.
Joon.1 Joon.2 Joon. 3 Joon. 4
Joon.5 Joon.6 Joon. 7 Joon. 8
Joon.9
6a
6b
ET147
JUHTPANEELI KIRJELDUS
1. Funktsioonivaliku nupp
2. Taimeri nupp
3. Temperatuuri nupp
4. Temperatuuri punane LED.
KUIDAS AHJU KASUTADA
Taimer võimaldab teil määrata aega 1 ja 60 minuti vahel.
Taimeri määramiseks keerake see päripäeva lõpuni ja
seejärel soovitud ajale.
Kui aeg on otsa saanud, kõlab helisignaal.
FUNKTSIOONIDE KIRJELDUSTE TABEL
Funktsioon KIRJELDUS
LJAS -
LAMP Ahju tule sisselülitamiseks.
TAVAPÄRANE
KÜPSETAMINE
Funktsioon mistahes roa küpsetamiseks ühel riiulil. Kuumutage ahi soovitud temperatuurile ja pange roog ahju kui
temperatuur on käes. Küpsetamiseks on soovitav kasutada teist või kolmandat tasandit. See funktsioon sobib ka
külmutatud kiirtoitude küpsetamiseks; järgige pakendil olevaid juhiseid.
KONVEKTSIOONIGA
KÜPSETAMINE
Vedela sisuga kookide küpsetamiseks ühel tasandil. See funktsioon sobib ka kahel tasandil küpsetamiseks. Vajadusel
vahetage nõude asukohta ahjus, et küpsetamise tulemus oleks ühtlasem.
GRILL
Selleks, et grillida lihalõike, kebabit ja vorstikesi, gratineerida köögivilju ja röstida leiba. Eelsoojendage ahju 3-5 min.
Küpsetamise ajal peab uks kinni olema. Liha küpsetades valage rasvapannile (kõige alumisel tasandil) pisut vett, et
vähendada suitsu ja rasva pritsimist. Soovitav on liha küpsetamise ajal keerata.
TURBOGRILL
Suurte lihatükkide grillimiseks (rostbiif jm praed). Ahju uks peab küpsetustsükli vältel suletud olema. Liha küpsetamisel
on soovituslik valada esimesele tasandile pandud rasvavanni vett. See vähendab suitsemist ja rasva pritsimist. Keerake liha
grillimise ajal.
SULATAMINE
Seda funktsiooni saab kasutada sulatamise kiirendamiseks toatemperatuuril. Kuivamise vältimiseks, tuleb toit asetada
ahju pakendis.
2
4
3
ET148
KÜPSETUSTABELID
Retsept Funktsioon Eelsoojendus Tasand
(alt loetuna)
Temperatuur
(°C)
Aeg
(min)
Lisatarvikud
Pärmitaignast koogid Jah 2 160-180 35-55 Rest + koogivorm
Biskviidid/marjakoogid Jah 3 170-180 15-40 Küpsetusplaat
Tuuletaskud Jah 3 180 30-40 Küpsetusplaat
Volovan/lehttaignast küpsised Jah 3 180-200 20-30 Küpsetusplaat
Besee Jah 3 90 120-130 Küpsetusplaat
Talleliha / vasikaliha / loomaliha /
sealiha
Jah 2 190-200 90-110 Rasvavann või rest + pyrex nõu
Kana / küülik / part Jah 2 190-200 65-85 Rasvavann või rest + pyrex nõu
Kalkun / hani Jah 2 190-200 140-180 Rasvavann või rest + pyrex nõu
Küpsetatud kala / rasvaga määritud
paberis (filee, terve)
Jah 2 180-200 50-60 Rasvavann või rest + pyrex nõu
Lasanje / küpsetatud pasta /
cannelloni / lahtine pirukas
Jah 2 190-200 45-55 Rest + pyrex nõu
Leib / focaccia Jah 2 190-230 15-50 Rasvavann või küpsetusplaat
Pitsa Jah 2 230-250 7-20 Rasvavann või küpsetusplaat
Röstleib ja -sai Jah 4 200 2-5 Rest
Köögiviljagratään Jah 3 200 15-20 Rest + pyrex nõu
Grillitud kalafilee ja -steik Jah 3 200 30-40 Rest + pyrex nõu
Vorstid / kebab / ribi / hamburger Jah 4 200 30-50
Grill + rasvavann veega esimesel
tasandil, keerata poole peal
Täidisega pirukad (juustukook,
struudel, õunapirukas)
Jah 1 180-200 50-60 Rasvavann või rest + pyrex nõu
Liha- ja kartulipirukad
(juurviljapirukas, juustu-peekonikišš)
Jah 1 180-200 35 -55 Rest + koogivorm
Täidetud köögiviljad (tomatid, piprad,
suvikõrvits, baklažaan)
Jah 2 180-200 40-60 Rest + pyrex nõu
Liha- ja kartulipirukad
(juurviljapirukas, juustu-peekonikišš)
Jah 1/ 3 180-190 45-55
Grill + pann, vahetada tasandeid
poole peal
Pitsa/focaccia Jah 1/3 230-250 12-30
Küpsetusplaat+rasvavann,
vahetada tasandeid poole peal
ET149
MÄRKUS: toiduvalmistamise ajad ja temperatuurid umbes 4 portsjonile.
Biskviidid/marjakoogid - 1 /3 170-180 20-40
Küpsetusplaat+rasvavann,
vahetada tasandeid poole peal
Keedutaigen - 1/ 3 180 35-45
Küpsetusplaat+rasvavann,
vahetada tasandeid poole peal
Volovan/lehttaignast küpsised - 1/ 3 180-200 20-40
Küpsetusplaat+rasvavann,
vahetada tasandeid poole peal
Röstitud kana - 2 200 55-65
Grill + rasvavann veega
esimesel tasandil
Ahjukartulid - 3 200 45-55 Rasvapann
Rostbiif, väheküps - 3 200 30-40
Grill + rasvavann veega
esimesel tasandil
Lambakoot - 2 200 55-70 Grill + rasvavann
Retsept Funktsioon Eelsoojendus Tasand
(alt loetuna)
Temperatuur
(°C)
Aeg
(min)
Lisatarvikud
ET150
Kuidas küpsetustabelit lugeda
Tabel näitab parimad funktsioonid antud roa küpsetamiseks ühel või mitmel tasandil. Küpsetusaeg algab hetkest, mis toit pannakse ahju, kuid ei sisalda eelsoojendamiseks kuluvat
aega. Küpsetustemperatuurid ja ajad on soovituslikud ja sõltuvad toidu kogusest ja kasutatavast lisatarvikust. Kasutage algatuseks kõige madalamat soovituslikku väärtust ja kui toit
ei ole piisavalt küps, siis kasutage kõrgemaid väärtusi. Kasutage kaasasolevaid tarvikuid ja soovituslikult tumedat värvi koogivorme ja ahjunõusid. Kasutada võib ka pyrex või
keraamilistes nõudes, kuid meeles tuleb pidada, et nende kasutamisel on küpsetusajad veidi pikemad. Parimate tulemuste saamiseks järgige küpsetustabeli juhiseid erinevatele
tasanditele paigutatavate tarvikute kasutamise kohta. Kui küpsetate kõrge vedelikusisaldusega toitu, siis soojendage ahi ette.
Erinevate toitude samaaegne küpsetamine
KONVEKTSIOONIGA KÜPSETAMISE funktsiooni (sõltuvalt mudelist) abil saate koos küpsetada erinevaid roogasid, mis vajavad küpsemiseks sama temperatuuri (näiteks:
kala ja köögiviljad), kuid erinevaid riiuleid. Eemaldage lühema küpsemisajaga road varem ja jätke pikemat küpsemisaega vajavad toidud ahju.
Magustoidud
- Õrnade magustoitude küpsetamiseks kasutage tavapärast küpsetust ühel riiulil. Kasutage tumedaid koogivorme ja pange need alati kaasas olevale restile.
Selleks, et küpsetada korraga mitmel tasandil tuleb valida sundventilatsioon ja jätta küpsetusvormidele vahe sisse, tagamaks optimaalse kuumaõhu ringluse.
- Selleks, et kontrollida, kas kerkiv kook on valmis, pange koogi keskele hambatikk. Kui välja võttes on tikk puhas, on kook valmis.
- Mittenakkuvate vormide kasutamisel, ei tule servasid võiga kokku määrida, vastasel juhul ei kerki kook äärtest ühtlaselt.
- Juhul kui kook vajub küpsetamise ajal kokku, kasutage järgmine kord madalamat temperatuuri, vähendage natuke vedelik hulka taignas ja segage taignat
õrnemalt.
- Niiske sisuga kookide puhul (juustukook või puuviljapirukas) kasutage “KONVEKTSIOONIGA KÜPSETAMISE” funktsiooni (sõltuvalt mudelist). Juhul kui koogi põhi
jääb nätskeks, tõstke vorm madalamale tasandile ja raputage koogi põhjale leiva- või biskviidipuru enne sisu lisamist.
Liha
- Liha küpsetamiseks kasutage sobiva suurusega ahjuresti või pyrex nõusid. Kootide küpsetamisel on hea panni põhja lihaleent panna ja sellega liha küpsemise ajal
maitse tugevdamiseks kasta. Kui praad on valmis, siis laske sellel ahjus seista 10-15 minutit või mässige see fooliumisse.
- Kui soovite liha grillida, siis valige ühesuguse paksusega lõigud, nii saate ka ühtlase tulemuse. Väga paksud tükid vajavad küpsemiseks pikemat aega. Liha
kõrbemise vältimiseks, tõstke rest madalamale, nii hoiate liha grillelemendist kaugemal. Keerake liha kui on möödunud kaks-kolmandikku ajast.
Lihaleeme kogumiseks on soovituslik panna grilli alla rasvavann poole liitri veega. Vajadusel lisage vett.
Küpsetusvarras (sõltuvalt mudelist)
Kasutage seda tarvikut suuremate lihatükkide ja lindude ühtlaseks küpsetamiseks. Pange liha küpsetusvardale, kana siduge veel omakorda kinni ja kontrollige, et see
oleks korralikult kinni enne, kui asetate varda tagaküljes asuvasse auku ja esiküljel asuvale toele. Suitsu vältimiseks ja lihaleeme kogumiseks on soovituslik panna poole
liitri veega täidetud rasvavann esimesele tasandile. Vardal on plastikust käepide, mis tuleb enne küpsetamist eemaldada ja kasutada pärast küpsetamist põletuse
vältimiseks roa ahjust väljavõtmisel.
Pitsa
Määrige küpsetusplaati, nii saate krõbeda põhjaga pitsa. Puistake mozzarella juust pitsale kui küpsetamisajast on möödunud kaks-kolmandikku.
Kergitamisfunktsioon (sõltuvalt mudelist)
Enne ahju panemist tuleks taigen katta niiske riidega. Selle funktsiooniga väheneb taigna kerkimisaeg toatemperatuuriga (20-25 °C) võrreldes umbes ühe kolmandiku.
1 kg pitsataigna kerkimisaeg on umbes 1 tund.
SOOVITUSLIK KASUTUS JA VIHJED
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Whirlpool AKP 235/05/IX Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See käsiraamat sobib ka