Whirlpool AKP 560/NB Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See juhend sobib ka

ET147
TEIE JA TEISTE OHUTUS ON VÄGA OLULINE
Selles kasutusjuhendis ja seadmel endal on olulised hoiatused, mida tuleb lugeda ja pidevalt järgida.
Kõikides ohutusalastes hoiatustes on ära toodud antud ohu kohta käivad spetsiifilised
üksikasjad ja hoiatustes on näidatud, kuidas vähendada ohtu vigastuste, kahjustuste ja
elektrilöögi suhtes, mis võivad tekkida seadme ebaõigest kasutamisest. Järgige hoolikalt
allolevaid juhiseid:
- Enne paigaldamist tuleb seade vooluvõrgust lahti ühendada.
- Seadet võib paigaldada kvalifitseeritud tehnik vastavalt tootja juhistele ja kohalikele
ohutuseeskirjadele. Ärge parandage ega asendage mõnda seadme osa, kui seda ei
soovitata otseselt kasutusjuhendites.
- Toitekaabli peab vajadusel asendama kvalifitseeritud elektrik. Võtke ühendust volitatud
teeninduskeskusega.
- Seade peab olema nõuetekohaselt maandatud.
- Toitekaabel peab olema piisavalt pikk, et see ulatuks korpusesse paigaldatud seadmest
seinakontaktini.
- Paigaldamisel lähtuge kehtivatest ohutuseeskirjadest; kõiki poolusi lahtiühendava lüliti
minimaalne kontaktide vahe peab olema 3 mm.
- Ärge kasutage pikendusjuhtmeid ega mitmikpistikupesasid.
- Ärge hoidke juhtmest pistiku seinakontaktist väljatõmbamisel.
- Elektriühendus peab kasutajale jääma ligipääsetavaks ka pärast paigaldamist.
- Ärge katsuge seadet mistahes märja kehaosaga ega kasutage seda paljajalu.
- See seade on mõeldud ainult kodustes tingimustes toidu valmistamiseks. Muudel
eesmärkidel kasutamine on keelatud (nt tubade kütmine). Tootja ei vastuta ebakorrektse
kasutamise või valede seadistuste määramise eest.
OLULISED OHUTUSJUHISED
See on ohutusega seotud spetsiifilise ohu sümbol, mis hoiatab kasutajaid potentsiaalsete ohtude suhtes, mis võivad ohustada neid endid ja teisi.
Kõikidele ohutusega seotud hoiatustele eelneb ohu sümbol ja järgmine sõna:
OHTLIK!
Näitab ohtlikku olukorda – ning, kui seda ei väldita – saab inimene ohtliku vigastuse.
HOIATUS!
Näitab ohtlikku olukorda – ning, kui seda ei väldita – võib inimene saada ohtliku vigastuse.
ET148
- Seda seadet võivad kasutada lapsed alates 8 eluaastast ning füüsiliste, sensoorsete või
vaimsete puuetega või eelnevate kogemuste ja teadmisteta isikud, kui nad teevad seda
asjatundja järelevalve all või kui neile on antud juhised seadme ohutuks kasutamiseks ja
nad mõistavad seadmega seotud ohtusid. Lapsed ei tohi seadmega mängida. Lapsed ei
tohi seadet ilma järelevalveta puhastada ega hooldada.
- Mõned ligipääsetavad detailid muutuvad kasutades kuumaks. Noored lapsed tuleb
seadmest eemal hoida ja jälgida, et nad seadmega ei mängiks.
- Seade ning selle juurdepääsetavad osad lähevad kasutamise käigus kuumaks. Olge
ettevaatlik, et te küttekehi ei puudutaks. Alla 8-aastased lapsed tuleb seadmest eemal
hoida, välja arvatud juhul, kui nende tegevust pidevalt jälgitakse.
- Kasutamise ajal ja pärast seda ei tohi puudutada keedutsoone või sisepindu, kuna võite
ennast põletada. Ärge laske seadmel kokku puutuda riiete või muude süttivate
materjalidega enne kui seade on piisavalt maha jahtunud.
- Küpsetamise lõpus, kui hakkate seadme ust lahti tegema, olge eriti ettevaatlik, ja laske
kuum aur enne tööde jätkamist ahjus aeglaselt välja. Kui seadme uks on kinni, siis
juhitakse kuum õhk välja läbi juhtpaneeli kohal oleva avause. Ärge blokeerige
ventilatsiooniavasid.
- Pannide ja muu eemaldamiseks kasutage pajalappe ning ärge puudutage küttekehi.
- Ärge paigutage kergestisüttivaid materjale seadmesse või selle vahetusse lähedusse:
tulekahju võib algust saada kui seade kogemata sisse lülitatakse.
- Ärge kuumutage või küpsetage suletud purke või anumaid ahjus. Kogunev siserõhk võib
põhjustada plahvatuse ja kahjustada seadet.
- Ärge kasutage sünteetilistest materjalidest tehtud anumaid.
- Ülekuumenenud õlid ja rasvad süttivad kergesti. Olge rasva- ja õlirikaste toiduainete
küpsetamisel ettevaatlik.
- Toiduainete kuivatamise ajal ei tohi seadet järelevalveta jätta.
- Juhul kui toidu valmistamisel kasutatakse alkohoolseid jooke (nt rumm, konjak, vein), siis
pidage meeles, et kõrgel temperatuuril alkohol aurustub. Sellest tulenevalt on risk, et
aurustunud alkohol võib elektrilise küttekehaga kokkupuutumisel süttida.
- Ärge kasutage aurupuhastusseadmeid.
- Ärge puudutage pürolüüsitsükli ajal ahju. Hoidke lapsed pürolüüsitsükli ajal ahjust eemal
(ainult pürolüüsifunktsiooniga ahjude puhul).
- Kasutage ainult selle ahju jaoks soovitatud temperatuuriandurit.
ET149
- Ärge kasutage ahju ukseklaasi puhastamiseks tugevatoimelisi abrasiivseid
puhastusvahendeid ega teravaid metallkaabitsaid, sest need võivad pinda kriimustada,
mille tulemusel klaas võib mõraneda ja puruneda.
- Võimaliku elektrilöögi vältimiseks kontrollige enne lambi vahetamist üle, et seade oleks
kindlasti välja lülitatud.
- Ärge kasutage toidu kinnikatmiseks küpsetusnõus alumiiniumfooliumit (ainult spetsiaalse
küpsetusnõuga varustatud ahjude puhul).
- Kasutage seadme lahtipakkimisel ja kõikide paigaldusetappide läbiviimisel kaitsekindaid.
Majapidamisseadmete utiliseerimine
- See seade on toodetud taaskasutatavatest materjalidest. Likvideerige seade vastavalt kohalikele jäätmekäitlusnõuetele. Enne utiliseerimist lõigake ära seadme
toitekaabel.
- Täpsema informatsiooni saamiseks majapidamisseadmete utiliseerimise ja käitlemise kohta, pöörduge oma kohalikku omavalitsusse, majapidamisseadmete
kogumispunkti või poodi, kust te seadme ostsite.
ET150
Pärast ahju lahtipakkimist veenduge, et see poleks transpordil viga saanud ja et uks sulguks korralikult. Probleemide esinemisel võtke ühendust edasimüüja või lähima
teeninduskeskusega. Kahjustuste vältimiseks eemaldage ahi oma polüstüreenaluselt alles paigaldamisel.
KÖÖGIMÖÖBLI ETTEVALMISTAMINE
Ahjuga kokkupuutuv köögimööbel peab olema kuumakindel (vähemalt 90 °C).
Tehke kõik vajalikud sisselõiked enne ahju paigaldamist ja eemaldage kõik puulaastud ja saepuru.
Pärast paigaldamist, ei ole ahju põhi enam juurdepääsetav.
Seadme korrektseks kasutamiseks ei tohi olla midagi ahju ülemise serva ja tööpinna vahelises nõutud vahes.
ELEKTRIÜHENDUS
Veenduge, et seadme andmeplaadil märgitud pinge vastaks teie kodumajapidamise omale. Andmeplaat asub ahju esiküljel (nähtav kui uks on avatud).
Toitejuhet (tüüp H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) võib vahetada ainult kvalifitseeritud elektrik. Võtke ühendust volitatud teeninduskeskusega.
ÜLDISED SOOVITUSED
Enne kasutamist:
- Eemaldage papist kaitsetükid, kattekile ja kleebised lisaseadmetelt.
- Eemaldage lisatarvikud ahjust ja kuumutage ahi 200 kraadini umbes tunni jooksul, nii eemaldate isolatsioonimaterjalide ja kaitsemäärete aurud ja lõhnad.
Kasutamise ajal:
- Ärge pange uksele raskeid esemeid, kuna need võivad seda kahjustada.
- Ärge suruge raskusega uksele või riputage midagi selle käepideme külge.
- Ärge katke seadme sisepindu alumiiniumfooliumiga.
- Ärge valage kuuma ahju sisemusse vett – see võib kahjustada emailkatet.
- Ärge kunagi lohistage potte-panne mööda ahju põhja kuna ka see võib emaili kahjustada.
- Veenduge, et muude seadmete elektrikaablid ei puutuks kokku ahju kuumade osadega ega jääks ahju ukse vahele kinni.
- Ärge jätke seadet ilmastikujõude kätte.
Pakkematerjali hävitamine
Pakkematerjalid on 100% ulatuses uuesti kasutatavad ja tähistatud ümbertöötlemissümboliga ( ). Pakendi erinevad osad tuleb ära visata kohusetundlikult ja täies
vastavuses kohalikele jäätmekäitlusnõuetele.
Toote likvideerimine
- Käesolev seade on märgistatud vastavalt ELi direktiivile 2002/96/EÜ Elektrooniliste ja elektriliste seadmete jäätmete kohta (WEEE).
- Tagades toote nõuetekohase utiliseerimise aitate ära hoida võimalikke negatiivseid tagajärgi keskkonnale ja inimeste tervisele, mida vale jäätmekäitlus selle
toote puhul võib kaasa tuua.
- Tootel või kaasasoleval dokumentatsioonil olev sümbol itab, et seda ei tohi käsitleda majapidamisjäätmena ja tuleb viia vastavasse kodumasinate
kogumiskeskusesse.
Energia kokkuhoid
- Eelsoojendage ahju ainult siis kui see on ettenähtud küpsetustabelis või retseptis.
- Kasutage tumedaid küpsetusvorme, kuna need neelavad paremini kuumust.
- Lülitage ahi välja 10–15 minutit enne määratud küpsetusaega. Toidu küpsemine kuumas ahjus jätkub ka siis, kui ahi on välja lülitatud.
- Käesolev ahi, mis on ette nähtud toiduainetega kokkupuutumiseks, vastab Euroopa õigusaktile ( ) nr 1935/2004 ja on konstrueeritud, toodetud ja müüdud
vastavuses madalpinge direktiivi 2006/95/EÜ (mis vahetab välja direktiivi 73/23/EMÜ ja selle muudatused) ohutusnõuetele ja direktiivi 2004/108/EÜ
elektromagnetilise ühilduvuse nõuetele.
Ahi ei tööta:
Kontrollige voolu olemasolu ja veenduge, et ahi on ühendatud vooluvõrku.
Lülitage ahi välja ja uuesti sisse, et näha, kas viga püsib.
Uks ei avane:
Lülitage ahi välja ja uuesti sisse, et näha, kas viga püsib.
htis: uks ei avane isepuhastuse ajal. Oodake kuni see avaneb automaatselt (vaadake osa „Pürolüüsiga puhastustsükkel“).
Elektrooniline programmeerija ei tööta:
Kui kuvatakse tähte „ “ koos numbriga, siis pöörduge lähimasse teeninduskeskusesse. Sel juhul teatage neile ka tähele „ “ järgnev number.
PAIGALDAMINE
KESKKONNAKAITSE
VASTAVUSE DEKLARATSIOON
TÕRKEOTSINGU JUHISED
ET151
Enne teeninduskeskusesse helistamist:
1. Vaadake, ehk suudate probleemi ise tõrkeotsingu juhistes toodud näpunäidete abil lahendada.
2. Lülitage seade välja ja uuesti sisse, et näha, kas probleem on kõrvaldatud.
Kui viga jääb püsima ka pärast ülaltoodut, siis võtke ühendust lähima teeninduskeskusega.
Alati täpsustage:
tõrke lühike kirjeldus;
ahju tüüp ja täpne mudel;
teenindusnumber (andmeplaadil pärast sõna Service), mis asub ahju sees paremas servas (nähtav, kui uks on avatud). Teenindusnumber on kirjas ka
garantiibrošüüris;
teie täielik aadress;
teie telefoninumber.
Kui seadet on vaja ükskõik millisel viisil remontida, siis pöörduge volitatud teeninduskeskusesse (see garanteerib originaal-varuosade kasutamise ja kvaliteetse
remondi).
Ahju välispinnad
NB! ärge kasutage abrasiivseid või söövitavaid puhastusvahendeid. Kui mõni selline aine peaks kogemata seadmega kokku puutuma, pühkige
seade otsekohe niiske mikrokiudlapiga puhtaks.
Puhastage seadme välispindu ainult niiske mikrokiudlapiga. Juhul kui pinnad on väga määrdunud, lisage vette natuke pesuvahendit. Lõpetage puhastamine
kuiva lapiga.
Ahju sisemus
NB! ärge kasutage abrasiivseid käsnu, kaabitsaid või terasnuustikuid. Ajapikku lõhuvad need emailpinna ja ahju ukseklaasi.
Pärast igakordset kasutamist laske ahjul jahtuda ja puhastage seda siis, kui ahi on veel soe – nii saate eemaldada kogunenud mustuse ja toidujäägid (nt kõrge
suhkrusisaldusega toidud).
Kasutage õigeid ahjupuhastusvahendeid ja järgige täpselt puhastusvahendi tootja juhiseid.
Puhastage ukseklaasi sobiva vedela puhastusvahendiga. Ust on võimalik puhastamise lihtsustamiseks eemaldada (vt jaotist HOOLDUS).
Ülemist grilli küttekeha (vaadake osa HOOLDUS) on võimalik alla keerata (ainult mõnedel mudelitel) ahju lae puhastamiseks.
NB! pikemaajalisel kõrge vedelikusisaldusega toitude (nt pitsa, juurviljad, jne) küpsetamisel võib ukse sisse ja tihendi ümber vett kondenseeruda.
Kui ahi on jahtunud, siis kuivatage see lapi või käsnaga ära.
Tarvikud:
Leotage tarvikuid pesuvees koheselt pärast kasutamist ja hoides neid kinni pajalappidega juhul kui need veel kuumad on.
Toidujääke saab kergesti eemaldada harja või käsnaga.
Tagaseina ja katalüütiliste külgpaneelide puhastamiseks (sõltuvalt mudelist):
NB! ärge kasutage söövitavaid või abrasiivseid pesuvahendeid, karedaid harju, terasharju või ahju pihusteid, mis võivad katalüütilist pinda
kahjustada ja rikkuda selle enesepuhastusvõime.
Kuumutage tühja ahju ventilaatoriga sundventilatsioonirežiimis umbes ühe tunni jooksul 200 °C juures.
Edasi, enne kui hakkate käsnaga toidujääke eemaldama, laske seadmel maha jahtuda.
TEENINDUSKESKUS
PUHASTAMINE
HOIATUS!
- Ärge kasutage aurupuhastusseadmeid.
- Puhastage ahju ainult siis, kui see on maha jahtunud.
- Enne hooldustöid lahutage toide.
ET152
AHJU UKSE EEMALDAMINE
Ukse eemaldamine:
1. Tehke uks pärani lahti.
2. Tõstke kinnitid üles ja lükake neid nii kaugele kui need lähevad (joon. 1).
3. Sulgege uks nii palju kui võimalik (A), tõstke seda üles (B) ja keerake (C) kuni uks vabaneb (D) (joon. 2).
Ukse paigaldamine:
1. Asetage hinged oma kohtadele.
2. Tehke uks pärani lahti.
3. kake kaks fiksaatorit alla.
4. Sulgege uks.
ÜLEMISE KÜTTEELEMENDI LIIGUTAMINE (SÕLTUVALT MUDELIST)
1. Eemaldage külgmised riiulite juhikud (Joon. 3).
2. Tõmmake elementi veidi välja (joon. 4) ja keerake see alla (joon. 5).
3. Kütteelemendi asendi taastamiseks tõstke seda ülespoole ja tõmmake samal ajal natuke enda poole. Veenduge, et kütteelement jääks külgmistele tugedele
toetuma.
HOOLDUS
HOIATUS!
- Kasutage kaitsekindaid.
- Enne järgnevaid toiminguid veenduge, et ahi oleks jahtunud.
- Enne hooldustöid lahutage toide.
Joonis 1 Joonis 2
Joonis 3 Joonis 4 Joonis 5
ET153
LAMBIPIRNI VÄLJAVAHETAMINE
Tagumise pirni vahetamine (sõltuvalt mudelist):
1. Ühendage ahi vooluvõrgust lahti.
2. Keerake maha lambi kate (joon. 6), asendage lamp (lambi tüübi leiate altpoolt) ja keerake lambi kate peale tagasi (joon. 7).
3. Ühendage ahi uuesti elektrivõrku.
NB!
- Kasutage ainult 25–40 W/230 V hõõglampe (tüüp E-14, T300 °C) või 20–40 W/230 V halogeenlampe (tüüp G9, T300 °C) (sõltuvalt mudelist).
- Seadmes kasutatav lamp on valmistatud spetsiaalselt elektriseadmete tarbeks ning see ei sobi eluruumide valgustamiseks
(Komisjoni määrus (EÜ) nr 244/2009).
- Pirnid on saadaval teeninduskeskusest.
NB!
- Halogeenlampide kasutamisel ärge puudutage neid palja käega, kuna sõrmejäljed võivad lampi kahjustada.
- Ärge kasutage ahju enne lambikatte tagasipanemist.
TEAVET ELEKTRILISE ÜHENDAMISE KOHTA LEIATE PAIGALDAMIST KÄSITLEVAST JAOTISEST.
1. Juhtpaneel
2. Ülemine kütteelement/grill
3. Jahutussüsteem (sõltuvalt mudelist)
4. Andmeplaat (mitte eemaldada)
5. Kerge
6. Ventilatsioonisüsteem (sõltuvalt mudelist)
7. Praevardapööraja (sõltuvalt mudelist)
8. Alumine kütteelement (ei ole näha)
9. Uks
10. Riiulite asendid
11. Tagumine sein
NB!
- Seade võib tegelikkuses joonisel kujutatust veidi erineda.
- Küpsetamise lõppedes pärast ahju välja lülitamist võib jahutusventilaator jätkata mõnda aega tööd.
Joonis 6 Joonis 7
JUHISED AHJU KASUTAMISEKS
1
11
5
2
4
7
8
10
9
6
3
ET154
ÜHILDUVAD TARVIKUD
(ahjuga kaasasolevate tarvikute kohta leiate infot tehnilisest osast)
Rasvavann (joon. 1)
Restile pandud roast tilkuva rasva ja pudenevate tükkide püüdmiseks või liha, kana, kala, jne. küpsetamisel pannina kasutamiseks. Valage rasvavanni natuke vett, nii
ei hakka tilkuv rasv pritsima ja suitsema.
Küpsetusplaat (joon. 2)
Küpsiste, kookide ja pitsade küpsetamiseks.
Rest (joon. 3)
Toidu grillimiseks või ahjunõude aluseks. Seda võib panna mistahes tasandile. Resti võib paigutada nõgusa poolega alla või üles.
Katalüütilised külgpaneelid (joon. 4)
Nendel paneelidel on spetsiaalne mikropooridega emailkate, mis imab endasse rasvapritsmed. Pärast eriti rasvaste roogade küpsetamist on soovitatav läbi viia
automaatne puhastustsükkel (vt. PUHASTAMINE).
Küpsetusvarras (joon. 5)
Kasutage küpsetusvarrast, nagu on näidatud joon. 9. Vaadake ka osa „Soovituslik kasutus ja vihjed“.
Grillpanni komplekt (joon. 6)
Komplekt koosneb restist (6a) ja emailitud anumast (6b). Komplekt peab olema paigaldatud restile (3) ja kasutada tuleb grilli funktsiooni.
Rasvafilter (joon. 7)
Kasutada ainult eriti rasvaste roogade puhul. Kinnitage see tagaseinale, ventilaatori vasta. Seda saab pesta nõudepesumasinas ja kasutada ka koos ventilaatoriga.
Teleskoopsiinid (joon. 8)
Need võimaldavad reste ja rasvavanne küpsetamise ajal pooleldi välja tõmmata. Sobivad kõikidele lisatarvikutele, neid saab pesta nõudepesumasinas.
Joonis 1 Joonis 2 Joonis 3 Joonis 4
Joonis 5 Joonis 6 Joonis 7 Joonis 8
Joonis 9
6a
6b
ET155
JUHTPANEELI KIRJELDUS
Seade võib tegelikkuses joonisel kujutatust veidi erineda.
1. Funktsioonivaliku nupp
2. Küpsetusaja valikunupp
3. Termostaadinupp
4. Termostaadi punane LED
KUIDAS AHJU KASUTADA
Keerake valikunupp soovitava funktsiooni juurde. Ahju tuli hakkab põlema
Keerake termostaadinupp päripäeva soovitava temperatuuri juurde. Punane termostaadi indikaatortuli (LED) süttib ning lülitub uuesti välja, kui ahi saavutab valitud
temperatuuri. Toiduvalmistamise lõpus keerake nupud asendisse „0"
KÜPSETUSAJA VALIKUNUPP
Selle valikunupuga saate sisestada sobiva küpsetusaja vahemikust 1 kuni 120 minutit. Pärast soovitud küpsetusfunktsiooni valimist keerake
küpsetusaja valikunuppu sobiva aja sisestamiseks esmalt täispöörde võrra päripäeva ning seejärel tagasi vastassuunas soovitud minutite numbrile.
Kui sisestatud küpsetusaeg lõppeb, lülitub ahi välja ja valikunupp jääb asendisse „0“. Kui soovite kasutada ahju käsitsi juhitaval režiimil, s.t
küpsetusaega sisestamata, kontrollige, et valikunupp oleks keeratud sümbolile .
NB! Kui küpsetusaja valikunupp on asendis „0“, ei lülitu ahi sisse. Keerake küpsetusaja valikunupp ahju sisselülitamiseks sümbolile või sisestage küpsetusaeg.
FUNKTSIOONIDE KIRJELDUSTE TABEL
FUNKTSIOON KIRJELDUS
VÄLJAS -
LAMP Ahju sisevalgustuse sisselülitamiseks.
TAVAPÄRANE
KÜPSETAMINE
Funktsioon mis tahes tüüpi toitude küpsetamiseks ühel ahjutasandil. Kuumutage ahi soovitud temperatuurini ja pange roog
ahju, kui valitud temperatuur on saavutatud. Küpsetamiseks on soovitatav kasutada teist või kolmandat ahjutasandit. See
funktsioon sobib hästi ka külmutatud poolfabrikaatide ja valmistoitude küpsetamiseks; tegutsege vastavalt toote pakendil
toodud juhistele.
KONVEKTSIOON-
KÜPSETUS
Vedela täidisega kookide ja pirukate (soolaste või magusate) psetamiseks ühel ahjutasandil. See funktsioon sobib hästi ka
küpsetamiseks kahel ahjutasandil korraga. Vajaduse korral vahetage omavahel toitude paigutust ahjus, et saavutada ühtlasem
küpsetustulemus.
GRILL
Lihalõikude, kebabide ja vorstide grillimiseks, köögiviljade gratineerimiseks ja leiva-saia röstimiseks. Eelkuumutage ahju u
3–5 minutit. Küpsetamise ajal peab uks kinni olema. Liha grillimisel kasutage kõige alumisel tasandil rasvavanni ja valage sinna
pisut vett, et vähendada suitsemist ja rasvapritsmeid. Küpsetamise ajal on soovitatav liha keerata.
TURBOGRILL
Suurte lihatükkide grillimiseks (rostbiif jm praelihatükid). Küpsetamise ajal peab ahju uks kinni olema. Liha küpsetamisel on
soovitatav kasutada esimesele ahjutasandile pandud rasvavanni, kuhu on valatud veidi vett. See vähendab suitsemist ja rasva
pritsimist. Keerake liha grillimise ajal.
SULATAMINE
Seda funktsiooni saab kasutada toiduainete sulamise kiirendamiseks toatemperatuuril. Kuivamise vältimiseks tuleb toit asetada
ahju koos pakendiga.
21
3
4
ET156
KÜPSETUSTABELID
Retsept Funktsioon Eelsoojendus Riiul
(põhjast
lugedes)
Temperatuur
(°C)
Aeg
(min)
Lisatarvikud
Pärmitaignast koogid Jah 2 160-180 35-55 Rest + koogivorm
Küpsised/marjakorvikesed Jah 3 170-180 15-40 Küpsetusplaat
Tuuletaskud Jah 3 180 30-40 Küpsetusplaat
Volovan/lehttaignast küpsised Jah 3 180-200 20-30 Küpsetusplaat
Besee Jah 3 90 120-130 Küpsetusplaat
Lambaliha / vasikaliha / loomaliha /
sealiha
Jah 2 190-200 90-110 Rasvavann või rest + pyrex-nõu
Kana / küülik / part Jah 2 190-200 65-85 Rasvavann või rest + pyrex-nõu
Kalkun / hani Jah 2 190-200 140-180 Rasvavann või rest + pyrex-nõu
psetatud kala / kala
küpsetuspaberis
(filee, terve)
Jah 2 180-200 50-60 Rasvavann või rest + pyrex-nõu
Lasanje / küpsetatud pasta /
cannelloni / lahtine pirukas
Jah 2 190-200 45-55 Rest + pyrex-nõu
Leib / focaccia Jah 2 190-230 15-50 Rasvavann või küpsetusplaat
Pitsa Jah 2 230-250 7-20 Rasvavann või küpsetusplaat
Röstleib ja -sai Jah 4 200 2-5 Rest
Köögiviljagratään Jah 3 200 15-20 Rest + pyrex-nõu
Grillitud kalafileed ja -steigid Jah 3 200 30-40 Rest + pyrex-nõu
Vorstid / kebab / ribi / hamburger Jah 4 200 30-50
Rest + rasvavann veega
1. tasandil, keerata poole
küpsetusaja möödudes
Täidisega pirukad
(juustukook, struudel, õunapirukas)
Jah 1 180-200 50-60 Rasvavann või rest + pyrex-nõu
Liha- ja kartulipirukad
(köögiviljapirukas, juustu-
peekonipirukas)
Jah 1 180-200 35-55 Rest + koogivorm
Täidetud köögiviljad (tomatid,
paprikad, suvikõrvitsad, baklažaanid)
Jah 2 180-200 40-60 Rest + pyrex-nõu
Liha- ja kartulipirukad
(köögiviljapirukas, juustu-
peekonipirukas)
Jah 1/ 3 180-190 45-55
Rest + pann, vahetada
tasandeid poole küpsetusaja
möödudes
ET157
NB! Toiduvalmistamise ajad ja temperatuurid on mõeldud umbes 4 portsjoni valmistamiseks.
Tabelis esitatud ajad on antud küpsetamiseks käivitusviivituse režiimis (kui on olemas). Küpsetusajad võivad sõltuvalt toidust olla pikemad.
NB! Küpsetusfunktsioonide sümbolid võivad joonisel toodust veidi erineda.
Pitsa/focaccia Jah 1/3 230-250 12-30
Küpsetusplaat + rasvavann,
vahetada tasandeid poole
küpsetusaja möödudes
Küpsised/marjakorvikesed - 1 /3 170-180 20-40
Küpsetusplaat + rasvavann,
vahetada tasandeid poole
küpsetusaja möödudes
Keedutaigen - 1/ 3 180 35-45
Küpsetusplaat + rasvavann,
vahetada tasandeid poole
küpsetusaja möödudes
Volovan/lehttaignast küpsised - 1/ 3 180-200 20-40
Küpsetusplaat + rasvavann,
vahetada tasandeid poole
küpsetusaja möödudes
Praekana - 2 200 55-65
Rest + rasvavann veega
1. tasandil
Röstkartulid - 3 200 45-55 Rasvavann
Rostbiif, pooltoores - 3 200 30-40
Rest + rasvavann veega
1. tasandil
Lambakoot/tallekints - 2 200 55-70 Rest + rasvavann
Retsept Funktsioon Eelsoojendus Riiul
(põhjast
lugedes)
Temperatuur
(°C)
Aeg
(min)
Lisatarvikud
ET158
Kuidas küpsetustabelit lugeda
Tabel näitab parimad funktsioonid antud roa küpsetamiseks ühel või mitmel tasandil. Küpsetusaeg algab hetkest, mis toit pannakse ahju, kuid ei sisalda
eelsoojendamiseks kuluvat aega. Küpsetustemperatuurid ja ajad on soovituslikud ja sõltuvad toidu kogusest ja kasutatavast lisatarvikust. Kasutage algatuseks kõige
madalamat soovituslikku väärtust ja kui toit ei ole piisavalt küps, siis kasutage kõrgemaid väärtusi. Kasutage kaasasolevaid tarvikuid ja eelistatavalt tumedat värvi
koogivorme ja ahjuplaate. Kasutada võib ka püreksist või keraamilisi nõusid, kuid tuleb meeles pidada, et nende kasutamisel on küpsetusajad veidi pikemad. Parimate
tulemuste saamiseks järgige küpsetustabeli juhiseid erinevatele tasanditele paigutatavate tarvikute kasutamise kohta. Kui küpsetate kõrge vedelikusisaldusega toitu,
siis soojendage ahi ette.
Erinevate toitude samaaegne küpsetamine
KONVEKTSIOONIGA KÜPSETAMISE funktsiooni (sõltuvalt mudelist) abil saate koos küpsetada erinevaid roogasid, mis vajavad küpsemiseks sama temperatuuri (näiteks:
kala ja köögiviljad), kuid erinevaid riiuleid. Eemaldage lühema küpsemisajaga road varem ja jätke pikemat küpsemisaega vajavad toidud ahju.
Magustoidud
- Õrnade magustoitude küpsetamiseks kasutage tavapärast küpsetust ühel riiulil. Kasutage tumedaid koogivorme ja pange need alati kaasas olevale restile.
Selleks, et küpsetada korraga mitmel tasemel, tuleb valida sundventilatsioon ja jätta optimaalse kuumaõhu ringluse tagamiseks küpsetusvormide vahele vaba
ruumi.
- Selleks, et kontrollida, kas kerkiv kook on valmis, pange koogi keskele hambatikk. Kui tikk on välja võttes puhas, siis on kook valmis.
- Mittenakkuvate vormide kasutamisel ärge määrige vormi servasid võiga, sest siis ei kerki kook äärtest ühtlaselt.
- Juhul kui kook vajub küpsetamise ajal kokku, kasutage järgmine kord madalamat temperatuuri, vähendage natuke vedeliku hulka taignas ja segage taigent
õrnemalt.
- Niiske sisuga kookide puhul (juustukook või puuviljapirukas) kasutage „KONVEKTSIOONIGA KÜPSETAMISE“ funktsiooni (sõltuvalt mudelist). Juhul kui koogi põhi
jääb nätskeks, tõstke vorm madalamale tasemele ja raputage koogi põhjale leiva- või biskviidipuru enne sisu lisamist.
Liha
- Liha küpsetamiseks kasutage sobiva suurusega ükskõik milliseid ahjuplaate või püreksist nõusid. Kootide küpsetamisel on hea panni põhja lihaleent panna ja
sellega liha küpsemise ajal maitse tugevdamiseks kasta. Kui praad on valmis, siis laske sellel ahjus seista 10–15 minutit või mähkige fooliumisse.
- Kui soovite liha grillida, siis valige ühesuguse paksusega lõigud, nii saate ka ühtlasema tulemuse. Väga paksud tükid vajavad küpsemiseks pikemat aega. Liha
kõrbemise vältimiseks, tõstke rest madalamale, nii hoiate liha grillelemendist kaugemal. Pöörake liha ümber pärast 2/3 küpsetusaja möödumist.
Lihaleeme kogumiseks on soovitatav panna otse grilli alla rasvavann poole liitri veega. Vajadusel lisage vett.
Praevardapööraja (sõltuvalt mudelist)
Kasutage seda tarvikut suuremate lihatükkide ja lindude ühtlaseks küpsetamiseks Pange liha küpsetusvardale, kana siduge veel omakorda kinni ja kontrollige, et see
oleks korralikult kinni enne, kui asetate varda tagaküljes asuvasse auku ja esiküljel asuvale toele. Suitsu vältimiseks ja lihaleeme kogumiseks on soovitatav panna
esimesele tasemele poole liitri veega täidetud rasvavann. Vardal on plastikust käepide, mis tuleb enne küpsetamist eemaldada ja kasutada pärast küpsetamist põletuse
vältimiseks toidu ahjust väljavõtmiseks.
Pitsa
Määrige küpsetusplaati, nii saate krõbeda põhjaga pitsa. Pärast 2/3 küpsetusaja möödumist puistake pitsale mozzarella juustu.
Kergitamisfunktsioon (sõltuvalt mudelist)
Enne taigna ahju panemist katke taigen niiske riidega. Seda funktsiooni kasutades väheneb taigna kerkimisaeg toatemperatuuriga (20–25 °C) võrreldes umbes ühe
kolmandiku võrra. 1 kg pitsataigna kerkimisaeg on umbes 1 tund.
SOOVITUSLIK KASUTUSVIIS JA NÄPUNÄITED
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Whirlpool AKP 560/NB Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See juhend sobib ka