Whirlpool AKP 741 IX Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
ET39
TEIE JA TEISTE OHUTUS ON VÄGA OLULINE
Selles kasutusjuhendis ja seadmel endal on olulised hoiatused, mida tuleb lugeda ja pidevalt järgida.
Kõikides ohutusalastes hoiatustes on ära toodud antud ohu kohta käivad spetsiifilised üksikasjad ja hoiatustes
on näidatud, kuidas vähendada ohtu vigastuste, kahjustuste ja elektrilöögi suhtes, mis võivad tekkida seadme
ebaõigest kasutamisest. Järgige hoolikalt allolevaid juhiseid:
- Enne paigaldamist tuleb seade vooluvõrgust lahti ühendada.
- Seadet võib paigaldada kvalifitseeritud tehnik vastavalt tootja juhistele ja kohalikele ohutuseeskirjadele.
Ärge parandage ega asendage mõnda seadme osa, kui seda ei soovitata otseselt kasutusjuhendites.
- Toitekaablit peab vahetama välja kvalifitseeritud elektrik. Võtke ühendust volitatud teeninduskeskusega.
- Seade peab olema nõuetekohaselt maandatud.
- Toitekaabel peab olema piisavalt pikk, et see ulatuks korpusesse paigaldatud seadmest seinakontaktini.
- Paigaldamisel lähtuge kehtivatest ohutuseeskirjadest; kõiki poolusi lahtiühendava lüliti minimaalne kontaktide
vahe peab olema 3 mm.
- Ärge kasutage pikendusjuhtmeid ega mitmikpistikupesasid.
- Ärge hoidke juhtmest pistiku seinakontaktist väljatõmbamisel.
- Elektriühendus peab kasutajale jääma ligipääsetavaks ka pärast paigaldamist.
- Ärge katsuge seadet mistahes märja kehaosaga ega kasutage seda paljajalu.
- See seade on mõeldud ainult kodustes tingimustes toidu valmistamiseks. Muudel eesmärkidel kasutamine on
keelatud (nt tubade kütmine). Tootja ei vastuta ebakorrektse kasutamise või valede seadistuste määramise eest.
- Seadet võivad kasutada lapsed alates 8 eluaastast ning pärsitud füüsiliste, sensoorsete või vaimsete võimete või
kogemuste või teadmisteta isikud, kui neid on seadme ohutu kasutamise osas instrueeritud ja nende tegevust
jälgitakse ning kui nad mõistavad tegevusega seotud ohtusid. Lastel pole lubatud seadmega mängida. Lapsed
ei tohi seadet ilma järelvalveta puhastada ega hooldada.
- Mõned ligipääsetavad detailid muutuvad kasutades kuumaks. Noored lapsed tuleb seadmest eemal hoida
ja jälgida, et nad seadmega ei mängiks.
- Seade ning selle juurdepääsetavad osad muutuvad kasutamise käigus kuumaks. Vältige kuumutuselementide
puudutamist. Nooremad kui 8 aastased lapsed tuleb seadmest eemal hoida, välja arvatud juhul, kui nende
tegevust pidevalt jälgitakse.
- Kasutamise ajal ja pärast seda ei tohi puudutada keedutsoone või sisepindu, kuna võite ennast põletada. Ärge
laske seadmel kokku puutuda riiete või muude süttivate materjalidega enne kui seade on piisavalt maha jahtunud.
- Küpsetamise lõpus, kui hakkate seadme ust lahti tegema, olge eriti ettevaatlik, ja laske kuum aur enne tööde
jätkamist ahjus aeglaselt välja. Kui seadme uks on kinni, siis juhitakse kuum õhk välja läbi juhtpaneeli kohal
oleva avause. Ärge blokeerige ventilatsiooniavasid.
- Pannide ja muu eemaldamiseks kasutage pajalappe ning ärge puudutage küttekehi.
OLULISED OHUTUSJUHISED
See on ohutusega seotud spetsiifilise ohu sümbol, mis hoiatab kasutajaid potentsiaalsete ohtude suhtes, mis võivad ohustada neid endid ja teisi.
Kõikidele ohutusega seotud hoiatustele eelneb ohu sümbol ja järgmine sõna:
OHTLIK!
Näitab ohtlikku olukorda – ning, kui seda ei väldita – saab inimene ohtliku vigastuse.
HOIATUS!
Näitab ohtlikku olukorda – ning, kui seda ei väldita – võib inimene saada ohtliku vigastuse.
ET40
- Ärge paigutage kergestisüttivaid materjale seadmesse või selle vahetusse lähedusse: tulekahju võib algust
saada kui seade kogemata sisse lülitatakse.
- Ärge kuumutage või küpsetage suletud purke või anumaid ahjus. Kogunev siserõhk võib põhjustada plahvatuse
ja kahjustada seadet.
- Ärge kasutage sünteetilistest materjalidest tehtud anumaid.
- Ülekuumenenud õlid ja rasvad süttivad kergesti. Olge rasva- ja õlirikaste toiduainete küpsetamisel ettevaatlik.
- Toiduainete kuivamise ajal ei tohi seadet järelevalveta jätta.
- Juhul kui toidu valmistamisel kasutatakse alkohoolseid jooke (nt rumm, konjak, vein), siis pidage meeles,
et kõrgel temperatuuril alkohol aurustub. Sellest tulenevalt on risk, et aurustunud alkohol võib elektrilise
küttekehaga kokkupuutumisel süttida.
- Ärge kasutage aurupuhastusseadmeid.
- Ärge puudutage ahju pürolüüsitsükli ajal. Hoidke lapsed ahjust pürolüüsitsükli ajal eemal (ainult
pürolüüsifunktsiooniga ahjude puhul).
- Kasutage ainult selle ahju jaoks soovitatud temperatuuriandurit.
- Ärge kasutage ahju ukseklaasi puhastamiseks tugevatoimelisi abrasiivseid puhasteid või teravaid metallist
kraabitsaid, kuna need võivad pinda kriimustada ja põhjustada klaasi purunemise.
- Veenduge, et seade on enne pirni vahetamist välja lülitatud, et vältida võimalikku elektrilööki.
- Ärge kasutage alumiiniumfooliumit toiduvalmistamisnõus toidu kinni katmiseks (ainult ahjudel, mille
komplekti kuulub toiduvalmistamisnõu).
- Kasutage kõikide lahtipakkimis- ja paigaldamistoimingute ajal kaitsekindaid.
Majapidamisseadmete utiliseerimine
- See seade on toodetud taaskasutatavatest materjalidest. Likvideerige seade vastavalt kohalikele jäätmekäitlusnõuetele. Enne utiliseerimist lõigake ära seadme
toitekaabel.
- Täpsema informatsiooni saamiseks majapidamisseadmete utiliseerimise ja käitlemise kohta, pöörduge oma kohalikku omavalitsusse, majapidamisseadmete
kogumispunkti või poodi, kust te seadme ostsite.
Pärast ahju lahtipakkimist veenduge, et see poleks transpordil viga saanud ja et uks sulguks korralikult. Probleemide esinemisel võtke ühendust edasimüüja või lähima
teeninduskeskusega. Kahjustuste vältimiseks eemaldage ahi oma polüstüreenaluselt alles paigaldamisel.
KÖÖGIMÖÖBLI ETTEVALMISTAMINE
Ahjuga kokkupuutuv köögimööbel peab olema kuumakindel (vähemalt 90 °C).
Tehke kõik vajalikud sisselõiked enne ahju paigaldamist ja eemaldage kõik puulaastud ja saepuru.
Pärast paigaldamist, ei ole ahju põhi enam juurdepääsetav.
Seadme korrektseks kasutamiseks ei tohi olla midagi ahju ülemise serva ja tööpinna vahelises nõutud vahes.
ELEKTRIÜHENDUS
Veenduge, et seadme andmeplaadil märgitud pinge vastaks teie kodumajapidamise omale. Andmeplaat asub ahju esiküljel (nähtav kui uks on avatud).
Toitejuhet (tüüp H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) võib vahetada ainult kvalifitseeritud elektrik. Võtke ühendust volitatud teeninduskeskusega.
ÜLDISED SOOVITUSED
Enne kasutamist:
- Eemaldage papist kaitsetükid, kattekile ja kleebised lisaseadmetelt.
- Eemaldage lisatarvikud ahjust ja kuumutage ahi 200 °C-ni umbes tunni jooksul, nii eemaldate isolatsioonimaterjalide ja kaitsemäärete aurud ja lõhnad.
PAIGALDAMINE
ET41
Kasutamise ajal:
- Ärge pange uksele raskeid esemeid, kuna need võivad seda kahjustada.
- Ärge suruge raskusega uksele või riputage midagi selle käepideme külge.
- Ärge katke seadme sisepindu alumiiniumfooliumiga.
- Ärge valage kuuma ahju sisemusse vett – see võib kahjustada emailkatet.
- Ärge kunagi lohistage potte-panne mööda ahju põhja kuna ka see võib emaili kahjustada.
- Veenduge, et muude seadmete elektrikaablid ei puutuks kokku ahju kuumade osadega ega jääks ahju ukse vahele kinni.
- Ärge jätke seadet ilmastikujõude kätte.
Pakkematerjali hävitamine
Pakkematerjalid on 100% ulatuses uuesti kasutatavad ja tähistatud ümbertöötlemissümboliga ( ). Pakendi erinevad osad tuleb ära visata kohusetundlikult ja täies
vastavuses kohalikele jäätmekäitlusnõuetele.
Toote likvideerimine
- Käesolev seade on märgistatud vastavalt ELi direktiivile 2002/96/EÜ Elektrooniliste ja elektriliste seadmete jäätmete kohta (WEEE).
- Tagades toote nõuetekohase utiliseerimise aitate ära hoida võimalikke negatiivseid tagajärgi keskkonnale ja inimeste tervisele, mida vale jäätmekäitlus selle
toote puhul võib kaasa tuua.
- Tootel või kaasasoleval dokumentatsioonil olev sümbol itab, et seda ei tohi käsitleda majapidamisjäätmena ja tuleb viia vastavasse kodumasinate
kogumiskeskusesse.
Energia kokkuhoid
- Eelsoojendage ahju ainult siis kui see on ettenähtud küpsetustabelis või retseptis.
- Kasutage tumedaid küpsetusvorme, kuna need neelavad paremini kuumust.
- Lülitage ahi välja 10–15 minutit enne määratud küpsetusaega. Toidu küpsemine kuumas ahjus jätkub ka siis, kui ahi on välja lülitatud.
- Käesolev ahi, mis on ette nähtud toiduainetega kokkupuutumiseks, vastab Euroopa õigusaktile ( ) nr 1935/2004 ja on konstrueeritud, toodetud ja müüdud
vastavuses madalpinge direktiivi 2006/95/EÜ (mis vahetab välja direktiivi 73/23/EMÜ ja selle muudatused) ohutusnõuetele ja elektromagnetilise ühilduvuse
direktiivi 2004/108/EÜ nõuetele.
Ahi ei tööta:
Kontrollige voolu olemasolu ja veenduge, et ahi on ühendatud vooluvõrku.
Lülitage ahi välja ja uuesti sisse, et näha, kas viga püsib.
Uks ei avane:
Lülitage ahi välja ja uuesti sisse, et näha, kas viga püsib.
•IMPORTANT: uks ei avane isepuhastuse ajal. Oodake kuni see avaneb automaatselt (vaadake osa „Pürolüüsiga puhastustsükkel“).
Elektrooniline programmeerija ei tööta:
Kui kuvatakse tähte „ “ koos numbriga, siis pöörduge lähimasse teeninduskeskusesse. Edastage neile sellisel juhul tähele „ “ järgnev number.
Enne teeninduskeskusesse helistamist:
1. Vaadake, ehk suudate probleemi ise tõrkeotsingu juhistes toodud näpunäidete abil lahendada.
2. Lülitage seade välja ja uuesti sisse, et näha, kas probleem on kõrvaldatud.
Kui viga jääb püsima ka pärast ülaltoodut, siis võtke ühendust lähima teeninduskeskusega.
Alati täpsustage:
tõrke lühike kirjeldus;
ahju tüüp ja täpne mudel;
teenindusnumber (andmeplaadil pärast sõna Service), mis asub ahju sees paremas servas (nähtav, kui uks on avatud). Teenindusnumber on kirjas ka
garantiibrošüüris;
teie täielik aadress;
teie telefoninumber.
Kui seadet on vaja ükskõik millisel viisil remontida, pöörduge volitatud teeninduskeskusesse (see garanteerib originaal-varuosade kasutamise ja kvaliteetse remondi).
KESKKONNAKAITSE
VASTAVUSE DEKLARATSIOON
TÕRKEOTSINGU JUHISED
TEENINDUSKESKUS
ET42
Ahju välispinnad
NB! ärge kasutage abrasiivseid või söövitavaid puhastusvahendeid. Juhul kui mõni selline aine peaks kogemata seadmega kokku puutuma,
pühkige seade koheselt niiske mikrokiudlapiga puhtaks.
Puhastage välispindu ainult niiske mikrokiudlapiga. Juhul kui pinnad on väga määrdunud, lisage vette natuke pesuvahendit. Lõpetage puhastamine kuiva lapiga.
Ahju sisemus
NB! ärge kasutage abrasiivseid käsnu, kaabitsaid või terasnuustikuid. Ajapikku lõhuvad need emailpinna ja ahju ukseklaasi.
Pärast igakordset kasutamist laske ahjul jahtuda ja puhastage seda siis, kui ahi on veel soe – nii saate eemaldada kogunenud mustuse ja toidujäägid (nt kõrge
suhkrusisaldusega toidud).
Kasutage õigeid ahjupuhastusvahendeid ja järgige täpselt puhastusvahendi tootja juhiseid.
Puhastage ukseklaasi sobiva vedela puhastusvahendiga. Ust on võimalik puhastamise lihtsustamiseks eemaldada (vt jaotist HOOLDUS).
Ülemist grilli küttekeha (vaadake osa HOOLDUS) on võimalik alla keerata (ainult mõnedel mudelitel) ahju lae puhastamiseks.
NB! pikemaajalisel kõrge vedelikusisaldusega toitude (nt pitsa, juurviljad, jne) küpsetamisel võib ukse sisse ja tihendi ümber vett kondenseeruda.
Kui ahi on jahtunud, siis kuivatage see lapi või käsnaga ära.
Tarvikud:
Leotage tarvikuid pesuvees koheselt pärast kasutamist ja hoides neid kinni pajalappidega juhul kui need veel kuumad on.
Toidujääke saab kergesti eemaldada harja või käsnaga.
Tagaseina ja katalüütiliste külgpaneelide puhastamiseks (sõltuvalt mudelist):
NB! ärge kasutage söövitavaid või abrasiivseid pesuvahendeid, karedaid harju, terasharju või ahju pihusteid, mis võivad katalüütilist pinda
kahjustada ja rikkuda selle enesepuhastusvõime.
Kuumutage tühja ahju ventilaatoriga sundventilatsioonirežiimis umbes ühe tunni jooksul 200 °C juures.
Edasi, enne kui hakkate käsnaga toidujääke eemaldama, laske seadmel maha jahtuda.
Pürolüüsifunktsiooniga (kui on olemas) ahjude puhastustsükkel:
See funktsioon põletab umbes 500 °C temperatuuri juures ära toiduvalmistamise ajal ahju sisepindadele sattunud pritsmed. Sellise kõrge temperatuuri juures
muutuvad toidujäägid kergeks tuhaks, mida saab hõlpsalt niiske lapiga kokku pühkida, kui ahi on maha jahtunud. Ärge valige pürolüüsifunktsiooni pärast iga
kasutamist vaid ainult siis kui ahi on väga määrdunud või ahjust tuleb eelkuumutamise või küpsetamise ajal suitsu või ebameeldivat lõhna.
Kui ahi on paigaldatud pliidiplaadi alla, jälgige, et kõik põletid või elektrilised keedualad oleksid isepuhastumisfunktsiooni (pürolüüs) ajal välja lülitatud.
Eemaldage ahjust enne pürolüüsi läbiviimist kõik lisavahendid.
Seadmel on 2 pürolüüsifunktsiooni:
1. Energiasäästlik tsükkel (PÜROEKSPRESS/SÄÄSTU): mis tarbib ligikaudu 25% vähem energiat kui standardtsükkel. Valige seda regulaarsete ajavahemike järel
(pärast 2 või 3 korda järjest liha küpsetamist).
2. Standardtsükkel (PÜRO): mis sobib väga määrdunud ahju puhastamiseks.
Igal juhul soovitab ahju displeile kuvatav sõnum teile pärast teatud arvu kasutamisi ja sõltuvalt ahju määrdumisest viia läbi isepuhastamistsükkel.
NB! Pürolüüsifunktsiooni ajal ahju uks ei avane; see jääb lukustatuks kuni ahju sisetemperatuur on naasnud aktsepteeritavale ohutule tasemele.
PUHASTAMINE
HOIATUS!
- Ärge kasutage aurupuhastusseadmeid.
- Puhastage ahju ainult siis, kui see on maha jahtunud.
- Enne hooldustöid lahutage toide.
HOIATUS!
- Ärge puudutage ahju pürolüüsitsükli ajal.
- Hoidke lapsed ahjust pürolüüsitsükli ajal eemal.
ET43
AHJU UKSE EEMALDAMINE
Ukse eemaldamine:
1. Tehke uks pärani lahti.
2. Tõstke fiksaatorid ja lükake need lõpuni ette (Joon. 1).
3. Sulgege uks maksimaalsel määral (A), tõstke üles (B) ja pöörake (C) kuni ukse vabastumiseni (D) (Joon. 2).
Ukse paigaldamine:
1. Asetage hinged oma kohtadele.
2. Tehke uks pärani lahti.
3. kake kaks fiksaatorit alla.
4. Sulgege uks.
ÜLEMISE KÜTTEELEMENDI LIIGUTAMINE (SÕLTUVALT MUDELIST)
1. Eemaldage külgmised tarviku hoiderestid (Joon. 3).
2. Tõmmake kütteelementi pisut väljapoole (Joon. 4) ja laske allapoole (Joon. 5).
3. Kütteelemendi asendi taastamiseks tõstke seda ülespoole ja tõmmake samal ajal natuke enda poole. Veenduge, et kütteelement jääks külgmistele tugedele
toetuma.
LAMBIPIRNI VÄLJAVAHETAMINE
Tagumise pirni vahetamine (sõltuvalt mudelist):
1. Ühendage ahi vooluvõrgust lahti.
2. Kruvige lambipirni kate (Joon. 6) ära, vahetage lambipirn (vaadake märkust pirni tüübi kohta) ja kruvige lambipirni kate tagasi oma kohale (Joon. 7).
3. Ühendage ahi uuesti elektrivõrku.
NB!
- Kasutage ainult hõõglampe 25–40 W / 230 V tüüp E-14, T300 °C või halogeenlampe 25–40 W / 230 V tüüp G9, T300 °C (sõltuvalt mudelist).
- Seadmes kasutatav lambipirn on loodud spetsiaalselt elektriseadmetele ja ei sobi majapidamise tubade valgustamiseks (Komisjoni määrus (EÜ) nr 244/2009).
- Pirnid on saadaval teeninduskeskusest.
HOOLDUS
HOIATUS!
- Kasutage kaitsekindaid.
- Enne järgnevaid toiminguid veenduge, et ahi oleks jahtunud.
- Enne hooldustöid lahutage toide.
Joonis 1 Joonis 2
Joonis 3 Joonis 4 Joonis 5
Joonis 6 Joonis 7
ET44
NB!
- Halogeenlampide korral ärge puutuge neid palja käega, kuna sõrmejäljed võivad lampi pöördumatult kahjustada.
- Ärge kasutage ahju enne lambikatte tagasipanemist.
TEAVET ELEKTRILISE ÜHENDAMISE KOHTA LEIATE PAIGALDAMIST KÄSITLEVAST JAOTISEST.
1. Juhtpaneel
2. Ülemine kütteelement/grill
3. Jahutussüsteem (sõltuvalt mudelist)
4. Andmeplaat (mitte eemaldada)
5. Valgusti
6. Ventilatsioonisüsteem (sõltuvalt mudelist)
7. Praevardapööraja (sõltuvalt mudelist)
8. Alumine kütteelement (ei ole näha)
9. Uks
10. Riiulite asendid
11. Tagumine sein
NB!
- Küpsetamise lõppedes pärast ahju välja lülitamist võib jahutusventilaator jätkata mõnda aega tööd.
- Teie toode võib joonisel kujutatust veidi erineda.
JUHISED AHJU KASUTAMISEKS
ET45
ÜHILDUVAD TARVIKUD
(ahjuga kaasasolevate tarvikute kohta leiate infot tehnilisest osast)
Rasvavann (Joonis 1)
Restile pandud roast tilkuva rasva ja pudenevate tükkide püüdmiseks või liha, kana, kala, jne. küpsetamisel pannina kasutamiseks. Valage rasvavanni natuke vett, nii
ei hakka tilkuv rasv pritsima ja suitsema.
Küpsetusplaat (Joonis 2)
Küpsiste, kookide ja pitsade küpsetamiseks.
Rest (Joonis 3)
Toidu grillimiseks või ahjunõude aluseks. Seda võib panna mistahes tasandile. Resti võib paigutada nõgusa poolega alla või üles.
Katalüütilised külgpaneelid (Joonis 4)
Nendel paneelidel on spetsiaalne mikropooridega emailkate, mis imab endasse rasvapritsmed. Automaatset puhastust on soovituslik kasutada pärast eriti rasvaste
roogade küpsetamist (vaadake PUHASTAMINE).
Küpsetusvarras (Joonis 5)
Kasutage küpsetusvarrast nagu näidatud joonisel 9. Vaadake ka osa „Soovituslik kasutus ja vihjed“.
Grillpanni komplekt (Joonis 6)
Komplekt koosneb restist (6a) ja emailitud anumast (6b). Komplekt peab olema paigaldatud restile (3) ja kasutada tuleb grilli funktsiooni.
Rasvafilter (Joonis 7)
Kasutada ainult eriti rasvaste roogade puhul. Kinnitage see tagaseinale, ventilaatori vasta. Seda saab pesta nõudepesumasinas ja kasutada ka koos ventilaatoriga.
Liugriiulid (Joonis 8)
Need võimaldavad reste ja rasvavanne küpsetamise ajal pooleldi välja tõmmata. Sobivad kõikidele lisatarvikutele, neid saab pesta nõudepesumasinas.
Joonis 1 Joonis 2 Joonis 3 Joonis 4
Joonis 5 Joonis 6 Joonis 7 Joonis 8
Joonis 9
6a
6b
ET46
JUHTPANEELI KIRJELDUS
NB!
- Teie toode võib joonisel kujutatust veidi erineda.
- Kui teie ahju nupud on välja tõmmatavad, vajutage nende keskele ja nupud tulevad pinnast välja.
1. Funktsioonivaliku nupp
2. Elektrooniline programmeerija
3. Termostaadinupp
4. Punane termostaadilamp
KUIDAS AHJU KASUTADA
Keerake valikunupp soovitava funktsiooni juurde.
Ahju tuli hakkab põlema
Keerake termostaadinupp päripäeva soovitava temperatuuri juurde.
Termostaadilamp süttib ja kustub uuesti, kui ahi on saavutanud valitud temperatuuri.
Toiduvalmistamise lõpus keerake nupud asendisse „0“.
ELEKTROONILISE PROGRAMMEERIJA KASUTAMINE
Ahju esmakordne kasutamine
Kellaaja ja akustilise signaali tooni valimine.
Ahju ühendamisel vooluvõrku hakkab displeil vilkuma AUTO ja 0.00. Kellaaja seadistamiseks vajutage samaaegselt nuppe - ja +: keskel asuv nupp hakkab vilkuma.
Seadistage kellaaeg, kasutades nuppe + ja -. Soovitud väärtuse valimise järel vajutage keskmist nuppu. Displeile kuvatakse „ton 1“. Soovitud tooni valimiseks vajutage
nuppu –. Soovitud tooni valimise järel vajutage keskmist nuppu. Kellaaja muutmiseks tegutsege vastavalt eelkirjeldatule.
Taimeri seadistamine
Taimeri seadistamiseks vajutage pikalt keskmist nuppu: displeile kuvatakse 0.00 ja kellasümbol hakkab vilkuma. Seadistage nuppu + kasutades taimer (suurim
programmeeritav väärtus on 23 tundi ja 59 minutit). Aja pöördlugemine algab mõne sekundi pärast. Displeil näitab hetke kellaaega ja kella kujutis jääb põlema,
kinnitades, et taimer on seadistatud. Pöördlugemise vaatamiseks ja vajaduse korral muutmiseks vajutage uuesti keskmist nuppu.
Valmistamisaja valimine
Pärast nuppe kasutades valmistamisrežiimi ja temperatuuri valimist vajutage keskmist nuppu: displeile kuvatakse 0.00 ja kellasümbol hakkab vilkuma. Vajutage uuesti
keskmist nuppu: displeile ilmuvad järjest ja 0.00 ja kirje AUTO vilgub. Seadistage nuppe + ja - kasutades valmistamisaeg (suurim programmeeritav väärtus on
10 tundi). Mõne sekundi möödudes näitab displei kellaaega ja kirje AUTO jääb põlema, kinnitades seadistust. Järelejäänud valmistamisaja vaatamiseks ja selle
vajaduse korral muutmiseks vajutage 2 sekundi vältel keskmist nuppu ja vajutage seejärel uuesti teist korda. Seadistatud aja lõpul kustub sümbol , kostub alarm
ja displeil hakkab vilkuma kirje AUTO. Alarmi väljalülitamiseks vajutage suvalist nuppu. Viige funktsioonid ja temperatuurinupp nulli ja vajutage toiduvalmistamise
lõpetamiseks kahe sekundi vältel keskmist nuppu.
1. Nupp - : vähendab displeile kuvatud väärtust
2. Nupp : erinevate seadistuste valimiseks:
a. Taimer
b. Küpsetamisaeg
c. Küpsetamise lõpuaeg
3. Nupp + : suurendab displeile kuvatud väärtust
A. Sümbol
näitab, et taimerifunktsioon töötab
B. Sümbol AUTO kinnitab, et seadistus on tehtud
1 3 42
A
U
T
O
2 31
A
B
ET47
Valmistamise lõpuaja edasilükkamine
Pärast valmistamisaja valimist vajutage keskmist nuppu: displeil vilguvad järjest , valmistamise lõpuaeg ja kirjet AUTO. Vajutage nuppu +, et vaadata soovitud
valmistamise lõpuaega (valmistamist on võimalik lükata edasi kuni 23 tundi ja 59 minutit). Mõne sekundi möödudes näitab displei kellaaega, sümbol kustub ja
kirje AUTO jääb põlema, kinnitades seadistust. Valmistamise lõpuaja vaatamiseks ja selle vajaduse korral muutmiseks vajutage keskmist nuppu ja vajutage seejärel
uuesti teist korda. Aja pöördlugemise lõpul süttib sümbol ja ahi jätkab tööd valitud valmistamisrežiimis.
FUNKTSIOONIDE KIRJELDUSTE TABEL
FUNKTSIOON KIRJELDUS
VÄLJAS Küpsetamise seiskamiseks ja ahju väljalülitamiseks
LAMP Ahju tule sisselülitamiseks
TAVAPÄRANE
KÜPSETAMINE
Mis tahes tüüpi toitude küpsetamiseks ainult ühel ahjutasandil. Kasutage 2. ahjutasandit. Eelkuumutage ahju nõutud
temperatuurini. Termostaadilamp lülitub välja kui ahi on valmis ja toidu saab ahju asetada.
KONVEKTSIOONKÜPSETUS
Vedela sisuga kookide küpsetamiseks ühel tasandil. Funktsiooni saab kasutada ka kahel tasandil küpsetamiseks.
Vahetage toitude asukohti, et toit küpseks ühtlasemalt. Kui kasutate vaid üht tasandit, asetage toit 2. tasandile, kahel
tasandil küpsetamiseks asetage toit 1. ja 3. tasandile. Enne küpsetamise alustamist soojendage ahju.
GRILL
Lihalõikude, kebabide ja vorstide grillimiseks, köögiviljade gratineerimiseks ja leiva-saia röstimiseks. Paigutage toit
4. tasandile. Liha grillimisel kasutage lihaleeme kogumiseks rasvavanni. Paigutage rasvavann 3. tasandile ning valage
sellele umbes pool liitrit vett. Eelkuumutage ahju 3-5 min. Valmistamise ajal peab ahju uks olema suletud.
TURBOGRILL
Suurte lihatükkide (koivad, loomalihapraad, kanad) küpsetamiseks. Paigutage toit keskmisele ahjutasandile. Kasutage
lihaleeme kogumiseks rasvavanni. Paigutage rasvavann 1. või 2. tasandile ning valage sellele umbes pool liitrit vett.
Ühtlasema pruunistumise saavutamiseks on soovitatav lihatükki küpsetamise ajal pöörata. Ahju pole vaja
eelkuumutada. Küpsetamise ajal peab uks kinni olema. Koos selle funktsiooniga saate kasutada ka pöörlevat
praevarrast (kui on komplektis).
SULATAMINE
Külmutatud toidu sulatamise kiirendamiseks. Paigutage toit keskmisele ahjutasandile. Jätke toit pakendisse, et vältida
selle pealispinna kuivamist.
ET48
KÜPSETUSTABELID
Retsept Funktsioon Eelkuumutamine Ahjutasand
(alt ülespoole)
Temperatuur
(°C)
Aeg
(min)
Lisatarvikud
Pärmitaignast koogid
Jah 2 150-175 35-90 Koogivorm restil
Jah 1-3 150-170 30-90
3. tasand: koogivorm restil (vahetage
tasandeid poole peal)
1. tasand: koogivorm restil
Täidisega pirukad
(juustukook, struudel,
õunapirukas)
Jah 2 150-190 30-85
Rasvavann / küpsetusplaat või
koogivorm restil
Jah 1-3 150-190 35-90
3. tasand: koogivorm restil (vahetage
tasandeid poole peal)
1. tasand: koogivorm restil
Biskviidid/marjakoogid
Jah 3 170-180 15-40 Rasvavann / küpsetusplaat
Jah 1-3 150-175 20-45
3. tasand: rest (vahetage tasandeid
poole küpsetusaja möödudes)
1. tasand: rasvavann / küpsetusplaat
Tuuletaskud
Jah 3 180 30-40 Rasvavann / küpsetusplaat
Jah 1-3 170-190 35-45
3. tasand: ahjuplaat restil (vahetage
tasandeid poole peal)
1. tasand: rasvavann / küpsetusplaat
Besee
Jah 3 90 120-130 Rasvavann / küpsetusplaat
Jah 1-3 90 130-150
3. tasand: ahjuplaat restil (vahetage
tasandeid poole peal)
1. tasand: rasvavann / küpsetusplaat
Leib / pitsa / focaccia
Jah 2 190-250 15-50 Rasvavann / küpsetusplaat
Jah 1-3 190-250 25-45
3. tasand: ahjuplaat restil (vahetage
tasandeid poole peal)
1. tasand: rasvavann / küpsetusplaat
Sügavkülmutatud pitsa
Jah 2 250 10-15
2. tasand: rasvavann / küpsetusplaat
või rest
Jah 1-3 250 10-20
3. tasand: ahjuplaat restil (vahetage
tasandeid poole peal)
1. tasand: rasvavann / küpsetusplaat
Pikantsed pirukad
(juurviljapirukas, juustu-
peekonikišš)
Jah 2 175-200 40-50 Koogivorm restil
Jah 1-3 180-190 40-55
3. tasand: koogivorm restil (vahetage
tasandeid poole peal)
1. tasand: koogivorm restil
ET49
Volovanid / lehttainast
küpsised
Jah 3 180-200 20-30 Rasvavann / küpsetusplaat
Jah 1-3 180-190 20-40
3. tasand: ahjuplaat restil (vahetage
tasandeid poole peal)
1. tasand: rasvavann / küpsetusplaat
Lasanje / küpsetatud pasta /
cannelloni / lahtine pirukas
Jah 2 190-200 40-65 Rasvavann või ahjuplaat restil
Lambaliha / vasikaliha /
loomaliha / sealiha 1 kg
Jah 2 190-200 90-110 Rasvavann või ahjuplaat restil
Kana / küülik / part 1 kg Jah 2 190-200 65-85 Rasvavann või ahjuplaat restil
Kalkun / hani 3 kg Jah 1 / 2 190-200 140-180 Rasvavann või ahjuplaat restil
psetatud kala / kala
küpsetuspaberis (filee, terve)
Jah 2 180-200 40-60 Rasvavann või ahjuplaat restil
Täidetud köögiviljad
(tomatid, suvikõrvitsad,
baklažaanid)
Jah 2 175-200 50-60 Ahjuplaat restil
Röstleib ja -sai Jah 4 200 2-5 Rest
Kalafileed / -steigid Jah 4 200 30-40
4. tasand: rest (pöörake toitu poole
küpsetusaja möödudes)
3. tasand: veega rasvavann
Vorstid / kebab / ribi /
hamburger
Jah 4 200 30-50
4. tasand: rest (pöörake toitu poole
küpsetusaja möödudes)
3. tasand: veega rasvavann
Praekana 1–1,3 kg - 2 200 55-70
2. tasand: rest (pöörake toitu 2/3
küpsetusaja möödudes, kui vaja)
1. tasand: veega rasvavann
Praekana 1–1,3 kg - 2 200 60-80
2. tasand: praevarras (sõltuvalt
mudelist)
1. tasand: veega rasvavann
Veisepraad pooltoores 1 kg - 2 200 35-50
Ahjuplaat restil (vajadusel pöörake
liha 2/3 küpsetusaja möödudes)
Talle koot / jalg - 2 200 60-90
Rasvavann või ahjuplaat restil
(vajadusel pöörake liha 2/3
küpsetusaja möödudes)
Röstkartulid - 2 200 45-55
Rasvavann / küpsetusplaat
(vajadusel pöörake toitu 2/3
küpsetusaja möödudes)
Köögiviljagratään - 2 200 20-30 Ahjuplaat restil
Lasanje ja liha Jah 1-3 200 50-100*
3. tasand: ahjuplaat restil (vajaduse
korral pöörake 2/3 küpsetusaja
möödumisel ümber)
1. tasand: rasvavann või ahjuplaat
restil
Retsept Funktsioon Eelkuumutamine Ahjutasand
(alt ülespoole)
Temperatuur
(°C)
Aeg
(min)
Lisatarvikud
ET50
* Valmistamisaeg on ligikaudne. Toidu võib vastavalt isiklikele maitse-eelistustele ahjust välja võtta eri aegadel.
Valmistamisajad võivad toidust sõltuvalt olla ka pikemad.
NB! Valmistamisfunktsioonide sümbolid võivad joonisel kujutatust mõnevõrra erineda.
NB! Toiduvalmistamise ajad ja temperatuurid umbes 4 portsjonile.
Kuidas küpsetustabelit lugeda
Tabel näitab parimad funktsioonid antud roa küpsetamiseks ühel või mitmel tasandil. Küpsetusaeg algab hetkest, mis toit pannakse ahju, kuid ei sisalda
eelsoojendamiseks kuluvat aega. Küpsetustemperatuurid ja ajad on soovituslikud ja sõltuvad toidu kogusest ja kasutatavast lisatarvikust. Kasutage algatuseks kõige
madalamat soovituslikku väärtust ja kui toit ei ole piisavalt küps, siis kasutage kõrgemaid väärtusi. Kasutage kaasasolevaid tarvikuid ja eelistatavalt tumedat värvi
koogivorme ja ahjuplaate. Kasutada võib ka püreksist või keraamilisi nõusid, kuid tuleb meeles pidada, et nende kasutamisel on küpsetusajad veidi pikemad. Parimate
tulemuste saavutamiseks järgige küpsetustabelis antud juhiseid sobivaima ahjutarviku (ahjuga kaasas) ja ahjutasandi valimiseks.
Erinevate toitude samaaegne küpsetamine
Kasutades „KONVEKTSIOONIGA KÜPSETAMINE“ funktsiooni, saate küpsetada korraga erinevaid samal temperatuuril valmistatavaid roogasid (näiteks kala ja
köögiviljad), kuid erinevaid riiuleid. Vahetage vajaduse korral tasandeid 2/3 küpsetamisaja möödudes. Eemaldage lühema küpsemisajaga road varem ja jätke pikemat
küpsemisaega vajavad toidud ahju.
Magustoidud
- Õrnade magustoitude küpsetamiseks kasutage tavapärast küpsetust ühel riiulil. Kasutage tumedaid koogivorme ja pange need alati kaasas olevale restile.
Selleks, et küpsetada korraga mitmel tasemel, tuleb valida sundventilatsioon ja jätta optimaalse kuumaõhu ringluse tagamiseks küpsetusvormide vahele vaba
ruumi.
- Selleks, et kontrollida, kas kerkiv kook on valmis, pange koogi keskele hambatikk. Kui tikk on välja võttes puhas, siis on kook valmis.
- Mittenakkuvate vormide kasutamisel ärge määrige vormi servasid võiga, sest siis ei kerki kook äärtest ühtlaselt.
- Juhul kui kook vajub küpsetamise ajal kokku, kasutage järgmine kord madalamat temperatuuri, vähendage natuke vedeliku hulka taignas ja segage taigent
õrnemalt.
- Niiske sisuga kookide puhul (juustukook või puuviljapirukas) kasutage „KONVEKTSIOONIGA KÜPSETAMISE“ funktsiooni. Juhul kui koogi põhi jääb nätskeks, tõstke
vorm madalamale tasemele ja raputage koogi põhjale leiva- või biskviidipuru enne sisu lisamist.
Liha
- Liha küpsetamiseks kasutage sobiva suurusega ükskõik milliseid ahjuplaate või püreksist nõusid. Praetükkide küpsetamisel on soovitav nõu põhja veidi puljongit
või lihaleent valada ja küpsetamise ajal sellega liha maitse tugevdamiseks kasta. Kui praad on valmis, siis laske sellel ahjus seista 10–15 minutit või mähkige
fooliumisse.
- Kui soovite liha grillida, siis valige ühesuguse paksusega lõigud, nii saate ka ühtlasema tulemuse. Väga paksud tükid vajavad küpsemiseks pikemat aega. Liha
välispinna kõrbemise vältimiseks tõstke rest madalamale, et liha asuks grillelemendist kaugemal. Pöörake liha ümber pärast 2/3 küpsetusaja möödumist.
Lihaleeme kogumiseks on soovitatav panna otse grilli alla rasvavann poole liitri veega. Vajadusel lisage vett.
Praevardapööraja (sõltuvalt mudelist)
Kasutage seda tarvikut suuremate lihatükkide ja lindude ühtlaseks küpsetamiseks Ajage liha vardasse ning siduge see vajadusel kinni (nt kanaprae puhul). Kontrollige,
kas liha püsib korralikult varda küljes kinni ning kinnitage varras ahjuseinas olevasse pessa ja toetage selle teine ots esiküljel asuvale toele. Suitsemise vältimiseks ja
lihaleeme kogumiseks on soovitatav panna esimesele ahjutasandile poole liitri veega täidetud rasvavann. Vardal on plastikust epide, mis tuleb enne küpsetamist
eemaldada ja kasutada pärast küpsetamist põletuse vältimiseks toidu ahjust väljavõtmiseks.
Pitsa
Määrige küpsetusplaati, nii saate krõbeda põhjaga pitsa. Pärast 2/3 küpsetusaja möödumist puistake pitsale mozzarella juustu.
Liha ja kartulid Jah 1-3 200 45-100*
3. tasand: ahjuplaat restil (vajaduse
korral pöörake 2/3 küpsetusaja
möödumisel ümber)
1. tasand: rasvavann või ahjuplaat
restil
Kala ja köögiviljad Jah 1-3 180 30-50*
3. tasand: ahjuplaat restil (vahetage
tasandeid poole peal)
1. tasand: rasvavann või ahjuplaat
restil
SOOVITUSLIK KASUTUSVIIS JA NÄPUNÄITED
Retsept Funktsioon Eelkuumutamine Ahjutasand
(alt ülespoole)
Temperatuur
(°C)
Aeg
(min)
Lisatarvikud
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Whirlpool AKP 741 IX Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend