8
VAAKUMPAKENDAMINE MAHUTITESSE
(Pole tootega kaasas)
Vaakummahutid on kasulikud õrnade toitude säilitamiseks, mis võivad kergesti puruneda, ja
vedelate toitude säilitamiseks.
Need mahutid ei sobi küpsetamiseks ega sügavkülmikus hoidmiseks. Parema
tulemuse saavutamiseks tuleks kasutada spetsiaalset mahutitele sobivat tsüklit. Valige
vaakumkambrisse sobiv mahuti nii, et pärast selle sisestamist jääks ligikaudu 1 cm
pakendamismasina suletud kaaneni. Pange toode mahutisse ja sulgege see.
Täitepiirangud:
TAHKED TOOTED
100%
LEEMED, TÕMMISED
1/2
KÖÖGIVILJA JA LIHAKASTMED
1/3
KREEMID, KOOREPÕHISED KASTMED
1/4
MUNAST VÕI MUNAVALGEST VALMISTATUD
TOOTED
1/6
Märkus: Kasutage piisavalt jahedaid toite; parima tulemuse saavutamiseks peaks toit olema jahutatud
temperatuurini 3 °C (külmiku temperatuur).
VAAKUMISSE PAKENDATUD TOIDU SÄILITAMINE
Allpool on toodud mõned olulised reeglid, mida tuleks köögis hea tulemuse saavutamiseks
järgida. Ärge püüdke pakendada vaakumisse toite, mis on juba vanad või halva
toiteväärtusega: toidu kvaliteeti ei ole võimalik taastada. Pakendage vaakumisse ainult
värsket kvaliteetset toitu.
• Toit, mida on pikka aega hoitud toatemperatuuril või mis on äsja valmistatud või
üles soojendatud, kaotab oma algse niiskuse ja omadused (värv, lõhn, maitse jne).
Seetõttu on kõige parem pakendada vaakumisse toitu, mida on külmikus jahutatud
temperatuurini +3/+6 °C (tavaline külmikutemperatuur).
• Kui kasutate vaakumkotte toore ja küpsetatud toidu jaoks, pidage meeles jaotada toit
kottides ühtlaselt, et lihtsustada õhu eemaldamist. Lisaks ei tohi kotte liiga täis panna,
kuna see takistab sulgemist ja kott ei pruugi olla õhukindel. Sellisel juhul ei jää vaakum
püsima: korrake toimingut uue kotiga ja kontrollige, et sulgemiskoht oleks vahede ja
kahjustusteta.
• Täitke kotid kuni 2/3 ulatuses tahke toiduga või kuni 1/3 ulatuses vedela või suure
veesisaldusega toiduga.
• Oluline on puuviljad ja köögiviljad pärast pesemist kuivatada, et kottidesse või
mahutitesse ei koguneks seisvat vedelikku. Kondensatsioon võib pärast sulgemist
vähendada vaakumi taset.
• Värske liha pikaajaliseks säilitamiseks jahutage seda vähemalt 2 tundi külmikus.
• Kala tuleb esmalt põhjalikult pesta, sellelt tuleb soomused ja uimed eemaldada,
seejärel tuleb see kuivatada ja sarnaselt lihale tuleb seda enne vaakumisse pakendamist
korralikult jahutada.
• Laagerdunud juustud, nagu parmesan, pecorino jne ei nõua mingisugust ettevalmistust,
samas värsked juustud tuleb pakkida kilesse või panna vaakummahutisse, et vältida
nende muljumist.
• Lihalõikude pakendamiseks vaakummahutitesse ja vaakumkottidesse ei ole mingeid
erilisi ettevalmistusi teha vaja.
• Säilitusaeg oleneb paljudest teguritest, nagu toidu algne kvaliteet, säilitustemperatuur,
küpsetatud toitude korral külmikus hoidmise aeg, saavutatud vaakumtase ja kasutatava
vaakumkoti kvaliteet.