13
AHJU VENTILAATORI KASUTAMINE
Ringleva kuuma õhuga küpsetamine
Ahjus olevat õhku kuumutab ventilaatori ümber,
seadme tagapaneelil asuv küttekeha. Ühtlase
temperatuuri jaotumise tagamiseks ahjus paneb
ventilaatori kuum õhu ringlema.
Selle küpsetusfunktsiooni eelised on:
Kiirem eelkuumutus
Kuna ventilaatori abil saavutab ahi kiiremini soovitud
temperatuuri, ei ole ahju eelnevalt kuumutada, kuigi
ilma eelkuumutuseta võib küpsetusaeg 5-7 minutit
pikeneda. Kõrgemat küpsetustemperatuuri nõudvate
toitude valmistamisel, nt. leib, lehttaignaküpsetised,
lusikakoogid, sufleed jne., saavutate paremaid
tulemusi, kui ahi on eelnevalt kuumutatud.
Madalamad temperatuurid
Ringleva kuuma õhuga küpsetamise korral võite
valida madalama temperatuuri kui tavapärase
küpsetuse puhul.
Vähendage tavapärase küpsetamise funkt-
siooniga valmistatavate toitude retseptides
toodud küpsetustemperatuure 20-25°C võrra.
Ühtlane kuumutus
Ventilaator tagab ühtlase kuuma õhu jaotumise ahju
igas osas. See tähendab, et erinevaid toite saab
üheaegselt küpsetada erinevatel kõrgustel. Siiski,
võib ülemisel kõrgusel olev toit pruunistuda natuke
kiiremini, kui alumisel.
See on täiesti tavaline. Erinevate toitude lõhnad
ei segune.
Kuidas kasutada ringleva kuuma õhuga
küpsetust
Keerake ahju funktsiooni valiknupp
asendisse
.
3. Keerake ahju termostaadi nupp soovitud
temperatuuri peale.
NÕUANDED JA SOOVITUSED
Ahjuresti asend ei ole oluline, kuid veenduge, et toit
oleks ühtlaselt jaotatud.
Kui küpsetate ringleva kuuma õhu funktsiooniga
korraga rohkem kui ühte toitu, asetage toiduained
küpsetusplaatide keskele, mitte kõiki toite ühele
plaadile. Kui kõikidel ahjurestidel on toit, võib
küpsetusaeg natuke pikeneda.
Küpsetusplaadi võib asetada ka ahju põrandale.
Parem on siiski küpsetusplaat sobivale kõrgusele
asetada, mitte põrandale, nii on tagatud õhu ringlus
toidu ümber.
Kui kõikidel küpstusplaatidel on sama toit, nt.
väikesed pirukad või kuumad võileivad, siis saavad
need üheaegselt valmis ja kõik küpsetusplaadid
eemaldakse ahjust ühel ajal. Kui küpsetatakse
erinevates küpsetusvormides või erinevaid toie, nt.
küpsiseid ja kooke, siis ei pruugi need ühel ajal
valmida.
Ringleva kuuma õhu funktsiooni võib kasutada
toitude soojendamiseks, ilma neid eelnevalt
sulatamata, nt. puuviljakoogid, magusad pirukad,
vorstipirukad ja teised väikesed taignatooted.
Valige temperatuuriks 190-200°C ja soojendage
toitu 20-40 minutit (olenevalt toidu kogusest).
Kogemused aitavad Teil aja jooksul leida õiged
seadistused erinevate toitude valmistamiseks.
Kasutusjuhendis toodud temperatuurid on üksnes
soovituslikud. Olenevalt Teie isiklikest eelistustest
võib osutuda vajalikuks temperatuuri
vähendamine või suurendamine.
Toidunõude mõju küpsetustulemustele
Toidunõude paksus, soojusjuhtivus, värv jne.
võivad olla erinevad – see mõjutab ka soojuse
kandumist nõudes asuvate toiduaineteni.
A Alumiiniumist, keraamilised, klaasist ja läikivad
nõud vähendavad kuumuse mõju ja pruunistavad
vähem toidu alumist osa.
B Emailitud, alumiiniumist, teflonpõhjaga ning
värvitud pealispinnaga alumiiniumist ja
tumedavärvilised, rasked nõud suurendavad
kuumuse mõju ja soodustavad toidu alumise osa
pruunistumist.
Sulatus
Sulatusfunktsioon võimaldab sulatada külmutatud
toiduaineid. Ahju ventilaator töötab ilma
küttekehata ja paneb toatemperatuuril oleva õhu
ahjus ringlema. See muudab sulatusprotsessi
kiiremaks. See funktsioon on eriti sobilik õrnade
toiduaiente korral, mida kuumus võiks kahjustada,
nt. kreemitäidisega koogid, glasuurkoogid,
lehttaignapirukad, leib ja teised pärmitaignast
tooted.
NÕUANDED JA SOOVITUSED
• Katke toiduained kaanega, alumiinium-
fooliumiga või kilega, nii väldite toidu liigset
kuivamist sulatamise ajal.
• Väikesed või õhukesed kalafilee tükid või
kooritud krevetid, hakkliha, maks ning
õhukesed karbonaadi tükid sulavad 1-2 tundi.
Riknemise vältimiseks tuleb toiduained kohe
pärast sulatamist ära tarvitada või külmkappi
panna. Asetage sulatatavad toiduained ühele
ahju-plaadile.
• Pärast poole sulatusprotsessi möödumist
keerake toiduained võimaluse korral ümber.
• Kui võimalik asetage sulatatavad toiduained
ühele ahjuplaadile ning pärast poole
sulatusprotsessi möödumist keerake need
ümber. ÄRGE jätke sulatatud toiduained
toatemperatuuri juurde seisma. Küpsetage
toored toiduained kohe ära või asetage valmistoit
külmkappi.
• Lähtuge värskete, külmutatud või toorete
toiduainete ja valmistoidu käsitsemisel
üldistest hügieeninõuetest.
Ahju piloottuli
Piloottuli süttib pärast ahju funktsiooni valimist ja
põleb kogu ahju kasutusaja vältel.