16
liha on pekiribaga, siis on muude rasvainete
lisamine ülearune. Pekikiht jääb
toiduvalmistamise ajal ülespoole ja rasv tilgub
niimoodi ka alumisele taisele osale. Liha
pööratakse, kui pool valmistusajast on möödas.
Tume liha võetakse külmikust välja ca. 1 tund
enne valmistamist, kuna vastasel korral võib see
järsust temperatuurimuudatusest tingitult kõvaks
tõmbuda.
Asetage praad sobivale tulekindlale madala
servaga praevaagnale (kõrged servad ei lase
soojust ligi) või asetage see otse restile, mille alla
on rasva ja praevedeliku kogumiseks lükatud
rasvapann.
Tume liha, mida praetakse inglisepäraselt, nõuab
kõrgemat algtemperatuuri, mida siis
vähendatakse, et liha seest valmis küpsetada.
Heledat liha küpsetatakse algusest peale mõõdukal
keskmisel temperatuuril.
Seda, kas liha on küps, saab kontrollida kahvliga:
kui liha ei saa kahvliga alla vajutada, siis on see
läbi küpsenud.
Liha lõigatakse lahti alles 15 minutit pärast
küpsetusaja lõppemist, et mahl välja ei valguks.
Taldrikuid võib hoida kõige madalamal
temperatuuriastmel ahjuorvas soojas.
Kalaroogade valmistamine:
Väikseid kalu küpsetatakse küpsetusaja algusest
kuni lõpuni tugeval kuumusel. Keskmise
suurusega kalade puhul on alguses nõutav tugev
kuumus ja seejärel küpsetatakse need valmis
langeval temperatuuril. Seevastu suuri kalu
küpsetatakse küpsetusaja algusest lõpuni
mõõdukas kuumuses.
Selleks, et kontrollida, kas kala on küps, tuleb kala
pealmist osa ettevaatlikult üles tõsta. Kalaliha
peab piki selgroogu olema ühtlaselt matt ja valge,
v.a. lõhe, forelli ja muude sarnaste kalade puhul.
Grillimine:
Grillitakse tavaliselt mitte väga paksusid
lisatükke ja kalu, poolitatud ja lamedaks
vajutatud linnuliha, erinevat liiki juurvilju
(näit. zucchini, melanzani, tomatid jne.), liha-
või kalavardaid, mereande.
Liha ja kala määritakse enne grillimist õliga ja
seatakse restile. Liha soolatakse alles pärast
grillimist, kalu seevastu soolatakse enne
grillimist seestpoolt.
Vastavalt grillitavate toiduainete paksusele
lükatakse rest kas grillile lähemale või
kaugemale. Sellega väldite, et liha hakkaks
pealtpoolt kõrbema ja jääks seest tooreks.
Valades rasvapannile üks-kaks klaasi vett, ei
hakka rasv ja praemahlad kõrbema ja
suitsema.
Grilli võib kasutada ka gratineerimiseks
(keedetud või hautatud toiduainete
küpsetamine ahjus kuni nende pruunika
koorikuga kattumiseni - tõlkija) ja leiva
röstimiseks.
Valmistusajad:
Valmistusajad võivad vastavalt roogade
omadustele ja mahule varieeruda.
Soovitame Teil ahju esimestel kasutuskordadel
mitte jätta valmimisprotsesse järelvalveta ja
andmed ning tulemused üles märkida, et neid
siis hiljem sarnaste või samalaadsete roogade
valmistamisel kasutada.
Tabelis toodud suurusi võib siis vastavalt
isiklikele kogemustele muuta.
Siiski tuleks alati lähtuda Teie poolt
kasutatavas toiduretseptis toodud
andmetest.