Electrolux EOG190K Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Integreeritav gaasiahi
EOG 190 B
EOG 190 W
EOG 190 K
Kasutusjuhend
2
TÄHELEPANUKS - MÖÖBLISSE INTEGREERITAV AHI
Tingimata hoidke käesolev kasutusjuhend hilisemaks sirvimiseks alles. Seadme müümisel või
äraandmisel andke see seadme uuele kasutajale edasi, et ka edaspidi oleks tagatud seadme
korrektne funktsioneerimine ja juhistele vastav kasutamine.
KÄESOLEVASSE KASUTUSJUHENDISSE KOONDATUD JUHISED TEENIVAD
ISIKLIKULT TEIE JA TEID ÜMBRITSEVATE INIMESTE OHUTUST. SEETÕTTU
PALUME TEIL ENNE SEADME ÜHENDAMIST JA KASUTAMIST NEED
TÄHELEPANELIKULT LÄBI LUGEDA.
Antud seade on ette nähtud kasutamiseks
täiskasvanute poolt. Seetõttu palume Teil
tähelepanu pöörata sellele, et lapsed sellega ei
mängiks.
Elektriseadmete igasugust võimalikku
vajaminevat muutmist koduses majapidamises on
lubatud teostada üksnes vastavat kvalifikatsiooni
omavatel meistritel.
Vastavate võimalike muudatuste teostamiseks
pöörduge palun abi saamiseks kompetentse
volitatud Klienditeeninduskeskuse poole ja
kasutage üksnes originaalvaruosi.
Antud seadme tehniliste karakteristikute
muutmine või püüded neid muuta on ohtlikud.
Grillimisel või liha küpsetamisel grillimisrestil
asetage resti alla rasvapann. Valage rasvapannile
veidike vett, et vältida rasva kõrbemist ja sellest
tingitud ebameeldivaid lõhnu.
Toitude väljavõtmisel ahjust kasutage alati
pajakindaid või -lappe.
Ahi on ka pärast väljalülitamist pikka aega kuum.
Hoidke lastel kogu aeg silm peal ja jälgige, et nad
ei puudutaks ahju pealispinda ega tuleks ka
väljalülitatud ja veel täielikult mittejahtunud
seadme lähedusse.
Pihustatavate puhastusvahendite kasutamisel olge
ülimalt ettevaatlikud. Vältige pihustusjoa
suunamist filtrile (see kehtib filtriga varustatud
seadmete osas), kütteelementidele või
termostaadikolvile.
Seadme mittekasutamisel kontrollige, kas
pöördlülitid on asendis ““.
Hügieenilistel ja ohutuspõhjustel tuleb seade
alati hoida puhtana (vt. Juhised).
Antud seade on ette nähtud üksnes toidu
valmistamiseks ja lubamatu on selle
kasutamine mingitel muudel eesmärkidel.
Ahju sisemust, eelkõige aga selle alumist osa,
mitte katta alumiiniumfooliumiga.
Vastavaid olemasolevaid isepuhastuvaid
paneele puhastada vee ja seebiga (vt.
puhastusjuhend).
Enne seadme hooldamist või puhastamist
seade välja lülitada ja jahtuda lasta.
Veenduge, et ahju grillimistarvikud on
korrektselt kohale lükatud (vt. Juhend).
Ärge proovige seadet ise remontida!
Ebekompetentsetelt teostatud remontimised
võivad seadet kahjustada.
Abi saamiseks pöörduge lähimasse
Klienditeeninduskeskusse ja kasutage üksnes
originaalvaruosi.
3
Tähtis!
Antud seadme kasutamine on lihtne. Siiski on
parimate tulemuste saavutamiseks oluline, et
loeksite enne seadme kasutuselevõtmist
tähelepanelikult läbi käesolevas
kasutusjuhendis toodud juhised ja neid kõiki
järgiksite.
Käesolevas kasutusjuhendis on toodud
korrektsed juhised seadme ühendamiseks,
kasutamiseks ja korrashoidmiseks ning sellele
lisaks rida kasulikke nõuandeid.
GARANTII
Uue seadme osas kehtib garantii. Vastav
garantiisertifikaat on lisatud kasutusjuhendile.
Juhul, kui see peaks puuduma, siis nõudke
seda müüjalt, esitades andmed
müügikuupäeva, mudeli ja seerianumbri kohta,
mis on toodud toote andmesildil.
Hoidke garantiisertifikaat alles ja esitage see
nõudmisel koos kassatshekiga või saatelehega
Klienditeeninduskeskuse tehnilisele
personalile.
Nende protseduurireeglite mittejärgimisel on
tehniline personal sunnitud esitama Teile
vastavate remonditööde teostamise eest arve.
4
Juhised seadme paigaldajale
Seadme kokkumonteerimisel ja mööblisse
installeerimisel tuleb rangelt järgida kehtivaid
eeskirju.
Igasuguste hooldus- ja remonditööde puhul
peab seade olema välja lülitatud. Vastavaid töid
on lubatud teostada üksnes volitatud
kvalifitseeritud spetsialistidel.
Elektriühendus
Enne ühendamist pidage palun silmas
järgmist:
Kaitsmed ja majasiseselt installeeritud
elektrisüsteemid peavad vastama seadme
maksimumkoormusele (vt. toote andmesildilt).
Majasisesed installeeritud elektrisüsteemid
peavad olema varustatud ettekirjutustele
vastava ja kehtivatele eeskirjadele vastava
maandusega.
Pistikupesa või omnipolaarne kaitselüliti
peavad ka pärast seadme installeerimist olema
kergesti ligipääsetavad. Seade tarnitakse ilma
toitejuhtmeta, kuna vastavalt olemasolevale
toitevõrguliigile on vajalik normidele vastav
pistikuga varustatud ühenduskaabel, mis
vastab toote andmesildil toodud koormusele.
Pistiku ühendamine on lubatud üksnes
eeskirjadega vastavuses oleva pistikupesaga.
Kui ühendamine toimub ilma pistikuta või kui
see ei ole rakendatav, siis peab seadme ja
toitejuhtme vahele olema paigaldatud
omnipolaarne kaitselüliti (näit. kaitsmed, LS-
lüliti), mille kontaktidevaheline
miinimumvahekaugus on 3 mm. Kaitselüliti
abil ei tohi aga katkestada kollane-roheline
maanduskaablit.
Igal juhul peab ühenduskaabel olema
paigaldatud nii, et see ei saavutaks üheski
kohas temperatuuri 50°C
(ruumitemperatuurist kõrgemale).
Pärast ühenduse teostamist tuleb kontrollida
kütteelemente, lülitades need kontrollimiseks
ca. 3 min. tööle. Tootjafirma ei võta endale
mingit vastutust, kui ohutusabinõusid ei ole
järgitud.
Võttes arvesse vastavaid nõutavaid
nominaalristlõikeid, sobib ühendusjuhtmetena
kasutada järgmist tüüpi juhtmed:
H07 RN-F
H05 RN-F
H05 RR-F
H05 VV-F
5
Paigaldusjuhend
GAASIÜHENDUS
Ahju juurdeviiguramp paikneb lülitipaneeli taga
esiküljel.
Ühendamiseks seade osaliselt (ca. 30 cm)
mööblisse lükata. Ramp on ülaltpoolt ligipääsetav.
Gaasiühenduse teostamisel valida üks kahest
alljärgnevast moodusest:
1. Joonis 1 - metall-lõdvik (DN15 UNI 9891):
Ühendusäärik keerata kinni rambi külge.
Paigaldada ½” tihend.
Tihend kuulub lisatarvikutekomplekti.
2. Joonis 2 - Metalltoru (hõõgutatud vask,
läbimõõt 8 mm): Vasktoru asetada
ühendusäärikusse pärast seda, kui kruvimutter
ja kaksikkoonus on paigaldatud (mõlemad
kuuluvad lisatarvikutekomplekti).
Pärast ühendamist:
* Joonis 3 - Mutrid kinni keerata, seejuures 22
mm võtme abil ramp fikseerida. Gaasiväljundit
mehaaniliselt mitte aktiveerida.
* ÜHENDUSTE HERMEETILISUST
KONTROLLIDA SEEBILAHUSE ABIL.
* Ahi täielikult mööblisse lükata ja fikseerida
nii, nagu on kirjeldatud vastavas
paragrahvis (MONTAAZH lk. 5).
Joonis 1
Lõdvik
Tihend
Joonis 2
Toru
Kruvimutter
Kaksikkoonus
Joonis 3
Kruvimutter
Ühendustoru
Ramp
6
Tehnilised andmed
Mõõtmed Kõrgus 59,4 cm
Laius 59,4 cm
Sügavus 53,9 cm
Ahju mõõtmed Kõrgus 32,5 cm
Laius 43,8 cm
Sügavus 39,0 cm
Maht 55 dm3
Võimsus Põleti 2700 W
Grill 2000 W
Ahjuvalgustuspirn 25 W
Pöörleva praevarda mootor 4 W
Mootori jahutusventilaator 25 W
Elektritarbijate maksimaalne koguvõimsus 2,1 W
Toitepinge (50 Hz) 230 V
Kategooria III 1 abd 2 ell 3B/P
GRADUEERITUD/ ETALONGAAS: MAAGAAS (E) 20 mbar Võimsus 2,7 kW
LINNAGAAS 140 /8 mbar Võimsus 2,7 kW
LINNAGAAS 120/8 mbar Võimsus 2,7 kW
Lisainjektorid (juga-surupumbad)
VEDELGAAS 50 mbar 182 g/h Võimsus 2,7 kW
Antud seade on vastavuses raadiohäirete välistamist käsitleva EL normi nr. 87/308 2.6.87
nõudmistega. Seadme töötamise ajal mitte asetada mingeid esemeid, nagu näit. rasvapann,
küpsetusplaadid, moorimis-haudepotid, tulekindlad praevaagnad, alumiiniumfoolium vms. ahju
põhjale, kuna selle tagajärjel võib tekkida kuumuse kontsentratsioon, mis kahjustab ahju emailpindu.
Küpsetus-, praadimis- ja grillimisprotsessi käigus kuumenevad ahjuukseklaas ja seadme ülejäänud
detailid ning seetõttu ärge laske lapsi töötava seadme lähedusse. Elektriseadmete ühendamisel pliidi
läheduses paiknevate pistikupesadega tuleb jälgida, et juhtmed ei puutuks kokku kuumade
keedukohtadega ega haakuks kuuma ahjuukse külge. Tähelepanu! Ahjuukse kasutamisel olge
tähelepanelik, et vältida ukseliigendites peituvat vigastusteohtu!
7
Ahju paigaldamine kokkupandavasse
köögimööblisse
Tagamaks seadme laitmatu töötamine, tuleb seade
integreerida sobivate omadustega mööblisse.
Vastavalt ohutuseeskirjadele peab seadme
korrektse integreerimise teel olema tagatud kaitse
kokkupuute eest elektridetailidega või üksnes
isoleeritud detailidega. Kõik ohutuse tagamiseks
ettenähtud kaitsedetailid, ka vastavad kaitseliistud
(kui seade paikneb näiteks köögimööblirea
alguses või lõpus) peavad olema kinnitatud nii, et
nende demonteerimine ei oleks ilma tööriistade
abita võimalik.
Ahju jaoks vajaliku ruumi suurus (Joonis 4)
Paigaldamine köögikapi sisse
Mööblisse jääva tühiku suurus peab vastama
Joonisel 6 toodud mõõtudele.
Paigaldamine töötasapinna alla
Paigaldamine töötasapinna alla koos
keedupinna paigaldamisega (Joonis 6)
Paigaldamine töötasapinna alla ilma
keedupinna paigaldamiseta (Joonis 7)
VIIDE:
Et tagada gaasi ühtlane põlemine, peab tingimata olema tagatud seadme piisav ventileerimine
selle tagaküljelt. Silmas tuleb pidada mööblisse jäävaid avasid (Joonised 2-3-4) , kusjuures
avad võivad olla ka etteantutest suuremad.
Joonis 4
Joonis 5
Joonis 6
Soklis paiknev
õhu juurdevoo-
luava 200 cm
2
Joonis 7
Soklis paiknev
õhu juurdevoo-
luava 200 cm
2
8
Montaazh
Asetage seade mööblisse jäävasse tühikusse;
avage ahjuuks ja fikseerige ahi nelja puidukruvi
abil mööbli külge nii, et kruvid istuksid hästi
välisraamis selle jaoks ettenähtud aukudes (Joonis
8-9).
Kui paigaldatakse ka elektriliste pliidiplaatidega
keedupind, tuleb elektriühendused teostada eraldi;
seda nii tehnilistel kui ka praktilistel põhjustel.
Nii on ahi hiljem kergemini demonteeritav.
Vastavate vajalike pikenduste jaoks kasutage
sellist kaablit, mis on vastavuses ühendatava
elektritarbija nominaalvõimsusega.
Paigaldusjuhend
Seadme paigaldamist (monteerimist mööblisse, ühendamist elektri- ja gaasivõrku) on
eranditult lubatud teostada vaid vastavalt kvalifitseeritud spetsialistil. Igasuguste tööde
teostamisel eemaldage kõigepealt pistik vooluvõrgust.
Joonis 8 Joonis 9
9
Paigaldusjuhised
Mööblisse paigaldatud seadme laitmatuks
funktsioneerimiseks peab kokkumonteeritav
köögimööbel või kööginish olema sobivate
mõõtudega. Vastavalt kehtivatele eeskirjadele
peavad kõik detailid, mis tagavad pinget juhtivate
ja ekspluatatsiooni tagamiseks isoleeritud
detailide suhtes kokkupuutekaitse, olema
kinnitatud nii, et nende demonteerimine ilma
tööriistade abita ei oleks võimalik.
Siia hulka kuulub ka vastavate lõppkoormus-
liistude kinnitamine kokkumonteeritava
köögimööblirea alguses või lõpus.
Ahju mõõtmed (Joonis x)
Paigaldamine köögimööblisse
Kokkumonteeritav kööginish peab vastama
Joonisel x etteantud mõõtudele.
Paigaldamine koos keedupinnaga (Joonis xx).
Paigaldamine ilma keedupinnata (Joonis xx).
Kinnitamine mööblisse
Seade lükata kööginishi; ahjuuks avada ja ahi
kinnitada mööblisse puidukruvide abil,
millised täpselt sobivad ettenähtud
raamiaukudesse. (Joonised 12 ja 13).
Kui ahi ühendatakse elektrilise keedupinnaga,
siis tuleb elektriühendused teostada eraldi;
seda nii tehnilistel põhjustel kui ka selleks, et
lihtsustada ahju hilisemat võimalikku
demonteerimist.
Vastavate kaablipikenduste jaoks kasutada
sobiva võimsusega kaablit.
10
Montaazhijuhend
Olulised viited
Gaasiahju ühendamist on lubatud teostada
üksnes kompetentsel volitatud gaasimontööril.
Seejuures tuleb järgida riikliku
gaasivarustusettevõtte vastavaid eeskirju,
tehnilisi ettekirjutusi, aga ka järgmisi norme:
- DVDW /Saksa Gaasi- ja
Veemajandusspetsialistide Ühing/, Töökaart
G600 (DVGW-TRG /Tehnilised reeglid
survegaasidele/, 1986) - Tehnilised reeglid
gaasiseadmete installeerimiseks.
- TRF 1988 /Tehnilised Direktiivid
vedelgaasiseadmetele/ - Tehnilised reeglid
vedelgaasi kohta.
- DIN/VDE 0100 /Saksa Elektrotehnikute
Liit/ osa 701, Tugevvooluseadmete,
nimipingega kuni 1000 V püstitamine,
vanni- või dushiruumid.
11
Paigaldusjuhend
PÕLETI SOBITAMINE TÖÖKS
ERINEVATE GAASITÜÜPIDEGA
Seade on reguleeritud töötama teatud kindlat tüüpi
gaasiga. Mingit muud tüüpi gaasi kasutamisel
tuleb põletidüüs asendada muu, kasutatavat tüüpi
gaasi jaoks sobiva düüsiga. Põleti primaarõhk
tuleb uuesti reguleerida (vt. Tabel 1).
AHJU PÕLETIDÜÜSI
VÄLJAVAHETAMINE JA ÕHU
REGULEERIMINE
Pärast ahjupõhjaplaadi eemaldamist toimige
järgmiselt (Joonis 11):
Keerake lahti kruvid “A”, mis fikseerivad
eelsüüteblokki; keerake lahti kruvi “B”, mis
fikseerib põleti; tõstke põleti aeglaselt
põletidüüsilt maha (Joonis 12); düüs “C” keerake
lahti 7 mm võtmega ja asendage see kasutatavat
tüüpi gaasi jaoks sobiva düüsiga (vt. Tabel 1).
Primaarõhu reguleerimiseks avage kruvi, mis on
fikseeritud mutri “G” abil (Joonis 10). Laske
mutril taha libiseda, kuni tekib Tabelis 1 toodud
andmetele vastav ava. Detailide
kokkumonteerimisel toimige vastupidises
järjekorras.
Joonis 10
Joonis 11
Joonis 12
12
Monteerimisjuhend
SOOJUSKOORMUS, GAASITARBIMUS, DÜÜSIDE MARKEERING
Ahju seadistus Põleti osad Ahjupõleti
Soojuskoormus kW 2,7
Gaasitarbimus l/h 640
LINNAGAAS -D
8 mbar
Hs 15,18 MJ/m
3
W5 22,15 MJ/m
3
Düüsi markeering* 270
Primaarõhk
seadistada
2÷3 mm
Soojuskoormus kW 2,7
Gaasitarbimus l/h 612
LINNAGAAS -A
8 mbar
Hs 15,87 MJ/m
3
W5 24,75 MJ/m
3
Düüsi markeering* 255
Primaarõhk
seadistada
2÷3 mm
Soojuskoormus kW 2,7
Gaasitarbimus l/h 546
LINNAGAAS -B
8 mbar
Hs 17,77 MJ/m
3
W5 27,64 MJ/m
3
Düüsi markeering* 226
Primaarõhk
seadistada
2÷3 mm
Soojuskoormus kW 2,7
Gaasitarbimus l/h 257
MAAGAAS -E
20 mbar
Hs 37,78 MJ/m
3
W5 50,72 MJ/m
3
Düüsi markeering* 110
Ümber-
seadistamine ei ole
vajalik
Soojuskoormus kW 2,7
Gaasitarbimus l/h 299
MAAGAAS -LL
20 mbar
Hs 32,49 MJ/m
3
W5 41,52 MJ/m
3
Düüsi markeering* 121
Primaarõhk
seadistada
3÷4 mm
Soojuskoormus kW 2,5
Gaasitarbimus l/h 182
VEDELGAAS
50 mbar
Hs 49,47 MJ/m
3
W5 87,33 MJ/m
3
Düüsi markeering* 69
Primaarõhk
seadistada
7÷8 mm
*Düüsi markeeringu all mõistetakse düüsi läbimõõtu sajandik-millimeetrites.
13
Juhtpaneel
1. Töörezhiimi indikaator
2. Termostaadi kontrolllamp
3. Taimer
4. Valiklüliti
5. Termostaadi valiklüliti
6. Tõkendlüliti
LÜLITID
TERMOSTAAT VALIKLÜLITI
Joonis 13 Joonis 14
TAIMER
Joonis 15
14
Juhend lülitite kasutamiseks
Selleks, et toiduvalmistamisel saavutada
optimaalseid tulemusi, on väga oluline tundma
õppida ahju funktsioone ja lüliteid õigesti
käsitseda.
TAIMER
Pöörake taimer kellaosuti liikumise suunas
asendisse 60 minutit ja seejärel tagasi soovitud
valmistusajale. Kohe, kui seatud valmistusaeg on
läbi, osutab sellele akustiline signaal.
TERMOSTAADI KONTROLLLAMP
Kontrolllamp kustub kohe, kui seatud
ahjutemperatuur on saavutatud ja süttib, kui
termostaat on temperatuuri uuesti stabiliseerinud.
TÖÖREZHIIMI INDIKAATOR
Kollase indikaatorlambi põlemine osutab sellele,
et seade on pinge all.
BLOKEERIMIS-KONTROLLLAMP
Punane kontrolllamp osutab sellele, et gaasi
juurdevool on blokeeritud ja seega põleti
kustunud. Blokeeringu tühistamiseks viia
valiklüliti mõneks hetkeks nullpositsiooni ja
süütamismenetlust uuesti korrata.
FUNKTSIOONIDE VALIKLÜLITI
Erinevate toiduvalmistusviiside valimiseks
pööratakse valiklülitit:
Ahjuvalgustuse sisselülitamine
Gaasirezhiim
Elektrigrill
Elektrigrill + pöördpraevarras
Ahju esmakordsel sisselülitamisel võib
vajalikuks osutuda korduv süütamine.
Põhjuseks on õhk, mis vastavalt paikneb ahju
ja toitevõrgu vahelises torustikus.
Ahjuukse avamisel tuleb alati haarata
käepideme keskkohast (Joonis 16)
TERMOSTAADILÜLITI
Temperatuuri valimiseks pöörake lülitit
kellaosuti liikumise suunas. Valida on
võimalik temperatuure alates 50°C kuni maks.
250°C.
OHUTUS-AVARIITERMOSTAAT
Ahi on varustatud avariitermostaadiga, mis
lülitab valesti reguleeritud temperatuurist
tingitud ülekuumenemise puhul toitevoolu
välja. Mingil juhul ärge proovige ise rikkeid
kõrvaldada, kuna ebakompetentselt teostatud
remonditööd võivad põhjustada õnnetusi. Abi
saamiseks pöörduge lähimasse
Klienditeeninduskeskusse ja nõudke üksnes
originaal-varuosade kasutamist.
AHJUVENTILAATOR
Ventilaatori ülesandeks on jahutada
lülitipaneeli, lüliteid, aga ka ahjuukse grilli.
Õhuvool väljub lülitipaneeli ja ahjuukse
vahelistest jahutusribidest.
Ventilaator lülitub valiklüliti käsitsemisel
automaatselt sisse ja välja.
Ohtliku ülekuumenemise vältimiseks töötab
ventilaator ka pärast ahju väljalülitamist,
kui valiklüliti on positsioonis “0” seni, kuni
normaalne temperatuur on saavutatud.
Kõik toiduvalmistusprotsessid teostatakse
suletud ahjuuksega.
Joonis 16
15
Viiteid lülitite kasutamiseks
GAASIAHI
Praeahju sisselülitamine:
Valiklüliti (4) pöörata sümbolini .
Termostaadilüliti (5) abil valida soovitud
temperatuur.
Umbes 5 sekundi pärast leiab aset põleti
süütamine, mille leek on nähtav
ahjupõrandaplaadi kahest avast.
Kui süütamine ebaõnnestub, siis gaasi juurdevool
põletisse katkestatakse ca. 10 sekundi pärast
automaatselt.
Nendele turvameetmetele osutab lülitipaneelil
termostaadilüliti kõrval paikneva blokeerimis-
kontroll-lambi (6) süttimine.
Sisselülitamise kordamiseks pöörake
termostaadilüliti (või ka valiklüliti) sümbolini
“ ja seejärel valige uuesti soovitud temperatuur.
ELEKTRIGRILL
Elektrigrilli sisselülitamine koos
pöördgrilliga:
Pöörake valiklüliti (4) sümbolini .
Termostaadilüliti pöörake temperatuurile
200°C.
Elektrigrilli sisselülitamine:
Pöörake valiklüliti (4) sümbolini .
Termostaadilüliti pöörake
maksimumtemperatuurile.
Grillimisel on ahjuuks suletud
Soovitame alati kasutada rasvapanni, millesse
praevedelik ja rasv saaksid toiduvalmistamise
ajal koguneda.
Praktilisi nõuandeid toitude
valmistamiseks
Küpsetiste valmistamine:
Küpsetiste puhul on tavaliselt vajalik mõõdukas
temperatuur (150-200°C) ja nõutav ahju
eelkuumutamine ca. 10 minutit.
Kui toiduretseptis ei ole teisiti antud, siis ahju
eelkuumutada. Selliste roogade valmistamisel,
millised kerkivad (näit. leib, pärmitaigen või
sufleed), ei tohi ahjuust avada. Ahjuukse avamisel
praeahju valguv külm õhk võib kergitusprotsesse
pidurdada.
Küpsetusaja lõpus kontrollige hambaorgiga, kas
taigen on läbi küpsenud: kui taigen hambaorgi
külge ei kleepu, siis on küpsetised kindlasti
valmis.
Valmidusastme kontrollimisega tuleb aga igal
juhul oodata seni, kuni ¾ küpsetusajast on
läbi.
Pidage meeles:
Kui küpsetis näib väljast olevat hästi läbi
küpsenud, seest aga on toores, siis oleks
valitud temperatuur pidanud olema madalam,
küpsetusaeg aga veidike pikem.
Liharoogade valmistamine:
Mitte kasutada väiksemaid, kui 1 kg
praetükke, kuna väiksemad lihatükid
muutuvad liiga kuivaks. Kui toidu
valmistamiseks kasutatakse lahjat liha, siis
määrida seda õliga, võiga või mõlemaga. Kui
16
liha on pekiribaga, siis on muude rasvainete
lisamine ülearune. Pekikiht jääb
toiduvalmistamise ajal ülespoole ja rasv tilgub
niimoodi ka alumisele taisele osale. Liha
pööratakse, kui pool valmistusajast on möödas.
Tume liha võetakse külmikust välja ca. 1 tund
enne valmistamist, kuna vastasel korral võib see
järsust temperatuurimuudatusest tingitult kõvaks
tõmbuda.
Asetage praad sobivale tulekindlale madala
servaga praevaagnale (kõrged servad ei lase
soojust ligi) või asetage see otse restile, mille alla
on rasva ja praevedeliku kogumiseks lükatud
rasvapann.
Tume liha, mida praetakse inglisepäraselt, nõuab
kõrgemat algtemperatuuri, mida siis
vähendatakse, et liha seest valmis küpsetada.
Heledat liha küpsetatakse algusest peale mõõdukal
keskmisel temperatuuril.
Seda, kas liha on küps, saab kontrollida kahvliga:
kui liha ei saa kahvliga alla vajutada, siis on see
läbi küpsenud.
Liha lõigatakse lahti alles 15 minutit pärast
küpsetusaja lõppemist, et mahl välja ei valguks.
Taldrikuid võib hoida kõige madalamal
temperatuuriastmel ahjuorvas soojas.
Kalaroogade valmistamine:
Väikseid kalu küpsetatakse küpsetusaja algusest
kuni lõpuni tugeval kuumusel. Keskmise
suurusega kalade puhul on alguses nõutav tugev
kuumus ja seejärel küpsetatakse need valmis
langeval temperatuuril. Seevastu suuri kalu
küpsetatakse küpsetusaja algusest lõpuni
mõõdukas kuumuses.
Selleks, et kontrollida, kas kala on küps, tuleb kala
pealmist osa ettevaatlikult üles tõsta. Kalaliha
peab piki selgroogu olema ühtlaselt matt ja valge,
v.a. lõhe, forelli ja muude sarnaste kalade puhul.
Grillimine:
Grillitakse tavaliselt mitte väga paksusid
lisatükke ja kalu, poolitatud ja lamedaks
vajutatud linnuliha, erinevat liiki juurvilju
(näit. zucchini, melanzani, tomatid jne.), liha-
või kalavardaid, mereande.
Liha ja kala määritakse enne grillimist õliga ja
seatakse restile. Liha soolatakse alles pärast
grillimist, kalu seevastu soolatakse enne
grillimist seestpoolt.
Vastavalt grillitavate toiduainete paksusele
lükatakse rest kas grillile lähemale või
kaugemale. Sellega väldite, et liha hakkaks
pealtpoolt kõrbema ja jääks seest tooreks.
Valades rasvapannile üks-kaks klaasi vett, ei
hakka rasv ja praemahlad kõrbema ja
suitsema.
Grilli võib kasutada ka gratineerimiseks
(keedetud või hautatud toiduainete
küpsetamine ahjus kuni nende pruunika
koorikuga kattumiseni - tõlkija) ja leiva
röstimiseks.
Valmistusajad:
Valmistusajad võivad vastavalt roogade
omadustele ja mahule varieeruda.
Soovitame Teil ahju esimestel kasutuskordadel
mitte jätta valmimisprotsesse järelvalveta ja
andmed ning tulemused üles märkida, et neid
siis hiljem sarnaste või samalaadsete roogade
valmistamisel kasutada.
Tabelis toodud suurusi võib siis vastavalt
isiklikele kogemustele muuta.
Siiski tuleks alati lähtuda Teie poolt
kasutatavas toiduretseptis toodud
andmetest.
17
Grillimine
PÖÖRDPRAEVARDAGA
ELEKTRIGRILL
1. Tugirest lükata ahju.
2. Grillitavad toiduained lükata praevardale ja
kahvlihoidikuga fikseerida. Kruvid kinni
keerata.
3. Praevarda teravik ühendada mootori sondi.
4. Praevarda esiosa asetada resti süvendisse (see
juures ärge unustage käepidet eemaldada).
Valiklüliti (4) pöörata sümboliteni .
Termostaadilülitist (5) valida temperatuur 200°C.
Grillimisel peab ahjuuks olema suletud.
Rasvapann lükatakse rasva või praemahla
kogumiseks kõige alumisele töötasandile.
TRADITSIOONILINE GRILLIMINE
Roog Kogus g
Töötasand altpoolt üles
(rest)
Temperatuur
°C
Küpsemisaeg minutites
üleval all
Kanarind 400 3 maks. 13 10
Röstleivad 200 3 maks. 3 1
Vorstid 500 4 maks. 10 6
Kotletid 500 4 maks. 12 8
Kala, filee 500 4 maks. 8 6
GRILLIMINE PRAEVARDAGA
Roog Kogus g
Töötasand altpoolt üles
(rest)
Temperatuur
°C
Küpsemisaeg minutites
Linnuliha 1000 3 maks. 70-90
Praed 800 3 maks. 80-90
VIITEID:
1) Praevedeliku kogumiseks tuleb rasvapann alati lükata kõige alumisele töötasandile; soovitav on
valada pannile ca. ½ liitrit vett.
2) Kõikide küpsetusprotsesside ajal peab ahjuuks olema suletud.
Joonis 17
18
Kasutusjuhend
KÜPSETUS- JA PRAADIMISTABEL
Roog Kaal
(g)
Töötasand
kõrgus alt üles
Eelkuumutus Temperatuuri
seadistamine
(aste)
Aeg
(minutites
)
Küpsetamine
Küpsetised vormides
Vormikoogid ja torukujulised koogid
Marmorkoogid
Vormikoogid
Juustukoogid/Kohupiimatort
Biskviittort
Tordipõhi vahustatud taignast
Küpsetised ahjuplaadil
Rukkileib
Pärmitaignast stritsel/kringel/pärg
Struudel e. teatud lehttaignakook
Kuivkattega plaadikoogid
Märgkattega plaadikoogid
Rullbiskviit
Väikesed küpsetised (muretaigen)
Väikesed küpsetised (lehttaigen)
Saiakesed
Tuuletaskud/ekläärid
1500 g
1500 g
750 g
1500 g
750 g
750 g
1000 g
1000 g
500 g
1000 g
1000 g
400 g
300 g
500 g
500 g
300 g
3
3
3
3
3
3
3
3
3
4
3
3
3
4
4
4
jah
jah
jah
jah
jah
jah
jah
jah
jah
jah
jah
jah
jah
jah
jah
jah
175°
175°
175°
175°
150°
175°
185°
175°
175°
150°
150°
150°
150°
150°
185°
185°
60-70
60-70
60-70
60-70
35-45
20-30
60-70
35-45
50-60
25-35
40-50
10-15
12-18
15-25
15-25
20-30
Praed
Liha
Seapraad
Loomalihapraad (rostbiif)
Vasikapraad, ca. 1 kg
1000 g
1000 g
1000 g
3
3
3
jah
175°
200°
200°
90-120
45-60
60-90
Linnuliha
Kanad
Part
Hani
1000 g
1700 g
3000 g
3
3
2 või 3
185°
185°
185°
60-90
120-180
150-210
Kala
Tükeldamata kalad
(Makrellid jne.)
1000 g 3
185°
40-50
Vormiroad ja gratineeritud road
Juurvilja-vormiroog
Nuudli-vormiroog
Üleküpsetatud juurvili
500 g
1000 g
500 g
3
3
3
jah
jah
185°
200°
185°
40-50
40-50
30-40
19
Hooldus
Enne igasuguste hooldustööde teostamist seade
vooluvõrgust välja lülitada.
AHJUVALGUSTUSPIRNI VAHETAMINE
Seadmest vool välja lülitada, klaaskuppel
eemaldada (Joonis 3), asendada hõõgpirn.
Hõõgpirn: 25W, 230V, 50Hz, (300°C), E14.
Klaaskuppel uuesti tagasi keerata ja seade uuesti
vooluvõrku ühendada.
Joonis 18
20
Kasutusjuhend
AHJUUKSE PUHASTAMINE
Põhjalikuks puhastamiseks võib ukse ja sellele lisaks ahjuukseklaasi eemaldada.
Ahjuukse eemaldamine
- Tõmmake ahjuuks horisontaalasendisse
lahti.
- Mõlema ukseliigendi kobad ettepoole kuni
tõkiseni üles käänata.
- Uks tõsta aeglaselt kuni tõkiseni üles ja
seejärel osaliselt sulgeda. Seejärel veidike
üles tõsta, kuni liigendid fiksaatoritest välja
klõpsatavad.
Ahjuukse paigaldamine
- Enne ukse kohaleasetamist käänata kobad
ettepoole.
- Ukse kohaleasetamisel toimige
eemaldamistoimingutele vastupidises
järjekorras.
- Kobad uuesti taha vastu ahju pöörata.
- Kontrollida ahjuukse funktsioonile
vastavust.
Ahjuukseklaasi eemaldamine
- Uks asetada horisontaalsele siledale
aluspinnale välimine külg allapoole.
- Avada kaks keskkohas paiknevat kruvi (A).
Klaas (B) korraks üles tõsta ja ettepoole
suunas välja tõmmata.
- Pärast detailide puhastamist monteerige
ahjuukseklaas tagasi oma kohale ( C).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOG190K Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend