10
KÜPSETAMISE TABEL
MIDA ROHKEM TOITU SOOVITE KÜPSETADA, seda roh-
kem aega kulub. Rusikareegli kohaselt nõuab
kahekordne toidu hulk peaaegu kahekordse
kestusega aja kasutamist.
MIDA MADALAM ON TEMPERATUUR, seda pikem on
vajalik küpsetusaeg. Toatemperatuuril
olev toit küpseb rutem, kui vahetult kül-
mikust võetud toit.
KUI KÜPSETATE MITUT ASJA SAMA TOIDU jaoks,
nt koorega kartuleid, asetage need üh-
esuguse küpsusastme saamiseks ringi-
kujuliselt.
MÕNED TOIDUAINED, NT KARTULID, ÕUNAD JA MUNARE-
BUD, on kaetud koore või kilega. Sellised toid-
uained tuleb rõhu vabastamiseks ja lõhkemise
vältimiseks läbi torgata kahvli või kokteilikõr-
rega.
VÄIKSEMAD TOIDUTÜKID KÜPSEVAD KIIREMINI KUI su-
ured toidutükid ning ühesuguse suuruse ja
korrapärase kujuga tükid ühtlasemalt kui eba-
regulaarse kujuga tükid.
TOIDU SEGAMINE JA PÖÖRAMINE ON võtted, mida ka-
sutatakse nii tavalisel toiduvalmistamisel kui
ka mikrolainetega küpsetamisel soojuse kiireks
jaotumiseks nõu keskele ning toidu väliskül-
gede üleküpsemise vältimiseks.
EBAÜHTLASE KUJU VÕI PAKSUSEGA TOIDU
valmistamisel asetage õhemad alad
nõu keskosa poole, mis kuumeneb vi-
imasena.
ROHKELT RASVA JA SUHKRUT sisaldavad
toidud küpsevad kiiremini kui rohkes-
ti vett sisaldavad toidud. Rasva ja suhkru tem-
peratuur võib tõusta ka kõrgemale kui vee
temperatuur.
PÄRAST VALMIMIST LASKE TOIDUL mõnda aega seis-
ta. Seisuaeg parandab alati tulemust, sest siis
jaotub temperatuur toidus ühtlaselt.
TOIDU LIIK
KO
GUS
VÕIMSUS
TASE
AEG SEISUAEG NÄPUNÄITEID
KANA (terve) 1000 G
700 W
18-20
MIN.
5-10 MIN.
PÖÖRAKE KANA POOLE küpsetamise
ajal ümber. Kontrollige, et
lihamahl oleks küpsetamise
lõpetamisel värvitu.
KANA ( leed
või tükid)
500 G 8-10 MIN. 5 MIN.
KONTROLLIGE , et lihamahl oleks
küpsetamise lõpetamisel värvitu.
PEEKON 150 G 3-4 MIN. 1-2 MIN.
ASETAGE PLAADILE KÖÖGIPABER,
asetage sellele 2 või kolm viilu ja
katke köögipaberiga.
KÖÖGIVILJAD
(värsked)
300 G 3-4 MIN. 1-2 MIN.
KÜPSETAGE KAANE ALL ja lisage 2
supilusikatäit soola.
KÖÖGIVILJAD
(külmutatud)
250-
400 G
3-4 MIN.
5-6 MIN.
1-2 MIN. KÜPSETAGE KAANE ALL.
KOOREGA
KARTULID
1 TK
4 TK
4-6 MIN.
12-15
MIN.
2 MIN.
5 MIN.
TORGAKE KAHVLIGA. (1 tk = 250 g)
Pöörake poole küpsetamise ajal
ümber.
LIHA
(pikkpoiss)
600-
700 G
600 W
12-14
MIN.
5 MIN.
KALA (terve) 600 G 8-9 MIN. 4-5 MIN.
TEHKE NAHKA SÄLGUD ja küpsetage
kaane all.
KALA (tükid või
leed)
400 G 5-6 MIN. 2-3 MIN.
ASETAGE ÕHEMAD TÜKID plaadi
keskosa poole. Küpsetage kaane
all.