AEG 5120V-MA Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See käsiraamat sobib ka

Keraamiline pliit
COMPETENCE
5120V-ma
Kasutusjuhend
2
Lugege seda kasutusjuhendit hoolikalt enne pliidi esimest kasutamist, et saaksite teada
praeahju kõikidest võimalustest ja omadustest. Erilist tähelepanu pöörake sümboliga tähistatud
hoiatustele, mis sisaldavad kasutaja ohutuse ja seadme töökorras oleku seisukohast olulisi juhiseid.
Hoidke kasutusjuhend alles võimaliku hilisema vajamineku puhuks ja andke see koos seadmega edasi
järgmisele omanikule.
Kasutusjuhendis on kõigepealt kirjeldatud uut pliiti üldiselt. Sellele järgnevad juhised toimingute kohta, mida
tuleb teha enne pliidi esimest kasutamist. Osas "Pliidi kasutamine" kirjeldatakse üksikasjalikult, kuidas pliiti
kasutada. Osa "Hooldus ja puhastamine" annab juhised pliidi ja selle lisavarustuse igapäevaseks ning samuti
põhjalikumaks puhastamiseks. Kui seadme kasutamisel ilmneb probleeme, järgige osas "Kui pliit ei tööta"
toodud juhiseid.
3
Sisu Lk nr
Kasutajale
Hea klient ................................................................................................................ 2
Ohutusnõuded ........................................................................................................ 5
Seadme kujutis ...................................................................................................... 7
Keraamiline keedupind .................................................................................. 7
Keedualad ..................................................................................................... 7
Praeahi .......................................................................................................... 7
Hoiusahtel ...................................................................................................... 8
Alus ................................................................................................................ 8
Turvavarustus ................................................................................................ 8
Lisavarustus .................................................................................................. 9
Enne pliidi esimest kasutamist .......................................................................... 11
Turvaluku sisselülitamine ............................................................................ 11
Keraamilise pinna ettevalmistamine ............................................................ 11
Kella õigekspanemine ................................................................................. 11
Ahju kasutamiseelne kuumutamine ............................................................. 10
Lisavarustuse puhastamine ......................................................................... 10
Pliidi kasutamine ................................................................................................. 10
Keraamiline keedupind ................................................................................ 10
Keedualad ................................................................................................... 11
Keedunõude valimine .................................................................................. 11
Nõuandeid ja soovitusi keedualade kasutamisel ........................................ 13
Kell ............................................................................................................... 14
Näit ja nupud ..................................................................................... 14
Õige aja seadmine kellale / Kellaaja muutmine ................................ 15
Munakell ............................................................................................ 15
Praeahju tegevuse valimine ......................................................................... 15
Temperatuuri seadmine .................................................................... 16
Praetermomeeter .............................................................................. 16
Ahju automaatne väljalülitumine ....................................................... 18
Ahju automaatne sisse- ja väljalülitumine ......................................... 18
4
Sisu Lk nr
Praeahi ......................................................................................................... 10
Küpsetustabel ..................................................................................... 22
Toiduvalmistamistabel ........................................................................ 23
Ahjuprae küpsetamise tabel ............................................................... 25
Grillimistabel ....................................................................................... 26
Nõuandeid ja soovitusi ahju kasutamisel ..................................................... 27
Hoiusahtel ..................................................................................................... 28
Hooldus ja puhastamine ...................................................................................... 29
Roostevabast terasest pinnad ...................................................................... 29
Auruventiil ..................................................................................................... 29
Keraamiline keedupind ................................................................................. 29
Praeahi ......................................................................................................... 30
Hoiusahtel ..................................................................................................... 35
Kui pliit ei tööta ..................................................................................................... 39
Lahendusi kasutamisega seotud probleemidele .......................................... 39
Lahendusi tehnilistele probleemidele ........................................................... 40
Hooldus ja tagavaraosad .............................................................................. 40
Garantii ......................................................................................................... 41
Paigaldajale
Transpordikahjustused ........................................................................................... 35
Tehnilised andmed ................................................................................................. 36
Paigaldamine .......................................................................................................... 37
Ühendamine elektrivõrku ........................................................................................ 38
Kasutusjuhendi lugemine:
1… 2… osa osa järel
Nõuanded ja nipid
Ohutusjuhised
Keskkonna-alane informatsioon
5
Ohutusnõuded
Pliit on mõeldud normaalseks toiduvalmistamiseks
ja küpsetamiseks koduses majapidamises.
Lapsed
Kui pliit töötab, hoidke lastel silm peal, kuna
keedupind ja ahi kuumenevad kasutamise ajal.
Need on kuumad ka mõnda aega pärast
väljalülitamist.
Ärge laske lastel mängida nuppudega, lülititega
ega praeahju uksega. Kontrollige, kas
ümbermineku tõkesti ja keedupinna kate
(lisaseade) on õigesti paigaldatud ja et ahjuukse
riiv töötab.
Kasutamine
Ärge kunagi jätke keevat õli, rasva, parafiini ega
muud kergesti süttivat ainet pliidile ilma
järelvalveta. Tulekahju korral keerake keedualade
nupud null-asendisse ja lülitage välja ahju
ventilaator. Kustutage tuli kaane abil, ärge kunagi
kasutage vett!
Ärge jätke paberit ega muud taolist keeduplaadile.
Kogemata tööle jäänud keeduala võib põhjustada
paberi süttimise.
Hooldus ja puhastamine
Hoidke keedupind ja ahi hügieenilistel põhjustel ja
ohutuse tagamiseks puhastena. Rasvaplekid ja
muud pritsmed lähevad pliidi kuumenemisel
kõrbema ja halvimal juhul põhjustavad
tulekahjuohu.
Kontrollige, ega pliidi juhe ei saa muljuda pliidi
nihutamisel puhastamiseks. Kontrollige, et ahju
lambi vahetamise ajal oleks ahi välja lülitatud.
Hooldus
Hooldus- ja parandustöid tohib teha vaid volitatud
parandustöökoda. Kasutada tohib üksnes
originaalvaruosi.
Paigaldamine
Pliiti tohib paigaldada vaid vastavat õigust omav
isik.
Puudulikult tehtud töö võib halvendada pliidi tööd ja
põhjustada isiku- ja/või omandikahjusid.
Pliiti ei tohi paigaldada täiendavale alusele, kuna
siis ei tööta kukkumistõkesti. Kontrollige, et pliidi
juhe ei jää paigaldamisel surutuna kuskile vahele.
Utiliseerimine
Aidake vältida õnnetusjuhtumeid seoses pliidi
äraviskamisega: lõigake pistikupesast välja
tõmmatud juhe läbi pliidipoolsest otsast ja
eemaldage ahjuukse riiv
6
.
Pliit
Auruventiil
Keraamiline keedupind
Jääksoojuse näidik
Nupud, kell
(SMART-kontroll)
Praeahi
Transpordiriiv
Hoiusahtel
Alus
Juhtpaneel
Keedualade nupud Kell Keedualade nupud
7
Keraamiline keedupind
Keraamilisel keedupinnal on neli keeduala. Kui
lülitate keeduala sisse, on see erineva pikkusega
perioodide jooksul valgustatud, sõltuvalt nupu
keeramisega valitud võimsusest. Ülekuumenemise
vältimiseks lülitub keeduala aegajalt välja, kuigi
olete valinud suurima võimaliku võimsuse.
Keedupinna klaas on tugev ja talub hästi nii kuuma,
külma kui temperatuurimuutusi, kuid puruneb
kergesti löögi tagajärjel. Ärge kunagi seiske
keedupinnal, kuna see ei talu normaalsest
suuremaid koormusi.
Keedualad
Keedupinnal on kolm topeltkeeduala ja üks
tavaline/ühekordne keeduala.
Jääksoojuse näidik
Iga keeduala nurgas on signaallamp, mis annab
teavet keeduala temperatuuri kohta. Kui lülitate
keeduala tööle, signaallamp süttib ja põleb pärast
keeduala väljalülitamist seni, kuni keeduala
temperatuur on langenud umbes 80°C-ni .
Praeahi
Informatsiooni ahju kasutamise kohta leiate
peatükist "Praeahju kasutamine".
Ahjul on järgmised funktsioonid:
ringlev õhk
ülemine/alumine kuumutus
grillimine
alumine kuumutus
infratermiline grillimine
pitsa/piruka rezhiim
röstimine
puhastamine
valgustus
Ahju siseseinad, lagi ja tagaseinad on katalüüs-
emailist, mis on mingil määral isepuhastuv. Ahju
põhi on siledast emailist, mida on kerge puhastada.
Ahju uks on kolmekordse klaasiga, et selle
väliskülg ei kuumeneks. Puhastamiseks saab
klaasid ükshaaval ära võtta.
Ahju soojenemisajad:
Tavaline ahi vajab umbes 13 minutit, et kuumeneda
temperatuurini 200°C. Ringleva õhuga ahi vajab
umbes 7 minutit, et saavutada temperatuuri 200°C.
8
Hoiusahtel
Sahtli kohta leiate informatsiooni peatükis "Pliidi
kasutamine".
Alus
Aluse abil saab pliidi kõrgust reguleerida vahemikus 85
… 93,5 cm.
Turvavarustus
Pliidil on ümbermineku tõkesti, mis takistab pliidi
ümberkukkumist normaalsest suurema koormuse tõttu,
näiteks kui laps istub lahtise praeahjuukse peale.
Ümbermineku tõkesti töötab ainult siis, kui pliit
on oma kohal ja mutter on kinni keeratud.
Ahjuuksel on turvalukk, mille tõttu lastel on raskem ust
avada.
Turvalukk töötab ainult siis, kui see on sisse
lülitatud.
Transportimise ajaks on turvalukk välja lülitatud.
Vaadake peatükist "Enne pliidi esimest kasutamist",
kuidas turvalukku sisse lülitada.
Lisavarustus
2 küpsetusplaati
1 ahjupann
1 ahjurest
Ümbermineku tõkesti
Turvalukk
Sein
Ümberkukkumistõkesti
Põrand
Mööbel
Sein
9
Enne pliidi esimest kasutamist
Turvaluku sisselülitamine
Lülitage turvalukk sisse, keerates näiteks mündiga
väikest kruvi ukse siseküljel.
Ukse avamisel lükake samaaegselt riivi vasakule.
Pliit on mõeldud kasutamiseks vaid koduses
majapidamises normaalseks
toiduvalmistamiseks ja küpsetamiseks.
Sees
V
Väljas
Keraamilise pinna ettevalmistamine
Enne esimest kasutamist tuleb keraamiline pind ette
valmistada, et seda oleks kergem puhastada ja toit ei
kõrbeks kõvasti kinni.
Toimige nii:
1. Määrige paar tilka pliidiga kaasasolevat
puhastusvahendit paberkäteräti abil pliidi pinnale.
2. Hõõruge pinda puhta lapiga, kuni see on kuiv.
Kella õigekspanemine
Näide: kell 17:00
Vajutage üheaegselt nuppe ja . Vabastage
nupud. Seadke kell õigeks, vajutades nuppe - ja
. Viie sekundi möödudes lakkab kaksikpunkt
vilkumast ja ahju võib hakata kasutama.
Kella näit
10
Ahju kasutamiseelne kuumutamine
1. Vajutage nuppu .
2. Vajutage , kuni displeil on:
3. Jätke ahi kuumenema umbes tunniks ajaks.
Käivitage ahjuventilaator või avage aken, et ruumi
ventilatsioon oleks võimalikult hea.
4. Lülitage ahi välja, vajutades nuppu .
5. Jätke ahju uks lahti umbes kaheks tunniks ja
tuulutage kööki.
6. Puhastage praeahju, praeahju ust ja tugireste
sooja vee ja nõudepesemisvahendiga. Pühkige
kuivaks.
Ahi võib esimesel kasutuskorral veel lõhna/haisu
tekitada.
Lisavarustuse puhastamine
Peske küpsetusplaate, ahjupanni jne sooja vee ja
nõudepesemisvahendiga. Loputage hoolikalt ja
pühkige kuivaks.
Pliidi kasutamine
Keraamiline keedupind
Ärge kunagi kasutage vigastatud
keraamilist keedupinda. Ülekeemise
tulemusel või seoses puhastamisega võib
pliidi voolu all olevatele osadele sattuda
vedelikku. Lülitage pliit vooluvõrgust välja
ja võtke ühendust hooldusfirmaga.
Ärge kunagi jätke keedupinnale fooliumi,
paberit, plastmassi vmt. Kuum keeduala
võib paberi/fooliumi/plastmassi
põletada/sulatada.
Ärge kunagi jätke keevat õli või rasva,
parafiini ega muud kergesti süttivat ainet
pliidile ilma järelvalveta. Tulekahju korral
keerake keedualade nupud null-asendisse
ja lülitage välja ahju ventilaator. Kustutage
tuli kaane abil, ärge kunagi kasutage vett!
Ülekeenud toit eemaldage keedupinnalt
kohe terava kaabitsa abil. Suhkur ja
suhkrut sisaldavad keedused (tarretis, mahl
jmt) , samuti sulanud plastmass ja foolium
võivad keedupinda vigastada.
Ärge kunagi asetage keraamilisele pinnale
märgi keedunõusid. Kontrollige, ega
keedunõu põhja all pole liiva, suhkrut või
soola. Liiv kriimustab keedupinda ja nii
suhkur kui sool võivad seda vigastada.
Kuivatage keedunõud alati enne
keraamilisele pinnale asetamist.
Keraamilise pinna värvilised kaunistused
võivad kasutamise käigus kuluda ja ära
tulla.
Keraamilist pinda ei tohi kasutada esemete
käest ärapanemise kohana ega
panipaigana.
11
Keedualad
Soovitava võimsuse saate valida nuppude abil
astmeteta vahemikus 1…12, kusjuures 12 on kõige
kuumem. Valige alguses suurim temperatuur ja
vähendage seda toiduvalmistamise ajal (vaadake
Võimsustabelit).
Topeltkeedualade valik
Väike keeduala:
keerake nupp soovitud asendisse (vaadake
Võimsustabelit).
Suur keeduala:
keerake nuppu asendist "12" edasi nii palju kui
annab. Seejärel valige soovitud võimsus (vaadake
Võimsustabelit).
Keeduala ümberlülitamine suurelt väikesele:
lülitage keeduala välja ja seejärel valige nupu abil
soovitud võimsus (vaadake Võimsustabelit).
Keedualade võimsustabel
Võimsus Kasutamine
0 Keeduala on välja lülitatud
1…2 Toidu hoidmine soojana / väikeste toidukoguste
valmistamine
3…4 Normaalse suurusega toidukoguste valmistamine
5…6 Suurte toidukoguste valmistamine
7…8 Praadimine
9…10…11 Praadimine / pruunistamine
12 Keetmine / pruunistamine / friteerimine
Tabelis toodud juhised on suunava iseloomuga. Võimsuse valikut mõjutavad keedunõu, toidu kogus ja koostis.
Aja jooksul õpite ise sobivat võimsust valima. Vaadake ka peatükki "Nõuandeid ja soovitusi keedualade
kasutamisel".
12
Keedualad suurusega 14 ja 18 cm sobivad hästi
keetmiseks ja tavaliseks toiduvalmistamiseks. 21-
sentimeetrine keeduala sobib praadimiseks ja suurte
koguste valmistamiseks.
12-sentimeetrine keeduala ei sobi keetmiseks, kuid
seda võib kasutada rasva sulatamisel, hautamisel,
kastmete ning muude toitude valmistamisel, mis ei pea
kõvasti keema.
Keedunõude valimine
Keraamiline keedupind esitab keedunõudele
suuremaid nõudmisi kui malmist keedualadega pliit.
Tähtsad on järgmised asjaolud:
- alumiinium on hea soojusjuht, aga võib jätta
pinnale hõbedavärvi plekke. Eemaldage plekid
pliidiga kaasasoleva puhastusvahendiga ning
hõõruge tugevasti paberkäterätiga.
- klaasist ja emailitud kareda põhjaga keedunõud
kulutavad pinda rohkem kui muudest materjalidest
valmistatud nõud.
- hoiduge selliste keedunõude kasutamisest, millel
on lakitud põhi. Lakk võib hakata mullitama ja
keedupinna külge kinni põleda.
Keraamilisel keedupinnal kasutamiseks sobivad
järgmised keedunõud:
- põhi katab kogu keeduala või on keedualast pigem
natuke suurem;
- nõude põhjad on tasapinnalised või pisut
sissepoole painutatud (maks 1 mm), kuna
kuumenedes muutub põhi ikkagi tasapinnaliseks;
- põhja paksus on:
- alumiiniumnõudel vähemalt 3,5 mm
- terasest nõudel vähemalt 5 mm
- pannidel vähemalt 5…7 mm
- põhi on täiesti sile või kergelt mustriline.
Kontrollige keedunõu põhja tasapinnalisust, asetades
nõu töölauale põhjaga ülespoole, ja hoidke joonlauda
põhja peal. Kui keedunõu põhi on sisse- või väljapoole
painutatud, pikeneb keeduaeg ja suureneb
energiakulu.
Energiat kulub liiga palju ka siis, kui keedunõu põhi on
keedualaga võrreldes liiga väike. Samas põlevad
võimalikud ülekeemisjäägid keeduala külge kinni.
Keetmisaeg on heleda- ja läikivapõhjaliste nõude
kasutamisel veidi pikem kui mattide ja
tumedapõhjaliste nõude kasutamisel.
13
Nõuandeid ja soovitusi
keedualade kasutamisel
Järgmised juhised aitavad kokku hoida
energiat ja hõlbustavad puhastamist.
Valige õige võimsus
Valige alguses suurim võimsus. Kui toit hakkab
keema, vähendage kuumust nii, et keemine kestab
edasi.
Kasutage tasapinnalise põhjaga
keedunõusid. Energiakulu võib suureneda
kuni 50%, kui keedunõu põhi on
ebatasane.
Keedunõu peab olema vähemalt sama
suur kui keeduala – või natuke suurem.
Suures nõus võib valmistada ka väikeses
koguses toitu.
Kasutage tihedalt sulguvat kaant. Ilma
kaaneta kulub elektrit üle kolme korra
rohkem.
Säästke vett. Keetke kartuleid ja köögivilju
1, 2 või 3 dl vees.
Keetes 14-sentimeetrisel keedualal, kasutage vett
1 dl.
Keetes 18-sentimeetrisel keedualal, kasutage vett
2 dl.
Keetes 21-sentimeetrisel keedualal, kasutage vett
3 dl.
Sulgege nõu tihedalt kaanega. Ajage vesi keema
suurima võimsusega ja siis valige vähim võimalik
võimsus, mille korral kaane all tekib tugevalt auru.
Keetmisaega arvestage sellest hetkest, mil
vähendate kuumust. Kontrollige
kartulite/köögiviljade küpsust, kui keetmisaeg on
täis.
1…8 kanamuna keetmiseks kasutage ½ dl vett.
Kallake vesi nõusse ja pange munad sinna sisse.
Sulgege tiheda kaanega. Lülitage keeduala tööle
suurimale võimsusele. Kui kaane all tekib tugevalt
auru, lülitage keeduala välja. Arvestage keeduaega
sellest hetkest, kui lülitate kuumuse välja, ja laske
munadel keeda keeduala jääksoojusega. Sellist
meetodit võib kasutada 12- ja 14-sentimeetriste
keedualade korral.
14
Kell
Näit ja nupud
VÄLJA LÜLITATUD
SISSE LÜLITATUD
Toimingu valiku nupp
Vähenda
Suurenda
Praetermomeeter
Valmistusaeg
Lõpetamisaeg
Munakell
15
Kella seadmine / kellaaja muutmine
Näide: kell 17:00
1. Vajutage üheaegselt nuppe ja . Laske
nupud lahti.
2. Seadke kell õigeks, vajutades nuppe ja
. Viie sekundi möödudes lakkab
kaksikpunkt vilkumast.
3. Ahi on kasutamiseks valmis.
Munakell
Näide: Etteantav aeg on 10 minutit. Käivitage
munakell, vajutades nuppu . Vabastage nupp.
Seadke aeg, vajutades nuppe ja . Kui etteantud
aeg on läbi, kostab kolm lühikest helisignaali. Seejärel
kostab veel lühikeste ajavahemike tagant üks
helisignaal.
Näidik
Praeahju tegevuse valimine
Ahju tegevust saab valida nupu vajutamisega.
Ahjul on järgmised funktsioonid.
Ringlev õhk
Ülemine /alumine kuumutus
Alumine kuumutus
Infratermiline grillimine
Grillimine
Pitsa/piruka rezhiim
Röstimine
(praetermomeeter, ventilaator
poole kiirusega)
Puhastamine
Valgustus (ainult valgustus sisse lülitatud)
16
Temperatuuri seadmine
1. Vajutage nuppu . Ahju algseades on ringlev
õhk ja 175°C.
2. Temperatuuri muutmiseks vajutage nuppe ja
.
Ahju käivitamisel ilmub näidikule 40°C. Kui ahju
temperatuur tõuseb, hakkab näidik näitama ahju
tegelikku temperatuuri. Kui etteantud temperatuur on
saavutatud, kostub üks helisignaal. Kui soovite
vähendada kuuma ahju temperatuuri, ei saa selle
langemist vaadata näidikult.
Näidik näitab vaid teie seatud madalamat
temperatuuri.
Praetermomeeter
Praetermomeetri temperatuuriks võite seada 30°C …
99°C. Termomeetrit kasutades peavad selle
plastmassosad olema vähemalt 4 cm kaugusel
laetakistist.
Kui kasutate praetermomeetrit, ei saa samaaegselt
ette anda valmistamise / lõpetamise aega.
Grillimisel ei saa kasutada praetermomeetrit.
Näidik
Praetermomeetri andur
Andur lükatakse temperatuuri mõõtmiseks toidu
sisse.
Tähtis: Lükake teravik prae keskele nii, et see ei
oleks kontide ega rasva läheduses.
17
Prae küpsetamise automaatika Näidik
Näide:
Te soovite valmistada ahjus praadi, mille
sisetemperatuur peab olema 65°C.
Prae valmistate ringleva õhuga ja 175°C juures.
1. Lükake praetermomeetri andur prae keskele.
2. Ühendage termomeeter ahju parempoolsel
siseseinal asuvasse pistikusse.
3. Lülitage ahi tööle, vajutades nuppu .
4. Seadke ahju tegevus, vajutades nuppu .
Seadke soovitav temperatuur nuppudega ja
.
5. Seadke prae sisetemperatuur. Vajutage nuppu
ja seejärel vabastage.
6. Prae soovitud sisetemperatuuri seadmiseks
vajutage nuppe ja .
Ahju käivitamisel ilmub näidikule sisetemperatuuriks
30°C. Kui prae temperatuur tõuseb, hakkab näidik
näitama prae tegelikku sisetemperatuuri. Kui prae
etteantud sisetemperatuur on saavutatud, kostub kolm
lühikest helisignaali ja ahi lülitub välja. Pärast seda
kostub lühikeste ajavahemike tagant veel vaid üks
helisignaal, mis teatab, et toit on valmis.
Kui ahi on välja lülitunud, vilgub näidikul ahju sümbol.
See kaob alles siis, kui vajutate nuppu .
18
Ahju automaatne väljalülitumine
Näide:
Te soovite valmistada toitu ringleva õhuga 175°C
juures 30 minutit. Kell on 17.00.
1. Lülitage ahi tööle, vajutades nuppu .
2. Seadke ahju toiming, vajutades nuppu .
3. Seadke soovitav temperatuur nuppudega ja
.
4. Valige küpsetamise kestus, vajutades nuppu .
5. Seadke soovitud küpsetamise kestus, vajutades
nuppe ja .
Kui etteantud küpsetamisaeg on möödas, kostub kolm
lühikest helisignaali ja ahi lülitub välja. Pärast seda
kostub lühikeste ajavahemike tagant veel vaid üks
helisignaal, mis teatab, et toit on valmis.
Kui ahi on välja lülitunud, vilgub näidikul ahju sümbol.
See kaob alles siis, kui vajutate nuppu .
Ahju automaatne sisse- ja
väljalülitumine
Näide:
Kell on 17.00.
Ahi peab toidu valmistumiseks käivituma
automaatselt. Toit valmib 175°C juures 30
minutiga. Toit peab olema valmis kell 18.00.
19
1. Lülitage ahi tööle, vajutades nuppu .
2. Seadke ahju toiming, vajutades nuppu .
3. Seadke soovitav temperatuur nuppudega ja
.
4. Valige küpsetamise kestus, vajutades nuppu .
Seadke soovitud küpsetamise kestus, vajutades
nuppe ja .
5. Valige lõpetamise kellaaeg, vajutades nuppu .
Seadke soovitud lõpetamise kellaaeg, vajutades
nuppe ja .
Nüüd on ahi seatud käivituma automaatselt.
Kui kell on 17.30, käivitub ahi automaatselt ringleva
õhu reþiimis temperatuuril 175°C.
Kui etteantud küpsetamisaeg on möödas, kostub kolm
lühikest helisignaali ja ahi lülitub välja. Pärast seda
kostub lühikeste ajavahemike tagant veel vaid üks
helisignaal, mis teatab, et toit on valmis.
Kui ahi on välja lülitunud, vilgub näidikul ahju sümbol.
See kaob alles siis, kui vajutate nuppu .
Ärge unustage küpsetamise ajale lisada
ahju kuumenemise aega.
Näidik
20
Praeahi
Ärge kunagi asetage fooliumi, küpsetusplaati ega
ahjupanni vahetult praeahju põhjale. Ahju põhja email
võib ülekuumenemise tõttu saada kahjustatud.
Kasutamise käigus ahi kuumeneb.
Hoidke lastel silm peal.
Ringlev õhk
Praeahju kuumutavad üla- ja alatakistid ning
ventilaatori ümber olev takisti. Kuum õhk ringleb ahjus.
Toidu valmistamisel ja küpsetamisel võib kasutada
üheaegselt kahte küpsetusplaati, mis lühendab
küpsetamisaega tervikuna.
Tagage, et plaatide vahele jääb niipalju ruumi, et õhk
pääseks vabalt ringlema ja küpsetistel oleks ruumi
küpsetamise ajal kerkida.
Temperatuur võib olla 15…20% madalam kui
ülemise/alumise kuumusega küpsetamisel.
Taignatoodete küpsetamisel tuleb ahjul lasta eelnevalt
soojeneda, muude roogade küpsetamist võib alustada
külmast ahjust.
TÄHELEPANU! Ringlevat õhku ei soovitata kasutada
selliste taignatoodete küpsetamisel, mis vajavad kõrget
temperatuuri ja lühikest küpsetusaega. Liiga kõrge
temperatuuri korral küpsetised pruunistuvad
ebaühtlaselt. (Vt täiendavalt peatükist "Nõuandeid ja
soovitusi").
Ülemine/alumine kuumus
Kasutusel on ülemine ja alumine takisti. Ülemist ja
alumist kuumust võib põhimõtteliselt kasutada
igasuguse toiduvalmistamise ja küpsetamise korral.
Lõpptulemust mõjutavad nii valitud temperatuur,
ahjuvormide materjal kui ka värvus. Kui kasutate
küpsetamisel heledaid alumiiniumvorme, saab põhi
rohkem värvi, kui vorm asetada resti asemel
ahjuplaadile.
Temperatuuri esialgne seade on 200°C.
Infratermiline grillimine
Infratermiline grillimine ühendab ringleva õhu ja
grillimise.
Grilli takisti töötab pruunistamiseks ja samal ajal paneb
ventilaator õhu ahjus ringlema. Infratermilise grillimise
korral võib temperatuur olla 15…20% madalam kui
ülemise/alumise kuumusega küpsetamisel.
Infratermilise grillimise korral kasutatakse
küpsetusplaati. Infratermiline grillimine sobib
gratineerimiseks ja sellise toidu valmistamiseks, kus
toidu pind peab kõigepealt pruunistuma, näiteks
pruunistatud kartulite valmistamisel, tooreste kartulite
küpsetamisel. Sobib suurepäraselt "kõrgete" toitude
küpsetamiseks, nagu näiteks jõulupraad, mis peab
pruunistuma ümberringi.
Infratermilist grillimist ei või kasutada tainatoodete
küpsetamisel.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

AEG 5120V-MA Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See käsiraamat sobib ka