11
Nõuanded mikrolaineahjus toidu valmistamiseks
Mikrolaineahjus kasutamiseks sobivad kööginõud
Küpsetustehnikad
Paigutamine Asetage toidu paksem osa (nt kanakoivad) nõu välisserva poole.
Katmine Kasutage õhuavadega mikrolaineahjus kasutatavat toidukilet või sobivat kaant.
Läbitorkamine Koore või nahaga toitudele tuleb enne küpsetamist või ülessoojendamist mitmes kohas augud sisse
torgata, kuna muidu võib aur koguneda ja panna toidu lõhkema (nt kartulid, kala, kana, vorstid).
Oluline! mune ei tohiks mikrolaineahjus kuumutada, sest need võivad lõhkeda, isegi pärast
küpsetamise lõppu (nt kooreta keedetud, kõvaks keedetud munad).
Segamine,
keeramine ja
ümberpaigutamine
Ühtlaseks küpsetamiseks on oluline toitu küpsetamise ajal segada, keerata ja ümber paigutada.
Segage ja paigutage toitu ümber alati välisservalt keskosa poole.
Seismine Pärast küpsetamist on oluline toidul natuke seista lasta, et võimaldada kuumusel ühtlaselt toidus
jaotuda.
Varjamine Mõned sulatatava toidu osad võivad soojaks muutuda. Sooje alasid saab varjata väikeste
fooliumitükkidega, mis peegeldavad mikrolaineid (nt kanakoivad ja -tiivad).
Kööginõud
Mikrolaineahjus
kasutamiseks
sobiv
Kommentaarid
Alumiiniumfoolium/
fooliumnõud
✔ / ✘
Väikeseid alumiiniumfooliumi tükke saab kasutada toidu katmiseks, et vältida
üleküpsetamist. Hoidke foolium vähemalt 2 cm kaugusel ahju seintest, sest
võib tekkida kaarlahendus. Fooliumnõusid ei soovitata kasutada, kui tootja
pole teisiti määranud. Järgige hoolega juhiseid.
Pruunistusnõud
✔
Järgige alati tootja juhiseid. Ärge ületage etteantud kuumutusaegu. Olge eriti
ettevaatlikud, kuna need nõud lähevad väga kuumaks.
Portselan ja keraamika
✔ / ✘
Portselan, keraamika, glasuuritud savinõud ja luuportselan sobivad tavaliselt
kasutamiseks, kui neil pole metallkaunistusi.
Klaasnõud, nt Pyrex®
✔
Õrnu klaasnõusid kasutades tuleb olla ettevaatlik, kuna need võivad äkilisel
kuumutamisel katki minna või mõraneda.
Metall
✘
Mikrolainevõimsust kasutades ei soovitata kasutada metallist küpsetusnõusid,
kuna need tekitavad sädemeid ja tekib tuleoht.
Plast/polüstüreen, nt
kiirtoidupakendid
✔
Tuleb olla ettevaatlik, kuna osa nõusid moonduvad, sulavad või muudavad
kõrgel temperatuuril värvi.
Toidukile
✔
See ei tohiks toiduga kokku puutuda ja sellesse tuleb augud teha, et aur
pääseks välja.
Külmutus-
/küpsetuskotid
✔
Nendesse tuleb teha augud, et aur pääseks välja. Veenduge, et kotid sobivad
mikrolaineahjus kasutamiseks. Ärge kasutage plast- või metallkinnitusi, kuna
need võivad sulada või süttida metalli kaarlahenduse tõttu.
Papptaldrikud, -topsid
ja köögipaber
✔
Kasutage neid ainult soojendamiseks või niiskuse imamiseks. Tuleb olla
ettevaatlik, kuna ülekuumenemine võib tekitada tuleohtu.
Vitstest ja puidust
nõud
✔
Nende materjalide kasutamisel valvake alati ahju, kuna ülekuumenemine võib
põhjustada tuleohtu.
Ümbertöödeldud paber
ja ajalehepaber
✘
Need võivad sisaldada metallosakesi, mis tekitavad kaarlahenduse, mis võib
põhjustada tuleohtu.