1. Konvektsiooni režiim
- Seadke nupp „L” positsiooni:
- Seadke nupp „M” positsiooni 50
o
C ja Max
vahel.
Sellise seadistuse puhul hakkab valgustus
põlema ning ahju alumised ja ülemised
kuumutuselemendid on aktiveeritud. See on
klassikaline, traditsiooniline ahju režiim,
kuumuse suurepärase levikuga ja
vähendatud energiakuluga. Siiski on taolise
konvektsioonirežiimiga ahju kasutamine
ebapiisav selliste toitude valmistamiseks,
mis koosnevad väga erinevatest
koostisainetest, näiteks kapsas ribidega,
hautatud liha jne. Parimad tulemused on
saavutatavad liharoogade küpsetamisel
(smooritud või hautatud liha, guljašš,
metsloomad, sink jmt.), mis vajavad aeglast
küpsetamist ja pidevat vedelikuga kastmist.
Samuti on see üldiselt parimaks süsteemiks
kondiitritoodete ja puuviljade küpsetamisel,
eriti kui kasutada spetsiaalseid kaanega
kaetud küpsetusnõusid, mis on ettenähtud
ahjus kasutamiseks. Konvektsioonirežiimis
küpsetamisel kasutage korraga ainult ühte
panni või küpsetusresti, sest vastasel korral
jaotud kuumus ebaühtlaselt. Valige
küpsetusresti paigutamise kõrgus vastavalt
sellele, kas valmistatav toit vajab rohkem
või vähem kuumust ülevalt või altpoolt.
2. Kondiitritoodete küpsetusrežiim
- Seadke nupp „L” positsiooni:
- Seadke nupp „M” positsiooni 50
o
C ja Max
vahel.
Ventilaator hakkab tööle ning kõik
kuumutuselemendid on sisselülitatud. See
tagab maheda kuumutusprotsessi, mille
puhul põhikuumus tuleb altpoolt. See režiim
on ideaalne just delikaatsete toitude
valmistamiseks – eelkõige kondiitritoodete
küpsetamiseks, mis peavad kerkima, kuna
altpoolt tulev kuumus soodustab
kerkimisprotsessi. Mõned nõuanded:
• Alati soojendage ahju ette;
• Ärge kunagi pange ahju korraga rohkem
kui ühe toidunõu;
• Parem on kasutada küpsetusreste
(väljaarvatud küpsetuspannil küpsetamise
puhul), kuna need tagavad parema
õhuringluse; ärge jätke küpsetamise ajaks
mittevajalikke küpsetuspanne ahju;
• Paigutage küpsetusrest ahjupõhjast arvates
kolmandasse või teise vahemikku, mis
võimaldab saada ahjupõhjast kumavast
kuumusest maksimaalset kasu. Paigutage pann
küpsetusresti keskele;
• Kondiitritoodete küpsetamise ajal ärge avage
ahjuust temperatuuri järskude kõikumiste
vältimiseks, see võib raskendada
küpsetamisprotsessi ja põhjustada
kondiitritoodete allavajumise.
3. Pizzarežiim
- Seadke nupp „L” positsiooni:
- Seadke nupp „M” positsiooni 50
o
C ja Max
vahel.
Sisse lülituvad nii põhjas olevad ja tsirkuleerivad
kuumutuselemendid kui ka ventilaator. See
kombinatsioon kuumutab ahju kiiresti üles, kuid
sunnib seadet hulgaliselt energiat tarbima (2700
W), kuid mis võimaldab ühtlase kuumuse
saavutamise tänu põhjast tuleva kuumuse
levitamisel õhuringluse abil. Pizzarežiim on
ideaalne selliste toitude valmistamiseks, mis
vajavad kõrget kuumust nagu näiteks pizza ja
suured röstitükid. Kasutage korraga ainult ühte
küpsetuspanni või –resti. Kui te aga kasutate neid
korraga rohkem, siis tuleb kindlasti poole
küpsetamise pealt nende asukohti vahetada.
4. Ventilatsioonirežiim
- Seadke nupp „L” positsiooni:
- Seadke nupp „M” positsiooni 50
o
C ja Max
vahel.
Alates sellest, kui kuumus kogu ahjus ühtlustub ja
saavutab püsiva taseme, hakkab ventilaator ahju
põhjas tööle ning õhk küpsetab ja pruunistab toitu
ühtlaselt terves ahjus. Selle režiimi puhul on teil
võimalik üheaegselt valmistada mitut rooga juhul,
kui nende küpsetusaeg ja –temperatuur on enam-
vähem ühesugused. Üheaegselt võib kasutada
maksimaalselt 2 küpsetustaset, jälgides peatükis
„Mitmel tasandil üheaegne küpsetamine”. Antud
küpsetusrežiim on ideaalne pikemat küpsetusaega
vajavate toitude puhul, nagu näiteks lasanje jmt.
Lisaks sellele võimaldab kuumuse suurepärane
levik kasutada küpsetamiseks madalamat
temperatuuri ka röstitavate roogade
valmistamisel. Selle tulemusel läheb vedelikku
vähem kaduma, liha jääb mahlasem ning ka prae
kaalu langus on väiksem. Ventilatsiooniga režiim