KitchenAid K6C56(X)/GR Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See käsiraamat sobib ka

KASUTUSJUHEND
K6 C51/R
K6 C51/GR
K6 C56/GR
EESTI
KÖÖGIPLIIT
2
TÄHELEPANU
1. Antud seade on ette nähtud
mitteprofessionaalseks kasutamiseks
kodustes tingimustes.
2. Enne seadme kasutamist lugege antud juhis
tähelepanelikult läbi see sisaldab juhiseid
seadme ohutuks paigaldamiseks,
kasutamiseks ja hooldamiseks. Hoidke
kasutusjuhis alles, et leida sealt ka
tulevikus seadme kohta vajaminevat
informatsiooni.
3. Veenduge pakendit eemaldades, et Teie
seade ei oleks kahjustatud ja et ta on
täielikult komplekteeritud. Kui Teil on
selle suhtes kahtlusi, võtke koheselt
ühendust seadme müüja lähima
esindusega. Ärge jätke kunagi pakendi osi
(plastikkotid, vahtplast, naelad,
metallkinnitid) lastele kättesaadavasse
kohta, kuna need võivad lastele
potentsiaalselt ohtlikud olla.
4. Seadet võivad paigaldada ainult
kvalifitseeritud spetsialistid vastavuses
tootja soovitustele. Ebaõige paigaldamine
võib ohustada inimesi, loomi või teie vara.
Ebaõige paigaldamine vabastab tootja
mistahes vastutusest.
5. Elektriline ohutus on garanteeritud ainult
efektiivse maanduse olemasolul, mis on
teostatud vastavuses elektriohutuse
reeglitega. Selle nõude täitmine on
kohustuslik. Kahtluste tekkimise korral
pöörduge seadmeid seadistavate
spetsialistide poole, kes kontrollivad
maandussüsteemi üle. Tootja ei vastuta
mistahes kahjude eest, mis on põhjustatud
maanduse puudumisest või selle vigadest.
6. Enne seadme vooluvõrku ühendamist
veenduge, et infotabelis märgitud
tehnilised andmed vastavad vooluvõrgu
parameetritele.
7. Kontrollige elektrisüsteemi võimsuse
vastavust seadme maksimaalse
võimsusega, mis on märgitud seadme
tagaküljel paiknevasse tabelisse. Kahtluste
tekkimise korral pöörduge vastavate
spetsialistide poole.
8. Paigaldamiseks on vajalik mitme-polaarne
lüliti väljalülitatud kontaktide vahega
vähemalt 3 mm või rohkem.
9. Juhul, kui pistikupesa ja voolupistik ei
ühildu omavahel, tuleb lasta vastavatel
spetsialistidel pistikupesa sobiva mudeliga
asendada, kusjuures kindlasti tuleb jälgida
juhtmete ristlõike sobilikkust. Adapterite,
mitmekohaliste pistikupesade ja/või
pikendusjuhtmete kasutamien ei ole
soovitatav. Juhul, kui nende kasutamine
on vältimatu, siis tuleb alati kasutada
selliseid ühe- või mitmefunktsioonilisi
adaptereid või pikendusjuhtmeid, mis
vastavad kehtivatele ohutusnõuetele.
Mingil juhul ei tohi ületada maksimaalset
võimsust, mis on märgitud üksikadapterile
või pikendusjuhtmele või siis
maksimaalset voolutugevust, mis on
märgitud mitmefunktsioonilisele
adapterile.
10. Ärge jätke seadet süsteemidesse
ühendatuna seisma, kui te seda ei kasuta.
Kui te seadet ei kasuta, siis lülitage vool
pealülitist välja.
11. Ventilatsiooniavad ja pilud ei tohi olla
kinni kaetud.
12. Käesoleva seadme kasutajal on keelatud
iseseisvalt voolukaablit vahetada. Alati
tuleb vigastatud kaabli parandamiseks või
asendamiseks võtta ühendust vastavate
spetsialistidega.
13. Teie pliiti võib kasutada ainult selleks
otstarbeks, milleks ta on ette nähtud. Pliidi
kasutamist mõneks teiseks otstarbeks
(näiteks ruumi kütmiseks) loetakse
mittesihtotstarbeliseks kasutamiseks ning
see võib olla ohtlik. Tootja ei kanna
mistahes vastutust kahjude eest, mis on
tekkinud ebaõige või mittevastava
kasutamise tõttu.
Seadme EFEKTIIVSE ja OHUTU töö
kindlustamiseks soovitame tungivalt:
• mitte kasutada Tootja poolt volitamata
isikute teenuseid;
• remondi teostamisel nõuda
originaalvaruosade kasutamist.
3
14. Elektriliste seadmete kasutamisel tuleb
järgida tervet rida põhireegleid.
Alljärgnevad on eriti olulised:
Ärge puudutage pliiti juhul, kui Teie käed
või jalad on märjad või niisked.
Ärge kasutage seadet paljajalu olles.
Kasutage pikendusjuhtmeid, väid äärmisel
vajadusel.
Ärge kunagi eemaldage pistikut
pistikupesast juhetpidi väljatõmmates.
Ärge jätke seadet mitte kunagi
atmosfääritegurite mõju alla (vihm, päike
jmt.)
Ärge lubage lastel ja teovõimetutel isikutel
kasutada antud seadet ilma järelvalveta.
15. Enne pliidi pesemist või muude
profülaktiktiliste toimingute sooritamist
eemaldage pistik alati pistikupesast või
lülitage vool elektrikilbist välja.
16. Pliidi klaaspinna purunemisel või rikete
tekkimisel lülitage pliit vooluvõrgust välja,
ning ärge hakake seaded ise omavoliliselt
lahti võtma. Parandamisvajaduse korral
võtke ühendust müügijärgse
teeninduskeskusega ning nõudke ainult
originaalsete varuosade kasutamist. Nende
nõuete rikkumine võib mõjutada seadme
ohutust.
17. Juhul, kui Teie arvates pliit ei ole enam
kasutuskõlblik, muutke ta täiesti
kasutuskõlbmatuks: kõigepealt lülitage ta
vooluvõrgust välja, lõigake ära toitekaabel,
võtke ära potentsiaalselt ohtlikud osad (see
on eriti tähtis laste ohutuse tagamiseks, kes
võivad mängida kasutuses mitteolevate või
äravisatud seadmetega).
18. Klaaskeraamiline tööpind on kuumakindel
ja piisavalt löögikindel. Siiski on ka seda
võimalik puruks lüüa või kriimustada
raskete nõude või teravate esemetega. Kui
selline asi on juhtunud, lahutage seade
viivitamatult vooluvõrgust. Defektide
kõrvaldamiseks pöörduge autoriseeritud
hoolduskeskusesse.
19. Ärge unustage, et kuumutusalade
temperatuur jääb kõrgeks mitte vähem kui
pooleks tunniks peale nende välja
lülitamist. Olge ettevaatlik: ärge asetage
nõusid või muid esemeid kuumale alusele.
20. Ärge asetage mingeid esemeid pliidi
klaskeramilisele kuumutuselemendile.
21. Ärge lülitage pliidi keeduplaate sisse, kui
neil asuvad foolium või plastmassist
esemed.
22. Olge pliidi kuumadest pindadest ohutus
kauguses.
23. Pliidi vahetus läheduses väikeste
elektriliste köögiseadmete kasutamisel
jälgige, et nende toitekaablid ei puutuks
pliidi kuumade osade vastu.
24. Püüdke paigutada nõud pliidil selliselt, et
nende käepidemed ei kuumeneks ning et,
käepidemete juhuslk riivamine ei
põhjustsks nõude ümberminekut.
25. Peale keedupaneeli sisselülitamist asetage
sinna koheselt mõni keedunõu vältimaks
keedupaneeli ülekuumenemist ja
kütteelemendi riknemist..
26. Enne esmakordset sisse lülitamist:
eemaldage tööpinnalt hermeetiku jäljed
mitteabrasiivsete puhastusvahendite abil,
mis on mõeldud klaaskeraamikast
tööpindade puhastamiseks. Seadme
esimestel kasutustundidel võib olla tunda
kummi lõhna, mis varsti kaob.
27. Praeahju ja grilli töötamise ajal
kuumenevad kütteelemendid ja ned
ahjuukse osad kõvasti
Ärge puudutage neid ja hoidke lapsi
ohutus kauguses
28. Kui pliiti ei kasutata, kontrollige, et kõik
nupud juhtpaneelil oleksid asendis “•”/”0
29. Juhul kui köögipliit paigaldatakse põranda
pinnast tõrgemale, tuleb see kinnitada
nõuetekohasel viisil.
4
PAIGALDAMINE
Alljärgnevad juhendid on nähtud ette
kvalifitseeritud spetsialisti jaoks, seadme
paigalduse, seadistuse ja pliidi tehnilise
teeninduse läbiviimiseks vastavalt kehtivatele
ohutustehnilistele normidele.
Tähtis: enne mistahes seadistustöid, hooldust
jmt. lülitage pliit elektrivõrgust välja ja
ühendage seade gaasi juurdevoolust lahti.
Paigutamine
Antud seade on töötatud välja teatud kaitsega
ülekuumenemise vastu klassis X; seetõttu võib
käesolevat seadet paigaldada kappide lähedusse,
soovitatavalt ei tohiks nende kõrgus ületada pliidi
kõrgust.
Pliidi tasakaalu loodimine
(Ainult mõningate mudelite puhul).
Teie pliit on varustatud 4 tugijalaga, mis asuvad
pliidi alumises osas ning on varustatud
reguleeritavate kruvidega mis on ettenähtud
selle loodi viimiseks. On väga oluline, et pliit
oleks õigesti loodis
Toitejuhtme ühendamine
Eemaldage kontaktide harukarbilt
kate. Selleks kergitage
kruvikeerajaga harukarbi
küljekinnitusi
Avage harukarbi kate tõmmates seda
ülespoole.
Toitejuhtme ühendamine toimub järgmiselt:
keerake lahti kaablit fikseeriva
klambri kruvi ja kontaktide kruvid
Tähelepanu: tehasepoolne
sildklemmide ühendus on vastavuses
monofaasilise
ühendusega 220 V (joonis A)
joonisel C ja D näidatud
elektriühenduse teostamiseks
kasutage kahte harukarbis olevat
sildamisklemmi.(joonis B- viide P)
Tugijalgade paigaldamine
(Ainult mõningate mudelite puhul)
Pliit on komplekteeritud sisselükatavate
tugijalgadega, mis paigaldatakse pliidi põhja
alla
.
Joonis A
Joonis B
5
Joonis C
Joonis D
Toitekaabli ühendamine vooluvõrku
Varustage toitekaabel vastava pistikuotsaga
(vt. parameetrite tabelit ja kohalike
standardeid) või ühendage seade vahetult
vooluvõrku (ilma pistikuta ja pistikupesata).
Viimasel juhul tuleb paigaldada
mitmesooneline lüliti, mis vastab seadme
koormusele ning mille lahutatud kontaktide
minimaalne vahekaugus on 3 mm, kusjuures
maandusjuhtmes ei tohi olla sees katkestusi.
Toitekaabel tuleb paigaldada selliselt, et selle
temperatuur kogu kaabli pikkuses ei ületaks
kunagi ruumi temperatuuri enam kui 50
o
C
võrra.
Enne ühendamist veenduge, et:
kaitsmed (korgid) või automaatlülitid ja
juhtmestik taluvad nii seda koormust, mis
neil juba on ja et nad kannatavad välja
uute installeeritud seadmete tõttu
lisanduvat koormust (vt. parameetrite
tabelit);
maandus vastab reeglitele ja nõuetele,
mis on kehtestatud olmetehnika
maandamise kohta;
pistikupesa ja mitmesooneline lüliti
asuvad hõlpsasti ligipääsetavas kohas.
TEHNILISED ANDMED
Praeahju mõõtmed
(L x S x K) 32 x 40 x 43,5 cm.
Töömaht 56 liitrit.
Soojendamis– ja hoidmisruumi sisemised
mõõtmed
Praeahju maksimaalne tarbimisvõimsus 2250W
Laius : 46 cm
Sügavus: 42 cm
Elektriline keedupaneel
Kõrgus : 8,5 cm
Tagumine parempoolne 2100 W
Eesmine parempoolne 1200 W
Eesmine vasakpoolne 1700 W
Tagumine vasakpoolne 1200 W
Keedupaneeli maksimaalne tarbitav võimsus
Toitepinge ja -sagedus
6200 W
ENERGIA TÄHIS
230 V/ 400 V 3 F vahelduv vool 50/60 Hz
Energiakulu sund konvektsiooni puhul
Kuumutusviis Staatiline
.
See seade vastab järgmistele Euroopa
Majandusühenduse direktiividele:
- 73/23/EEC 19/02/73 (Madalpinge) ja sellele
järgnevad modifikatsioonid;
- 89/336/EEC 03/05/89 (Elektromagnetiline
ühilduvus) ja sellele järgnevad
modifikatsioonid;
- 93/68/ EEC 22/07/93 ja sellele järgnevad
modifikatsioonid.
6
KÖÖGIPLIIT MULTIFUNKTSIONAALSE PRAEAHJUGA
A Juhtimispaneel
B Praeahju võrerest
C Rasvakogumispann või küpsetusplaat
D Reguleeritavad või sisselükatavad tugijalad
H Elektriliste keeduplaatide valgusindikaator
L Praeahju funktsioonide valikunupp
M Temperatuuri valikunupp
N Keeduplaatide reguleerimisnupud
O Praeahju termostaadi valgusindikaator
P Küpsetuse programmerimise elektron taimer
K Taimer
7
SEADME KASUTAMINE
Pliidi erinevate funktsioonide valimiseks
kasutatakse juhtpaneelil olevaid nuppe ja
lüliteid.
helepanu: Enne esimest kasutamist
kuumutage suletud uksega tühja praeahju
poole tunni jooksul maksimaalsel
temperatuuril. Enne praeahju sisselülitamist
ja ahjuukse avamist veenduge, et ruumis on
hea ventilatsioon. Kuumutamise ajal tekkiv
ebameeldiv lõhn on tingitud praeahju
valmistamise ajal kasutatud kaitseainete
põlemisest.
Tähelepanu: kui kasutate grilli või
küpsetusvarrast (kui see on olemas) asetage
tilkumisalus küpsetusahju põhja. Kõikidel
teistel juhtudel valmistage toitu restil või
ahjuplaadil, asetades need siinidele. Mitte
mingil juhul ärge asetage nõusid
(toidunõusid, alumiiniumfooliumit jne.)
küpsetusahju põhja. See võib kahjustada
emailpinda.
Multifunktsionaalne küpsetusahi ühendab
traditsiooniliste staatiliste ja kaasaegsete
sundventilatsiooniga küpsetusahjude
eeliseid. See unikaalne tehnika pakub välja 5
lihtsat ja usaldusväärset erinevat
toiduvalmistamise režiimi, millede valik
toimub kahe juhtpaneelil asetseva nupu abil:
L - Praeahju funktsiooninupp;
M - temperatuurivaliku nupp.
Praeahju ukse blokeering
Mõningad mudelid on varustatud ukse
blokeeringu nupuga, mis asetseb juhtpaneeli
ja praeahju ukse vahel. Praeahju ukse
avamiseks vajutage nupule A“ , nagu on
näidatud joonisel.
.
Märkus: Seadmetes, mis on varustatud
elektroonilise programmeerimise süsteemiga
tuleb enne soovitud küpsetusrežiimi valikut
vajutada samaaegselt nuppe ja
(displeile ilmub sümbol )
Sulatusfunktsioon
Temperatuuri valikunupp M mistahes asendis
praeahju alumises osas asuv ventilaator tekitab
toote ümber õhu ringluse toatemperatuuril. Seda
funktsiooni kasutatakse mistahes toitude
lahtisulatamiseks, eriti aga delikaatsete
kuumakartlike toitude nagu näiteks jäätisetordid,
kreemi- või kooretäidisega koogid, aga ka
puuviljatordid. See funktsioon võimaldab
lühendada sulatamisele kuluvat aega umbes kaks
korda. Liha, kala või leiva lahtisulatamisel on
võimalik protsessi kiirendada kasutades
universaalset multifunktsionaalset funktsiooni,
teades temperatuuri vahemikku 80
o
- 100
o
C
Staatiline praeahi
Temperatuurivaliku nupp M asendis: ükskõik
milline temp. vahemikus 60°CMaks.
Sisse on lülitatud ülemine ja alumine küttekeha.
See on klassikaline traditsioonilise nii öelda
„vanaema“ küpsetusahju näide, mida
iseloomustab suurepärane kuumuse jaotus ja
vähene energia kulu.
Staatiline küpsetusahi on siiani asendamatu
mitmetest koostisosadest koosnevate roogade
valmistamisel (näiteks kapsas ribiga,
hispaaniapärane tursk, vasikalihakarbonaad
riisiga jne). Eriti hästi ee sobib see režiim selliste
liharoogade valmistamiseks, mida tuleb
valmistada aeglaselt ja valmimise käigus on vaja
lisada vedelikku ( näiteks guljašš, hautatud liha,
liha vormiroad,). Samuti sobib režiim puuviljade
ja teiste kaetud anumas valmistatavate roogade
küpsetamiseks.
Kuumuse ühtlaseks jaotumiseks kasutage vaid
ühte ahjuplaati (või resti). Ahjuplaadi asetuse
tasand valige sõltuvalt sellest, kas roog vajab
kuumutamist ülevalt või alt.
8
Ventileeritav praeahi
Temperatuurivaliku nupp M asendis:
ükskõik milline temp. vahemikus 60°C
Maks.
Töötavad mõlemad küttekehad ja
ventilaator. Kuumus jääb ühtlaseks ja
muutumatuks kogu praeahju ulatuses. Kuum
õhk valmistab ja küpsetab toitu ühtlaselt
kogu pinnal. See režiim võimaldab
üheaegselt valmistada erinevaid roogi, kui
nende valmistamiseks on vajalik ühesugune
temperatuur. Üheaegselt võib kasutada
maksimaalselt kahte küpsetusahju tasandit
(v. § „Toidu valmistamine üheaegselt
mitmel tasandil“).
Muuseas soovitatakse ventilaatoriga
küpsetusrežiimi kasutada ka restil
valmistatavate roogade valmimise
lõppjärgus ja roogade puhul, mis nõuavad
pikemaajalist küpsetamist näiteks (lasanje,
nuudlivormiroad, praetud tibud kartulitega
jne). Lisaks võib seda režiimi kasutada ka
prae valmistamiseks madalamal
temperatuuril. Režiim võimaldab valmistada
mahlasemaid ja õrnemaid roogi.
Ventilaatoriga režiim sobib suurepäraselt
kala valmistamiseks vähemate
maitseainetega kui tavaliselt, kuna toidu
maitse ja lõhn säilivad paremini.
Dessert: suurepäraseid tulemusi
saavutatakse ka pärmitaignast
kondiitritoodete küpsetamisel
Veel sobib antud režiim ka valge- ja punase
liha ja leiva kiireks sulatamiseks 80°C
temperatuuril. Delikaatsete toodete
(jäätisetortide, kreemi- või puuviljatortide
j.m.), sulatamiseks keerake
temperatuurivaliku nupp temperatuurile
60°C või kasutage külma õhu ringlust
keerates termostaadi nupp asendisse «
Ülemine küttekeha
Temperatuurivaliku nupp M asendis:
ükskõik milline temp. vahemikus 60°C
Maks,
Töötab ülemine kütteelement.
Režiimi võib kasutada roogade
küpsetamiseks nende valmistamise
lõppjärgus.
Grill
Temperatuurivaliku nupp M asendis: Maks,
Sisse on lülitatud ülemine keskmine küttekeha ja
ventilaator
See äärmiselt kõrge ja otsene kuumus võimaldab
liha pinda kiiresti pruunistada, jättes mahlad
lihasse jättes liha õrnaks ja mahlaseks.
Grillimisrežiim on soovitatav ka teiste kõrget
temperatuuri vajavate roogade valmistamiseks:
biifsteek, vasikaliha, antrekoot, filee, hamburger
jmt.
Valmistage rooga suletud uksega praeahjus
Alalõigus „Praktilised nõuanded“ on äratoodud
mõningad näited grilli kasutamise kohta.
Ventileeritav grill
Temperatuurivaliku nupp M asendis: ükskõik
milline temp. vahemikus 60°C - 200°C
Töötavad ülemine keskmine küttekeha ja
ventilaator Suunatud soojuskiired ühtivad õhu
sundliikumisega küpsetusahju sees. See hoiab ära
toidu kõrbemise ja suurendab soojuse
läbitungivust. Suurepäraseid tulemusi
saavutatakse sellel režiimil lihašašlõki ja
aedviljade, viinerite, searibi, klopitud-
lambaliha/sealiha, vürtsikas kastmes kanapoegade
jne. valmistamisel. Ventilaatoriga grill on
asendamatu, forellist, tuunikalast, tursast, latikast
steikide, kalakarbonaadi jne. valmistamisel
Praevarras
Praevarda kasutamisel toimige alljärgnevalt:
a) pange rasva kogumiseks esimesele
kõrgussoonele aluspann;
b) asetage praevarda raam kolmandale kõrgus-
soonele ja toetage sellele praevarras, lükates
selle spetsiaalsesse avasse praeahju
tagaseinas;
c) praevarda pöörlemine lülitage sisse viies
selektorinupu „L” asendisse
9
Praeahju valgustus
Et praeahju valgustus sisse lülitada keerake
nupp B asendisse . Tuli süttib ükskõik
millise küttekeha sisselülitamisel.
Termostaadi lamp (O)
See lamp näitab, et ahi on kuumenemas. Kui
see lamp kustub, siis on ahju
sisetemperatuur saavutanud termostaadinupu
abil etteantud kuumuse. Sellest
ajamomendist alates hakkab lamp süttima ja
kustuma vastavalt vajadusele, et hoida
temperatuuri ühtlasel tasemel
Taimer
Et taimer üles keerata, pöörake nuppu S üks
täisring kellaosuti liikumissuunas;
seejärel keerates nuppu vastupidises suunas
pange paika soovitav toiduvalmistamise aeg.
Selleks pange kohakuti märge nupul ja vajalik
minutite arv paneelil
Sundventilatsioon
Küpsetusahju välispinna temperatuuri
alandamiseks on mõned mudelid varustatud
jahutava ventilaatoriga, mis lülitub automaatselt
sisse, kui küpsetusahi on kuum. Kui jahutav
ventilaator on sisse lülitatud, võite tunda, kuidas
õhk väljub pilust ukse ja juhtpaneeli vahel
Märkus: Ventilaator jääb pärast
toiduvalmistamise lõppu tööle seniks, kuni
küpsetusahi täielikult jahtub.
ELEKTROONILISE PROGRAMMEERIJA KASUTAMINE
See funktsioon võimaldab teil programmeerida
ahju või grilli alljärgneval viisil:
Viitstart pärast teatud ajaperioodi möödumist;
Kohene käivitumine teatud pikkusega
ajaperioodiks;
Taimer
Funktsioonide nupud:
: taimer
: küpsetusaeg;
: küpsetusaja lõpp;
: küpsetusaja seadmine
tagasiulatuvalt;
: küpsetusaja seadmine
edasiulatuvalt;
Digitaalse kella lähtestamine
Pärast seda, kui seade on ühendatud
vooluvõrku või kui on toimunud
elektrikatkestus, läheb digitaalne kell
automaatselt algseadesse 0:00 ning hakkab
vilkuma.
Vajutage järjestikku nuppe ja
ning seejärel viige aeg algseadesse (4
sekundi jooksul), kasutades selleks nuppe
ja
Nupp seab kellaaega edasi.
Nupp seab kellaaega tagasi.
Kui kellaaega on vaja millalgi taas
seadistada, siis järgige täpselt neid samasid
juhiseid.
Ahju manuaalne kasutamine
Pärast kellaaja seadistamist lülitub
programm automaatselt sisse manuaalse
režiimi.
Märkus: Selleks, et pärast iga
„automaatset“ küpsetamist taastada
manuaalne režiim, tuleb üheaegselt vajutada
nuppudele ja .
Kindla kestvusega küpsetamise viivitatud
käivitamine
Selleks peavad olema kindlaksmääratud nii
küpsetusprogrammi pikkus kui ka aeg, mil
küpsetusprogramm peab lõppema.
Oletagem, et näidikul kuvatav kellaaeg on
10.00:
10
1. Pöörake ahju valikunuppe soovitud
funktsioonile ja temperatuurile (näiteks
konvektsioonahi, 200
o
C);
2. Vajutage nuppu ja seejärel
seadke paika küpsetusaeg (nelja
sekundi jooksul) kasutades nuppe
ja . Oletagem, et me määrasime
küpsetusajaks 30 minutit. Displeilt on
loetav järgmine näit:
Pärast seda, kui nupp on vabastatud,
kuvatakse taas umbes 4 sekundi
möödumisel hetke kellaaeg, kuid koos
sümboliga ja tähega „A“
(automaat).
3. Vajutage nuppu ning seejärel
nuppe ja , et määrata kindlaks
see aeg, mil küpsetusprogramm peaks
lõppema. Oletagem, et see kellaaeg
peaks olema 13:00:
4. Pärast seda, kui nupud on vabastatud,
kuvatakse umbes 4 sekundi
möödumisel taas hetke kellaaega:
Täht „A“ jääb põlema, et meenutada teile, et
küpsetamise pikkus ja lõpuaeg said
programmeeritud automaatses režiimis. Sellest
ajahetkest alates lülitub ahi automaatselt kell
12:30 sisse ja 30 minuti möödumisel uuesti
välja. Kui ahi on sisselülitunud, siis on sümbol
kuvatud kogu küpsetusaja vältel. Kogu
küpsetusprotsessi jooksul on võimalik
mistahes ajahetkel kuvada küpsetusaja pikkust,
vajutades nupule ning vaadata ka
küpsetamisaja lõppu vajutades nupule .
Pärast seda, kui küpsetamisaeg on täis saanud,
hakkab taimer mõned minutid helisema; helina
välja lülitamiseks vajutage ükskõik millisele
nupule, väljaarvatud ja nuppudele.
Kindla kestvusega küpsetamise kohene
käivitamine
Kui programmeeritakse ainult küpsetamise
kestvus (punktid 1 ja 2 „Kindla kestvusega
küpsetamise viivitatud käivitamine“),
käivitub küpsetamine kohe.
Programmeeritud küpsetusvaliku
tühistamine
Vajutage üheaegselt nuppudele ja
.
Taimeri funktsioon
Taimeri funktsioon võimaldab sisestada
kindla ajahulga, mida taimer hakkab siis
vähemaks lugema. See funktsioon ei lülita
ahi ei sisse ega välja; ta üksnes hakkab
helisema, kui aeg on otsa saanud.
Kui on vajutatud nupule , siis on displeil
alljärgnev näit:
Seejärel kasutage ja nuppe, et
seadistada soovitud aeg. Pärast nuppude
vabastamist hakkab taimer kohe aega
vähemaks lugema ning displeil kuvatakse
hetke kellaaega.
Pärast seda, kui aeg on otsa saanud, kõlab
helisignaal, mida saab lülitada välja,
vajutades mistahes nupule (väljaarvatud
nuppudele ja ) ning sellest hetkest
alates kustub ka sümbol .
Andmete parandamine/muutmine
Sisestatud andmeid on võimalik
muuta mistahes ajal, vajutades
vastavale nupule ja pärast seda
nupule või .
Kui andmed küpsetusaja kohta
tühistatakse, siis tühistuvad
automaatselt ka andmed küpsetusaja
lõppemise kohta ning vastupidi.
Kui ahju programmeeritakse, siis ta
ei aktsepteeri sellist küpsetusaja
ppu, mis jääb küpsetamisprotsessi
käivitamise ajahetkest varasemaks.
Helisignaali tugevuse reguleerimine
11
Kella seadmisel ja seadete kinnitamisel
kasutage helisignaali tugevuse reguleerimiseks
nuppu
PRAKTILISI NÕUANDEID
Praeahju funktsioonide lai diapasoon
võimaldab toitu parimal viisil valmistada.
Aegamööda Te omandate isiklikke kogemusi,
mis võimaldavad Teil seadme võimalusi järjest
täieulatuslikumalt ära kasutada. Lisaks sellele
aitavad Teid järgmised soovitused:
Eelkuumutamine
Juhul, kui praeahju on vaja eelnevalt
soojendada (põhimõtteliselt on see vajalik siis,
kui küpsetatakse pärmitaignast tooteid), siis
võib kasutada funktsiooni ventileerimine,
mis võimaldab võimalikult kiiresti soovitud
temperatuuri saavutamist, et säästa energiat.
Kui toit on juba pandud ahju, siis on võimalik
valida mõni teine küpsetamiseks paremini
sobiv režiim.
Mitmel tasandil üheaegne küpsetamine
Kui teil on vaja üheaegselt küpsetada rohkem
kui ühel tasandil, siis kasutage selleks ainult
režiimi ventileerimine mis ainsana annab
sellise võimaluse ja on ainsana, sobilik
sellelaadseks küpsetamiseks.
Praeahjus on 5 küpsetustasandit
küpsetamisel ventileeritavas režiimis
kasutage kahte kolmest keskmisest
tasemest. kuna alumisele ja ülemisele
tasandile võib saada osaks liiga palju
otsest kuumust, mis võib õrnema toidu
ära kõrvetada.
Tavaliselt kasutatakse alt lugedes 2 ja
4 tasandit. 2 tasandile pannakse
toiduained, mis vajavad valmimiseks
tugevamat kuumust. Näiteks lihaprae
küpsetamisel samaaegselt teise
toiduga, asetage liha 2 tasandile ja
muu õrnem toit 4 tasandile.
Kui te valmistute tervet söögikorda
üheaegselt ahjus, kus valmistatavad
toidud vajavad valmimiseks
erinevait temperatuuri ja
valmimisaega, siis tuleks valida
keskmine temperatuuri väärtus
pannes vähem kuumust vajavad
toiduained 4 tasandile ja võttes
lühemat valmimisaega vajavad road
ahjust varem välja.
Paigutage alumisele tasandile
praepann ja küpsetusrest ülemisele
tasemele.
Grilli kasutamine
Antud ahi võimaldab teil kasutada kahte
erinevat grillimismeetodit.
Kasutades funktsiooni hoidke praeahju
uks suletuna
Paigutage toiduained resti keskele (3-ndale
või 4-ndale tasandile) Esimesele tasandile
paigutage seadmega kaasas olev tilkumisalus
Selle funktsiooni kasutamisel on soovitatav,
et termostaat oleks seatud maksimumile,
kuna see on grillimiseks kõige optimaalsem,
sest ta kasutab kõige täielikumalt ära
infrapunast kiirgust. See loomulikult ei
tähenda seda, et madalamat kuumust pole
võimalik kasutada vajaduse korral, keerake
kuumust nupust lihtsalt vähemaks.
Praevardaga varustatud
mudelitel funktsiooni „grill“ puhul, on
võimalik kasutada juurde lisatud grillimise
komplekti. Sellisel juhul valmistage rooga
praeahju uks suletud, paigutage praevarras
(alt lugedes) 3 tasandile Esimesele tasandile
paigutage liha mahlade või rasva
kogumiseks tilkumisalus. Funktsiooni
Ventileeritud grillkasutatakse eranditult
praeahju suletud uksega. Režiim
Ventileeritav grill on ülimugav toidu kiireks
12
praadimiseks. Grilli kõrge kuumuse ühtlane
jaotumine võimaldab küpsetada mitte ainult
toidu pealispinda, vaid küpsetada ka
üheaegselt toitu, mis asub ahju alumises osas.
Lisaks võib seda režiimi kasutada toidu
pruunistamiseks selle küpsetamise lõppjärgus
(näiteks lintnuudlite valmistamisel). Seda
režiimi kasutades asetage rest, alt lugedes 2-le
või 3-ndale tasandile (vaata tabelit toidu
valmistamise kohta küpsetusahjus) aga 1-sele
tasandile paigutage kõrbesuitsu tekkimise
vältimiseks tilkumisalus.
Tähtis: Jätke alati ahju uks suletuks, kui te
kasutate grilli, see aitab saavutada parimat
tulemust ning säästa energiat (umbes 10%).
Selle funktsiooni kasutamisel on soovitatav
seada termostaadi nupp 200
OC
, kuna see on
grillimiseks kõige optimaalsem, sest ta kasutab
kõige täielikumalt ära infrapunast kiirgust. See
loomulikult ei tähenda seda, et madalamat
kuumust pole võimalik kasutada vajaduse
korral, keerake kuumust nupust lihtsalt
vähemaks.
Parimaid tulemusi grill režiimides
toiduvalmistamisel saavutate asetades rest
alumistele tasanditele ja tilkumisalus 1-le
tasandile (vaata tabelit toidu valmistamise
kohta küpsetusahjus
Kondiitritoodete küpsetamine
Enne kondiitritoodete küpsetamisele asumist
soojendage alati eelnevalt praeahju. Veenduge,
et praeahi oleks piisavalt kuumenenud (punane
O“ peab olema kustunud). Küpsetamise ajal
ärge avage praeahju ust, et tainas alla ei
vajuks.
Üldisi näpunäiteid:
Kui pirukas on väljast hästi küpsenud,
seest aga on toores:
Vähendage vedeliku hulka taina segamisel,
vähendage temperatuuri ja suurendage
valmistusaega.
Kui pirukas kleepub vormi külge kinni
Määrige vormi hästi ja raputage see jahuga
üle või kasutage küpsetuspaberit.
Kui pirukas on liiga kuiv:
Järgmisel korral tõstke temperatuuri 10
o
C
võrra ja lühendage valmistusaega.
Kui pirukas on liiga niiske:
Vähendage vedeliku hulka taignas või
vähendage temperatuuri 10
o
C võrra.
Kui piruka pind on liiga tume:
Paigutage pirukas madalamale tasandile,
vähendage temperatuuri ja suurendage
valmistusaega.
Kui üheaegselt valmistatakse mitut toitu
(funktsiooni „ventileeritud ahi“ puhul), ei
valmi toidud üheaegselt:
Kasutage madalamat temperatuuri. Pole
tingimata vaja võtta kõiki toite kõikidelt
tasanditel üheaegselt välja.
Pitsa küpsetamine
Parima tulemuse saavutamiseks pizzade
küpsetamisel kasutage funktsiooni
ventileerimine“
Kindlasti soojendage ahju eelnevalt
vähemalt 10 minutit;
Kasutage ahjuga kaasasolevat kerget
alumiiniumist pizzapanni; kui te kasutate
selleks tavalist küpsetuspanni, siis
küpsetusaeg pikeneb ning hea tulemuse
saavutamine on raskendatud;
Ärge avage pizza küpsetamise ajal sageli
ahjuust;
Juhul, kui pizzal on mitmekesine kate
(kolm või neli), siis on soovitatav
mozzarella juust lisada peale poole
küpsetamisprotsessi ajal.
Valmistades pitsat kahel tasandil
üheaegselt - kasutage 2-st ja 4-ndat
tasandit temperatuuril 220°C, asetage
pitsad eelnevalt soojendatud küpsetusahju
(mitte vähem kui 10 min.).
13
Kala- ja lihatoitude valmistamine
Kui valmistate valget liha, linnuliha või kala,
valige madalam temperatuur (180-200°C).
Valmistades punast liha, mis peab olema
väljast krõbe ja seest mahlane, tõstke
lühiajaliselt temperatuuri 200-220°C ja
seejärel taastage esialgne temperatuur.
Üldiselt mida suurem on prae kogus, seda
madalam peab olema temperatuur ja seda
pikem on valmistusaeg. Pange liha keskmisele
restile, selle alla aga asetage pann rasva
kogumiseks. Pange rest praeahju keskmisele
kõrgussoonele. Kui tahate suurendada
altpoolt tuleva soojuse hulka, kasutage
praeahju alumist tasandit.
Et saada hästi küpsenud maitsvat koorikut
(eriti pardi, metslinnuliha), kallake lihale
soojendatud rasva või katke peki- või
peekoniviiludega. Rest asetage küpsetusahju
ülemisse ossa.
Praktilised soovitused klaaskeraamilise Keedupaneeli kasutamisel
Elektriliste pliidiplaatide juhtimisnupud(P)
Pliidid võivad olla varustatud erinevates
kombinatsioonides tavaliste-,
kiirkuumenevate- ja automaatsete- elektriliste
pliidiplaatidega (kiirkuumenevat pliidiplaati on
võimalik eristada punase rõnga järgi
pliidiplaadi keskel -automaatse pliidiplaadi
aga alumiinium litri järgi keeduplaadi keskel).
Soojusenergia kao ja toidunõude riknemise
vältimiseks on soovitav kasutada toidunõusid,
mis oma diameetri poolest sobivad
keeduplaadi diameetriga.
Tabelis on ära toodud vastavus pliidiplaadi
reguleerimisnupu positsiooni ja selle eesmärgi
vahel, milleks seda kasutatakse
Positsioon
Tavaline või kiire pliidiplaat
0
Väljalülitatud
1
Köögivilja, kala valmistamine
2
Kartuli, supi, herneste, ubade
keetmine
3
Suurte toidu koguste
hautamine
4
Praadimine(keskmisel
temperatuuril)
5
Praadimine(keskmisest
temperatuurist kõrgemal)
6
Kiireks praadimiseks ja
keetmiseks
(H) Elektri pliidiplaadi roheline
indikaator
Indikaator põleb, kui sisse on lülitatud kas
või ükski elektriline pliidiplaat
14
Klaaskeraamilise keedupaneeli kasutamine
Kirjeldus
Keedupaneelil asetseb 4 spiraalset
kuumutuselementi. Need
kuumutuselemendid on integreeritud
keedupaneeli alla (kuumutuspiirkonnad
kuumenevad töö käigus hõõgumiseni):
A spiraalsed kuumutuselemendid
B valgusindikaatorid, mis näitavad, et
vastavate kuumutuselementide temperatuur
ületab 60
o
C Isegi, kui vastav keeduala oli
väljalülitatid
Kuumutuselementide kirjeldus
Ümmargused kuumutuselemendid
koosnevad spiraalse kujuga
kuumutuselementidest, mis kuumenevad
peale nende sisselülitamist 10 20 sekundi
jooksul hõõguvpunaseks.
Klaaskeraamilise keedupaneeli
kasutamine
Parimate tulemuste saavutamiseks
klaaskeraamilise tööpinna kasutamisel
järgige peamisi reegleid:
Klaaskeraamilisel tööpinnal võib
kasutada igat tüüpi kastruleid ja panne,
siiski peavad kasutatavate nõude põhjad
olema ideaalselt siledad. On loomulik, et
mida paksem on kastruli või panni põhi,
seda ühtlasemalt toimub kuumuse
jaotumine.
Kasutage paraja läbimõõduga
kastruleid ja panne. Nad peavad täielikult
katma kuumutusala. See võimaldab
soojuse kõige efektiivsemal moel ära
kasutada.
Kontrollige alati, kas kastrulite ja
pannide põhjad on puhtad ja kuivad.
See tagab hea kontakti tööpinna ja
kööginõude vahel ning pikendab
nende eluiga
Ärge kasutage toidunõusid, mida on
kasutatud gaasipliidil toidu
valmistamiseks. Gaasipõletist tulev
kontsentreeritud soojus võib nõude
põhja deformeerida, mis välistab
nende ja tööpinna vahelise täieliku
kontakti.
15
SEADME HOOLDAMINE JA PUHASTAMINE
Enne pliidi puhastamist või mistahes muu
hooldustoimingu sooritamist lülitage pliit
vooluvõrgust välja. Seadmete
ekspluatatsiooniea pikendamiseks tuleb seda
regulaarselt ja hoolikalt puhastada, pidades
sealjuures silmas, et:
Puhastamiseks ei tohi kasutada
auruseadmeid ega agregaate mis töötavad
kõrgsurvega.
Emailitud osasid ja isepuhastuvaid pindu
tuleb pesta sooja veega, kasutamata
sealjuures abrasiivseid või sööbivaid
vahendeid, mis võivad neid rikkuda.
Elektrilisi pliidiplaate tuleb puhastada
niiske lapiga ja seejärel hõõruda õliga, kuni
need on veel kuumad.
Pikemaaegsel kontaktil kareda vee või
agressiivsete (fosforit sisaldavate)
puhastusvahenditega võib roostevaba teras
kaotada oma tavapärased omadused.
Roostevabast terasest komponente
soovitatakse pesta veega ja kuivatada,
kõrvaldades hoolikalt veeplekid.
Ukse klaasi tuleks puhastada pehme, mitte
abrasiivse, käsna ja puhastus vahendiga
vältida tuleks karedate lappide ja
abrasiivsete puhastusvahendite kasutamist,
mis võiksid klaasi lõhkuda
Keedupaneeli pealispinna puhastamine
Enne pliidiplaadi kasutamist tuleb niiske lapiga
eemaldada eelmisest toiduvalmistamisest jäänud
tolmu- või toidujäägid. Keedupaneeli
pealispinda tuleks regulaarselt pesta neutraalse
pesuvahendi vesilahusega. Perioodiliselt on
vajalik hoolsam puhastus selleks kasutage
spetsiaalseid klaaskeraamiliste pindade
hooldusvahendeid. Kõigepealt tuleks eemaldada
kõrbenud toidu- ja rasvajäätmed kaabitsa abil
(ei kuulu toote komplekti) või selle
puudumisel peene liikumatu tera abil (vt. Joonis
A). Puhastage pinda, sobivaid
puhastusvahendeid ja paberrätikuid kasutades,
kuni pind on veel soe, ja seejärel pühkige niiske
ja kuiva lapiga. Kui teie keedupaneeli külge on
juhuslikult kinni sulanud plastmassi- või
fooliumitükke, eemaldage need pliidi kuumalt
pinnalt viivitamatult kasutades kaabitsat, see on
vajalik pliidipinna riknemise vältimiseks.
Toimige samuti kui pildipinnale on sattunud
suhkrut või kõrge suhkrusisaldusega
toiduaineid. Ärge kunagi kasutage karedaid
nuustikuid (harju) ega abrasiivseid
vahendeid. Ei tohi kasutada keedupaneeli
puhastamiseks sööbivaid puhastusvahendeid
samuti ka küpsetusahjude puhastamiseks ja
plekkide eemaldamiseks mõeldud
keemiliselt aktiivseid puhastusvahendeid
(joonis B)
Joonis A Joonis B
Keraamilise pinna
puhastusvahend
Kus on võimalik
soetada
Kaabitsad
Vahetatavad terad
Firmapoed,
kaubamajad, super
marketid
COLLO Luneta
HOB BRITE
Hob Clean
SWISSCLEANER
Elektrikaupade ja
majapidamistarvete
kauplused,
Lambi vahetamine praeahjus
Lülitage praeahi vooluvõrgust välja.
Eemaldage lambihoidiku klaasist kate.
Keerake lamp pesast välja ja asendage
see lambipirniga, mis talub kuumust
kuni 300
o
C ja millele on alljärgnevad
parameetrid:
- Pinge 230 V
- Võimsus 25 W
- Tüüp E 14.
Pange lambihoidiku klaasist kate oma
kohale tagasi ja lülitage praeahi uuesti
vooluvõrku.
16
PRAKTILISI NÕUANDEID KÜPSETAMISEKS
NB! Toidu valmimisaeg on märgitud ligikaudsena ning seda võib Teie äranägemise järgi muuta.
Grillimisel asetage alati ahjupõhjast arvestatuna esimesele tasandile nõrutamispann.
Selektornupu
positsioon
Toit
Kaal (kg)
Kõrgustase
ahjupõhjast
lugedes
Eelkuumutamise
aeg (min)
Termostaadi
nupu
positsioon
Küpsetusaeg
(min)
Lahtisulatus
Kõik külmutatud tooted
staatiline režiim
Part
Vasikapraad või
Praad loomalihast
Praad sealihast
Biskviidid
Biskviittort
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Ventileerimine
Pitsa (2 tasandil)
Lasanje
Lambaliha
Kana + kartulid
Skumbria
Keeks
Ekleerid (2 tasandil)
Küpsised (2 tasandil)
Biskviidid (1 tasandil)
Biskviidid (2 tasandil)
Soolased pirukad
1
1
1
1
1
1
0,5
0,5
0,5
1,0
1,5
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
2
2-4
3
15
10
10
10
10
10
10
10
10
10
15
220
200
180
180
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
50-60
60-75
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Ülemine
küttekeha
Küpsetuse lõppfaas - 3/4 15 220 -
Grill
Lest ja tindikala
Kalmaar ja krevetid
varrastel
Tursa filee
Grillitud köögiviljad
Vasikabiifsteek
Klopitud liha
Hamburger
Skumbria
Kuumad võileivad
1
1
1
1
1
1
1
1
Number 4
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Vardas küpsetatult
Vasikaliha vardas
Kana vardas
Lambaliha vardas
1,0
1,5
1,0
-
-
-
5
5
5
Max
Max
Max
80-90
70-80
70-80
Ventileeritav grill
Grillkana
Meritindid
1,5
1,5
3
3
5
5
200
200
55-60
30-35
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

KitchenAid K6C56(X)/GR Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See käsiraamat sobib ka