Nõrutage hapud kirsid ja segage koos
šokolaadilaastudega taignasse.
Pange tainas pabervormidesse, vormid
küpsetusplaadile ja ahju. Võimalusel
kasutage muffinipanni.
• Ahjusoleku aeg: 40 min
• Riiuli tasand: 3
1.6 Quiche Lorraine
Tainas:
• 200 g jahu
• 2 muna
• 100 g võid
• 1/2 tl soola
• natuke pipart
• 1 näpuotsatäis muskaatpähklit
Kate:
• 150 g riivitud juustu
• 200 g keedusinki või lahjat peekonit
• 2 muna
• 250 g hapukoort
• sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
• Metallist küpsetusvorm, võiga
määritud, 28 cm läbimõõduga.
Valmistamine:
Pange jahu, või, munad ja maitseained
kaussi ning segage ühtlaseks tainaks.
Laske tainal paar tundi külmikus seista.
Seejärel rullige tainas lahti ja asetage
määritud metallist küpsetusvormi.
Torgake põhja kahvliga augud.
Pange peekon tainale.
Katte jaoks segage omavahel munad,
hapukoor ja maitseained. Seejärel lisage
juust.
Valage täidis peekoni peale.
• Ahjusoleku aeg: 40 min
• Riiuli tasand: 2
1.7 Sai
Koostis:
• 1000 g jahu
• 40 g värsket pärmi või 20 g kuivpärmi
• 650 ml piima
• 15 g soola
Muu:
• Võiga määritud või küpsetuspaberiga
kaetud küpsetusplaat.
Valmistamine:
Pange jahu ja sool suurde kaussi.
Lahustage pärm leiges piimas ja lisage
jahule. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks
tainaks. Sõltuvalt jahust tuleb ühtlase
taigna saavutamiseks võib-olla lisada
veidi piima.
Laske tainal kerkida kahekordseks.
Jaotage taigen kaheks, vormige kaks
pikka pätsi ja asetage need võiga
määritud või küpsetuspaberiga kaetud
küpsetusplaadile.
Laske pätsidel veelkord poole võrra
kerkida.
Enne küpsetamist riputage peale natuke
jahu ja tehke terava noaga 3 kuni 4
vähemalt 1 cm sügavust diagonaalset
sisselõiget.
• Ahjusoleku aeg: 55 min
• Riiuli tasand: 2
1.8 Kartuligratään
Koostis:
• 1000 g kartuleid
• 1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl
muskaatpähklit
• 2 küüslauguküünt
• 200 g riivitud juustu
• 200 ml piima
• 200 ml koort
• 4 spl võid
Valmistamine:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks
viiludeks, kuivatage ja maitsestage.
Hõõruge kuumakindlat ahjuvormi esmalt
küüslaugu küünega, seejärel määrige
võiga.
Laotage pool maitsestatud kartuliviiludest
vormi ja raputage peale veidi riivitud
juustu. Seejärel lisage ülejäänud
kartuliviilud; kõige lõpuks katke roog
riivitud juustuga.
Purustage teine küüslauguküüs ja
kloppige see piima ja koore hulka.
Valage segu kartulitele ja laotage
ülejäänud või laastudena vormiroale.
• Ahjusoleku aeg: 65 min
EESTI 3