Electrolux EON5627X Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See käsiraamat sobib ka

Integreeritav ahi
EON5627
Kasutusjuhend
2
Lugupeetud klient!
Lugege käesolev kasutusjuhend hoolikalt läbi ja hoid-
ke see hilisema kasutamise puhuks alles.
Andke vajaduse korral kasutusjuhend edasi ka sead-
me võimalikule uuele omanikule.
Tekstis kasutatakse järgmisi sümboleid:
Ohutusjuhised
Ettevaatust! Juhised kasutaja ohutuseks.
Tähelepanu! Juhised seadme ohutuseks.
Praktilised juhised ja nõuanded
Keskkonnaalane informatsioon
3
Sisukord
Kasutusjuhend ................................................................................................. 4
Ohutusjuhised......................................................................................................................................................4
Utiliseerimine .......................................................................................................................................................5
Seadme kirjeldus .................................................................................................................................................6
Eestvaade ..............................................................................................................................................................6
Juhtpaneel .............................................................................................................................................................7
Ahi..........................................................................................................................................................................7
Ahju tarvikud ..........................................................................................................................................................8
Enne esimest kasutuskorda ...............................................................................................................................8
Esmane puhastamine............................................................................................................................................8
Pliidiplaadi kasutamine.....................................................................................................................................10
Keetmine..............................................................................................................................................................11
Laieneva/ovaalse keeduala lülitamine.................................................................................................................11
Ahju kasutamine ................................................................................................................................................10
Ahju sisse- ja väljalülitamine................................................................................................................................10
Ahju funktsioonid ................................................................................................................................................13
Resti, küpsetusplaadi ja ahjuplaadi asetamine ahju............................................................................................13
Rasvafiltri paigaldamine/eemaldamine................................................................................................................14
Lisafunktsioonid ...................................................................................................................................................14
Taimer ...........................................................................................................................................................16
Küpsetusandur ..............................................................................................................................................17
Mehhaaniline uksesulgur .....................................................................................................................................19
Kasutamine, tabelid ja nõuanded ....................................................................................................................20
Küpsetamine........................................................................................................................................................20
Küpsetustabel................................................................................................................................................23
Tabel: Sufleed ja gratineeritud road..............................................................................................................25
Tabel: Külmutatud valmistoidud ....................................................................................................................25
Küpsetamine........................................................................................................................................................26
Küpsetustabel................................................................................................................................................28
Küpsetusanduri tabel ....................................................................................................................................29
Grillimine..............................................................................................................................................................30
Grillimistabel..................................................................................................................................................30
Turbogrillimine .....................................................................................................................................................31
Konserveerimine..................................................................................................................................................32
Kuivatamine .........................................................................................................................................................33
Puhastamine ja hooldamine .............................................................................................................................34
Ahju välispinnad...................................................................................................................................................34
Ahju sisepind .......................................................................................................................................................34
Tarvikud ...............................................................................................................................................................34
Rasvafilter ............................................................................................................................................................34
Juhikud.................................................................................................................................................................35
Ahju valgustus .....................................................................................................................................................36
Ahju ülaosa puhastamine ....................................................................................................................................37
Ahjuuks ................................................................................................................................................................38
Ahjuukse klaas.....................................................................................................................................................39
Mida teha, kui... ..................................................................................................................................................41
Hooldus ja varuosad.................................................................................... 42
4
Kasutusjuhend
Ohutusjuhised
See seade vastab järgmistele Euroopa Liidu
direktiividele:
73/23/EMÜ, jõustus 19. veebruaril 1973, madal-
pinge direktiiv
89/336/EMÜ, jõustus 3. mail 1989: Elektro-
magnetilise ühilduvuse direktiiv, kaasaarvatud
muudatusdirektiiv 92/31/EMÜ
93/68/EMÜ, jõustus 22. juulil 1993, CE-märgis-
tuse direktiiv
Elektriohutus
Seadme võib ühendada ainult kvalifitseeritud
elektrik.
Seadme rikke või kahjustumise korral eemaldage
kaitse või lülitage kaitsekorgid välja.
Seadme remonti võib teostada üksnes kvalifit-
seeritud hooldustehnik. Asjatundmatul viisil teos-
tatud või ekslik remontimine võib kasutajat tõsiselt
ohustada. Juhul kui seade peaks vajama remonti
või hooldamist, võtke ühendust volitatud edasi-
müüja või müügijärgse teenindusega.
Laste ohutus
Ärge kunagi jätke lapsi töötava seadme lähedusse
järelvalveta.
Ohutus seadme kasutamisel
Seadet tohib kasutada ainult koduses majapida-
mises tavaliseks toiduvalmistamiseks ja küpseta-
miseks.
Elektriseadmete ühendamisel seadme läheduses
olevatesse elektrikontaktidesse peab olema ette-
vaatlik. Ühendusjuhtmed ei tohi puutuda vastu
kuumasid keedualasid ega jääda kuuma ahjuukse
vahele.
Hoiatus: Põletusoht! Ahju sisepinnad kuumene-
vad kasutamise käigus.
Kasutades toiduvalmistamisel alkoholi sisaldavaid
aineid võib ahjus tekkida kergesti süttiv alkoholi ja
õhu segu. Sellisel juhul avage ahjuuks ette-
vaatlikult. Ukse avamisel jälgige, et seadme otse-
ses läheduses ei oleks hõõguvaid pindu, sädemeid
ega lahtist tuld.
Hoiatus akrüülamiidi kohta
Uusimate teaduslike uuringute tulemuste koha-
selt võib eriti tärklist sisaldavate toiduainete
tugev pruunistamine olla tervisele ohtlik tekkiva
akrüülamiidi tõttu.
Seetõttu soovitame roogi küpsetada võimalikult
madalal temperatuuril ning vältida liigset pruu-
nistamist.
Kahjustuste ennetamine
Ärge asetage ahju põhjale alumiiniumfooliumi,
küpsetusplaati, kastruleid jne, sellest tulenev liigne
kuumus võib emailpinda kahjustada.
Küpsetusplaadilt tilkuv puuvilja- või marjamahl võib
jätta püsivaid plekke, mida ei saa puhastamisega
eemaldada. Eriti mahlaste kookide või lahtiste
pirukate küpsetamisel kasutage kõrgete servadega
vormi või plaati.
Ärge asetage avatud ahjuukse peale raskeid ese-
meid.
Ärge kunagi valage vett otse kuuma ahju. See võib
emailpinda ja värvi kahjustada.
Eriti just ahju esikülje liigselt jõuline käsitsemine
võib klaasi purustada.
Ärge hoidke ahjus kergesti süttivaid esemeid. Need
võivad ahju sisselülitamisel süttida.
Ärge hoidke ahjus suure veesisaldusega toidu-
aineid. Need võivad emailpinda kahjustada.
Märkus emailpindadest
Ahju emailpindadele ahju kasutamise käigus
tekkivad värvimuutused ei mõjuta seadme
talitlust kodusel ega professionaalsel kasuta-
misel. Garantii seisukohalt ei peeta neid see-
tõttu riketeks ega puudusteks.
5
Utiliseerimine
Pakkematerjalid
Pakkematerjalid on ökoloogiliselt püsivad ja
korduvkasutatavad. Plastmassist osad tunnete
ära märgistest >PE<, >PS< jne.
Viige kasutatud pakkematerjalid vastavasse
kogumispunkti ja järgige antud materjali puudu-
tavaid eeskirju.
Kasutuselt kõrvaldatud seadme
utiliseerimine
Kasutuselt kõrvaldatud seadmed utiliseerige
ettenähtud viisil.
Hoiatus: Ohtlike olukordade vältimiseks tuleb
kasutuselt kõrvaldatud seade muuta enne utili-
seerimist kasutuskõlbmatuks.
Ühendage seade toitevõrgust lahti ja lõigake
toitejuhe ära.
6
Seadme kirjeldus
Eestvaade
Juhtimispaneel
Ukse käepide
Klaasuks
7
Juhtpaneel
Ahi
Ahju toite märgutuli
Temperatuuri märgutuli
Temperatuuri/aja
näit
Ahju funktsioonid
Reguleerimisnupud
Temperatuuri valikunupp
Küpsetustasandid
Ülemine küttekeha ja grillelement
Juhikud, eemaldatavad
Ahju valgustus
Toidutermomeetri
ühenduspesa
Rasvafilter
Ahju valgustus
Tagaseina küttekeha
Ventilaator
Altküpsetamine
Keeduala lüliti
8
Ahju tarvikud
Grillimisrest
Restile võib asetada erinevaid küpsetusnõusid, koogivorme, rösti-
tavaid ja grillitavaid toiduaineid.
Küpsetusplaat
Kookide ja küpsiste valmistamiseks.
Ahjuplaat
Kasutatakse küpsetusplaadina või tilkumisalusena.
Küpsetusandur
Liha küpsetusaja täpseks määramiseks.
9
Enne esimest kasutuskorda
Esmane puhastamine
Puhastage ahi enne esimest kasutuskorda hoolikalt.
NB! Ärge kasutage kangeid, abrasiivseid
puhastusaineid, et ahju pinnad ei kahjustuks!
Kasutage metallpindade puhastamiseks sobi-
vaid puhastusvahendeid.
1. Keerake ahju funktsioonide valikunupp valgus-
tuse
peale.
2. Tõstke kõik tarvikud ahjust välja ning peske sooja
vee ja nõudepesuvahendiga puhtaks.
3. Puhastage ka ahju sisepinnad sooja vee ja
nõudepesuvahendiga ning kuivatage.
4. Pühkige seadme esikülg niiske lapiga puhtaks.
10
Pliidiplaadi kasutamine
Lugege ka pliidiplaadi kasutusjuhendit.
Selles leidub olulisi juhendeid keedunõude, pliidi
kasutamise, puhastamise ja hooldamise kohta.
Seade on varustatud sisselükatavate keedu-
alade lülititega.
Vajutage keeduala lülitit.
Lüliti kerkib välja.
Keedualade võimsused
Keedualade võimsustasemeid saab reguleerida
vahemikes 1 - 9.
Vahepealseid võimsustasemeid saab seada vahe-
mikus 2 - 7.
1 = vähim võimsus
9 = suurim võimsus
= Laieneva keeduala lülitamine
Jääksoojuse ärakasutamiseks lülitage keeduala
5 – 10 minutit enne keetmisaja lõppu välja.
Sedasi saate energiat kokku hoida.
vasak eesmine
vasak tagumine
parem tagumine
parem eesmine
Keeduala lüliti
11
Keetmine
1. Algseks kuumutamiseks/-praadimiseks valige suu-
rem võimsus.
2. Kui vedelik hakkab aurama või kui rasv on kuum,
seadke lüliti madalamale küpsetusvõimsusele.
3. Keetmise lõpetamiseks keerake lüliti nullasendisse.
Laieneva/ovaalse keeduala lülitamine
Laieneva või ovaalse keeduala sisse lülita-
miseks keerake lülitit paremale.
Piirajast üle ei tohi keerata!
1. Keerake laieneva/ovaalse keeduala lülitit pare-
male. Keerake edasi üle kergest takistusest ja
märgistusest 9 kuni märgistuseni
, kuni lüliti
enam edasi ei liigu.
2. Seejärel keerake lüliti soovitud võimsusele.
3. Keetmise lõpetamisel keerake lüliti väljalülitatud
asendisse.
Järgmisel laieneva/ovaalse keeduala kasutus-
korral tuleb suurem keeduala taas sisse lülitada
eespoolkirjeldatud viisil.
12
Ahju kasutamine
Ahju sisse- ja väljalülitamine
1. Keerake ahju funktsioonide valikunupp soovitud
funktsiooni peale.
2. Keerake temperatuuri valikunupp soovitud tem-
peratuuri peale.
Ahju toite märgutuli põleb seni, kuni ahi on sisse
lülitatud.
Temperatuuri märgutuli põleb ahju kuumenemise ajal.
3. Kui soovite ahju välja lülitada, keerake ahju funkt-
sioonide valikunupp ja temperatuuri valikunupp
nullasendisse.
Jahutusventilaator
Ventilaator käivitub automaatselt ahju sisse-
lülitamisel, et seadme välispinnad ei kuume-
neks. Peale ahju väljalülitamist jätkab jahutus-
ventilaator tööd, kuni seade on maha jahtunud.
Ventilaator lülitub automaatselt välja.
Ahju funktsioonid
Temperatuuri valikunupp
Temperatuuri märgutuli
13
Ahju funktsioonid
Ahjul on järgmised funktsioonid:
Ahju funktsioon Kasutusotstarve Küttekeha/ventilaator
Ahju valgustus Selle funktsiooni abil saate valgustada ahju
sisemust, nt puhastamise ajaks.
---
Ringleva kuuma
õhuga küpsetamine
Sobib psetamiseks kuni kolmel tasandil
korraga.
Seadke ahju temperatuur 20 -40 °C võrra
madalamaks, kui pealt-/altküpsetamise
funktsiooni korral.
Tagaseina küttekeha,
ventilaator
Pitsafunktsioon Kasutatakse tugevamat pruunistamist ja
krõbedat põhja nõudvate roogade
valmistamiseks ühel tasandil.
Seadke ahju temperatuur 20 -40 °C võrra
madalamaks, kui pealt-/altküpsetamise
funktsiooni korral.
Altküpsetamine,
tagaseina küttekeha,
ventilaator
Turbogrill
Suuremate liha- või linnuliharoogade
küpsetamiseks ühel tasandil. Funktsioon
sobib ka toitude gratineerimiseks ja
pruunistamiseks.
Grill, ventilaator
Infrapunagrillimine Õhukeste roogade grillimine, asetatakse resti
keskele pruunistuma.
Grill
Laia ulatusega
infrapunagrillimine
Õhukeste roogade grillimine suurtes
kogustes ja leiva röstimine.
Grill, pealtküpsetamine
Pealtküpsetamine Küpsetiste ja sufleede pinna gratineerimine/
pruunistamine.
Pealtküpsetamine
Altküpsetamine Muredate koogipõhjade küpsetamiseks.
Altküpsetamine
Pealt-/altküpsetamine Küpsetiste ja ahjuroogade valmistamiseks
ühel tasandil.
Pealtküpsetamine,
altküpsetamine
14
Resti, küpsetusplaadi ja ahjuplaadi asetamine ahju
Küpsetusplaadi ja ahjuplaadi asetamine
ahju:
Kõikide küpsetusplaatide paremal ja vasakul serval
on väike, nõgus koht.
Selle ülesandeks on takistada plaatide maha-
kukkumist/väljalibisemist.
Plaadid tuleb asetada ahju alati nii, et nõgus osa
jääks tahapoole.
Asetage rest soovitud kõrgusega vahesse.
Resti asetamine ahju:
Asetage rest soovitud kõrgusega vahesse.
Rasvafiltri paigaldamine/eemaldamine
Tagaseina küttekeha kaitsmiseks rasvapritsmete eest
paigaldage rasvafilter vaid ahjuroogade valmista-
mise ajaks.
Rasvafiltri paigaldamine
Asetage rasvafilter ülaltpoolt oma kohale tagaseina
süvendisse (ringlusventilaatori ette).
Rasvafiltri eemaldamine
Rasvafiltri eemaldamiseks tõmmake seda ülespoole.
15
Lisafunktsioonid
Teil on võimalik kasutada taimerit või küpsetusandurit.
Taimer
Taimeri seadistamine.
Küpsetusandur
Liha sisetemperatuuri määramine.
Aja või temperatuuri näit
Reguleerimisnupud
Üldised juhised
Peale funktsiooni valimist vilgub näit umbes 5
sekundit. Sel ajal on võimalik valida taimeri seadis-
tus reguleerimisnupuga
või .
Kui aeg on valitud, vilgub näit uuesti umbes 5
sekundit. Määratud aeg hakkab jooksma.
Helimärguande väljalülitamiseks vajutage mistahes
nupule.
Soovitud ahju funktsiooni ja temperatuuri võite
valida enne või peale taimeri seadistamist.
Kui küpsetamine on lõppenud, keerake ahju funkt-
sioonide valikunupp ja temperatuuri valikunupp
tagasi nullasendisse.
16
Taimer
See funktsioon ei mõjuta ahju tööd.
1. Vajutage soovitud nupule.
Vilgub näit "00".
2. Seadistage taimer reguleerimisnupuga
või (maks. 99
minutit).
Järelejäänud aeg ilmub näidikule 5 sekundi möödudes.
Kui aeg on täis, vilgub näit "00" ja 2 minuti jooksul kostab heli-
märguanne.
3. Helimärguande väljalülitamiseks vajutage mistahes nupule.
17
Küpsetusandur
Kui liha on keskelt saavutanud soovitud temperatuuri,
kostab helimärguanne.
Ahi ei lülitu välja!
Pange tähele kahe temperatuuri erinevust:
– ahju temperatuur: vaadake küpsetustabelit
– liha sisetemperatuur: vaadake küpsetusanduri tabelit
NB! Kasutage üksnes ahjuga kaasasolevat
küpsetusandurit!
Kui küpsetusandur läheb katki, asendage see
uue originaal-küpsetusanduriga!
1. Lükake küpsetusandur prae sisse nii, et selle tipp
on lihatüki kõige paksemas kohas.
2. Lükake küpsetusanduri pistik ahju külgseinas
olevasse pessa kuni lõpuni.
3. Valige soovitud ahju funktsioon ja temperatuur.
Näidikule ilmub soovitatav temperatuur.
Liha sisetemperatuur ilmub näidikule alles siis,
kui see on tõusnud üle 30 °C.
4. Valige soovitud liha sisetemperatuur reguleerimis-
nupuga
või .
18
Umbes 5 sekundi möödudes ilmub näidikule liha sise-
temperatuur antud hetkel.
Kui soovitud temperatuur on saavutatud, kostab heli-
märguanne.
Lülitage helimärguanne välja, vajutades mistahes
nupule.
Hoiatus: Küpsetusandur on kuum!
Küpsetusanduri puudutamisel ja eemaldamisel
on oht end põletada, seepärast olge ettevaatlik.
Ahi ei lülitu välja!
5. Võtke küpsetusanduri pistik pesast ja tõstke praad
koos küpsetusanduriga ahjust välja.
6. Lülitage ahju funktsioon ja temperatuur välja.
Liha sisetemperatuuri kontrollimine või muutmine:
Kui vajutate nupule
või , ilmub näidikule liha
jaoks valitud sisetemperatuur.
Valitud temperatuuri muutmiseks tagantjärele
vajutage nupule
või mitu korda.
19
Mehhaaniline uksesulgur
Uue seadme uksesulgur on tehase poolt deaktiveeri-
tud.
Uksesulguri aktiveerimine
Tõmmake riivi ettepoole, kuni see lukustub.
Ahjuukse avamine:
1. Lükake uks kinni.
2. Vajutage riivile ja hoidke seda all.
3. Avage ahjuuks.
Ahjuukse sulgemine
Sulgege uks ilma riivile vajutamata.
Uksesulguri deaktiveerimine
Lükake riiv nii sügavale kui võimalik.
Seadme väljalülitamine ei deaktiveeri mehhaani-
list uksesulgurit.
20
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
Üldine küpsetamise tabel
Tabelis antud väärtused on ligikaudsed, abistavaks orientiiriks.
Võimsus
tase
Küpsetusviis Kasutusotstarve Kestus Juhised/nõuanded
0
Jääksoojus, serveerimine
1 Soojashoidmine
Valmistoitude soojashoidmine
vastavalt
vajadusele
Katke toit kaanega
1-2 Sulatamine
Hollandi kaste tegemine, või,
šokolaadi, želatiini sulatamine
5-25 min Vahepeal segage
übimine
Omlett, munaroog 10-40 min Küpsetage kaane all
2-3 Hautamine
Riisi ja piimatoitude hautamine
Valmistoitude kuumutamine
25-50 min
Riisile on vaja vähemalt
kahekordset kogust vedelikku,
piimatoite segage vahepeal
3-4
Aurutamine
Auruga
küpsetamine
Köögiviljade, kala
aurutamine Liha
küpsetamine
20-45 min
Köögiviljadele lisage vaid veidi
vedelikku (mõni supilusikatäis)
Kartulite keetmine 20-60 min
Kasutage veidi vedelikku, nt:
maksimaalselt ¼ l vett /
750 g kartuleid
4-5 Keetmine
Suuremate toidukoguste
küpsetamine, pajaroad ja supid
60-150 min
Maksimaalselt 3 l vedelikku
pluss toiduained
6-7
Vähese
kuumusega
praadimine
Lihalõigud, vorstikesed,
karbonaadid, viinerid, vorstid,
maks, klimbid, kanamunad,
krepid, sõõrikud
ühtlane
praadimine
Keerake vahepeal ümber
7-8
Tugev
praadimine
Kartulipannkoogid, välisfilee,
biifsteegid, pannkoogid
5-15 min /
pannitäis
Keerake vahepeal ümber
9
Keetmine
Praadimine
Friteerimine
Suure veekoguse keetmine, pasta keetmine, liha praadimine (guljašš, pajaroog),
friikartulite küpsetamine
Keetmise või praadimise alguses on soovitatav
kasutada suurimat võimsust ning seejärel lasta
pikemat küpsemisaega nõudvatel roogadel küp-
seda soovitud võimsusel.
Ülekuumutatud rasvad ja õlid võivad kergelt
süttida! Kui valmistate toitu rasvas või õlis (nt
friikartulid), valvake nende küpsemist pliidi
juures.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46

Electrolux EON5627X Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See käsiraamat sobib ka