• 250 ml lihaleent
• 3 keskmist sibulat, kooritud ja
peeneks hakitud
• 3 küüslauguküünt, kooritud ja
peeneks viilutatud
• 1/2 tl tüümiani ja 1/2 tl punet
• 2 loorberilehte
• 2 nelki
• sool, värskelt jahvatatud must pipar
Valmistamine:
Sulatage küpsetusvormis 4 spl võid ja
kuumutage selles köögiviljad. Võtke
köögiviljad küpsetusvormist välja. Peske
vasikaliha viilud, kuivatage, maitsestage
ja katke jahusse. Raputage liigne jahu
maha. Kuumutage oliiviõli, pruunistage
lihaviilud keskmisel kuumusel
kuldpruuniks. Eemaldage liha ja kallake
liigne oliiviõli küpsetusvormist välja.
Kuumutage küpsetusvormis olevat
lihavedelikku 250 ml veinis, kallake segu
kastmepannile ja kuumutage natuke
aega. Lisage 250 ml lihaleent, petersell,
tüümian, pune ja kuubikuteks lõigatud
tomatid. Maitsestage soola ja pipraga.
Kuumutage jälle keemiseni. Pange
köögiviljad küpsetusvormi, asetage liha
nende peale ja kallake kõik kastmega
üle. Katke küpsetusvorm kaanega ja
asetage ahju.
• Ahjusoleku aeg (min): 120
• Riiuli tasand: 1
4.7 Seakoot:
4-6 inimesele.
Koostis:
• 1 sea tagakoot, 0,8–1,2 kg
• 2 spl õli
• 1 tl soola
• 1 tl magusa paprika pulbrit
• 1/2 tl basiilikut
• 1 väike purk viilutatud seeni (280 g)
• supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
• vesi
Valmistamine:
Tehke sisselõiked kogu seakoodi
kamarasse. Segage omavahel kokku õli,
sool, paprikapulber ja basiilik ning katke
seakoot seguga. Pange seakoot
küpsetusvormi ja laotage peale seened.
Lisage supiköögiviljad ja vesi; põhi peab
olema kaetud 10–15 mm. Pöörake liha
ringi ligikaudu 30 minuti pärast.
• Ahjusoleku aeg (min): 160
• Riiuli tasand: 1
4.8 Sea abatükk:
4-6 inimesele.
Koostis:
• 1,5 kg sea abatükk, kamaraga,
noorlooma oma
• sool
• pipar
• 2 spl oliiviõli
• 150 g peeneks viilutatud sellerit
• 1 porrulauk, viilutatud
• 1 väike purk peeneks hakitud
tomateid (400 g)
• 250 ml koort
• 2 küüslauguküünt, kooritud ja
purustatud
• värske rosmariin ja tüümian
Valmistamine:
Tehke terava noaga naha sisse
ristlõiked. Maitsestage soola ja pipraga,
pruunistage pliidil küpsetusnõus kõik
küljed oliiviõlis, seejärel tõstke nõust
välja. Kuumutage praevormis väheses
õlis sellerit ja porrut, lisage tomatid, koor,
küüslauguküüned, rosmariin ja tüümian,
segage ning asetage sea abatükk sellele
segule. Pange ahju.
• Ahjusoleku aeg (min): 130
• Riiuli tasand: 1
4.9 Küülikuliha:
4 inimesele.
Koostis:
• 2 küüliku seljatükki
• 6 kadakamarja (purustatud)
• sool ja pipar
• 30 g sulatatud võid
• 125 ml hapukoort
• supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
Valmistamine:
Hõõruge küüliku seljatükke purustatud
kadakamarjadega, soola ja pipraga ning
pintseldage sulatatud võiga. Asetage
küüliku seljatükid küpsetusnõusse,
kallake peale hapukoor ja lisage
supiköögiviljad.
www.aeg.com6