SOOVITUSLIK KASUTUSVIIS JA NÄPUNÄITED
Tabelis esitatud ajad on antud küpsetamiseks käivitusviivituse režiimis (kui on olemas). Küpsetusajad võivad sõltuvalt toidust olla pikemad.
NB! Küpsetusfunktsiooni sümbolid võivad joonisel olevast veidi erineda.
NB! Toiduvalmistamise ajad ja temperatuurid vastavad umbes 4 portsjonile.
Kuidas küpsetustabelit lugeda
Tabelis on näidatud, milline funktsioon mingi roa küpsetamiseks ühel või mitmel ahjutasandil kõige paremini sobib. Küpsetusaeg algab hetkest, mis toit pannakse
ahju, kuid ei sisalda eelsoojendamiseks kuluvat aega. Küpsetustemperatuurid ja ajad on soovituslikud ning sõltuvad toidu kogusest ja kasutatavast ahjunõust (tarvi-
kust). Kasutage algatuseks kõige madalamat soovituslikku väärtust ja kui toit ei ole piisavalt küps, kasutage kõrgemaid väärtusi. Kasutage kaasasolevaid tarvikuid ja
eelistatavalt tumedat värvi metallist koogivorme ja ahjuplaate. Kasutada võib ka püreksklaasist ja keraamilisi nõusid, kuid tuleb meeles pidada, et nende kasutamisel
on küpsetusajad veidi pikemad. Parimate tulemuste saavutamiseks järgige küpsetustabelis antud juhiseid sobivaima ahjutarviku (ahjuga kaasas) ja ahjutasandi
valimiseks.
Eri toitude üheaegne küpsetamine
Kasutades “ÕHU SUNDRINGLUSE” funktsiooni, saate küpsetada korraga erinevaid samal temperatuuril valmistatavaid roogasid (näiteks kala ja köögiviljad), paiguta-
des toidud erinevatele ahjutasanditele. Võtke lühema küpsetusajaga road ahjust välja varem ja jätke pikemat küpsemist vajavad toidud kauemaks ahju.
Magustoidud
- Küpsetage õrnu magustoite tavapäraselt ainult ühel ahjutasandil. Kasutage tumedaid metallist koogivorme ja pange need alati ahjuga kaasasolevale restile. Et
küpsetada korraga mitmel ahjutasandil, tuleb valida õhu sundringluse funktsioon ja paigutada küpsetusvormid eri ahjutasanditele vaheldumisi, et kuum õhk
pääseks ahjus vabalt ringlema.
- Kui tahate kontrollida, kas kerkinud kook on valmis, torgake koogi keskele hambatikk. Kui tikk on koogist välja tõmmates puhas, on kook valmis.
- Kui kasutate mittenakkuvaid vorme, ärge võidke vormi servi, sest siis võib kook kerkida äärtest ebaühtlaselt.
- Kui kook vajub küpsetamise ajal kokku, küpsetage järgmine kord madalamal temperatuuril, vähendage veidi vedeliku hulka ja segage tainast õrnemini.
- Kasutage niiske sisuga kookide puhul (juustukook või puuviljapirukas) funktsiooni CONVECTION BAKE (KONVEKTSIOONIGA KÜPSETAMINE). Juhul, kui koogi põhi
jääb nätskeks, tõstke vorm madalamale ahjutasandile ja puistake koogi põhjale enne täidise lisamist leiva- või biskviidipuru.
Liha
- Kasutage liha küpsetamiseks sobiva suurusega mis tahes tüüpi ahjuplaate või pyrex-nõusid. Praetükkide küpsetamisel on soovitav nõu põhja veidi puljongit või
lihaleent valada ja küpsetamise ajal sellega liha maitse tugevdamiseks kasta. Kui praad on valmis, laske sellel ahjus seista 10–15 minutit või mähkige fooliumis-
se.
- Kui tahate liha grillida, valige ühtlase küpsetustulemuse saavutamiseks võimalikult võrdse paksusega lõigud. Väga paksud tükid vajavad küpsemiseks pikemat
aega. Liha välispinna kõrbemise vältimiseks tõstke rest madalamale, et liha asuks grillelemendist kaugemal. Pöörake lihal 2/3 küpsetusaja möödumisel teine
külg.
Lihaleeme kogumiseks on soovitatav panna otse resti alla rasvavann, kuhu on valatud umbes pool liitrit vett. Vajaduse korral lisage vett ka küpsetamise ajal.
Pöörlev praevarras (mitte kõikidel mudelitel)
Kasutage seda tarvikut suuremate lihatükkide ja lindude ühtlaseks küpsetamiseks. Lükake liha küpsetusvardale (kana siduge veel omakorda kinni) ja kontrollige, et
see oleks korralikult kinni enne, kui asetate varda tagaküljes asuvasse auku ja esiküljel asuvale toele. Suitsemise vältimiseks ja lihaleeme kogumiseks on soovitatav
panna esimesele ahjutasandile poole liitri veega täidetud rasvavann. Vardal on plastkäepide, mis tuleb enne küpsetamist eemaldada. Pärast küpsetamist kasutage
seda toidu väljavõtmiseks ahjust, et hoiduda põletustest.
Pitsa
Määrige küpsetusplaati, nii saate krõbeda põhjaga pitsa. Kui kaks kolmandikku küpsetusajast on möödunud, puistake pitsa üle mozzarellaga.
Kergitamisfunktsioon (sõltuvalt mudelist)
Katke tainas enne ahju kerkima panemist niiske rätikuga. Seda funktsiooni kasutades väheneb taina kerkimisaeg toatemperatuuriga (20–25 °C) võrreldes umbes
ühe kolmandiku võrra. 1 kg pitsataina kerkimisaeg on umbes üks tund.
EN12
Retsept
Funkt-
sioon
Eelkuumu-
tamine
Ahjuta-
sand
(alt ülespoole)
T
emp. (°C)
Aeg
(min)
Tarvikud ja märkused
Liha ja kartulid
Jah 1–3 200
45–
100*
3. tasand: ahjuplaat restil
1. tasand: rasvavann või ahjuplaat restil
Kala ja köögiviljad
Jah 1–3 175 30–50*
3. tasand: ahjuplaat restil
1. tasand: rasvavann või ahjuplaat restil