VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
NORMAALSED TÖÖTAMISE AJAL
KOSTUVAD HELID
Järgmised helid on töötamise ajal normaalsed:
• Nõrk vulisemise ja mulisemise heli
süsteemist, kui külmutusagensi pumbatakse.
• Vihisev ja tuksuv heli kompressorist, kui
külmutusagensi pumbatakse.
• Järsk praksuv heli seadme seest, mida
põhjustab soojuspaisumine (loomulik ja ohutu
füüsikaline nähtus).
• Nõrk klõpsuv heli temperatuuri regulaatorist,
kui kompressor lülitub sisse või välja.
NÄPUNÄITEID ENERGIA SÄÄSTMISEKS
• Ärge avage sügavkülmiku ust sageli ja ärge
jätke ust lahti kauemaks, kui hädavajalik.
• Kui ruumi temperatuur on kõrge või kui seade
on täis ja temperatuuriregulaator on seatud
madalale tasemele, võib kompressor pidevalt
töötada, põhjustades härmatise või jää
tekkimist aurustil. Sellisel juhul seadke
temperatuuriregulaator soojemale tasemele,
et võimaldada automaatset sulatamist ja
vähendada seeläbi energia tarbimist.
SOOVITUSI VÄRSKE TOIDU SÄILITAMISEKS
KÜLMIKUS
Parima tööjõudluse tagamiseks:
• ärge pange külmikusse sooja toitu või
auravaid vedelikke,
• katke toiduained kinni või mähkige sisse, eriti
juhul, kui toiduaine on tugeva lõhnaga,
• pange toidud külmikusse nii, et õhk saaks
nende ümber liikuda.
NÄPUNÄITEID TOIDU SÄILITAMISEKS
KÜLMIKUS
Näpunäited:
• Liha (igasugune): mähkige sobivasse
pakendisse ja pange juurviljasahtli kohal
olevale klaasriiulile. Liha säilitusaeg on 1-2
päeva.
• Küpsetatud toidud, külmad road: katke kinni ja
asetage mistahes riiulile.
• Puu- ja köögiviljad: puhastage hoolikalt ja
pange selleks ette nähtud sahtlisse.
Pakkimata banaane, kartuleid, sibulaid,
küüslauku ei tohi külmikus hoida.
• Või ja juust: Pange spetsiaalsesse
õhukindlasse nõusse või mässige fooliumi või
polüetüleenist kotti ning suruge sealt õhku
välja niipalju kui võimalik.
• Pudelid: keerake peale kork ja paigutage ukse
küljes olevale pudeliriiulile või pudelirestile
(kui see on olemas).
NÄPUNÄITEID SÜGAVKÜLMUTAMISEKS
Sügavkülmutamise kõige tõhusamaks
kasutamiseks järgige paari olulist soovitust:
• toidu maksimaalne kogus, mida võib 24 tunni
jooksul külmutada, on toodud seadme
andmesildil;
• külmutusprotsess kestab 24 tundi ja selle aja
jooksul ei tohiks uusi toiduaineid külmikusse
lisada;
• külmutage ainult kvaliteetset, värsket ja
korralikult puhastatud toitu;
• jagage toiduained väiksemateks portsjoniteks,
et see kiiresti läbi külmuks ja et hiljem
saaksite ainult vajaliku koguse üles sulatada;
• mässige toit fooliumisse või
polüetüleenkilesse ja veenduge, et pakend on
õhukindel;
• ärge pange värsket külmutamata toitu
külmutatud toidu vastu, kuna vastasel korral
külmutatud toidu temperatuur tõuseb;
• lahjad toiduained säilivad paremini ja kauem
kui rasvased toiduained, sool vähendab toidu
säilitusaega;
• jäätükkide tarbimine kohe pärast
sügavkülmikust väljavõtmist võib põhjustada
naha külmakahjustusi;
• säilitusaja jälgimiseks on soovitav igale
säilitatavale toidule märkida
külmutamiskuupäev.
NÕUANDEID KÜLMUTATUD TOIDU
SÄILITAMISEKS
Parima tööjõudluse tagamiseks peaksite:
• veenduma, et poest ostetud külmutatud
toiduaineid säilitatakse juhiseid järgides;
• pange külmutatud toit pärast ostmist niipea
kui võimalik sügavkülmikusse;
• ärge avage sügavkülmiku ust sageli ja ärge
jätke ust lahti kauemaks, kui hädavajalik;
• ülessulanud toit rikneb üsna ruttu ja seda ei
tohi enam uuesti külmutada;
• ärge ületage toidu tootja poolt ette nähtud
säilitusaega.
19