ET59
Kuidas küpsetustabelit lugeda
Tabel näitab parimad funktsioonid antud roa küpsetamiseks ühel või mitmel tasemel. Küpsetusaeg algab
hetkest, mil toit pannakse ahju, kuid sinna ei kuulu eelsoojendamiseks kuluv aeg. Küpsetustemperatuurid
ja ajad on soovituslikud ja sõltuvad toidu kogusest ja kasutatavast lisatarvikust. Kasutage algusel kõige
madalamat soovituslikku väärtust ja kui toit ei ole piisavalt küps, siis kasutage kõrgemaid väärtusi.
Kasutage kaasasolevaid tarvikuid ja eelistatavalt tumedat värvi koogivorme ja ahjuplaate. Kasutada võib ka
püreksist või keraamilisi nõusid, kuid tuleb meeles pidada, et nende kasutamisel on küpsetusajad veidi
pikemad. Parimate tulemuste saamiseks järgige küpsetustabeli juhiseid erinevatele tasemetele
paigutatavate tarvikute kasutamise kohta.
Erinevate toitude samaaegne küpsetamine
Kasutades funktsiooni „FORCED AIR“ (SUNDVENTILATSIOON), saate erinevatel tasemetel samaaegselt
küpsetada erinevaid toite, mis vajavad küpsemiseks sama temperatuuri (nt kala ja köögiviljad). Eemaldage
lühema küpsemisajaga road varem ja jätke pikemat küpsemisaega vajavad toidud ahju.
Magustoidud
- Hõrkude magustoitude küpsetamiseks kasutage tavapärast küpsetust ühel tasemel. Kasutage
tumedaid koogivorme ja pange need alati kaasas olevale restile. Selleks, et küpsetada korraga mitmel
tasemel, tuleb valida sundventilatsioon ja jätta optimaalse kuumaõhu ringluse tagamiseks
küpsetusvormide vahele vaba ruumi.
- Selleks, et kontrollida, kas kerkiv kook on valmis, pange koogi keskele hambatikk. Kui tikk on välja
võttes puhas, siis on kook valmis.
- Mittenakkuvate vormide kasutamisel ärge määrige vormi servasid võiga, sest siis ei kerki kook äärtest
ühtlaselt.
- Juhul kui kook vajub küpsetamise ajal kokku, kasutage järgmine kord madalamat temperatuuri,
vähendage natuke vedeliku hulka taignas ja segage taigent õrnemalt.
- Niiske sisuga kookide puhul (juustukook või puuviljapirukas) kasutage funktsiooni „CONVECTION
BAKE“ (KONVEKTSIOONKÜPSETUS). Juhul kui koogi põhi jääb nätskeks, tõstke vorm madalamale
tasemele ja raputage koogi põhjale leiva- või biskviidipuru enne sisu lisamist.
Liha
- Liha küpsetamiseks kasutage sobiva suurusega ükskõik milliseid ahjuplaate või püreksist nõusid.
Kootide küpsetamisel on soovitav nõu põhja lihaleent valada ja sellega liha küpsemise ajal maitse
tugevdamiseks kasta. Kui praad on valmis, siis laske sellel ahjus seista 10–15 minutit või mähkige
fooliumisse.
- Kui soovite liha grillida, siis valige ühesuguse paksusega lõigud, nii saate ka ühtlasema tulemuse.
Väga paksud tükid vajavad küpsemiseks pikemat aega. Liha kõrbemise vältimiseks, tõstke rest
madalamale, nii hoiate liha grillelemendist kaugemal. Pöörake liha ümber pärast 2/3 küpsetusaja
möödumist.
Lihaleeme kogumiseks on soovitatav panna otse grilli alla rasvavann poole liitri veega. Vajadusel lisage
vett.
Praevardapööraja (sõltuvalt mudelist)
Kasutage seda tarvikut suuremate lihatükkide ja lindude ühtlaseks küpsetamiseks. Lükake liha
küpsetusvardasse, kana siduge lisaks kinni ja kontrollige, et see oleks korralikult kinnitatud, kui asetate
varda tagaküljes asuvasse pesasse ja esiküljel asuvale toele. Suitsu tekkimise vältimiseks ja lihaleeme
kogumiseks on soovitatav panna otse grilli alla esimesele tasandile rasvavann poole liitri veega. Vardal on
plastikust käepide, mis tuleb enne küpsetamist eemaldada ja kasutada pärast küpsetamist põletuse
vältimiseks toidu ahjust väljavõtmiseks.
Pitsa
Määrige küpsetusplaati, nii saate krõbeda põhjaga pitsa. Pärast 2/3 küpsetusaja möödumist puistake
pitsale mozzarella juustu.
Taigna kergitamisfunktsioon (sõltuvalt mudelist)
Tainas on soovitatav katta niiske riidega enne selle ahju panekut. Seda funktsiooni kasutades väheneb
taigna kerkimisaeg toatemperatuuriga (20–25 °C) võrreldes umbes ühe kolmandiku võrra. 1 kg pitsataigna
kerkimisaeg on umbes 1 tund.
SOOVITATAVAD KASUTUSVIISID JA NÄPUNÄITED