AEG 47005VC-MN Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See käsiraamat sobib ka

47005VC ET Kasutusjuhend
SISUKORD
1. OHUTUSINFO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. OHUTUSJUHISED . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. SEADME KIRJELDUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
4. ENNE ESIMEST KASUTAMIST . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
5. PLIIT - IGAPÄEVANE KASUTAMINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
6. PLIIT - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
7. PLIIT - PUHASTUS JA HOOLDUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
8. AHI - IGAPÄEVANE KASUTAMINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
9. AHI - KELLA FUNKTSIOONID . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
10. AHI - TARVIKUTE KASUTAMINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
11. AHI - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
12. AHI - PUHASTUS JA HOOLDUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
13. MIDA TEHA, KUI... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
14. PAIGALDAMINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
PARIMATE TULEMUSTE SAAVUTAMISEKS
Täname teid selle AEG toote valimise eest. Lõime toote, mis tagab teile aastateks laitmatu
toimimise ning lisasime teie elu lihtsamaks ja kergemaks muutvaid innovaatilisi tehnoloogiaid
omadusi, mida te tavaliste seadmete juures ei pruugi leida. Leidke mõni minut aega ning
lugege, kuidas seadmega parimaid tulemusi saavutada.
Külastage meie veebisaiti:
Leiate nõuandeid, brošüüre, veaotsingu, teavet teeninduse kohta:
www.aeg.com
Võite registreerida oma toote parema teeninduse saamiseks:
www.aeg.com/productregistration
Saate osta lisaseadmeid, tarvikuid ja originaalvaruosi:
www.aeg.com/shop
KLIENDITEENINDUS
Soovitame alati kasutada originaalvaruosi.
Teenindusse pöördumisel peaksid teil olema varuks järgmised andmed.
Andmed leiate andmesildilt. Mudel, tootenumber (PNC), seerianumber.
Hoiatus / oluline ohutusinfo.
Üldine info ja nõuanded
Keskkonnainfo
Jäetakse õigus teha muutusi.
2
www.aeg.com
1. OHUTUSINFO
Enne seadme paigaldamist ja kasutamist lugege kaasa‐
solev juhend tähelepanelikult läbi. Tootja ei vastuta vale
paigaldamise või ebaõige kasutuse tõttu tekkinud vigas‐
tuste ja kahjude eest. Hoidke juhend alles, et saaksite
seda ka edaspidi kasutada.
1.1 Laste ja ohustatud inimeste turvalisus
HOIATUS
Lämbumise, vigastuse või püsiva kahjustuse oht!
Seda seadet võivad kasutada vähemalt 8-aastased
lapsed ning samuti füüsilise, sensoorse või vaimse
puudega või kogemuste ja teadmisteta isikud juhul,
kui neid valvab täiskasvanud inimene või nende tur‐
valisuse eest vastutav isik.
Ärge lubage lastel seadmega mängida.
Hoidke pakendid lastele kättesaamatuna.
Hoidke lapsed ja lemmikloomad seadmest eemal, kui
see töötab või maha jahtub. Katmata osad on kuu‐
mad.
Kui seadmel on olemas lapselukk, soovitame selle
sisse lülitada.
Ilma järelvalveta ei tohi lapsed seadet puhastada ega
hooldustoiminguid läbi viia.
1.2 Üldine ohutus
Seade ja selle juurde kuuluvad osad lähevad kasuta‐
mise ajal kuumaks. Ärge kütteelemente puudutage.
Ärge kasutage seadet välise taimeriga või eraldi
kaugjuhtimissüsteemi abil.
Kui kasutate toiduvalmistamisel kuuma õli, ärge jätke
toitu järelvalveta – see võib kaasa tuua tulekahju.
EESTI 3
Ärge kunagi üritage kustutada tuld veega, vaid lülita‐
ge seade välja ja katke leek näiteks kaane või tule‐
kustutustekiga.
Ärge hoidke keeduväljadel esemeid.
Ärge kasutage pliidi puhastamiseks aurupuhastit.
Metallesemeid – nuge, kahvleid, lusikaid ega potikaa‐
si ei tohiks pliidipinnale panna, sest need võivad kuu‐
meneda.
Kui klaaskeraamiline pind on mõranenud, lülitage
seade välja, et vältida võimalikku elektrilööki.
Olge hoiusahtli käsitsemisel ettevaatlik. See võib min‐
na kuumaks.
Ahjuriiuli tugede eemaldamiseks tõmmake esmalt
riiulitoe esiots ja seejärel tagumine ots külgseina kül‐
jest lahti. Paigaldage ahjuriiuli toed tagasi vastupidi‐
ses järjekorras.
Ärge kasutage ukseklaasi puhastamiseks karedaid,
abrasiivseid puhasteid ega teravaid metallist kaabit‐
said, sest need võivad klaasi pinda kriimustada, mille
tagajärjel võib klaas puruneda.
2.
OHUTUSJUHISED
2.1 Paigaldamine
HOIATUS
Seadet tohib paigaldada ainult
kvalifitseeritud elektrik!
Eemaldage kõik pakkematerjalid.
Kahjustatud seadet ei tohi paigaldada
ega kasutada.
Järgige seadmega kaasas olevaid pai‐
galdusjuhiseid.
Olge seadme teise kohta viimisel ette‐
vaatlik, sest see on raske. Kasutage
alati kaitsekindaid.
Ärge kunagi tõmmake seadet käepide‐
mest.
Tagage minimaalne kaugus muudest
seadmetest ja mööbliesemetest.
Veenduge, et seade on paigaldatud
kindlate konstruktsioonide alla ja kõr‐
vale.
Seadme küljed peavad jääma vastu
teiste sama kõrgusega seadmete kül‐
gi.
Ärge paigaldage seadet alusele.
Ärge paigutage seadet ukse kõrvale
ega akna alla. Vastasel korral võivad
nõud ukse või akna avamisel seadme
pealt maha kukkuda.
Elektriühendus
HOIATUS
Tulekahju- ja elektrilöögioht!
4
www.aeg.com
Kõik elektriühendused peab teostama
kvalifitseeritud elektrik.
Seade peab olema maandatud.
Kontrollige, kas andmesildil toodud
elektrilised parameetrid vastavad voo‐
luvõrgu näitajatele. Vastasel juhul võt‐
ke ühendust elektrikuga.
Kasutage alati nõuetekohaselt paigal‐
datud ohutut pistikupesa.
Ärge kasutage mitmikpistikuid ega pi‐
kenduskaableid.
Veenduge, et te ei vigastaks toitepisti‐
kut ega -juhet. Vigastatud toitejuhtme
vahetamiseks võtke ühendust teenin‐
duskeskusega.
Jälgige, et toitejuhe ei jääks vastu
seadme ust, eriti siis, kui uks on kuum.
Isoleeritud ja isoleerimata osad pea‐
vad olema kinnitatud nii, et neid ei
saaks eemaldada ilma tööriistadeta.
Ühendage toitepistik seinakontakti al‐
les pärast paigalduse lõpuleviimist.
Veenduge, et pärast paigaldamist säi‐
lib juurdepääs toitepistikule.
Kui seinakontakt logiseb, ärge sinna
toitepistikut pange.
Seadet välja lülitades ärge tõmmake
toitekaablist. Hoidke alati kinni toitepis‐
tikust.
Kasutage ainult õigeid isolatsioonisea‐
diseid: kaitselüliteid, kaitsmeid (keer‐
mega kaitsmed tuleb pesast eemalda‐
da), maalekkevoolu kaitsmeid ja kon‐
taktoreid.
Seadme ühendus vooluvõrguga tuleb
varustada mitmepooluselise isolatsioo‐
niseadisega. Isolatsiooniseadise lahu‐
tatud kontaktide vahemik peab olema
vähemalt 3 mm.
2.2 Kasutamine
HOIATUS
Vigastuse, põletuse või elektri‐
löögioht!
Kasutage seda seadet ainult kodustes
tingimustes.
Ärge muutke seadme tehnilisi omadu‐
si.
Veenduge, et ventilatsiooniavad ei
oleks tõkestatud.
Ärge jätke töötavat seadet järelevalve‐
ta.
Lülitage seade välja pärast igakordset
kasutamist.
Seade läheb kasutamisel seest kuu‐
maks. Ärge puudutage kütteelemente
seadmes. Tarvikute või ahjunõude ee‐
maldamisel või sisestamisel kasutage
alati pajakindaid.
Olge töötava seadme ukse avamisel
ettevaatlik. Välja võib paiskuda tulist
õhku.
Ärge kasutage seadet märgade käte‐
ga või juhul, kui seade on kontaktis
veega.
Äge suruge avatud uksele.
Ärge kasutage seadet välise taimeri
või eraldi kaugjuhtimissüsteemi abil.
Hoidke seadme ust alati kinni, kui see
ei tööta.
Ärge pange söögiriistu või potikaasi
keeduväljadele. Need lähevad tuli‐
seks.
Lülitage keeduväli pärast kasutamist
välja.
Ärge kasutage seadet tööpinna ega
hoiukohana.
Kui seadme pinda peaks tekkima mõ‐
ra, tuleb seade kohe vooluvõrgust lahti
ühendada. Elektrilöögioht!
HOIATUS
Plahvatuse või tulekahju oht!
Kuumutamisel võivad rasvad ja õlid
eraldada süttivaid aure. Kui kasutate
toiduvalmistamisel õli või rasvu, hoid‐
ke need eemal lahtisest leegist või
kuumadest esemetest.
Väga kuumast õlist eralduvad aurud
võivad iseeneslikult süttida.
Kasutatud õli, milles võib leiduda toi‐
dujääke, võib süttida madalamal tem‐
peratuuril kui kasutamata õli.
Ärge pange süttivaid või süttiva ainega
määrdunud esemeid seadmesse, selle
lähedusse või peale.
Kui avate ukse, vältige ahju läheduses
sädemeid või lahtist leeki.
Seadme ust avades olge ettevaatlik.
Alkoholi sisaldavate komponentide ka‐
sutamise tagajärjel võib alkohol õhuga
seguneda.
Ärge püüdke leeki kustutada veega!
Lülitage seade vooluvõrgust lahti ja
EESTI 5
summutage leek potikaane või kustu‐
tustekiga.
HOIATUS
Seadme vigastamise või kahjus‐
tamise oht!
Et ära hoida emaili kahjustumist või
värvi muutumist:
Ärge asetage ahjunõusid ega teisi
esemeid vahetult seadme põhjale.
Ärge asetage alumiiniumfooliumit
vahetult seadme põhjale.
Ärge pange tulist vett vahetult kuu‐
ma seadmesse.
Ärge hoidke niiskeid nõusid ja toitu
ahjus pärast toiduvalmistamise lõp‐
pu.
Olge tarvikute eemaldamisel ja pai‐
galdamisel ettevaatlik.
Emaili värvi muutumine ei mõjuta
seadme tööd. Tegemist ei ole defekti‐
ga garantii seisukohast.
Niiskete kookide puhul kasutage süga‐
vat panni. Puuviljamahlad tekitavad
püsivaid plekke.
Ärge pange tuliseid nõusid juhtpanee‐
lile.
Ärge laske keedunõudel kuivaks kee‐
da.
Olge ettevaatlik ja ärge laske nõudel
ega muudel esemetel seadmele kuk‐
kuda. Pliidi pind võib puruneda.
Ärge lülitage keeduvälju sisse tühjade
nõudega või ilma nõudeta.
Ärge asetage seadmele alumiinium‐
fooliumit.
Malmist, alumiiniumist või katkise põh‐
jaga nõud võivad klaaskeraamilist pin‐
da kriimustada. Kui teil on vaja nõusid
pliidil liigutada, tõstke need alati üles.
HOIATUS
Paigaldage seadme alla stabiilne
alus, et see ei saaks ümber min‐
na. Vt jaotist "Paigaldamine".
2.3 Hooldus ja puhastus
HOIATUS
Vigastuse, tulekahju või seadme
kahjustamise oht!
Enne hooldust lülitage seade välja ja
ühendage toitepistik pistikupesast lah‐
ti.
Veenduge, et seade on maha jahtu‐
nud. Klaaspaneelid võivad puruneda.
Kui ukse klaaspaneeli tekib mõra, tu‐
leb see kohe välja vahetada. Pöördu‐
ge teeninduskeskusse.
Olge ukse seadmest eemaldamisel et‐
tevaatlik. Uks on raske!
Puhastage seadet regulaarselt, et väl‐
tida pliidipinna materjali kahjustumist.
Seadmesse jäänud rasv või toit võib
põhjustada tulekahju.
Puhastage seadet pehme niiske lapi‐
ga. Kasutage ainult neutraalseid pu‐
hastusaineid. Ärge kasutage abrasiiv‐
seid tooteid, küürimisšvamme, lahus‐
teid ega metallist esemeid.
Ahjupihusti kasutamisel järgige paken‐
dil olevaid ohutusjuhiseid.
Katalüütilise emaili (kui see on ole‐
mas) puhastamisel ärge kasutage
mingeid pesuaineid.
2.4 Sisevalgusti
Selles seadmes kasutatav valgustipirn
või halogeenlamp on mõeldud kasuta‐
miseks ainult kodumasinates. Ärge ka‐
sutage seda ruumide valgustamiseks.
HOIATUS
Elektrilöögi oht!
Enne lambi asendamist ühendage
seade vooluvõrgust lahti.
Kasutage ainult ühesuguste tehniliste
näitajatega lampe.
2.5 Jäätmekäitlus
HOIATUS
Lämbumis- või vigastusoht!
Eemaldage seade vooluvõrgust.
Lõigake toitekaabel seadme küljest
lahti ja visake ära.
Eemaldage seadme uks, et vältida
laste ja loomade seadmesse lõksujää‐
mist.
6
www.aeg.com
3. SEADME KIRJELDUS
3.1 Ülevaade
11
10
7
8
9
1
2
3
4
1 2 3 1654
1
Pliidi nupud
2
Temperatuuri indikaator
3
Ahju temperatuuri nupp
4
Elektronprogrammeerija
5
Ahju funktsioonide nupp
6
Pliidi juhtindikaator
7
Kütteelement
8
Ahjuvalgusti
9
Ventilaator ja kütteelement
10
Andmesilt
11
Ahjuriiuli tasandid
3.2 Pliidipinna skeem
140 mm
180 mm
140 mm
120/180 mm
1 32
46 5
1
Keeduväli 1200 W
2
Auru väljalaskeava
3
Keeduväli 1800 W
4
Keeduväli 1200 W
5
Jääkkuumuse indikaator
6
Keeduväli 700 / 1700 W
3.3 Tarvikud
Ahju riiul
Keedunõudele, koogivormidele, praa‐
didele.
Lame küpsetusplaat
Kookidele ja küpsistele.
Sügav küpsetuspann
Küpsetamiseks ja röstimiseks või ras‐
va kogumiseks.
Hoiusahtel
Ahjuõõne all on hoiusahtel.
Valikulised teleskoopsiinid
Ahjurestide või -plaatide paigutami‐
seks. Neid võite osta eraldi.
EESTI 7
4. ENNE ESIMEST KASUTAMIST
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
ETTEVAATUST
Ahju ukse avamiseks võtke alati
kinni käepideme keskelt.
4.1 Esmane puhastamine
Eemaldage kõik tarvikud ja eemalda‐
tavad riiulitoed (kui need on olemas).
Enne esmakordset kasutamist tuleb
seade puhastada.
Vt jaotist "Puhastus ja hooldus".
4.2 Kellaaja seadmine
Enne ahju kasutamist peate
määrama kellaaja.
Ahju toitevõrku ühendamisel või pärast
elektrikatkestust hakkab kellaaja funkt‐
siooni indikaator vilkuma.
Õige aja valimiseks vajutage nuppe + või
-.
Umbes viie sekundi pärast vilkumine lak‐
kab ja ekraanil kuvatakse valitud kella‐
aeg.
Kellaaja muutmiseks vajutage
järjest
, kuni kellaaja funkt‐
siooni indikaator hakkab vilkuma.
Ärge valige korraga funktsioone
Kestus
või Lõpp .
4.3 Eelkuumutus
Eelkuumutage tühja seadet, et põletada
ära allesjäänud rasv.
1.
Valige funktsioon ja maksimaalne
temperatuur.
2.
Laske seadmel tund aega töötada.
3.
Valige funktsioon ja maksimaalne
temperatuur.
4.
Laske seadmel kümme minutit tööta‐
da.
5.
Valige funktsioon ja maksimaalne
temperatuur.
6.
Laske seadmel kümme minutit tööta‐
da.
Tarvikud võivad tavalisest kuumemaks
minna. Seade võib väljastada lõhna ja
tossu. See on normaalne. Veenduge, et
õhk saab piisavalt liikuda.
5. PLIIT - IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
5.1 Soojusastmed
Juht‐
nupp
Funktsioon
0 Välja lülitatud
Juht‐
nupp
Funktsioon
Kaheringilise keeduvälja
lüliti
1 - 9 Soojusastmed
(1 - madalaim soojusaste;
9 - kõrgeim soojusaste)
8
www.aeg.com
1.
Keerake juhtnupp vajalikule soojus‐
astmele. Süttib pliidi juhtindikaator.
2.
Toiduvalmistamise lõpetamiseks
keerake nupp asendisse 0.
Kasutage jääkkuumust, et vä
hendada elektritarvet. Lülitage
keeduväli umbes 5-10 minutit en‐
ne toiduvalmistamise lõppemist
välja.
5.2 Topeltvälja kasutamine
ETTEVAATUST
Topeltvälja aktiveerimiseks kee‐
rake nuppu päripäeva. Ärge kee‐
rake üle väljalülitusasendi.
1.
Keerake nupp päripäeva asendile 9.
2.
Keerake nupp aeglaselt sümbolile
, kuni kuulete klõpsatust.
Kaks keeduvälja on sisse lülitatud.
3.
Vajaliku soojusastme valimiseks vt
"Soojusastmed".
5.3 Jääkkuumuse indikaator
Jääkkuumuse indikaator süttib, kui kee‐
duväli on tuline.
HOIATUS
Jääkkuumusega kaasneb põletu‐
soht.
6. PLIIT - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
6.1 Keedunõud
Keedunõu põhi peaks olema
võimalikult paks ja tasane.
Terasemailnõud ja alumiinium-
või vaskpõhjaga nõud võivad
jätta klaaskeraamilisele pinna‐
le plekke.
6.2 Energia kokkuhoid
Võimalusel pange keedunõule
alati kaas peale.
Pange keedunõud keeduvälja‐
le enne selle sisselülitamist.
Lülitage keeduväljad enne toi‐
duvalmistamisaja lõppu välja,
et kasutada ära jääkkuumus.
Poti põhi ja keeduväli peaksid
olema ühesuurused.
6.3 Näiteid pliidi kasutamisest
Soo‐
jusas‐
te
Kasutuseesmärk Aeg
(min.)
Näpunäited
1 Valmistatud toidu soojashoidmi‐
seks.
vasta‐
valt
vaja‐
dusele
Pange nõule kaas peale.
1-2 Hollandi kaste, sulatamine: või,
šokolaad, želatiin.
5 - 25 Aeg-ajalt segage.
1-2 Kalgendamine: kohevad omle‐
tid, küpsetatud munad.
10 - 40 Pange nõule kaas peale.
EESTI 9
Soo‐
jusas‐
te
Kasutuseesmärk Aeg
(min.)
Näpunäited
2-3 Riisi ja piimatoitude keetmine
vaiksel tulel, valmistoidu soo‐
jendamine.
25 - 50 Vedeliku kogus peab olema
riisi kogusest vähemalt kaks
korda suurem, piimatoite tu‐
leb valmistamise ajal aeg-
ajalt segada.
3-4 Köögivilja, kala, liha aurutami‐
ne.
20 - 45 Lisage paar supilusikatäit
vedelikku.
4-5 Kartulite aurutamine. 20 - 60 Kasutage maks. ¼ l vett 750
g kartulite kohta.
4-5 Suuremate toidukoguste, hau‐
tiste ja suppide valmistamine.
60 -
150
Kuni 3 l vedelikku ning kom‐
ponendid.
6-7 Kergelt praadimine: eskalopid,
vasikalihast cordon bleu, karbo‐
naad, kotletid, vorstid, maks,
keedutainas, munad, pannkoo‐
gid, sõõrikud.
vasta‐
valt
vaja‐
dusele
Pöörake poole aja möödu‐
des.
7-8 Tugev praadimine, praetud kar‐
tulid, ribiliha, praetükid.
5 - 15 Pöörake poole aja möödu‐
des.
9 Suurte koguste vee ja pasta keetmine, liha pruunistamine (guljašš, pa‐
japraad), friikartulite valmistamine.
Tabelis toodud andmed on ainult orientii‐
rid.
7. PLIIT - PUHASTUS JA HOOLDUS
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
Puhastage seadet pärast igakordset ka‐
sutamist.
Kasutage alati puhta põhjaga nõusid.
Põletusoht jääksoojuse tõttu!
Laske seadmel maha jahtuda.
Kriimustused või tumedad plekid
klaaskeraamikal ei mõjuta sead‐
me tööd.
Mustuse eemaldamine
1.
Eemaldage kohe: sulav plast,
plastkile ja suhkrut sisaldava toidu
jäägid. Vastasel korral võib mus‐
tus seadet kahjustada. Kasutage
spetsiaalset klaasikaabitsat. Pan‐
ge kaabits teravnurga all klaaspin‐
nale ja liigutage tera pliidi pinnal.
Eemaldage, kui seade on piisavalt
jahtunud: katlakiviplekid, veeple‐
kid, rasvaplekid, läikivad metalsed
plekid. Kasutage spetsiaalset
klaaskeraamika või roostevaba te‐
rase puhastusvahendit.
2.
Puhastage seadet niiske lapi ja vä‐
hese koguse pesuainega.
3.
Lõpuks hõõruge seade puhta lapiga
kuivaks.
10
www.aeg.com
8. AHI - IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
8.1 Seadme sisse- ja
väljalülitamine
1.
Keerake ahjufunktsioonide nupp ah‐
ju funktsioonile.
Toiteindikaator süttib.
2.
Temperatuuri valimiseks keerake
temperatuuri nuppu.
Temperatuuri indikaator süttib, kui
temperatuur seadmes tõuseb.
3.
Seadme väljalülitamiseks keerake
ahjufunktsioonide ja temperatuuri‐
nupp väljas-asendisse.
8.2 Ohutustermostaat
Ohutustermostaat on töötava ter‐
mostaadi termokaitse.
Et ära hoida ahju termostaadi kahjusta‐
mist ülekuumenemise tõttu, on ahi va‐
rustatud turvatermostaadiga, mis katkes‐
tab toitevarustuse. Ahi lülitub uuesti au‐
tomaatselt sisse, kui temperatuur on lan‐
genud.
HOIATUS
Turvatermostaat hakkab tööle
vaid siis, kui ahju termostaat õi‐
gesti ei tööta. Sellisel juhul on
ahju temperatuur väga kõrge ja
ahjus olevad toidud võivad kõr‐
bema pinna. Ahju termostaadi
asendamiseks võtke kohe ühen‐
dust teeninduskeskusega.
8.3 Ahju funktsioonid
Ahju funktsioon Rakendus
VÄLJAS-asend Seade on VÄLJA lülitatud.
Ahjuvalgusti Ahju valgustamiseks ilma küpsetusfunktsioonita.
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
Kuumutab nii ülemist kui ka alumist kütteelementi. Ah‐
ju ühel tasandil küpsetamiseks ja röstimiseks.
Ahju alumine
element
Kuumus tuleb ainult ahju põhjast. Krõbeda põhjaga
kookide küpsetamiseks.
Ventilaatoriga
küpsetamine
Mitme eri toidu samaaegseks küpsetamiseks. Puuvil‐
jasiirupi valmistamiseks, seente või puuviljade kuiva‐
tamiseks.
Pöördõhuga
küpsetamine
Ühesuguse küpsetustemperatuuriga toitude küpseta‐
miseks või röstimiseks ja küpsetamiseks rohkem kui
ühel ahjutasandil, ilma maitsete segunemiseta. Selle
funktsiooni kasutamisel alandage ahju temperatuuri
20-40 °C võrra tavalisest temperatuurist, mida kasuta‐
te Ülemise + alumise kuumutuse puhul.
Kerge küpseta‐
mine
Eriti sobiv järgmistele küpsetistele: beseekook, vormi‐
kook, tordipõhi, rullbiskviit.
EESTI 11
Ahju funktsioon Rakendus
Turbogrill
Grillelement ja ahjuventilaator töötavad vaheldumisi,
pannes kuuma õhu toidu ümber pöörlema. Suurte li‐
hatükkide küpsetamiseks.
HOIATUS
Maksimaalne temperatuur selle funktsiooni pu‐
hul on 210 °C.
Pitsafunktsioon
Alumiselt kütteelemendilt eralduv kuumus jõuab otse
pitsapõhjani, quiche'ideni või pirukateni ja ventilaator
tagab kuuma õhu ringluse pitsakatte või pirukatäidise
küpsetamiseks.
Sulatamine
Külmutatud toidu sulatamiseks. Temperatuuri regulee‐
rimisnupp peab olema väljas-asendis.
9. AHI - KELLA FUNKTSIOONID
9.1 Elektronprogrammeerija
hr min
1 2 1
345
1
Funktsiooni indikaatorid
2
Kellaaja näidik
3
Nupp +
4
Valikunupp
5
Nupp -
Kella funktsioon Rakendus
Kellaaeg Kellaaja määramiseks, muutmiseks või kontrollimi‐
seks.
Minutilugeja Pöördloenduse aja seadistamiseks. See funktsioon ei
mõjuta ahju tööd.
Kestus Seadme tööaja määramiseks.
Lõpp Seadme väljalülitusaja määramiseks.
Saate kasutada funktsioone Kes‐
tus ja Lõpp üheaegselt, et mää‐
rata aeg, millal seade sisse lüli‐
tub ning seejärel välja lülitub. Es‐
malt valige Kestus, seejärel
Lõpp.
9.2 Kellafunktsioonide valimine
1.
Kestuse ja Lõpu valimiseks
valige ahju funktsioon ja tempera‐
tuur. Minutilugeja
puhul pole see
vajalik.
12
www.aeg.com
2.
Vajutage järjest valikunuppu, kuni
vajaliku kellafunktsiooni indikaator
hakkab vilkuma.
hr minhr min
3.
Puudutage + või - vajaliku kellafunkt‐
siooni valimiseks.
Näidikul kuvatakse valitud kellafunkt‐
siooni indikaator. Kui määratud aeg
saab täis, hakkab indikaator vilkuma
ja kaks minutit kõlab helisignaal.
Funktsioonide Kestus ja Lõpp
puhul lülitub ahi automaatselt
välja.
4.
Vajutage nuppu, et signaal välja lüli‐
tada.
5.
Seadme väljalülitamiseks keerake
ahjufunktsioonide nupp ja tempera‐
tuurinupp väljas-asendisse.
9.3 Kella funktsioonide
tühistamine
1.
Vajutage järjest valikunuppu, kuni
vajaliku funktsiooni indikaator hak‐
kab vilkuma.
2.
Vajutage ja hoidke all nuppu -.
Kella funktsioon lülitub mõne sekun‐
di pärast välja.
10. AHI - TARVIKUTE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
10.1 Ahjutarvikute sissepanek
Asetage sisselibistatavad tarvikud ahju
nii, et topelt-külgservad on ahju tagumi‐
ses osas ja suunatud ahju põhja poole.
Suruge sisselibistatavad tarvikud ühe
ahjutasandi juhiktrellide vahele.
EESTI 13
Ahjuriiuli ja sügava röstimispanni ühe‐
aegne sisestamine
Pange ahjuriiul sügava röstimispanni
peale. Suruge sügav röstimispann ühe
ahjutasandi juhiktrellide vahele.
10.2 Küpsetusplaadi sissepanek
Lükake plaat ahjuõõne keskossa, eesmi‐
se ja tagumise seina vahele. Nii saab
kuumus küpsetusplaadi ees ja taga va‐
balt liikuda. Paigutage küpsetusplaat nii
nagu pildil näha, jälgides, et kaldus serv
jääks tahapoole.
HOIATUS
Ärge lükake küpsetusplaati päris
vastu ahju tagaseina. Vastasel
korral ei saa kuum õhk plaadi
ümber vabalt liikuda. Toit võib
kõrbema minna, eriti plaadi taga‐
osas.
11. AHI - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
ETTEVAATUST
Väga mahlaste kookide küpseta‐
misel kasutage sügavat küpse‐
tusplaati. Puuviljamahl võib jätta
emailpinnale püsivad plekid.
Seadmes on neli riiuli tasandit. Alusta‐
ge tasandite arvestamist alati ahju
põhjast.
Ahju eri tasanditel saab samaaegselt
küpsetada mitmeid roogi. Paigutage
riiulid 1. ja 3. tasandile.
Niiskus võib kondenseeruda sead‐
messe või ukseklaasile. See on nor‐
maalne. Kui avate toitu valmistades
ahju ukse, hoiduge alati tahapoole.
Kondenseerumise vähendamiseks
laske ahjul enne küpsetamise alusta‐
mist 10 minutit töötada.
Kuivatage ahjust niiskus iga kord pä‐
rast seadme kasutamist.
Küpsetades ärge pange esemeid otse
ahju põhja ega katke ahju komponen‐
te fooliumiga kinni. See võib muuta
küpsetamise tulemusi ja rikkuda ahju
emailkatet.
11.1 Kookide küpsetamine
Enne küpsetamist eelkuumutage ahju
umbes 10 minutit.
Ärge avage ahju ust enne kui ¾ küp‐
setusajast on möödunud.
Kui kasutate samaaegselt kahte küp‐
setusplaati, hoidke nende vahele jääv
ahjutasand tühi.
14
www.aeg.com
11.2 Liha ja kala küpsetamine
Ärge küpsetage alla 1 kg kaaluga liha‐
tükki. Liiga väikeste tükkide küpseta‐
misel jääb liha kuivaks.
Väga rasvaste toitude küpsetamisel
kasutage rasvapanni, et vältida ahju
püsivate plekkide tekkimist.
Et mahl lihast välja ei valguks, laske
prael enne lahtilõikamist umbes 15 mi‐
nutit seista.
Et ahjust küpsetamise ajal liiga palju
suitsu ei tuleks, kallake rasvapannile
veidi vett. Suitsu kondenseerumise
vältimiseks lisage vett kohe, kui see
on ära auranud.
11.3 Toiduvalmistamise ajad
Toiduvalmistamise ajad sõltuvad toidu
tüübist, konsistentsist ja mahust.
Esialgu jälgige toiduvalmistamisel sead‐
me tööd. Leidke selle seadme kasutami‐
sel parimad seaded (soojusaste, toidu‐
valmistamise aeg jne) oma keedunõude‐
le, retseptidele ja kogustele.
11.4 Ülemine + alumine kuumutus
Toit
Küpsetusplaadi
tüüp ja ahjutasand
Eelkuumu‐
tusaeg
(min.)
Tempera‐
tuur (°C)
Küpsetus
aeg (min)
Taignaribad
(250 g)
emailitud küpse‐
tusplaat 3. ahjuta‐
sandil
- 150 25 - 30
Õhuke kook
(1000 g)
emailitud küpse‐
tusplaat 2. ahjuta‐
sandil
10 160 - 170 30 - 35
Pärmitaignast
õunakook
(2000 g)
emailitud küpse‐
tusplaat 3. ahjuta‐
sandil
- 170 - 190 40 - 50
Õunapirukas
(1200 + 1200
g)
2 ümmargust alu
miiniumplaati (läbi‐
mõõt 20 cm) 1. ta‐
sandil
15 180 - 200 50 - 60
Väikesed koo‐
gid (500 g)
emailitud küpse‐
tusplaat 2. ahjuta‐
sandil
10 160 - 180 25 - 30
Rasvavaba
keeks (350 g)
1 ümar alumiinium‐
plaat (läbimõõt 26
cm) 1. tasandil
10 160 - 170 25 - 30
Plaadikook
(1500 g)
emailitud küpse‐
tusplaat 2. ahjuta‐
sandil
- 160 - 170
45 - 55
1)
Kana, terve
(1350 g)
2. tasandil, küpse‐
tusplaat tasandil 1
- 200 - 220 60 - 70
Pool kana
(1300 g)
3. tasandil, küpse‐
tusplaat tasandil 1
- 190 - 210 30 - 35
Seakarbo‐
naad (600 g)
3. tasandil, küpse‐
tusplaat tasandil 1
- 190 - 210 30 - 35
EESTI 15
Toit
Küpsetusplaadi
tüüp ja ahjutasand
Eelkuumu‐
tusaeg
(min.)
Tempera‐
tuur (°C)
Küpsetus
aeg (min)
Lahtine piru‐
kas (800 g)
emailitud küpse‐
tusplaat 2. ahjuta‐
sandil
20 230 - 250 10 - 15
Pärmitaignast
pirukas (1200
g)
emailitud küpse‐
tusplaat 2. ahjuta‐
sandil
10 - 15 170 - 180 25 - 35
Pitsa (1000 g) emailitud küpse‐
tusplaat 2. ahjuta‐
sandil
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Juustukook
(2600 g)
emailitud küpse‐
tusplaat 2. ahjuta‐
sandil
- 170 - 190 60 - 70
Šveitsi õuna‐
kook (1900 g)
emailitud küpse‐
tusplaat 1. ahjuta‐
sandil
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Jõulukook
(2400 g)
emailitud küpse‐
tusplaat 2. ahjuta‐
sandil
10 - 15 170 - 180
55 - 65
2)
Quiche Lorrai‐
ne (1000 g)
1 ümar plaat (läbi‐
mõõt 26 cm) 1. ta‐
sandil
10 - 15 220 - 230 40 - 50
Talupojaleib
(750 g + 750
g)
2 ümmargust alu
miiniumplaati (läbi‐
mõõt 20 cm) 1. ta‐
sandil
18
3)
180 - 200 60 - 70
Rumeenia
keeks (600 +
600 g)
2 ümmargust alu
miiniumplaati (pik‐
kus 25 cm) 2. ta‐
sandil
10 160 - 170 40 - 50
Rumeenia
keeks – tradit‐
siooniline(600
+ 600 g)
2 ümmargust alu
miiniumplaati (pik‐
kus 20 cm) 2. ta‐
sandil
- 160 - 170 30 - 40
Pärmitaignast
kuklid (800 g)
emailitud küpse‐
tusplaat 2. ahjuta‐
sandil
10 - 15 200 - 210 10 - 15
Rullbiskviit
(500 g)
emailitud küpse‐
tusplaat 1. ahjuta‐
sandil
10 150 - 170 15 - 20
Besee (400 g) emailitud küpse‐
tusplaat 2. ahjuta‐
sandil
- 100 - 120 40 - 50
16
www.aeg.com
Toit
Küpsetusplaadi
tüüp ja ahjutasand
Eelkuumu‐
tusaeg
(min.)
Tempera‐
tuur (°C)
Küpsetus
aeg (min)
Purukook
(1500 g)
emailitud küpse‐
tusplaat 3. ahjuta‐
sandil
10 - 15 180 - 190 25 - 35
Keeks (600 g) emailitud küpse‐
tusplaat 3. ahjuta‐
sandil
10 160 - 170 25 - 35
Võikook (600
g)
emailitud küpse‐
tusplaat 2. ahjuta‐
sandil
10 180 - 200 20 - 25
1)
Pärast seadme väljalülitamist jätke kook veel 7 minutiks ahju.
2)
Pärast seadme väljalülitamist jätke kook veel 10 minutiks ahju.
3)
Eelsoojendage ahi temperatuurini 250 °C.
11.5 Pöördõhuga küpsetamine
Toit
Küpsetusplaa‐
di tüüp ja ah‐
jutasand
Eelküpsetus‐
aeg (minuti‐
tes)
Temperatuur
(°C)
Küpsetusaeg
(minutites)
Taignaribad
(250 g)
emailitud küp‐
setusplaat 3.
ahjutasandil
10 140 - 150 20 - 30
Taignaribad
(250 + 250 g)
emailitud küp‐
setusplaat 1.
ja 3. ahjuta‐
sandil
10 140 - 150 25 - 30
Taignaribad
(250 + 250 +
250 g)
emailitud küp‐
setusplaat 1.,
2. ja 3. ahjuta‐
sandil
10 150 - 160 30 - 40
Õhuke kook
(500 g)
emailitud küp‐
setusplaat 2.
ahjutasandil
10 150 - 160 30 - 35
Õhuke kook
(500 + 500 g)
emailitud küp‐
setusplaat 1.
ja 3. ahjuta‐
sandil
10 150 - 160 35 - 45
Õhuke kook
(500 + 500 +
500 g)
emailitud küp‐
setusplaat 1.,
2. ja 4. ahjuta‐
sandil
1)
10 155 - 165 40 - 50
Pärmitaignast
õunakook
(2000 g)
emailitud küp‐
setusplaat 3.
ahjutasandil
- 170 - 180 40 - 50
EESTI 17
Toit
Küpsetusplaa‐
di tüüp ja ah‐
jutasand
Eelküpsetus‐
aeg (minuti‐
tes)
Temperatuur
(°C)
Küpsetusaeg
(minutites)
Õunapirukas
(1200 + 1200
g)
2 ümmargust
alumiinium‐
plaati (läbi‐
mõõt 20 cm)
2. ahjutasan
dil
- 165 - 175 50 - 60
Väiksed koo‐
gid (500 g)
emailitud küp‐
setusplaat 2.
ahjutasandil
10 150 - 160 20 - 30
Väiksed koo‐
gid (500 +
500 g)
emailitud küp‐
setusplaat 1.
ja 3. ahjuta‐
sandil
10 150 - 160 30 - 40
Väiksed koo‐
gid (500 +
500 + 500 g)
emailitud küp‐
setusplaat 1.,
2. ja 4. ahjuta‐
sandil
1)
10 150 - 160 35 - 45
Rasvavaba
keeks (350 g)
1 ümar alumii‐
niumplaat (lä‐
bimõõt 26 cm)
1. ahjutasan
dil
10 150 - 160 20 - 30
Plaadikook
(1200 g)
emailitud küp‐
setusplaat 2.
ahjutasandil
- 150 - 160
30 - 35
2)
Kana, terve
(1300 g)
2. ahjutasan
dil, küpsetus‐
plaat tasemel
1
- 170 - 180 40 - 50
Seapraad
(800 g)
2. ahjutasan
dil, küpsetus‐
plaat tasemel
1
- 170 - 180 45 - 50
Pärmitaignast
pirukas (1200
g)
emailitud küp‐
setusplaat 2.
ahjutasandil
20 - 30 150 - 160 20 - 30
Pitsa (1000 +
1000 g)
emailitud küp‐
setusplaat 1.
ja 3. ahjuta‐
sandil
- 180 - 200 30 - 40
Pitsa (1000 g) emailitud küp‐
setusplaat 2.
ahjutasandil
- 190 - 200 25 - 35
18
www.aeg.com
Toit
Küpsetusplaa‐
di tüüp ja ah‐
jutasand
Eelküpsetus‐
aeg (minuti‐
tes)
Temperatuur
(°C)
Küpsetusaeg
(minutites)
Juustukook
(2600 g)
emailitud küp‐
setusplaat 1.
ahjutasandil
- 160 - 170 40 - 50
Šveitsi õuna‐
kook (1900 g)
emailitud küp‐
setusplaat 2.
ahjutasandil
10 - 15 180 - 200 30 - 40
Jõulukook
(2400 g)
emailitud küp‐
setusplaat 2.
ahjutasandil
10 150 - 160
35 - 40
2)
Quiche Lorrai‐
ne (1000 g)
1 ümar plaat
(läbimõõt 26
cm) 2. ahjuta‐
sandil
10 - 15 190 - 210 30 - 40
Talupojaleib
(750 g + 750
g)
2 ümmargust
alumiinium‐
plaati (läbi‐
mõõt 20 cm)
1. ahjutasan
dil
15 - 20
3)
160 - 170 40 - 50
Rumeenia
keeks (600 +
600 g)
2 ümmargust
alumiinium‐
plaati (läbi‐
mõõt 25 cm)
2. ahjutasan
dil
10 - 15 155 - 165 40 - 50
Rumeenia
keeks – tradit‐
siooniline(600
+ 600 g)
2 ümmargust
alumiinium‐
plaati (läbi‐
mõõt 20 cm)
2. ahjutasan
dil
- 150 - 160 30 - 40
Pärmitaignast
kuklid (800 g)
emailitud küp‐
setusplaat 3.
ahjutasandil
15 180 - 200 10 - 15
Pärmitaignast
kuklid (800 +
800 g)
emailitud küp‐
setusplaat 1.
ja 3. ahjuta‐
sandil
15 180 - 200 15 - 20
Rullbiskviit
(500 g)
emailitud küp‐
setusplaat 3.
ahjutasandil
10 150 - 160 15 - 25
Besee (400 g) emailitud küp‐
setusplaat 2.
ahjutasandil
- 110 - 120 30 - 40
EESTI 19
Toit
Küpsetusplaa‐
di tüüp ja ah‐
jutasand
Eelküpsetus‐
aeg (minuti‐
tes)
Temperatuur
(°C)
Küpsetusaeg
(minutites)
Besee (400 +
400 g)
emailitud küp‐
setusplaat 1.
ja 3. ahjuta‐
sandil
- 110 - 120 45 - 55
Besee (400 +
400 + 400 g)
emailitud küp‐
setusplaat 1.,
2. ja 4. ahjuta‐
sandil
1)
- 115 - 125 55 - 65
Purukook
(1500 g)
emailitud küp‐
setusplaat 3.
ahjutasandil
- 160 - 170 25 - 35
Keeks (600 g) emailitud küp‐
setusplaat 2.
ahjutasandil
10 150 - 160 25 - 35
Võikook (600
+ 600 g)
emailitud küp‐
setusplaat 1.
ja 3. ahjuta‐
sandil
10 160 - 170 25 - 35
1)
Kui 4. tasandil küpsev kook saab valmis, võtke see välja ja pange asemele 1. tasandilt
võetud kook. Küpsetage kümme või rohkem minutit.
2)
Pärast seadme väljalülitamist jätke kook veel 7 minutiks ahju.
3)
Eelsoojendage ahi temperatuurini 250 °C.
11.6 Küpsetamine pöördõhuga
Toit
Küpsetusplaadi tüüp
ja ahjutasand
Eelküpse‐
tusaeg
(minuti‐
tes)
Tempera‐
tuur
(°C)
Küpsetusaeg
(minutites)
Taignaribad
(250 g)
emailitud küpsetus‐
plaat 3. ahjutasandil
10 150 - 160 20 - 30
Taignaribad
(250 + 250 g)
emailitud küpsetus‐
plaat 1. ja 3. ahjuta‐
sandil
10 140 - 150 25 - 30
Taignaribad
(250 + 250 +
250 g)
emailitud küpsetus‐
plaat 1., 2. ja 4. ahju‐
tasandil
10 150 - 160 30 - 35
Õhuke kook
(1000 g)
emailitud küpsetus‐
plaat 2. ahjutasandil
10 150 - 160 30 - 40
Õhuke kook
(1000 + 1000
g)
emailitud küpsetus‐
plaat 1. ja 3. ahjuta‐
sandil
10 140 - 150 45 - 55
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

AEG 47005VC-MN Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See käsiraamat sobib ka