AEG 47056VS-MN Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
47056VS ET Kasutusjuhend 2
HUHasználati útmutató 31
SISUKORD
1. OHUTUSJUHISED . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. SEADME KIRJELDUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
3. ENNE ESIMEST KASUTAMIST . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
4. PLIIT - IGAPÄEVANE KASUTAMINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
5. PLIIT - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
6. PLIIT - PUHASTUS JA HOOLDUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
7. AHI - IGAPÄEVANE KASUTAMINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
8. AHI - KELLA FUNKTSIOONID . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
9. AHI - TARVIKUTE KASUTAMINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
10. AHI - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
11. AHI - PUHASTUS JA HOOLDUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
12. MIDA TEHA, KUI... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
13. PAIGALDAMINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
14. JÄÄTMEKÄITLUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
PARIMATE TULEMUSTE SAAVUTAMISEKS
Täname teid selle AEG toote valimise eest. Lõime toote, mis tagab teile aastateks laitmatu
toimimise ning lisasime teie elu lihtsamaks ja kergemaks muutvaid innovaatilisi tehnoloogiaid –
omadusi, mida te tavaliste seadmete juures ei pruugi leida. Leidke mõni minut aega ning
lugege, kuidas seadmega parimaid tulemusi saavutada.
Külastage meie veebisaiti:
Leiate nõuandeid, brošüüre, veaotsingu, teavet teeninduse kohta:
www.aeg.com
Võite registreerida oma toote parema teeninduse saamiseks:
www.aeg.com/productregistration
Saate osta lisaseadmeid, tarvikuid ja originaalvaruosi:
www.aeg.com/shop
KLIENDITEENINDUS
Soovitame alati kasutada originaalvaruosi.
Teenindusse pöördumisel peaksid teil olema varuks järgmised andmed.
Andmed leiate andmesildilt. Mudel, tootenumber (PNC), seerianumber.
Hoiatus / oluline ohutusinfo.
Üldine info ja nõuanded
Keskkonnainfo
Jäetakse õigus teha muutusi.
2
www.aeg.com
1.
OHUTUSJUHISED
Enne paigaldamist ja kasutamist lugege
kasutusjuhend hoolega läbi:
et teaksite, kuidas tagada enda ja oma
vara ohutus
et kaitsta loodust
et teaksite, kuidas oma seadet õigesti
kasutada.
Hoidke juhend alles, et see oleks käepä‐
rast ka siis, kui seadme teise kohta viite
või selle maha müüte.
Tootja ei vastuta vale paigaldamise või
ebaõige kasutuse tõttu tekkinud kahjude
eest.
1.1 Laste ja ohustatud isikute
ohutus
Seda seadet võivad kasutada vähe‐
malt 8-aastased lapsed ning füüsilise,
sensoorse või vaimupuudega inime‐
sed või kogemuste ja teadmisteta isi‐
kud, kui nende üle on järelvalve ja
neid juhendatakse seadme turvalise
kasutamise osas ning nad mõistavad
seadme kasutamisega kaasnevaid oh‐
te. Lapsed ei tohi seadmega mängida.
Hoidke pakkematerjalid lastele kätte‐
saamatus kohas. Lämbumis- või vi‐
gastusoht!
Hoidke lapsed ja koduloomad sead‐
mest eemal, kui selle uks on lahti või
seade töötab. Kehavigastuse või muu
püsiva kahjustuse oht!
Kui seadmel on lapselukk või luku‐
funktsioon, kasutage seda. See hoiab
ära võimaluse, et lapsed ja loomad
seadme juhuslikult sisse lülitavad.
1.2 Üldine ohutus
Ärge muutke spetsifikatsioone ega
tehke toote juures muudatusi. Inimes‐
te vigastamise ja seadme kahjustami‐
se oht.
Enne esmakordset kasutamist eemal‐
dage kogu seadmelt pakend, kõik
kleepised ja kihid.
Lülitage keedutsoonid pärast iga kasu‐
tamist välja.
1.3 Paigaldamine
Selle seadme reguleerimisseadistused
on ära toodud andmesildil (andme‐
plaadil).
Seadme võib paigaldada ja ühendada
ainult väljaõppinud tehnik. Pöörduge
volitatud teeninduskeskusse. Nii hoia‐
te ära seadme kahjustusi ja võimalikke
kehavigastusi.
Veenduge, et seade ei ole transporti‐
misel viga saanud. Vigastatud seadet
ei tohi vooluvõrku ühendada. Vajadu‐
se korral võtke ühendust tarnijaga.
Enne esmakordset kasutamist eemal‐
dage seadmelt pakend, kleebised ja
kattekihid. Ärge eemaldage andmesil‐
ti. Vastasel juhul võib garantii kaotada
kehtivuse.
Järgige seadme kasutuskoha riigis
kehtivaid seadusi, määrusi, direktiive
ja standardeid (ohutuseeskirju, jäät‐
mekäitluseeskirju, elektri- ja/või gaa‐
siohutuse eeskirju jne).
Olge seadme liigutamisel ettevaatlik.
See seade on raske. Kasutage alati
kaitsekindaid. Ärge kunagi tõmmake
seadet käepidemest.
Veenduge, et seade on paigaldamise
ajal vooluvõrgust lahti ühendatud (kui
on kohaldatav).
Tagage minimaalne kaugus muudest
seadmetest ja mööbliesemetest.
Ärge pange seadet alusele.
1.4 Elektriühendus
Seadme võib paigaldada ja ühendada
ainult väljaõppinud elektrik. Pöörduge
volitatud teeninduskeskusse. Nii hoia‐
te ära seadme kahjustusi ja võimalikke
kehavigastusi.
Seade peab olema maandatud.
Veenduge, et andmesildil olevad elek‐
triandmed vastavad teie kohalikule
vooluvõrgule.
Teavet pinge kohta leiate andmesildilt.
Kasutada tuleb nõuetekohaseid isolat‐
siooniseadiseid: kaitselüliteid, kaits‐
meid (keermega kaitsmed tuleb pesast
eemaldada), maalekkevoolu kaitsmeid
ja kontaktoreid.
EESTI 3
Seadme ühendus vooluvõrguga tuleb
varustada mitmepooluselise lahklüliti‐
ga. Lahklüliti lahutatud kontaktide va‐
hemik peab olema vähemalt 3 mm.
Elektriohutud detailid tuleb paigaldada
nii, et neid ei saa eemaldada tööriista‐
de abita.
Kasutage alati nõuetekohaselt paigal‐
datud elektriohutut pistikupesa.
Elektriseadmeid pistikupesadesse
ühendades tuleb jälgida, et kaablid ei
puutu kokku seadme tulise uksega
ega ole selle lähedal.
Ärge kasutage mitmikpistikuid, vaheü‐
hendusi ja pikenduskaableid. Tuleoht!
Veenduge, et te ei mulju ega vigasta
seadme taga olevat toitepistikut (kui
on olemas).
Veenduge, et toitepistikule pääseb pä‐
rast paigaldamist ligi.
Seadet vooluvõrgust eemaldades ärge
tõmmake toitekaablist. Tõmmake alati
pistikust (kui see on olemas).
Ärge asendage toitekaablit ega vahe‐
tage seda. Pöörduge teeninduskes‐
kusse.
1.5 Kasutamine
Kasutage seadet ainult koduseks toi‐
duvalmistamiseks. Ärge kasutage sea‐
det äri- või tööstuslikul eesmärgil. See
hoiab ära võimalikud kehavigastused
või materiaalse kahju.
Kui seade töötab, tuleb seda pidevalt
jälgida.
Kui avate ahju ust ajal, mil ahi töötab,
tuleb alati seista uksest eemal. Välja
võib paiskuda tulist auru. Põletusoht!
Ärge kasutage seadet, kui see on kok‐
kupuutes veega. Ärge käsitsege sea‐
det märgade kätega.
Ärge kasutage seadet tööpinna ega
hoiukohana.
Kasutamise käigus läheb seadme plii‐
diplaat kuumaks. Põletusoht! Ärge
pange pliidipinnale metallesemeid,
näiteks söögiriistu ega potikaasi, sest
need võivad tuliseks minna.
Kasutamise käigus läheb seadme si‐
semus kuumaks. Põletusoht! Tarvikuid
või potte ahju pannes või ahjust välja
võttes kasutage kindaid.
Seade ja selle juurde kuuluvad osad
lähevad kasutamise ajal kuumaks.
Hoiduge kütteelementide puudutami‐
sest. Väikesi lapsi tuleb seadme ligidu‐
ses alati silmas pidada.
Avage uks ettevaatlikult. Alkoholi sisal‐
davate komponentide kasutamise ta‐
gajärjel võib alkohol õhuga seguneda.
Tuleoht!
Kui avate ukse, vältige ahju läheduses
sädemeid või lahtist leeki.
Ärge pange süttivaid või süttiva ainega
määrdunud esemeid ja/või sulavaid
esemeid (plastist või alumiiniumist)
seadmesse, selle lähedusse või peale.
Plahvatus- või tulekahjuoht!
Lülitage keeduväljad pärast iga kasu‐
tamist välja.
Ärge kasutage keeduvälju tühjade
keedunõudega või ilma keedunõude‐
ta.
Ärge laske keedunõudel kuivaks kee‐
da. See võib kahjustada keedunõusid
ja pliidipinda.
Kui pliidiplaadi pinnale kukuvad ese‐
meid või keedunõud, võivad need pin‐
da vigastada.
Ärge asetage kuumi keedunõusid juht‐
paneeli lähedale, sest kuumus võib
seadet kahjustada.
Olge tarvikute eemaldamisel ja paigal‐
damisel ettevaatlik, et mitte kahjustada
seadme emaili.
Malmist, alumiiniumvalust või rikutud
põhjaga keedunõud võivad pliidiplaati
kriimustada, kui neid pliidipinnal liigu‐
tatakse.
Emaili värvi muutumine ei mõjuta
seadme tööd.
Et hoida ära emaili kahjustumine või
värvi muutumine:
ärge asetage esemeid vahetult
seadme põhjale ning ärge katke se‐
da fooliumiga kinni;
ärge pange tulist vett vahetult sead‐
messe;
ärge hoidke niiskeid nõusid ja toitu
ahjus pärast toiduvalmistamise lõp‐
pu.
Äge suruge avatud uksele.
Ärge pange ahju all olevasse sahtlisse
tuleohtlikke materjale. Hoidke seal ai‐
nult kuumakindlaid tarvikuid (kui on
kohaldatav).
4
www.aeg.com
Ärge katke kinni ahju auruväljalaske
avasid. Need paiknevad pealispinna
tagaküljel (kui on kohaldatav).
Ärge pange pliidiplaadile esemeid, mis
võivad sulama hakata.
Kui näete pinnal mõra, eemaldage
seade vooluvõrgust. Elektrilöögioht!
Ärge paigutage keedunõude alla soo‐
just juhtivaid materjale (nt õhukest me‐
tallvõrku või metallpinnaga soojusjuh‐
te). Liigne soojuskiirgus võib pliidiplaa‐
ti kahjustada.
1.6 Puhastus ja hooldus
Enne hooldust veenduge, et seade on
maha jahtunud. Põletusoht! Klaaspa‐
neelid võivad puruneda.
Hoidke seade alati puhas. Rasva või
toidujääkide kogunemine võib põhjus‐
tada tulekahju.
Regulaarne puhastamine hoiab ära
pinnakattematerjali kahjustumise.
Isikliku ohutuse ja oma vara säästmise
huvides puhastage seadet ainult vee
ja seebiga. Ärge kasutage kergsütti‐
vaid tooteid või tooteid, mis võivad
põhjustada korrosiooni.
Ärge puhastage seadet aurupuhastite,
kõrgsurvepuhastite, teravate esemete,
abrasiivsete puhastusvahendite, abra‐
siivsete käsnadega ega plekieemalda‐
jatega.
Kui kasutate ahjupihusteid, järgige
tootja juhiseid. Ärge pihustage midagi
kütteelementide ega termostaadi an‐
duri peale (kui see on olemas).
Ärge puhastage klaasust abrasiivsete
puhastusvahendite ega metallkaabit‐
saga. Siseklaasi kuumakindel pind
võib mõraneda ja puruneda.
Ukse klaaspaneelid muutuvad kahjus‐
tumisel hapraks ja võivad puruneda.
Need tuleb asendada. Pöörduge tee‐
ninduskeskusse.
Olge ukse seadmest eemaldamisel et‐
tevaatlik. Uks on raske.
Selles seadmes kasutatavad lambid
on mõeldud kasutamiseks üksnes ko‐
dumasinates. Neid ei saa kasutada
ruumide täielikuks või osaliseks val‐
gustamiseks.
Kui tekib vajadus lamp välja vahetada,
tuleb kasutada sama võimsusega ja
spetsiaalselt kodumasinate jaoks
mõeldud lampi.
Enne ahjuvalgusti vahetamist ühenda‐
ge seade vooluvõrgust lahti. Elektri‐
löögioht! Laske seadmel maha jahtu‐
da. Põletusoht!
1.7 Teeninduskeskus
Seadet tohib remontida või parandada
ainult kvalifitseeritud tehnik. Pöörduge
volitatud teeninduskeskusse.
Kasutage ainult originaalvaruosi.
1.8 Seadme kõrvaldamine
Kehavigastuste või varakahjude välti‐
miseks:
Ühendage seade vooluvõrgust lahti.
Lõigake toitekaabel seadme küljest
lahti ja visake ära.
Kõrvaldage ukse fiksaator. See ta‐
kistab laste ja väikeloomade sead‐
messe kinnijäämist. Lämbumisoht!
EESTI 5
2. SEADME KIRJELDUS
2.1 Ülevaade
5
4
3
2
1
6
7
8
9
1 3 4
5
2
1
Ahju funktsioonide nupp
2
Elektronprogrammeerija
3
Temperatuuri nupp
4
Temperatuuri indikaator
5
Pliidi nupud
6
Kütteelement
7
Ahjuvalgusti
8
Ventilaator ja kütteelement
9
Riiulitasandid
2.2 Pliidipinna skeem
170 mm
265 mm
145 mm
145 mm
140/210 mm
1 2 3
456
1
Keeduväli 1200 W
2
Auru väljalaskeava
3
Keeduväli 1500/2400 W
4
Keeduväli 1200 W
5
Jääkkuumuse indikaator
6
Keeduväli 1000/2200 W
2.3 Tarvikud
Ahju riiul
Keedunõudele, koogivormidele, praa‐
didele.
Lame küpsetusplaat
Kookidele ja küpsistele.
Sügav küpsetuspann
Küpsetamiseks ja röstimiseks või ras‐
va kogumiseks.
Moussakapann (vaid mõnel mudelil)
Moussaka valmistamiseks.
Eemaldatavad teleskoopsiinid
Ahjuriiulite või -plaatide asetamiseks.
Hoiusahtel
Ahjuõõne all on hoiusahtel.
6
www.aeg.com
3. ENNE ESIMEST KASUTAMIST
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
3.1 Esmane puhastamine
Eemaldage kõik tarvikud ja eemalda‐
tavad riiulitoed (kui need on olemas).
Enne esmakordset kasutamist tuleb
seade puhastada.
Vt jaotist "Puhastus ja hooldus".
3.2 Kellaaja seadmine
Enne ahju kasutamist peate
määrama kellaaja.
Ahju toitevõrku ühendamisel või pärast
elektrikatkestust hakkab kellaaja funkt‐
siooni indikaator vilkuma.
Õige aja valimiseks vajutage nuppe + või
-.
Umbes viie sekundi pärast vilkumine lak‐
kab ja ekraanil kuvatakse määratud kel‐
laaeg.
Kellaaja muutmiseks vajutage
järjest
, kuni kellaaja funkt‐
siooni indikaator hakkab vilkuma.
Ärge valige korraga funktsioone
Kestus
või Lõpp .
Seadme kasutamiseks vajutage nuppu.
Nupp tuleb välja.
3.3 Eelkuumutus
Eelkuumutage tühja seadet, et põletada
ära allesjäänud rasv.
1.
Valige funktsioon ja maksimaalne
temperatuur.
2.
Laske seadmel tund aega töötada.
3.
Valige funktsioon ja maksimaalne
temperatuur.
4.
Laske seadmel kümme minutit tööta‐
da.
5.
Valige funktsioon ja maksimaalne
temperatuur.
6.
Laske seadmel kümme minutit tööta‐
da.
Tarvikud võivad tavalisest kuumemaks
minna. Seade võib väljastada lõhna ja
tossu. See on normaalne. Veenduge, et
õhk saab piisavalt liikuda.
4. PLIIT - IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
4.1 Soojusaste
Nupp Funktsioon
Soojashoidmine
0 Välja lülitatud
1-9 Soojusastmed
(1 - madalaim soojusaste;
9 - kõrgeim soojusaste)
1.
Keerake juhtnupp vajalikule soojus‐
astmele.
2.
Küpsetamise lõpetamiseks keerake
nupp asendile 0.
Kasutage jääkkuumust, et vä
hendada elektritarvet. Lülitage
keeduväli umbes 5–10 minutit
enne küpsetamistoimingu lõppe‐
mist välja.
EESTI 7
4.2 Topeltvälja kasutamine
ETTEVAATUST
Topeltvälja aktiveerimiseks kee‐
rake nuppu päripäeva. Ärge kee‐
rake üle väljalülitusasendi.
1.
Keerake nupp päripäeva asendile 9.
2.
Keerake nupp aeglaselt sümbolile
, kuni kuulete klõpsatust.
Kaks keeduvälja on sisse lülitatud.
3.
Vajaliku soojusastme valimiseks vt
"Soojusastmed".
4.3 Jääkkuumuse indikaator
Jääkkuumuse indikaator süttib, kui kee‐
duväli on tuline.
HOIATUS
Jääkkuumusega kaasneb põletu‐
soht.
5. PLIIT - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
5.1 Keedunõud
Keedunõu põhi peaks olema
võimalikult paks ja tasane.
Terasemailnõud ja alumiinium-
või vaskpõhjaga nõud võivad
jätta klaaskeraamilisele pinna‐
le plekke.
5.2 Energia kokkuhoid
Võimalusel pange keedunõule
alati kaas peale.
Pange keedunõud keeduvälja‐
le enne selle sisselülitamist.
Lülitage keeduväljad enne toi‐
duvalmistamisaja lõppu välja,
et kasutada ära jääkkuumus.
Poti põhi ja keeduväli peaksid
olema ühesuurused.
5.3 Küpsetusrakenduste näiteid
Tabelis toodud andmed on ainult orientii‐
rid.
Soo‐
jusas‐
te
Kasutuseesmärk Aeg Näpunäited
1
Valmistatud toidu soojashoidmi‐
seks
vasta‐
valt
vaja‐
dusele
Pange keedunõule kaas
peale
1-2 Hollandi kaste, sulatamine: (või,
šokolaad, želatiin)
5–25
min
Aeg-ajalt segage
1-2 Kalgendamine: kohevad omle‐
tid, küpsetatud munad
10–40
min
Valmistage kaane all
2-3 Riisi ja piimatoitude keetmiseks
vaiksel tulel, valmistoidu soo‐
jendamiseks
25–50
min
Vedeliku kogus peab olema
riisi kogusest vähemalt kaks
korda suurem, piimatoite tu‐
leb valmistamise ajal sega‐
da
3-4 Köögivilja, kala, liha aurutamine 20–45
min
Lisage paar supilusikatäit
vedelikku
8
www.aeg.com
Soo‐
jusas‐
te
Kasutuseesmärk Aeg Näpunäited
4-5 Kartulite aurutamine 20–60
min
Kasutage maks. 250 ml vett
750 g kartulite kohta
4-5 Suuremate toidukoguste, hau‐
tiste ja suppide valmistamine
60–
150
min
Kuni 3 l vedelikku pluss
komponendid
6-7 Kergelt praadimine: eskalopid,
vasikaliharull juustuga, karbo‐
naad, kotletid, vorstid, maks,
keedutainas, munad, pannkoo‐
gid, sõõrikud
vasta‐
valt
vaja‐
dusele
Pöörake poole aja möödu‐
des
7-8 Tugevalt praadimine, praetud
kartulid, seljatükid, praelõigud
5–15
min
Pöörake poole aja möödu‐
des
9 Suurte koguste vee ja pasta keetmine, liha pruunistamine (guljašš, pa‐
japraad), friikartulite valmistamine
6. PLIIT - PUHASTUS JA HOOLDUS
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Puhastage seadet pärast igakordset ka‐
sutamist.
Kasutage alati puhta põhjaga nõusid.
Kriimustused või tumedad plekid
klaaskeraamikal ei mõjuta sead‐
me tööd.
Mustuse eemaldamine
1.
Eemaldage kohe: sulav plast,
plastkile ja suhkrut sisaldava toidu
jäägid. Vastasel korral võib mus‐
tus seadet kahjustada. Kasutage
spetsiaalset klaasikaabitsat. Pan‐
ge kaabits teravnurga all klaaspin‐
nale ja liigutage tera pliidi pinnal.
Eemaldage, kui seade on piisavalt
jahtunud: katlakiviplekid, veeple‐
kid, rasvaplekid, läikivad metalsed
plekid. Kasutage spetsiaalset
klaaskeraamika või roostevaba te‐
rase puhastusvahendit.
2.
Puhastage seadet niiske lapi ja vä‐
hese koguse pesuainega.
3.
Lõpuks hõõruge seade puhta lapiga
kuivaks.
7. AHI - IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
7.1 Jahutusventilaator
Seadme töö ajal lülitub jahutusventilaa‐
tor automaatselt sisse, et hoida seadme
pinnad jahedana. Kui lülitate seadme
välja, jääb jahutusventilaator tööle, kuni
temperatuur on seadmes piisavalt alane‐
nud.
7.2 Seadme sisse- ja
väljalülitamine
1.
Ahju funktsiooni valimiseks keerake
ahjufunktsioonide nuppu.
EESTI 9
2.
Temperatuuri valimiseks keerake
temperatuuri nuppu.
Temperatuuri indikaator süttib, kui
temperatuur seadmes tõuseb.
3.
Seadme väljalülitamiseks keerake
ahjufunktsioonide nupp ja tempera‐
tuuri nupp väljas-asendisse.
7.3 Ahju funktsioonid
Ahju funktsioon Rakendus
Välja lülitatud Seade on välja lülitatud.
Pöördõhk
Ühesuguse küpsetustemperatuuriga toitude küpsetami‐
seks või röstimiseks ja küpsetamiseks rohkem kui ühel
ahjuriiulil, ilma maitsete segunemiseta. Seadke ahju
temperatuur 20–40 °C madalamaks kui ülemise + alu‐
mise kuumutusega.
Ülemine + alu‐
mine kuumu‐
tus
Ahju ühel tasandil küpsetamiseks ja röstimiseks. Ülemi‐
sed ja alumised kütteelemendid töötavad samaaegselt.
Pitsaseade
Pitsa, piruka või quiche'i küpsetamiseks. Seadke ahju
temperatuur 20–40 °C madalamaks kui ülemise + alu‐
mise kuumutusega.
Turbogrill
Suurte lihatükkide küpsetamiseks. Grillelement ja ahju
ventilaator töötavad vaheldumisi, pannes kuuma õhu
ümber toidu pöörlema.
Kiirgrill
Lamedate toiduainete suures mahus grillimiseks. Rösti‐
miseks. Kogu grillelement töötab.
Kuivatamine
Viilutatud puuviljade (nagu õunte, ploomide, virsikute) ja
köögiviljade (nagu tomatite, suvikõrvitsa, seente) kuiva‐
tamiseks.
Sulatamine Külmutatud toidu sulatamiseks.
Ahjuvalgusti
Ahjuvalgusti aktiveerimiseks ilma küpsetusfunktsiooni‐
ta.
10
www.aeg.com
8. AHI - KELLA FUNKTSIOONID
8.1 Elektronprogrammeerija
hr min
1 2 1
345
1
Funktsiooni indikaatorid
2
Kellaaja näidik
3
Nupp +
4
Valikunupp
5
Nupp -
Kella funktsioon Rakendus
Kellaaeg Kellaaja määramiseks, muutmiseks või kontrollimi‐
seks.
Minutilugeja Pöördloenduse aja seadistamiseks. See funktsioon ei
mõjuta ahju tööd.
Kestus Seadme tööaja määramiseks.
Lõpp Seadme väljalülitusaja määramiseks.
Saate kasutada funktsioone Kes‐
tus ja Lõpp üheaegselt, et mää‐
rata aeg, millal seade sisse lüli‐
tub ning seejärel välja lülitub. Es‐
malt valige Kestus, seejärel
Lõpp.
8.2 Kellafunktsioonide valimine
1.
Kestuse ja Lõpu valimiseks
valige ahju funktsioon ja tempera‐
tuur. Minutilugeja
puhul pole see
vajalik.
2.
Vajutage järjest valikunuppu, kuni
vajaliku kellafunktsiooni indikaator
hakkab vilkuma.
hr minhr min
3.
Puudutage + või - vajaliku kellafunkt‐
siooni valimiseks.
Näidikul kuvatakse valitud kellafunkt‐
siooni indikaator. Kui määratud aeg
saab täis, hakkab indikaator vilkuma
ja kaks minutit kõlab helisignaal.
Funktsioonide Kestus ja Lõpp
puhul lülitub ahi automaatselt
välja.
4.
Vajutage nuppu, et signaal välja lüli‐
tada.
EESTI 11
5.
Seadme väljalülitamiseks keerake
ahjufunktsioonide nupp ja tempera‐
tuurinupp väljas-asendisse.
8.3 Kella funktsioonide
tühistamine
1.
Vajutage järjest valikunuppu, kuni
vajaliku funktsiooni indikaator hak‐
kab vilkuma.
2.
Vajutage ja hoidke all nuppu -.
Kella funktsioon lülitub mõne sekun‐
di pärast välja.
9. AHI - TARVIKUTE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
9.1 Ahjutarvikute paigaldamine
Sügaval pannil ja ahjurestil on
külgmised spetsiaalsed servad.
Need servad ja juhtlattide kuju ai‐
tavad vältida nõude libisemist.
Ahjuresti ja sügava panni üheaegne si‐
sestamine
Pange ahjurest sügava panni peale. Lü‐
kake sügav pann ühe ahjutasandi juhtlat‐
tide vahele.
Teleskoopsiinide paigaldusjuhi‐
sed hoidke tuleviku tarbeks alles.
12
www.aeg.com
9.2 Teleskoopsiinid – ahjutarvikute sisestamine
Paigutage küpsetusplaat või küpsetus‐
pann teleskoopsiinidele.
Spetsiaalne kõrge serv ahjuresti
ümber takistab nõude mahalibi‐
semist.
9.3 Ahjuresti ja küpsetuspanni üheaegne sisestamine
Pange ahjurest küpsetuspannile. Pange
ahjurest ja küpsetuspann teleskoopsiini‐
dele.
10. AHI - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Tabelites esitatud temperatuurid
ja küpsetusajad on ainult soovi‐
tuslikud. Täpsemalt sõltuvad
need retseptist ning kasutatava
tooraine kvaliteedist ja kogustest.
ETTEVAATUST
Väga mahlaste kookide küpseta‐
misel kasutage sügavat küpse‐
tusplaati. Puuviljamahl võib jätta
emailpinnale püsivad plekid.
10.1 Küpsetamine
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt
kui teie varasem seade. Kohandage
oma tavapärased seaded (tempera‐
EESTI 13
tuur, küpsetusajad) ja riiulitasandid
vastavalt tabelites toodud väärtustele.
Pikema küpsetusaja puhul võib ahju
umbes 10 minutit enne küpsetusaja
lõppu välja lülitada, et ära kasutada
jääkkuumust.
Kui kasutate külmutatud toitu, võivad ah
jus olevad plaadid küpsetamise ajal kõ‐
verduda. Kui plaadid jälle maha jahtu‐
vad, taastub nende esialgne kuju.
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel korral on soovitatav kasuta‐
da madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat sea‐
distust ei leia, siis kasutage mõnda
muud, mis oleks võimalikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel
ahjutasandil, võib küpsetusaega 10–
15 minuti võrra pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja
küpsetised ei pruunistu algul alati
võrdselt. Sel juhul ärge temperatuuri
seadistust muutke. Erinevused kaovad
küpsetamise ajal.
10.2 Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole küllalt
pruun.
Vale riiulitasand. Asetage kook allapoole.
Kook vajub kokku (muu‐
tub vesiseks, klimbili‐
seks, triibuliseks).
Ahju temperatuur on liiga
kõrge.
Järgmisel küpsetamisel
valige veidi madalam ah‐
ju temperatuur.
Kook vajub kokku (muu‐
tub vesiseks, klimbili‐
seks, triibuliseks).
Küpsetusaeg on liiga lü‐
hike.
Määrake pikem küpse‐
tusaeg. Küpsetusaega ei
saa vähendada kõrgema
temperatuuri valimise
abil.
Kook vajub kokku (muu‐
tub vesiseks, klimbili‐
seks, triibuliseks).
Tainas on liiga palju ve‐
delikku.
Kasutage vähem vede‐
likku. Pöörake tähelepa‐
nu segamisaegadele,
eriti siis, kui kasutate tai‐
nasegamise masinat.
Kook on liiga kuiv.
Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel
valige kõrgem ahju tem‐
peratuur.
Kook on liiga kuiv.
Küpsetusaeg on liiga
pikk.
Järgmisel küpsetamisel
valige lühem küpsetus‐
aeg.
Kook ei pruunistu ühtla‐
selt.
Ahju temperatuur on liiga
kõrge ja küpsetusaeg lii‐
ga lühike.
Valige madalam ahju
temperatuur ja pikem
küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtla‐
selt.
Tainas pole ühtlaselt jao‐
tatud.
Laotage tainas ühtlaselt
küpsetusplaadile.
Kook ei saa antud küp
setusajaga valmis.
Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel
valige veidi kõrgem ahju
temperatuur.
10.3 Pöördõhk
14
www.aeg.com
Küpsetamine ühel ahjutasandil
Küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Gugelhupf või
nupsusai
2 150 - 160 50 - 70
Madeira kook /
puuviljakoogid
1 - 2 140 - 160 50 - 90
Fatless sponge
cake
3
150 - 160
1)
25 - 40
Koogipõhi – mure‐
tainast
2
170-180
1)
10 - 25
Koogipõhi – keek‐
sitainast
2 150 - 170 20 - 25
Apple pie (2 vormi
Ø 20 cm, diago‐
naalpaigutus)
2 - 3 160 60 - 90
1)
Soojendage ahi ette
Koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Kuiv purukook 3 150 - 160 20 - 40
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
1)
3 150 35 - 55
Muretainast puu‐
viljakoogid
3 160 - 170 40 - 80
1)
Kasutage sügavat panni
Küpsised
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Muretainast küpsi‐
sed
3 150 - 160 10 - 20
Short bread / Pas‐
try Stripes
3 140 20 - 35
Keeksitainast küp‐
sised
3 150 - 160 15 - 20
Munavalgest küp‐
setised, besee
3 80 - 100 120 - 150
Makroonid 3 100 - 120 30 - 50
Pärmitainast küp‐
sised
3 150 - 160 20 - 40
EESTI 15
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Lehttainaküpseti‐
sed
3
170 - 180
1)
20 - 30
Saiakesed 3
160
1)
10 - 35
Small cakes (20 tk
plaadil)
3
150
1)
20 - 35
1)
Soojendage ahi ette
Vormiroogade ja gratäänide tabel
Toit Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Juustukattega ba‐
guette'id
1
160 - 170
1)
15 - 30
Täidetud köögivil‐
jad
1 160 - 170 30- 60
1)
Soojendage ahi ette
Küpsetamine mitmel tasandil
Koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp
Riiuli tasand
Temperatuur °C Aeg min.
2 tasandit
Tuuletaskud/
ekleerid
2/4
160 - 180
1)
25 - 45
Kuiv purukook 2/4 150 - 160 30 - 45
1)
Soojendage ahi ette
Küpsised/small cakes/küpsetised/saiakesed
Küpsetise tüüp
Riiuli tasand
Temperatuur °C Aeg min.
2 tasandit
Muretainast küpsi‐
sed
2/4 150 - 160 20 - 40
Liivaküpsised/
soolapulgad
2/4 140 25 - 45
Keeksitainast küp‐
sised
2/4 160 - 170 25 - 40
Munavalgest küp‐
setised, beseed
2/4 80 - 100 130 - 170
Makroonid 2/4 100 - 120 40 - 80
Pärmitainast küp‐
sised
2/4 160 - 170 30 - 60
Lehttainaküpseti‐
sed
2/4
170 - 180
1)
30 - 50
16
www.aeg.com
Küpsetise tüüp
Riiuli tasand
Temperatuur °C Aeg min.
2 tasandit
Saiakesed 2/4
180
1)
25- 40
Small cakes (20 tk
plaadil)
2/4
150
1)
20 - 40
1)
Soojendage ahi ette
10.4 Ülemise + alumise kuumutusega ühel tasandil küpsetamine
Küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Gugelhupf või
nupsusai
2 160 - 180 50 - 70
Madeira kook /
puuviljakoogid
1 - 2 150 - 170 50 - 90
Fatless sponge
cake
3
170
1)
25 - 40
Koogipõhi – mure‐
tainast
2
190 - 210
1)
10 - 25
Koogipõhi – keek‐
sitainast
2 170 - 190 20 - 25
Apple pie (2 vormi
Ø 20 cm, diago‐
naalpaigutus)
1 - 2 180 60 - 90
Lahtine pirukas
(nt quiche lorrai‐
ne)
1 180 - 220 35- 60
Juustukook 1 - 2 160 - 180 60 - 90
1)
Soojendage ahi ette
Koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Pärmitainast krin‐
gel/pärg
2 170 - 190 40 - 50
Jõulukook 2
160 - 180
1)
50 - 70
Leib (rukkileib)
1.
Küpsetamise
esimene pool.
2.
Küpsetamise
teine pool.
1 - 2
1.
230
1)
2.
160 - 180
1)
1.
20
2.
30 - 60
Tuuletaskud/
ekleerid
3
190 - 210
1)
20 - 35
EESTI 17
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Rullbiskviit 3
180 - 200
1)
10 - 20
Kuiv purukook 3 160 - 180 20 - 40
Mandlikook/suh‐
krukoogid
3
190 - 210
1)
20 - 30
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
3 170 35 - 55
Muretainast puu‐
viljakoogid
3 170 - 190 40 - 60
Õrna kattega (nt
kohupiim, koor,
keedukreem) pär‐
mitainaküpsetised
3
160 - 180
1)
40 - 80
Pitsa (rohke katte‐
ga)
2)
1 - 2
190 - 210
1)
30 - 50
Pitsa (õhuke koo‐
rik)
1 - 2
220 - 250
1)
15 - 25
Hapendamata leib 1 230 - 250 10 - 15
Tordid (CH) 1 210 - 230 35 - 50
1)
Soojendage ahi ette
2)
Kasutage sügavat panni
Küpsised
Küpsetise tüüp Riiulitasandid Temperatuur °C Aeg min.
Muretainast küpsi‐
sed
3 170 - 190 10 - 20
Short bread/ Pas‐
try Stripes
3
160
1)
20 - 35
Keeksitainast küp‐
sised
3 170 - 190 20 - 30
Munavalgest küp‐
setised, besee
3 80 - 100 120- 150
Makroonid 3 120 - 130 30 - 60
Pärmitainast küp‐
sised
3 170 - 190 20 - 40
Lehttainaküpseti‐
sed
3
190 - 210
1)
20 - 30
Saiakesed 3
190 - 210
1)
10 - 55
Small cakes (20 tk
plaadil)
3 - 4
170
1)
20 - 30
1)
Soojendage ahi ette
18
www.aeg.com
Vormiroogade ja gratäänide tabel
Toit Riiulitasandid Temperatuur °C Aeg min.
Pastavorm 1 180 - 200 45 - 60
Lasanje 1 180 - 200 35 - 50
Köögiviljagratään 1
180 - 200
1)
15 - 30
Juustukattega ba‐
guette'id
1
200 - 220
1)
15 - 30
Magusad vormi‐
road
1 180 - 200 40 - 60
Kalavormid 1 180 - 200 40 - 60
Täidetud köögivil‐
jad
1 180 - 200 40 - 60
1)
Soojendage ahi ette
10.5 Pitsarežiim
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Pitsa (õhuke koo‐
rik)
1)
1 - 2
200 - 230
2)
10 - 20
Pitsa (rohke katte‐
ga)
1)
1 - 2 180 - 200 20 - 35
Tordid 1 - 2 170 - 200 35 - 55
Spinatipirukas 1 - 2 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine
(lahtine pirukas)
1 - 2 170 - 190 45 - 55
Šveitsi juustupiru
kas
1 - 2 170 - 200 35 - 55
Juustukook 1 - 2 140 - 160 60 - 90
Õunakook, katte‐
ga
1 - 2 150 - 170 50 - 60
Köögiviljapirukas 1 - 2 160 - 180 50 - 60
Hapendamata leib
2 - 3
230 - 250
2)
10 - 20
Lehttainaküpsetis
2 - 3
160 - 180
2)
45 - 55
Flammekuchen
2 - 3
230 - 250
2)
12 - 20
Vene pirukad (cal‐
zone vene versi‐
oon)
2 - 3
180 - 200
2)
15 - 25
1)
Kasutage sügavat panni
2)
Soojendage ahi ette
EESTI 19
10.6 Küpsetamine
Roogade küpsetamine
Kasutage küpsetamisel kuumakindlaid
ahjunõusid (vt tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib valmistada süga‐
val pannil (kui see on olemas) või sü‐
gava panni kohale asetatud ajurestil.
Taisest lihast praadide küpsetamisel
kasutage kaanega küpsetamisnõusid.
Nii jääb liha mahlasem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse
pruunistamist või krõbedat koorikut,
võiks valmistada kaaneta küpsetus‐
pannil.
10.7 Küpsetamine ülemise + alumise kuumutusega
Veiseliha
Liha tüüp Kogus Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Pajapraad 1–1,5 kg 1 200 - 230 105 - 150
Rostbiif või fi‐
lee: väheküps
paksuse cm
kohta
1
230 - 250
1)
6 - 8
Rostbiif või fi‐
lee: poolküps
paksuse cm
kohta
1 220 - 230 8 - 10
Rostbiif või fi‐
lee: täisküps
paksuse cm
kohta
1 200 - 220 10 - 12
1)
Soojendage ahi ette
Sealiha
Liha tüüp Kogus Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Abatükk, kael,
kints
1–1,5 kg 1 210 - 220 90 - 120
Karbonaad, ri‐
bipraad
1–1,5 kg 1 180 - 190 60 - 90
Pikkpoiss 750 g – 1 kg 1 170 - 190 50 - 60
Seakoot (eel
küpsetatud)
750 g – 1 kg 1 200 - 220 90 - 120
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Vasikapraad
1)
1 kg 1 210 - 220 90 - 120
Vasikakoot 1,5–2 kg 1 200 - 220 150 - 180
1)
Kasutage kinnist küpsetusnõud
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

AEG 47056VS-MN Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend