AEG 47056VS-MN Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See käsiraamat sobib ka

47056VS ET Kasutusjuhend 2
HUHasználati útmutató 31
SISUKORD
1. OHUTUSINFO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. OHUTUSJUHISED . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. SEADME KIRJELDUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
4. ENNE ESIMEST KASUTAMIST . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
5. PLIIT - IGAPÄEVANE KASUTAMINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
6. PLIIT - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
7. PLIIT - PUHASTUS JA HOOLDUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
8. AHI - IGAPÄEVANE KASUTAMINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
9. AHI - KELLA FUNKTSIOONID . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
10. AHI - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
11. AHI - PUHASTUS JA HOOLDUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
12. MIDA TEHA, KUI... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
13. PAIGALDAMINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
PARIMATE TULEMUSTE SAAVUTAMISEKS
Täname teid selle AEG toote valimise eest. Lõime toote, mis tagab teile aastateks laitmatu
toimimise ning lisasime teie elu lihtsamaks ja kergemaks muutvaid innovaatilisi tehnoloogiaid
omadusi, mida te tavaliste seadmete juures ei pruugi leida. Leidke mõni minut aega ning
lugege, kuidas seadmega parimaid tulemusi saavutada.
Külastage meie veebisaiti:
Leiate nõuandeid, brošüüre, veaotsingu, teavet teeninduse kohta:
www.aeg.com
Võite registreerida oma toote parema teeninduse saamiseks:
www.aeg.com/productregistration
Saate osta lisaseadmeid, tarvikuid ja originaalvaruosi:
www.aeg.com/shop
KLIENDITEENINDUS
Soovitame alati kasutada originaalvaruosi.
Teenindusse pöördumisel peaksid teil olema varuks järgmised andmed.
Andmed leiate andmesildilt. Mudel, tootenumber (PNC), seerianumber.
Hoiatus / oluline ohutusinfo.
Üldine info ja nõuanded
Keskkonnainfo
Jäetakse õigus teha muutusi.
2
www.aeg.com
1. OHUTUSINFO
Enne seadme paigaldamist ja kasutamist lugege kaasa‐
solev juhend tähelepanelikult läbi. Tootja ei vastuta vale
paigaldamise või ebaõige kasutuse tõttu tekkinud vigas‐
tuste ja kahjude eest. Hoidke juhend alles, et saaksite
seda ka edaspidi kasutada.
1.1 Laste ja ohustatud inimeste turvalisus
HOIATUS
Lämbumise, vigastuse või püsiva kahjustuse oht!
Seda seadet võivad kasutada vähemalt 8-aastased
lapsed ning samuti füüsilise, sensoorse või vaimse
puudega või kogemuste ja teadmisteta isikud juhul,
kui neid valvab täiskasvanud inimene või nende tur‐
valisuse eest vastutav isik.
Ärge lubage lastel seadmega mängida.
Hoidke pakendid lastele kättesaamatuna.
Hoidke lapsed ja lemmikloomad seadmest eemal, kui
see töötab või maha jahtub. Katmata osad on kuu‐
mad.
Kui seadmel on olemas lapselukk, soovitame selle
sisse lülitada.
Ilma järelvalveta ei tohi lapsed seadet puhastada ega
hooldustoiminguid läbi viia.
1.2 Üldine ohutus
Seade ja selle juurde kuuluvad osad lähevad kasuta‐
mise ajal kuumaks. Ärge kütteelemente puudutage.
Ärge kasutage seadet välise taimeriga või eraldi
kaugjuhtimissüsteemi abil.
Kui kasutate toiduvalmistamisel kuuma õli, ärge jätke
toitu järelvalveta – see võib kaasa tuua tulekahju.
EESTI 3
Ärge kunagi üritage kustutada tuld veega, vaid lülita‐
ge seade välja ja katke leek näiteks kaane või tule‐
kustutustekiga.
Ärge hoidke keeduväljadel esemeid.
Ärge kasutage pliidi puhastamiseks aurupuhastit.
Metallesemeid – nuge, kahvleid, lusikaid ega potikaa‐
si ei tohiks pliidipinnale panna, sest need võivad kuu‐
meneda.
Ärge kasutage ukseklaasi puhastamiseks karedaid,
abrasiivseid puhasteid ega teravaid metallist kaabit‐
said, sest need võivad klaasi pinda kriimustada, mille
tagajärjel võib klaas puruneda.
Olge hoiusahtli käsitsemisel ettevaatlik. See võib min‐
na kuumaks.
Ahjuriiuli tugede eemaldamiseks tõmmake esmalt
riiulitoe esiots ja seejärel tagumine ots külgseina kül‐
jest lahti. Paigaldage ahjuriiuli toed tagasi vastupidi‐
ses järjekorras.
Kui klaaskeraamiline pind on mõranenud, lülitage
seade välja, et vältida võimalikku elektrilööki.
2.
OHUTUSJUHISED
2.1 Paigaldamine
HOIATUS
Seadet tohib paigaldada ainult
kvalifitseeritud elektrik!
Eemaldage kõik pakkematerjalid.
Kahjustatud seadet ei tohi paigaldada
ega kasutada.
Järgige seadmega kaasas olevaid pai‐
galdusjuhiseid.
Olge seadme teise kohta viimisel ette‐
vaatlik, sest see on raske. Kasutage
alati kaitsekindaid.
Ärge kunagi tõmmake seadet käepide‐
mest.
Tagage minimaalne kaugus muudest
seadmetest ja mööbliesemetest.
Veenduge, et seade on paigaldatud
kindlate konstruktsioonide alla ja kõr‐
vale.
Seadme küljed peavad jääma vastu
teiste sama kõrgusega seadmete kül‐
gi.
Ärge paigaldage seadet alusele.
Ärge paigutage seadet ukse kõrvale
ega akna alla. Vastasel korral võivad
nõud ukse või akna avamisel seadme
pealt maha kukkuda.
HOIATUS
Paigaldage seadme alla stabiilne
alus, et see ei saaks ümber min‐
na. Vt jaotist "Paigaldamine".
4
www.aeg.com
Elektriühendus
HOIATUS
Tulekahju- ja elektrilöögioht!
Kõik elektriühendused peab teostama
kvalifitseeritud elektrik.
Seade peab olema maandatud.
Kontrollige, kas andmesildil toodud
elektrilised parameetrid vastavad voo‐
luvõrgu näitajatele. Vastasel juhul võt‐
ke ühendust elektrikuga.
Kasutage alati nõuetekohaselt paigal‐
datud ohutut pistikupesa.
Ärge kasutage mitmikpistikuid ega pi‐
kenduskaableid.
Veenduge, et te ei vigastaks toitepisti‐
kut ega -juhet. Vigastatud toitejuhtme
vahetamiseks võtke ühendust teenin‐
duskeskusega.
Jälgige, et toitejuhe ei jääks vastu
seadme ust, eriti siis, kui uks on kuum.
Isoleeritud ja isoleerimata osad pea‐
vad olema kinnitatud nii, et neid ei
saaks eemaldada ilma tööriistadeta.
Ühendage toitepistik seinakontakti al‐
les pärast paigalduse lõpuleviimist.
Veenduge, et pärast paigaldamist säi‐
lib juurdepääs toitepistikule.
Kui seinakontakt logiseb, ärge sinna
toitepistikut pange.
Seadet välja lülitades ärge tõmmake
toitekaablist. Hoidke alati kinni toitepis‐
tikust.
Kasutage ainult õigeid isolatsioonisea‐
diseid: kaitselüliteid, kaitsmeid (keer‐
mega kaitsmed tuleb pesast eemalda‐
da), maalekkevoolu kaitsmeid ja kon‐
taktoreid.
Seadme ühendus vooluvõrguga tuleb
varustada mitmepooluselise isolatsioo‐
niseadisega. Isolatsiooniseadise lahu‐
tatud kontaktide vahemik peab olema
vähemalt 3 mm.
2.2 Kasutamine
HOIATUS
Vigastuse, põletuse või elektri‐
löögioht!
Kasutage seda seadet ainult kodustes
tingimustes.
Ärge muutke seadme tehnilisi omadu‐
si.
Veenduge, et ventilatsiooniavad ei
oleks tõkestatud.
Ärge jätke töötavat seadet järelevalve‐
ta.
Lülitage seade välja pärast igakordset
kasutamist.
Seade läheb kasutamisel seest kuu‐
maks. Ärge puudutage kütteelemente
seadmes. Tarvikute või ahjunõude ee‐
maldamisel või sisestamisel kasutage
alati pajakindaid.
Olge töötava seadme ukse avamisel
ettevaatlik. Välja võib paiskuda tulist
õhku.
Ärge kasutage seadet märgade käte‐
ga või juhul, kui seade on kontaktis
veega.
Äge suruge avatud uksele.
Ärge kasutage seadet välise taimeri
või eraldi kaugjuhtimissüsteemi abil.
Hoidke seadme ust alati kinni, kui see
ei tööta.
Ärge pange söögiriistu või potikaasi
keeduväljadele. Need lähevad tuli‐
seks.
Lülitage keeduväli pärast kasutamist
välja.
Ärge kasutage seadet tööpinna ega
hoiukohana.
Kui seadme pinda peaks tekkima mõ‐
ra, tuleb seade kohe vooluvõrgust lahti
ühendada. Elektrilöögioht!
HOIATUS
Plahvatuse või tulekahju oht!
Kuumutamisel võivad rasvad ja õlid
eraldada süttivaid aure. Kui kasutate
toiduvalmistamisel õli või rasvu, hoid‐
ke need eemal lahtisest leegist või
kuumadest esemetest.
Väga kuumast õlist eralduvad aurud
võivad iseeneslikult süttida.
Kasutatud õli, milles võib leiduda toi‐
dujääke, võib süttida madalamal tem‐
peratuuril kui kasutamata õli.
Ärge pange süttivaid või süttiva ainega
määrdunud esemeid seadmesse, selle
lähedusse või peale.
Kui avate ukse, vältige ahju läheduses
sädemeid või lahtist leeki.
Seadme ust avades olge ettevaatlik.
Alkoholi sisaldavate komponentide ka‐
EESTI 5
sutamise tagajärjel võib alkohol õhuga
seguneda.
Ärge püüdke leeki kustutada veega!
Lülitage seade vooluvõrgust lahti ja
summutage leek potikaane või kustu‐
tustekiga.
HOIATUS
Seadme vigastamise või kahjus‐
tamise oht!
Et ära hoida emaili kahjustumist või
värvi muutumist:
Ärge asetage ahjunõusid ega teisi
esemeid vahetult seadme põhjale.
Ärge asetage alumiiniumfooliumit
vahetult seadme põhjale.
Ärge pange tulist vett vahetult kuu‐
ma seadmesse.
Ärge hoidke niiskeid nõusid ja toitu
ahjus pärast toiduvalmistamise lõp‐
pu.
Olge tarvikute eemaldamisel ja pai‐
galdamisel ettevaatlik.
Emaili värvi muutumine ei mõjuta
seadme tööd. Tegemist ei ole defekti‐
ga garantii seisukohast.
Niiskete kookide puhul kasutage süga‐
vat panni. Puuviljamahlad tekitavad
püsivaid plekke.
Ärge pange tuliseid nõusid juhtpanee‐
lile.
Ärge laske keedunõudel kuivaks kee‐
da.
Olge ettevaatlik ja ärge laske nõudel
ega muudel esemetel seadmele kuk‐
kuda. Pliidi pind võib puruneda.
Ärge lülitage keeduvälju sisse tühjade
nõudega või ilma nõudeta.
Ärge asetage seadmele alumiinium‐
fooliumit.
Malmist, alumiiniumist või katkise põh‐
jaga nõud võivad klaaskeraamilist pin‐
da kriimustada. Kui teil on vaja nõusid
pliidil liigutada, tõstke need alati üles.
2.3 Hooldus ja puhastus
HOIATUS
Vigastuse, tulekahju või seadme
kahjustamise oht!
Enne hooldust lülitage seade välja ja
ühendage toitepistik pistikupesast lah‐
ti.
Veenduge, et seade on maha jahtu‐
nud. Klaaspaneelid võivad puruneda.
Kui ukse klaaspaneeli tekib mõra, tu‐
leb see kohe välja vahetada. Pöördu‐
ge teeninduskeskusse.
Olge ukse seadmest eemaldamisel et‐
tevaatlik. Uks on raske!
Puhastage seadet regulaarselt, et väl‐
tida pliidipinna materjali kahjustumist.
Seadmesse jäänud rasv või toit võib
põhjustada tulekahju.
Puhastage seadet pehme niiske lapi‐
ga. Kasutage ainult neutraalseid pu‐
hastusaineid. Ärge kasutage abrasiiv‐
seid tooteid, küürimisšvamme, lahus‐
teid ega metallist esemeid.
Ahjupihusti kasutamisel järgige paken‐
dil olevaid ohutusjuhiseid.
Katalüütilise emaili (kui see on ole‐
mas) puhastamisel ärge kasutage
mingeid pesuaineid.
2.4 Sisevalgusti
Selles seadmes kasutatav valgustipirn
või halogeenlamp on mõeldud kasuta‐
miseks ainult kodumasinates. Ärge ka‐
sutage seda ruumide valgustamiseks.
HOIATUS
Elektrilöögi oht!
Enne lambi asendamist ühendage
seade vooluvõrgust lahti.
Kasutage ainult ühesuguste tehniliste
näitajatega lampe.
2.5 Jäätmekäitlus
HOIATUS
Lämbumis- või vigastusoht!
Eemaldage seade vooluvõrgust.
Lõigake toitekaabel seadme küljest
lahti ja visake ära.
Eemaldage seadme uks, et vältida
laste ja loomade seadmesse lõksujää‐
mist.
6
www.aeg.com
3. SEADME KIRJELDUS
3.1 Ülevaade
5
4
3
2
1
6
7
8
9
1 3 4
5
2
1
Ahju funktsioonide nupp
2
Elektronprogrammeerija
3
Temperatuuri nupp
4
Temperatuuri indikaator
5
Pliidi nupud
6
Kütteelement
7
Ahjuvalgusti
8
Ventilaator ja kütteelement
9
Riiulitasandid
3.2 Pliidipinna skeem
170 mm
265 mm
145 mm
145 mm
140/210 mm
1 2 3
456
1
Keeduväli 1200 W
2
Auru väljalaskeava
3
Keeduväli 1500/2400 W
4
Keeduväli 1200 W
5
Jääkkuumuse indikaator
6
Keeduväli 1000/2200 W
3.3 Tarvikud
Ahju riiul
Keedunõudele, koogivormidele, praa‐
didele.
Lame küpsetusplaat
Kookidele ja küpsistele.
Sügav küpsetuspann
Küpsetamiseks ja röstimiseks või ras‐
va kogumiseks.
Moussakapann (vaid mõnel mudelil)
Moussaka valmistamiseks.
Eemaldatavad teleskoopsiinid
Ahjuriiulite või -plaatide asetamiseks.
Hoiusahtel
Ahjuõõne all on hoiusahtel.
EESTI 7
4. ENNE ESIMEST KASUTAMIST
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
4.1 Esmane puhastamine
Eemaldage kõik tarvikud ja eemalda‐
tavad riiulitoed (kui need on olemas).
Enne esmakordset kasutamist tuleb
seade puhastada.
Vt jaotist "Puhastus ja hooldus".
4.2 Kellaaja seadmine
Enne ahju kasutamist peate
määrama kellaaja.
Ahju toitevõrku ühendamisel või pärast
elektrikatkestust hakkab kellaaja funkt‐
siooni indikaator vilkuma.
Õige aja valimiseks vajutage nuppe + või
.
Ligikaudu viie sekundi pärast vilkumine
lakkab ja ekraanil kuvatakse määratud
kellaaeg.
Kellaaja muutmisel ärge valige
samal ajal funktsioone Kestus
või Lõpp .
Seadme kasutamiseks vajutage nuppu.
Nupp tuleb välja.
4.3 Eelkuumutus
Eelkuumutage tühja seadet, et põletada
ära allesjäänud rasv.
1.
Valige funktsioon ja maksimaalne
temperatuur.
2.
Laske seadmel tund aega töötada.
3.
Valige funktsioon ja maksimaalne
temperatuur.
4.
Laske seadmel kümme minutit tööta‐
da.
5.
Valige funktsioon ja maksimaalne
temperatuur.
6.
Laske seadmel kümme minutit tööta‐
da.
Tarvikud võivad tavalisest kuumemaks
minna. Seade võib väljastada lõhna ja
tossu. See on normaalne. Veenduge, et
õhk saab piisavalt liikuda.
5. PLIIT - IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
5.1 Soojusaste
Nupp Funktsioon
Soojashoidmine
0 Välja lülitatud
1-9 Soojusastmed
(1 - madalaim soojusaste;
9 - kõrgeim soojusaste)
1.
Keerake juhtnupp vajalikule soojus‐
astmele.
2.
Küpsetamise lõpetamiseks keerake
nupp asendile 0.
Kasutage jääkkuumust, et vä
hendada elektritarvet. Lülitage
keeduväli umbes 5–10 minutit
enne küpsetamistoimingu lõppe‐
mist välja.
5.2 Topeltvälja kasutamine
ETTEVAATUST
Topeltvälja aktiveerimiseks kee‐
rake nuppu päripäeva. Ärge kee‐
rake üle väljalülitusasendi.
1.
Keerake nupp päripäeva asendile 9.
8
www.aeg.com
2.
Keerake nupp aeglaselt sümbolile
, kuni kuulete klõpsatust.
Kaks keeduvälja on sisse lülitatud.
3.
Vajaliku soojusastme valimiseks vt
"Soojusastmed".
5.3 Jääkkuumuse indikaator
Jääkkuumuse indikaator süttib, kui kee‐
duväli on tuline.
HOIATUS
Jääkkuumusega kaasneb põletu‐
soht.
6. PLIIT - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
6.1 Keedunõud
Keedunõu põhi peaks olema
võimalikult paks ja tasane.
Terasemailnõud ja alumiinium-
või vaskpõhjaga nõud võivad
jätta klaaskeraamilisele pinna‐
le plekke.
6.2 Energia kokkuhoid
Võimalusel pange keedunõule
alati kaas peale.
Pange keedunõud keeduvälja‐
le enne selle sisselülitamist.
Lülitage keeduväljad enne toi‐
duvalmistamisaja lõppu välja,
et kasutada ära jääkkuumus.
Poti põhi ja keeduväli peaksid
olema ühesuurused.
6.3 Küpsetusrakenduste näiteid
Tabelis toodud andmed on ainult orientii‐
rid.
Soo‐
jusas‐
te
Kasutuseesmärk Aeg Näpunäited
1
Valmistatud toidu soojashoidmi‐
seks
vasta‐
valt
vaja‐
dusele
Pange keedunõule kaas
peale
1-2 Hollandi kaste, sulatamine: (või,
šokolaad, želatiin)
5–25
min
Aeg-ajalt segage
1-2 Kalgendamine: kohevad omle‐
tid, küpsetatud munad
10–40
min
Valmistage kaane all
2-3 Riisi ja piimatoitude keetmiseks
vaiksel tulel, valmistoidu soo‐
jendamiseks
25–50
min
Vedeliku kogus peab olema
riisi kogusest vähemalt kaks
korda suurem, piimatoite tu‐
leb valmistamise ajal sega‐
da
3-4 Köögivilja, kala, liha aurutamine 20–45
min
Lisage paar supilusikatäit
vedelikku
EESTI 9
Soo‐
jusas‐
te
Kasutuseesmärk Aeg Näpunäited
4-5 Kartulite aurutamine 20–60
min
Kasutage maks. 250 ml vett
750 g kartulite kohta
4-5 Suuremate toidukoguste, hau‐
tiste ja suppide valmistamine
60–
150
min
Kuni 3 l vedelikku pluss
komponendid
6-7 Kergelt praadimine: eskalopid,
vasikaliharull juustuga, karbo‐
naad, kotletid, vorstid, maks,
keedutainas, munad, pannkoo‐
gid, sõõrikud
vasta‐
valt
vaja‐
dusele
Pöörake poole aja möödu‐
des
7-8 Tugevalt praadimine, praetud
kartulid, seljatükid, praelõigud
5–15
min
Pöörake poole aja möödu‐
des
9 Suurte koguste vee ja pasta keetmine, liha pruunistamine (guljašš, pa‐
japraad), friikartulite valmistamine
7. PLIIT - PUHASTUS JA HOOLDUS
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
Puhastage seadet pärast igakordset ka‐
sutamist.
Kasutage alati puhta põhjaga nõusid.
Kriimustused või tumedad plekid
klaaskeraamikal ei mõjuta sead‐
me tööd.
Mustuse eemaldamine
1.
Eemaldage kohe: sulav plast,
plastkile ja suhkrut sisaldava toidu
jäägid. Vastasel korral võib mus‐
tus seadet kahjustada. Kasutage
spetsiaalset klaasikaabitsat. Pan‐
ge kaabits teravnurga all klaaspin‐
nale ja liigutage tera pliidi pinnal.
Eemaldage, kui seade on piisavalt
jahtunud: katlakiviplekid, veeple‐
kid, rasvaplekid, läikivad metalsed
plekid. Kasutage spetsiaalset
klaaskeraamika või roostevaba te‐
rase puhastusvahendit.
2.
Puhastage seadet niiske lapi ja vä‐
hese koguse pesuainega.
3.
Lõpuks hõõruge seade puhta lapiga
kuivaks.
8. AHI - IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
8.1 Jahutusventilaator
Seadme töö ajal lülitub jahutusventilaa‐
tor automaatselt sisse, et hoida seadme
pinnad jahedana. Kui lülitate seadme
välja, jääb jahutusventilaator tööle, kuni
temperatuur on seadmes piisavalt alane‐
nud.
8.2 Seadme sisse- ja
väljalülitamine
1.
Ahju funktsiooni valimiseks keerake
ahjufunktsioonide nuppu.
10
www.aeg.com
2.
Temperatuuri valimiseks keerake
temperatuuri nuppu.
Temperatuuri indikaator süttib, kui
temperatuur seadmes tõuseb.
3.
Seadme väljalülitamiseks keerake
ahjufunktsioonide nupp ja tempera‐
tuuri nupp väljas-asendisse.
8.3 Ahju funktsioonid
Ahju funktsioon Rakendus
Välja lülitatud Seade on välja lülitatud.
Pöördõhk
Ühesuguse küpsetustemperatuuriga toitude küpsetami‐
seks või röstimiseks ja küpsetamiseks rohkem kui ühel
ahjuriiulil, ilma maitsete segunemiseta. Seadke ahju
temperatuur 20–40 °C madalamaks kui ülemise + alu‐
mise kuumutusega.
Ülemine + alu‐
mine kuumu‐
tus
Ahju ühel tasandil küpsetamiseks ja röstimiseks. Ülemi‐
sed ja alumised kütteelemendid töötavad samaaegselt.
Pitsaseade
Pitsa, piruka või quiche'i küpsetamiseks. Seadke ahju
temperatuur 20–40 °C madalamaks kui ülemise + alu‐
mise kuumutusega.
Turbogrill
Suurte lihatükkide küpsetamiseks. Grillelement ja ahju
ventilaator töötavad vaheldumisi, pannes kuuma õhu
ümber toidu pöörlema.
Kiirgrill
Lamedate toiduainete suures mahus grillimiseks. Rösti‐
miseks. Kogu grillelement töötab.
Kuivatamine
Viilutatud puuviljade (nagu õunte, ploomide, virsikute) ja
köögiviljade (nagu tomatite, suvikõrvitsa, seente) kuiva‐
tamiseks.
Sulatamine Külmutatud toidu sulatamiseks.
Ahjuvalgusti
Ahjuvalgusti aktiveerimiseks ilma küpsetusfunktsiooni‐
ta.
8.4 Ahjutarvikute paigaldamine
Sügaval pannil ja ahjurestil on
külgmised spetsiaalsed servad.
Need servad ja juhtlattide kuju ai‐
tavad vältida nõude libisemist.
EESTI 11
Ahjuresti ja sügava panni üheaegne si‐
sestamine
Pange ahjurest sügava panni peale. Lü‐
kake sügav pann ühe ahjutasandi juhtlat‐
tide vahele.
Teleskoopsiinide paigaldusjuhi‐
sed hoidke tuleviku tarbeks alles.
8.5 Teleskoopsiinid – ahjutarvikute sisestamine
Paigutage küpsetusplaat või küpsetus‐
pann teleskoopsiinidele.
Spetsiaalne kõrge serv ahjuresti
ümber takistab nõude mahalibi‐
semist.
8.6 Ahjuresti ja küpsetuspanni üheaegne sisestamine
Pange ahjurest küpsetuspannile. Pange
ahjurest ja küpsetuspann teleskoopsiini‐
dele.
12
www.aeg.com
9. AHI - KELLA FUNKTSIOONID
9.1 Elektronprogrammeerija
1 2 3
456
1
Funktsiooni indikaatorid
2
Kellaaja näidik
3
Funktsiooni indikaatorid
4
Nupp +
5
Valikunupp
6
Nupp
Kella funktsioon Rakendus
Kellaaeg Kellaaja määramiseks, muutmiseks või kontrollimi‐
seks.
Minutilugeja Pöördloenduse aja seadistamiseks. See funktsioon ei
mõjuta ahju tööd.
Kestus Seadme tööaja määramiseks.
Lõpp Seadme väljalülitusaja määramiseks.
Saate kasutada funktsioone Kes‐
tus ja Lõpp üheaegselt, et mää‐
rata aeg, millal seade sisse lüli‐
tub ning seejärel välja lülitub. Es‐
malt valige Kestus, seejärel
Lõpp.
9.2 Kella funktsioonide valimine
1.
Vajutage järjest valikunuppu, kuni
vajaliku funktsiooni indikaator hak‐
kab vilkuma.
2.
Kellaaja määramiseks funktsioonide‐
le Minutilugeja
, Kestus või
Lõpp
kasutage nuppu + või .
Süttib vastava funktsiooni indikaator.
Kui aeg on täis, hakkab funktsiooni
indikaator vilkuma ja 2 minuti vältel
kõlab helisignaal.
Funktsioonide Kestus ja Lõpp
puhul katkestab ahi auto‐
maatselt töö.
3.
Vajutage nuppu, et signaal välja lüli‐
tada.
9.3 Kella funktsioonide
tühistamine
1.
Vajutage järjest valikunuppu, kuni
vajaliku funktsiooni indikaator hak‐
kab vilkuma.
2.
Vajutage ja hoidke all nuppu -.
Kella funktsioon lülitub mõne sekun‐
di pärast välja.
EESTI 13
10. AHI - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
Tabelites esitatud temperatuurid
ja küpsetusajad on ainult soovi‐
tuslikud. Täpsemalt sõltuvad
need retseptist ning kasutatava
tooraine kvaliteedist ja kogustest.
ETTEVAATUST
Väga mahlaste kookide küpseta‐
misel kasutage sügavat küpse‐
tusplaati. Puuviljamahl võib jätta
emailpinnale püsivad plekid.
10.1 Küpsetamine
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt
kui teie varasem seade. Kohandage
oma tavapärased seaded (tempera‐
tuur, küpsetusajad) ja riiulitasandid
vastavalt tabelites toodud väärtustele.
Pikema küpsetusaja puhul võib ahju
umbes 10 minutit enne küpsetusaja
lõppu välja lülitada, et ära kasutada
jääkkuumust.
Kui kasutate külmutatud toitu, võivad ah‐
jus olevad plaadid küpsetamise ajal kõ‐
verduda. Kui plaadid jälle maha jahtu‐
vad, taastub nende esialgne kuju.
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel korral on soovitatav kasuta‐
da madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat sea‐
distust ei leia, siis kasutage mõnda
muud, mis oleks võimalikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel
ahjutasandil, võib küpsetusaega 10–
15 minuti võrra pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja
küpsetised ei pruunistu algul alati
võrdselt. Sel juhul ärge temperatuuri
seadistust muutke. Erinevused kaovad
küpsetamise ajal.
10.2 Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole küllalt
pruun.
Vale riiulitasand. Asetage kook allapoole.
Kook vajub kokku (muu‐
tub vesiseks, klimbili‐
seks, triibuliseks).
Ahju temperatuur on liiga
kõrge.
Järgmisel küpsetamisel
valige veidi madalam ah‐
ju temperatuur.
Kook vajub kokku (muu‐
tub vesiseks, klimbili‐
seks, triibuliseks).
Küpsetusaeg on liiga lü‐
hike.
Määrake pikem küpse‐
tusaeg. Küpsetusaega ei
saa vähendada kõrgema
temperatuuri valimise
abil.
Kook vajub kokku (muu‐
tub vesiseks, klimbili‐
seks, triibuliseks).
Tainas on liiga palju ve
delikku.
Kasutage vähem vede‐
likku. Pöörake tähelepa‐
nu segamisaegadele,
eriti siis, kui kasutate tai‐
nasegamise masinat.
Kook on liiga kuiv.
Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel
valige kõrgem ahju tem‐
peratuur.
Kook on liiga kuiv.
Küpsetusaeg on liiga
pikk.
Järgmisel küpsetamisel
valige lühem küpsetus‐
aeg.
14
www.aeg.com
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Kook ei pruunistu ühtla‐
selt.
Ahju temperatuur on liiga
kõrge ja küpsetusaeg lii‐
ga lühike.
Valige madalam ahju
temperatuur ja pikem
küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtla‐
selt.
Tainas pole ühtlaselt jao‐
tatud.
Laotage tainas ühtlaselt
küpsetusplaadile.
Kook ei saa antud küp‐
setusajaga valmis.
Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel
valige veidi kõrgem ahju
temperatuur.
10.3 Pöördõhk
Küpsetamine ühel ahjutasandil
Küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Gugelhupf või
nupsusai
2 150 - 160 50 - 70
Madeira kook /
puuviljakoogid
1 - 2 140 - 160 50 - 90
Fatless sponge
cake
3
150 - 160
1)
25 - 40
Koogipõhi – mure‐
tainast
2
170-180
1)
10 - 25
Koogipõhi – keek‐
sitainast
2 150 - 170 20 - 25
Apple pie (2 vormi
Ø 20 cm, diago‐
naalpaigutus)
2 - 3 160 60 - 90
1)
Soojendage ahi ette
Koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Kuiv purukook 3 150 - 160 20 - 40
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
1)
3 150 35 - 55
Muretainast puu‐
viljakoogid
3 160 - 170 40 - 80
1)
Kasutage sügavat panni
EESTI 15
Küpsised
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Muretainast küpsi‐
sed
3 150 - 160 10 - 20
Short bread / Pas‐
try Stripes
3 140 20 - 35
Keeksitainast küp‐
sised
3 150 - 160 15 - 20
Munavalgest küp‐
setised, besee
3 80 - 100 120 - 150
Makroonid 3 100 - 120 30 - 50
Pärmitainast küp‐
sised
3 150 - 160 20 - 40
Lehttainaküpseti‐
sed
3
170 - 180
1)
20 - 30
Saiakesed 3
160
1)
10 - 35
Small cakes (20 tk
plaadil)
3
150
1)
20 - 35
1)
Soojendage ahi ette
Vormiroogade ja gratäänide tabel
Toit Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Juustukattega ba‐
guette'id
1
160 - 170
1)
15 - 30
Täidetud köögivil‐
jad
1 160 - 170 30- 60
1)
Soojendage ahi ette
Küpsetamine mitmel tasandil
Koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp
Riiuli tasand
Temperatuur °C Aeg min.
2 tasandit
Tuuletaskud/
ekleerid
2/4
160 - 180
1)
25 - 45
Kuiv purukook 2/4 150 - 160 30 - 45
1)
Soojendage ahi ette
16
www.aeg.com
Küpsised/small cakes/küpsetised/saiakesed
Küpsetise tüüp
Riiuli tasand
Temperatuur °C Aeg min.
2 tasandit
Muretainast küpsi‐
sed
2/4 150 - 160 20 - 40
Liivaküpsised/
soolapulgad
2/4 140 25 - 45
Keeksitainast küp‐
sised
2/4 160 - 170 25 - 40
Munavalgest küp‐
setised, beseed
2/4 80 - 100 130 - 170
Makroonid 2/4 100 - 120 40 - 80
Pärmitainast küp‐
sised
2/4 160 - 170 30 - 60
Lehttainaküpseti‐
sed
2/4
170 - 180
1)
30 - 50
Saiakesed 2/4
180
1)
25- 40
Small cakes (20 tk
plaadil)
2/4
150
1)
20 - 40
1)
Soojendage ahi ette
10.4 Ülemise + alumise kuumutusega ühel tasandil küpsetamine
Küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Gugelhupf või
nupsusai
2 160 - 180 50 - 70
Madeira kook /
puuviljakoogid
1 - 2 150 - 170 50 - 90
Fatless sponge
cake
3
170
1)
25 - 40
Koogipõhi – mure‐
tainast
2
190 - 210
1)
10 - 25
Koogipõhi – keek‐
sitainast
2 170 - 190 20 - 25
Apple pie (2 vormi
Ø 20 cm, diago‐
naalpaigutus)
1 - 2 180 60 - 90
Lahtine pirukas
(nt quiche lorrai‐
ne)
1 180 - 220 35- 60
EESTI 17
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Juustukook 1 - 2 160 - 180 60 - 90
1)
Soojendage ahi ette
Koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Pärmitainast krin‐
gel/pärg
2 170 - 190 40 - 50
Jõulukook 2
160 - 180
1)
50 - 70
Leib (rukkileib)
1.
Küpsetamise
esimene pool.
2.
Küpsetamise
teine pool.
1 - 2
1.
230
1)
2.
160 - 180
1)
1.
20
2.
30 - 60
Tuuletaskud/
ekleerid
3
190 - 210
1)
20 - 35
Rullbiskviit 3
180 - 200
1)
10 - 20
Kuiv purukook 3 160 - 180 20 - 40
Mandlikook/suh‐
krukoogid
3
190 - 210
1)
20 - 30
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
3 170 35 - 55
Muretainast puu‐
viljakoogid
3 170 - 190 40 - 60
Õrna kattega (nt
kohupiim, koor,
keedukreem) pär‐
mitainaküpsetised
3
160 - 180
1)
40 - 80
Pitsa (rohke katte‐
ga)
2)
1 - 2
190 - 210
1)
30 - 50
Pitsa (õhuke koo‐
rik)
1 - 2
220 - 250
1)
15 - 25
Hapendamata leib 1 230 - 250 10 - 15
Tordid (CH) 1 210 - 230 35 - 50
1)
Soojendage ahi ette
2)
Kasutage sügavat panni
Küpsised
Küpsetise tüüp Riiulitasandid Temperatuur °C Aeg min.
Muretainast küpsi‐
sed
3 170 - 190 10 - 20
18
www.aeg.com
Küpsetise tüüp Riiulitasandid Temperatuur °C Aeg min.
Short bread/ Pas‐
try Stripes
3
160
1)
20 - 35
Keeksitainast küp‐
sised
3 170 - 190 20 - 30
Munavalgest küp‐
setised, besee
3 80 - 100 120- 150
Makroonid 3 120 - 130 30 - 60
Pärmitainast küp‐
sised
3 170 - 190 20 - 40
Lehttainaküpseti‐
sed
3
190 - 210
1)
20 - 30
Saiakesed 3
190 - 210
1)
10 - 55
Small cakes (20 tk
plaadil)
3 - 4
170
1)
20 - 30
1)
Soojendage ahi ette
Vormiroogade ja gratäänide tabel
Toit Riiulitasandid Temperatuur °C Aeg min.
Pastavorm 1 180 - 200 45 - 60
Lasanje 1 180 - 200 35 - 50
Köögiviljagratään 1
180 - 200
1)
15 - 30
Juustukattega ba‐
guette'id
1
200 - 220
1)
15 - 30
Magusad vormi‐
road
1 180 - 200 40 - 60
Kalavormid 1 180 - 200 40 - 60
Täidetud köögivil‐
jad
1 180 - 200 40 - 60
1)
Soojendage ahi ette
10.5 Pitsarežiim
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Pitsa (õhuke koo‐
rik)
1)
1 - 2
200 - 230
2)
10 - 20
Pitsa (rohke katte‐
ga)
1)
1 - 2 180 - 200 20 - 35
Tordid 1 - 2 170 - 200 35 - 55
Spinatipirukas 1 - 2 160 - 180 45 - 60
EESTI 19
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Quiche Lorraine
(lahtine pirukas)
1 - 2 170 - 190 45 - 55
Šveitsi juustupiru‐
kas
1 - 2 170 - 200 35 - 55
Juustukook 1 - 2 140 - 160 60 - 90
Õunakook, katte‐
ga
1 - 2 150 - 170 50 - 60
Köögiviljapirukas 1 - 2 160 - 180 50 - 60
Hapendamata leib
2 - 3
230 - 250
2)
10 - 20
Lehttainaküpsetis
2 - 3
160 - 180
2)
45 - 55
Flammekuchen
2 - 3
230 - 250
2)
12 - 20
Vene pirukad (cal‐
zone vene versi‐
oon)
2 - 3
180 - 200
2)
15 - 25
1)
Kasutage sügavat panni
2)
Soojendage ahi ette
10.6 Küpsetamine
Roogade küpsetamine
Kasutage küpsetamisel kuumakindlaid
ahjunõusid (vt tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib valmistada süga‐
val pannil (kui see on olemas) või sü‐
gava panni kohale asetatud ajurestil.
Taisest lihast praadide küpsetamisel
kasutage kaanega küpsetamisnõusid.
Nii jääb liha mahlasem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse
pruunistamist või krõbedat koorikut,
võiks valmistada kaaneta küpsetus‐
pannil.
10.7 Küpsetamine ülemise + alumise kuumutusega
Veiseliha
Liha tüüp Kogus Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Pajapraad 1–1,5 kg 1 200 - 230 105 - 150
Rostbiif või fi‐
lee: väheküps
paksuse cm
kohta
1
230 - 250
1)
6 - 8
Rostbiif või fi‐
lee: poolküps
paksuse cm
kohta
1 220 - 230 8 - 10
Rostbiif või fi‐
lee: täisküps
paksuse cm
kohta
1 200 - 220 10 - 12
1)
Soojendage ahi ette
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

AEG 47056VS-MN Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See käsiraamat sobib ka