Electrolux EON3430AAX Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
EON3430AA
.......................................................... .......................................................
ET AHI KASUTUSJUHEND
SISUKORD
1. OHUTUSINFO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. OHUTUSJUHISED . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. SEADME KIRJELDUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
4. ENNE ESIMEST KASUTAMIST . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
5. IGAPÄEVANE KASUTAMINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
6. KELLA FUNKTSIOONID . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
7. TARVIKUTE KASUTAMINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
8. LISAFUNKTSIOONID . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
9. VIHJEID JA NÄPUNÄITEID . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
10. PUHASTUS JA HOOLDUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
11. MIDA TEHA, KUI... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
12. TEHNILISED ANDMED . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
SULLE MÕELDES
Täname Teid selle Electroluxi seadme ostmise eest. Olete valinud toote, mille loomisel on rakendatud pikaaegset
professionaalset kogemust ja innovatsiooni. Nutika ja stiilse disaini kõrval ei ole unustatud ka Teid. Ükskõik, millal
Te seda ka ei kasuta – suurepärastes tulemustes võite alati alati kindel olla.
Teretulemast Electroluxi!
Külastage meie veebisaiti:
Leiate nõuandeid, brošüüre, veaotsingu, teavet teeninduse kohta:
www.electrolux.com
Võite registreerida oma toote parema teeninduse saamiseks:
www.electrolux.com/productregistration
Saate osta lisaseadmeid, tarvikuid ja originaalvaruosi:
www.electrolux.com/shop
KLIENDITEENINDUS
Soovitame alati kasutada originaalvaruosi.
Teenindusse pöördumisel peaksid teil olema varuks järgmised andmed.
Andmed leiate andmesildilt. Mudel, tootenumber (PNC), seerianumber.
Hoiatus / oluline ohutusinfo.
Üldine info ja nõuanded
Keskkonnainfo
Jäetakse õigus teha muutusi.
2
www.electrolux.com
1. OHUTUSINFO
Enne seadme paigaldamist ja kasutamist lugege kaasasolev ju‐
hend tähelepanelikult läbi. Tootja ei vastuta vale paigaldamise või
ebaõige kasutuse tõttu tekkinud vigastuste ja kahjude eest. Hoidke
juhend alles, et saaksite seda ka edaspidi kasutada.
1.1 Laste ja ohustatud inimeste turvalisus
HOIATUS
Lämbumise, vigastuse või püsiva kahjustuse oht!
Seda seadet võivad kasutada vähemalt 8-aastased lapsed ning
samuti füüsilise, sensoorse või vaimse puudega või kogemuste
ja teadmisteta isikud juhul, kui neid valvab täiskasvanud inimene
või nende turvalisuse eest vastutav isik.
Ärge lubage lastel seadmega mängida.
Hoidke pakendid lastele kättesaamatuna.
Hoidke lapsed ja lemmikloomad seadmest eemal, kui see töötab
või maha jahtub. Katmata osad on kuumad.
Kui seadmel on olemas lapselukk, soovitame selle sisse lülitada.
Ilma järelvalveta ei tohi lapsed seadet puhastada ega hooldus‐
toiminguid läbi viia.
1.2 Üldine ohutus
Seade läheb kasutamisel seest kuumaks. Ärge puudutage küt‐
teelemente seadmes. Tarvikute või ahjunõude eemaldamisel või
sisestamisel kasutage alati pajakindaid.
Ärge kasutage pliidi puhastamiseks aurupuhastit.
Enne hooldustöid eemaldage seade vooluvõrgust.
Ärge kasutage ukseklaasi puhastamiseks karedaid, abrasiivseid
puhasteid ega teravaid metallist kaabitsaid, sest need võivad
klaasi pinda kriimustada, mille tagajärjel võib klaas puruneda.
Ahjuriiuli tugede eemaldamiseks tõmmake esmalt riiulitoe esiots
ja seejärel tagumine ots külgseina küljest lahti. Paigaldage ahju‐
riiuli toed tagasi vastupidises järjekorras.
EESTI 3
2.
OHUTUSJUHISED
2.1 Paigaldamine
HOIATUS
Seadet tohib paigaldada ainult kvalifit‐
seeritud elektrik!
Eemaldage kõik pakkematerjalid.
Kahjustatud seadet ei tohi paigaldada ega ka‐
sutada.
Järgige seadmega kaasas olevaid paigaldus‐
juhiseid.
Olge seadme teise kohta viimisel ettevaatlik,
sest see on raske. Kasutage alati kaitsekin‐
daid.
Ärge kunagi tõmmake seadet käepidemest.
Köögikapi ja süvendi mõõtmed peavad olema
sobilikud.
Tagage minimaalne kaugus muudest seadme‐
test ja mööbliesemetest.
Veenduge, et seade on paigaldatud kindlate
konstruktsioonide alla ja kõrvale.
Mõned seadme osad on voolu all. Ohtlike osa‐
dega kokkupuutumise vältimiseks asetage
seade mööblisse.
Seadme küljed peavad jääma vastu teiste sa‐
ma kõrgusega seadmete külgi.
Elektriühendus
HOIATUS
Tulekahju- ja elektrilöögioht!
Kõik elektriühendused peab teostama kvalifit‐
seeritud elektrik.
Seade peab olema maandatud.
Kontrollige, kas andmesildil toodud elektrilised
parameetrid vastavad vooluvõrgu näitajatele.
Vastasel juhul võtke ühendust elektrikuga.
Kasutage alati nõuetekohaselt paigaldatud
ohutut pistikupesa.
Ärge kasutage mitmikpistikuid ega pikendus‐
kaableid.
Veenduge, et te ei vigastaks toitepistikut ega -
juhet. Vigastatud toitejuhtme vahetamiseks
võtke ühendust teeninduskeskusega.
Jälgige, et toitejuhe ei jääks vastu seadme
ust, eriti siis, kui uks on kuum.
Isoleeritud ja isoleerimata osad peavad olema
kinnitatud nii, et neid ei saaks eemaldada ilma
tööriistadeta.
Ühendage toitepistik seinakontakti alles pärast
paigalduse lõpuleviimist. Veenduge, et pärast
paigaldamist säilib juurdepääs toitepistikule.
Kui seinakontakt logiseb, ärge sinna toitepisti‐
kut pange.
Seadet välja lülitades ärge tõmmake toitekaa‐
blist. Hoidke alati kinni toitepistikust.
Kasutage ainult õigeid isolatsiooniseadiseid:
kaitselüliteid, kaitsmeid (keermega kaitsmed
tuleb pesast eemaldada), maalekkevoolu
kaitsmeid ja kontaktoreid.
Seadme ühendus vooluvõrguga tuleb varusta‐
da mitmepooluselise isolatsiooniseadisega.
Isolatsiooniseadise lahutatud kontaktide vahe‐
mik peab olema vähemalt 3 mm.
2.2 Kasutamine
HOIATUS
Vigastuse, põletuse, elektrilöögi või
plahvatuse oht!
Kasutage seda seadet ainult kodustes tingi‐
mustes.
Ärge muutke seadme tehnilisi omadusi.
Veenduge, et ventilatsiooniavad on vabad.
Ärge jätke töötavat seadet järelevalveta.
Lülitage seade pärast igakordset kasutamist
välja.
Be careful, when you open the appliance door
while the appliance is in operation. Hot air can
release.
Do not operate the appliance with wet hands
or when it has contact with water.
Do not apply pressure on the open door.
Do not use the appliance as a work surface or
as a storage surface.
Always keep the appliance door closed when
the appliance is in operation.
Open the appliance door carefully. The use of
ingredients with alcohol can cause a mixture
of alcohol and air.
Do not let sparks or open flames to come in
contact with the appliance when you open the
door.
Do not put flammable products or items that
are wet with flammable products in, near or on
the appliance.
4
www.electrolux.com
HOIATUS
Seadme vigastamise või kahjustamise
oht!
Et ära hoida emaili kahjustumist või värvi
muutumist:
– Ärge asetage ahjunõusid ega muid esemeid
otse ahju põhjale.
– Ärge asetage seadme põhjale alumiinium‐
fooliumit.
– Ärge pange vett vahetult kuuma seadmesse.
– Ärge hoidke niiskeid nõusid ja toitu ahjus pä‐
rast toiduvalmistamise lõppu.
– Olge ahjutarvikute eemaldamisel ja kinnita‐
misel ettevaatlik.
Emaili värvi muutumine ei mõjuta seadme
tööd. See ei ole viga, mis kuuluks garantii alla.
Mahlasemate kookide puhul kasutage sügavat
panni. Väljavalguv puuviljamahl tekitab püsi‐
vaid plekke.
2.3 Hooldus ja puhastus
HOIATUS
Vigastuse, tulekahju või seadme kah‐
justamise oht!
Enne hooldust lülitage seade välja ja ühenda‐
ge toitepistik pistikupesast lahti.
Veenduge, et seade on maha jahtunud.
Klaaspaneelid võivad puruneda.
Kui ukse klaaspaneeli tekib mõra, tuleb see
kohe välja vahetada. Pöörduge teeninduskes‐
kusse.
Olge ukse seadmest eemaldamisel ettevaat‐
lik. Uks on raske!
Puhastage seadet regulaarselt, et vältida plii‐
dipinna materjali kahjustumist.
Seadmesse jäänud rasv või toit võib põhjusta‐
da tulekahju.
Puhastage seadet pehme niiske lapiga. Kasu‐
tage ainult neutraalseid puhastusaineid. Ärge
kasutage abrasiivseid tooteid, küürimisšvam‐
me, lahusteid ega metallist esemeid.
Ahjupihusti kasutamisel järgige pakendil ole‐
vaid ohutusjuhiseid.
Katalüütilise emaili (kui see on olemas) pu‐
hastamisel ärge kasutage mingeid pesuaineid.
2.4 Sisevalgusti
Selles seadmes kasutatav valgustipirn või ha‐
logeenlamp on mõeldud kasutamiseks ainult
kodumasinates. Ärge kasutage seda ruumide
valgustamiseks.
HOIATUS
Elektrilöögi oht!
Enne lambi asendamist ühendage seade voo‐
luvõrgust lahti.
Kasutage ainult ühesuguste tehniliste näitaja‐
tega lampe.
2.5 Jäätmekäitlus
HOIATUS
Lämbumis- või vigastusoht!
Eemaldage seade vooluvõrgust.
Lõigake toitekaabel seadme küljest lahti ja vi‐
sake ära.
Eemaldage seadme uks, et vältida laste ja
loomade seadmesse lõksujäämist.
EESTI 5
3. SEADME KIRJELDUS
6 7 2532 41
15
14
5
4
3
2
1
9
8
10
12
13
11
1
Juhtpaneel
2
Keeduväljade tuled/sümbolid
3
Ahju funktsioonide nupp
4
Toitelamp / sümbol
5
Elektronprogrammeerija
6
Temperatuuri nupp
7
Temperatuuri tuli / sümbol / indikaator
8
Keeduväljade nupud
9
Kütteelement
10
Valgusti
11
Ventilaator
12
Tagaseina kütteelement
13
Alumine kuumutus
14
Ahjuriiuli tugi, eemaldatav
15
Ahjutasandid
3.1 Tarvikud
Traatrest
Keedunõudele, koogivormidele, praadidele.
Küpsetusplaat
Kookidele ja küpsistele.
Grill- / küpsetuspann
Küpsetamiseks ja röstimiseks või rasva kogumi‐
seks.
6
www.electrolux.com
Teleskoopsiinid
Restidele ja plaatidele.
4. ENNE ESIMEST KASUTAMIST
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
4.1 Esmane puhastamine
Eemaldage seadmest kõik osad.
Enne esmakordset kasutamist tuleb seade pu‐
hastada.
Vt jaotist "Puhastus ja hooldus".
4.2 Kellaaja seadmine
Enne ahju kasutamist peate määrama
kellaaja.
Ahju toitevõrku ühendamisel või pärast elektrikat‐
kestust hakkab kellaaja funktsiooni indikaator vil‐
kuma.
Õige aja valimiseks vajutage nuppe + või -.
Umbes viie sekundi pärast vilkumine lakkab ja
ekraanil kuvatakse määratud kellaaeg.
Kellaaja muutmisel ärge valige samal
ajal funktsioone Kestus
või Lõpp
).
5. IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
Seadme kasutamiseks vajutage nuppu. Nupp
kerkib paneelipinnalt välja.
5.1 Seadme sisse- ja väljalülitamine
1.
Ahju funktsiooni valimiseks keerake ahju‐
funktsioonide nuppu.
2.
Temperatuuri valimiseks keerake tempera‐
tuurinuppu.
3.
Seadme väljalülitamiseks keerake ahju‐
funktsioonide ja temperatuuri nupud väljas-
asendisse.
Nupu sümbol, indikaator või tuli
(sõltuvalt mudelist – vt seadme
üldkirjeldust):
Indikaator süttib, kui ahi kuumeneb.
Tuli süttib, kui seade töötab.
Sümbol näitab, kas nupuga on mõni
keeduväljadest sisse lülitatud, samuti
ahju funktsioone või temperatuuri.
5.2 Ahju funktsioonid
Ahju funktsioon Rakendus
Sisevalgustus Ahjuvalgusti aktiveerimiseks ilma küpsetusfunktsioonita.
EESTI 7
Ahju funktsioon Rakendus
Pöördõhk Samaaegseks küpsetamiseks maksimaalsel temperatuu‐
ril kolmel ahjutasandil. Selle funktsiooni kasutamisel
alandage ahju temperatuuri 20 - 40 °C võrra tavalisest
temperatuurist, mida kasutate ülemise + alumise kuumu‐
tuse puhul. Ka toidu kuivatamiseks.
Pitsarežiim Selliste toitude küpsetamiseks ühel ahjutasandil, mis va‐
javad intensiivsemat pruunistamist ja krõbedat põhja.
Selle funktsiooni kasutamisel alandage ahju temperatuuri
20 - 40 °C võrra tavalisest temperatuurist, mida kasutate
ülemise + alumise kuumutuse puhul.
Ülemine + alumine kuumu‐
tus
Ahju ühel tasandil küpsetamiseks ja röstimiseks.
Alumine kuumutus Krõbeda või mureda põhjaga kookide küpsetamiseks ja
toidu hoidistamiseks.
Sulatamine Külmutatud toidu sulatamiseks.
Grill Lamedate toiduainete grillimiseks grilliala keskel ning
röstimiseks.
Kiirgrill Lamedate toiduainete suures koguses grillimiseks ja rös‐
timiseks.
Turbogrill Suuremate liha- või linnulihatükkide küpsetamiseks ühel
tasandil. Ka gratineerimiseks ja pruunistamiseks.
5.3 Elektronprogrammeerija
hr min
1 2 3
456
1
Funktsiooni indikaatorid
2
Kellaaja näidik
3
Funktsiooni indikaator
4
Nupp +
5
Valikunupp
6
Nupp
5.4 Keeduväljad
Pliiti saab kasutada keeduväljadele vas‐
tavate nuppude abil. Lisateavet leiate
pliidi kasutusjuhendist.
5.5 Pliidi keeduväljad
Keeduväljade tuled (vt jaotist "Seadme
kirjeldus") näitavad, milline väli on vali‐
tud.
Nupp Funktsioon
Soojashoidmise aste
0 Välja lülitatud
8
www.electrolux.com
Nupp Funktsioon
1 - 9 Soojusastmed
(1 = madalaim soojusaste, 9 = kõrgeim soojusaste)
Kaheringilise keeduvälja lüliti
Pliidi kasutamine:
1.
Keerake nupp vajalikule soojusastmele.
2.
Toiduvalmistamise lõpetamiseks keerake
nupp väljas-asendisse.
Automaatne kiirkuumutuse funktsioon
Kehtib ainult pliitidele, millel on auto‐
maatse kiirkuumutuse funktsioon.
Automaatse kiirkuumutuse funktsioon kuumutab
keeduvälja mõnda aega täisvõimsusel.
Automaatse kiirkuumutuse käivitamiseks:
1.
Keerake keeduvälja nuppu päripäeva nii
kaugele kui võimalik (kõrgeimast kuumu‐
sastmest kaugemale).
2.
Valige kohe sobiv soojusaste.
3.
Funktsiooni väljalülitamiseks keerake nupp
väljas-asendisse.
5.6 Topeltvälja kasutamine
ETTEVAATUST
Topeltvälja aktiveerimiseks keerake
nuppu päripäeva. Ärge keerake üle väl‐
jalülitusasendi.
1.
Keerake nupp päripäeva asendile 9.
2.
Keerake nupp aeglaselt sümbolile , kuni
kuulete klõpsatust.
Kaks keeduvälja on sisse lülitatud.
3.
Vajaliku soojusastme valimiseks vt "Soojus‐
astmed".
6. KELLA FUNKTSIOONID
Kella funktsioon Rakendus
Kellaaeg Aja kuvamiseks, määramiseks või muutmiseks.
Minutilugeja Pöördloenduse seadistamiseks. See funktsioon ei mõjuta ahju
tööd.
Kestus Ahju tööaja määramiseks.
Lõpp Ahju funktsiooni väljalülitusaja määramiseks.
Funktsioone Kestus ja Lõpp
võib kasutada üheaegselt, kui soovite,
et seade automaatselt sisse ja välja lüli‐
tuks: esmalt valige Kestus
, seejärel
Lõpp
.
6.1 Kella funktsioonide valimine
hr minhr min
1.
Kestuse ja Lõpu valimiseks valige ahju
funktsioon ja temperatuur. Minutilugeja pu‐
hul pole see vajalik.
EESTI 9
2.
Vajutage järjest valikunuppu, kuni vajaliku
kellafunktsiooni indikaator hakkab vilkuma.
3.
Vajutage + või - vajaliku kellafunktsiooni va‐
limiseks.
Näidikul kuvatakse valitud kellafunktsiooni
indikaator. Kui määratud aeg saab täis, hak‐
kab indikaator vilkuma ja kaks minutit kõlab
helisignaal.
Funktsioonide Kestus ja Lõpp puhul lüli‐
tub ahi automaatselt välja.
4.
Vajutage nuppu, et signaal välja lülitada.
5.
Seadme väljalülitamiseks keerake ahju‐
funktsioonide nupp ja temperatuurinupp väl‐
jas-asendisse.
6.2 Kella funktsioonide tühistamine
1.
Vajutage järjest valikunuppu, kuni vajaliku
funktsiooni indikaator hakkab vilkuma.
2.
Vajutage ja hoidke nuppu -.
Mõne sekundi pärast lülitub kella funktsioon
välja.
7. TARVIKUTE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
7.1 Ahjutarvikute sissepanek
Sügaval pannil ja traatrestil on külgservad. Need
servad ja juhtlattide kuju aitavad vältida küpse‐
tusnõude libisemist.
Traatresti ja sügava panni üheaegne sisestamine
Pange traatrest sügava panni peale. Lükake sü‐
gav pann ühe ahjutasandi juhtlattide vahele.
10
www.electrolux.com
7.2 Teleskoopsiinid – ahjutarvikute sisestamine
Paigutage küpsetusplaat või sügav pann tele‐
skoopsiinidele.
Paigutage traatrest teleskoopsiinidele, nii et selle
jalad on suunatud allapoole.
Kõrge serv traatresti ümber takistab ah‐
junõude mahalibisemist.
7.3 Traatresti ja sügava panni üheaegne sisestamine
Pange traatrest sügava panni peale. Pange traa‐
trest ja sügav pann teleskoopsiinidele.
8. LISAFUNKTSIOONID
8.1 Jahutusventilaator
Seadme töö ajal lülitub jahutusventilaator auto‐
maatselt sisse, et hoida seadme pinnad jaheda
na. Kui lülitate seadme välja, jääb jahutusventi‐
laator tööle, kuni seade on maha jahtunud.
EESTI 11
8.2 Mehaaniline ukselukk
Seadme ostmise ajal ei ole ukselukk sisse lülita‐
tud.
Ukseluku sisselülitamiseks: tõmmake ukselukku
väljapoole, kuni see kohale lukustub.
Ukseluku väljalülitamiseks: lükake ukselukk taga‐
si uksepaneeli.
Seadme ukse avamine.
1.
Lükake ja hoidke ukselukku.
2.
Avage uks.
Ärge vajutage elektroonilist ukselukus‐
tust seadme ukse sulgemise ajal!
Seadme väljalülitamisel mehaaniline uk‐
selukk välja ei lülitu.
9. VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
9.1 Toidu valmistamise näited pliidile
Tabelis toodud andmed on ainult orientiirid.
Soo‐
jusas‐
te
Kasutamine: Aeg Näpunäited
1 Valmistatud toidu soojas hoidmiseks. vastavalt
vajaduse
le
Pange nõule kaas peale.
1-2 Hollandi kastme valmistamiseks ning
või, šokolaadi ja želatiini sulatamiseks.
5 - 25 min Aeg-ajalt segage.
1-2 Kohevate omlettide ja küpsetatud mu‐
nade valmistamiseks.
10 - 40
min
Valmistage kaane all.
2-3 Riisi- ja piimatoitude valmistamiseks ja
valmistoitude soojendamiseks.
25 - 50
min
Lisage vedelikku kaks korda nii
palju kui riisi. Segage piimatoite
poole peal.
12
www.electrolux.com
Soo‐
jusas‐
te
Kasutamine: Aeg Näpunäited
3-4 Juurvilja, kala ja liha aurutamiseks. 20 - 45
min
Lisage paar supilusikatäit vede‐
likku.
4-5 Kartulite aurutamiseks. 20 - 60
min
Kasutage maks ¼ l vett 750 g
kartulite kohta.
4-5 Suuremate toidukoguste, hautiste ja
suppide valmistamiseks.
60 - 150
min
Lisage maksimaalselt 3 l vett.
6-7 Eskalopi, vasikalihast cordon bleu,
karbonaadi, kotlettide, vorstide, mak‐
sa, munade, pannkookide ja sõõrikute
kergeks praadimiseks ning keedutaig‐
na valmistamiseks.
vastavalt
vajaduse
le
Pöörake poole aja möödudes.
7-8 Praekartulite, seljatükkide, praelõiku‐
de tugevaks praadimiseks.
5 - 15 min Pöörake poole aja möödudes.
9 Suurte koguste vee ja pasta keetmiseks, liha pruunistamiseks (guljašš, pajapraad),
friikartulite valmistamiseks.
Tabelites esitatud temperatuurid ja küp‐
setusajad on ainult soovituslikud. Täp‐
semalt sõltuvad need retseptist ning ka
sutatava tooraine kvaliteedist ja kogus‐
test.
9.2 Küpsetamine
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt kui teie
varasem seade. Kohandage oma tavapärased
seaded (temperatuur, küpsetusajad) ja ahjuta‐
sandid vastavalt tabelites toodud väärtustele.
Pikema küpsetusaja puhul võite ahju umbes
10 minutit enne küpsetusprogrammi lõppu väl‐
ja lülitada ja kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate külmutatud toitu, võivad ahjus ole‐
vad plaadid küpsetamise ajal kõverduda. Kui
plaadid jälle maha jahtuvad, taastub esialgne ku‐
ju.
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel kasutamisel soovitatakse kasutada
madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat seadistust ei
leia, siis kasutage mõnda muud, mis oleks
võimalikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel ahjuta‐
sandil, võib küpsetusaega 10 – 15 minuti võrra
pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja küpseti‐
sed ei pruunistu algul alati võrdselt. Sel juhul
ärge temperatuuri seadistust muutke. Erinevu‐
sed kaovad küpsetamise ajal.
9.3 Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole piisavalt
pruunistunud.
Vale ahjutasand.
Pange kook madalamale ah‐
jutasandile.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks.
Ahju temperatuur on liiga kõr‐
ge.
Järgmisel küpsetamisel valige
veidi madalam ahju tempera‐
tuur.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks.
Küpsetusaeg on liiga lühike.
Määrake pikem küpsetusaeg.
Kõrgema temperatuuri valimi‐
sel ei saa küpsetusaega lü‐
hendada.
EESTI 13
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks.
Taignas on liiga palju vedelik‐
ku.
Kasutage vähem vedelikku.
Pöörake tähelepanu segami‐
saegadele, eriti siis, kui kasu
tate taignasegajat.
Kook on liiga kuiv.
Ahju temperatuur on liiga ma‐
dal.
Järgmisel küpsetamisel valige
kõrgem ahju temperatuur.
Kook on liiga kuiv. Küpsetusaeg on liiga pikk.
Järgmisel küpsetamisel valige
lühem küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt.
Ahju temperatuur on liiga kõr‐
ge ja küpsetusaeg liiga lühike.
Valige madalam ahju tempe‐
ratuur ja pikem küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt. Taigen pole ühtlaselt jaotatud.
Laotage taigen ühtlaselt küp‐
setusplaadile.
Kook ei saa antud küpsetusa‐
jaga valmis.
Ahju temperatuur on liiga ma‐
dal.
Järgmisel küpsetamisel valige
veidi kõrgem ahju tempera‐
tuur.
9.4 Küpsetamine ühel ahjutasandil:
Küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)
Gugelhupf / nup‐
susai
Pöördõhk 1 150 - 160 50 - 70
Madeira kook /
puuviljakoogid
Pöördõhk 1 140 - 160 70 - 90
Fatless sponge
cake / rasvavaba
keeks
Pöördõhk 2 140 - 150 35 - 50
Fatless sponge
cake / rasvavaba
keeks
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
2 160 35 - 50
Koogipõhi – mu‐
retaignast
Pöördõhk 2
170 - 180
1)
10 - 25
Koogipõhi –
keeksitaignast
Pöördõhk 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / õuna‐
kook (2 vormi, Ø
20 cm, paiguta‐
tud diagonaal‐
selt)
Pöördõhk 2 160 60 - 90
Apple pie / õuna‐
kook (2 vormi, Ø
20 cm, paiguta‐
tud diagonaal‐
selt)
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
1 180 70 - 90
14
www.electrolux.com
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)
Juustukook Ülemine + alu‐
mine kuumutus
1 170 - 190 60 - 90
1)
Eelsoojendage ahi.
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)
Pärmitainast
kringel / pärg
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3 170 - 190 30 - 40
Jõulukook Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
2
160 - 180
1)
50 - 70
Leib (rukkileib):
1.
Küpsetami‐
se esimene
pool.
2.
Küpsetami‐
se teine
pool.
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Tuuletaskud/
ekleerid
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
190 - 210
1)
20 - 35
Rullbiskviit Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
180 - 200
1)
10 - 20
Kuiv purukook ördõhk 3 150 - 160 20 - 40
Mandlikook/suh‐
krukoogid
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
190 - 210
1)
20 - 30
Puuviljakoogid
(pärmitaignast/
keeksitaignast)
2)
Pöördõhk 3 150 35 - 55
Puuviljakoogid
(pärmitaignast/
keeksitaignast)
2)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3 170 35 - 55
Muretaignast
puuviljakoogid
Pöördõhk 3 160 - 170 40 - 80
Õrna kattega (nt
kohupiim, koor,
keedukreem)
pärmitaignaküp‐
setised
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Eelsoojendage ahi.
2)
Kasutage sügavat panni.
EESTI 15
Küpsised
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)
Muretainast küp‐
sised
Pöördõhk 3 150 - 160 10 - 20
Short bread / Lii‐
vaküpsised/soo‐
lapulgad
Pöördõhk 3 140 20 - 35
Short bread / Lii‐
vaküpsised/soo‐
lapulgad
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
160
1)
20 - 30
Keeksitainast
küpsised
Pöördõhk 3 150 - 160 15 - 20
Munavalgest
küpsetised / be‐
see
Pöördõhk 3 80 - 100 120 - 150
Makroonid Pöördõhk 3 100 - 120 30 - 50
Pärmitaignast
küpsised
Pöördõhk 3 150 - 160 20 - 40
Lehttaignaküpse‐
tised
Pöördõhk 3
170 - 180
1)
20 - 30
Saiakesed Pöördõhk 3
160
1)
10 - 25
Saiakesed
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
väikesed koogid
(20 tk küpsetus‐
plaadil)
Pöördõhk 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
väikesed koogid
(20 tk küpsetus‐
plaadil)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
170
1)
20 - 30
1)
Eelsoojendage ahi.
Vormiroad ja gratäänid
Toit Ahju funktsioon Ahjutasand
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)
Pastavorm
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 180 - 200 45 - 60
Lasanje
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 180 - 200 25 - 40
Aedviljagratään
1)
Turbogrill või
pöördõhk
1 160 - 170 15 - 30
16
www.electrolux.com
Toit Ahju funktsioon Ahjutasand
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)
Juustukattega
baguette'id
Turbogrill või
pöördõhk
1 160 - 170 15 - 30
Magusad vormi‐
road
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 180 - 200 40 - 60
Kalavormid
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 180 - 200 30 - 60
Täidetud köögi‐
viljad
Turbogrill või
pöördõhk
1 160 - 170 30 - 60
1)
Eelsoojendage ahi.
9.5 Küpsetamine mitmel tasandil
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp
Pöördõhk
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)Ahjutasand
2 riiulitasandit 3 riiulitasandit
Tuuletaskud/
ekleerid
1 / 4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Kuiv purukook 1 / 4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Eelsoojendage ahi.
Küpsised/small cakes/väikesed koogid/küpsetised/saiakesed
Küpsetise tüüp
Pöördõhk
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)Ahjutasand
2 riiulitasandit 3 riiulitasandit
Muretainast küp‐
sised
1 / 4 1 / 3 / 5 150 - 160 20 - 40
Short bread/liiva‐
küpsised/soola‐
pulgad
1 / 4 1 / 3 / 5 140 25 - 50
Keeksitaignast
küpsised
1 / 4 - 160 - 170 25 - 40
Munavalgest
küpsetised / be‐
seed
1 / 4 - 80 - 100 130 - 170
Makroonid 1 / 4 - 100 - 120 40 - 80
Pärmitaignast
küpsised
1 / 4 - 160 - 170 30 - 60
Lehttaignaküpse‐
tised
1 / 4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Saiakesed 1 / 4 - 180 30 - 55
EESTI 17
Küpsetise tüüp
Pöördõhk
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)Ahjutasand
2 riiulitasandit 3 riiulitasandit
Small cakes /
väikesed koogid
(20 tk küpsetus‐
plaadil)
1 / 4 -
150
1)
25 - 40
1)
Eelsoojendage ahi.
9.6 Pitsarežiim
Küpsetise tüüp Ahjutasand Temperatuur °C Aeg (min.)
Pitsa (õhuke põhi)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pitsa (erinevate lisan
ditega)
2 180 - 200 20 - 30
Tordid 1 180 - 200 40 - 55
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Šveitsi juustupirukas 1 170 - 190 45 - 55
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 60
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Hapendamata leib
2
230 - 250
1)
10 - 20
Lehttaignaküpsetis
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pit
sataoline Elsassi
roog)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Vene pirukad (calzo‐
ne vene versioon)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Eelsoojendage ahi.
2)
Kasutage sügavat panni.
9.7 Röstimine
Kasutage röstimisel kuumakindlaid ahjunõusid
(vt tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib röstida sügaval pannil
(kui see on olemas) või sügava panni kohale
asetatud traatrestil.
Taisest lihast praadide röstimisel kasutage
kaanega röstimisvorme. Nii jääb liha mahla‐
sem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruunis‐
tamist või krõbedat koorikut, võiks valmistada
kaaneta röstimisvormis.
Soovitame ahjus küpsetada liha ja kala, mis
kaalub vähemalt 1 kg.
Kui soovite vältida lihamahlade ja rasva panni
külge kõrbemist, siis pange panni veidi vede‐
likku.
Vajadusel pöörake liha ümber (pärast 1/2–2/3
küpsetusaja möödumist).
Kastke suuri praade ja linnuliha praeleemega
mitu korda röstimise jooksul. Nii saate pare‐
mad röstimistulemused.
Võite seadme umbes 10 minutit enne röstimi‐
saja lõppemist välja lülitada ja jääkkuumust
kasutada.
18
www.electrolux.com
9.8 Küpsetamine turbogrilliga
Veiseliha
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi‐
oon
Ahjutasand
Temperatuur
°C
Aeg (min.)
Pajapraad 1 - 1,5 kg
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 230 120 - 150
Rostbiif või filee:
väheküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
190 - 200
1)
5 - 6
Rostbiif või filee:
poolküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
180 - 190
1)
6 - 8
Rostbiif või filee:
täisküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Eelsoojendage ahi.
Sealiha
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi‐
oon
Ahjutasand
Temperatuur
°C
Aeg (min.)
Abatükk / kael /
kints
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 90 - 120
Karbonaad / ribi‐
praad
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 170 - 180 60 - 90
Pikkpoiss 750 g - 1 kg Turbogrill 1 160 - 170 50 - 60
Seakoot (eelval‐
mistatud)
750 g - 1 kg Turbogrill 1 150 - 170 90 - 120
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ahjutasand Temperatuur
°C
Aeg (min.)
Röstitud vasi‐
kaliha
1 kg Turbogrill 1 160 - 180 90 - 120
Vasikakoot 1,5 - 2 kg Turbogrill 1 160 - 180 120 - 150
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ahjutasand Temperatuur
°C
Aeg (min.)
Lambakoot /
Röstitud lam‐
baliha
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 150 - 170 100 - 120
Lamba selja‐
tükk
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 40 - 60
EESTI 19
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ahjutasand Temperatuur
°C
Aeg (min.)
Jänese selja‐
tükk/koot
kuni 1 kg Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1
230
1)
30 - 40
Uluki selja‐
tükk
1,5 - 2 kg Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 210 - 220 35 - 40
Uluki kintsu‐
tükk
1,5 - 2 kg Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 180 - 200 60 - 90
1)
Eelsoojendage ahi.
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ahjutasand Temperatuur
°C
Aeg (min.)
Linnuliha
portsjonitükid
200-250 g/tk Turbogrill 1 200 - 220 30 - 50
Pool kana 400-500 g/tk Turbogrill 1 190 - 210 35 - 50
Kana, broiler 1 - 1,5 kg Turbogrill 1 190 - 210 50 - 70
Part 1,5 - 2 kg Turbogrill 1 180 - 200 80 - 100
Hani 3,5 - 5 kg Turbogrill 1 160 - 180 120 - 180
Kalkun 2,5 - 3,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 120 - 150
Kalkun 4 - 6 kg Turbogrill 1 140 - 160 150 - 240
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ahjutasand Temperatuur
°C
Aeg (min.)
Kala, terve 1 - 1,5 kg Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 210 - 220 40 - 60
9.9 Grill
Kasutage grillimisel alati kõrgeimat temperatuuri‐
seadet.
Paigutage rahjuriiul grillimistabelis soovitatud
riiulitasandile.
Kõige alumisele tasandile asetage alati pann ras‐
va kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või kalatükke.
Enne grillimist soojendage tühja ahju alati eelne‐
valt 5 minutit.
ETTEVAATUST
Grillimisel peab ahju uks olema alati su‐
letud.
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EON3430AAX Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend