14
Toiduainete õige säilitamine
Külmiku tõhusaks kasutamiseks tuleb arvestada alljärgnevaga:
● Külmikusse ei tohi panna sooje toite või vedelikke.
● Toiduained peavad olema kaetud või sisse pakitud.
● Toiduaineid tuleb hoida nii, et õhk pääseks vabalt ringlema.
Järgnevalt mõned praktilised nõuanded:
Liha (kõik liigid) pakkige plastkilesse ja asetage klaasriiulile, mis asetseb köögiviljakarbi
(-karpide) peal.
Selles kohas saab liha hoida maksimaalselt 1–2 päeva.
Keedetud toiduaineid, vaagnaid külmlauaroogadega jne tuleb hoida kinnikaetult.
Neid võib asetada suvalisele hoiupinnale.
Puu- ja köögivili: asetada köögiviljakarpi pärast karbi koristamist ja pesemist
Või ja juust: hoida spetsiaalsetes nõudes või õhuga kokkupuutumise vältimiseks
pakkida alumiiniumfooliumisse või plastkilesse.
Pudelipiim: hoida hästi suletuna siseuksel olevas pudelilaekas
Banaane, kartuleid, sibulaid ja küüslauku ei tuleks külmikus hoida pakkimata.
Külmutamine ja sügavkülmikus hoidmine
Sügavkülmutuskambris saate hoida sügavkülmutatud toiduaineid ja külmutada värskeid
toiduaineid.
Tähelepanu!
● Enne toiduainete külmutamist peab temperatuur sügavkülmutuskambris olema -18 °C
või alla selle.
● Järgige tüübisildil toodud andmeid külmutusvõime kohta. Külmutusvõime on värskete
toiduainete maksimaalne kogus, mida on võimalik 24 tunni jooksul külmutada.
Kui külmutate toiduaineid mitmel päeval järjest, külmutage korraga ainult 2/3 kuni ¾ tüü-
bisildil näidatud kogusest. Saavutate parema tulemuse, kui toiduained külmuvad kiiresti
kuni oma keskkohani.
● Sooje toiduaineid tuleb enne külmutamist lasta jahtuda.
Soojus põhjustab jää intensiivsemat tekkimist ning suurendab energiakulu.
● Võtke arvesse ostetud sügavkülmutatud toiduainete säilitus- või säilivusaegu.
● Kord juba ülessulatatud toiduaineid ei tohi ilma täiendava töötlemiseta (küpsetamist/
keetmist valmisroaks) mitte mingil juhul uuesti külmutada.
● Põlevaid gaase või vedelikke sisaldavad nõud võivad külma toimel muutuda ebatihedaks.
Plahvatusoht! Ärge hoidke külmikus põlevaid aineid sisaldavaid nõusid, näiteks aerosool-
balloone, välgumihklite täitekassette jne.
● Pudeleid ja purke ei tohi hoida sügavkülmutuskambris. Need võivad sisu külmumisel
lõhkeda – süsihappe sisaldamise korral koguni plahvatada! Ärge pange limonaadi,
mahlu, õlut, veini, šampanjat jne sügavkülmutuskambrisse.
Erand: kõrgeprotsendilisi alkohoolseid jooke tohib sügavkülmutuskambris hoida.
● Kõik toiduained tuleb enne külmutamist õhutihedalt pakkida, et need ei kuivaks ära, ei
kaotaks maitset ja et nende maitse ei kanduks üle muudele sügavkülmutatud toiduainetele.