15
Külmutatud ja sügavkülmutatud toiduainete
külmutamine ja sügavkülmutamine
Antud seade kannab standardsümbolit 4 tärni
- see tähendab, et saate ise külmutada
värskeid toiduaineid ja valmistoite ning säilitada külmutatud ja sügavkülmutatud toiduaineid.
● Toiduaine külmutamine kujutab endast protsessi, mille käigus jahutatakse võimalikult
kiiresti aine sisetemperatuuri kuni -18 °C.
● Seadme sisselülitamisel ning pärast sulatamist soovitame oodata 2 tundi enne värskete
toiduainete sügavkülmiku sektsiooni panemist. Kui seade juba töötab, ei ole see ooteaeg
vajalik.
● Parimate tulemuste saavutamiseks peate arvesse võtma seadme külmutusvõimsust, s.t
maksimaalset värskete toiduainete hulka, mida on võimalik 24 tunni jooksul külmutada.
Külmutusvõimsus on märgitud seadme nimeplaadil. Kui külmutamine toimub järjest mitme
päeva vältel, ärge külmutage rohkem kui 2/3 või ¾ nimeplaadil lubatavast
külmutusvõimsusest.
● Kui kasutate maksimaalset külmutusvõimet, vajutage kiirkülmutuse nupule 24 tundi enne
värskete toiduainete külmikusse panemist. Pärast 52 tundi lülitub kiirkülmusus
automaatselt välja ning märgutuli kustub.
Väikeste koguste toiduainete (kuni 3 kg) külmutamiseks ei ole tarvis vajutada
kiirkülmutamise nupule.
1. Asetage värsked toiduained külmutamiseks seadme ülemistesse kambritesse (1) ja (2).
Sügavkûlmutatud ja külmutatud toiduainete säilitamine
NB!
● Sügavkülmutatud ja külmutatud toiduainete säilitamiseks peab temperatuur
külmutuskambri sisemuses olema võrdne või alla -18 °C.
● Laske kuumadel toitudel enne külmikusse panemist jahtuda.
● Kontrollige külmutatud ja sügavkülmutatud toodete puhul tootmise kuupäeva ning pidage
kinni tootja märgitud säilitusperioodist.
● Üritage sügavkülmutatud ja külmutatud toiduaineid transportida kauplusest koju
võimalikult lühikese ajaga.
● Kasutage (võimaluse korral) isotermilisi kotte.
● Ärge avage külmakambri ust liiga tihti ning hoidke seda lahti ainult nii kaua, kui vaja.
Temperatuuri tõus võib vähendada oluliselt toiduainete säilimisaega.
● Ülessulatatud toiduaine peab tarbima võimalikult kiiresti ning seda ei tohi enam uuesti
külmutada, välja arvatud siis, kui seda on vahepeal küpsetatud.
● Ärge pange külmikusse tooteid, mis sisaldavad gaasi või tuleohtlikke vedelikke.
● Ärge pange külmikusse gaseeritud jookide pudeleid või purke, need võivad lõhki minna.
2. Kontrollige, et külmutatud ja sügavkülmutatud toiduainete pakend oleks terve ning et sellel
ei oleks niiskusejälgi, mis on esimesed märgid sulamisest.
NB! Ärge puudutage niiskete kätega jäätanud pindu ja külmutatud toiduaineid; ärge tarbige
teatud toiduaineid kohe pärast külmikust vâlja võtmist: nende säilitamiseks kasutatud väga
madal temperatuur võib põhjustada põletushaavu või naharebendeid.