AEG 4033V-EW Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
COMPETENCE 4033 V
Elektriahi
Kasutusjuhend
2
Kallid Kliendid!
Palun lugege käesolev kasutusjuhend hoolikalt läbi. Pöörake suurt tähelepanu peatükile ''Ohutus'', mille
leiate esimestelt lehekülgedelt. Palun hoidke käesolev kasutusjuhend alles, et saaksite hiljem mõne
teema juurde tagasi pöörduda. Andke kasutusjuhend edasi seadme võimalikule teisele omanikule.
Hoiatuskolmnurka ja/või sõnu (
Hoiatus!, Ettevaatust!, Tähelepanu!)
kasutatakse selliste juhiste
rõhutamiseks, mis on olulised Teie ohutuse või seadme funktsioneerimise huvides. Nimetatud juhiseid
tuleb kindlasti täita.
1
. Kujutatud sümbol annab Teile üksikasjalikku informatsiooni seadme käsitlemisest.
2. ...
3. ...
Käesoleva sümboli kõrvalt leiate lisainformatsiooni ja praktilisi nõuandeid seadme kasutamiseks.
Soovitused ja informatsioon seadme ökonoomseks ja ökoloogiliseks kasutamiseks on tähistatud
ristikheinalehega.
Juhul, kui seade ei tööta korralikult, leiate käesolevast kasutusjuhendist informatsiooni, kuidas vead ise
üles leida. Vaadake peatükki ''Mida teha, kui ...''.
Tehniliste probleemide korral on meie kohalik TEHASE KLIENDITEENINDUS alati valmis Teile oma abi
pakkuma (aadressid ja telefoninumbrid leiate peatükist ''Klienditeenindused'').
Samuti lugege hoolikalt peatükki ''Hooldus''.
3
SISUKORD
Kasutusjuhend...................................................................................................................... 4
Ohutusnõuded...................................................................................................................................................... 4
Utiliseerimine........................................................................................................................................................ 5
Seadme ülesehitus............................................................................................................................................... 6
Juhtpaneel.............................................................................................................................................................. 6
Pliidi pealispinna omadused .................................................................................................................................. 7
Ahju omadused ...................................................................................................................................................... 8
Ahju lisatarvikud ..................................................................................................................................................... 9
Sahtel ..................................................................................................................................................................... 9
Ahju funktsioonid............................................................................................................................................... 10
Enne seadme esmakordset kasutamist........................................................................................................... 10
Esmakordne puhastamine ................................................................................................................................... 10
Sobivad kastrulid.................................................................................................................................................. 10
Kuumaplaatide kasutamine .............................................................................................................................. 12
Toidu valmistamine kuumaplaatidel..................................................................................................................... 13
Kaheringilise/ovaalse kuumaplaadi sisselülitamine ............................................................................................. 13
Ahju kasutamine ................................................................................................................................................ 14
Rasvafiltri paigaldamine/eemaldamine ................................................................................................................ 14
Resti ja universaalse küpsetusplaadi kasutamine ............................................................................................... 14
Ahju sisse- ja väljalülitamine ................................................................................................................................ 15
Kasutamine, tabelid ja nõuanded..................................................................................................................... 16
Kastrulid ............................................................................................................................................................... 16
Toidu valmistamine .............................................................................................................................................. 17
Tüüpilised seadistused toidu valmistamiseks kuumaplaatidel........................................................................ 17
Küpsetamine ........................................................................................................................................................ 18
Küpsetustabelid .............................................................................................................................................. 20
Pirukad ja gratineeritud toidud ........................................................................................................................ 23
Külmutatud valmistoidud ................................................................................................................................... 23
Praadimine ........................................................................................................................................................... 24
Röstimistabel................................................................................................................................................... 25
Grillimine .............................................................................................................................................................. 27
Grillimistabel.................................................................................................................................................... 27
Sulatamine ........................................................................................................................................................... 28
Sulatamistabel ................................................................................................................................................ 28
Konserveerimine .................................................................................................................................................. 29
Konserveerimisajad ........................................................................................................................................ 29
Puhastamine ja hooldus.................................................................................................................................... 30
Korpus.................................................................................................................................................................. 30
Seadme välispind................................................................................................................................................. 31
Seadme sisepind.................................................................................................................................................. 31
Tarvikud ............................................................................................................................................................... 31
Külgedel asuvad metallraamid............................................................................................................................. 32
Ahju tuli................................................................................................................................................................. 32
Grillelemendid ...................................................................................................................................................... 33
Ahju uks ............................................................................................................................................................... 33
Sahtel ................................................................................................................................................................... 34
Mida teha, kui ... ................................................................................................................................................. 35
Spetsiaalsed tarvikud ........................................................................................................................................ 35
Paigaldamine ja ühendamine............................................................................................. 37
Paigaldamine ....................................................................................................................................................... 37
Seadme joondamine ....................................................................................................................................... 37
Tehnilised andmed............................................................................................................................................... 38
Seadused, standardid, direktiivid ......................................................................................................................... 38
Ohutusnõuded paigaldajale ................................................................................................................................. 39
Teenindus............................................................................................................................ 39
4
KASUTUSJUHEND
Ohutusnõuded
Uut seadet võib kokku panna ja vooluvõrku ühendada ainult selleks
volitatud mehhaanik.
Palun järgige käesolevat kasutusjuhendit, sest vastasel korral ei kata garantii tekkida võivaid kahjustusi.
Firma AEG elektriliste seadmete ohutus vastab kehtivatele tehnilistele standarditele ja Saksamaa
seadusele, mis käsitleb elektriseadmete ohutust. Ülalöeldule vaatamata loeme enda, kui valmistaja,
kohuseks informeerida Teid järgmistest ohutusnõuetest.
Üldine ohutus
Seadme läheduses asuvate elektriliste seadmete ühendamisel vooluvõrku olge ettevaatlikud.
Elektrijuhtmed ei tohi langeda kuumaplaatidele ega jääda kinni kuuma ahjuukse alla.
Ärge hoidke ahjus kergesti süttivaid aineid, mis võivad ahju sisselülitamisel süttida.
Ahju puhastamine auru või kõrgsurvepuhastajaga on ohutuse tõttu
keelatud.
Jõu kasutamine eelkõige esipaneeli klaasi servades võib klaasi purustada.
Kui kuumaplaatidele tekivad mõrad, praod või lõhed:
lülitage kõik kuumaplaadid välja,
keerake kuumaplaadi kaitse kohe välja,
teatage juhtunust kohe klienditeenindusele.
Küpsetades, röstides ja grillides muutub ahju uks kuumaks. Seepärast
hoidke alati väikesed lapsed
ahju uksest eemal.
Ülekuumenenud rasv ja õli võivad kergesti süttida. Toidu valmistamisel rasvas või õlis (näiteks
friikartulid) olge alati pliidi lähedal.
Alkoholi sisaldavate ainete kasutamisel ahjus võib tekkida kergesti süttiv segu alkoholist ja õhust.
Avage ahju uks ettevaatlikult. Ukse avamisel jälgige, et otseses läheduses ei oleks jääkaure, leeke või
lahtist tuld. Kui roog on valmis, lülitage ahi välja, ärge ahju ust avage ja jätke valminud toit ligikaudu 10-
15 minutiks ahju jahtuma.
Seadme
remonti
tohib teostada
ainult kvalifitseeritud teenindusinsener
. Ebaõige remont võib
tekitada tõsiseid kahjustusi. Kui Teie seade vajab remonti, pöörduge meie klienditeeninduse või
müügiesinduse poole.
Kui seade ei tööta korralikult, eemaldage kaitsmed või lülitage võimsuslüliti välja.
Sihtotstarbeline kasutamine
Käesolevat seadet tohib kasutada ainult selleks ettenähtud otstarbeks – toidu keetmiseks, röstimiseks
ja küpsetamiseks kodustes tingimustes.
Kasutage seadet ainult toidu valmistamiseks.
Ärge kasutage seadet ruumi kütmiseks.
Järgmiseid nõuandeid täites väldite seadme kahjustamist
Ärge kasutage pliidi pealispinda hoiupaigana. Sellega väldite pliidi klaaskeraamilise pinna
kahjustumise.
Kui suhkur või plastik puutub kokku pliidi kuuma pealispinnaga ja sulab üles, eemaldage tekkinud mass
otsekohe, kuni ta on veel kuum! Massi jahtudes võivad pliidi klaaskeraamilisele pealispinnale praod
tekkida.
Pliidi klaaskeraamiline pealispind ei ole tundlik temperatuuri kõikumise suhtes ja on väga robustne, kuid
mitte purunematu. Kõvad ja eriti teravad esemed võivad pliidi pealispinnale kukkudes pinda vigastada.
Kasutage ainult tasase, sileda põhjaga keedunõusid, mis ei ole karedad ega okkalised. Vastasel korral
võib nõude libisemine pliidil jäädavaid kriimustusi tekitada.
Ärge asetage kuumasid panne või kastruleid pliidi restile ja ärge katke pealispinda kaitsefooliumiga.
Ärge asetage panne või muid esemeid ahju auru väljapääsuava peale.
Ärge asetage alumiiniumfooliumit või plastikanumaid kuumaplaatidele ja ärge valmistage toitu
alumiiniumfooliumis või plastikanumates.
Ärge katke ahju alumiiniumfooliumiga ja ärge asetage küpsetusplaati või -anumat ahju põrandale,
5
vastasel korral võib akumuleerunud kuumus ahju emaili rikkuda.
Puhastage seade peale igat kasutamist. Toidupritsmeid on nii kergem eemaldada ja nad ei kõrbe ahju
pinnale.
Puuvilja mahl, mis võib küpsetusplaadilt nõrguda, jätab plekid, mida ei saa enam eemaldada. Väga
mahlaste kookide küpsetamiseks kasutage universaalset küpsetusplaati.
Ärge kunagi valage vett otse ahju, nii võite rikkuda emaili.
Ärge istuge ahju avatud uksel/sahtlil.
Ärge hoidke ahjus niiskeid toiduaineid.
Keskkonnasõbralik isolatsioon
Ahjule on tehases paigaldatud keskkonnasõbralik isolatsioon. Sõltumatute institutsioonide katsed
saastainete sisalduse määramiseks on näidanud, et nimetud isolatsioon on ohutu.
Utiliseerimine
Pakkematerjalide utiliseerimine
Kõik kasutatud pakkematerjalid on taaskasutatavad.
Plastikmaterjalid on tähistatud järgmiselt:
>PE< tähistab polüetüleeni, mida on kasutatud näiteks välispakendi juures ja pakendis asuvate
väikeste kilekottide valmistamiseks.
>PS< tähistab polüstüreenvahtu, mida on kasutatud näiteks vahetükkide valmistamiseks ja mis on
täielikult kloorfluorsüsinikuvaba.
Pappkast on valmistatud 80%-lt taaskasutatavast paberist
.
Kasutatud seadmete utiliseerimine
Kõik kasutatud seadmed tuleb keskkonnasäästmise eesmärgil korrektselt utiliseerida. Eelpoolöeldu
kehtib nii Teie vana seadme kohta, kui ka uue kohta, kui viimane kunagi kasutamiskõlbmatuks muutub.
Hoiatus!
Muutke vanad seadmed enne utiliseerimist kasutuskõlbmatuteks. Tõmmake elektripistik välja,
lõigake elektrijuhe pooleks ja kui seadmel on vedru- või polthinged, purustage või eemaldage viimased.
Nii võite kindlad olla, et lapsed ei saa mängides seadmesse kinni jääda (lämbumisoht!) või muudesse
ohtlikesse olukordadesse sattuda.
Utiliseerimisalane informatsioon
Seadet ei tohi visata majapidamisprahi hulka.
Kohalikust jäätmekäitlusosakonnast või nõukogust saate informatsiooni kogumiskuupäevade kohta või
muid kasulikke soovitusi.
Seadme võite viia ka AEG müügiesindusse, kes väikese lisatasu eest seadme ise utiliseerib.
6
Seadme ülesehitus
Juhtpaneel
Ahju võimsusindikaator Temperatuuri signaaltuli
Ahju funktsioonid
Temperatuuri valik Kuumaplaatide nupud
Ahju funktsioonid
Pööratavat nuppu kasutatakse ahju soovitud funktsiooni valimiseks. Valitud funktsioon on kirjutatud
nupust ülespoole.
Temperatuuri valik
Pööratavat nuppu kasutatakse ahju temperatuuri valimiseks. Valitud ahju temperatuur on kirjutatud
nupust ülespoole.
Ahju võimsusindikaator
Ahju võimsusindikaator süttib niipea, kui ahi või kuumaplaadid on sisselülitatud.
Temperatuuri signaaltuli
Temperatuuri signaaltuli põleb senikaua, kuni ahi kuumeneb ja kustub valitud temperatuuri saavutamisel.
Kuumaplaatide nupud
Pööratavad nupud kuumaplaatide sisselülitamiseks. Valitud kuumusaste on kirjutatud nupust ülespoole.
7
Pliidi pealispinna omadused
Ahju auru väljalaskeava
Ahjust tulev aur suunatakse pliidi pealispinna taga asuva toru kaudu otse tõmbeavasse.
Üheringiline kuumaplaat
Kuumaplaadi sisselülitamiseks ja temperatuuri
reguleerimiseks kasutage juhtpaneelil asuvat vastavat
nuppu.
Kaheringiline ja ovaalne kuumaplaat
Kaheringilise ja ovaalse kuumaplaadi kuumutusala saab
reguleerida vastavalt panni põhja diameetrile.
Jääkkuumuse signaaltuli
Igal pliidi klaaskeraamilisel plaadil on signaaltuli, mis
süttib siis, kui vastav plaat on kuum. Kui plaat on maha
jahtunud, kustub ka tuli. Seni, kuni tuli põleb, saab
plaadilt õhkavat kuumust ära kasutada.
Ahju auru väljalaskeava
Üheringiline kuumaplaat
Ovaalne kuumaplaat
Kaheringiline kuumaplaat
Üheringiline kuumaplaat
Neljakandiline jääkkuumuse signaaltuli
8
Ahju omadused
Restide asetus
Ahju mõlemal küljel on metallraamid, kuue resti
sisselükkamiseks. Pange
tähele, et restide kõrgust loetakse ülevalt alla.
Libisemisvastane konstruktsioon
Kõik sisselükatavad restid on varustatud libisemisvastase
konstruktsiooniga, mis ei võimalda reste eksikombel välja
tõmmata.
Resti sisselükkamisel peab libisemisvastane
konstruktsioon jääma tahapoole.
Rasvafilter
Teie seadmega kaasas olev rasvafilter kaitseb ahju
tagaseinas asuvat ventilaatorit määrdumise eest.
Katmata toidu
röstimisel
kuuma õhu või rothitherm-
funktsiooniga, kas siis restil, universaalsel
küpsetusplaadil või röstimisanumas, kasutage alati filtrit.
9
Ahju lisatarvikud
Ahjuga on kaasas järgmised tarvikud:
Küpsetusplaat
Küpsetusplaati kasutatakse kookide ja küpsiste
küpsetamiseks.
Mitmeotstarbeline rest
Restile saab asetada mitmesugused nõud, koogivormid,
röstitavad ja grillitavad toiduained.
Universaalne küpsetusplaat
Kasutatakse mahlaste kookide või röstide jaoks või
küpsetusplaadina või rasvakogumisalusena.
Sahtel
Ahju ukse all on väljatõmmatav sahtel, mida kasutatakse
nõude ja tarvikute hoidmiseks.
HOIATUS:
Kui ahi on töös, võib sahtel väga kuumaks
muutuda. Seepärast ärge hoidke sahtlis süttimisohtikke
esemeid, näiteks:
puhastusvahendeid,
kilekotte,
pajakindaid,
paberit, jne.
Sahtlis ei tohi mingil juhul hoida ahju
puhastamiseks ettenähtud pihusteid!
10
Ahju funktsioonid
Ahjul on järgmised funktsioonid:
Ringleva kuuma õhuga küpsetamine
Ringleva kuuma õhuga küpsetamine on eriti sobiv
mitmel tasandil
üheaegseks
küpsetamiseks
.
Ahju temperatuur on üldjuhul 20-40° C tavalisest madalam.
Kuumutamine toimub ringikujulise küttekeha ja osaliselt ka ahju altpoolt tuleva kuumuse abil. Lisaks
tagab ahju tagaseinas olev ventilaator kuuma õhu pideva ringlemise ahjus. Toitu kuumutatakse igast
küljest.
Tavapärane küpsetamine
Tavapärane küpsetamine sobib
küpsetamiseks
ja
röstimiseks ühel tasandil korraga.
Alt ja ülevalt tulev kuumus jaotub toidule ühtlaselt.
Rothitherm
Rothitherm sobib eriti hästi suuremate lihatükkide või ulukiliha
grillimiseks
ja
röstimiseks
ühel tasandil
korraga. Nimetatud funktsioon sobib ka
gratineerimiseks
ja
pruunistamiseks.
Grilli kuumaelement ja ventilaator töötavad korraga.
Kiire eelsoojendamine
Lisafunktsiooni ''Kiire eelsoojendamine'' abil saate
tühja ahju
eelnimetatud funktsioonide kasutamiseks
väga kiiresti eelsoojendada.
Kiire eelsoojenemise tagamiseks töötavad mitu kuumaelementi korraga.
Pitsa & sarnased küpsetised
Nimetatud funktsiooni abil võite
küpsetada
kooke ühel tasandil korraga. Lisaks sobib antud funktsioon
ka roogade valmistamiseks, mis vajavad intensiivsemat pruunistumist ja krõbedamat põhja. Näiteks
pitsad ja pitsaga sarnased küpsetised, peekoni- ja juustupirukas Lorraine, juustukoogid, jne.
Ahju temperatuur on üldjuhul 20-40° C tavalisest madalam.
Kasutatakse tavapärast kuumutust, ka ventilaator töötab.
Grillimine
Grillimisfunktsioon sobib ideaalselt õhemate roogade, näiteks õhukesed lihaviilud, kotletid, kala ja
röstsai,
grillimiseks
ja
saia/leiva röstimiseks.
Kuumus tuleb grilli kuumaelemendist, mis asub ahju ülaosas.
Sulatamine
Ahju sulatamisfunktsioon võimaldab Teil
sulatamist ühtlaselt alustada
või
sulatada,
näiteks kooke,
koorejäätist, leiba, puuvilju või teisi tundlikke toiduaineid.
Antud funktsiooni puhul töötab ainult ventilaator, kuumutamist ei toimu.
11
Enne seadme esmakordset kasutamist
Esmakordne puhastamine
Korpus
Võimalike tootmisjääkide eemaldamiseks seadmelt puhastage klaaskeraamilised pinnad niiske lapiga ja
hõõruge kuivaks.
Ahi
Enne ahju esmakordset kasutamist puhastage ahi hoolikalt. Puhastamise lihtsustamiseks lülitage ahju
tuli sisse.
1.
Seadke ahju tule lülititi asendisse.
2.
Eemaldage ahjust kõik tarvikud , mõlemal küljel asuvad metallraamid ja peske sooja vee ning
pesemisvahendi lahusega.
3.
Peske ahju sisepind samuti sooja vee ja pesemisvahendi lahusega ning kuivatage.
4.
Seadme esipaneeli puhastamiseks kasutage ainult niisket lappi.
Tähelepanu!
Ärge kasutage söövitavaid või abrasiivseid puhastusaineid! Võite rikkuda ahju pinna.
Sobivad nõud
Õigete nõude kasutamisega väldite seadme rikkumist.
Nõu põhi peaks olema võimalikult paks ja ühetasane. Kareda põhjaga nõud võivad libisemisel pliidi
pealispinda kriimustada.
Valumetallist või karedate ning teravate servadega nõud võivad tekitada jäädavaid kriimustusi.
Tähelepanu!
Ärge kuumutage tühje nõusid! Nõu põhjad võivad jäädavalt kahjustuda ja võite rikkuda
pliidi klaaskeraamilise pinna.
12
Kuumaplaatide kasutamine
Kuumaplaadid võivad sisselülitamisel veidi häält tekitada, mis on iseloomulik pliidi kõikidele
klaaskeraamilistele kuumaplaatidele ja mis ei mõjuta seadme tööomadusi ega eluiga.
Kuumaplaatide nupud
Temperatuuri valik
Astmete 1-9 abil saate valida 14-e erineva temperatuuri vahel (kaasa arvatud vahepealsed valikud).
Astmete 2-7 puhul saate valida ka vahepealse temperatuuri. Vahepealseid valikuvõimalusi tähistavad
numbrite vahel asuvad täpid.
1 = madalaim temperatuur
9 = kõrgeim temperatuur
= kaheringiline kuumaplaat/ovaalne kuumaplaat on sisselülitatud
13
Toidu valmistamine kuumaplaatidel
1.
Kuumaplaadi kasutamiseks vajuta kuumaplaadi
nupule. Nupp tõuseb veidi ülespoole.
2.
Niipea, kui moodustub aur või kui õli on kuum, seadke
temperatuur vajadusel vastavaks ja jätkake toidu
valmistamist.
3.
Toidu valmistamise lõpetamiseks keerake nupp tagasi
0-asendisse.
Jääkkuumuse ärakasutamiseks lülitage kuumaplaat välja
ligikaudu 5-10 minutit enne toidu valmistamise
lõpetamist. Sel viisil säästate elektrienergiat.
Kaheringilise/ovaalse kuumaplaadi sisselülitamine
1.
Pöörake kaheringilise/ovaalse kuumaplaadi nupp
päripäeva. Keerake nupp üle sümboli ja üle kerge
takistuse lõpuni, mis on selgelt äratuntav.
2.
Toidu valmistamise alustamiseks keerake nupp
seejärel tagasi soovitud asendisse.
3.
Toidu valmistamise lõpetamiseks keerake nupp tagasi
''off'' (väljalülitamine) asendisse.
Kaheringilise/ovaalse kuumaplaadi kasutamisel järgmisel korral tuleb suurem plaat uuesti sisse lülitada.
14
Ahju kasutamine
Rasvafiltri paigaldamine/eemaldamine
Kasutage rasvafiltrit alati, kui r
östite
katmata toitu kas restil, universaalsel küpsetusplaadil või kaaneta
röstimisanumas.
Rasvafiltri paigaldamine
Hoidke rasvafiltrit käes selleks ettenähtud ribast ja
sisestage ülalt allapoole liigutusega kaks elementi ahju
tagaseinas asuvasse avasse (ventilaatori ava) .
Rasvafiltri eemaldamine
Võtke rasvafiltril asuvast ribast kinni ja eemaldage
ülespoole tõmmates.
Resti ja universaalse küpsetusplaadi kasutamine
Kõikide sisselükatavate tarvikute paremal ja vasakul pool
on väike väljaulatuv osa, mille eesmärgiks on takistada
restide ja plaatide juhuslikku väljalibisemist. Restide
sisselükkamisel peab nimetatud väljaulatuv osa jääma
allapoole.
Resti sisestamine
Resti
sisestamisel peavad kaks juhtrööbast ülespoole
jääma. Libisemisvastane konstruktsioon peab jääma
allapoole ja asuma resti tagaosas.
Resti ja küpsetusplaadi sisestamine
Kui
resti
ja
küpsetusplaati
koos kasutada, tuleb resti
libisemisvastane konstruktsioon ettevaatlikult
küpsetusplaadi juhtrööbastesse lükata.
Libisemisvastane
konstruktsioon
Juhtrööpad
15
Ahju sisse- ja väljalülitamine
1.
Valige soovitud funktsioon nupu ''Ahju funktsioonid'' abil.
2.
Valige soovitud temperatuur nupu ''Temperatuuri valik'' abil.
Ahju võimsusindikaator Temperatuuri signaaltuli
Ahju funktsioonid Temperatuuri valik
Ahju võimsusindikaator põleb seni, kuni kasutatakse kas ahju või kuumaplaate.
Temperatuuri signaaltuli põleb seni, kuni ahi soojeneb ja kustub kohe, kui on saavutatud valitud
temperatuur.
3.
Ahju väljalülitamiseks pöörake nupud ''Ahju funktsioonid'' ja ''Temperatuuri valik'' 0- asendisse.
16
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
Nõud
Mida kvaliteetsemad on nõud, seda paremad on tulemused.
Hea anuma tunnete ära põhja järgi. Nõu põhi peaks olema võimalikult paks ja ühetasane.
Alumiiniumist või vasest põhjaga nõud võivad jätta pliidi klaaskeraamilisele pinnale pleki, mida on
hiljem väga raske, kui mitte võimatu eemaldada.
Ärge kasutage kareda või terava põhjaga valumetallist
nõusid. Nõude libisemine võib tekitada jäädavaid
kriimustusi.
Külma nõu põhi on tavaliselt sissepoole paindunud
(nõgus). Väljapoole kumerdunud põhjaga (kumerat)
anumat ei tohi mitte mingil juhul kasutada.
Nõuandeid elektrienergia säästmiseks
Järgmiste nõuannete täitmine aitab Teil olulisel määral elektrienergiat säästa:
Asetage anum kuumaplaadile alati enne pliidi sisselülitamist.
Määrdunud kuumaplaadid ja anumate põhjad suurendavad elektrienergia tarbimist.
Võimalusel kasutage alati anumat koos kaanega.
Jääkkuumuse ärakasutamiseks lülitage kuumaplaadid
enne toidu valmistamise lõppu välja, näiteks toidu
hoidmiseks soojana või sulatamiseks.
Nõu põhi ja kuumaplaat peaksid olema ühesuurused.
Nõu ostmisel pöörake tähelepanu põhja läbimõõdule.
Valmistajad on sageli anumale märkinud ainult ülemise
osa läbimõõdu.
Kiirkeetja kasutamisel lüheneb toidu valmistamise aeg
umbes 50% võrra.
17
Toidu valmistamine
Järgmistes tabelites sisalduv informatsioon on soovituslik. Toidu valmistamiseks vajalikud nuppude
seadistused sõltuvad nõude kvaliteedist, tüübist ning toidu kogusest.
Tüüpilised seadistused toidu valmistamisel kuumaplaatidel
Nupu
seadistus
Valmistamisprotsess/ seadistus
Kasutamine
9
Kuumutamine
Suure koguse vee keetmine, pasta keetmine
7-8
Hästi läbipraadimine
Friikartulite valmistamine, liha pruunistamine,
näiteks guljaši valmistamine, praadimine,
näiteks kartulipannkookide valmistamine,
erinevate lihalõikude praadimine
6-7
Keskmine läbipraadimine
Liha, šnitslite, cordon bleu, hakkliha kotlettide,
vorstikeste, maksa, muna, omleti,sõõrikute
praadimine
4-5
Keetmine
Suure hulga toidu keetmine, puljongid ja supid,
kartuli ja liha keetmine
3-4
Aurutamine, hautamine
Juurvilja hautamine, liha hautamine, riisipudru
keetmine
2-3
Tasasel tulel keetmine
Riisi- ja piimatoitude valmistamine tasasel tulel
(segage aeg-ajalt), Väiksema koguse kartulite või
juurvilja auruga keetmine, valmistoitude
soojendamine
1-2
Sulatamine
Lahtiklopitud omleti, munagarneeringu, hollandi
kastme valmistamine, toidu hoidmine soojana,
või, šokolaadi ja želatiini sulatamine
0
Jääkkuumus, off asend (väljalülitatud)
Kuumutamist või praadimist alustades soovitame temperatuuriks valida ''9'' astme ja pikema
valmimisajaga toitude valmistamiseks kasutada vastavalt madalamat temperatuuri.
18
Küpsetamine
Küpsetamiseks kasutage ühte järgmistest ahju funktsioonidest: ''Pitsa ja sarnaste roogade küpsetamine'',
''Ringleva kuuma õhuga küpsetamine'' või ''Tavapärane küpsetamine''.
Tähelepanu!
Rasvafiltrit ei tohi küpsetamisel kasutada!
Küpsetusvormid
Tumedast metallist ja vastava kihiga kaetud koogivormid sobivad kasutamiseks funktsiooniga
''Tavapärane küpsetamine''.
Kergemate koogivormide puhul sobivad funktsioonid ''Pitsa ja sarnaste roogade küpsetamine'' ja
''Ringleva kuuma õhuga küpsetamine''
Restide asetus
Funktsioonide ''Pitsa ja sarnaste roogade küpsetamine'' ja ''Tavapärane küpsetamine'' puhul
võib ahju sisestada korraga ainult ühe küpsetusplaadi.
Funktsiooni ''Ringleva kuuma õhuga küpsetamine'' puhul saab korraga kasutada kuni kolme
küpsetusplaati:
1 küpsetusplaat: 1 koogivorm:
rest 3.tasandil rest 5.tasandil
2 küpsetusplaati: 3 küpsetusplaati:
restid 2. ja 5. tasandil restid 1., 3. ja 5. tasandil
19
Üldinformatsioon
Pange tähele, et restide tasandeid loetakse ülevalt alla.
Küpsetusplaatide sisestamisel tuleb jälgida, et pööratud serv jääks ettepoole!
Libistage küpsetusplaat ahju tagumise seinani.
Koogivormid tuleb alati asetada resti keskele.
Funktsioonide ''Pitsa ja sarnaste roogade küpsetamine'' ja ''Tavapärane küpsetamine''
kasutamine võimaldab küpsetada kahte kooki korraga. Sel juhul asetage koogivormid restile teineteise
kõrvale. Küpsetusaeg pikeneb ainult veidi.
Märkused küpsetustabelite kohta
Tabelitest leiate informatsiooni teatud küpsetiste valmistamiseks sobiva temperatuuri, küpsetusaja ja
restide tasandite kohta.
Kuna kasutatav temperatuur ja küpsetusaeg sõltuvad taignast, kogusest ja küpsetusvormist, on
nimetatud suurused indikatiivsed.
Mitme koogi küpsetamisel mitmel küpsetusplaadil või mitmes koogivormis korraga pikeneb
küpsetusaeg 10-15 minuti võrra.
Mahlaseid küpsetisi (näiteks pitsad, pitsasarnased küpsetised, puuviljakoogid, jne.) võib küpsetada
maksimaalselt kahel tasandil korraga.
Ahju esmakordsel kasutamisel soovitame valida madalam temperatuur ja ainult vajadusel, näiteks kui
soovite intensiivsemat pruunistust või kui küpsetusaeg läheb liiga pikaks, valige kõrgem temperatuur.
Kui Te ei leia informatsiooni teatud retsepti järgi küpsetamiseks, kasutage juhisena sarnast retsepti.
Küpsetatavate roogade erinev kõrgus mõjutab pruunistumise astet küpsetamise algstaadiumis. Sel
juhul
palun ärge muutke temperatuuri seadistust.
Pruunistumisaste ühtlustub küpsetamise käigus.
Jääkkuumuse ärakasutamiseks lülitage ahi 10-15 minutit enne küpsetusaja lõppu välja.
Tabelis toodud informatsioon kehtib ainult külma ahju korral, kui pole öeldud vastupidist.
20
Küpsetustabelid
Küpsetamine ühel tasandil
Pitsa ja sarnased tooted Tavaküpsetamine Aeg Koogi või taignatoote liik
Resti tasand
ülevalt alla
Tempera-
tuur ° C
Resti tasand
ülevalt alla
Tempera-
tuur ° C
mõlema
fun.-i puhul-
tund:min.
Koogid koogivormis
Ümmargused koogid
5.
150-160
5.
160-180
0:50-1:10
Madeira koogid/
Koeningskuchen
5.
140-160
5.
150-170
1:10-1:30
Biskviitkoogid
4.
150-160
5.
160-180
0:25-0:40
Muretaignatooted
3.
170-180
5.
190-210¹
0:10-0:25
Õhukesel põhjal
biskviitkoogid
3.
150-170
5.
170-190
0:20-0:25
Kattega õunakook
5.
150-170
5.
170-190
0:50-1:00
Isuäratav pirukas
(näit. Lorraine)
5.
180-200
5./6.
180-200
0:30-1:10
Juustukook
5.
140-160
5.
160-180
1:00-1:30
Koogid ja taignatooted
küpsetusplaadil
Rull/pärg
3.
160-170
3.
170-190
0:30-0:40
Jõulupärg
3.
160-170¹
3.
160-180¹
0:40-1:00
Leib (rukkileib) alustamisjärgus
....... seejärel
5.
180-200¹
140-160
5.
250¹
160-180
0:20
0:30-1:00
Kreemisaiad/ekleerid
3.
160-170¹
3.
190-210
0:15-0:30
Šveitsi saiakesed
3.
160-170
3.
180-200¹
0:10-0:20
Kuiv Streuseli kook
3.
150-160
3.
160-180
0:20-0:40
Võikook/suhkrukook, meekook
3.
160-170¹
3.
190-210¹
0:15-0:30
Puuviljakook (pärmi- või
biskviitpõhjal)²
3.
150-170
3.
170-190
0:25-0:50
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42

AEG 4033V-EW Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend