Moulinex YOGURTEO YG231E32, YG 2315, YG231932, YG231E32 Omaniku manuaal

111
KIRJELDUS
TURVANÕUDED
A 2 osast koosnev kaas:
- kaas A1: põhikaas;
- kaas A2: lisakaas.
B
Korpus
C
2 osast koosnevad jogurtitopsid:
- klaastops C1;
- kuupäevanäiduga kaas C2.
Täname teid, et olete valinud Moulinex’i toote, mis on ette nähtud ainult
jogurtite valmistamiseks.
D Taustvalgustusega
elektrooniline kuvar
E Juhtimisnupud:
- kestuse seadistamise
programmeerimisnupp E1;
- sisse/väljalülitamisnupp E2.
Lugege juhend enne seadme
esmakordset kasutamist tähelepanelikult
läbi ning hoidke see imaliku
vajaduse puhuks alles: seadme
kasutamine viisil, mis pole juhendiga
kooskõlas, vabastab Moulinex’i
igasugusest vastutusest.
Seadet ei tohi kasutada isikud (s.h.
lapsed), kelle üsilised ja vaimsed
võimed ning meeled on piiratud i
isikud, kes seda ei oska i ei tea,
kuidas seade toimib, välja arvatud
juhul, kui nende turvalisuse eest
vastutav isik kas nende järele valvab
või on neile eelnevalt seadme
tööpõhimõtteid ja kasutamist
selgitanud.
Ka tuleb valvata selle järele, et lapsed
seadmega ei mängiks.
Kontrollige, et seadme infoplaadil
äratoodud toitepinge vastaks
kasutatavale võrgupingele.
Valesti vooluvõrku ühendamise korral
kaotab garantii kehtivuse.
Seade on ette nähtud ainult kodustes
tingimustes ja siseruumides
kasutamiseks.
Seade ei sobi kasutamiseks
järgnevatel juhtudel, mis ei kuulu
garantii alla:
- kauplustes, kontorites vms. asuvate
ja ainult oma töötajatele ette nähtud
kööginurkades;
- taludes;
- hotellide, motellide ja muude
majutusasutuste klientide poolt;
- kodumajutuse vms. tingimustes.
Võtke seade vooluvõrgust välja kohe
pärast selle kasutamise lõpetamist ning
selle puhastamiseks.
Kui seade ei tööta korralikult i on viga
saanud, ei tohi seda kasutada. Sel
juhul örduge Moulinex’i volitatud
teeninduskeskuse poole (nimekiri vt.
müügijärgse teeninduse vihik).
Välja arvatud harilik kliendi poolt
sooritatav puhastus ja hooldus, tuleb
kõik (parandus)tööd lasta teostada
Moulinex’i volitatud teeninduskeskuses.
Ärge pange seadet, selle toitejuhet või
pistikut vette ega mistahes muu
vedeliku sisse.
Ärge jätke lahtist toitejuhet kohta, kus
lapsed võivad selle kätte saada.
Toitejuhe ei tohi ei lähedalt ega kaugelt
kokku puutuda seadme kuumenevate
osadega, soojaallikate i teravate
servadega.
Kui toitejuhe või pistik on katki, ei tohi
seadet kasutada. Turvakaalutlustel
tuleb need lasta selleks Moulinex’i poolt
volitatud töökojas lja vahetada
(nimekiri vt. müügijärgse teeninduse
vihik).
Omaenese turvalisuse tagamiseks
kasutage ainult seadmele kohaseid
ET
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:59 Page111
112
Moulinex’i lisatarvikuid ja varuosi.
Kõik seadmed bivad range
kvaliteedikontrolli. Pisteliselt valitud
seadmete töökindlust testitakse nende
tegelikul kasutamisel ja sellest johtuvalt
võib neil mõnikord leiduda
tarvitamisjälgi.
SOOVITUSED
KUIDAS VALIDA ÕIGE PIIM JA JUURETIS
Enne esmakordset kasutamist:
peske topsid (C1) ja kaaned (C2, A1 ja
A2) sooja vee ja pesuvahendiga i
nõudepesumasinas puhtaks. Anuma
(B) seestpoolt puhastamiseks ige
see kergelt nuustikuga üle. Seadme
korpust ei tohi mitte mingil juhul vette
kasta.
Kasutamise jooksul: ärge teisaldage
töötavat jogurtimasinat ja ärge avage
mitte mingil juhul selle kaant (A1). Ärge
pange jogurtimasinat vibreerivale
pinnale (näiteks külmiku otsa) ega
tuuletõmbuse kätte. Vastasel juhul ei
pruugi jogurtivalmistamine õnnestuda.
Jogurti valmistamiseks läheb vaja liiter
piima ja juuretist.
1) PIIMA VALIK
- Puhtpraktilistel eesmärkidel valige
soovitatavalt ispiim, mis ei vaja
keetmist (pika ilivusajaga
kõrgkuumutatud piim või piimapulber).
Toores (värske) või pastöriseeritud piim
tuleb keema ajada ning siis kurnata, et
sellelt nahk eemaldada.
Märkused:
- Täispiimast saab paksema ja hõrguma
jogurti.
- Värskes i pastöriseeritud piimas on
rohkem vitamiine ja mikroelemente.
- Parema konsistentsiga jogurti jaoks
lisage liitrile piimale 2-3 supilusikatäit
piimapulbrit ja segage segu hoolikalt
läbi.
- kasutage toatemperatuuril i kergelt
leiget piima (kuumutada temperatuurini
37°C - 40°C). Ärge kasutage otse
külmikust võetud piima.
2) JUURETISE VALIK
Kasutada võib:
- võimalikult pika säilivusajaga harilikku
maitsestamata poejogurtit
(soovitatavalt täispiimal põhinev).
- külmkuivatatud juuretist (saadaval
hästivarustatud supermarketites,
apteekides, teatud dieettoiduaineid
turustatavates kauplustes). Sellisel
juhul pidage kinni juuretise infolehele
märgitud käärimisajast.
- kodus valmistatud jogurtit.
Oluline: esimest korda jogurtit
valmistades jätke üks tops järgmisteks
kordadeks juuretiseks. 5 valmistuskorra
järel tuleks juuretist uuendada, kuna see
muutub aja jooksul hehaaval
nõrgemaks ning saadud jogurt ei ole
enam piisavalt paksu konsistentsiga.
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:59 Page112
113
JOGURITE VALMISTAMINE
PUHASTAMINE
1) SEGU VALMISTAMINE
- Segage valamistilaga anumas liiter
piima väga hoolikalt valitud juuretisega
(jogurt i lmkuivatatud juuretis).
Segu ei tohi vahule minna.
- Võimalikult hea segunemise
tagamiseks kloppige jogurt kahvliga
ühtlaseks massiks ning lisage seejärel
pidevalt segades piim. Külmkuivatatud
juuretist kasutades lisage viimane
piimale ja segage hoolikalt läbi.
- Täitke topsid (C1) seguga.
- Asetage topsid (C1) neile kaasi (C2)
peale panemata jogurtimasinasse.
- Pange kaas (A1) jogurtimasinale peale.
Targu talita: pange topside kaane (C2)
kaanele A1 ja katke siis kaanega A2 (vt.
joonist).
2) JOGURTIMASINA TÖÖLEPANEK
- Lülitage jogurtimasin vooluvõrku.
Kuvaril hakkab vilkuma „00“.
- Valige nupu E1 abil valmistamisaeg.
Hoidke seda all seni, kuni kuvarile ilmub
soovitud kestus. Maksimaalne
programmeeritav aeg on 15 tundi.
Ajaseadistuste kiirendamiseks hoidke
nuppu E1 2 sekundit all.
- Seejärel vajutage sisse /
väljalülitamisnupule (E2).
Ekraan lülitub sisse ja näitab
programmi käivitumist.
- Programmeerimisaja lõppedes hakkab
displeil vilkuma 00 ning kostub
5 piiksu andes teile sellega teada,
et programm on ppenud.(selle
lõpetamiseks vajutage sisse /
väljalülitamisnupule).
- Võtke seade vooluvõrgust välja.
3) JOGURTITE VÄLJAVÕTMINE
- Tõstke üles kaaned (A1 ja A2), jälgides
seejuures, et topsidesse (C1) ei tilguks
neil olevat kondensaati.
- Seadistage igi kaante (C2)ljes
oleval sitsi reguleeritaval näidikul
jogurtite „parim enne“: selleks keerake
kaane ülemine osa soovitud kuupäeva
kohale.
- Keerake kaaned (C2) klaasist
jogurtitopsidele (C1) peale ja pange
need vähemalt 6 tunniks külmikusse
seisma. Et tagada veelgi parem
konsistents, laske jogurtitel enne
tarvitamist ööpäev külmikus seista.
Märkused:
- Maitsestamata jogurtid säilivad külmikus
kõige enam 7 eva. Teistsugused
jogurtid tuleb kiiremini ära süüa. Kaanel
toodud „kõlblik kuni“ kuupäev on puhta
jogurti korral seega seitse päeva
valmimisest (kuupäev+ 7), kus V
tähistab jogurtite valmistamiskuupäeva.
- Seadet ei tohi mitte mingil juhul
külmikusse panna.
- Võtke seade enne selle puhastamist
alati vooluvõrgust välja.
- Seadme korpust ei tohi mitte mingil
juhul vette kasta.
Puhastage kergelt niiske lapi ja sooja
veega, millele on lisatud
nõudepesuvahendit.
Loputage ja kuivatage.
- Jogurtitopse (C1) ja kaasi (C2, A1 ja
A2) saab pesta nõudepesumasinas.
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:59 Page113
114
PROBLEEM VÕIMALIK PÕHJUS KÕRVALDAMINE
Jogurtid on liiga
vedelad.
Kasutatud on poolrasvast
või rasvavaba piima
sellele piimapulbrit
lisamata (sellises piimas
pole piisavalt proteiine).
Lisage 1 jogurtitopsitäis
piimapulbrit (rasvavabale
piimale 2 topsitäit) või
kasutage täispiima ja ½
topsitäit täispiimapulbrit.
Jogurtimasinat on ärimise
ajal liigutatud, see on
saanud põrutada või olnud
vibreerival pinnal.
Jogurtimasinat ei tohi selle
töötamise ajal liigutada (ärge
pange seda külmiku otsa).
Juuretis on vana. Vahetage juuretist või
jogurtimarki.
Kontrollige üle juuretise või
jogurti säilivuskuupäev.
Jogurtimasin on
käärimistsükli ajal lahti
tehtud .
Ärge võtke topse masinast
enne tsükli lõppu (kestus u.
8 tundi) välja.
Pange töötav jogurtimasin
kohta, kus pole tuuletõmbust.
Liiga lühike käärimisaeg. Korrake tsüklit.
Potid pole korralikult
puhastatud/loputatud.
Enne valmistoote valamist
pottidesse veenduge, et
neisse pole änud tilkagi
nõudepesuvahendit,
puhastusvahendit ega mustust.
Jogurtisse lisatavad
puuviljad.
Kindlasti tuleb puuviljad
eelnevalt kuumtöödelda või
soovitatavalt kasutada
kompotte ning moose
(toatemperatuuril). Värsketest
puuviljadest eraldub happelisi
elemente, mis ei lase jogurtil
valmida.
Jogurtid on liiga
hapud.
Liiga pikk käärimisaeg. Lühendage järgmise partii
ajal käärimisaega.
Käärimisprotsessi
lõpuosas tekib jogurti
pinnale viskoosne
vedelik (mida
kutsutakse
seerumiks).
Ülekääritamine.
Vähendada kääritamisaega
ja/või lisada piimapulbrit.
MÕNEDE SAGEDASEMATE PROBLEEMIDE KÕRVALDAMINE
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:59 Page114
115
KUI SEADE EI TÖÖTA, SIIS...
RETSEPTID
KASUTAMISKÕLBMATUKS MUUTUNUD ELEKTRILINE VÕI
ELEKTROONILINE SEADE
- Esmalt kontrollige, et seade oleks
korralikult vooluvõrku ühendatud.
Sooritasite kõik kirjeldatud
toimingud, aga seade ei hakka ikka
tööle?
MAITSESTATUD JOGURTID
SIIRUPIJOGURTID
1 liiter piima, 1 maitsestamata jogurt
või 1 pakk juuretist
• puuvilja-või marjasiirupit
(granaatõun, apelsin, must sõstar,
sidrun, mandariin, maasikas,
punane sõstar, suhkrurood,
vaarikas, banaan, mustikas, kirss
jne.) : 5 supilusikatäit
• lilleõiesiirupit (roos, kannike,
jasmiin, sandlipuu) : 4
supilusikatäit
• piparmündisiirupit: 4 supilusikatäit
Valage jogurt või juuretis
segamisanumasse. Lisage siirup ja
seejärel pidevalt kahvliga segades piim.
Valage segu jogurtitopsidesse ja pange
need jogurtimasinasse (8 tundi).
KÜPSETATUD PUUVILJADEGA
JOGURTID
MOOSIJOGURT
1 liiter piima, 1 maitsestamata jogurt
või 1 pakk juuretist, 4 supilusikatäit
suhteliselt vedelat ja väikestest
marjade või puuviljatükkidega moosi
(pohla-, mustika-, rabarberi-,
maasika-, ingveri- või apelsinimoosi).
Kloppige moos vähese piimaga läbi.
Lisage jogurt või juuretis. Segage
korralikult läbi ja lisage ülejäänud moos.
Valage segu jogurtitopsidesse ja pange
need jogurtimasinasse (8 tundi).
Soovi korral: juhul kui soovite
kahekihilist jogurtit, pange moos topside
põhja. Seejärel valage sinna väga
ettevaatlikult piima/jogurti või
piima/juuretise segu. Pange topsid
jogurtimasinasse (8 tundi).
Aitame hoida looduskeskkonda!
Seadme juures on kasutatud väga mitmeid ümbertöötlemist või kogumist
võimaldavaid materjale.
Viige seade kogumispunkti või viimase puudumisel volitatud
teeninduskeskusesse, et oleks võimalik selle ümbertöötlemine.
Sel juhul pöörduge edasimüüja või
Moulinex’i volitatud teeninduskeskuse
poole (nimekiri vt. müügijärgse
teeninduse vihik).
i
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:59 Page115
116
VANILLIJOGURT
70 cl täispiima, 20 poolrasvast
piimapulbrit, 1 maitsestamata jogurt
või 1 pakk juuretist, 80 g suhkrut, 30
cl rõõska koort, 1 vaniljekaun.
Ajage rõõsk koor kuumaks ning lisage
sellele vanilje ja suhkur. Segage
korralikult, et suhkur täielikult ära
sulatada ning et vaniljeseemned segus
ühtlaselt jaguneksid. Pange kõrvale.
Segage jogurt (või juuretis) sellele
vähehaaval piima lisades läbi. Valage
koor pidevalt segades piima/jogurti või
piima/juuretise segusse ning lisage
piimapulber. Valage segu
jogurtitopsidesse ja pange need
jogurtimasinasse (8 tundi).
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:59 Page116
/